Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Region:
Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Kosovo, Albanija, Makedonija
Napisao sam "jedna od.."
Pri tome misleci da bi bili zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom. A ne sa fenjerasima Albanijom i Makedonijom.
Po cemu misilis da je Makedonija losija od nas?
Sta ti daje za nadu da bi se mogli pribliziti Sloveniji i Hrvatskoj (cak je i Srbija ispred nas)?
Koja je zadnja velika stvar u BH ekonomiji koja ti daje takve nade (izuzev zatvaranja Aluminija i trakavice oko kapitalnih ulaganja u energiju i infrastrukturu)?
Na cemu si ti ba?
Pa jesi li uopste procitao moj komentar i sta sam napisao?
Nas samo da puste iz ovog okova nacionalizma, da nas susjedi samo malo puste na miru i prestanu se mijesati svako malo u nase unutrasnje stvari, a i da stranci prestanu slati ovdje svoje izaslanike, mi bi bili jedna od najarazvijenijih zemalja u regionu.
Dakle, hipoteticki sam govorio. Da nemamo nacionalizma, te da imamo funkcionalnu drzavu kakvu ima npr Srbija ili CG. To nisu velike stvari za traziti. I ako ovako šepajući sa gangrenom na nogama, držimo korak sa tim zemljama, koje su 50x funkcionalnije i koje nisu strani protektorati - zamisli sta bi onda mi mogli raditi da smo iole funkcionalna država?
Region:
Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Kosovo, Albanija, Makedonija
Napisao sam "jedna od.."
Pri tome misleci da bi bili zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom. A ne sa fenjerasima Albanijom i Makedonijom.
Po cemu misilis da je Makedonija losija od nas?
Sta ti daje za nadu da bi se mogli pribliziti Sloveniji i Hrvatskoj (cak je i Srbija ispred nas)?
Koja je zadnja velika stvar u BH ekonomiji koja ti daje takve nade (izuzev zatvaranja Aluminija i trakavice oko kapitalnih ulaganja u energiju i infrastrukturu)?
Na cemu si ti ba?
Pa jesi li uopste procitao moj komentar i sta sam napisao?
Nas samo da puste iz ovog okova nacionalizma, da nas susjedi samo malo puste na miru i prestanu se mijesati svako malo u nase unutrasnje stvari, a i da stranci prestanu slati ovdje svoje izaslanike, mi bi bili jedna od najarazvijenijih zemalja u regionu.
Dakle, hipoteticki sam govorio. Da nemamo nacionalizma, te da imamo funkcionalnu drzavu kakvu ima npr Srbija ili CG. To nisu velike stvari za traziti. I ako ovako šepajući sa gangrenom na nogama, držimo korak sa tim zemljama, koje su 50x funkcionalnije i koje nisu strani protektorati - zamisli sta bi onda mi mogli raditi da smo iole funkcionalna država?
A, hipoteticki onda je ok .
Svasta bi mi nesto mogli , hipoteticki
drug_profi wrote:Da imamo gotov koridor, i da je svaki taj ulazak cc. 10 maraka u prosjeku ili vise, a ne pisljivih 3,5 markice prihod bi bio nevjerovatan.
Plus sto bi se povecao broj vozila radi atraktivnosti brze veze.
Svaka godina bez koridora je plus hrvatskim autocestama.
To uvijek treba imati na umu.
Ziva istina.
Zemlje centralne Europe bi ga koristile za brzi dolazak na Jadran plus istocni dio Hrvatske.
Bas skoro sjedim sa jednim parom iz Djakova koji kazu da im ne pada na pamet da idu preko ZG za Jadran. Cak im ne smeta ni Vranduk, usput pojedu jagnjetinu ili cevape za sholde koje su ustedili.
Sporost i opstrukcije jednim dijelom dolaze i sa te(HR) strane.
To je vadiona bojim se. Mostar bi volio da ima gotovu vezu sa Dalmatinom, a Sarajevo je moglo da gradi tamo gdje se moze. Ali vidimo na sta lice tenderi, na sta lice geoloska istrazivanja (cekajte samo da Prenj pocnu busiti jer su tamo preko noci zavrsili studiju), na sta lice lotovi i dionice...
Izgradjuju djelove koji se ne mogu koristiti.
drug_profi wrote:Da imamo gotov koridor, i da je svaki taj ulazak cc. 10 maraka u prosjeku ili vise, a ne pisljivih 3,5 markice prihod bi bio nevjerovatan.
Plus sto bi se povecao broj vozila radi atraktivnosti brze veze.
Svaka godina bez koridora je plus hrvatskim autocestama.
To uvijek treba imati na umu.
Ziva istina.
Zemlje centralne Europe bi ga koristile za brzi dolazak na Jadran plus istocni dio Hrvatske.
Bas skoro sjedim sa jednim parom iz Djakova koji kazu da im ne pada na pamet da idu preko ZG za Jadran. Cak im ne smeta ni Vranduk, usput pojedu jagnjetinu ili cevape za sholde koje su ustedili.
Sporost i opstrukcije jednim dijelom dolaze i sa te(HR) strane.
Ma ja ba, tih 300tinjak km od Sjevera do Juga Bosne se pregazi za neka dva ipo sata laganini voznje na autoputu, nije vrijedno pauze.
Ma neda Rvacka, do sad bi mi imali jedno 700km autoputa da je po nasem
Realno, od npr. Osjeka do Makarske rivijere, ili Peljesca npr. platice se putarina od oko 100 maraka u jednom pravcu i vozices bar 6 sati bez pauza da predjes 750 km i potrosis jos bar 50 litara goriva.
Kroz BiH putujes 6 sati za 450 km, potrosis na putarine 10 maraka, 30 litara goriva i u plusu si sad vec 20 litara goriva i 90 maraka.
Autoput kroz BiH bi narocito ucinio povoljnijim put kroz BiH jer bi i dalje imao alternativu da ustedis putarinu i vozis 6 sati, ili da ustedis pola putarine i vozis 3 sata.
Nije nas put nesto jeftiniji od onog u HR izvan sezone, samo sto ga mi nemamo. Da ga imamo, voznja od grane do grane bi kostala poprilicno. Bilo bi to manje od HR svakako zbog manje kilometara, i naravno da bi mi postali pravi tranzit, ali keep in mind sto bi rekli da prosjecnom bosnji realno taj trosak puta (recimo iz Tuzle do Dalmacije) ce biti dovoljan da vozi vecinom po magistrali.
Dakle za strance bi bio super, i slijevale bi se pare izvana, za nas bi bio tad vec manje prikamljiv put dok se ne sjete uvesti kakve vinjete... A nece.
Last edited by Dope_Man on 23/08/2019 10:15, edited 1 time in total.
Prosječan bošnjo pretiče na punoj ili gusla 50.
Za sve druge koji ne dijele taj mentalni sklop, u nekoj imaginarnoj realnosti, od Save do mora platiće oko 37 maraka putarine, potrošiti cca. 25 litara goriva ili jedno punjenje baterije.
I preći taj put za 2 i po sata.
drug_profi wrote:Prosječan bošnjo pretiče na punoj ili gusla 50.
Za sve druge koji ne dijele taj mentalni sklop, u nekoj imaginarnoj realnosti, od Save do mora platiće oko 37 maraka putarine, potrošiti cca. 25 litara goriva ili jedno punjenje baterije.
I preći taj put za 2 i po sata.
Dope_Man wrote:Nije nas put nesto jeftiniji od onog u HR izvan sezone, samo sto ga mi nemamo. Da ga imamo, voznja od grane do grane bi kostala poprilicno. Bilo bi to manje od HR svakako zbog manje kilometara, i naravno da bi mi postali pravi tranzit, ali keep in mind sto bi rekli da prosjecnom bosnji realno taj trosak puta (recimo iz Tuzle do Dalmacije) ce biti dovoljan da vozi vecinom po magistrali.
Dakle za strance bi bio super, i slijevale bi se pare izvana, za nas bi bio tad vec manje prikamljiv put dok se ne sjete uvesti kakve vinjete... A nece.
Koliko znam kilometar putarine je 0,11 KM i ako kazu da ce cijela trasa autoputa biti 330 km onda izadje putarine za cijelu trasu 36,30 KM, sto je nista sta ti donosi ta voznja, sigurnost, komfor i smirenost. A da ne govorim ako uzmes TAG pa se vozas sa njim i imas 20% vise novca pri uplatama. I vozas se vise za iste pare.
A od Sarajeva do mora da ne Govorim koliko manje i jedva cekam taj put da rahat idem autoputem, i zaboravio bih magistalni put da postoji.
Last edited by kakaljin on 23/08/2019 11:12, edited 1 time in total.
autoput nije ni na jednoj listi prioriteta za 90% građana ove države, pa nije ni politici, ne dobija to izbore
jbt onaj tamo na temi piše, gdje će na Č Vilu stan, daleko od grada
da ne govorimo o konjicu, a tek putešestvijama u čapljinu, jajce, ključ, tuzlu
to je za jednom godišnje
znam čovjeka koji plaća drugog čovjeka da ga njegovim autom odvuče u Ključ, a nije star čovjek, cca 40-45
mk ultra wrote:autoput nije ni na jednoj listi prioriteta za 90% građana ove države, pa nije ni politici, ne dobija to izbore
to je za jednom godišnje
znam čovjeka koji plaća drugog čovjeka da ga njegovim autom odvuče u Ključ, a nije star čovjek, cca 40-45
Pa da imas autoput kako treba nebi bio problem zivjeti u Mostaru a raditi u Sarajevu i obrnuto. jer ces za manje od sat doci na posao.A odprilike ti i u gradu treba toliko kada je spica. Ako je bas neki dobar posao, a da ne govorim blize destinacije uz Autoput.
mk ultra wrote:autoput nije ni na jednoj listi prioriteta za 90% građana ove države, pa nije ni politici, ne dobija to izbore
to je za jednom godišnje
Pa da imas autoput kako treba nebi bio problem zivjeti u Mostaru a raditi u Sarajevu i obrnuto. jer ces za manje od sat doci na posao. Ako je bas neki dobar posao, a da ne govorim blize destinacije uz Autoput.
pa stoji to, ali koliko je takvih koji razmisljaju o tome... malo ili nimalo
mahala, bingo u mahali, benziska usput za cigare i malo goriva i dopunu, i poslić autom 10 minuta... kraj.
Ima li iko sa terena u Mostaru? Šta je fazon sa trasom oko aerodroma?
O kakvom proširenju aerodroma se govori? Da autoput smeta aerodromu?
Trasa autoputa otprilike prolazi ravnicom blizu kuda prolazi i magistrala. O kakvom dodatnom zagađenju je priča? A svakako za dvadesetak godina (ako ne i prije) će biti električna vozila koja su tiha i nemaju ispušnih gasova.
Vidim spominje se da autoput kroz srce grada, ali ja ne vidim nikakvu veliku urbanu strukturu oko aerodroma? Pa više su trebali dernek da naprave dolinom Bosne koja je gušće naseljena oko autoputa.
I kakva je to priča o revitalizaciji istočne Hercegovine pa da autoput treba Podveležjem? Zar autoput svakako nije planiran Podveležjem kada prođe aerodrom? Možda je najbolje ga vrnuti na Nevesinje da ne smeta.
Haris.ba wrote:Ima li iko sa terena u Mostaru? Šta je fazon sa trasom oko aerodroma?
O kakvom proširenju aerodroma se govori? Da autoput smeta aerodromu?
Trasa autoputa otprilike prolazi ravnicom blizu kuda prolazi i magistrala. O kakvom dodatnom zagađenju je priča? A svakako za dvadesetak godina (ako ne i prije) će biti električna vozila koja su tiha i nemaju ispušnih gasova.
Vidim spominje se da autoput kroz srce grada, ali ja ne vidim nikakvu veliku urbanu strukturu oko aerodroma? Pa više su trebali dernek da naprave dolinom Bosne koja je gušće naseljena oko autoputa.
I kakva je to priča o revitalizaciji istočne Hercegovine pa da autoput treba Podveležjem? Zar autoput svakako nije planiran Podveležjem kada prođe aerodrom? Možda je najbolje ga vrnuti na Nevesinje da ne smeta.
Po meni je ovo vrlo lose rjesenje spustanja u dolinu par kilometara i opet dizanje u brda.
Jedino objasnjenje zasto to rade je po meni ono politicko: da je petlja tamo prema Blagaju mozda su se Hrvati bunili na to rjesenje jer je na "onoj strani", da je autoput isao drugom stranom onda bi se Bosnjaci bunili jer je "na onoj strani" i oni su izgleda nasli najgore rjesenje i spustili autoput sa brda u niziju i bukvalno ide nekom nevidljivom granicom podjeljenosti da bi obe strane bile zadovoljne.
Da ne kazem koliko se obradive povrsine uzima bez ikakve potrebe, jer autoput je prvo bio projektovan da ide brdom, kao sto ide cijelom trasom od juzne granice do Sarajeva.
Sve je to OK, dok ne skontas da za iste (cak i malo manje) pare za koje odes do mora i nazad, mozes da se vozas 10tak dana po Austriji, Madzarskoj i Slovackoj koliko ti volja. A to su najskuplje opcije uzimanja sedmice.. koliko se godisnja isplati ne treba ni napominjati.
Dope_Man wrote:Sve je to OK, dok ne skontas da za iste (cak i malo manje) pare za koje odes do mora i nazad, mozes da se vozas 10tak dana po Austriji, Madzarskoj i Slovackoj koliko ti volja. A to su najskuplje opcije uzimanja sedmice.. koliko se godisnja isplati ne treba ni napominjati.
Isto tako razmišljaju i u Hrvatskoj, ali ni oni neće uvesti vinjete dok ih ne natjeraju.
I vinjete i naplata po kilometrima imaju dobre strane.
Ko prijeđe puno km ili često koristi AP njemu je bolja vinjeta, onima koji jednom prolaze po kilometrima.
Više je zarade na kilometrima za AC, osim u Sloveniji gdje te vinjeta košta više nego da se taksijem provozaš npr od Trsta do HR granice ili od Šentilja do Macelja.
Dope_Man wrote:Sve je to OK, dok ne skontas da za iste (cak i malo manje) pare za koje odes do mora i nazad, mozes da se vozas 10tak dana po Austriji, Madzarskoj i Slovackoj koliko ti volja. A to su najskuplje opcije uzimanja sedmice.. koliko se godisnja isplati ne treba ni napominjati.
Isto tako razmišljaju i u Hrvatskoj, ali ni oni neće uvesti vinjete dok ih ne natjeraju.
Ko će ih natjerati? Ne postoji pravilo po kome su vinjete obavezne.
Jedino moraju biti u nekom razumnom periodu. Tu je EU intervenisala, jer su Slovenci imali polugodišnje i godišnje vinjete na početku. Polugodišnja koštala 30 eura.
Onda su Slovenci uveli sedmičnu 15 a mjesečnu 30. Ko će zajebati Slovence.
Kamioni i dalje plaćaju po prijeđenim km, a vozila kojima je visina naprijed 1.30 m (gledajući po sredini točka) 30 Eura sedmično ili 60 mjesečno. U ovu kategoriju spadaju i prikolice na vozilima do 3.5 tone nosivosti.
U Hrvatskoj takođe postoji ova kategorija, ali nije pretjerano skupa (2x) kao kod Zlovenaca.
Po meni je ovo vrlo lose rjesenje spustanja u dolinu par kilometara i opet dizanje u brda.
Jedino objasnjenje zasto to rade je po meni ono politicko: da je petlja tamo prema Blagaju mozda su se Hrvati bunili na to rjesenje jer je na "onoj strani", da je autoput isao drugom stranom onda bi se Bosnjaci bunili jer je "na onoj strani" i oni su izgleda nasli najgore rjesenje i spustili autoput sa brda u niziju i bukvalno ide nekom nevidljivom granicom podjeljenosti da bi obe strane bile zadovoljne.
Da ne kazem koliko se obradive povrsine uzima bez ikakve potrebe, jer autoput je prvo bio projektovan da ide brdom, kao sto ide cijelom trasom od juzne granice do Sarajeva.
Ja se sjecam da se i tada bunilo jer ugrozava se izvor Bune ako ide brdima. A spojna cesta je bila ko pikes peak ruta. Mislim da bi pola auta crklo do autoceste.
Imam osjecaj koju god rutu tamo da ponudis neko ce reci ne valja.
A autoput citavom dolinom Bosne ide obradivom povrsinom. Pa nikom nista.
čitav italijanski sjever ravnica i plodna zemlja i ljudi pružili autoput
mi uvozimo preko 90% hrane koju jedemo i nešto se bunimo
ja ih ne bi ni pitao, nego je pružio tamo gdje je ekonomski i saobraćajno najisplativije
ponudio realan novac za otkup zemljišta, ako neće srušio kuće...zna se šta je javno dobro
da je Tito pitao zatucanu neobrazovanu masu nakon 2. sv. rata gdje će puteve pružiti, i dan danas bi se vozili kozijim stazama