Naslovnica wrote:
Treba biti objektivan.
Srbija je itekako imala razaranja tokom NATO bombardovanja. To nije ni blizu onome kroz šta je BiH prošla, ali nikako nije zanemarivo. Da ne spominjem da su bili na koljenima nakon finansiranja ratova 90-99, počevši od Slo, preko Hrv, BiH i Kosova.
Kod nas njje sve bilo razoreno, to apsolutno nije tačno. Mnoge fabrike koje su ostale funkcionalne ili malo oštećene tokom rata, nakon rata i privatizacije su bačene na koljena, opljačkane i uništene.
Treba li nabrajati?
Evo, u mojoj blizini na Stupu, radila Zora poslije rata, radio Šipad, radila Hidogradnja... A gdje su sada?! Hiljade su takvih primjera.
Ličnog sam mišljenja da je, bar što se tiče industrije, veća šteta načinjena na nakon rata nego u ratu.
Što se tiče infrastrukture, ceste, mostovi, privatni objekti, tu nema dvojbe, ali je industrija većinski uništena nakon rata a ne u ratu.
Pa o tome i govorim rat i poratno stanje. Srbija nije imala ratno, a pogotov ne poratno stanje, kao mi. Ni blizu. Pored toga sto prakticno nisu imali rat, imaju funkcionalnu drzavu. Kosovsko pitanje ne zelim da navodim, Kosovo ne moze sprijeciti Vucica da donese bilo kakav zakon.
Mi ovdje ne mozemo donijeti nikakav zakon. Pogledaj unazad samo sta je Dom naroda blokirao i kakve zakone.
1995 godina
GDP Bosna 1,8 mlrd USD
GDP Srbija 16,75mlrd USD
GDP Srbije dakle bio 10x veci od naseg.
2018 godina
GDP Bosna 19,7 mlrd USD
GDP Srbija 50,5 mlrd USD
GDP Srbije 2,5 puta veci od naseg.
Ako cemo gledati po glavi stanovnika. Tu smo prakticno dosli na isto.
Bosna 6056 USD
Serbia 6880 USD
Nas samo da puste iz ovog okova nacionalizma, da nas susjedi samo malo puste na miru i prestanu se mijesati svako malo u nase unutrasnje stvari, a i da stranci prestanu slati ovdje svoje izaslanike, mi bi bili jedna od najarazvijenijih zemalja u regionu.