Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Nivelacija

#15401 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

probook wrote:U Srbiji otvorili autoput iz dva dijela: Prvo uradili cca 30 km, pa onda cca 60.

Mi potpisujemo ugovore za dionice od 5 km :run: :run: :run:
Srbija je mnogo mocnija zemlja od nas. Mnogo vise i sredstava imaju.

Nas ima 2 miliona njih 7 mil..

Imaju i tu tranzitnu rutu kroz zemlju sa istoka na zapad Evrope...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#15402 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

da, broj stanovnika odražava moć.

pogledaj naprimjer, jedan Bangladeš. Komonveltu se tresu gaće.
moa

#15403 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by moa »

Nije mi jasno dok se bore sa terenom oko Nicaze zasto ne pocnu od Doboja prema Zenici, tu je barem bolji teren i mislim da bi islo daleko brze.
Thorgerson

#15404 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Kad će početi radovi na poddionici Zvirovići - Počitelj. Sta se sad tu čeka? Jesu li počeli dole ikakvi pripremni radovi, išta? 20 juna je potpisan ugovor. Dakle, prije 2 mjeseca.

:roll:
Thorgerson

#15405 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Nivelacija wrote:
probook wrote:U Srbiji otvorili autoput iz dva dijela: Prvo uradili cca 30 km, pa onda cca 60.

Mi potpisujemo ugovore za dionice od 5 km :run: :run: :run:
Srbija je mnogo mocnija zemlja od nas. Mnogo vise i sredstava imaju.

Nas ima 2 miliona njih 7 mil..

Imaju i tu tranzitnu rutu kroz zemlju sa istoka na zapad Evrope...
Opravdanja...opravdanja..

Kakve veze ima ovo sto si napisao sa cinjenicom da je nama trebalo 4 godine da sprovedemo tender za zviroviće - počitelj?

Sredstva se za dobar dio koridora mogu obezbjediti...pa zar nije koridor procjenjen na oko 6 mlrd KM. To nisu neki novci, ako uzmes period od nekih 20 godina... To nisu neke pare cak i za nasu siromasnu drzavu. Dovoljno ti je da pogledas koliko se namakne novca preko akciza i pdv-a, da ti se zamanta.
Better Man

#15406 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

So What! wrote:
Prpa.ba wrote:Za razliku od Srbije koja gradi brzo i nekvalitetno, mi gradimo sporo i nekvalitetno. :-D
Naši autoputevi su kvalitetni, ne odudaraju uopšte od prosječnog evropskog autoputa, čak štaviše na trenutke se čine i impresivnim na dionicama u blizini Zenice i Sarajeva.

S druge strane gradi se izrazito sporo, tempo izgradnje je jedan od najsporijih u Europi, to je sigurno.
Dionica Podlugovi -Jošanica - Podlugovi je sve samo nije kvalitetna. Umjesto krpljenja iste, najbolje da je komplet renoviraju i stave novi asfalt.
Nivelacija

#15407 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Chmoljo wrote:da, broj stanovnika odražava moć.

Neumjesno poredjenje, Srbija je u svemu ispred nas, u moci u novcu, u investicijama, avio sabracaju, u prometu, zeljeznicama, autoputevima itd.

Druga je stvar sto mi na istocne susjede gledamo kao na siromasnije i jadnije od nas..pogotovo mi iz Federacije a evo stigao i prestize nas cak i manji entitet RS sa prosjecnom platom :!:
Nadzorna_ploca

#15408 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nadzorna_ploca »

Ne znam sto onda uzimate Srbiju kao primjer i kazete da im je los autoput kad i mi krpimo stalno tamo do Tarcina a i ovaj dio u izgradnji oko Zenice stalno pod nekim naporima prouzrokovanim prirodnim faktorom i ljudskim neznanjem.
Thorgerson

#15409 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Nivelacija wrote:

Neumjesno poredjenje, Srbija je u svemu ispred nas, u moci u novcu, u investicijama, avio sabracaju, u prometu, zeljeznicama, autoputevima itd.

Druga je stvar sto mi na istocne susjede gledamo kao na siromasnije i jadnije od nas..pogotovo mi iz Federacije a evo stigao i prestize nas cak i manji entitet RS sa prosjecnom platom :!:
Jedini razlog zasto je Srbija "malo" ispred nas jeste sto nisu imali ni 1% razaranja kao mi. Takodjer, ljudi imaju funkcinoalnu državu.

Kod nas je bukvalno sve razoreno. Sve. Apsolutno sve. Od asfalta, kuća, infrastrukture, zgrada, hala, industrije, kompanija. Sve je sravljeno sa zemljom.

96 godine se moralo krenuti ne od nule. Nego od minusa. Jer je prvo valjalo ocisiti rusevine. Mislim nije to bas neko opravdanje, da se koristi nakon 20 i kusur godina. Ali mi u takvom stanju, smo opet bara-bara sa standardnom jedne Srbije.

I jos - mi nemamo državu. Srecom (ili nesrecom) to se predvidjelo da ce biti tako u Dejtonu, da nece nista moci funkcionisati i da se necemo moci dogovoriti, pa su nam dali kantone. Da nema kantona davno bi ovdje totalni haos nastao.
So What!

#15410 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Thorgerson wrote:Kad će početi radovi na poddionici Zvirovići - Počitelj. Sta se sad tu čeka? Jesu li počeli dole ikakvi pripremni radovi, išta? 20 juna je potpisan ugovor. Dakle, prije 2 mjeseca.

Kinezima treba oko 400 domaćih radnika i trenutno su u procesu potrage, na Posao.ba ima oglasa za različite pozicije.

Ne mogu da nađem link, ali mislim da su oni planirali na jesen započeti.

Što se tiče Kineza kao graditelja, tu nema puno dvojbe, brzi i efikasni, pogledati gradilišta u Crnoj Gori i mostu Pelješac.

Što se tiče Kineza kao kreditora, obilaziti u širokom luku.

https://www.posao.ba/#!job;t=surveyor-m ... ;range=any
Better Man wrote:Dionica Podlugovi -Jošanica - Podlugovi je sve samo nije kvalitetna. Umjesto krpljenja iste, najbolje da je komplet renoviraju i stave novi asfalt.
Tu se slažemo, to je prva dionica, gradila je FBiH od svog novca i operativom domaćih kompanija bez stranaca da nadziru.

Apsolutno iznenađenje je da je ta dionica uopšte ispala kao autoput, jer o stanju tadašnjih neimara u BiH svjedoči i brza cesta Ilidža - Blažuj, pa me čudi kako i ova dionica nije tako izgledala.
So What!

#15411 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja dionice Donja Gračanica - Vraca - 20. 08. 2019. @ JaSamKralj (SSC)

Evo objašnjenja, koji dio su Turci napali na zadnjoj dionici Zeničke obilaznice i zašto izgleda da će bi se ova dionica mogla završiti do godine.

Image

Image
probook

#15412 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Thorgerson wrote:
Nivelacija wrote:

Jedini razlog zasto je Srbija "malo" ispred nas jeste sto nisu imali ni 1% razaranja kao mi. Takodjer, ljudi imaju funkcinoalnu državu.

Kod nas je bukvalno sve razoreno. Sve. Apsolutno sve. Od asfalta, kuća, infrastrukture, zgrada, hala, industrije, kompanija. Sve je sravljeno sa zemljom.

96 godine se moralo krenuti ne od nule. Nego od minusa. Jer je prvo valjalo ocisiti rusevine. Mislim nije to bas neko opravdanje, da se koristi nakon 20 i kusur godina. Ali mi u takvom stanju, smo opet bara-bara sa standardnom jedne Srbije.

I jos - mi nemamo državu. Srecom (ili nesrecom) to se predvidjelo da ce biti tako u Dejtonu, da nece nista moci funkcionisati i da se necemo moci dogovoriti, pa su nam dali kantone. Da nema kantona davno bi ovdje totalni haos nastao.
Opet opravdanja. Stvar je sto u Srbiji posao odradise Kinezi, a kod nas zna se ko mora dobiti posao i onda se samo na sekanje sa papirima i tenderima razvuce na par godina :run:
Naslovnica

#15413 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

So What! wrote:
Thorgerson wrote:Kad će početi radovi na poddionici Zvirovići - Počitelj. Sta se sad tu čeka? Jesu li počeli dole ikakvi pripremni radovi, išta? 20 juna je potpisan ugovor. Dakle, prije 2 mjeseca.

Kinezima treba oko 400 domaćih radnika i trenutno su u procesu potrage, na Posao.ba ima oglasa za različite pozicije.

Ne mogu da nađem link, ali mislim da su oni planirali na jesen započeti.

Što se tiče Kineza kao graditelja, tu nema puno dvojbe, brzi i efikasni, pogledati gradilišta u Crnoj Gori i mostu Pelješac.

Što se tiče Kineza kao kreditora, obilaziti u širokom luku.

https://www.posao.ba/#!job;t=surveyor-m ... ;range=any
Better Man wrote:Dionica Podlugovi -Jošanica - Podlugovi je sve samo nije kvalitetna. Umjesto krpljenja iste, najbolje da je komplet renoviraju i stave novi asfalt.
Tu se slažemo, to je prva dionica, gradila je FBiH od svog novca i operativom domaćih kompanija bez stranaca da nadziru.

Apsolutno iznenađenje je da je ta dionica uopšte ispala kao autoput, jer o stanju tadašnjih neimara u BiH svjedoči i brza cesta Ilidža - Blažuj, pa me čudi kako i ova dionica nije tako izgledala.
Ako bacite pogled na New Jersey zaštitne barijere koje su postavljene na toj dionici, vidjećete da su urađene kvalitetnije i da su u boljem stanju u odnosu na bilo koji New Jersey ugrađen od tada, uključujući i dionice koje su otvorene 2014. Ne znam ko je radio New Jersey na dionici Jošanica - Podlugovi, ali su odradili vrhunski kvalitetno.
Gray

#15414 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

Meni sada nije ništa jasno sa obom izgradnjom :D

Kada bismo se mogli voziti nastavkom autoputa do iza Zenice?
Naslovnica

#15415 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Thorgerson wrote:
Nivelacija wrote:

Treba biti objektivan.
Srbija je itekako imala razaranja tokom NATO bombardovanja. To nije ni blizu onome kroz šta je BiH prošla, ali nikako nije zanemarivo. Da ne spominjem da su bili na koljenima nakon finansiranja ratova 90-99, počevši od Slo, preko Hrv, BiH i Kosova.
Kod nas njje sve bilo razoreno, to apsolutno nije tačno. Mnoge fabrike koje su ostale funkcionalne ili malo oštećene tokom rata, nakon rata i privatizacije su bačene na koljena, opljačkane i uništene.
Treba li nabrajati?
Evo, u mojoj blizini na Stupu, radila Zora poslije rata, radio Šipad, radila Hidogradnja... A gdje su sada?! Hiljade su takvih primjera.
Ličnog sam mišljenja da je, bar što se tiče industrije, veća šteta načinjena na nakon rata nego u ratu.
Što se tiče infrastrukture, ceste, mostovi, privatni objekti, tu nema dvojbe, ali je industrija većinski uništena nakon rata a ne u ratu.
Naslovnica

#15416 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Gray wrote:Meni sada nije ništa jasno sa obom izgradnjom :D

Kada bismo se mogli voziti nastavkom autoputa do iza Zenice?
U idealnom slučaju otprilke 30 mjeseci.
Gray

#15417 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

Puno :(
Porodice Foht

#15418 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Porodice Foht »

- Samo u 2018. godini, kroz naplatne kućice Tarcin-Sarajevo-Zenica i Medjugorje -Ljubuski prošlo je 11.711.070 vozila. Ostvareni prihod preduzeća od naplate cestarina lani je iznosio 41.219.256 KM – kazala je Dervišević.
Dobra lova.
Ima li izvjestaja za Doboj-Bosanska Gradiska?
drug_profi

#15419 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Da imamo gotov koridor, i da je svaki taj ulazak cc. 10 maraka u prosjeku ili vise, a ne pisljivih 3,5 markice prihod bi bio nevjerovatan.
Plus sto bi se povecao broj vozila radi atraktivnosti brze veze.
Thorgerson

#15420 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Naslovnica wrote: Treba biti objektivan.
Srbija je itekako imala razaranja tokom NATO bombardovanja. To nije ni blizu onome kroz šta je BiH prošla, ali nikako nije zanemarivo. Da ne spominjem da su bili na koljenima nakon finansiranja ratova 90-99, počevši od Slo, preko Hrv, BiH i Kosova.
Kod nas njje sve bilo razoreno, to apsolutno nije tačno. Mnoge fabrike koje su ostale funkcionalne ili malo oštećene tokom rata, nakon rata i privatizacije su bačene na koljena, opljačkane i uništene.
Treba li nabrajati?
Evo, u mojoj blizini na Stupu, radila Zora poslije rata, radio Šipad, radila Hidogradnja... A gdje su sada?! Hiljade su takvih primjera.
Ličnog sam mišljenja da je, bar što se tiče industrije, veća šteta načinjena na nakon rata nego u ratu.
Što se tiče infrastrukture, ceste, mostovi, privatni objekti, tu nema dvojbe, ali je industrija većinski uništena nakon rata a ne u ratu.
Pa o tome i govorim rat i poratno stanje. Srbija nije imala ratno, a pogotov ne poratno stanje, kao mi. Ni blizu. Pored toga sto prakticno nisu imali rat, imaju funkcionalnu drzavu. Kosovsko pitanje ne zelim da navodim, Kosovo ne moze sprijeciti Vucica da donese bilo kakav zakon.

Mi ovdje ne mozemo donijeti nikakav zakon. Pogledaj unazad samo sta je Dom naroda blokirao i kakve zakone. :-)

1995 godina
GDP Bosna 1,8 mlrd USD
GDP Srbija 16,75mlrd USD

GDP Srbije dakle bio 10x veci od naseg.

2018 godina
GDP Bosna 19,7 mlrd USD
GDP Srbija 50,5 mlrd USD

GDP Srbije 2,5 puta veci od naseg.

Ako cemo gledati po glavi stanovnika. Tu smo prakticno dosli na isto.

Bosna 6056 USD
Serbia 6880 USD

Nas samo da puste iz ovog okova nacionalizma, da nas susjedi samo malo puste na miru i prestanu se mijesati svako malo u nase unutrasnje stvari, a i da stranci prestanu slati ovdje svoje izaslanike, mi bi bili jedna od najarazvijenijih zemalja u regionu.
Thorgerson

#15421 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

drug_profi wrote:Da imamo gotov koridor, i da je svaki taj ulazak cc. 10 maraka u prosjeku ili vise, a ne pisljivih 3,5 markice prihod bi bio nevjerovatan.
Plus sto bi se povecao broj vozila radi atraktivnosti brze veze.
Svaka godina bez koridora je plus hrvatskim autocestama.

To uvijek treba imati na umu.
Naslovnica

#15422 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Svaka godina bez koridora je dodatna godina života za Euro-Asfalt i Hering.
Zamislite šta bi se desilo da je posao dat nekom gigantu koji bi ovo što ima završio u razumnom roku?!
Ove dvije firme bi komotno mogle objaviti stečaj.
Pare su u autoputevima, ovo što se čvakne sa strane je za užine, prava para je tamo gdje su milionski ugovori.
Neko će reći da je Hrvatska brzo izgradila autoputeve pa se preračunala.
A mi k'o pametni?!
Zadužujemo se dižući kredite, uzimaju nam pare kroz akcize koje završe ko zna gdje, plaćamo izgradnju kroz gorivo, kroz registraciju, plaćamo autoput na rampama i šta od toga imamo?!?!?!
Tko je ovdje lud?!?!
:?
detroit-mercy

#15423 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Thorgerson wrote:
Naslovnica wrote: Treba biti objektivan.
Treba li nabrajati?
Pa o tome i govorim rat i poratno stanje. Srbija nije imala ratno, a pogotov ne poratno stanje, kao mi. Ni blizu. Pored toga sto prakticno nisu imali rat, imaju funkcionalnu drzavu. Kosovsko pitanje ne zelim da navodim, Kosovo ne moze sprijeciti Vucica da donese bilo kakav zakon.

Mi ovdje ne mozemo donijeti nikakav zakon. Pogledaj unazad samo sta je Dom naroda blokirao i kakve zakone. :-)

1995 godina
GDP Bosna 1,8 mlrd USD
GDP Srbija 16,75mlrd USD

GDP Srbije dakle bio 10x veci od naseg.

2018 godina
GDP Bosna 19,7 mlrd USD
GDP Srbija 50,5 mlrd USD

GDP Srbije 2,5 puta veci od naseg.

Ako cemo gledati po glavi stanovnika. Tu smo prakticno dosli na isto.

Bosna 6056 USD
Serbia 6880 USD

Nas samo da puste iz ovog okova nacionalizma, da nas susjedi samo malo puste na miru i prestanu se mijesati svako malo u nase unutrasnje stvari, a i da stranci prestanu slati ovdje svoje izaslanike, mi bi bili jedna od najarazvijenijih zemalja u regionu.
De odvadi malo.
Thorgerson

#15424 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

detroit-mercy wrote: De odvadi malo.
Sta da odvadim?

Region:
Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Kosovo, Albanija, Makedonija

Napisao sam "jedna od.."
Pri tome misleci da bi bili zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom. A ne sa fenjerasima Albanijom i Makedonijom.
detroit-mercy

#15425 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Thorgerson wrote:
detroit-mercy wrote: De odvadi malo.
Sta da odvadim?

Region:
Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Kosovo, Albanija, Makedonija

Napisao sam "jedna od.."
Pri tome misleci da bi bili zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom. A ne sa fenjerasima Albanijom i Makedonijom.
Po cemu misilis da je Makedonija losija od nas?
Sta ti daje za nadu da bi se mogli pribliziti Sloveniji i Hrvatskoj (cak je i Srbija ispred nas)?
Koja je zadnja velika stvar u BH ekonomiji koja ti daje takve nade (izuzev zatvaranja Aluminija i trakavice oko kapitalnih ulaganja u energiju i infrastrukturu)?
Post Reply