FK = kontinuitet politike SDA.Ajatolah_ wrote:
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- notsure
#15376 Re: Zeničani
-
Satori
#15377 Re: Zeničani
Preporodio se u mnogim gradovima. Nisam za Almy, ali koliko znam, Prevoz putnika Zavidovici je procvjetao otkako su ih oni kupili.Shmeker wrote:
Kako sam ja svatio po Fudi nije problem sto je zagadjeno vec je problem sto se prica o tome![]()
A nemam nista protiv privatizacije Zenicatransa pod uslovom da ne zavrsi kao Zenicabus. U Tuzli se javni prijevoz preporodio poslije privatizacije.
- kamberovica polje
#15378 Re: Zeničani
Bio bi dosadniji svakako...posmatranje SDA ovaca i njihovih života mi dođe kao gledanje Nat. Geo. dokumentarca o parenju džinovskih puževa golaća...odvratno ali jednostavno ne možeš sklonit pogled.sorted wrote:Tebi fakat zivot ne bi imao smisla bez sda.kamberovica polje wrote:Vidim SDA lobotomija se dobro primila.sorted wrote:Zesca laz je da u biblioteci nema travnickog kopileta. Tacnije do prije par godina je bilo. Ako se u medjuvremenu promjenilo onda je za mustuluka.
-
Shmeker
#15379 Re: RE: Re: Zeničani
Eborg wrote:Shmeker wrote:Sta je problem sa Zenicabusom? Zar njih nije preuzeo Biss Tours pa voze i danas? Ili ima nesto drugo?Ajatolah_ wrote:
A nemam nista protiv privatizacije Zenicatransa pod uslovom da ne zavrsi kao Zenicabus. U Tuzli se javni prijevoz preporodio poslije privatizacije.
Koliko sam ja upratio jedino sto je vrijedno u imenu Zenicabusa je koncesija na direktnu liniju izmedju Zenice i Sarajeva. Cak su je bili i izgubili, pa je Centrotrans sam sobracao. Bilo je tu nekih natezanja ali osim te linije mislim da apsolutno nista drugo nije vrijedno.
@satori
Jesam za privatizaciju ali da neki provjereni kapitalista izvan Zenice dodje. Ovih zenickih privatnika mi je pun kurac. Niko ne zna prosirit posao dalje od Lasve a ovdje jasu sirotinju uz pomoc lokalne politike.
Last edited by Shmeker on 25/12/2016 16:02, edited 1 time in total.
-
clio_dci120
#15380 Re: Zeničani
A imali iko iz prve ruke da koristi usluge javnog prevoza, nisam korisnik, ali onako na prvu vidim da imaju novije i modernije autobuse, koji znatno manje zagaduju od npr. GRASO-ovih. Po voznom parku reklo bi se da nema nekih vecih problema sa javnim prevozom?
Kakvi su redovi voznji, mislim kako su linije uvezane i sl. , ima li tu nekih vecih i opravdanih nedostataka?
Kakvi su redovi voznji, mislim kako su linije uvezane i sl. , ima li tu nekih vecih i opravdanih nedostataka?
-
Shmeker
#15381 Re: Zeničani
Koristio sam ja jedno vrijeme konstantno javni prijevoz. Placanje elektronskim bus karticama je uvedeno cini mi se 2008 godine a u Tuzli 2015. Nije to toliko lose u odnosu na Sarajevo i ostale vece gradove. Problem predstavljaju po meni divljaneri koji voze za istu cijenu na iste relacije i to bez nekog prevelikog cekanja.clio_dci120 wrote:A imali iko iz prve ruke da koristi usluge javnog prevoza, nisam korisnik, ali onako na prvu vidim da imaju novije i modernije autobuse, koji znatno manje zagaduju od npr. GRASO-ovih. Po voznom parku reklo bi se da nema nekih vecih problema sa javnim prevozom?
Rjesenje po meni uvodjenje gusci raspored voznji i nize cijene za mjesecne karte kako bi iskorijenili divljanere. Uz to mora im murija pomoci da se auta divljih taxista oduzimaju jer malo ko od njih ima a da vec nije nakuckao par hiljada u kaznama.
Nesto su govorili da ce postavljati i displeje na aut. stanice na kojim bi se pokazivalo vrijeme dolaska autobusa za svaku relaciju.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#15382 Re: Zeničani
Ne diraj mi divljanere, znaš i sam da imamo 2-3 razmaka tokom dana kada moramo čekati bus najmanje sat i pol.
Još meni odgovaraju sva 3 koja voze u mom pravcu.
- kamen spoticanja
- N.N.
#15384 Re: Zeničani
Kriminalna hobotnica SBB
je instalirala svoju Sedzidu Beganovic-Isakovic, ex vijecnicu, u Zavod zdravstvenog osiguranja, kao satro neki PR
Konkurs, bio. Aha
hahahahaha
Konkurs, bio. Aha
- kamen spoticanja
#15385 Re: Zeničani
Koliko je to ukupno u ZZO?N.N. wrote:Kriminalna hobotnica SBBje instalirala svoju Sedzidu Beganovic-Isakovic, ex vijecnicu, u Zavod zdravstvenog osiguranja, kao satro neki PR
![]()
Konkurs, bio. Ahahahahahaha
367 novozaposlenih
- Casual's
#15386 Re: Zeničani
Plod ljubavi izmedju SDA i SBB na nivou kredit kantona.N.N. wrote:Kriminalna hobotnica SBBje instalirala svoju Sedzidu Beganovic-Isakovic, ex vijecnicu, u Zavod zdravstvenog osiguranja, kao satro neki PR
![]()
-
Shmeker
#15387 Re: Zeničani
Pa to cekanje i pravi ove divljanere. Kontam ja da ne moze ici bus svako 5 minuta ali moze svako 25-30 prema vecim naseljima koja nisu mnogo udaljena od grada. Mislim da se na tim relacijama divljaneri najbrze i mnoze. Najjace mi je kad se vozac divljanera i vozac Zenicatransovog busa pozdravljaju dok u divljaneru sjedi policajac koji koristi usluge nelegalnog prijevozaJimmy McNulty wrote:Ne diraj mi divljanere, znaš i sam da imamo 2-3 razmaka tokom dana kada moramo čekati bus najmanje sat i pol.Još meni odgovaraju sva 3 koja voze u mom pravcu.
- N.N.
#15388 Re: Zeničani
Izbalansiraju oni to u februaru jer ce letjeti jedno 4-5 "Senaidovih"kamen spoticanja wrote:Koliko je to ukupno u ZZO?N.N. wrote:Kriminalna hobotnica SBBje instalirala svoju Sedzidu Beganovic-Isakovic, ex vijecnicu, u Zavod zdravstvenog osiguranja, kao satro neki PR
![]()
367 novozaposlenih
- kamen spoticanja
#15389 Re: Zeničani
Dovest ce oni 4-5 svojih na mjesto tih...onda ce te sud vratiti uz odstetu...tako da je to 8-10 novih...plus senaid i njegova odsteta...plus ovaj kredit za bolnicuN.N. wrote:Izbalansiraju oni to u februaru jer ce letjeti jedno 4-5 "Senaidovih"kamen spoticanja wrote:Koliko je to ukupno u ZZO?N.N. wrote:Kriminalna hobotnica SBBje instalirala svoju Sedzidu Beganovic-Isakovic, ex vijecnicu, u Zavod zdravstvenog osiguranja, kao satro neki PR
![]()
367 novozaposlenih
uglavnom ljepota
-
Ci-Nick
#15390 Re: Zeničani
Prije par dana mi auto bilo na servisu i odlučim da sačekam taxi tu kod skretanja za Lukovo Polje, kad upravo naleti bus Zenicatransa, uletim platim marku, dobijem kartu sjednem i razgledam,.. putnici fini, autobus čist, uredan, nije kao nekad da se čovjeku gadi da sjedne.clio_dci120 wrote:A imali iko iz prve ruke da koristi usluge javnog prevoza, nisam korisnik, ali onako na prvu vidim da imaju novije i modernije autobuse, koji znatno manje zagaduju od npr. GRASO-ovih. Po voznom parku reklo bi se da nema nekih vecih problema sa javnim prevozom?
Raja ulazi, izlazi,. ima i putnika, sve u svemu pristojno. Mislim da treba raditi na promociji korištenja javnog prevoza.
Kod nas čovjek ako ima auto kao da ima zabranu korisiti javni prevoz.
-
belfy
#15391 Re: Zeničani
ovo me podsjeti na onu moderniju verziju ovoga:Ci-Nick wrote:Prije par dana mi auto bilo na servisu i odlučim da sačekam taxi tu kod skretanja za Lukovo Polje, kad upravo naleti bus Zenicatransa, uletim platim marku, dobijem kartu sjednem i razgledam,.. putnici fini, autobus čist, uredan, nije kao nekad da se čovjeku gadi da sjedne.clio_dci120 wrote:A imali iko iz prve ruke da koristi usluge javnog prevoza, nisam korisnik, ali onako na prvu vidim da imaju novije i modernije autobuse, koji znatno manje zagaduju od npr. GRASO-ovih. Po voznom parku reklo bi se da nema nekih vecih problema sa javnim prevozom?
Raja ulazi, izlazi,. ima i putnika, sve u svemu pristojno. Mislim da treba raditi na promociji korištenja javnog prevoza.
- Nestalo mi interneta danas i sidjem, sjednem i popricam sa porodicom. Fini neki ljudi...
-
Ci-Nick
#15392 Re: Zeničani
Dobra,...belfy wrote:ovo me podsjeti na onu moderniju verziju ovoga:Ci-Nick wrote:Prije par dana mi auto bilo na servisu i odlučim da sačekam taxi tu kod skretanja za Lukovo Polje, kad upravo naleti bus Zenicatransa, uletim platim marku, dobijem kartu sjednem i razgledam,.. putnici fini, autobus čist, uredan, nije kao nekad da se čovjeku gadi da sjedne.clio_dci120 wrote:A imali iko iz prve ruke da koristi usluge javnog prevoza, nisam korisnik, ali onako na prvu vidim da imaju novije i modernije autobuse, koji znatno manje zagaduju od npr. GRASO-ovih. Po voznom parku reklo bi se da nema nekih vecih problema sa javnim prevozom?
- Nestalo mi interneta danas i sidjem, sjednem i popricam sa porodicom. Fini neki ljudi...
Svi smo mi pomalo a neki i malo više krivi za trenutno stanje u BiH a i globalno.
-
Satori
#15393 Re: Zeničani
Postoji jos jedan problem u toj prici a to je da taksisti sa licencom ponekad ne zele voziti van grada ili voze po apsurdnim cijenama. Sjecam se da kada sam radila u Raspotocju, taksisti su odbijali voziti do tamo (a.stanica-bolnica je valjda jedina relacija koju smatraju prihvatljivom), a kada se jedan smilovao, naplatio mi je 6 KMShmeker wrote:Pa to cekanje i pravi ove divljanere. Kontam ja da ne moze ici bus svako 5 minuta ali moze svako 25-30 prema vecim naseljima koja nisu mnogo udaljena od grada. Mislim da se na tim relacijama divljaneri najbrze i mnoze. Najjace mi je kad se vozac divljanera i vozac Zenicatransovog busa pozdravljaju dok u divljaneru sjedi policajac koji koristi usluge nelegalnog prijevozaJimmy McNulty wrote:Ne diraj mi divljanere, znaš i sam da imamo 2-3 razmaka tokom dana kada moramo čekati bus najmanje sat i pol.Još meni odgovaraju sva 3 koja voze u mom pravcu.
Najgore je sto je to kod nas sve normalno.
Taksisti inace imaju problema i sa Sarajevskom, naplacuju skuplje i na toj relaciji ih je teze uloviti, a imaju obraza kukati na divljanere.
-
Kralj Tvrtko I.
#15394 Re: Zeničani
Sto se tice taksista, fakat mi nije jasno kad se vozim npr. do kina Central je 1.5 KM a ako slucajno skrene do DaVincija to je 2 KM. Znaci 20 metara je pola marke?
I uopste mi nije jasno zasto je 2 km bilo gdje po ggm? A ako sam sjeo na zapadu stadiona i odem u Crkvice onda me izadje 1.50 KM. Nidje veze...
Poslano sa mog SM-J710F
I uopste mi nije jasno zasto je 2 km bilo gdje po ggm? A ako sam sjeo na zapadu stadiona i odem u Crkvice onda me izadje 1.50 KM. Nidje veze...
Poslano sa mog SM-J710F
-
Satori
#15395 Re: Zeničani
Pa to je ta neka taksi tarifa. Bulevar, Crkvice, nekad prije kruznog toka Bosanka - 1,5 KM. GGM 2 KM, bilo kakvo skretanje dodatnih pola KM. Sa taksi stajalista, 5 KM.
Ma treba uvesti jos linija, posebno relaciju Blatusa-Bolnica, taj bus ide GGMom ali na svakih sat vremena. Ostali su oni za Janjice, Visnjicu itd.
Ma treba uvesti jos linija, posebno relaciju Blatusa-Bolnica, taj bus ide GGMom ali na svakih sat vremena. Ostali su oni za Janjice, Visnjicu itd.
-
Kralj Tvrtko I.
#15396 Re: Zeničani
Treba linija Bolnica - Janjici zbog Raspotocja, zbog Robota a i zbog ljudi koji bi u Bolnicu busem. Bolnicu treba povezati i sa Perin Hanom, sa Janjicima.
Ima puno linija koje bi bile isplative a i koje bi ukinule divljanere.
Posebno bi bilo dobro poguscati red voznje.
Poslano sa mog SM-J710F
Ima puno linija koje bi bile isplative a i koje bi ukinule divljanere.
Posebno bi bilo dobro poguscati red voznje.
Poslano sa mog SM-J710F
-
Eborg
#15397 Re: Zeničani
Ima li linija koja kruzi GGM-om samo? Od autobuske stanice pored stadiona (zapad), MUP-a, Mokusnica, KPD do solitera i onda nazad bulevarom.
-
Kralj Tvrtko I.
#15398 Re: Zeničani
Nema.
Poslano sa mog SM-J710F
Poslano sa mog SM-J710F
-
Satori
#15399 Re: Zeničani
Ne znam ni koliko bi ta linija bila isplativa. Mozda u onom GGM dijelu od Blatuse do Odmuta, ali na bulevaru svakih 5 minuta prolazi po neki bus, iz Pesevica, Perinog hana, Lukovog polja, pa samo linija bolnica - Kanal ide na svakih 20 minuta.
Ne znam koliko kosta mjesecna karta za gradski prevoz, pretpostavljam da je cca 35 KM ako uzmem u obzir GRASove cijene i nase, ali ako je tako, fakat bi trebali uraditi neku analizu - koliko bi ljudi vise koristilo javni prevoz od taksija kada bi cijene bile nize. Mislim da bi kartu 25-30 KM podnijela vecina onih kojima je prevoz svakodnevno potreban.
Ne znam koliko kosta mjesecna karta za gradski prevoz, pretpostavljam da je cca 35 KM ako uzmem u obzir GRASove cijene i nase, ali ako je tako, fakat bi trebali uraditi neku analizu - koliko bi ljudi vise koristilo javni prevoz od taksija kada bi cijene bile nize. Mislim da bi kartu 25-30 KM podnijela vecina onih kojima je prevoz svakodnevno potreban.
- kamen spoticanja
#15400 Re: Zeničani
Novi podaci okončavaju višegodišnju raspravu u Zenici o tome ko je odgovoran za zagađenje iako iz kompanije i dalje tvrde da je tvornica samo jedan od zagađivača. Mittal u toku godine potroši 40 puta više uglja od svih domaćinstava u Zenici zajedno! Kokošija jaja uzgojena u blizini zeničke tvornice ArcelorMittala opasna su po ljudsko zdravlje, objavljeno je u nedavnom izvještaju češke organizacije Arnika u kome je učestvovao i Eko forum iz Zenice. Stanovnicima naselja u blizini tvornice preporučeno je da dnevno ne jedu više od dva jajeta jer se u njima nalazi zagađenje veće od higijenskih limita Evropske unije.
Nekoliko sedmica prije nego što su objavljeni rezultati ovog istraživanja, iz Mittala je stiglo saopštenje u kojem se negira odgovornost kompanije za ukupno zagađenje u Zenici. Mittal nije najveći zagađivač zraka nego je samo jedan od zagađivača u Zenici, sažetak je ovog saopštenja u kojem se odgovornost za zagađenje jednako dijeli i na privatna i poslovna ložišta i automobile.
U vremenu između Mittalovog saopštenja i rezultata istraživanja o zagađenosti jaja, zenički Eko forum je dobio podatke koji će okončati raspravu o tome ko je najveći zagađivač zraka u Zenici.
Najveći potrošač uglja
ArcelorMittal je najveći zagađivač zraka u Zenici i godišnje u atmosferu ispusti nekoliko puta više zagađujućih čestica od svih drugih zagađivača zajedno. Mittalova tvornica u Zenici potroši više uglja nego sva privatna i druga poslovna ložišta Novi podaci okončavaju višegodišnju raspravu u Zenici o tome ko je odgovoran za zagađenje iako iz kompanije i dalje tvrde da je tvornica samo jedan od zagađivača.
Početkom 2016. godine zenički Eko forum dobio je zvanične podatke Federalnog ministarstva okoliša i turizma o korištenju uglja i ispuštanju zagađujućih čestica Mittalove tvornice u Zenici.
Podaci iz Registra o postrojenjima i zagađivanjima Federalnog ministarstva okoliša i turizma pokazuju da je Mittal u toku 2014. godine potrošio ukupno 815.098 tona uglja u svojim pogonima. U ovaj broj nije uračunato više od 300.000 tona koksa koji se spali u zeničkoj tvornici.
Sa druge strane tvorničkog zida ugalj za zagrijavanje koriste domaćinstva i firme.
Na osnovu podataka Federalnog zavoda za statistiku i preliminarnih rezultata popisa domaćinstava, oko 5.400 domaćinstava u Zenici se zagrijava na ugalj. Anketa o potrošnji energije u domaćinstvima/kućama 2015., Federalnog zavoda za statistiku, došla je do rezultata da domaćinstva u Federaciji prosječno godišnje potroše 3,8 tona uglja za zagrijavanje. Na osnovu te procjene domaćinstva u Zenici potroše 21.520 tona uglja godišnje.
To znači da Mittal u toku godine potroši 40 puta više uglja od svih domaćinstava u Zenici zajedno!
Komparativne analize izmjerenih i proračunatih vrijednosti emisija u zrak iz lokalnih kotlovnica, objavljena 2013. godine, daje podatke da 15 najvećih ložišta u Zenici, ne računajući Mittal, za šest mjeseci potroše 6.123 tona uglja.
Sabrano sa domaćinstvima, u Zenici se van Mittala godišnje potroši oko 27.600 tona uglja u toku godine. To znači da Mittal potroši oko 29 puta više uglja od svih ostalih ložišta u Zenici zajedno!
Iz ArcelorMittala kažu kako je njihovo saopštenje o zagađenju u Zenici dato u zimskom periodu na kraju 2015. godine i kako su tada u cijeloj državi bili nepovoljni vremenski uslovi.
“Ako znamo da kućna ložišta koriste ugalj samo u zimskom period za potrebe zagrijavanja prostora, to se podatak koji ste naveli mora posmatrati samo za period od nekoliko mjeseci, a ne za cijelu godinu, dok se ukupna količina emisija iz kompanije ArcelorMittal Zenica odnosi na period od 12 mjeseci”, kažu iz kompanije i ponavljaju svoju raniju tvrdnju a ovaj put smatraju da u Zenici postoje i veći zagađivači od tvornice.
“To znači da je doprinos ostalih zagađivača, uključujući niska kućna ložišta, u navedenom periodu u najmanju ruku isti kao i doprinos kompanije ArcelorMittal Zenica ako ne i veći jer se radi o prizemnim emisijama koje u vrijeme temperaturne inverzije ostaju u nižim slojevima atmosfere, dok emisije sa visokih dimnjaka iz ArcelorMittal Zenica odlaze u više slojeve atmosfere gdje se i razgrađuju.”
U Mittalu smatraju da podatak od 5.400 domaćinstava koja se zagrijavaju na ugalj “treba uzeti sa velikom rezervom jer je gradska uprava grada Zenice još prije dvije godine objavila da Zenica ima oko 30.000 niskih kućnih ložišta.
“Također i podatak o količini uglja za zagrijavanje nije dovoljno precizan jer prema procjenama sa kojima mi raspolažemo za potrebe zagrijavanja u zimskom periodu prosječno domaćinstvo troši više od pet tona uglja”, kažu iz kompanije ne navodeći izvor svojih podataka.
Mittalovom matematikom, 30.000 domaćinstava u Zenici se zagrijava na ugalj i troši pet tona uglja godišnje. To je ukupno 150.000 tona uglja godišnje. Ako bismo to podijelili sa najmanjim mogućim brojem mjeseci u kojima se troši ugalj, svega pet, to je 30.000 tona uglja mjesečno u toku zime.
Za Mittal ćemo godišnju potrošnju podijeliti sa svih 12 mjeseci. Na taj način dobijamo oko 68.000 tona uglja mjesečno u prosjeku ili dvostruko više od podatka kojeg smo dobili iz Mittalovih “procjena”.
A te procjene su daleko od zvaničnih procjena zavoda za statistiku. Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovnika u Zenici ima 50.424 stana u 38.784 domaćinstava. Gradsko centralno grijanje zagrijava oko 15.000 stanova. To ostavlja ukupno 35.000 stanova za privatno zagrijavanje. U Mittalu tvrde da u Zenici ima 30.000 niskih ložišta što bi značilo da se se 85 posto stanova zagrijava na ugalj.
Taj se procenat drastično razlikuje od zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku. Zavod je anketom došao do podataka da se u Federaciji domaćinstva mnogo češće zagrijavaju na drvo nego na ugalj. Za sobno grijanje 84 posto domaćinstava koristi drvo, 1,4 posto plin a ugalj tek 8,6 posto. Ovaj se procenat u gradovima spušta na 5,7 posto. Za etažno grijanje nešto više domaćinstava koristi ugalj, njih 38,8 posto što je daleko manje od Mittalove procjene od 85 posto.
http://zurnal.info/novost/19761/kompani ... c-u-zenici
Nekoliko sedmica prije nego što su objavljeni rezultati ovog istraživanja, iz Mittala je stiglo saopštenje u kojem se negira odgovornost kompanije za ukupno zagađenje u Zenici. Mittal nije najveći zagađivač zraka nego je samo jedan od zagađivača u Zenici, sažetak je ovog saopštenja u kojem se odgovornost za zagađenje jednako dijeli i na privatna i poslovna ložišta i automobile.
U vremenu između Mittalovog saopštenja i rezultata istraživanja o zagađenosti jaja, zenički Eko forum je dobio podatke koji će okončati raspravu o tome ko je najveći zagađivač zraka u Zenici.
Najveći potrošač uglja
ArcelorMittal je najveći zagađivač zraka u Zenici i godišnje u atmosferu ispusti nekoliko puta više zagađujućih čestica od svih drugih zagađivača zajedno. Mittalova tvornica u Zenici potroši više uglja nego sva privatna i druga poslovna ložišta Novi podaci okončavaju višegodišnju raspravu u Zenici o tome ko je odgovoran za zagađenje iako iz kompanije i dalje tvrde da je tvornica samo jedan od zagađivača.
Početkom 2016. godine zenički Eko forum dobio je zvanične podatke Federalnog ministarstva okoliša i turizma o korištenju uglja i ispuštanju zagađujućih čestica Mittalove tvornice u Zenici.
Podaci iz Registra o postrojenjima i zagađivanjima Federalnog ministarstva okoliša i turizma pokazuju da je Mittal u toku 2014. godine potrošio ukupno 815.098 tona uglja u svojim pogonima. U ovaj broj nije uračunato više od 300.000 tona koksa koji se spali u zeničkoj tvornici.
Sa druge strane tvorničkog zida ugalj za zagrijavanje koriste domaćinstva i firme.
Na osnovu podataka Federalnog zavoda za statistiku i preliminarnih rezultata popisa domaćinstava, oko 5.400 domaćinstava u Zenici se zagrijava na ugalj. Anketa o potrošnji energije u domaćinstvima/kućama 2015., Federalnog zavoda za statistiku, došla je do rezultata da domaćinstva u Federaciji prosječno godišnje potroše 3,8 tona uglja za zagrijavanje. Na osnovu te procjene domaćinstva u Zenici potroše 21.520 tona uglja godišnje.
To znači da Mittal u toku godine potroši 40 puta više uglja od svih domaćinstava u Zenici zajedno!
Komparativne analize izmjerenih i proračunatih vrijednosti emisija u zrak iz lokalnih kotlovnica, objavljena 2013. godine, daje podatke da 15 najvećih ložišta u Zenici, ne računajući Mittal, za šest mjeseci potroše 6.123 tona uglja.
Sabrano sa domaćinstvima, u Zenici se van Mittala godišnje potroši oko 27.600 tona uglja u toku godine. To znači da Mittal potroši oko 29 puta više uglja od svih ostalih ložišta u Zenici zajedno!
Iz ArcelorMittala kažu kako je njihovo saopštenje o zagađenju u Zenici dato u zimskom periodu na kraju 2015. godine i kako su tada u cijeloj državi bili nepovoljni vremenski uslovi.
“Ako znamo da kućna ložišta koriste ugalj samo u zimskom period za potrebe zagrijavanja prostora, to se podatak koji ste naveli mora posmatrati samo za period od nekoliko mjeseci, a ne za cijelu godinu, dok se ukupna količina emisija iz kompanije ArcelorMittal Zenica odnosi na period od 12 mjeseci”, kažu iz kompanije i ponavljaju svoju raniju tvrdnju a ovaj put smatraju da u Zenici postoje i veći zagađivači od tvornice.
“To znači da je doprinos ostalih zagađivača, uključujući niska kućna ložišta, u navedenom periodu u najmanju ruku isti kao i doprinos kompanije ArcelorMittal Zenica ako ne i veći jer se radi o prizemnim emisijama koje u vrijeme temperaturne inverzije ostaju u nižim slojevima atmosfere, dok emisije sa visokih dimnjaka iz ArcelorMittal Zenica odlaze u više slojeve atmosfere gdje se i razgrađuju.”
U Mittalu smatraju da podatak od 5.400 domaćinstava koja se zagrijavaju na ugalj “treba uzeti sa velikom rezervom jer je gradska uprava grada Zenice još prije dvije godine objavila da Zenica ima oko 30.000 niskih kućnih ložišta.
“Također i podatak o količini uglja za zagrijavanje nije dovoljno precizan jer prema procjenama sa kojima mi raspolažemo za potrebe zagrijavanja u zimskom periodu prosječno domaćinstvo troši više od pet tona uglja”, kažu iz kompanije ne navodeći izvor svojih podataka.
Mittalovom matematikom, 30.000 domaćinstava u Zenici se zagrijava na ugalj i troši pet tona uglja godišnje. To je ukupno 150.000 tona uglja godišnje. Ako bismo to podijelili sa najmanjim mogućim brojem mjeseci u kojima se troši ugalj, svega pet, to je 30.000 tona uglja mjesečno u toku zime.
Za Mittal ćemo godišnju potrošnju podijeliti sa svih 12 mjeseci. Na taj način dobijamo oko 68.000 tona uglja mjesečno u prosjeku ili dvostruko više od podatka kojeg smo dobili iz Mittalovih “procjena”.
A te procjene su daleko od zvaničnih procjena zavoda za statistiku. Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovnika u Zenici ima 50.424 stana u 38.784 domaćinstava. Gradsko centralno grijanje zagrijava oko 15.000 stanova. To ostavlja ukupno 35.000 stanova za privatno zagrijavanje. U Mittalu tvrde da u Zenici ima 30.000 niskih ložišta što bi značilo da se se 85 posto stanova zagrijava na ugalj.
Taj se procenat drastično razlikuje od zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku. Zavod je anketom došao do podataka da se u Federaciji domaćinstva mnogo češće zagrijavaju na drvo nego na ugalj. Za sobno grijanje 84 posto domaćinstava koristi drvo, 1,4 posto plin a ugalj tek 8,6 posto. Ovaj se procenat u gradovima spušta na 5,7 posto. Za etažno grijanje nešto više domaćinstava koristi ugalj, njih 38,8 posto što je daleko manje od Mittalove procjene od 85 posto.
http://zurnal.info/novost/19761/kompani ... c-u-zenici