Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
VjecitiStudent

#15376 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

Man of steel wrote:Stranci poput DF-a koju predvodi ubleha Komšić i koja je popunjena trećerazrednim nerealizovanim političarima iz drugih stranaka, bi trebala biti čast i privilegija da uđe u koaliciju sa jednom SDA.

To je kao da neku prikolicu namjenjenu za prevoz krompira i kabastog otpada prikačite na luksuzan Mercedes.
Uvijek vam je na raspolaganju Esso, možete udružiti Mercedese.
Najamnik

#15377 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Najamnik »

Clan sam DF-a i jedino sto mi je bitno je da DF neodstupi od svoje bazne politike i ciljeva. Znaci ako se ne moze u vlast sa partnerom koji ima iste ciljeve, onda je bolje opozicija. Vecina ljudi za koje znam da su u DF-u ili su dali glas za DF, zeli jedino da se neodstupi od politike na kojoj je i bazirana stranka. Uci u vlast po svaku cijenu je apsolutni promasaj. DF je jako mlada stranka, bez finansijskog zaledja i ostvarila je izuzetan uspjeh. Ako neizda svoje glasce i clanove (kao sto je SDP ucinio) , bez obzira bili u vlasti ili u opoziciji, na lokalnim izborima ce imati jos vecu podrsku glasaca.
Kod nas je problem sto do sad nije bilo glasne opozicije. Vecinom je opozicija spavala do novih izbora. Glasna opozicija sa cvrstim stavom je bolja od bilo kakve lose vlasti. Dakle, dok god DF ostane dosljedan svojim principima imace podrsku velikog broja biraca, bili u vlasti ili ne.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#15378 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by -LIBERO- »

daddy-kool wrote:Teška dilema. :D
Dilema jednostavna.
Koalicija sa SDA fotelje, i za dvije godine borba za cenzus.
Ako treba i opozicija, ali konstruktivna i konkretna, za dvije godine dosta nacelnika i uspon, za cetri vjerovatno pobjeda.

Prosto i jednostavno. Sada je do njih.
lerdi

#15379 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

-LIBERO- wrote:
Dilema jednostavna.
Ako treba i opozicija, ali konstruktivna i konkretna, za dvije godine dosta nacelnika i uspon, za cetri vjerovatno pobjeda.

:thumbup: :bih:
OldMayor

#15380 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by OldMayor »

Dr. Kuca wrote:Kad je opozicija sta promjenila?
Pa nije nikad jer je nije ni bilo...uvijek se privale nekome i naprave nekakvu nakaradnu vlast koja ne moze da funkcionise jer se u samom pocetku stranke u svemu razlikuju...

Oni ako udju u vlast to moraju uraditi sa SDA, u tom slucaju oni su donji. SDA tu onda odredjuje sta, kako i gdje. DF se tu nece nista pitati.

Mislim ako im to odgovara bujrum. Ali samo kazem, to ce odmah osjetiti vec za 2 godine na lokalnim.
Oslobodjenje

#15381 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Oslobodjenje »

Smijem li nešto pitati :)
Nisam DFovka, ali ni SDPovka, a pogotovo ne SDAovka i SBBovka..

Vidim da bi za glasače DF stupanje u koaliciju sa SDA-om bila šamarčina.
Ali mene zanima, kako prosječni DFovac reaguje na eventualnu koaliciju sa SBBom?
Je li po vama Radončić stvarno pozitivna ličnost, bez oraha u džepu? :?
privremeni

#15382 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by privremeni »

Dr. Kuca wrote:Pa onda se nije trebalo ni glasat, jel. Mogli su srat sa strane.
Sad imaju legitimno pravo "srat sa strane", tacnije kao prilicno jaka opozicija. Je...e, kao da je u pitanju mlada, ceka da mladozenja stigne, pa tako i sa pozivom SDA-a. Bujrum, ako su debili, a ne kazem da medju njima nema takvih, neka ulete u tu zamku. Vrijeme je relativan pojam.
leo karan

#15383 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by leo karan »

-LIBERO- wrote:
Dilema jednostavna.

:thumbup:

Ali bojim se da su slatka ministarska mjesta, nadzorni odbori, koje direktorsko mjesto...
OldMayor

#15384 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by OldMayor »

-LIBERO- wrote:
Dilema jednostavna.

:thumbup:

Upravo tako.
joint union

#15385 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by joint union »

-LIBERO- wrote:
Dilema jednostavna.

Upravo. Jedina je dilema, obzirom da su mlada stranka, imaju li dovoljno kvalitetan i nepotkupljiv kadar da bi bili jaka opozicija? Da ne bude prebjega?
Pasiflora

#15386 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pasiflora »

Budimo realni: u DF-u ni u ludilu nisu ocekivali ovakav rezultat. Ako uzmemo u obzir profil Z. Komsica i njegovih (vjerujem) postenih namjera, također moramo uzeti u obzir da ljude oko njega, barem „prvi saf“ koji smo vidjeli na izbornim listama (izuzimajuci 1-2 prava strucnjaka) mozemo opisati kao – AMBICIJA BEZ POKRICA.

Niko od njih nece dozvoliti Zeljku odlazak u opoziciju jer su usli u sve to najvise zbog onoga sto donosi pozicija. Znam licno nekoliko ljudi sa lista i mogu reci da zbog njih ni Zeljko nije dobio moj glas.
Dibero

#15387 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Dibero »

-LIBERO- wrote:
Dilema jednostavna.

A dilema u vezi koalicije sa HDZ i SNSD je pretpostavljam sasvim drugcija?
joint union

#15388 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by joint union »

Dibero wrote:
-LIBERO- wrote:
Dilema jednostavna.

A dilema u vezi koalicije sa HDZ i SNSD je pretpostavljam sasvim drugcija?
Nema tu dileme, a ni izbora. No gledati Covica i Komsica u koaliciji, neprocjenjivo :D
Dr. Kuca

#15389 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Dr. Kuca »

Pa onda im je slogan trebo glasiti umjesto promjena, glasaj te za nas da lajemo sa strane. Po meni je vece uhljebljavanje biti opozicija. Nista ne radit, pomalo srat a uzimat pare.
clanstranke

#15390 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by clanstranke »

Oslobodjenje wrote:Smijem li nešto pitati :)

Ali mene zanima, kako prosječni DFovac reaguje na eventualnu koaliciju sa SBBom?
Je li ti misliš da mi živimo u tornju?
joint union

#15391 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by joint union »

Dr. Kuca wrote:Pa onda im je slogan trebo glasiti umjesto promjena, glasaj te za nas da lajemo sa strane. Po meni je vece uhljebljavanje biti opozicija. Nista ne radit, pomalo srat a uzimat pare.
Vidis, te dvije opcije koje si naveo ovise iskljucivo od broja dobijenih glasova.
privremeni

#15392 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by privremeni »

Pasiflora wrote:Budimo realni: u DF-u ni u ludilu nisu ocekivali ovakav rezultat. Ako uzmemo u obzir profil Z. Komsica i njegovih (vjerujem) postenih namjera, također moramo uzeti u obzir da ljude oko njega, barem „prvi saf“ koji smo vidjeli na izbornim listama (izuzimajuci 1-2 prava strucnjaka) mozemo opisati kao – AMBICIJA BEZ POKRICA.

Niko od njih nece dozvoliti Zeljku odlazak u opoziciju jer su usli u sve to najvise zbog onoga sto donosi pozicija. Znam licno nekoliko ljudi sa lista i mogu reci da zbog njih ni Zeljko nije dobio moj glas.
Lako moguce da se tvoja prognoza ostvari. No, zna se sta slijedi, jer nije u pitanju etablirana stranka sa sigurnim glasacima.
Maystor

#15393 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

DF ima zadatak da provede politiku koju je obećala svojim glasačima. U koaliciji sa SDA, DF bi mogla biti samo privjesak kriminalcima. Uhljebili bi određeni broj svojih kadrova, ali bi stranka propala.
Prosječan glasač DF-a ne voli ni Fahru. Nekima je mrži od SDA. Koalicija sa SBB-om bi bila prihvatljivija jer bi bila veća šansa da se zaista provede politika DF-a. Da bi DF proveo svoju politiku, potrebno je izmijeniti ključne zakone u ovoj državi (ako ne može na državnom nivou, onda barem na nivou federacije). Tu prije svega mislim na zakon o policijskim strukturama, pravosuđu i sl. (trenutna verzija tih zakona je takva da su namjerno napravljeni da budu nefunkcionalni). Uzmi npr. policijskog komesara. Narodni poslanici u skupštini ga ne smiju ni pitati šta radi. Ne polaže račune nikome, osim neformalnim centrima moći u SDA. To se mora mijenjati. Komesari i tužioci moraju NARODU odgavarati za svoj rad, a ne da budu neka nedodirljiva klasa. Dvije godine izvještaj kantonalnog tužilaštva dobija 0 glasova u SKS i niko ne snosi posljedice. SDA ni u sni neće pristati na izmjene ovih zakona. SBB je zainteresovan. Eto to je razlika.
clanstranke

#15394 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by clanstranke »

Pasiflora wrote:Budimo realni: u DF-u ni u ludilu nisu ocekivali ovakav rezultat. Ako uzmemo u obzir profil Z. Komsica i njegovih (vjerujem) postenih namjera, također moramo uzeti u obzir da ljude oko njega, barem „prvi saf“ koji smo vidjeli na izbornim listama (izuzimajuci 1-2 prava strucnjaka) mozemo opisati kao – AMBICIJA BEZ POKRICA.

Budimo realni: samo budale nisu vidjele da će DF biti drugi. Ovog drugog dijela iz tvog posta se pribojavam.
daddy-kool

#15395 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

-LIBERO- wrote:
Dilema jednostavna.

Idealizam je dobar u predizbornoj, ali ne hrani gladna usta.
A da li je koalicija sa SBB bolja opcija?

Predviđam da će ŽK vrlo brzo objaviti da će usloviti koaliciju sa SDA usvajanjem određenih zakona i mjera prije sastavljanja vlade (kao što je već najavljivao), i da će to biti šou i opravdanje bazi za ulazak u vlast. A ulazak u vlast im je nasušna potreba, već sam pisao.
privremeni

#15396 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by privremeni »

Dr. Kuca wrote:Pa onda im je slogan trebo glasiti umjesto promjena, glasaj te za nas da lajemo sa strane. Po meni je vece uhljebljavanje biti opozicija. Nista ne radit, pomalo srat a uzimat pare.
Zaista je mukotrpan posao djeliti mjesta u upravnim odborima i komisijama. Ja ne vidjoj vecih seratora od pozicije, narocito zadnjih nekoliko godina, jedino sto se eto njima ne lijepe pare za ruke. Ne bi oni harama. :lol:
Dr. Kuca

#15397 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Dr. Kuca »

Isti dildo samo drugo pakovanje.
privremeni

#15398 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by privremeni »

JohanHuf wrote:
Cekaj da malo rezimiramo.

Necemo sa SDA jer su oni muslimani i tu se ima izbora i ako su oni uzeli vise od 200 000 glasova.

E sad hocemo sa Draganom Covicem i HDZom, tu nemamo izbora, i ako je Zeljko napustio SDP iz tog razloga sto je Zlaja zelio sa HDZom I Covicem i tu se nema izbora i ako je HDZ dobio "frtalj glasa"?

Nema sta, koaliciju sa HDZ-om, SDS-om i SNSD-om na drzavnom nivou.
Ljubav i seks su na drugom podforumu.
Oslobodjenje

#15399 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Oslobodjenje »

clanstranke wrote:

Je li ti misliš da mi živimo u tornju?
Ne mogu reći da razumijem tvoje (pretpostavljam ironično) pitanje...

Ja sam samo postavila naivno, iskreno pitanje: Kakav je stav ako DF uđe u koaliciju sa SBBom?
Po meni, Radončić je jedno veliko zlo (pogotovo za bošnjački narod u kojeg se on toliko kune), ali jbg, novac i mediji su čudo...
DF bi, po prirodi (a haj recimo i programu), trebala biti pro-građanska, sekularistička stranka, stranka koja se bori za prava radnika, nezaposlenih, penzionera, itd...Ona bi ustvari trebala biti ta promjena...I nikako je (lično) ne vidim u koaliciji sa jednim kriminalcem (vjerovatno nikad dokazanim, pa se jbg moramo voditi onom premisom: Nevin dok se ne dokaže krivica)..
Na stranu što ja nemam povjerenja u tu stranku (DF), jer po meni Željko (koliko god patriota i Bosanac bio) nije materijal za političara...Tako ni njegovi članovi...

I da, zahvaljujem Maystoru na njegovom odgovoru :)
Last edited by Oslobodjenje on 14/10/2014 13:38, edited 1 time in total.
leo karan

#15400 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by leo karan »

DF treba podvuci crtu, dobili su to sto su dobili.
Nisu dobili povjerenje vecine, jbg. Odgovornost trebaju prepustiti pobjednicima.

Niposto ne smiju dopustiti da ih se uvuce u koaliciju jer ce ih to diskreditovati u buducnosti.

Omiljena situacija za SDA, da se svi izjednacavaju demagogijom kako su svi isti gdje oni dominiraju svojom bazom glasaca koji su konstanta.

Ne smiju upasti u tu zamku.
Post Reply