GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#15351 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

Skrolam na mobitelu i ide labudova prica a ispod nje avatar od mozdane crce od smijeha :)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15352 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mk ultra »

meni je dispečer trolejbusa rekao da se 9 komada voza :mrgreen:
trambusek88

#15353 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

mk ultra wrote:
meni je dispečer trolejbusa rekao da se 9 komada voza :mrgreen:
Voza 11 solo i 10 zglobnih, toliko je vozila trenutno spremno za saobraćaj.
10-11 trola radi na 103
The BEN10

#15354 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The BEN10 »

@trambusek88 - kako je moguće da Centrotrans onako uspješno posluje, dok sa druge strane, GRAS koji je godinama imao ekskluzivno pravo da prevoze većinu građana KS-a posluje u gubicima?
Pitam krajnje dobronamjerno jer sam upratio da barataš argumentima i da znaš stanje unutar firme. Zaista bih cijenio krajnje iskren i otvoren odgovor (koliko ti situacija dopušta).
Može i na pp.
Hvala i LP
NEOPLAN

#15355 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

The BEN10 wrote:@trambusek88 - kako je moguće da Centrotrans onako uspješno posluje, dok sa druge strane, GRAS koji je godinama imao ekskluzivno pravo da prevoze većinu građana KS-a posluje u gubicima?
Pitam krajnje dobronamjerno jer sam upratio da barataš argumentima i da znaš stanje unutar firme. Zaista bih cijenio krajnje iskren i otvoren odgovor (koliko ti situacija dopušta).
Može i na pp.
Hvala i LP
Fora je u tome sto je Centrotrans privatna firma koja posluje iskljucivo na komercijalnoj bazi, znaci gdje im se isplati - voze, gdje im se ne isplati - ne voze. Kod njih nema subvencija, nema penzionerskih, invalidskih i ostalih povlastenih karata. Sve nabavke mogu vrse direktno, bez tendera, konkursa itd.

Kad se na to doda visegodisnji kriminal u GRAS-u sve je jasno.
The BEN10

#15356 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The BEN10 »

NEOPLAN wrote:
The BEN10 wrote:@trambusek88 - kako je moguće da Centrotrans onako uspješno posluje, dok sa druge strane, GRAS koji je godinama imao ekskluzivno pravo da prevoze većinu građana KS-a posluje u gubicima?
Može i na pp.
Hvala i LP
Fora je u tome sto je Centrotrans privatna firma koja posluje iskljucivo na komercijalnoj bazi, znaci gdje im se isplati - voze, gdje im se ne isplati - ne voze. Kod njih nema subvencija, nema penzionerskih, invalidskih i ostalih povlastenih karata. Sve nabavke mogu vrse direktno, bez tendera, konkursa itd.

Samo malo - koliko je kriminal u GRAS-u u kombinaciji sa nestručnim rukovodstvom procentualno kriv za ovakvo stanje? Nemojmo te stavke uzgred navoditi, a vrlo je vjerovatno da su glavna kočnica. Btw - Centro možda i vozi samo tamo gdje se isplati, no, nije li GRAS kao apsolutni monopolista zadnjih ne znam koliko godina trebao dovoljno zarađivati tamo gdje ima prometa?
Hint - Konaković je u jednom intervjuu rekao da se naplata popravila za 70% na mjestima gdje su uveli kontrolu karata.
dresdener78

#15357 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Može i na pp.
Hvala i LP
Pokušaću i ja da odgovorim:

Centrotrans posluje čisto po tržišnim uslovima, dakle on sam određuje cijene karata, vozi tako da ima što najveći profit - ali ne baš tako da to i odgovara putnicima. Cijene famoznog Centrotransa jesu osim toga veoma visoke, u međugradskom isto kao u međunarodnom prijevozu. Naprimjer češka privatna firma Student Agency nudi svaki dan nekoliko vožnja iz Praga za Budimpeštu po cijeni od oko 8 feninga po kilometru (karta u jednom pravcu košta 46 KM), dok Centrotrans za kartu Sarajevo-Beč traži 100 KM, što je nekih 12 feninga po kilometru. Osim toga, želio bi vama da doživite standard firme Student Agency - sjedišta tapacirana kožom, svaki putnik ima ispred sebe svoj ekran za filmove, i dobijate slušalice za muziku. U autobusu ima stjuardesa koje tokom vožnje nude putnicima besplatnu kafu / čaj, vodu, i dnevnu štampu.
Ljudima iz gradova udaljenih preko 35 kilometara od Sarajeva se isplati koristiti automobil nego kupovati mjesečnu sa Centrotransom. Dakle firma Centrotrans je skoro neovisna o političarima, čak je favorizirana sa njihove strane. Firma Centrotrans koristi samo autobuska vozila koja jesu prilično jeftina, veliki dio flote Centrotransa predstavljaju rabljeni autobusi sa Zapada koji se mogu kupovati za dobre pare na međunarodnom tržištu. Naprimjer u gradskom saobraćaju u Sarajevu, većina autobusa na komercijali za Dobrinju jesu upravo rabljeni NEOPLAN busevi iz zapadne Evrope.

Šta se tiče gradskog prijevoza u Sarajevu (općenito u velikim gradovima), on NIKAD NIJE profitabilan. Prema riječima "stručnog" ministra Bubice se može naprimjer i bečki javni saobraćaj nazvati kao "trajni gubitaš", jer zaradi jedva za 50 posto troškova. I nisu one Švabe još bečki metro pretvorile u prostorije za skladištenje povrća jer to bi donosilo više novca. Ostalu lovu dobijaju od lokalne vlasti kao subvenciju.
Sarajevski električni tramvaj je bio profitabilan (odnosno zarađivao je za svoj opstanak) u punom iznosu zadnji put još negdje u doba uskotračnog tramvaja. Jer jednostavno gradski JAVNI saobraćaj treba da služi putnicima i gradu, ne stvaranju profita - naravno da mora biti što najefikasniji, da bude gubitak što manji. Zadatak javnog saobraćaja jeste da je toliko atraktivan da ljudi ostave automobile kući - da nije grad pun smrada, prašine i izduvnih gazova od auspuha, da nije stalno zaglavljen automobilima, da nije potrebno rušiti zgrade i asfaltirati i betonirati svaki ćošak. Jer ona izgradnja svih onih autoputeva, longitudala, transverzala, obilaznica i parkinga i njihovo održavanje koštaju puno, puno više nego ulaganja u javni saobraćaj.

GRAS ti služi već tri decenije kao plijen i talac političkih stranaka i interesa: Počevši od famoznog Jusufranića o kojem se pričalo svašta već prije rata. U GRAS se 3 decenije plansko po političkoj narudžbi zapošljavaju članovi rodbina i političkih stranaka, ne stručnjaci. Prema mojim podacima je preko 50 posto radnika u administraciji!!! Vlasnik i osnivač GRAS-a, dakle Kanton, godinama ne dozvoljava niti promjenu tarife (da bude efikasnija i pametnija za putnike te da se tako prodaje više karata), nema muda da bilo šta promijeni, samo ignoriše ili nastavlja sa svojim prljavim poslovima. Za sve mu je kriv GRAS, i on sam ništa, to sve oni nekako onako... Vlasnik i osnivač GRAS-a, Kanton, je i vlasnik tramvajske pruge u koju se 30 godina nije skoro ništa uložilo, izuzimajući popravke ratnih šteta i nedavnu obnovu kratke dionice u centru grada. Dakle i da direktor GRAS-a predlaže i moli za bilo šta, stoji na glavi i svirajući akordeon pjeva sevdalinku na Marindvoru, Kanton neće dozvoliti nikakve promjene kao što je to do sada. Jer oni imaju svoje neke razloge.

U suštini javni prijevoz NIJE stvar beskrajne konkurencije i tržišne borbe prema nekim ludim neoliberalnim teorijama. Nego uglavnom USLUGA građanima. Koja se ili subvencioniše parama iz budžeta, ili je nema. Posebno električni saobraćaj je nemoguće finansirati samo od prodaje karata, u najboljem slučaju može zaraditi za tekuće troškove - ali za velika ulaganja, pruge, stanice, vozila je potrebno da daje pare Vlast. Pogađaj ko je npr. u Istanbulu finansirao izgradnju metroa i tunela MARMARAY? Turska vlada. Jer situacija je bila godinama katastrofalna, javni saobraćaj reduciran na minimum, svugdje puno privatnika, kombija i dolmuša. I pogađaj ko je najviše i najglasnije bio protiv one podzemne željeznice - upravo ovi privatnici, "uzeše nam posao", "naše porodice će ostati gladne" i tako dalje. Hvala višoj moći u Istanbulu su konačno uspjeli ogromno pokrenuti razvoj javnog saobraćaja.

Dakle skraćeno: Centrotrans iskorištava problematičnu tržišnu sredinu u BiH dok za svoje usluge traži za 50-100 posto veće cijene nego privatni prevoznici recimo u Češkoj - gdje su plate skoro dvaput veće nego u BiH. GRAS je žrtva nemara, loših i kriminalnih namjera i ignorancije svih političkih kadrova u toku zadnjih 30 godina koji ga iskorištavaju za svoju korist.

Rješenje NIJE privatizacija nego ne znam, valjda defenestracija (lijepa srednjevjekovna češka tradicija, izbaćivanje korumpiranih i zlih političara iz prozora), svakako natjerati politički vrh da prestane da krade i da radi u korist građana, ne samo svojih džepova... uključujući javni saobraćaj.
NEOPLAN

#15358 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

The BEN10 wrote:
NEOPLAN wrote:
Može i na pp.
Hvala i LP

Samo malo - koliko je kriminal u GRAS-u u kombinaciji sa nestručnim rukovodstvom procentualno kriv za ovakvo stanje? Nemojmo te stavke uzgred navoditi, a vrlo je vjerovatno da su glavna kočnica. Btw - Centro možda i vozi samo tamo gdje se isplati, no, nije li GRAS kao apsolutni monopolista zadnjih ne znam koliko godina trebao dovoljno zarađivati tamo gdje ima prometa?
Hint - Konaković je u jednom intervjuu rekao da se naplata popravila za 70% na mjestima gdje su uveli kontrolu karata.
Dresdener je iznad objasnio sve. A ja cu da dodam malo racunice.

Mjesecna karta - ekonomska cijena 53,00 KM.
Penzioneri tu kartu dobiju dzaba ili uz neku simbolicnu nadoknadu.
Drzava za tu kartu plati 14,00 KM.

Znaci 14 KM od drzave + nek je 10 KM od penzionera = 24 KM.

53 - 24 = 29 KM.

Tih 29 KM niko ne placa i to je direktni gubitak GRAS-a.

Nek se pola od toga pokrije nekom drugom vrstom prihoda, sto je realno nemoguce, ostaje opet 14,50 KM gubitka. Po penzioneru, mjesecno.

Nek je samo 20 000 penzionera u Sarajevu, to je 290 000 maraka gubitka mjesecno. Pa puta 12 mjeseci, pa puta 10 godina....

I to je samo na penzionerima... a gdje su djaci, studenti, invalidi, policija, vojska....

A 70 posto putnika su subvencionirane kategorije...
trambusek88

#15359 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

1. Loša politika vlasnika - Kantona
2. Loša politika menadžmenta
3. Loš odnos građana, u smislu ne plaćanja prevoza.

Gubici su počeli 2000 kad je kanton odlučio kupovati socijalni mir preko leđa GRAS-a, neke kategorije su počele dobivati džabne karte koje važe u sve 4 zone a da je GRAS za to dobijao 14KM, a kako su rasle cijene energenata, cijena subvencije nije rasla što bi bar malo ublažilo pad.

1999 je GRAS završio u plusu a te godine je dosta urađeno. (kupovana su vozila, obnovljena trolejbuska linija za Jezero itd... Vrijeme donacija vozila je bilo završeno prethodne godine s donacijom Japana, i nije ih bilo narednih 10 godina do donacije tramvaja iz Amsterdama)

Osim loše politike Kantona koji je neekonomskim subvencijama oštetio GRAS za iznos koji bi mogao pokriti bar pola ove dubioze, tu je bilo i dugogodišnje guranje nekih stvari pod tepih.

Znamo za Bimine metle i šarafe po astronomskim cijenama, a kad je Bimo otišao radnici su tražili povišicu 100KM, dobili su povišicu 3-4x veću nego što su tražili da bi im se zamazale oči i začepila usta. Usput počeo se osipati vozni park i već 2008 je broj vozila postao nedovoljan za neke polaske (za današnje uslove ništa strašno), 2009-2010 je autobuski i trolejbuski saobraćaj nakratko vraćen na dovoljan broj, i onda je počela velika nestašica dijelova i naglo osipanje parka. Naravno bilo je tu i nepotizma, izmišljanja radnih mjesta za rođake, kumove, švalerke i stranačke kadrove.
Krivi su i građani koji su koristili prevoz GRAS-a a da nisu plaćali, ama taman da se voziš u konjskoj zapregi moraš platiti uslugu ako ti ne odgovara, idi pješke, taksijem ili Centrotransom. I tu su ogromni novci izgubljeni, i možda bi se isplatilo da se određen broj radnika iz kancelarija postavi u vozila, možda i nije toliki problem što možda ima više radnika, koliko što su raspoređeni na mjesta koja ne donose nikakav profit!

Centrotrans je firma koja se bavi pored gradskog i prigradskog, i međugradskim i međunarodnim prevozom, gdje drže najprofitabilnije linije.
Od lokalnog prevoza drže Visoko, Kakanj, Olovo, Kiseljak, Istočno Sarajevo, a većina linija se svodi na 2-4 polaska i povratka, a subvencionirani su pretežno od opština.
Što se tiče kantona Sarajevo ranije su imali 10-tak linija, ne znam kako su tu ranije stajali.

Kako god imaju dovoljno profitabilnih linija da mogu pokriti neprofitabilne, imaju moćnog suvlasnika, velikog trgovca novim i polovnim autobusima -Fahima Sejarija preko kojeg najpovoljnije nabavljaju i održavaju vozila, a radnici im rade za relativno male plate.

Inače sam gradski prevoz sam po sebi u većini slučajeva nije profitabilna djelatnost, i traži velike subvencije od strane lokalnih vlasti, to je dresdener više puta objašnjavao kako je to u svijetu... EDIT vidim objasnio je dok sam ja ovo sastavio
trambusek88

#15360 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

NEOPLAN wrote:
Dresdener je iznad objasnio sve. A ja cu da dodam malo racunice.

Mjesecna karta - ekonomska cijena 53,00 KM.
Penzioneri tu kartu dobiju dzaba ili uz neku simbolicnu nadoknadu.
Drzava za tu kartu plati 14,00 KM.

Znaci 14 KM od drzave + nek je 10 KM od penzionera = 24 KM.

53 - 24 = 29 KM.

Tih 29 KM niko ne placa i to je direktni gubitak GRAS-a.

Nek se pola od toga pokrije nekom drugom vrstom prihoda, sto je realno nemoguce, ostaje opet 14,50 KM gubitka. Po penzioneru, mjesecno.

Nek je samo 20 000 penzionera u Sarajevu, to je 290 000 maraka gubitka mjesecno. Pa puta 12 mjeseci, pa puta 10 godina....

I to je samo na penzionerima... a gdje su djaci, studenti, invalidi, policija, vojska....

A 70 posto putnika su subvencionirane kategorije...
Samo što penzioneri i ostale kategorijne tu kartu mogu koristiti u sve 4 zone, a ekonomska cijena karte za 4 zone je 115KM, a GRAS dobija samo 14,5 KM
NEOPLAN

#15361 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Ne mogu svi koristiti kartu u sve 4 zone, samo neki penzioneri i drzavne sluzbe (policija i vojska).
Last edited by NEOPLAN on 17/03/2015 11:39, edited 1 time in total.
Neil Robertson

#15362 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Neil Robertson »

Black swan wrote:umal da me tramvaj ne ubi...
da me unisti prepolovi... dole na okretaljci...ali koji niz nesretnih događaja ne mogu vjerovati
prvo udjem u tordjelni tramvaj prije provjere karata jer su mu otvorena vrata
onda vidim da niko ne ulazi jer se vrata ne otvaraju kad je stao na stanici ja sam jedini putnik
onda on krene krenem i ja--- do vozaca da mi otvori vrata... on kaze izadji na prednja...otvorena... a ja kazem otvori zadnja da izadjem na tramvajskoj pocetnoj

i sve se u sekundi odigralo...izadjem na prednja... na travi sam
izmedju mene i tramvaja ima metar
i on je odmah krenuo ja čekam da prodje... kad vidim zadnji dio sužava razliku između one okrugle prijeratne ograde prema dispečeru i tramvaja

onda me zadnji dio udario... odbacio na ogradu koja se sva sreća u pravcu moga kretanje širila a ne sužavala
okrenuo me za 360 stepeni i odbacio dalje prema živoj ogradi

sjedio sam tu dvajes trijes sekudni da dođem sebi

ja sam kriv
medjutim šokiralo me to što dispečeri, revizori pa i vozač sljedećeg ttramvaja... niko ništa... ušo sam u dispečerski centar jebo im sve po spisku
nije bitno ko je kriv bitna je reakcija ljudi koji gledaju
onda sam ušao u sljedeći tramvaj pitam dedu nekog čikicu brku iz energoinvesta (po torbi vidim a kasnije je izažao na pofalićima)
reko udario me tramvaj ima li mi krvi po odjeći
ma niko ni da trepne...
od mene se očekuje da ustajem takvim likovima iz solidarnosti

malo sam ugruvan dobro sam prošao
jbg nikad ne znaš gdje glavu možeš izgubiti
:lol: :lol: :D
StupskaBitanga

#15363 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Hajde što se njemu ovo desilo ali što se mnogo puta dešava da se vrata ne mogu zatvoriti a oni idu ogromnim brzinama i tako poluotvorena vrata vrlo lako može neko ispasti a čudi me kako toga nije bilo do sada pogotovo kad se nabiju na vrata
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15364 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

ja sam jutros krenuo ranije
i ispitivao dole i istraživao kako mi se sve to dogodilo...
uopće mi nije jasno kako sam izašao iz tramvaja u tako uskom prostoru
te također kako sam završio kod stuba... fali mi nekoliko metara sjećanja...
ostao sam na nogama dakle nisam se ni isprljao

sinoć dam obloge stavljao
po rukama... kad kišem sve me boli... teško legnem i teško ustanem
osjećam se kao da sam trčao 40 kilometara ili da sam pao s neke visine istovremno na leđa i prsa

sreća u nesreći je što su mi obje ruke kod lakta preuzele veliki impakt tramvaja pri udaru i nabijanju na ogradu

sjećanje mi je već odmah iskrivilo boju ograde...

samo da mi je pogledati taj snimak da ima igdje platio bih dnevnicu :D
The BEN10

#15365 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The BEN10 »

trambusek88 wrote:1. Loša politika vlasnika - Kantona
2. Loša politika menadžmenta
3. Loš odnos građana, u smislu ne plaćanja prevoza...
Hvala na zaista iscrpnim pojašnjenjima. E sada, znam da je nezahvalno govoriti o procentima, ali možemo li makar okvirno reći u kolikom procentu učestvuje koja stavka. Npr. - "šverc": da li je to recimo 20%? Red veličine bi bio dovoljan...
trambusek88 wrote:Krivi su i građani koji su koristili prevoz GRAS-a a da nisu plaćali, ama taman da se voziš u konjskoj zapregi moraš platiti uslugu ako ti ne odgovara, idi pješke, taksijem ili Centrotransom. I tu su ogromni novci izgubljeni, i možda bi se isplatilo da se određen broj radnika iz kancelarija postavi u vozila, možda i nije toliki problem što možda ima više radnika, koliko što su raspoređeni na mjesta koja ne donose nikakav profit!
Apsolutno se slažem. S tim da dodam - nema tu računanja na savjest građana. Tu se jarane interno uredi da bude ko' pišta. Nemaš kartu - napolje. Tj. ne možeš ni ući. BHT a ni EP ne bi bili u plusu da dopuštaju neovlašteno korištenje svojih usluga. Za ovo GRAS-u nije krivi ni politika ni niko drugi - smatram da je ovo interni problem firme.
Hajvan

#15366 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hajvan »

Black swan wrote:ja sam jutros krenuo ranije

osjećam se kao da sam trčao 40 kilometara ili da sam pao s neke visine istovremno na leđa i prsa

sreća u nesreći je što su mi obje ruke kod lakta preuzele veliki impakt tramvaja pri udaru i nabijanju na ogradu

zašto nisi zvao policiju i prijavio incident?
ovako, ovo napisano ostaje na nivou fikcije.
more bit bidne da se tako desilo, a more bit bidne da je plod mašte autorov.

šalu na strranu, jebena situacija.. mogao si u crnoj hronici završiti...
Last edited by Hajvan on 17/03/2015 11:48, edited 1 time in total.
StupskaBitanga

#15367 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Black swan wrote:ja sam jutros krenuo ranije

ne brini bio bi ultimativni hit na internetu
Truba

#15368 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

StupskaBitanga wrote:Hajde što se njemu ovo desilo ali što se mnogo puta dešava da se vrata ne mogu zatvoriti a oni idu ogromnim brzinama i tako poluotvorena vrata vrlo lako može neko ispasti a čudi me kako toga nije bilo do sada pogotovo kad se nabiju na vrata
vozači su ljudi koji nisu senzitivni niti filozofi
oni jednostavno nemaju percepciju da su "ubice" u smilu da njihova pogreška može naškoditi

evo recimo meni što se dogodilo jučer... samo da je htio otvoriti vrata koja me direkt izbacuju na stanicu
on je rekao izadji ovdje na travu... dakle
uopce ne razmislja jebote kao ni ja koliko je tu usko... ma da je dva metra dalje stao ne bi bilo problema...
kažu mi što te nije vozio do kasindola :?
fakat...

nije samo to slučaj... nedavno zakočio bus... žena pala krvava arkada
on kaže izadjite vi moram dalje...
sad ih tuži žena
parkiraj malo, imaš li prvu pomoć pomozi ženi sa flasterom i gazom :?

nema prigodne riječi da opiše to možda sem sirovine
StupskaBitanga

#15369 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

aposlutno ih treba tužiti
Truba

#15370 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

Hajvan wrote: zašto nisi zvao policiju i prijavio incident?
ovako, ovo napisano ostaje na nivou fikcije.
more bit bidne da se tako desilo, a more bit bidne da je plod mašte autorov.

šalu na strranu, jebena situacija.. mogao si u crnoj hronici završiti...
ma šta da ti kažem iskreno da mi je bila poderana odjeća ili krv zvao bih drotove i išao u hitnu
međutim ništa meni... ali sam dobro ugruvan jbt boli me kad kišem :D

došao sam na vrijeme u firmu nisam poznat ko lažov kad sam im pričao niko ne može da shvati :D
nemam ni motiv da lažem jer nisam tražio slobodan dan

evo i ja jutros nikako nisam kontao
sjećam se da me tramvaj opalio nabio na ogradu okrenuo ali sam ostao na nogama :D i kod stuba se odmarao
gledao sam cipelu malo je koža zagrebana od one betonske konstrukcije

pravo čudno :D drugi rođendan
Truba

#15371 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

Neil Robertson wrote:
Black swan wrote:umal da me tramvaj ne ubi...
da me unisti prepolovi... dole na okretaljci...ali koji niz nesretnih događaja ne mogu vjerovati
prvo udjem u tordjelni tramvaj prije provjere karata jer su mu otvorena vrata
onda vidim da niko ne ulazi jer se vrata ne otvaraju kad je stao na stanici ja sam jedini putnik
onda on krene krenem i ja--- do vozaca da mi otvori vrata... on kaze izadji na prednja...otvorena... a ja kazem otvori zadnja da izadjem na tramvajskoj pocetnoj

i sve se u sekundi odigralo...izadjem na prednja... na travi sam
izmedju mene i tramvaja ima metar
i on je odmah krenuo ja čekam da prodje... kad vidim zadnji dio sužava razliku između one okrugle prijeratne ograde prema dispečeru i tramvaja

onda me zadnji dio udario... odbacio na ogradu koja se sva sreća u pravcu moga kretanje širila a ne sužavala
okrenuo me za 360 stepeni i odbacio dalje prema živoj ogradi

sjedio sam tu dvajes trijes sekudni da dođem sebi

ja sam kriv
medjutim šokiralo me to što dispečeri, revizori pa i vozač sljedećeg ttramvaja... niko ništa... ušo sam u dispečerski centar jebo im sve po spisku
nije bitno ko je kriv bitna je reakcija ljudi koji gledaju
onda sam ušao u sljedeći tramvaj pitam dedu nekog čikicu brku iz energoinvesta (po torbi vidim a kasnije je izažao na pofalićima)
reko udario me tramvaj ima li mi krvi po odjeći
ma niko ni da trepne...
od mene se očekuje da ustajem takvim likovima iz solidarnosti

malo sam ugruvan dobro sam prošao
jbg nikad ne znaš gdje glavu možeš izgubiti
:lol: :lol: :D
kontam popodne doktoru da me posluša već sam smislio priču da su me garažna vrata udarila i nabila uz zid
fakat komedija
StupskaBitanga

#15372 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Trebao si stvarno nazvati hitnu i policiju
O'zone
Globalni moderator

#15373 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

Black swan wrote: kontam popodne doktoru da me posluša već sam smislio priču da su me garažna vrata udarila i nabila uz zid
fakat komedija
Iskreno trebao si to i jučer. Možda ti je neko rebro stradalo.

Ja uvijek imam strah da će me da spuca retrovizor sa tramvaja na onim pješačkim prelazima kao što je kod Socijalnog gdje ti doslovice prođe par cenata od potiljka
Truba

#15374 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

ma ne brinite dobro sam se ispipao :D
bole misici :D samo
(nadam se) :D
dresdener78

#15375 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Black swan: Jao... sada procitah tvoju pricu. Nadam se da stvarno nisi dobio neke ozbiljne povrede. Svakako tu je glavna krivica vozača... jer putnik NI U KOJEM SLUČAJU ne smije biti pušten vani negdje "na travu" nego samo na peron. Hodanje u blizini tramvajskih vozila u krivinama je baš opasno jer krajni dijelovi jesu na lijevoj ili desnoj strani dosta udaljeni od sredine šina.
Post Reply