Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
edossbest

#15351 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by edossbest »

Streptokok wrote:da li ovo znači da će me sada opljačkati za pregled pošiljke? (vrijednost pošiljke 20KM)

16.08.2017 07:55:32 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Record item customs information (Inb)

Moje 3 zadnje posiljke su bile oko 10$ sa brojem za pracenje sve tri su otisle na carinu i platio sam 3.5 km pregled paketa.. Al eto sve kontam sigurno mi je sa brojem za pracenje al valjda to njima ne ide u korist nemogu da UKRADU pa makar da uzmu pare za pregled.. Jednom mi je na carini iz paketa izvadjen set profesionalnih odvijaca za mobitele i tablete vrijedan 20$ u paketu je bilo jos nekih plasticnih proizvoda oko 5$ vrijednosti.. kada sam otvorio paket nigdje odvijaca samo plastike.. sad na prelaznom periodu kada su postari isli na godisnje pola paketica bez broja za pracenje je nestalo... tako se desi svake godine... Sta da kazem dno dna od drzave zalim samo sto je toliki ljudi izginulo djaba tokom rata a borili su se da bi osigurali bolju buducnost.. Evo nas jedemo svi zlatnim kasikama i mi i u RS handre nas i Bakir,Dodik i onaj glavonja iz Hercegovine. handre nas i drzavne sluzbe i svi su upravu samo mi obicni ljudi smo uvijek u krivu... Jebo ti sankcije koda smo Sjeverna Koreja nasi politicari nama uvode sankcije..
papebih

#15352 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by papebih »

Tacno je postalo nepodnosljivo sa postom i carinom. Evo artikl mi se od 31.7 smuca po sarajevu, te posta nesto zeza, te carina, sad jos nek mi ocarine artikl koji je kostao 24 eura pa nek sve bude savrseno
Empedokles

#15353 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Empedokles »

edossbest wrote: Ima dosta ljudi koji bi mogli svoje stvari prodavati na internetu ebay-u i slicno ali neki se nas strucnjak sjetio da nama ne treba priliv sredstava u BIH na taj nacin nego je to moguce samo u vidu kredita.. To su ove nase retardirane glavesine pa zamisli da nas 10 000 prodaje robu na ebay i slicno to moze bit samo plus za drzavu al ne njima to ne treba... Zamisli koji je priliv sredstava i ta svaka marka koja dodje ovdje se i potrosi prodje svaka km kroz pdv prilikom kupovine i td..
Ja ne razumijem što ne nađu neki balans čovječe. Pa zar ekonomija ne treba obrnuto da raste, pusti ljude da stvore vrijednost pa ćemo lakše "pregoriti" odbijanje od te povećane vrijednosti u budućnosti. Ne možeš odbit od malo, jer ne ostane ništa. Znači bukvalno meni se prodaja na ebay ne isplati, bez obzira što imam možda rijetke stvari koje nabavim, a koje mogu prodati po konkurentnoj cijeni nekom u Europi. Dok zaračunam shipping, carinu, cijenu stvari, to se nikome tamo ne isplati. I dobiješ kar'nu. :zoka:
Em se nisu potrudili da udjemo u neku vrstu bescarinske unije, em nas handre s ovim.. pa nemoguće
Mehemed
Vozim: automobil

#15354 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Mehemed »

Streptokok wrote:
Mehemed wrote:
Streptokok wrote:da li ovo znači da će me sada opljačkati za pregled pošiljke? (vrijednost pošiljke 20KM)

16.08.2017 07:55:32 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Record item customs information (Inb)
Ako je 20KM onda ćete najvjerovatnije opljačkati 3.50KM, osim ako je paket u pitanju jer bi u tom slučaju bilo oko 9KM, ne znam 100% tačno.
otprilike, za koliko dana se mogu nadati isporuci?
Nekada prođe 2-3, a nekada 5-6 dana, sve zavisi od situacije na carini, zavisi kakve si sreće.
victom

#15355 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Kina subvencionira svoju poštu haman pa 100%.
Zato kinez može poslati robu vrijednu 1$ sa tracking brojem bez dodatnih troškova.
Naša pošta dobije novac za svaku isporučenu pošiljku od Kineske pošte.
Mi kad šaljemo u inostranstvo, to košta 15 KM, jer nema subvencija.
U trgovinskim pravilama igra (mislim na EU), subvencioniranje nije dozvoljeno.
Kinu kao velesilu to ne zanima, i forsira samo izvoz.
U to svrhu čak namjerno drži sopstvenu valutu slabom, kako bi robi bila što jeftinija na svjetskom tržištu.

To je ukratko odgovor, na pitanje "zašto mi ne prodajemo na ebayu"
Razlog su troškovi pošte/transporta i trenutnih zakona u EU.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:21, edited 2 times in total.
_Reds_

#15356 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

victom wrote:Kina subvencionira svoju poštu haman pa 100%.
Zato kinez može poslati robu vrijednu 1$ sa tracking brojem bez dodatnih troškova.
U to svrhu čak namjerno drži sopstvenu valutu slabom, kako bi robi bila što jeftinija na svjetskom tržištu.

Pola toga sto ti govoriš nije istina.

Pola robe od kineza dolazi prvo u Evropu pa se tamo prepoakuje i šalje nekom evropskom poštom, a za njih si i ima rekao da nisu subencionirane.

BH pošta jednostavno dere.
zokislav

#15357 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zokislav »

@victom je u pravu.

@_Reds_
To što ti pišeš nije tačno.
Samo par ''velikih igrača'' koristi evropske pošte jer imaju ugovore sa njima pa im je povoljno.
Prepakuje? HAHA
Neuporedivo više prometa ide kineskom i singapurskom poštom.
victom

#15358 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

_Reds_ wrote:

Pola toga sto ti govoriš nije istina.

Pola robe od kineza dolazi prvo u Evropu pa se tamo prepoakuje i šalje nekom evropskom poštom, a za njih si i ima rekao da nisu subencionirane.

BH pošta jednostavno dere.
Da li možeš tačno da navedeš koja od gore 6 navednih tvrdnji nije tačna ?
A drugo, ovo sa prepakiranjem nema nikakve veze sa mojim tvrdnjama.
Jedino što se možemo složiti je da je BiH pošta skuplja nego evropska pošta.
victom

#15359 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

zokislav wrote:@victom je u pravu.

@_Reds_
Samo par ''velikih igrača'' koristi evropske pošte jer imaju ugovore sa njima pa im je povoljno.
Prepakuje? HAHA
hvala. cijenim ljude koji su umjerini, upućeni i objektivni.
:thumbup:
_Reds_

#15360 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

victom wrote:

@_Reds_
Prepakuje? HAHA
Druze imam naruceno stotine paketa za 4-5 godina, i pola paketa mi je doslo evropskim postama. Najčešće holandskom, ali češto i švicarkom, nekad turskom, nekad češkom, nekad švedskom.

I šta mislis kako je onaj iz Kine poslao tom holanskom, nego je prepakovana ovdje.

Što se zajebaje sa prepakivanjem kad mu je već kineska džaba ??

Drugo slali smu mi naši ljudi pakete iz Njemačke i Amerike, i znam dobro koliko je poštarina bila, a i znam koliko je da bi ja njima poslao iste težine.

BH pošta je skuplja po 2-3 puta. Eh sad do čega je to, to je druga stvar, vjerovatno da su ovo puno veće kompanije, pa i imaju veće rabate.
choxnox

#15361 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

I ne samo ovo sto @victom kaze, nego ovo kada Kinezi salju holandskom postom, svicarskom, svedskom i slicno, oni zaista salju tim postama koje imaju svoje ispostave u Kini. Mi smo premalena zemlja pa nam je neshvatljivo da Kinezi (ili bilo koja druga velika nacija) imaju izbor kojom postom da salju posiljke. Kod nas ako hoces nesto poslati vani ili ide preko BH Poste (ili Poste Srpske) ili preko skupih DHL/Fedex/UPS.
choxnox

#15362 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

Da ne bude da pricam bezveze (http://www.postnl.com/about-us/):
In 2001, Spring Global Delivery Solutions was brought to live by founding fathers PostNL, Singapore Post and Royal Mail. Since 2013, Spring are fully owned by the PostNL Group.

Spring provide mail, parcel and return solutions to businesses worldwide. As an autonomous broker, Spring handle international deliveries across the most reliable networks. With 13 offices around the globe, Spring connect 3 continents and cover 190 countries.
victom

#15363 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

@_Reds_
ti si samo pogrešno pretpostavio da NL pošiljka mora biti izvorno iz Nizozemske. To nije tačno.
NL pošta ima ispostave širom svijeta.
Da li KIna sada subvencionira samo svoju državnu poštu ili sve pošte, to ne znam. Ali znam da je kineska politika da subvencionira izvoz i troškove izvoza (poštu)- Zato su Kinezi konkurentni po svim pitanjima. I po cijeni transporta , a naravno i po cijeni proizvodnje robe.
_Reds_

#15364 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

choxnox wrote:Da ne bude da pricam bezveze (http://www.postnl.com/about-us/):
In 2001, Spring Global Delivery Solutions was brought to live by founding fathers PostNL, Singapore Post and Royal Mail. Since 2013, Spring are fully owned by the PostNL Group.

Spring provide mail, parcel and return solutions to businesses worldwide. As an autonomous broker, Spring handle international deliveries across the most reliable networks. With 13 offices around the globe, Spring connect 3 continents and cover 190 countries.
Dobro, hajde mi onda objasni, kako to da na trackingu vidim, tek kada se ona pojavi u Amsterdamu ??

Što ne vidim fino kada onaj tamo predma u kineskom ofisu NL pošte ??
victom

#15365 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

:sretan:
Last edited by victom on 13/02/2021 05:05, edited 1 time in total.
Empedokles

#15366 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Empedokles »

Bubaš gluposti za zakone EU, jer je u EU jeftinija poštarina za neke stvari među državama, nego kad mi šaljemo u te neke države. Nekome iz Holandije se isplati poslati pošiljku za Hrvatsku i izaći će ga manje nego mene što bi izašlo odavde do Slovenije. Ljudi imaju pravila, priority, flat rate, regular airmail, ovo ono. Mi ništa od toga nemamo. Komunističko vaganje na grame i dizanje cijene. A da ne govorim da možeš DHL-om iz nekog holandskog grada do Njemačke poslati nešto za 10-15tak eur. Licno iskustvo. Kod nas je cijena DHL-a basnoslovna. Nešto je truhlo kod nas i u našim pravilima ;-)

Bolan samo se urazumi, pa meni covjek poslao paket iz Svedske, pisao sam vodje, nikakve carinske papire nije pisao..
A ja odavde kad saljem, prvo me pita ŠTA JE UNUTRA, znači da šaljem donji veš, moram se obrukati jer njih zanima šta je.
Drugo pita me vrijednost i ako kažem do 20KM (!?!?!? izvoz 20, uvoz 50!?) da mi zeleni papirić i piši, i s tim sam kao na ledu. Ako se izgubi, ko me jebe... Ako kojim slučajem hoću reći vrijednost ta i ta, da se osiguram u slučaju gubitka, oni hladno naplate 14 maraka + cijenu poštarine koju vagaju po gramima, po ovom, po onom. :skoljka:
Oprostit ces ali to nema nigdje, odakle god sam narucivao, ljudi imaju cjenovnik usluga, koliko je do kilogram, koje države.. Nikakve carinske gluposti za IZVOZ. Za uvoz je druga priča i to je ok. Pa jedna jbna amerika, gdje je najskuplji shipping za ovamo nema ta sranja. Bolan zna se, imas okvirnu cijenu za npr 4 pounds maximum flat rate i voz!
victom

#15367 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Empedokles wrote:

Bubaš gluposti za zakone EU, jer je u EU jeftinija poštarina za neke stvari među državama, nego kad mi šaljemo u te neke države. Nekome iz Holandije se isplati poslati pošiljku za Hrvatsku i izaći će ga manje nego mene što bi izašlo odavde do Slovenije. Ljudi imaju pravila, priority, flat rate, regular airmail, ovo ono. Mi ništa od toga nemamo. Komunističko vaganje na grame i dizanje cijene. A da ne govorim da možeš DHL-om iz nekog holandskog grada do Njemačke poslati nešto za 10-15tak eur. Licno iskustvo. Kod nas je cijena DHL-a basnoslovna. Nešto je truhlo kod nas i u našim pravilima ;-)

Bolan samo se urazumi, pa meni covjek poslao paket iz Svedske, pisao sam vodje, nikakve carinske papire nije pisao..
A ja odavde kad saljem, prvo me pita ŠTA JE UNUTRA, znači da šaljem donji veš, moram se obrukati jer njih zanima šta je.
Drugo pita me vrijednost i ako kažem do 20KM (!?!?!? izvoz 20, uvoz 50!?) da mi zeleni papirić i piši, i s tim sam kao na ledu. Ako se izgubi, ko me jebe... Ako kojim slučajem hoću reći vrijednost ta i ta, da se osiguram u slučaju gubitka, oni hladno naplate 14 maraka + cijenu poštarine koju vagaju po gramima, po ovom, po onom. :skoljka:
Oprostit ces ali to nema nigdje, odakle god sam narucivao, ljudi imaju cjenovnik usluga, koliko je do kilogram, koje države.. Nikakve carinske gluposti za IZVOZ. Za uvoz je druga priča i to je ok. Pa jedna jbna amerika, gdje je najskuplji shipping za ovamo nema ta sranja. Bolan zna se, imas okvirnu cijenu za npr 4 pounds maximum flat rate i voz!
Zakonska regulativa EU ne dozvoljava subvencioniranje. Tačka.
A to što ovi naše gule paušalno, tu ja ti ništa ne mogu.

Moja poenta je sljedeća.
Kina je najkonkuretnija, jer ima subvencije države.
Zatim idu svi ostali (evropa, usa) koji nemaju subvenciji, ali imaju tržišne cijene.
Onda ide BiH, koja nema subvencija i plus voli da oguli građanina.

Facit: Ni Evropa ne može konkurisati KInezu, a kamoli BiH.
victom

#15368 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

moraj te pitati sta je unutra zbog "borbe protiv terorizma"
al to je svugdje tako, ako je ino paket.
edossbest

#15369 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by edossbest »

Ljudi da vam ja nesto kazem i ja sam narucivao robu iz raznih drzava u EU postarina Royalmail npr iz GB narucio neke markirane stvari tezina mozda 500g postarina 5 (GBP) Funti.. ljudi imaju osiguranje ako se zagubi paket, ima broj za pracenje ima osiguranje od ostecenja .. E sad poredi nasu postu koja naplati obicno slanje koverte do 100 grama preko 30 km, ne igraju ovdje ulogu neki Evropski standardi ovdje igra ulogu neko ko je zelio da ogranici izvoz iz Bosne tako sto ce podici cijene izvoza a za to je neko naravno dobio i dobar cek sa pozamasnim iznosom...
zokislav

#15370 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zokislav »

_Reds_ wrote:
choxnox wrote:Da ne bude da pricam bezveze (http://www.postnl.com/about-us/):

Dobro, hajde mi onda objasni, kako to da na trackingu vidim, tek kada se ona pojavi u Amsterdamu ??

Što ne vidim fino kada onaj tamo predma u kineskom ofisu NL pošte ??
Na svakom pravom tracking broju* se lijepo vidi i kad je posiljalac predao posiljku, kad je ona napustila Kinu, kad je stigla u Amsteradam i kad stigne u Bosnu.

*pravi tracking broj je formata RX123456789NL u ovom slucaju, provjeren na 17track.net ispise podatke koje sam naveo.
Npr:
Destination Country
2017-05-17 14:13 BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Otprema pošiljke iz Izmjenicne pošte - UVOZ
2017-05-17 13:08 BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ
2017-05-15 11:20 Netherlands (the), NLAMSE - AMSTERDAM E INTERNATIONAL MAIL, Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka )
2017-05-13 07:58 Netherlands (the), NLAMSE - AMSTERDAM E INTERNATIONAL MAIL, Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ
Origin Country
2017-05-17 13:08 The item has been processed in the country of destination
2017-05-17 11:32 The item has arrived in the country of destination
2017-05-15 06:56 The item is on transport to the country of destination
2017-05-13 07:58 The item is processed at the PostNL sorting center
2017-05-13 07:58 The item is at the PostNL sorting center
2017-05-12 07:30 The item is at the handover point from freight carrier to PostNL
2017-05-09 20:41 The item has left the originating country
2017-05-08 19:58 The item is lodged to airport warehouse in originating country
2017-05-08 09:59 The item is ready for shipment
2017-05-08 04:09 The item is pre-advised
_Reds_ wrote:
victom wrote:

@_Reds_
Prepakuje? HAHA
Druze imam naruceno stotine paketa za 4-5 godina, i pola paketa mi je doslo evropskim postama. Najčešće holandskom, ali češto i švicarkom, nekad turskom, nekad češkom, nekad švedskom.
I šta mislis kako je onaj iz Kine poslao tom holanskom, nego je prepakovana ovdje.
Što se zajebaje sa prepakivanjem kad mu je već kineska džaba ??
Drugo slali smu mi naši ljudi pakete iz Njemačke i Amerike, i znam dobro koliko je poštarina bila, a i znam koliko je da bi ja njima poslao iste težine.
BH pošta je skuplja po 2-3 puta. Eh sad do čega je to, to je druga stvar, vjerovatno da su ovo puno veće kompanije, pa i imaju veće rabate.
Mozda zato sto je holandska posta brza i pouzdanija za slanje kupcima u Evropi od kineske?
Na tvrdnju o prepakiranju posiljaka iz Kine u Amsterdamu ne treba trositi vise tastaturu.
Stotine tvojih narudzbi su vjerovatno sa GearBest i slicnih stranica koje imaju ugovore sa evropskim postama i dobijaju ogromne popuste s obzirom na kolicinu posiljki pa im je bolje, a mozda cak i isplativije slati tako nego kineskom...
victom

#15371 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

primjedba: čak i kad ste ubjeđeni da ste u pravu, uvijek birajte riječi i ne omalovažavjte nikoga.
Čak i ako si u pravu , ne treba govoriti sugovrniku "lupaš gluposti", a posebno ako nisi u pravu.
Budite mi pozdravljeni. I do sutra :thumbup:
Last edited by victom on 01/03/2021 05:21, edited 3 times in total.
Empedokles

#15372 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Empedokles »

edossbest wrote:Ljudi da vam ja nesto kazem i ja sam narucivao robu iz raznih drzava u EU postarina Royalmail npr iz GB narucio neke markirane stvari tezina mozda 500g postarina 5 (GBP) Funti.. ljudi imaju osiguranje ako se zagubi paket, ima broj za pracenje ima osiguranje od ostecenja .. E sad poredi nasu postu koja naplati obicno slanje koverte do 100 grama preko 30 km, ne igraju ovdje ulogu neki Evropski standardi ovdje igra ulogu neko ko je zelio da ogranici izvoz iz Bosne tako sto ce podici cijene izvoza a za to je neko naravno dobio i dobar cek sa pozamasnim iznosom...
upravo to.. jbt pa standardna usluga uz slanje im dođe to osiguranje. nedavno sam ostao kratak za 150KM.. covjek mi uplatio na paypal 80€, ja poslao, naravno koza mi kaze Spanija ne prima vrijednosne posiljke.. mozes staviti do 20KM ili nikako :shock: ja poslao, uspjesno su zagubili paket negdje.. tracking pokazuje samo da je u izvoznoj vreci. Mjesec dana proslo, covjek ne dobi, pošteno povukao pare, a ja ostao ko goli klinac.. :shock: :shock:

Samo kod nas i kad ti omoguce, to ekstra platis. Nigdje to nema, dzaba ponavljam.
victom

#15373 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

edossbest wrote:Ljudi da vam ja nesto kazem i ja sam narucivao robu iz raznih drzava u EU postarina Royalmail npr iz GB narucio neke markirane stvari tezina mozda 500g postarina 5 (GBP) Funti.. ljudi imaju osiguranje ako se zagubi paket, ima broj za pracenje ima osiguranje od ostecenja .. E sad poredi nasu postu koja naplati obicno slanje koverte do 100 grama preko 30 km, ne igraju ovdje ulogu neki Evropski standardi ovdje igra ulogu neko ko je zelio da ogranici izvoz iz Bosne tako sto ce podici cijene izvoza a za to je neko naravno dobio i dobar cek sa pozamasnim iznosom...
sad razumijem šta želiš reći. Naša pošta je mnogo skuplja i neprofesionalnija nego evropske, tako da nemaš uopšte šanse da išta prodaš na ebay.
TO JE TAČNO.
Kada sam ja govorio o "evropskim zakonima", nisam mislio na to, već na činjenicu da evropski zakon ne dozvoljava subvencioniranje pošte, kao što KIna radi.
Tako da na svjetskom nivou, KInezi su u prednosti u startu u odnosu na Evropu. (nas ne treba ni spominjati, nas nema :) )
MehmedPasaMoric

#15374 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by MehmedPasaMoric »

Koliko vremena obicno prodje od ovog ubacivanja u vrecu-izvoz do dolaska posiljke u BiH? Narucio neke sitnice sa Gearbesta, zadnja informacija 10/8 ubacivanje u vrecu i 12/8 airlane departure :zoka:
Streptokok

#15375 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Streptokok »

Mehemed wrote:

Ako je 20KM onda ćete najvjerovatnije opljačkati 3.50KM, osim ako je paket u pitanju jer bi u tom slučaju bilo oko 9KM, ne znam 100% tačno.
da, stiglo je, opljačkan sam 3,5KM
Post Reply