Mozes li odgovoriti da li su u Rusiji i Iranu oligarhije?Challenger_ wrote:Šta god da su ne pretenduju da dijele lekcije kao vaši oligarhijski odroni. Čuj USA i demokratija.jeza u ledja wrote:Da li je u Iranu ili Rusiji oligarhija?
![]()
![]()
![]()
![]()
IRAN
- jeza u ledja
#15351 Re: IRAN
-
ja71
#15352 Re: IRAN
zasto bi demokratija bila sveta krava ?
ako drustvo bolje funkcionise sa diktatorom, kraljem ili ajatolahom onda je bolje imati diktaturu/monarhiju/teokratiju.
na stranu to sto Iran nije cista teokratija nego mjesavina demokratije i teokratije.
i demokratija ima svojih mana, npr. da je glas nekog propalog alkosa jednako vrijedan i kao glas nobelovca.
dalje, znamo svi da je npr. u Americi skoro pa pravilo da pobjedjuje kandidat koji skupi vise love za predizbornu kampanju. da li siroke narodne mase stvarno odlucuju o svom izboru ili su zrtve psiholoske propagande koja u neprestano usavrsava ?
ako drustvo bolje funkcionise sa diktatorom, kraljem ili ajatolahom onda je bolje imati diktaturu/monarhiju/teokratiju.
na stranu to sto Iran nije cista teokratija nego mjesavina demokratije i teokratije.
i demokratija ima svojih mana, npr. da je glas nekog propalog alkosa jednako vrijedan i kao glas nobelovca.
dalje, znamo svi da je npr. u Americi skoro pa pravilo da pobjedjuje kandidat koji skupi vise love za predizbornu kampanju. da li siroke narodne mase stvarno odlucuju o svom izboru ili su zrtve psiholoske propagande koja u neprestano usavrsava ?
-
zrakomlat
#15353 Re: IRAN
i to mahrami koja to nijeIdemedosumom wrote:Svaka diskusija vodi ka mahrami
- jeza u ledja
#15354 Re: IRAN
Demokracija je sveta krava jer implicira da gradjani zemlje imaju rijec o tome kako drzava funkcionise. U suprotnom, drzavu ne cine njeni gradjani, vec su oni samo tu kao podanici onog ko vlada. Slazem se da ako drustvo bolje funkcionise sa diktatorom/kraljem ili ajatolahom trenutno da mu je bolje tako. No to je samo privremeno rijesenje. I svako od tih drustava uvijek tezi ka vecoj demokraciji, tj. vecem udjelu gradjana u tome kako funkcionise drzava. I cak mnoge od tih diktatura na papiru teze tome - demokraciji, odnosno pretpostavci da su oni - vladari, tu u sluzbi gradjana.ja71 wrote:zasto bi demokratija bila sveta krava ?
A demokracija je samo rijec, nije bitna rijec vec ono sto ona predstavlja.
Inace, glas nobelovca i glas pjandure...pa to u teoriji zvuci primamljivo, u praksi to znaci da se automatski nekom moze davati vece pravo glasa od nekog drugog, a obicno su razlike izmedju ljudi malo komplikovanije nego navedena.
Sto se tice Amerike, ima milion mana. Ti govoris o propagandi koja se usavrsava, ja pak vidim sistem koji radi za gradjane, a koji ima potencijal da se usavrsava. Ako nesto ne valja, tezice se za promjenom. U diktaturama nema prostora za takve promjene, osim silom, a vidimo na sta to lici u zemljama BI. Inace nije tacno to "da kandidat koji skupi najvise love pobjedjuje". Clinton je imala mnogo vise love i vec aparat i za sebe - i kurko.
Na kraju, posto vjerovatno impliciras i na ovo - apsolutno se slazem da Amerika ne treba ici po svijetu i silom uvoditi demokraciju. Vidjeli smo na sta to lici. Jedno je propagirati istu, a drugo je "uvoditi demokraciju" bombama.
(Mada, evo u Iraku neki dan bili izbori, pitam se kad je to bilo moguce da neki religiozni klerik, sija, postane njen premijer. Pretpostavljam da su oni koji su za njega glasali sretniji s njim nego sa Saddamom.)
- jeza u ledja
#15355 Re: IRAN
Nego je, sta? Krpica, maramica, sal, smijesno, hahaha.zrakomlat wrote:i to mahrami koja to nijeIdemedosumom wrote:Svaka diskusija vodi ka mahrami
-
zrakomlat
#15356 Re: IRAN
pa šta predlažeš, da ih se bombarduje radi nametnutih zenskih pokrivala za glavujeza u ledja wrote:Nego je, sta? Krpica, maramica, sal, smijesno, hahaha.zrakomlat wrote:i to mahrami koja to nijeIdemedosumom wrote:Svaka diskusija vodi ka mahrami
- jeza u ledja
#15357 Re: IRAN
Naravno da ne predlazem da ih se bombarduje radi bilo cega.zrakomlat wrote: pa šta predlažeš, da ih se bombarduje radi nametnutih zenskih pokrivala za glavu
- Idemedosumom
#15358 Re: IRAN
Ne valja nametat' ljudima, kome se pokriva nek' se pokrije, ko želi bez ikakve odjeće hodati u javnosti neka izvoli, nismo divljaci, ha ja.
- jeza u ledja
#15359 Re: IRAN
Upravo tako. Zasto je onda ok da to drzava Iran radi svojim ljudima?Idemedosumom wrote:Ne valja nametat' ljudima, kome se pokriva nek' se pokrije, ko želi bez ikakve odjeće hodati u javnosti neka izvoli, nismo divljaci, ha ja.
- Idemedosumom
#15360 Re: IRAN
Znači, tebi bi doista bilo uredu da ljudi kao sa nudističke plaže hodaju po ulici?
- insomnia78
#15361 Re: IRAN
Pa ono jes’ da nema nist izmedju. Il si nudista il furas čador
- Idemedosumom
#15362 Re: IRAN
Pa otkud ti pravo da namećeš ikakav dress code ljudima koji vole bez odjeće hodati.
- mirsek
#15363 Re: IRAN
Sto Francuzi koji se furaju na demokratiju brane pokrivenim zenama da se kupaju i hodaju obucene na plazi ili da privatnik ima pravo da otpusti vjernicu ako mu smeta sto nosi maramu, kako to jedna moderna demokratska EU Francuska dozvoljava ?jeza u ledja wrote:Upravo tako. Zasto je onda ok da to drzava Iran radi svojim ljudima?Idemedosumom wrote:Ne valja nametat' ljudima, kome se pokriva nek' se pokrije, ko želi bez ikakve odjeće hodati u javnosti neka izvoli, nismo divljaci, ha ja.
- jeza u ledja
#15364 Re: IRAN
Pa meni bi. Iskreno.Idemedosumom wrote:Znači, tebi bi doista bilo uredu da ljudi kao sa nudističke plaže hodaju po ulici?
Malo mi se doduse cini nehigijenski, al dobro.
- jeza u ledja
#15365 Re: IRAN
Ne znam. Pitaj Francuze.mirsek wrote:Sto Francuzi koji se furaju na demokratiju brane pokrivenim zenama da se kupaju i hodaju obucene na plazi ili da privatnik ima pravo da otpusti vjernicu ako mu smeta sto nosi maramu, kako to jedna moderna demokratska EU Francuska dozvoljava ?jeza u ledja wrote:Upravo tako. Zasto je onda ok da to drzava Iran radi svojim ljudima?Idemedosumom wrote:Ne valja nametat' ljudima, kome se pokriva nek' se pokrije, ko želi bez ikakve odjeće hodati u javnosti neka izvoli, nismo divljaci, ha ja.
Ja se protivim takvim zakonima.
- insomnia78
#15366 Re: IRAN
I to pisalo na googlu?mirsek wrote:Sto Francuzi koji se furaju na demokratiju brane pokrivenim zenama da se kupaju i hodaju obucene na plazi ili da privatnik ima pravo da otpusti vjernicu ako mu smeta sto nosi maramu, kako to jedna moderna demokratska EU Francuska dozvoljava ?jeza u ledja wrote:Upravo tako. Zasto je onda ok da to drzava Iran radi svojim ljudima?Idemedosumom wrote:Ne valja nametat' ljudima, kome se pokriva nek' se pokrije, ko želi bez ikakve odjeće hodati u javnosti neka izvoli, nismo divljaci, ha ja.
- mirsek
#15367 Re: IRAN
Ok, da li si ikad Francusku vladu nazvao netolerantnim rezimom koji ne postuje i ne stiti osnovna vjerska prava i slobode ?jeza u ledja wrote:
Ne znam. Pitaj Francuze.
- mirsek
#15368 Re: IRAN
Elektronsko izdanje novina.insomnia78 wrote: I to pisalo na googlu?
Eto ne daj mi na slazem pa kopiraj i postavi iz svoje tekice pravu istinu.
- insomnia78
#15369 Re: IRAN
U Francuskoj zivi preko pet miliona muslimana i niko se ne zali.
- insomnia78
#15370 Re: IRAN
Sta. Gospodja se odjednom samo pojavi sa maramom?mirsek wrote:Elektronsko izdanje novina.insomnia78 wrote: I to pisalo na googlu?
- mirsek
#15371 Re: IRAN
Kome da se zale, ovima ?insomnia78 wrote:U Francuskoj zivi preko pet miliona muslimana i niko se ne zali.
https://www.independent.co.uk/news/worl ... 14581.html
https://www.thetimes.co.uk/article/fran ... -snrkmsll2Tensions in France have escalated in recent weeks surrounding the so called "burkini ban". The ban, initiated by a number of towns prohibited modest swimwear worn by some women on the beach, particularly Muslim women. This week France’s highest court ruled the ban is “seriously and clearly illegal”. However, right-wing politicians have pledged to keep ban by passing legislation at a central government level.
Former President Nicolas Sarkozy called the burkini swimwear “a provocation” and claimed France’s “identity is under threat”. He is currently running for re-election in 2017 and has pledged to introduce a nation-wide burkini ban if successful.
https://tribune.com.pk/story/1563647/3- ... g-streets/France denies passport to Muslim woman who refused to shake hands
http://www.bbc.com/news/world-europe-37062354Despite lack of mosques, France to stop Muslims from praying in the streets
Evo, niko ih ne tjera da budu pokrivene, njihova volja, ali ih u Francuskoj tjeraju da budu otkrivene.
- jeza u ledja
#15373 Re: IRAN
Nisam, naravno, jer bi to bio nonsens.mirsek wrote:Ok, da li si ikad Francusku vladu nazvao netolerantnim rezimom koji ne postuje i ne stiti osnovna vjerska prava i slobode ?jeza u ledja wrote:
Ne znam. Pitaj Francuze.
Sama cinjenica da je u toj zemlji 5 miliona muslimana (ili koliko vec) koji manje-vise slobodno slijede svoju religiju i obicaje, prave bogomolje, kojima se prave prostorije za molitvu u javnim i privatnim ustanovama, itd itd, i u koju svakodnevno hrli na stotine, hiljade muslimana....i to bez obzira na to sto su u ime te religije pojedinci i grupe vrsili teroristicke napade na tu zemlju i na iste te institucije koje im trebaju omogucavati licne slobode...... - mi ne bi dala prava na to. Kao sto rekoh, nonsens.
To ja znam, to ti znas, to svi znaju, i o Francuskoj, i o Iranu, ali hajde da se pravimo ludi i igramo se debatnog kluba oko toga je li mlijeko bijelo.
I naravno da i Francuska kao zemlja ima problema sa netolerancijom. I naravno da Amerika kao zemlja ima problema sa demokracijom. Istim onim principima koje propagiraju vani. No to su stabla od kojih se ne vidi, ili nece da se vidi suma. Ko to ne vidi on je ili glup ili zadojen ili zivi u pecini u Afganistanu. Ti nisi ni jedno od toga, zato ne vidim svrhu ove debate?
Tema je Iran. Nije tema "da li se Iran moze kritikovati jer ni zemlje iz kojih se kritikuju nisu savrsene". Nije tema "a sta s Amerikom?", "a sta s Francuskom?". Te se stvari uopste ne mogu porediti. I poredjenje je siljenje razuma, kog su kazem svi ucesnici debate svjesni, ali eto hajmo se malo igrati.
- mirsek
#15374 Re: IRAN
Jel bitno ?insomnia78 wrote:Sta. Gospodja se odjednom samo pojavi sa maramom?mirsek wrote:Elektronsko izdanje novina.insomnia78 wrote: I to pisalo na googlu?
https://www.thelocal.fr/20160713/french ... -headscarf
https://www.economist.com/charlemagne/2 ... dscarf-row
Jel ti dosta tekice za danas ?A landmark ruling by France’s top appeal court says that a private day-care firm was within its rights when it fired a woman for wearing a Muslim headscarf