Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
citroen xm wrote: ↑22/11/2023 12:55
Zbog te priče je trebao odseliti prije 10 godina jer se već tada vrtila 10 godina. Nije trebao čekati da mu plata poraste na 5000+ KM.
dječak sa šibicama wrote: ↑22/11/2023 13:51
Vjerovatrno napuhao tu visinu plate. Sa platom od 5000+ ne vidim razlog da itko ide u Njemacku, taman i zbog sigurnosno politickih razloga.
U Konzumu jaja 2 i nesto km, snizene prilicno. Crni petak. Ulje 2,20
citroen xm wrote: ↑22/11/2023 12:55
Zbog te priče je trebao odseliti prije 10 godina jer se već tada vrtila 10 godina. Nije trebao čekati da mu plata poraste na 5000+ KM.
Vjerovatrno napuhao tu visinu plate. Sa platom od 5000+ ne vidim razlog da itko ide u Njemacku, taman i zbog sigurnosno politickih razloga.
Otisao je u mene brat a imao je 4k mjesecno
Na mjesto referenta?
Ne referent ali isto radno mjesto koje je imao u BiH
I meni zapese za oko plata i bonitete, a odlazi zbog tih razloga.
Zato i upitah, jel ista firma. Onda i nekako iz karijernih razloga.
Vako, niđe veze. Kao da su balvani ponovo po cestama i samo se ceka ..
Razumijem da je ljudima puna kapa svega, isti sam takav, dobijem napad alergije kad god cujem temu politicka scena bih ili kad udjem u cekaonicu doma zdravlja, u vozilo javnog prevoza, u opcinu, zaglavim u guzvi automobilom, na sve strane seljakluk primitivizam nepotizam korupcija.
Ima toga i u pravu si. Ali nije baš toliko crno ovde koliko se ističe, niti je tamo takvo blagostanje o kakvom se priča. Poenta je da je najlakše ovde sve popljuvati ovde i sa razlogom i bez, a teško priznati da nije sve sjajno tamo gdje je neko otišao.
Ali svakako, svako zna šta je njemu najbolje i svako ima priliku da barem pokuša da nešto promjeni ostankom ili odlaskom.
Nije "tamo negdje" ta uređena država s neba pala, već su se ljudi godinama borili da im bude tako.
Ovdje bošnjo neće da se bori, da zasuče rukave i sebi uredi kako treba. Lakše mu je pokupiti prnje i zdimiti 'na gotovo'...
Što se tice mog iskustva sa zivotom vani, zivio sam u Španiji, Poljskoj, Francuskoj (3 sedmice - to necu uzeti kao da sam zivio nego sam sa poslom tamo bio i sada u Italiji.
Što se tice mog slucaja i mog nekog misljenja sa 30 godina, meni zivota boljeg nego u Sarajevu nema. Razlog je što su mi u Sarajevu najbolji prijatelji, roditelji, najdraži klub i to se meni ne može porediti niti sa jednom stvari koje su mi gore navedene države ponudile.
Bio sam na San Siru, Bernabeu itd i sve je to super i lijepo ali to niti je moje, niti ga osjecam svojim.
Prijateljica je imala gadnih zdravstvenih problema, cekala je u "emergency room" u Španiji preko 13 sati da je neko pregleda. U Sarajevu te doktor pregleda za 20 min (bilo hitna bilo privatno).
Ono sto je sigurno bolje u gore navedenim zemljama:
- ceste
- kafici
- klubovi
- busevi/metro - prevoz generalno
- bolji uslovi za rad - ne jebu te previse na poslu, nije da ne radis ali je tempo 25% onog u BiH - barem u mom slucaju
Ono sto sam mogao primjetiti:
- U Italiji sam odmah "SLAVO" i ako pricam Italijanski
- U Spaniji ne znaju ni sta je Bosna i niko nije htio od domacih da se druzi sa mnom i ako pricam poprilicno dobro Spanski
- U Francuskoj mi je lik rekao Bosna-govno; dovoljno
Nigdje se ne osjecam bolje nego u svom gradu Sarajevu i to je tako.
U Njemačkoj firme iz metalske industrije (proizvodnja osovina, zupčanika, proizvodi od limova...) već polako usporavaju.
Firma u kojoj ja radim ima 2 manje fabrike u Njemačkoj za proizvodnju limenih dijelova za bijelu tehniku i morali su skratiti radno vrijeme za sat vremena. I tako je još sa xy firmi koje u većoj mjeri koriste energente u svojoj proizvodnji (za naše dobavljače iz istočne Evrope (Srbija, Poljska, Slovačka) ne fali posla). Opet građevinci ne staju sa poslom, velika je potražnja u njihovoj branši.
Sve u svemu, nije ružičasta situaciju ni u Njemačkoj.
daario naharis wrote: ↑23/11/2023 08:52
- bolji uslovi za rad - ne jebu te previse na poslu, nije da ne radis ali je tempo 25% onog u BiH - barem u mom slucaju
100% tačno sa SSS i VSS u Njemačkoj, kod njemačkih poslodavaca.
exYU poslodavce u principu treba izbjegavati.
Prijateljica je imala gadnih zdravstvenih problema, cekala je u "emergency room" u Španiji preko 13 sati da je neko pregleda. U Sarajevu te doktor pregleda za 20 min (bilo hitna bilo privatno).
Sigurno ?
Nisam jednom usetao u hitnu pomoc kad me je nesto hito boljelo, odmah su me pregledali.
Klasicno pretjerivanje, eto ispade nase zdravstvo klasa za europska zdravstva.
Ne znam koga lazete, niko ludih gljiva nije jeo. Ubijao ti je porodicu, prijatelje u koroni, jebote on.
Ovdje je super zivot za sorte mufljuza, debelokozaca, i to je to. Znam cijelu plejadu bezveznjakovica koji drmaju sportskim kolektivom kojem inace svi kresemo majku vec godinama, ljudi ni po cemu posebni niti strucni, gomila uhljeba koji zive ko bubreg u loju. Kafane restorani sa dzabnim cehovima, poslovna putovanja, dnevnice od nekoliko stotina eura, od svih njih ne mozes jednog postenog covjeka sklepati. Oni zive odlicno, da, i takvi. Puna drzava takvih besprizornih gadova.
A rezultati njihovog rada, pa gledate i uzivate u njima vec godinama, i trazite krivca.
dječak sa šibicama wrote: ↑23/11/2023 12:59
Klasicno pretjerivanje, eto ispade nase zdravstvo klasa za europska zdravstva.
Ne znam koga lazete, niko ludih gljiva nije jeo. Ubijao ti je porodicu, prijatelje u koroni, jebote on.
Ovdje je super zivot za sorte mufljuza, debelokozaca, i to je to. Znam cijelu plejadu bezveznjakovica koji drmaju sportskim kolektivom kojem inace svi kresemo majku vec godinama, ljudi ni po cemu posebni niti strucni, gomila uhljeba koji zive ko bubreg u loju. Kafane restorani sa dzabnim cehovima, poslovna putovanja, dnevnice od nekoliko stotina eura, od svih njih ne mozes jednog postenog covjeka sklepati. Oni zive odlicno, da, i takvi. Puna drzava takvih besprizornih gadova.
A rezultati njihovog rada, pa gledate i uzivate u njima vec godinama, i trazite krivca.
Mislis da toga nema u recimo Španiji? Ima druze i 300 puta je gore.