Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
costacurta

#15326 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by costacurta »

Haris.ba wrote:
Stvar je veoma jednostavna - nema dovoljnog prometa na Tuzla - Doboj. Niti ima naznaka da će ga biti. Odakle?
Pa čak ni ono što bi davno trebalo da bude 4 trake Tuzla - Lukavac nema neki veliki promet koji bi barem meni bio očekivan.
:shock:
Kad si se zadnji puta vozio dionicom Tz-Gračanica?
Gračanica je industrijski centar TK. A o frekvenciji i brzini protoka saobraćaja je apsurdno govoriti. Za 30km treba ti 45-50 min u proajeku. Ograničenje ti 55 prosjek. Malo iznad imaš iza Miričine i iza Lukavca, ostalo ti je da se uzdaš da nema poljoprivrednuh mašina, autoškola, P, kamiona, radara i možda uspiješ doći u Gračanicu za 42. minute.
Nivelacija

#15327 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Imate temu ostale ceste u BIH, mislim da je prikladnija od ove Autoputevi..
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15328 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by izvrsni direktor »

Haris.ba wrote:
Stvar je veoma jednostavna - nema dovoljnog prometa na Tuzla - Doboj. Niti ima naznaka da će ga biti. Odakle?
Pa čak ni ono što bi davno trebalo da bude 4 trake Tuzla - Lukavac nema neki veliki promet koji bi barem meni bio očekivan.
lupas ko i obicno

http://jpcfbih.ba/assets/files/brojanje ... h_2015.pdf
Alfons Kauders

#15329 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:
VladaFBiH wrote:zašto se pretpostavlja da bi AP išao postojećom magistralom? Zenica-Sarajevo je izuzetak svakako - AP ide drugom trasom baš zbog gore nevedenih razloga + mora ostati alternativna dionica a to je sadašnja
Nikakav AP nije nikada ni bio planiran na Tuzla - Doboj. Već, uvijek se išlo na proširenje magistrale gdje može (brza cesta). Mislim, može neko htjeti i autoput na toj trasi, ali valjda ima razlog zašto nikada nije ni u planovima to bilo.

Stvar je veoma jednostavna - nema dovoljnog prometa na Tuzla - Doboj. Niti ima naznaka da će ga biti. Odakle? Kad se pogleda kuda je najveći pritisak na cestama u TK - to nije ni Sarajevo - Tuzla, ni Tuzla - Doboj. Ubjedljivo najveći promet je prema Orašju (ako izuzmemo lokalni promet oko Tuzle).
Pa čak ni ono što bi davno trebalo da bude 4 trake Tuzla - Lukavac nema neki veliki promet koji bi barem meni bio očekivan. Možda i to jeste sličan problem - ako se napravi, pojaviće se. I vjerujem da bi za Lukavac - Tuzla, kakav promet možemo očekivati prema Doboju?
Tebi fakat nije dobro...
costacurta

#15330 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by costacurta »

Nivelacija wrote:Imate temu ostale ceste u BIH, mislim da je prikladnija od ove Autoputevi..
Jbga mi na TK BISMO da imamo barem metar autoputa, otuda ovaj upis na ovoj temi a kao odgovor na post o razlogu nepostojanja tj neplaniranja autoceste Tz -
Gračanica.
Halali
Alfons Kauders

#15331 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

costacurta wrote:
Nivelacija wrote:Imate temu ostale ceste u BIH, mislim da je prikladnija od ove Autoputevi..
Jbga mi na TK BISMO da imamo barem metar autoputa, otuda ovaj upis na ovoj temi a kao odgovor na post o razlogu nepostojanja tj neplaniranja autoceste Tz -
Gračanica.
Halali
Jedna od pet maraka koja ode u izgradnju autoputa dolazi iz TK.

Tako da... Uredno smo platili svoje pravo da seremo i trollamo. Ako se kome ne sviđa, neka fino uplati 20% vrijednosti autoputa na budžet TK, i ja ću rado prestati podjebavati po ovoj temi.
mistek

#15332 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Pa da je država kako treba, prirodan nastavak puta Banja Luka-Doboj bi bilo Doboj-Tuzla i nikakvo dizanje ka Savi.

Ipak, puo veći prioritet bi bio dovesti cestu Tuzla-Sarajevo u normalno stanje. Ja ne bih mogao ni izabrati koji dio te ceste je gori, koliko su svi grozni.
Dope_Man

#15333 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

mistek wrote:Pa da je država kako treba, prirodan nastavak puta Banja Luka-Doboj bi bilo Doboj-Tuzla i nikakvo dizanje ka Savi.

Ipak, puo veći prioritet bi bio dovesti cestu Tuzla-Sarajevo u normalno stanje. Ja ne bih mogao ni izabrati koji dio te ceste je gori, koliko su svi grozni.
Dizanje ka Savi je pravac autoputa 5C, evropskog koridora koji spaja Budimpestu i luku Ploce. A lokalna je stvar to sto ce put Banja Luka - Beograd ici sjevernije od Tuzle, to je vec stvar politike RS/FBiH. Mada je realno gore lakse praviti put, a Tuzlu bi mogli poslije povezati krakom, ali to je vec na vlastima FBiH.
mistek

#15334 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Pa govorim o tom putu RS. Koridor 5C je ok i nema problema da imaš tu rutu Svilaj-Doboj-Zenica-Sarajevo-Mostar-Bijača.
Međutim, besmisleno mi je vala praviti nekakav put Modriča-Brčko-Bijeljina, a 20km sjevernije je put Zagreb-Beograd. I nemaš šta tu praviti krak za Tuzlu, jer opet je Tuzlacima lakše na Doboj pa dalje u svijet.
Dope_Man

#15335 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Sto se mene tice, cak i da zanemarimo postojanje RS i FBiH, i samo gledamo sta je idealno.. opet mislim da je bolje graditi put sjevernije. To je kraca ruta Doboj - Bijeljina nego sa silaskom na Tuzlu, i gore su sve same ravnice, za razliku okolice Tuzle gdje bi se gradilo kao sto se gradi i oko Zenice. A Tuzli samo treba jedan dobar krak/prosirenje trenutne magistrale na profil brze ceste u tom slucaju.

Jeste da je samo malo iznad autoput Zagreb-Beograd, ali sto bi mi trosili pare u Hrvatskoj ako mozemo ostaviti pare u BiH, a taj put od istoka do zapada zemlje je super (kada bi ovo bila normalna drzava pa se recimo nastavio put do Bihaca).
So What!

#15336 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Poništen tender za gradnju Sarajevske zaobilaznice
Image

Ured za razmatranje žalbi BiH prihvatio je žalbu širokobriješke kompanije "Hering" i poništio tender za gradnju preostalog dijela Sarajevske zaobilaznice na dionici Vlakovo - Mostarsko raskršće, saznaje "Dnevni avaz".

Žalba je usvojena 17. jula ove godine, a tender za izvođenje radova objavljen je 28. marta prema nalogu “Autocesta FBiH”.

Vrijednost radova na ovoj dionici je 21,5 miliona maraka, a posao je u maju bio dodijeljen sarajevskoj firmi “Euro-Asfalt” kao najpovoljnijem ponuđaču.

No, nakon žalbe Heringa, utvrđeno je da je žalba ove firme opravdana i da ispunjavaju sve uvjete i zahtjeve propisane tenderskom dokumentacijom.

Riječ je o dionici Butila – Vlakovo – Mostarsko raskršće, koja je podijeljena na dva lota 3a i 3b. Dionica lota 3a Butila - Vlakovo, podsjećamo, izgrađena je u sklopu autoputa na Koridoru 5C i puštena je u upotrebu još sredinom 2014. godine.

No, dionica Vlakovo - Mostarsko raskršće nikad nije ugledala svjetlost dana i opet će, kako stvari stoje, biti izgubljena još jedna godina.

Dužina dionice je 1,44 kilometra, a na njoj su predviđena dva vijadukta Rogačići 1 i Rogačići 2, dužine od po 140 metara.

Gradnjom ove dionice omogućit će se bolja saobraćajna povezanost autoceste na Koridoru 5C sa mrežom saobraćajnica nižeg ranga, magistralnim i lokalnim cestama.
Akta
Dope_Man

#15337 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Koje iznenadjenje. Sok i nevjerica. :skoljka:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15338 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

So What! wrote:Poništen tender za gradnju Sarajevske zaobilaznice
Šprdaju se ljudi... a niko nikad nece niti je odgovarao za ovakve zajebancije

Nema od ovoga nista barem jos 2 godine
Krediti stoje penali se placaju

Cekamo sada jos za hranjen da vidimo sta ce izmisliti :lol:
Ovo je sto su rekli da su krenuli u izgradnju :-)
Max_Bunker

#15339 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max_Bunker »

ja71 wrote:
studeni76 wrote:Jel iko od vas vozio cestom od Puračića do Doboja? Tu su naselja sve jedna do drugog, dvorista izlaze na magistralu, nema 10% cistog terena.
Ovo gore napisano nije tačno
Tačno je djelimično, tj. tako je između Donje Lohinje kod Gračanice i Doboja. Bukvalno 30 km pod konstantnim ograničenjem i konstantnim zastojima zbog motokultivatora, traktora i lijevih skretanja.
Haris033

#15340 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Znači, prepušteni smo bratskim strankama HDZ i SDA, odnosno Hering i EA. :-)
Ovo što ove dvije (bratske) mafijaške firme rade je više toliko prozirno i odvratno. :-?
Dok su im njihove stranke na vlasti, imat će prioritet kao Izvođači na svim mogućim gradilištima u BiH, tako što će samo oni konkurisati na tenderima.
Ovo što se šatro Hering žali na EA kao pobjednika na tenderu je u stvari taktika, da bi se radovi prolongirali, jer i jedni i drugi imaju toliko poslova da ne mogu odgovoriti na svaki. Ne znam samo kako to da strane firme ne konkurišu na iste? Da li je taktika što su i lotovi mali, pa strane firme nemaju interes ili nešto drugo, to ne znam, ali znam da ćemo se slabo provozati autoputevima dok su mafijaške spodobe na vlasti. :izet:
Alfons Kauders

#15341 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

mk ultra wrote:
So What! wrote:Poništen tender za gradnju Sarajevske zaobilaznice
Šprdaju se ljudi... a niko nikad nece niti je odgovarao za ovakve zajebancije

Nema od ovoga nista barem jos 2 godine
Krediti stoje penali se placaju

Cekamo sada jos za hranjen da vidimo sta ce izmisliti :lol:
Ovo je sto su rekli da su krenuli u izgradnju :-)
Nema ništa još 3 godine, pod uslovom da se tad promijeni vlast. Pošto vjerovatno opet neće, možda i 8 godina.

Oboren zadnji lot sarajevske zaobilaznice, još uvijek se ne zna kako će se završiti oko Zenice, još uvijek nema novog tendera za Tarčin-Ivan.

Hranjen je suvišno i pominjati, kao i Lašvu, Žepče - Tuzla i druge predizborne projekte koji se neće raditi narednih godina.
Thorgerson

#15342 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Cinjenica je da i Euorasfalt i Heringi maju problema sa ljudstvom. Pricao sam likom koji radi kao podizvodjac za neke radove, i on kaze da oni imaju problema, a kamo li ovi. Raja ode masovno vani, ovi ne dizu plate, sad nesto kao pokusavaju, ali tankosava... Odlaze od onih najnizih pozicija do najvisih.

Naravno, buduci da su stranacke firme, poslovi se ne zele prepustiti drugima. A ko ce se to od stranaca prijaviti za ovaj komadic zaobilaznice, mislim da tu oni nemaju racunicu nikakvu.

Ovi ce otezat dok ne nadju radnu snagu ili dok ne zavrse neke druge poslove.

Nevezano za autoput, ali je Euroasfalt izvodjac, pa je indirektno vezano.
Eno onaj most dole u Halilovicima jebu se oko 7 metara mosta evo od maja. Kazu vremenske nepogode, pa kazu morali malo prosiriti most da dodaju dvije pjesacke staze (vau jebote)...

Dzemala Bijedica prosirenje vise niko ni ne spominje. Isti posao je dobio Euroasfalt.

Smijurija. Ne znam jesu li ijedan posao zavrsili u roku. Uvijek im kriv neko treci. Pa ne moze uvijek biti problem treca stranka. :-)
Alfons Kauders

#15343 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Thorgerson wrote:Cinjenica je da i Euorasfalt i Heringi maju problema sa ljudstvom. Pricao sam likom koji radi kao podizvodjac za neke radove, i on kaze da oni imaju problema, a kamo li ovi. Raja ode masovno vani, ovi ne dizu plate, sad nesto kao pokusavaju, ali tankosava... Odlaze od onih najnizih pozicija do najvisih.

Naravno, buduci da su stranacke firme, poslovi se ne zele prepustiti drugima. A ko ce se to od stranaca prijaviti za ovaj komadic zaobilaznice, mislim da tu oni nemaju racunicu nikakvu.

Ovi ce otezat dok ne nadju radnu snagu ili dok ne zavrse neke druge poslove.

Nevezano za autoput, ali je Euroasfalt izvodjac, pa je indirektno vezano.
Eno onaj most dole u Halilovicima jebu se oko 7 metara mosta evo od maja. Kazu vremenske nepogode, pa kazu morali malo prosiriti most da dodaju dvije pjesacke staze (vau jebote)...

Dzemala Bijedica prosirenje vise niko ni ne spominje. Isti posao je dobio Euroasfalt.

Smijurija. Ne znam jesu li ijedan posao zavrsili u roku. Uvijek im kriv neko treci. Pa ne moze uvijek biti problem treca stranka. :-)
Može im se. Znaju kako se prolazi na tenderu, znaju da rokovi ne postoje, pa se guraju da uzmu što više tendera, iako znaju da ne mogu završiti posao. I tako se desi da se mali most renovira godinu dana, ili da na Karauli rade dva lika, ili da na Vranduku rade u jednoj smjeni.

Znaju da ne mogu, ali hoće da poklope što više para. I onda gradilišta zjape prazna, dok ne završe nešto drugo i oslobde operativu. Kad bi strana firma mogla probiti rok za 100% kao što se desilo na Karauli? Bez ikakvih posljedica, čak im izmišljaju izgovore i lažu o originalnom roku (sad kažu da je rok bio juli, a rok je zapravo bio februar).

Da neka obična firma dobije takav ugovor, ili bi sve morali završiti u roku, ili bi najebali ko žuti. To može samo mafija poput Heringa i Euroasfalta.
Haris033

#15344 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Druge domace firme ne mogu konkurisati na bilo kojem tenderu na izgradnji autoputeva osim ove dvije mafijaske. Nek se zahvale Cengizu i SDP-u sto su im dali da budu podizvođači na trasi Vlakovo - Tarčin, te su tako stekli reference da mogu izlaziti na medjunarodne tendere na izgradnji autoputeva.
Naslovnica

#15345 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Haris033 wrote:Druge domace firme ne mogu konkurisati na bilo kojem tenderu na izgradnji autoputeva osim ove dvije mafijaske. Nek se zahvale Cengizu i SDP-u sto su im dali da budu podizvođači na trasi Vlakovo - Tarčin, te su tako stekli reference da mogu izlaziti na medjunarodne tendere na izgradnji autoputeva.
Pa zašto mislite da je Euro-Asfalt dobio Hranjen, a ne neko drugi?!
8-)
šifra: Prenj

;-)
Alfons Kauders

#15346 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Naslovnica wrote:
Haris033 wrote:Druge domace firme ne mogu konkurisati na bilo kojem tenderu na izgradnji autoputeva osim ove dvije mafijaske. Nek se zahvale Cengizu i SDP-u sto su im dali da budu podizvođači na trasi Vlakovo - Tarčin, te su tako stekli reference da mogu izlaziti na medjunarodne tendere na izgradnji autoputeva.
Pa zašto mislite da je Euro-Asfalt dobio Hranjen, a ne neko drugi?!
8-)
šifra: Prenj

;-)
Hranjen možda bude gotov za 15-20 godina, a Prenj će taman završiti dok se otope Grenland i Arktik, pa rivijera bude od Salakovca prema Vrapčićima. Taman, začas na plažu.
mistek

#15347 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Postoji li negdje zvaničan podatak o prometu na autoputu A1?
howdy

#15348 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by howdy »

Max_Bunker wrote:
ja71 wrote:
studeni76 wrote:Jel iko od vas vozio cestom od Puračića do Doboja? Tu su naselja sve jedna do drugog, dvorista izlaze na magistralu, nema 10% cistog terena.
Ovo gore napisano nije tačno
Tačno je djelimično, tj. tako je između Donje Lohinje kod Gračanice i Doboja. Bukvalno 30 km pod konstantnim ograničenjem i konstantnim zastojima zbog motokultivatora, traktora i lijevih skretanja.
Sta nije tacno?
drug_profi

#15349 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

mistek wrote:Postoji li negdje zvaničan podatak o prometu na autoputu A1?
Ne znam, ali posto cesto vozim Sa-Ze moram reci da mi se cini je promet znacajno gusci u odnosu na prije recimo 5-6 godina.
Nekad vozim i u jutranjoj spici oko 7-8 ujutro. Maltene kolona u desnoj traci citavim putem.
Haris.ba

#15350 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Imaš nedavni intervju Terzića sa ciframa, postavljen je na ovu temu.
Post Reply