Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
muzicar_iz_parka

#15301 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by muzicar_iz_parka »

Ajde neka ide preko leđa svih građana, ali kroz reference na izgradnji autoputeva naše firme su otvorile sebi mogućnost dugoročnog zapošljavanja vani.
Eto u Slovenaca skoro sve firme za autoputeve propale.
:mrgreen:
drug_profi

#15302 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Propasce i EA i HI, samo nek nastave ovako.
Haris.ba

#15303 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote:Propasce i EA i HI, samo nek nastave ovako.
Naravno. Samo neće još.
dadoka84 wrote:Da smo imalo pameti imali 1996 bi zakopali put sarajevo, tuzla, zenica, mostar, bihac. Do sad bi makar imali normalne magistrale a možda i brze puteve. Ovako je tuzla odsjecena, krajina isto tako, ova bogda autoputa povezala sarajevo i zenicu i to je to. Jadno.
Šbbkbb nije loš, ali hajde šta se može gurati.

Eno nedavno izađoše iz mislim udruženja poslodavaca TK da više od 80% privrede ide Tuzla - Orašje. A onda dobijem utisak da se ovdje samo priča o Sarajevo - Tuzla. A kosa mi se diže kad spominju Tuzla - Doboj.

Niko me ne može ubjediti da TK ne zapne kako treba ne bi dobilo početak gradnje Tuzla - Orašje. Naravno, našim puževim korakom. Ali, barem bi krenulo.
dadoka84

#15304 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Haris.ba wrote:

Eno nedavno izađoše iz mislim udruženja poslodavaca TK da više od 80% privrede ide Tuzla - Orašje. A onda dobijem utisak da se ovdje samo priča o Sarajevo - Tuzla. A kosa mi se diže kad spominju Tuzla - Doboj.

Niko me ne može ubjediti da TK ne zapne kako treba ne bi dobilo početak gradnje Tuzla - Orašje. Naravno, našim puževim korakom. Ali, barem bi krenulo.
Naši ljudi nemaju vizije, a ni logika im nije jača strana. A dopuštaju nekolicini da radi sitnih interesa i šićara prave budale od nas. Dobro i ovoliko imamo.
VladaFBiH

#15305 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:
Naravno. Samo neće još.

Zašto? Jer trenutno promet ide preko Orašja? Mislim da je to pogrešno razmišljanje jer promet ide zbog toga jer je, trenutno, jednostavnije ići preko Orašja nego preko Doboja. Na potezu Tuzla - Doboj se nalazi (odokativno) 70-80% privrede TK i najlogičnije je upravo to uvezati a taj pravac se ne koristi zbog gužvi koje su upravo na tom potezu i trenutno je puno logičnije ići na Orašje jer je vožnja do granice najmanje 2x kraće traje.
Haris.ba

#15306 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote:Zašto? Jer trenutno promet ide preko Orašja? Mislim da je to pogrešno razmišljanje jer promet ide zbog toga jer je, trenutno, jednostavnije ići preko Orašja nego preko Doboja. Na potezu Tuzla - Doboj se nalazi (odokativno) 70-80% privrede TK i najlogičnije je upravo to uvezati a taj pravac se ne koristi zbog gužvi koje su upravo na tom potezu i trenutno je puno logičnije ići na Orašje jer je vožnja do granice najmanje 2x kraće traje.
I kuda idu dalje od Doboja?
archi_a

#15307 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Petlja Doboj pa pravo prema zapadnoj evropi ili desno prema svilaju i istočnoj evropi ili južno prema zenici, sarajevu, mostaru, luci ploče. Od tuzle do doboja, preko lukavca je sada čini mi se nešto više od 50 km.
ja71

#15308 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

Google Maps kaže Tuzla - Doboj 72km
Skoro samo pa ravničarski kraj
Nadzorna_ploca

#15309 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nadzorna_ploca »

60km je Tuzla Doboj.
VladaFBiH

#15310 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:
VladaFBiH wrote:Zašto? Jer trenutno promet ide preko Orašja? Mislim da je to pogrešno razmišljanje jer promet ide zbog toga jer je, trenutno, jednostavnije ići preko Orašja nego preko Doboja. Na potezu Tuzla - Doboj se nalazi (odokativno) 70-80% privrede TK i najlogičnije je upravo to uvezati a taj pravac se ne koristi zbog gužvi koje su upravo na tom potezu i trenutno je puno logičnije ići na Orašje jer je vožnja do granice najmanje 2x kraće traje.
I kuda idu dalje od Doboja?
Gradiška ili Svilaj ili Ploče - dok se napravi do Doboja AP taman će i ovo biti operativno osim dijela prema jugu
Haris.ba

#15311 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Ma odlično. Meni to i odgovara. Onda nema smisla ni potrebe bacati pare na Žepče - Tuzla, niti Orašje - Tuzla.

Samo napraviti (proširiti) tu cestu prema Doboju, i to je to.
almirkoba

#15312 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by almirkoba »

Što se tiče tuzle predviđeno je da se ona spaja na 2 lokaliteta u lukavcu poslije lucijane sa lijeve strane i u mihatovićima-mramor. Ovaj prvi priključak nešto kao brza cesta ispod lucijane bi trebao da ide preko poljane do južne magistrale, a priključak bi bio u lukavcu, dalje ap ide i ispod bijelog mora lijevo za banoviće i oko banovića do žepča. Većina ovdje ljudi sugeriše da se ide na doboj, ja nisam stručnjak ali mislim da je bolja opcija, zašto? mislim da bi mogli zaglaviti kao i ova obilazica oko zenice da dignu cijene i da gradnja traje godinama....banovići su gurnuli tu cestu u još dalju -goru poziciju radi rude uglja mislim da ima samo 2 tunela po 3km dužine preko7km tunela valja to izgraditi i obezbijediti sredstva.

Ova dionica dalje prema doboju bi bila po meni najbrže izgrađena nebi tu bilo silnih tunela mostova vijaduk i sl...bila bi duža nešto km, ali bi ovaj kraj u nekom razumnom roku cca 10g dobio spoj na autoput, a do tada će mile izgrdaiti i ovaj ostatk što fali...

Može pričati ko šta hoće ali zahvaljuju dodiku tuzla je na 1h do autoputa i dalje do evrope...
ja71

#15313 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

Ima ta priča smisla jer ionako neće niko u Sarajevo ići preko Žepča.

Jedino što Zenica i Tuzla se ne bi približili
Laertes

#15314 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

ja71 wrote:Ima ta priča smisla jer ionako neće niko u Sarajevo ići preko Žepča.

Jedino što Zenica i Tuzla se ne bi približili
Približili bi se vremenski.
studeni76

#15315 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

Jel iko od vas vozio cestom od Puračića do Doboja? Tu su naselja sve jedna do drugog, dvorista izlaze na magistralu, nema 10% cistog terena. Ne mogu rijesit IP odnose sa vlasnicima zemlje oko petlje Sicki brod a da rijese novih 10k slucajeva prema Doboju! Ma kako to, nema sanse da se ova cesta siri. Jedino da je nekako zamisle iznad Sprece :)
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15316 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by izvrsni direktor »

Naumpade mi da je jednom tender vec bio objavljen za dionicu neku oko tuzle. Sjeca li se jos neko?
ja71

#15317 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

studeni76 wrote:Jel iko od vas vozio cestom od Puračića do Doboja? Tu su naselja sve jedna do drugog, dvorista izlaze na magistralu, nema 10% cistog terena.
Ovo gore napisano nije tačno
Laertes

#15318 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

ja71 wrote:
studeni76 wrote:Jel iko od vas vozio cestom od Puračića do Doboja? Tu su naselja sve jedna do drugog, dvorista izlaze na magistralu, nema 10% cistog terena.
Ovo gore napisano nije tačno
Jeste pretjerao sa ovih 10%, ali da je užas po tom pitanju barem pola te dionice, jeste.
doktor78

#15319 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

Imaš 2 relativno čiste dionice: od Gnojnice do Miričine i od Miričine do Orahovice. Ovo ostalo je sve kako je čovjek napisao.
Još u vrijeme poljoprivrednih radova kad mještani izađu na cestu sa traktorima i motokultivatorima, ma milina :twisted:
escobar__

#15320 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Džaba diskusija, naredne dvije generacije neće dočekat nikakvu novu cestu između Tuzle i Doboja, a kamoli autocestu ka Žepču tako da možete bit mirni. :D
Laertes

#15321 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

Ma ja sam više bukvalno ga shvatio sa dvorištima koja izlaze na cestu i razmišljao o proširivanju za još po jednu traku. To bi se relativno lako moglo uraditi do Miričine i na tom potezu između Miričine i Orahovice. Ostalo bi bilo nemoguće.
escobar__

#15322 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Sve što smatraš da je lahko (za neku normalnu zemlju) ovdje neće ići - jednostavno nismo pametni koliko mislimo da jesmo i to je to.
drug_profi

#15323 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dapače dokazuje se koliko smo glupi iz dana u dan.
I na svakim izborima sluzbeno potvrđujemo.
VladaFBiH

#15324 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

Laertes wrote:Ma ja sam više bukvalno ga shvatio sa dvorištima koja izlaze na cestu i razmišljao o proširivanju za još po jednu traku. To bi se relativno lako moglo uraditi do Miričine i na tom potezu između Miričine i Orahovice. Ostalo bi bilo nemoguće.
zašto se pretpostavlja da bi AP išao postojećom magistralom? Zenica-Sarajevo je izuzetak svakako - AP ide drugom trasom baš zbog gore nevedenih razloga + mora ostati alternativna dionica a to je sadašnja
Haris.ba

#15325 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote:zašto se pretpostavlja da bi AP išao postojećom magistralom? Zenica-Sarajevo je izuzetak svakako - AP ide drugom trasom baš zbog gore nevedenih razloga + mora ostati alternativna dionica a to je sadašnja
Nikakav AP nije nikada ni bio planiran na Tuzla - Doboj. Već, uvijek se išlo na proširenje magistrale gdje može (brza cesta). Mislim, može neko htjeti i autoput na toj trasi, ali valjda ima razlog zašto nikada nije ni u planovima to bilo.

Stvar je veoma jednostavna - nema dovoljnog prometa na Tuzla - Doboj. Niti ima naznaka da će ga biti. Odakle? Kad se pogleda kuda je najveći pritisak na cestama u TK - to nije ni Sarajevo - Tuzla, ni Tuzla - Doboj. Ubjedljivo najveći promet je prema Orašju (ako izuzmemo lokalni promet oko Tuzle).
Pa čak ni ono što bi davno trebalo da bude 4 trake Tuzla - Lukavac nema neki veliki promet koji bi barem meni bio očekivan. Možda i to jeste sličan problem - ako se napravi, pojaviće se. I vjerujem da bi za Lukavac - Tuzla, kakav promet možemo očekivati prema Doboju?
Post Reply