Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
jahac96
#15301 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li neko da se razumije u el instalacije?
Nedavno su mi ukrali radio iz auta i otkinuli su mi onaj treci euro dzek na kojem se nalaze komande za volan (kod mene i prikljucak za aux).
Uspio sam naci taj dzek na auto otpadu skinuo sam ga sa drugog auta ali dzek je isti i uspio sam spojiti aux kabal i on radi odlicno, međutim je li moguce da komande na volanu imaju samo jednu zicu jer mi preostaje jos samo jedna?
Dakle moje pitanje je koliko zica ide iz volana do radiona za komande na volanu?
Nedavno su mi ukrali radio iz auta i otkinuli su mi onaj treci euro dzek na kojem se nalaze komande za volan (kod mene i prikljucak za aux).
Uspio sam naci taj dzek na auto otpadu skinuo sam ga sa drugog auta ali dzek je isti i uspio sam spojiti aux kabal i on radi odlicno, međutim je li moguce da komande na volanu imaju samo jednu zicu jer mi preostaje jos samo jedna?
Dakle moje pitanje je koliko zica ide iz volana do radiona za komande na volanu?
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#15302 Re: Pitamo Mehanicare ?
Odradih i veliki i mali servis na autu, izmjenjah sve, i sad hajde reko gledam neka "dekarbonizacija" da i to uradim i fajront.
Isplati li se dati 70 KM za to, evo gledam u Sarajevu ima radi neko, ima li efekta kakvog, korisit od tog?
Isplati li se dati 70 KM za to, evo gledam u Sarajevu ima radi neko, ima li efekta kakvog, korisit od tog?
-
Throttle
#15303 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koje auto, koji plejer. Mozda i moze biti jednajahac96 wrote:Ima li neko da se razumije u el instalacije?
Vidis po semi spajanja plejera
- sve na kvadrat
#15304 Re: Pitamo Mehanicare ?
Opel astra h 1.9 cdti 88kw 16 ventila...Prije par dana imao sam voznju od 160 km u jednom pravcu, prenocio i sutradan kada sam htio da krenem kuci auto pocinje da se gasi pri kretanju, slaba vuca pri malo vecoj uzbrdici. Crn dim izbacuje nazad na auspuh. Gusi ga nesto. Jedva kuci dosao, potrosio goriva sepet. Odem u safety car Opel sa tim problemom, spoje na dijagnostiku kazu sve ok, malo turbo se cuje ono ko zvizdanje ali kazu da to ne utice toliko na te siptome koje sam im opisao. Kazu auto je perfektno, oni ga provozali, malo prije jacem gasu izbacuje crni dim, oni kazu da je to normalno. Sutradan isto, krenuo do stovarista motor se gusi, trza u radu, ja stisno gas preko 3k obrtaja sve normalno kasnije. Odem u Opelov servis Berlijeta u Visoko, kazu egr otisao, 540 maraka nov. Vratim se kuci skinem ga i ocistim, nema prolema sa vucom. Danas provjerim filter goriva kakav je, on crn sav od neke prljavastine sta ja znam, odem kupim nov 22 marke, zamjenim, astra vuce ko luda uzbrdo. Da li je moglo biti do filtera i ger ventila, ili da idem na zamjenu egr, mozda je ostao zatvoren skroz. Molim vase misljenje
- Ned071
#15305 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moguce je da je egr. Podmazi ga dobro kad si ga vec ocistio. Moguce je i da je losa nafta. Sto se dijagnoze tice, điđi na stupu i aid u zenici. Safety car ima samo jednog majstora da zna raditi, ostalo su mjenjaci ulja...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#15306 Re: Pitamo Mehanicare ?
najvjerovatnije egr,ako si ga ocistio samo gas 
- B6Redhell
#15307 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zavisi koje ti je auto. kod novijih auta posebno iz VAG grupacije imaju modul-e kontrole za svaki elektronski uredjaj koji su spojeni u centralni on board kompijuter. I moze biti da je jedna zica. Samo.jahac96 wrote:Ima li neko da se razumije u el instalacije?
A taj modul koji se obicno nalazi ispod volana kontrolira sve komande na volanu sirenu i zracne jastuke.i do njeg dolaze najmanje po dvije zice od svakog dugmeta ili uredjaja na volanu. A od njeg ide manje žica.. I sto se tice radia preko volana mozes samo slati istosmijerni signal jedna operacija za drugom. Ne moze dvije stvari od jednom raditi zato mislim da je jedna zica u redu..
-
Kataklinger
#15308 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li iko od mehanicara na forumu da bi mi ocistio EGR i usis na Peugeot 308?
-
noviclan
#15309 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dekarbonizacija whatLeon16v wrote:Odradih i veliki i mali servis na autu, izmjenjah sve, i sad hajde reko gledam neka "dekarbonizacija" da i to uradim i fajront.
-
noviclan
#15310 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ned071 wrote:Moguce je da je egr. Podmazi ga dobro kad si ga vec ocistio. Moguce je i da je losa nafta. Sto se dijagnoze tice, điđi na stupu i aid u zenici. Safety car ima samo jednog majstora da zna raditi, ostalo su mjenjaci ulja...
Cimr ce ga podmazati
-
noviclan
#15311 Re: Pitamo Mehanicare ?
https://www.google.com/search?hl=bs-BA& ... e+cleaningKataklinger wrote:Ima li iko od mehanicara na forumu da bi mi ocistio EGR i usis na Peugeot 308?
-
slavemaster
#15312 Re: Pitamo Mehanicare ?
ako koga zanima bila je voda upitanjuslavemaster wrote:Pozdrav
imam slijedeci problem sa ford focus mk2 benzin 2005
u voznji pocne da blinka lampica masine (check engine light)
volan drhti u leru i motor nemirno radi
javlja se sporadicno (al u toku 5-10 minuta voznje sigurno ce se pojavit)
kad volan pocne da drhti u leru recimo na semaforu, na vecim obrtajima, kod davanja gasa recimo, nema podrhtavanja
ako sam krenuo jacim gasom sa semafora pocinje da blinka lampica...4-5 puta i prestane( vjerovatno cim popustim gas)
ako neko moze otprilike da mi kaze kakv problem mogu ocekivat bio bi zahvalan....ako treba jos informacija tu sam
hvala puno unaprijed
- bitanga_sa_otesa
#15313 Re: Pitamo Mehanicare ?
kakva voda?ljekovita?
- commendatore
#15314 Re: Pitamo Mehanicare ?
Torabijevabitanga_sa_otesa wrote:kakva voda?ljekovita?
- amar1994
#15315 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ta je dobra za hladjenje , ne ledicommendatore wrote:Torabijevabitanga_sa_otesa wrote:kakva voda?ljekovita?
-
noviclan
#15316 Re: Pitamo Mehanicare ?
kakva torbarijeva voda hoces reci selimovica voda a nije ni to nego li prirodna mineralna prolom vodacommendatore wrote:Torabijevabitanga_sa_otesa wrote:kakva voda?ljekovita?
-
preludezalude
#15317 Re: Pitamo Mehanicare ?
Bitango...
Jesi li kad stimao rucnu na grand cherokee? Stavljene nove pakne i nove obje zadnje sajle ali rucica moze da se podigne do kraja i malo joj fali da skroz zablokira tockove. Mehanicar nije znao kao ide stimanje. Na sajlama nema nigdje nikakvih spanera ni sarafa. Da li mozda treba skinuti plastiku oko rucice i da je tu sistem stimanja?
Jesi li kad stimao rucnu na grand cherokee? Stavljene nove pakne i nove obje zadnje sajle ali rucica moze da se podigne do kraja i malo joj fali da skroz zablokira tockove. Mehanicar nije znao kao ide stimanje. Na sajlama nema nigdje nikakvih spanera ni sarafa. Da li mozda treba skinuti plastiku oko rucice i da je tu sistem stimanja?
- bitanga_sa_otesa
#15318 Re: Pitamo Mehanicare ?
imas saraf za stimanje na samim paknama ,ne moras skidati tockove,sa zadnjih strana anker plate imaju cetvrtaste gumice ,skinu se i tu se stima.koliko se sjecam nema mogucnost na rucicipreludezalude wrote:Bitango...
edit

-
preludezalude
#15319 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pokusavao je sa ovim sarafima. Bio sam prisutan i gledao sam. Morao je ove sarafe popustiti do kraja. Kad ih pocne pritezati pakne pocnu blokirati tockove i sa spustenom rucnom a sajle jos uvijek su labave. Mehacar nesto prokomentarisa kao da su pakne tj meso da je deblje nego sto treba. Da li je to moguce?bitanga_sa_otesa wrote:imas saraf za stimanje na samim paknama ,ne moras skidati tockove,sa zadnjih strana anker plate imaju cetvrtaste gumice ,skinu se i tu se stima.koliko se sjecam nema mogucnost na rucicipreludezalude wrote:Bitango...
edit
- bitanga_sa_otesa
#15320 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa jel ikad stimao rucnu taj na bilo kom autu s paknama?preludezalude wrote: Pokusavao je sa ovim sarafima. Bio sam prisutan i gledao sam. Morao je ove sarafe popustiti do kraja. Kad ih pocne pritezati pakne pocnu blokirati tockove i sa spustenom rucnom a sajle jos uvijek su labave. Mehacar nesto prokomentarisa kao da su pakne tj meso da je deblje nego sto treba. Da li je to moguce?
rasire se pakne dok ne zablokira tocak i onda se samo mrvicu popuste da se moze okretati i to mora raditi.jedino ako ti te nove sajle nisu duze od starih?jesi premjerio pancire i sajle ? jel ista duzina kao te sto su bile?
-
noviclan
#15321 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma bjezi ba najjaci su majstori svog zanata kad nikad ali nikad nisu mijenjali pakne na cherokeju kao sto je najvjerovatnije ovaj slucaj ali onje majstor ma sta su pakne pakne ko pakne isto u svakoh auta i niz drugih servisa pa majstore dragi otidji pokusaj vidjeti na internetu kako sta ali jok sarafat cemo sarafat cemo nije sve g2 i yugo
-
preludezalude
#15322 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sajle su identicne. Sarafima je nastimao da ne blokira i onda trun popustio i ispade da je saraf do kraja otpusten i ne moze dalje. Cudno je sto rucica kocnice ima 15-ak zuba i moze se podici cak do granicnika. Bolje mi je radilo sa starim paknama nego sa novim i manje je zuba bilo. Sad kad hocu da dotegnem sajlu odmah pocnu pakne kociti. Kad je mehanicar smontirao pakne i kad je nabacivao diskove, i prije stimanja sajli, je prokomentarisao kao da su pakne deblje. Nije bas lako nabacio diskove. Zato pitam da li je moguce da je zbog debljih pakni namoguce nastimati rucnu? Da li je moguce da zbog par milimetara debljeg mesa na paknama se dobije ogroman hod rucice kocnice? Napominjem da su sajle identicne i originalne.bitanga_sa_otesa wrote:pa jel ikad stimao rucnu taj na bilo kom autu s paknama?preludezalude wrote: Pokusavao je sa ovim sarafima. Bio sam prisutan i gledao sam. Morao je ove sarafe popustiti do kraja. Kad ih pocne pritezati pakne pocnu blokirati tockove i sa spustenom rucnom a sajle jos uvijek su labave. Mehacar nesto prokomentarisa kao da su pakne tj meso da je deblje nego sto treba. Da li je to moguce?
rasire se pakne dok ne zablokira tocak i onda se samo mrvicu popuste da se moze okretati i to mora raditi.jedino ako ti te nove sajle nisu duze od starih?jesi premjerio pancire i sajle ? jel ista duzina kao te sto su bile?
- bitanga_sa_otesa
#15323 Re: Pitamo Mehanicare ?
nemoguce je zbog toga,ako su obloge deblje,logicno je da ce hvatati na prvom zubu a ne na zadnjem ,jer ih sajla odmah rasiri...tu je neki zajeb ,kreni od pocetka i pregledaj sve.preludezalude wrote: Zato pitam da li je moguce da je zbog debljih pakni namoguce nastimati rucnu? Da li je moguce da zbog par milimetara debljeg mesa na paknama se dobije ogroman hod rucice kocnice?
-
preludezalude
#15324 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ok. Hvala na savjetu.bitanga_sa_otesa wrote:nemoguce je zbog toga,ako su obloge deblje,logicno je da ce hvatati na prvom zubu a ne na zadnjem ,jer ih sajla odmah rasiri...tu je neki zajeb ,kreni od pocetka i pregledaj sve.preludezalude wrote: Zato pitam da li je moguce da je zbog debljih pakni namoguce nastimati rucnu? Da li je moguce da zbog par milimetara debljeg mesa na paknama se dobije ogroman hod rucice kocnice?
- bitanga_sa_otesa
#15325 Re: Pitamo Mehanicare ?
nema na cemu,pregledaj i onu kopcu ispod zadnjeg sica da se tu sta nije razvuklo...preludezalude wrote: Ok. Hvala na savjetu.