Izrael je opet pocinio zlocin!
- BHCluster
#15301 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Definicija virtualnog paćeništva!
- Rampage
#15302 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Možda bi bilo najbezbolnije po Palestince (a tako i po "Boga i oca") da se nad njima provede neki Holokaust i da se ta njihova saga završi, jednom za sva vremena. Ima ona jedna naša pjesma što kaže "bolje bolan kraj nego bol bez kraja". A Palestinci žive ovo drugo, 24/7, 365 dana u godini.derion wrote:Ja se zaista suosjećam sa Palestincima, ali naravno da Gaza i Varšavski geto nikako nisu isto. Da jesu, ne bi bilo Gaze, kao što nema ni Varšavskog geta. Razumijem identifikovati i suosjećati se sa Palestincima i njihovim ciljevima (i sam podržavam mir i dvodržavno rješenje za tamošnji konflikt koji je više dosadio i Bogu i ocu).cyprus wrote:Iako se te paralele odavno nastoje povući, nije baš da je Gaza i Varšavski geto isto... Jednostavno nije...
No, meni nikako nije jasna potreba za preuveličavanjem žrtava u Palestini, te neracionalnoj mržnji prema Izraelcima i Jevrejima. Kako neki ispoljavaju mržnju i uspoređivanje Jevreja sa nacistima, dobije se jasan utisak da mnogi hejteri prave usporedbe Holokausta sa patnjama Palestinaca i da ih izraelska vojska ubija na hiljade svakodnevno. Ali to jednostavno nije tačno (ni pod razno) i nije iskreno. Da je tačno, Gaza ne bi postojala sa svojim stanovništvom. Ovim navodom ne pokušavam umanjiti izazove i patnje mnogih Palestinaca niti ignorisati dvolično ponašanje Izraela i njegove vojske, koja uistinu djeluje okupatorski prema Palestincima, ali treba se držati činjenica i biti hladne glave.
Evo navoda da od Druge Intifade 2000. poginulo je do sada (vjerovatno posljednji brojevi nisu uračunati) 9.560 Palestinaca i 1248 Izraelaca. Znači proteklih 17 godina ubijeno je nešto manje od 11.000 ljudi na obje strane. Ne treba ponavljati da je jedna žrtva previše, ali porediti ove cifre sa nekakvom izraelskim genocidom nad Palestincima jednostavno je neumjesno. Tamošnji konflikt jeste prljavog karaktera u kojem najviše ispaštaju Palestinci, ali prvenstveno zbog prljave i dvolične politike arapskih zemalja, ali i Izraela, Zapada i Rusije. Svi su krivi za ono što se tamo dešava, a u biti moglo bi se riješiti prilično brzo da to velike sile žele (uostalom, ovo važi za svaki drugi rat i konflikt u svijetu).
Naravno da za njihovu bol ne snose odgovornost samo i isključivo Izrael ali historija nas uči kroz nesretnog Yitzaka Rabina da je na Izraelu ipak najveća odgovornost. Nisu "velike sile" uklonile Rabina, uklonio ga je današnji Izrael na čelu s ovim istim Netanyahuom koji danas kroji sudbinu Palestincima. Nije im on bio svetinja a da im budu sveti palestinski životi.
Ono što ti, ubijeđen sam, znaš itekako dobro je na kako posebno bolan i brutalan način je uništavan Rabin, iako jedan od najvećih sinova koje je moderni Izrael imao, prije fizičke likvidacije. Sjećaš li se onih podlih i veoma niskih transparenata na kojima je Rabin prikazivan kao nacista? Može li jedan Jevrej doživjeti veću uvredu? Kao što rekoh, čovjek koji je posvetio čitav život stvaranju čvrste i jake izraelske države (još i Cionista) je javno postavljan na stup srama.
Misliš li da će Izrael dozvoliti stvaranje nekog novog Yitzaka Rabina u nekoj skorijoj budućnosti? Misliš li da će se neki autoritet među Jevrejima usuditi i pomisliti da bi mogao preuzeti njegovu ulogu? Naravno da neće.
A neće zbog današnjeg Izraela a ne zbog "viših sila", arapa ili nekog desetog. I znamo da nema ništa od bilo kakvog "dvodržavanog" ili bilo kakvog drugog rješenja u dogledno vrijeme. Ovakvo stanje će biti sve do onog momenta dok to samo i isključivo bude Izrael želio.
- derion
#15303 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ne znam zašto insuiniraš da priželjkujem nekakav novi genocid samo zato što sam naveo "Boga i oca". Rabin jeste bivao demoniziran od mnogih, ali nije samo do Izraela kada je riječ o miru na Bliskom istoku. Arapi i Palestinci su imali dosta šansi da imaju i državu i mir, ali uvijek su pravili historijske greške kada god su imali beskompromisne i maksimalističke ciljeve i želje (čitaj: manje-više uništenje ili negiranje opcije postojanja Izraela). Za izraelsko-palestinsko pitanje i višedecenijsku agoniju snose sve uključene strane. Vrlo prljava politika na svim stranama, a, pored Izraela, posebno bi se trebalo osvrnuti na ulogu politike arapskih zemalja. Ali, eto, to nešto nema neku "marketinšku" vrijednost na našim prostorima.
- Rampage
#15304 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ne insinuiram da ti priželjkuješ genocid nad Palestincima, pogrešno si me shvatio.
Arapi i Palestinci su toliko nesposobni i korumpirani da ih njihova glupost gotovo pa amnestira od bilo kakve odgovornosti kad je u pitanju pronalaženje nekog OZBILJNOG i trajnog rješenja za probleme na BI. Po meni isto vrijedi i za tvoju konstataciju da bi se trebalo osvrnuti na ulogu politike arapskih zemalja. Nema tu nikakve ozbiljne politike, politačare stihijski, od danas do sutra, u skadu s politikama onih čije su marionete.
Zato sam mišljenja da će do mira doći onda kada to bude željela ozbiljnija i sposobnija strana u ovom sukobu - Izrael. A slučaj Yitzak Rabina je dokaz mojoj tvrdnji.
Ma kakvi naši prostori, sad ti insinuiraš da neko ovdje favorizira Palestince samo i isključivo zato što su muslimani
Arapi i Palestinci su toliko nesposobni i korumpirani da ih njihova glupost gotovo pa amnestira od bilo kakve odgovornosti kad je u pitanju pronalaženje nekog OZBILJNOG i trajnog rješenja za probleme na BI. Po meni isto vrijedi i za tvoju konstataciju da bi se trebalo osvrnuti na ulogu politike arapskih zemalja. Nema tu nikakve ozbiljne politike, politačare stihijski, od danas do sutra, u skadu s politikama onih čije su marionete.
Zato sam mišljenja da će do mira doći onda kada to bude željela ozbiljnija i sposobnija strana u ovom sukobu - Izrael. A slučaj Yitzak Rabina je dokaz mojoj tvrdnji.
Ma kakvi naši prostori, sad ti insinuiraš da neko ovdje favorizira Palestince samo i isključivo zato što su muslimani
- insomnia78
- Rampage
#15306 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Jašta je, eno čitav svijet na strani Palestinaca samo zato što su muslimani
Doduše nisu ni cionistički zločinci bez svojih apologeta, ima ih i kod nas koji uživaju u istim.
BTW, zakačio si se za potpuno irelevantnu rečenicu za kompletan dijalog koji sam vodio s @Derionom.
Doduše nisu ni cionistički zločinci bez svojih apologeta, ima ih i kod nas koji uživaju u istim.
BTW, zakačio si se za potpuno irelevantnu rečenicu za kompletan dijalog koji sam vodio s @Derionom.
- insomnia78
#15307 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ih citav svijet
-
Shredder
#15308 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ne bih da ulazim u dublje rasprave, ali ovo boldirano jednostavno nije tačno. Često se čuje u javnosti kao mit, ali da to nije istina vidi svako ko je iole istraživao okupaciju Palestine.derion wrote:Ne znam zašto insuiniraš da priželjkujem nekakav novi genocid samo zato što sam naveo "Boga i oca". Rabin jeste bivao demoniziran od mnogih, ali nije samo do Izraela kada je riječ o miru na Bliskom istoku. Arapi i Palestinci su imali dosta šansi da imaju i državu i mir, ali uvijek su pravili historijske greške kada god su imali beskompromisne i maksimalističke ciljeve i želje (čitaj: manje-više uništenje ili negiranje opcije postojanja Izraela)[/b]. Za izraelsko-palestinsko pitanje i višedecenijsku agoniju snose sve uključene strane. Vrlo prljava politika na svim stranama, a, pored Izraela, posebno bi se trebalo osvrnuti na ulogu politike arapskih zemalja. Ali, eto, to nešto nema neku "marketinšku" vrijednost na našim prostorima.
Palestinci su od samog početka bili za mir - od 1948. godine kada su predlagali rješenje jedne države sa jednakim brojem predstavnika Jevreja i Palestinaca u parlamentima iako su Palestinci još uvijek činili ubjedljivu većinu, pa do Sporazuma iz Osla 1993. godine kada su definitivno priznali državu Izrael u granicama iz 1967. A šta sada imaju od toga? Jedini razlog što nema mira jesu izraelski maksimalistički zahtjevi, jer se oni ne zadovoljavaju trenuntim, već žele i Zapadnu Obalu, Istočni Jeruzalem i Gazu.
Ne znam da li je to bio genocid ili ne, ali je činjenica da su 1948. godine Palestinci istrebljeni sa historijskog prostora ubijanjem, protjerivanjem i širenjem straha. Ja ne bih poredio okupaciju Zapadne Obale i Gaze sa Holokaustom, zaista nije tako, ali bih svakako poredio sa koloniziranjem, naprimjer, onoga što je danas Južnoafrička Republika. S tim da cionisti žele u potpunosti istrijebiti Arape sa prostora kojeg smatraju svojim, a kolonizatori u Južnoj Africi nisu išli tako daleko.
-
kiligonzales
#15309 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Daj Cyprus, predimenzionirano je kad saspu granate i snajpersku vatru na logor Gazu, s vremena na vrijeme po potrebi i isto tako sto prave geta za Palestince po djelovima gdje oni zive i postavljaju strazare...cyprus wrote:Sad će i mene i tebe optužiti da omalovažavamo palestinske žrtve... Džaba ti govoriti da ne podržavaš ovo što Izrael radi... Ako se ne slažeš sa predimenzioniranjem palestinskih patnji, to ti je kao da si cionistički sluga... I naravno, to je zato što mrziš muslimanederion wrote:Ja se zaista suosjećam sa Palestincima, ali naravno da Gaza i Varšavski geto nikako nisu isto. Da jesu, ne bi bilo Gaze, kao što nema ni Varšavskog geta. Razumijem identifikovati i suosjećati se sa Palestincima i njihovim ciljevima (i sam podržavam mir i dvodržavno rješenje za tamošnji konflikt koji je više dosadio i Bogu i ocu).cyprus wrote:Iako se te paralele odavno nastoje povući, nije baš da je Gaza i Varšavski geto isto... Jednostavno nije...
No, meni nikako nije jasna potreba za preuveličavanjem žrtava u Palestini, te neracionalnoj mržnji prema Izraelcima i Jevrejima. Kako neki ispoljavaju mržnju i uspoređivanje Jevreja sa nacistima, dobije se jasan utisak da mnogi hejteri prave usporedbe Holokausta sa patnjama Palestinaca i da ih izraelska vojska ubija na hiljade svakodnevno. Ali to jednostavno nije tačno (ni pod razno) i nije iskreno. Da je tačno, Gaza ne bi postojala sa svojim stanovništvom. Ovim navodom ne pokušavam umanjiti izazove i patnje mnogih Palestinaca niti ignorisati dvolično ponašanje Izraela i njegove vojske, koja uistinu djeluje okupatorski prema Palestincima, ali treba se držati činjenica i biti hladne glave.
Evo navoda da od Druge Intifade 2000. poginulo je do sada (vjerovatno posljednji brojevi nisu uračunati) 9.560 Palestinaca i 1248 Izraelaca. Znači proteklih 17 godina ubijeno je nešto manje od 11.000 ljudi na obje strane. Ne treba ponavljati da je jedna žrtva previše, ali porediti ove cifre sa nekakvom izraelskim genocidom nad Palestincima jednostavno je neumjesno. Tamošnji konflikt jeste prljavog karaktera u kojem najviše ispaštaju Palestinci, ali prvenstveno zbog prljave i dvolične politike arapskih zemalja, ali i Izraela, Zapada i Rusije. Svi su krivi za ono što se tamo dešava, a u biti moglo bi se riješiti prilično brzo da to velike sile žele (uostalom, ovo važi za svaki drugi rat i konflikt u svijetu).
Ovo je valjda ok...
https://www.facebook.com/mohammed.merik ... 400502374/
A ima i gorih snimaka od ovih, koji pokazuju aparthejd, fasizam prema istima.
Na kraju jesmo li ljudi ili nismo, pa da prebrojavamo ubijene i zasto bi te statistike uopste bile tacne, da bi pokazali cijelu sliku necije torture nad slabijim?
Brojeli te statistike generaciju staraca po izraelskim zatvorima, uhapsene mladice ili djecu, umrle od bolesti zbog nemogucnosti ljecenja, one koji umru od posljedica premlacivanja, nekog drugog oblika torture ili u nekim cudnijim okolnostima.
Za mene je gore mucenje od ubijanja.Nekad je metak milost za necije muke.
- cyprus
#15310 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Kao što rekoh - sad ispada da mi je OK sasipanje granata na Gazukiligonzales wrote:Daj Cyprus, predimenzionirano je kad saspu granate i snajpersku vatru na logor Gazu, s vremena na vrijeme po potrebi i isto tako sto prave geta za Palestince po djelovima gdje oni zive i postavljaju strazare...cyprus wrote:Sad će i mene i tebe optužiti da omalovažavamo palestinske žrtve... Džaba ti govoriti da ne podržavaš ovo što Izrael radi... Ako se ne slažeš sa predimenzioniranjem palestinskih patnji, to ti je kao da si cionistički sluga... I naravno, to je zato što mrziš muslimane
Ovo je valjda ok...
Na kraju jesmo li ljudi ili nismo, pa da prebrojavamo ubijene i zasto bi te statistike uopste bile tacne, da bi pokazali cijelu sliku necije torture nad slabijim?
Brojeli te statistike generaciju staraca po izraelskim zatvorima, uhapsene mladice ili djecu, umrle od bolesti zbog nemogucnosti ljecenja, one koji umru od posljedica premlacivanja, nekog drugog oblika torture ili u nekim cudnijim okolnostima.
Za mene je gore mucenje od ubijanja.Nekad je metak milost za necije muke.
-
kiligonzales
#15311 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nisu isto jer mediji to ne predstavljaju istim. Slicnosti i previse ima. Varsavski geto je imao faze kada je bio samo getom tj. logor u kome su jevreji bili podvrnuti losim uslovima zivljenja, sazidani i u okvireni u bodljikave zice, da bi ga poslje ustanka razorili, a od geta i jevreja u njemu napravili historiju. Sami holokaust je imao faze od diskriminacije, unosenja straha, paljena radnji jevreja, napadanja imovine, deportacije po logorima, izrabljivanja i torture, do onog casa kada je sami rezim odlucio rijesiti pomenuto pitanje ubijanjem istih. Ti nacisticki obrasci u ponasanju cionistickog rezima su vidljivi, ne svi koraci, ali mnogi da. Kao da cekaju nekog svoga firera koji ce reci rijesimo palestinsko pitanje konacno.derion wrote:Ja se zaista suosjećam sa Palestincima, ali naravno da Gaza i Varšavski geto nikako nisu isto. Da jesu, ne bi bilo Gaze, kao što nema ni Varšavskog geta. Razumijem identifikovati i suosjećati se sa Palestincima i njihovim ciljevima (i sam podržavam mir i dvodržavno rješenje za tamošnji konflikt koji je više dosadio i Bogu i ocu).cyprus wrote:Iako se te paralele odavno nastoje povući, nije baš da je Gaza i Varšavski geto isto... Jednostavno nije...
Nije bitno koliko ih ubijaju, bitno je kakve metode koriste i ne crne se svi jevreji, samo oni koji tome rezimu daju podrsku, a bome ne daju mu svi ni u samom Izraelu, niti van njega. Upravo jer u samom djelovanju cionistickog rezima prepoznaju pomenute obrasce. Ali ako neko sutra bude doveo u pitanje opstanak Izraela, prve zrtve te bitke bice Palestinci.
Ne treba covjek biti kratkovid da vidi kuda zvanicna izraelska politika vodi sopstveni narod, a vodi ga na put omrazenosti u svijetu jer precesto nepotrebno forsiraju tlacenje slabijih. Ako nekada zbog silnih gubitaka u drugom svijetskom ratu su ljudi Jevrejima, pa i Izraelcima i davali podrsku, tu podrsku ce prije i kasnije izgubiti.
-
kiligonzales
#15312 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nisam rekao da je tebi ok, ali posmatrati stvari kroz statistiku je malo bezveze realno, kada znamo ko je u toj prici slabiji.cyprus wrote:Kao što rekoh - sad ispada da mi je OK sasipanje granata na Gazukiligonzales wrote:Daj Cyprus, predimenzionirano je kad saspu granate i snajpersku vatru na logor Gazu, s vremena na vrijeme po potrebi i isto tako sto prave geta za Palestince po djelovima gdje oni zive i postavljaju strazare...cyprus wrote:Sad će i mene i tebe optužiti da omalovažavamo palestinske žrtve... Džaba ti govoriti da ne podržavaš ovo što Izrael radi... Ako se ne slažeš sa predimenzioniranjem palestinskih patnji, to ti je kao da si cionistički sluga... I naravno, to je zato što mrziš muslimane
Ovo je valjda ok...
Za mene je gore mucenje od ubijanja.Nekad je metak milost za necije muke.Svaka čast
-
aratet
#15313 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Treba naglasiti da se ne radi o predimenzioniranju svih palestinskih zrtvi.cyprus wrote:Sad će i mene i tebe optužiti da omalovažavamo palestinske žrtve... Džaba ti govoriti da ne podržavaš ovo što Izrael radi... Ako se ne slažeš sa predimenzioniranjem palestinskih patnji, to ti je kao da si cionistički sluga... I naravno, to je zato što mrziš muslimanederion wrote:Ja se zaista suosjećam sa Palestincima, ali naravno da Gaza i Varšavski geto nikako nisu isto. Da jesu, ne bi bilo Gaze, kao što nema ni Varšavskog geta. Razumijem identifikovati i suosjećati se sa Palestincima i njihovim ciljevima (i sam podržavam mir i dvodržavno rješenje za tamošnji konflikt koji je više dosadio i Bogu i ocu).cyprus wrote:Iako se te paralele odavno nastoje povući, nije baš da je Gaza i Varšavski geto isto... Jednostavno nije...
Vec samo o predimenzioniranju palestinskih zrtvi stradalih samo od strane Izraelaca.
Sirija, Egipat i Jordan im mogu raditi sta hoce, niko se nece ni okrenuti za njima.
- jeza u ledja
#15314 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
U naslovu videa se insinuira krivica jevreja, i ti je bezobrazno insinuiras u svom objasnjenju onoga sto si kako kazes pogledao. To sam ti vec vise puta rekao. Mogu ponovit, nije problem.BHCluster wrote:Dok mi ne pokazes gdje se na videu pojavljuju mali sivi kako si tvrdio i gdje se prikazuje kako su "jevreji sami sebe pobili"?jeza u ledja wrote:da si pregledao video prije nego sto si ga postavio znao bi koliko ispadas smijesan sa svakim novim postom o njemu. ne znam do kad hoces da igras ovu igricu?BHCluster wrote:
Da si umjesto prizivanja mali sivih i ostale demagogije proveo trazeci informacije o ovoj knjizi a i samu knjigu mogao bi zakljuciti da ona ne ostavlja prostora nikakvoj teoriji zavjere jer je auto svoj posao uradio sto se tice istrazivanja i samog pisanj ove knjige koja je od historiskog znacaja. A sto se tice ovoga kurchenja iz zadnje recenice to je vise nego ocigledno.
- jeza u ledja
#15315 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ovo nikako nije tacno. Palestinci su bili za mir - u smislu da ne postoji drzava Izrael. Prijedlog pravljenja dvije drzave Arapi nisu htjeli i oni su ti koji su se pobunili odluci UN-a o podjeli. Normalno, jer su bili u vecini.Shredder wrote:Ne bih da ulazim u dublje rasprave, ali ovo boldirano jednostavno nije tačno. Često se čuje u javnosti kao mit, ali da to nije istina vidi svako ko je iole istraživao okupaciju Palestine.derion wrote:Ne znam zašto insuiniraš da priželjkujem nekakav novi genocid samo zato što sam naveo "Boga i oca". Rabin jeste bivao demoniziran od mnogih, ali nije samo do Izraela kada je riječ o miru na Bliskom istoku. Arapi i Palestinci su imali dosta šansi da imaju i državu i mir, ali uvijek su pravili historijske greške kada god su imali beskompromisne i maksimalističke ciljeve i želje (čitaj: manje-više uništenje ili negiranje opcije postojanja Izraela)[/b]. Za izraelsko-palestinsko pitanje i višedecenijsku agoniju snose sve uključene strane. Vrlo prljava politika na svim stranama, a, pored Izraela, posebno bi se trebalo osvrnuti na ulogu politike arapskih zemalja. Ali, eto, to nešto nema neku "marketinšku" vrijednost na našim prostorima.
Palestinci su od samog početka bili za mir - od 1948. godine kada su predlagali rješenje jedne države sa jednakim brojem predstavnika Jevreja i Palestinaca u parlamentima iako su Palestinci još uvijek činili ubjedljivu većinu, pa do Sporazuma iz Osla 1993. godine kada su definitivno priznali državu Izrael u granicama iz 1967. A šta sada imaju od toga? Jedini razlog što nema mira jesu izraelski maksimalistički zahtjevi, jer se oni ne zadovoljavaju trenuntim, već žele i Zapadnu Obalu, Istočni Jeruzalem i Gazu.
Jevreji su pak prije toga bili oni koji su pravili probleme britanskim vlastima (Irgun ili kako su se vec zvali). Poslije su se zajebavali ili prvi napadali u 60-im i 70-im. Tek kad su vise puta dobili po njusci (Egipat i Jordan prije svega) onda su "pristali na mir" i priznavanje Izraela, sto im ostatak arapskog svijeta i dalje zamjera.
I dan danas Palestinci bi najradije JEDNU drzavu u kojoj bi vecina imala vlast. Znaci ni pod razno jevrejsku drzavu Izrael.
- BHCluster
#15316 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
aratet wrote:
Treba naglasiti da se ne radi o predimenzioniranju svih palestinskih zrtvi.
Vec samo o predimenzioniranju palestinskih zrtvi stradalih samo od strane Izraelaca.
Sirija, Egipat i Jordan im mogu raditi sta hoce, niko se nece ni okrenuti za njima.
Samo sto ih Izrael drzi pod ilegalnom vojnom okupacijom.
- BHCluster
#15317 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Gle cuda pa zato sam ti i govorio o videu a ne naslovu, teorijama zavjere i malim sivim itd kao ti...jeza u ledja wrote:U naslovu videa se insinuira krivica jevreja, i ti je bezobrazno insinuiras u svom objasnjenju onoga sto si kako kazes pogledao. To sam ti vec vise puta rekao. Mogu ponovit, nije problem.BHCluster wrote:
Dok mi ne pokazes gdje se na videu pojavljuju mali sivi kako si tvrdio i gdje se prikazuje kako su "jevreji sami sebe pobili"?
- jeza u ledja
#15318 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nisi ti nista govorio. Ti si postavio video bez "a" o njemu - zbog naslova.BHCluster wrote:Gle cuda pa zato sam ti i govorio o videu a ne naslovu, teorijama zavjere i malim sivim itd kao ti...jeza u ledja wrote:U naslovu videa se insinuira krivica jevreja, i ti je bezobrazno insinuiras u svom objasnjenju onoga sto si kako kazes pogledao. To sam ti vec vise puta rekao. Mogu ponovit, nije problem.BHCluster wrote:
Dok mi ne pokazes gdje se na videu pojavljuju mali sivi kako si tvrdio i gdje se prikazuje kako su "jevreji sami sebe pobili"?
- BHCluster
#15319 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Tjesi se ti.jeza u ledja wrote:
Nisi ti nista govorio. Ti si postavio video bez "a" o njemu - zbog naslova.
- Nadzornik
#15320 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Sta rade ovi Izraelci nad Palestincima...

- jeza u ledja
#15321 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Varsavski geto je imao elemente kad je bio "samo geto", ali su u njemu ljudi skapavali od gladi, znaci ne da su bili neuhranjeni vec su doslovce umirali od gladi na ulici. Jevreji u Trecem Rajhu nisu imali nikakva prava. Znaci ne da te istabana neki IDF vojnik ili gadja snajperom jer si bacio kamen i protestujes, vec te ubijaju kad im se ceifne. Preko milion jevreja je ubijeno u Evropi van borbi van koncentracionih logora i prije "final solution". A za naciste je bilo jasno da je to rijesenje trpanja u geta samo privremeno (nekoliko godina).kiligonzales wrote: Nisu isto jer mediji to ne predstavljaju istim. Slicnosti i previse ima. Varsavski geto je imao faze kada je bio samo getom tj. logor u kome su jevreji bili podvrnuti losim uslovima zivljenja, sazidani i u okvireni u bodljikave zice, da bi ga poslje ustanka razorili, a od geta i jevreja u njemu napravili historiju. Sami holokaust je imao faze od diskriminacije, unosenja straha, paljena radnji jevreja, napadanja imovine, deportacije po logorima, izrabljivanja i torture, do onog casa kada je sami rezim odlucio rijesiti pomenuto pitanje ubijanjem istih. Ti nacisticki obrasci u ponasanju cionistickog rezima su vidljivi, ne svi koraci, ali mnogi da. Kao da cekaju nekog svoga firera koji ce reci rijesimo palestinsko pitanje konacno.
Nije bitno koliko ih ubijaju, bitno je kakve metode koriste i ne crne se svi jevreji, samo oni koji tome rezimu daju podrsku, a bome ne daju mu svi ni u samom Izraelu, niti van njega. Upravo jer u samom djelovanju cionistickog rezima prepoznaju pomenute obrasce. Ali ako neko sutra bude doveo u pitanje opstanak Izraela, prve zrtve te bitke bice Palestinci.
Ne treba covjek biti kratkovid da vidi kuda zvanicna izraelska politika vodi sopstveni narod, a vodi ga na put omrazenosti u svijetu jer precesto nepotrebno forsiraju tlacenje slabijih. Ako nekada zbog silnih gubitaka u drugom svijetskom ratu su ljudi Jevrejima, pa i Izraelcima i davali podrsku, tu podrsku ce prije i kasnije izgubiti.
Naravno da nekih slicnosti ima, ali porediti ove dvije stvari je van pameti.
Da ne govorimo o tome da nije cijela Palestina - Gaza i da je situacija poprilicno drukcija na Z. Obali, mada se i tamo Palestinci ogradjuju, tjeraju i maltretiraju. Takodje ta situacija u Gazi nije uvijek bila takva. Ako se ne varam Izrael se povukao iz nje prije 10-ak godina (kad su valjda skontali da njihovo nasilno pravljenje naselja ima granice), brzo nakon cega je Hamas tamo preuzeo vlast otjeravsi Fatah. Hamas, koji ne priznaje Izrael, i koji nema partnera ni preko druge strane granice. Stoga postoji i postojao je izbor relacija koje je Gaza mogla imati prema Izraelu i prema Egiptu.
Potpuno je apsurdno porediti tu situaciju sa naci getom, odnosno sa getima jer ih je bilo na stotine tokom WWII.
I mislim da je ova razlika u misljenjima upravo proizvod medijske kampanje, ali potpuno suprotne od one na koju ti mislis. To je medijska kampanja koja je u stanju stvoriti misljenje da je "Varsavski geto u jednom trenutku bio samo geto u kom su jevreji bili podvrgnuti losim uslovima zivljenja". U njemu je svaki cetvrti "stanovnik" do 1943-e bio vec mrtav.
Naci Njemacka je odmah u 1933-oj pocela praviti zakone po kom se jevrejima oduzimaju sva prava. Ako si bio jevrej - ti nisi uopste mogao biti gradjanin te zemlje, za kojeg vrijede isti zakoni (u Izraelu zivi milion i nesto Arapa). Cim je pocelo krhanje 39-e oni su smisleno krenuli u likvidaciju svih prominentnih jevreja u Poljskoj i sire (kao sto rekoh, preko milion jevreja je pobijeno na taj nacin, van konc. logora i u prvim godinama rata). Znaci s takvim znanjem ljudi su bili odvodjeni u geto, tipa Varsavskog.
Citajuci ovu temu mislim da postoji iskrivljena slika o onome sta se desavalo u WWII sa Nacistima, i do koje mjere su te budale isle. Kada se malo udubis u njihovu ideologiju, vidis da oni u stvari nisu imali jasne planove, ni sta ce sa svojim Lebensraum, ni sta ce sa jevrejima, ni sa Slavenima i ostalima. I jeste o svemu tome su postojale zvanicne ideje i politike, dokumenti, knjige i puno se toga i sprovodilo, ali kazem kad se malo zadubis u to vidis koliko je bilo apsurdno, kontradiktorno, neostvarivo. To je bila gomila budala. Hocu reci da i ovo u vezi stvaranja geta na pocetku rata nije bilo permanentno rijesenje, vec sto se tice njih sklanjanje "problema" pod tepih dok ne rijese rat.
Jasno je da postoji potreba da se palestinska patnja, pogotovo ljudi iz Gaze iskaze i da to probije do mozgova ljudi, ali stvara se utisak da neki stvarno u ovakve usporedbe, i to ne zbog tezine danasnje situacije u Palestini, vec zbog minimiziranja onog sto se desilo u WWII.
A sto se tice Izraela i njihovog ponasanja, i ja se slazem da se komotno moze nazvati fasistickom. A i to da gube "poene" na Zapadu. Ne znam do kad misle da im ti poeni mogu trajati, no isto tako mi je jasno da kod mnogih nikada i od samog pocetka nikakve "poene" nisu imali. Posto kazes "ako neko sutra bude doveo u pitanje opstajanje Izraela", ja ti mogu samo reci da ga doslovce sav BI s izuzetkom par zemalja dovodi u pitanje i da Palestinci izmedju ostalog upravo zbog toga vec odavno stradavaju.
- jeza u ledja
#15322 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Cime da se tjesim, tvojim insinuacijama da su sami pobili? Nije mi to nikakva utjeha. Takve treba prozvati.BHCluster wrote:Tjesi se ti.jeza u ledja wrote:
- BHCluster
#15323 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
To si ti napisao a ne ja.jeza u ledja wrote:Cime da se tjesim, tvojim insinuacijama da su sami pobili? Nije mi to nikakva utjeha. Takve treba prozvati.BHCluster wrote:Tjesi se ti.jeza u ledja wrote:
- jeza u ledja
#15324 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Znas ti dobro sta si ti napisao. Hahaha
- BHCluster
#15325 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Propade ti ova virtualna karijera steta pravajeza u ledja wrote:Znas ti dobro sta si ti napisao. Hahaha