Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
kritichar

#15301 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

danas
arslanbey

#15302 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arslanbey »

kritichar wrote:danas
:shock: :?
arslanbey

#15303 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arslanbey »

a nema nista na klixu ,u medijima ...why? :D

mislim ok kontam nije veliki praznik,ali bogami ako haloween i svi sveti zasluze pracenje citav dan moze i ashura :zzzz:
kritichar

#15304 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

ne bih ni volio da saznam od klixa ili drugih medija
istina da nema marketing koji imaju vještice ili drugi, ali što god mi popularizujemo, to i pokvarimo
Sanchez22

#15305 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Sanchez22 »

Imas i drugih stranica za pratiti,malo vise okrenuti religiji kao sto su novi horizonti i akos.
MOSALJOZE

#15306 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Što je najvaznije,ovaj praznik ne obiljezavaju samo muslimani,već i jevreji i kršćani,tako da me iznenadjuje zašto nema niti jednog članka.Inače nije pod obavezom,ali se trebalo i jučer postiti.Zato jer jevreji i kršćani poste samo na dan ašure,a mi kako bi se razlikovali od njih postimo jedan dan uoči.
Charuga
Globalni moderator

#15307 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Charuga »

MOSALJOZE wrote:Što je najvaznije,ovaj praznik ne obiljezavaju samo muslimani,već i jevreji i kršćani,tako da me iznenadjuje zašto nema niti jednog članka.Inače nije pod obavezom,ali se trebalo i jučer postiti.Zato jer jevreji i kršćani poste samo na dan ašure,a mi kako bi se razlikovali od njih postimo jedan dan uoči.
Dvije su varijante posta.
1. Dan prije i dan ašure,
2. Dan ašure i dan poslije
MOSALJOZE

#15308 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Charuga wrote:
MOSALJOZE wrote:Što je najvaznije,ovaj praznik ne obiljezavaju samo muslimani,već i jevreji i kršćani,tako da me iznenadjuje zašto nema niti jednog članka.Inače nije pod obavezom,ali se trebalo i jučer postiti.Zato jer jevreji i kršćani poste samo na dan ašure,a mi kako bi se razlikovali od njih postimo jedan dan uoči.
Dvije su varijante posta.
1. Dan prije i dan ašure,
2. Dan ašure i dan poslije
:thumbup: :thumbup:
nasa

#15309 Re: Ramazan, opet ;)

Post by nasa »

Evo šta se dešava u vašem telu kad postite
Kada čovek posti, svakog dana pruža dugotrajnu poštedu i obnavljanje svakom organu u telu! Naročito je dobar za zdravlje organa za varenje, a dosta utiče i na kvalitet krvi, koja je osnova zdravlja ljudi.

Još krajem 19. veka stručnjaci su proučavali delovanje posta na ljudsko zdravlje. Tada je otkriveno da je to stanje kada je organizam prinuđen da funkcioniše koristeći sopstvene rezerve.

Pogledajte i Trodnevni post jača imunitet, pomaže kod raka

Istraživanja su pokazala da je pokretač osećaja gladi sam centar gladi. Ukoliko ne jedete, organizam počinje da troši unutrašnje rezerve, prilikom čega se najmanje uzima iz nervnog tkiva, srca i ostalih organa - organizam koristi prvo obolela tkiva, tumore, ciste, izrasline i slično. To i jeste sve ono što ne pripada organizmu i što bi trebalo izbaciti.

Eksperimenti su pokazali i da je količina rezervi koje organizam može da koristi prilikom posta tolika da može da ide do potpune iscrpljenosti, što iznosi 40 do 50 odsto težine čoveka!

Lečenje postom predstavlja unutrašnju operaciju bez noža, pri čemu je priroda mnogo suptilnija od bilo kakvog hirurga - ona čuva ono što je zdravo, a odstranjuje ono što je bolesno. Prilikom posta telesna težina opada, najveći gubitak težine zapaža se u prvom periodu posta, zatim se postepeno smanjuje, a što je organizam mlađi, gubitak težine je veći. Istraživanja su pokazala da se pacijenti koji pate od anemije, sa nedostatkom crvenih krvnih zrnaca ili povećanjem belih, obično dobro leče postom.

Pogledajte i Post s voćem - ukusnom hranom do boljeg zdravlja

Naročito je uočljiv efekat posta na pomlađivanje kože - oštre linije i bore postaju manje upadljive, koža postaje mlađa, dobija lepšu boju i sjaj, a poboljšava se i struktura tkiva.

Dok postite funkcije svih organa su smanjene, organizam se praktično odmara, a iz rezervi nadoknađuje utrošenu energiju. Stomak miruje, krvotok se pravilno raspoređuje, a mozak radi logički - priliv misli je normalan, a rezonovanje bistro. Strast se smiruje, nagoni ustupaju mesto razumu, tako da tada razum upravlja emocijama.

Za vreme posta gubitak težine pojedinih organa i tkiva u procentima izgleda ovako:

Masnoće 97%, slezina 60%, jetra 53,7%, mišići 30%, krv 26%, bubrezi 25%, koža 20,6%, creva 18%, pluća 17,7%, gušterača 17%, kosti 13,9%, nervni sistem 3,9% i srce 3,6 odsto.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Stil
m_l

#15310 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

aaaaa... tema up :sretan:

Jos malo, insallah, priblizilo se. Da hajirli docekamo ...
Last edited by m_l on 07/05/2015 22:44, edited 2 times in total.
skafiskafsnjak

#15311 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

m_l wrote:aaaaa... tema up :sretan:

Jos malo, insallah, priblizilo se. Da hajirli docekamo...
:thumbup:
vazi

#15312 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

m_l wrote:aaaaa... tema up :sretan:

Jos malo, insallah, priblizilo se. Da hajirli docekamo...
sve sam cekala ko ce podici temu :kiss: :thumbup:

je li 15 akBd miradz
m_l

#15313 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Jes', evo pogledah kalendar.
vazi

#15314 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

m_l wrote:Jes', evo pogledah kalendar.
:thumbup:
julisiz es grant

#15315 Re: Ramazan, opet ;)

Post by julisiz es grant »

Odbrojavam dane :)
m_l

#15316 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

I ja, al' bas bas jedva cekam. :-D Od ovih aktuelnih tema prosto imam stalno knedlu u grlu. :cry:
vazi

#15317 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

m_l wrote:I ja, al' bas bas jedva cekam. :-D Od ovih aktuelnih tema prosto imam stalno knedlu u grlu. :cry:
ja taman iftarila, hurma, tarhana i kolacic :thumbup:
Rockefeller

#15318 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rockefeller »

Još malo :)
Blue1

#15319 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Blue1 »

Esselamu alejkum.

Jel' neko zna za neku brošuru o postu i o samom ramazanu ? Hvala Allahu s.w.t. ovo će mi biti prvi ramazan u životu 8) Nedavno sam počeo praktikovati vjeru i imam namjeru da postim za ramazan :) Tražio sam po internetu neke upute ali ništa korisno nisam našao :(
Znam neke osnove o ovom svetom mjesecu, znam kada je post propisan, znam šta kvari post ali nemam pojma kada se počinje sa postom, kada se ustaje na sehur, pomjera li se vrijeme ustajanja na sehur...
Izvinite ako sam postavio pitanje na pogrešan dio podforuma ali nekako mi se činilo najbolje da pitanje postavim baš na ovu temu. Hvala unaprijed na odgovorima i želim vam da sa lahkoćom ispratite ovaj ramazan.
vazi

#15320 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

Blue1 wrote:Esselamu alejkum.

Jel' neko zna za neku brošuru o postu i o samom ramazanu ? Hvala Allahu s.w.t. ovo će mi biti prvi ramazan u životu 8) Nedavno sam počeo praktikovati vjeru i imam namjeru da postim za ramazan :) Tražio sam po internetu neke upute ali ništa korisno nisam našao :(
Znam neke osnove o ovom svetom mjesecu, znam kada je post propisan, znam šta kvari post ali nemam pojma kada se počinje sa postom, kada se ustaje na sehur, pomjera li se vrijeme ustajanja na sehur...
Izvinite ako sam postavio pitanje na pogrešan dio podforuma ali nekako mi se činilo najbolje da pitanje postavim baš na ovu temu. Hvala unaprijed na odgovorima i želim vam da sa lahkoćom ispratite ovaj ramazan.

Hvala na lijepim zeljama, amin Ja'Rabbi da ga svi docekamo u zdravlju, veslju i milosti zastiti Bozijoj :thumbup:

Je li zivis vani? imas na netu vaktije za svaki grad na zemaljskoj kugli pa ti pise fino kad je sehur i do kada mozes jesti, ukucaj vrijeme namaza i ime grada
Blue1

#15321 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Blue1 »

vazi wrote:

Hvala na lijepim zeljama, amin Ja'Rabbi da ga svi docekamo u zdravlju, veslju i milosti zastiti Bozijoj :thumbup:

Je li zivis vani? imas na netu vaktije za svaki grad na zemaljskoj kugli pa ti pise fino kad je sehur i do kada mozes jesti, ukucaj vrijeme namaza i ime grada
Nešto kao vaktija. ba ?? Hvala na odgovoru :)
vazi

#15322 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

nema na cemu :thumbup: , nadam se da ce ti neko objasniti detaljnije

u svakom slucaju hairli bilo akBd :thumbup:
Rockefeller

#15323 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rockefeller »

Lijepo lijepo.

Nemoj da odustaješ :)
banjaluka078

#15324 Re: Ramazan, opet ;)

Post by banjaluka078 »

Pije li iko terapiju za štitnu žlijezdu i ako da, kako je uklapate u post?
Ja sam odnedavno na terapiji, koja super djeluje, pa je ne bih prekidala, jer ne bih opet da si navučem tegobe koje sam imala. Međutim, propisano mi je da pijem tabletu ujutro čim se probudim, na prazan želudac, barem pola sata prije nego što bilo šta drugo konzumiram. Ako ustanem pola sata ranije na sehur, popijem tabletu, sačekam, pa onda sehurim, do posla ću opet odspavati par sati, tako da mi to pijenje terapije neće biti kao što mi je ljekar propisao, da je pijem na onom "glavnom" buđenju. Ne bih da zbog toga propuštam post, nemam realno nikakvih drugih tegoba, ne smatram samu sebe bolesnom, ali ne znam kako sad da ovo ukomponujem. Pa ako ima neko sa sličnim "problemom", biću zahvalna za savjet.
RNG_25

#15325 Re: Ramazan, opet ;)

Post by RNG_25 »

banjaluka078 wrote:Pije li iko terapiju za štitnu žlijezdu i ako da, kako je uklapate u post?
Ja sam odnedavno na terapiji, koja super djeluje, pa je ne bih prekidala, jer ne bih opet da si navučem tegobe koje sam imala. Međutim, propisano mi je da pijem tabletu ujutro čim se probudim, na prazan želudac, barem pola sata prije nego što bilo šta drugo konzumiram. Ako ustanem pola sata ranije na sehur, popijem tabletu, sačekam, pa onda sehurim, do posla ću opet odspavati par sati, tako da mi to pijenje terapije neće biti kao što mi je ljekar propisao, da je pijem na onom "glavnom" buđenju. Ne bih da zbog toga propuštam post, nemam realno nikakvih drugih tegoba, ne smatram samu sebe bolesnom, ali ne znam kako sad da ovo ukomponujem. Pa ako ima neko sa sličnim "problemom", biću zahvalna za savjet.
Pij kad ti je propisano i gotovo. Nemoj da sad razglabam, molim te, sama sebi si najvažnija i tvoj Bog nema osnove da se nešto ljuti... I samo nastaviš sa postom normalno.
Locked