n+1 wrote: ↑11/01/2024 18:38
darius_maximus wrote: ↑11/01/2024 18:22
n+1 wrote: ↑11/01/2024 17:41
Pitanje koliko nas poslodavac plaća različito je od pitanja koliko nas država oporezuje. Stekao sam dojam da pričamo o prvom. Možemo i o drugom, ali onda kada je to tema, a ne da bismo pomjerali stative. Neto plata nije nužno ista ni za dva čovjeka koji rade isti posao, na istom radnom mjestu, u istoj firmi, za istu bruto platu. Ali ćemo je koristiti da poredimo države? Ma hajde.
Možemo postaviti stvari i tako kako ti želiš: iza nas je 6-7 država. Samo tada, ako ćeš biti intelektualno pošten i konzistentan, moraš prestati pričati kako svi odlaze, i insistirati da nas ima tačno 3.43M. Ali nešto mi govori da ćeš nastaviti pričati da svi odoše, a nastaviti citirati statistiku koja pokazuje da smo svi tu.
To što nisam rekao kako nismo zadnji u Evropi ne znači kako nisam osporavao hipotezu kako smo zadnji u Evropi. Ti si barem jezičar, ako se ne varam, i ne bi ti trebalo teško upratiti distinkciju.
Ponavljam, počeli smo od BiH ima bolji GDP po glavi stanovnika od 12-13 evropskih država.
Na stranu sada što pola tih "evropskih" država niko i ne računa u evropske, osim Eurosonga, ali hajde.
Tu ispade da (zvanično) nismo bolji od 12-13 država (da ne govorim da nam je utjeha što su ti i 2-3 države koje trenutno ratuju i pod sankcijama su).
Onda kažeš, trebamo oduzeti ove što su otišli pa će se popraviti slika.
Jer svi ostali su ažurirali podatke juče, a mi smo 2013. godine.
Kaže, to se vidi i po prosječnoj plati, gdje pravo dobro stojimo.
Pogledam opet zvanično neto platu, šišaju nas Crna Gora i Srbija.
Ja gledam neto platu, jer te pare čovjek može trošiti.
Da mi je bruto 10 hiljada, ako na ruke dobijem 412 KM to nije dobro.
Kaže, treba tu dodati topli i prijevoz, jer drugi to nemaju, pa ispadne viša plata.
Onda smo haman ko Slovačka.
I tako dođosmo do bruto plate gdje jesmo na 12-13 mjestu.
Je li to početna teza bila, da nam je bruto plata bolja od 12-13 država?
To nije pomjeranje stativa?
Uzimaš zvanične brojke i govoriš da je, kada se uzmu nezvanične promjene, sve puno bolje nego na papiru.
Misliš da se u drugim državama ne popisuju i ljudi koji su "u dijaspori"?
Nema Srba ili Poljaka na popisima koji rade u Njemačkoj?
Zvanično (i nezvanično) smo gdje jesmo, među 10-15 "najdonjih" država u izboru od 50-ak.
Nema šanse da možemo odbiti pera ijednoj od 27 članica EU.
Na to dodaš Švicu, Norvešku, Lihtenštajn, Island, Monako, Rusiju, Ukrajinu, i ostane ti ova šacica od 10-15 država gdje smo mi.
Ako me pitaš kako imamo što imamo i kako uopšte možemo preživjeti, voziti auta i ići u SCC, mislim da je odgovor, kao i za mnogo drugih stvari u našoj državi, kriminal.
Kriminal krivi sliku o tome koliko BiH stvarno ima i može, jer država ovdje gubi jako puno para, namjerno ili ne.
Navedene države su članice Vijeća Evrope. Za članice Vijeća Evrope govoriš da ih niko ne smatra Evropom.
"Ja gledam neto platu". Nije bitno šta ti gledaš, jer ti nisi mjera stvari. Za potrebe poređenja se uzima bruto plata. I to ispravljena za PPP, pa smo ispred 14 država, a ne 13.
I ne, nismo počeli od "BiH ima bolji GDP po glavi stanovnika od 12-13 evropskih država", počeli smo od "BiH je posljednja u Evropi". I da, BiH ima bolji GDP po glavi stanovnika od 12-13 evropskih država. Kalkulator u ruke i računaj: 28.74 milijarde podijeljeno sa 3 miliona, pa vidi gdje smo. A to je uz velikodušnu pretpostavku da nas ima 3 miliona, jer nema.
Ti si prvi koji će se po drugim temama upirati da nas nema. Pokaži malo intelektualnog poštenja.
Hajde, kad vučeš, da odvučemo do kraja.
Ne želim da ulazim u to šta ko smatra Evropom.
Recimo da uzimamo tvoju definiciju i da razmatramo sve države iz Vijeća Evrope, uključujući sada i UK, jer što da ne.
U tom slučaju BiH zvanično ima bolji GDP po glavi stanovnika od, slovom i brojem, šest država:
https://data.worldbank.org/indicator/NY ... _desc=true
Te države su:
Armenija - 7,018.1
Albanija - 6,810.1
Gruzija - 6,675.0
Moldavija - 5,714.4
Kosovo - 5,340.3
Ukrajina - 4,534.0
Ispred nas su:
Turska - 10,674.5
Crna Gora - 10,093.4
Srbija - 9,537.7
Bjelorusija - 7,888.3
Azerbejdžan - 7,762.1
Zvanično je BiH 2022. godine imala 45,5 milijardi KM GDP:
https://bhas.gov.ba/?lang=bs
To je 25,54 milijarde USD u današnjim parama.
Svjetska Banka kaže da je bio 24,474 milijarde (inflacija, itd.):
https://data.worldbank.org/indicator/NY ... cations=BA
Recimo da sam darežljiv i da ću uzeti 25,5 milijardi USD kao mjeru.
Agencija za statistiku BiH također kaže da zvanično imamo 3.531.159 stanovnika (2013).
Recimo da ne samo da nas je otišlo, nego nas nikad nije ni bilo 3,5 miliona.
Recimo da nas ima 2,5 miliona.
Skinuo sam 1 milion (i kusur) ljudi s popisa.
U tom slučaju bi naš GDP po glavi stanovnika bio:
25.500.000.000 / 2.500.000 = 10.200
Time si preskočio još četiri države i postao 11. država od dna po GDP-u po glavi stanovnika.
Dakle, šta smo uradili:
1. pretpostavili da su svi podaci za sve ostale države 100% tačni i da npr. u Crnoj Gori i Srbiji nema ljudi koji su se popisali, a žive vani
2. dodali jedno milijardu na zvanični GDP
3. oduzeli milion zvanično popisanih stanovnika BiH
I opet smo jedva preskočili Crnu Goru, jedva.
Da bismo postali 13. država od dna, trebali bismo prestići Bugarsku (13,974).
Za taj GDP po glavi bismo trebali imati oko 1,8 miliona stanovnika, ali mislim da je to čak i za tebe pretjerano.
Jesmo li završili sada s tim da je BiH bolja po GDP-u po glavi od 12-13 evropskih država?
Ima li nešto da nije po tvojim uputama i jesam li pomjerio sada stative?
U najboljem slučaju možemo pobjeći iz najgorih 10, ali uz ogromne akrobacije.