Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#15301 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Connaisseur Karlin wrote:
detroit-mercy wrote:

Sta i ko tebi daje za parvo da odredjujes sta je jadno ili ne. Tvoje licno iskustvo, ono je opet samo tvoje. Sta je socijalni zivot u toj bajnoj Evropi npr. evo ja sam zivio u Njemackoj 4 godine, malo nesto u Austriji. Po cemu je socijalni zivot naseg covjeka bolji/bogatiji u DE od USA, molim te prosvijetli me.
Hajde da si napisala tako nesto nekome ko je recimo cio zivot proveo u USA ali valjda neko ko je zivio sa obje strane bare moze da sudi sta je za njega dobro a sta ne.
pa i ja sam zvijela na obje strane bare , i n erazumijem, kako i zasto tvrdis da je zivot u SAD bolji od zivota u EU :D

ti tvrdis da je SAD bolja od Evrope :lol:
A ti tvrdis da je Evropa bolja od SAD :lol:
I eto sad ti ko nesto ne razumijes, a koji si ti faktor. Neki guru koji odredjuje gdje je bolje a gdje ne :-).
Svako od nas bira sebi gdje ce zivjeti, ja vec 15 godina imam njihov pasos i da mi je toliko lose mogao sam sebi naci gdje da zivim. Godisnje sam minimum 2-3 puta u Evropi sto kroz posao sto kroz odmore, valjda imam neku mjerodavnost da sebi odredim gdje da zivim.
Na kraju ja i ti smo niko i nista previse mali statisticki uzorak za bilo sta.
Eto neka nam Sarafina fino izlista statistike koliko se godisnje iz evropskih zemalja ljudi useli u USA i vice versa, valjda je to malo veci statisticki uzorak.
detroit-mercy

#15302 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

fidoremilienko wrote:
detroit-mercy wrote:
Radio Sarajevo wrote:

Baš mudra izreka :D :D :D
Nemojmo sad ni pretjerivati jer stvarno imaju ljudi vrhunskih strucnjaka na svim poljima. Ispada da sve sa neba pada, i oprema i drustvo i razvoj.
Naravno. Mi ih nemamo.
Ko je to tvrdio :mrgreen: .
Kod nas je pitanje kako ti vrhunski mogu da dodju do izrazaja od jedne hajd pa recimo Sebije :mrgreen: .
Pa je li ti ovdje masa domacih koji hoce sve da napuste pise da su jednostavno vise umorni od tih partijsko rodjackih veza i vezica.
MarlboroGold

#15303 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

MarlboroGold wrote:Vama fakat problem shvatiti drugu stranu. Nepotrebno ubjeđivanje.
Neko se pronalazi u američkom snu, a neko ne. Neko voli turbulentan radni vijek i usput recimo na berzi ulagati u ulje, brašno i ostalo u americi... tempo života mu odgovara. Neko voli u Njemačkoj gdje nije toliko turbulentno, može štediti, bolji uslovi za radnike...

Dobro je ono u čemu se pronađeš, ali mjesecima pametovati drugima koji su se pronašli u nečemu drugom je teško gubljenje vremena.

Fudo se nije u tome pronašao pa je nezadovoljan i razumijem, ali Fudo nije mjerilo za sve ostale.
ko voli taj americki tempo zivota :D jos nisma srela nekog tko je odusevljen istim , bez obzria na nivo zarade i stila zivota :-D
Ljudi koji ne mogu sjediti mirno i koji stalno guraju naprijed, jer su takvi po karakteru. Za njih se američki kapitalizam ubio.
Connaisseur Karlin

#15304 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Connaisseur Karlin »

detroit-mercy wrote: A ti tvrdis da je Evropa bolja od SAD :lol:
I eto sad ti ko nesto ne razumijes, a koji si ti faktor. Neki guru koji odredjuje gdje je bolje a gdje ne :-).
Svako od nas bira sebi gdje ce zivjeti, ja vec 15 godina imam njihov pasos i da mi je toliko lose mogao sam sebi naci gdje da zivim. Godisnje sam minimum 2-3 puta u Evropi sto kroz posao sto kroz odmore, valjda imam neku mjerodavnost da sebi odredim gdje da zivim.
Eto neka nam Sarafina fino izlista statistike koliko se godisnje iz evropskih zemalja ljudi useli u USA i vice versa, valjda je to malo veci statisticki uzorak.
daj mi odlican jedan razlog , ili manje dovoljno dobrih razloga, zasto je SAD bolja od Evrope :D
512MB

#15305 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Dakle sad je prica dje je bolje u US il EU :-)
HAVANA

#15306 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

espn wrote:
HAVANA wrote:
espn wrote::lol:

Šta sve neće izmisliti ne bi li ljude spriječili da odu.
Ko te bolan sprijecava? Idi ,ja cu ti kupiti kartu, samo da te ne slusam. :-)
Demagogija je strucnost bosanaca, u tome ste najbolji, zato i vecina jeste tu gdje jeste.
Ja sam ba Belgijanac. :lol: Trebalo mi,otiso i to zavrsio i nazad.Haj i ti.
Last edited by HAVANA on 17/05/2019 17:52, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#15307 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

MarlboroGold wrote:
ko voli taj americki tempo zivota :D jos nisma srela nekog tko je odusevljen istim , bez obzria na nivo zarade i stila zivota :-D
Ljudi koji ne mogu sjediti mirno i koji stalno guraju naprijed, jer su takvi po karakteru. Za njih se američki kapitalizam ubio.
nisam o tome pisala, procitja ponovo moj post, i obrazlozi :-D
Connaisseur Karlin

#15308 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

HAVANA wrote: Ja sam ba Belgijanac. :lol:
Koliki je internacionalni aerdorom u Briselu , bit cu tamo uskoro , pa rekoh, da pitam usput :kiss:
konoplja

#15309 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

Radio Sarajevo wrote:
Mnogo puta sam s espn-om pokušao argumentima, ali frajer je kao pokvarena ploča i hodajuća crna hronika. Izbacuje linkove koji uopšte nisu samo ekskluzivnost za Bosnu.

Pošto ti Tomo nisi takav, tebi ću rado odgovoriti.

Imam jedno dijete, ranije rođeno.

Trudnoću vodile babice, koje pojma nisu imale ni o čemu. Šta god bismo ih pitali, davale su uopštene odgovore. Doktora ne vidiš dok nešto nije u redu. U ponedjeljak mi rekle beba ima dovoljnu masu, u petak rekli nema.

Kad je žena fasovala preeklampsiju, završili smo svi u bolnici, gdje je oprema bila super, imali svoju sobu, ja mogao ostati sve vrijeme s njom. Konta čovjek, ovo je top, a sva mi raja govore "sreća pa nisi u Bosni". Hvala Bogu, carski rez prođe kako treba, nakon sedam dana bolnice, raznih terapija, kortikosteroida itd.

Ipak, kažu nam kasnije doktori da se to moglo predvidjeti ranije, ali babice nisu znale.

Ti isti doktori obećaju poslati posteljicu na istraživanje, da vidimo šta se tačno desilo, ali zaborave. Ni ispriku nisu poslali.

Nakon carskog reza nema obaveznog ginekološkog pregleda. Uradili to u Sarajevu, osiguranje nije htjelo pokriti.

Sve opet prošlo hvala Bogu kako treba, ali moglo je i drugačije biti.

Kasnije čitam, i vidim da Holandija ima najveću stopu smrti novorođenčadi u Evropi. Dva su razloga, prvi je taj što trudnoću vode babice, a drugi jer se često žene porađaju kući. Ako želiš porod u bolnici, moraš doplatiti ogromnu cifru, osim u slučajevima kad se iskomplikuje, pa ti doktor savjetuje bolnicu.

Kako je normalno porađati se kući?

Poslije poroda tri i po mjeseca porodiljnog odsustva, nakon toga ful tajm posao, i ko te jebe imaš li nekoga da se brine o djetetu. Prijevremeno rođenu bebu bismo valjda trebali strpati u jaslice. Srećom, imali smo alternativu, nane, dede, tetke, koji se smjenjuju.

Eto tako je na Zapadu.
Bas me to zanimalo pa sam skenirao jedan per reviewed article o tome. Istrazivaci se slazu u tome da su dva glavna razloga za to, a to su sto zene u Nizozemskoj kasnije radjaju (35 godina prosjek). Drugi razlog je sto je praksa u njih da se kasnije rade scanovi fetusa ili nikako do tik pred porod. Iz toga razloga se kasnije otkrivaju komplikacije u trudnoci ili defekti djeteta. Sto znaci da je vec prekasno za abortus pa iz toga sljedi ako je uradjen abortus smrtnost novorodjencadi je niza.
Radio Sarajevo

#15310 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

detroit-mercy wrote:
fidoremilienko wrote: Nemojmo sad ni pretjerivati jer stvarno imaju ljudi vrhunskih strucnjaka na svim poljima. Ispada da sve sa neba pada, i oprema i drustvo i razvoj.
Naravno. Mi ih nemamo.
Kod nas je pitanje kako ti vrhunski mogu da dodju do izrazaja od jedne hajd pa recimo Sebije :mrgreen: .
Pa je li ti ovdje masa domacih koji hoce sve da napuste pise da su jednostavno vise umorni od tih partijsko rodjackih veza i vezica.[/quote]

Imaju, evo recimo moj drug Muha...

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ant-394382
Baš mudra izreka
Kad sam ovo rekao, šalio sam se, jer mislim da sam ja to negdje izjavio prije stotinjak stranica.
Connaisseur Karlin

#15311 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

512MB wrote:Dakle sad je prica dje je bolje u US il EU :-)
pa ko je lud iz BiH ici u US , ako moze u EU :-D
HAVANA

#15312 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

HAVANA wrote: Ja sam ba Belgijanac. :lol:
Koliki je internacionalni aerdorom u Briselu , bit cu tamo uskoro , pa rekoh, da pitam usput :kiss:
Meni velik,tebi i nece biti... :D Otidji malo u Brugge,Antwerpen... :-D Reci da sam te ja poslo. :lol:
Radio Sarajevo

#15313 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

konoplja wrote: Bas me to zanimalo pa sam skenirao jedan per reviewed article o tome. Istrazivaci se slazu u tome da su dva glavna razloga za to, a to su sto zene u Nizozemskoj kasnije radjaju (35 godina prosjek). Drugi razlog je sto je praksa u njih da se kasnije rade scanovi fetusa ili nikako do tik pred porod. Iz toga razloga se kasnije otkrivaju komplikacije u trudnoci ili defekti djeteta. Sto znaci da je vec prekasno za abortus pa iz toga sljedi ako je uradjen abortus smrtnost novorodjencadi je niza.
Kako god, dva ultrazvuka za devet mjeseci su cirkus. A sve je to zbog para.

Odeš u Švabiju i uradiš UZ za petobu, dođeš osiguranju da te refundiraju, oni te odjebu. Bjež' ba...
MarlboroGold

#15314 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

MarlboroGold wrote:
Pa to što nisi srela takve očigledno je dokaz da se ne krećeš u društvu takvih. Ali evo ti primjer... imam rođaka u San Franciscu. 92 izbjegli u Njemačku, tu se školovao, radio i onda se tamo preselio sa ženom. Ne pomišlja da se ikad više vrati u Evropu.
HAVANA

#15315 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Sto? Ja bi bas u ameriku kad bi isao negdje.Nekako mi interesantna i za zivot ,a za posla pogotovo.Nemam pojma,mozda mi samo djeluje tako...Ovo sam vidio,to nisam ni vidio ni osjetio.Eto nas iduce godine,naravno turisticki. :D
konoplja

#15316 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

detroit-mercy wrote: A ti tvrdis da je Evropa bolja od SAD :lol:
daj mi odlican jedan razlog , ili manje dovoljno dobrih razloga, zasto je SAD bolja od Evrope :D
Trenutno zivim u Njemackoj, prije toga u SADu.
SAD je bolji od Europe jer je lakse pokrenuti posao
Lakse je zagrnuti dobru lovu
Mozes seliti sa tople klime na hladnu, iz grada u selo itd. a da si u vise manje istoj kulturi tj. nemas potrebu uciti jezik i integrisati se kao recimo neko kome je dosadila Norveska hladnoca i snijeg pa odluci malo u Spanjolsku.
Eto nesto brzinski po cemu je meni SAD bolji od Europe.
Connaisseur Karlin

#15317 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

HAVANA wrote:
HAVANA wrote:
Ja sam ba Belgijanac. :lol:
Meni velik,tebi i nece biti... :D Otidji malo u Brugge,Antwerpen... :-D Reci da sam te ja poslo. :lol:
znci, nije puno velik, nisma jos otisla na stranicu da vidim terminale , a dobro si me nasmijao :lol: :kiss:

U Brugge odem drugom prilikom, iako je grad jako slican gradicu u FRA , u kojem sa ja bila, hvala :thumbup:
pustopoljina

#15318 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

moonca wrote:Nije tesko biti autentican -- kada nemas nista, nemas volje, snage, da se dignes kada posrnesh ... onda se vracamo 'korijenima' - kada smo bili mali - sve nam je bilo potaman... :-)

.svi vole autenticne :wink: ali se ne druze s njima ...
Hmm good point.
But...
Zasto neko nema volje, snage...a zdrav-prav?
Mozda zato sto svojim bicEtom osjeca da ne zeli taj i takav zivot?
Ja i dalje mislim da fudo prozivljava krizu srednje dobi- podvlaci crtu.
Vecina naglih odluka iz te tacke je pogresna. Vecina.
I tacno je da se sa autenticnima manje ljudi druzi, ali tu je sad dilema kvalitet/kvantitet. Drugi topic.
Kad zivis zivot koji trebas zivjeti: padnes, ustanes, picis dalje.
Kad ne zivis SVOJ zivot- onda to ide malo teze.
Povratak korijenima je dobar s vremena na vrijeme, da provjeris jesi li jos uvijek dobro "centriran", osjecas li se...manje je kajanja kasnije.
detroit-mercy

#15319 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Radio Sarajevo wrote:
detroit-mercy wrote:
fidoremilienko wrote: Nemojmo sad ni pretjerivati jer stvarno imaju ljudi vrhunskih strucnjaka na svim poljima. Ispada da sve sa neba pada, i oprema i drustvo i razvoj.
Naravno. Mi ih nemamo.
Pa je li ti ovdje masa domacih koji hoce sve da napuste pise da su jednostavno vise umorni od tih partijsko rodjackih veza i vezica.

Imaju, evo recimo moj drug Muha...

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ant-394382
Baš mudra izreka
Kad sam ovo rekao, šalio sam se, jer mislim da sam ja to negdje izjavio prije stotinjak stranica.[/quote]
Ali zar je morao ici u Nebrasku da to napravi, zasto nije uradio u Sarajevu?
Connaisseur Karlin

#15320 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

MarlboroGold wrote:
MarlboroGold wrote:
Pa to što nisi srela takve očigledno je dokaz da se ne krećeš u društvu takvih. Ali evo ti primjer... imam rođaka u San Franciscu. 92 izbjegli u Njemačku, tu se školovao, radio i onda se tamo preselio sa ženom. Ne pomišlja da se ikad više vrati u Evropu.
pisem o tempu svakodnevnog zivota , znaci, nemas pojma kako tvoji zive u SF :-D :thumbup:
Radio Sarajevo

#15321 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

konoplja wrote:
Trenutno zivim u Njemackoj, prije toga u SADu.
SAD je bolji od Europe jer je lakse pokrenuti posao
Lakse je zagrnuti dobru lovu
Mozes seliti sa tople klime na hladnu, iz grada u selo itd. a da si u vise manje istoj kulturi tj. nemas potrebu uciti jezik i integrisati se kao recimo neko kome je dosadila Norveska hladnoca i snijeg pa odluci malo u Spanjolsku.
Eto nesto brzinski po cemu je meni SAD bolji od Europe.
Ovo je sve tačno što si rekao.

Pod uslovom da ti ta kultura paše. Ja s Amerima radim haman svaki dan, i fakat ne bih mijenjao svojih 40 za njihovih 12 dana odmora. A u istoj smo firmi.

Pored toga, plaše me cifre na računima iz bolnica i kod zubara. Kažu da okej ako imaš dobro osiguranje, ali opet me plaši.
512MB

#15322 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Meni je EU potaman, brzo na moru brzo na planini, jezera svukud i ravnice... U Ameriku moze na izlet :mrgreen:
HAVANA

#15323 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Dje meni ta kriza srednjih godina? :twisted: Zenu mi puca toplo hladno.Meni nista.
MarlboroGold

#15324 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote: pisem o tempu svakodnevnog zivota , znaci, nemas pojma kako tvoji zive u SF :-D :thumbup:
Ne valja ti rezon. Ja ti kažem da se on u tome pronalazi, jer mu godi. Sam je to hiljadu puta rekao. Šta je tu teško za shvatiti?
Radio Sarajevo

#15325 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

detroit-mercy wrote:[
Ali zar je morao ici u Nebrasku da to napravi, zasto nije uradio u Sarajevu?
Jedva skontah šta govoriš, nisi me fino citirao.

On je studirao u Dubaiju, čini mi se. Valjda u Americi ima bolja oprema, to je jedini odgovor. A u Sarajevu bi on sutra imao posao, ima čovjek i dan - danas veze i poznaje sve ljude, međutim tamo se oženio, pa valjda ima neke druge svoje razloge. Ali često je tu, može mu se.
Post Reply