cyprus wrote:Iako se te paralele odavno nastoje povući, nije baš da je Gaza i Varšavski geto isto... Jednostavno nije...
Ja se zaista suosjećam sa Palestincima, ali naravno da Gaza i Varšavski geto nikako nisu isto. Da jesu, ne bi bilo Gaze, kao što nema ni Varšavskog geta. Razumijem identifikovati i suosjećati se sa Palestincima i njihovim ciljevima (i sam podržavam mir i dvodržavno rješenje za tamošnji konflikt koji je više dosadio i Bogu i ocu).
No, meni nikako nije jasna potreba za preuveličavanjem žrtava u Palestini, te neracionalnoj mržnji prema Izraelcima i Jevrejima. Kako neki ispoljavaju mržnju i uspoređivanje Jevreja sa nacistima, dobije se jasan utisak da mnogi hejteri prave usporedbe Holokausta sa patnjama Palestinaca i da ih izraelska vojska ubija na hiljade svakodnevno. Ali to jednostavno nije tačno (ni pod razno) i nije iskreno. Da je tačno, Gaza ne bi postojala sa svojim stanovništvom. Ovim navodom ne pokušavam umanjiti izazove i patnje mnogih Palestinaca niti ignorisati dvolično ponašanje Izraela i njegove vojske, koja uistinu djeluje okupatorski prema Palestincima, ali treba se držati činjenica i biti hladne glave.
Evo navoda da od Druge Intifade 2000. poginulo je do sada (vjerovatno posljednji brojevi nisu uračunati) 9.560 Palestinaca i 1248 Izraelaca. Znači proteklih 17 godina ubijeno je nešto manje od 11.000 ljudi na obje strane. Ne treba ponavljati da je jedna žrtva previše, ali porediti ove cifre sa nekakvom izraelskim genocidom nad Palestincima jednostavno je neumjesno. Tamošnji konflikt jeste prljavog karaktera u kojem najviše ispaštaju Palestinci, ali prvenstveno zbog prljave i dvolične politike arapskih zemalja, ali i Izraela, Zapada i Rusije. Svi su krivi za ono što se tamo dešava, a u biti moglo bi se riješiti prilično brzo da to velike sile žele (uostalom, ovo važi za svaki drugi rat i konflikt u svijetu).