PROTESTI!!! - aktuelnosti
- Dr. Kuca
#15276 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Jel se ovo Siranovic opet poceo drogirat?
- Liberalism
#15277 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
upravo tako, preko 95 % stanovnika BiH se izjasnilo da su pripadnici naroda a manje od 5 % stanovnika cine oni osvjesteni koji ne robuju svojim plemenskim vodjama i nacionalnim mitovimaHM 2011 wrote:Usput da napomenem - nema građana,
Sve samo konstitutivni i nekonstitutivni narodi.....
Plenum građana koji još, ni nakon mjesec i kusur dana nisu shvatili, niti žele da shvate da pojam građanin formalno pravno u ovoj državi ne postoji....
- Danguba
#15278 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
ih sto bi volio da dobijete od lakta pa nanize...U utorak u pet do 12 protest poljoprivrednika u Sarajevu
sve dok se ovako parcijalno protestuje, nema efekta.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#15279 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
prevod iz engleskog jezika citizen= državljanin, građanin ili citizenship= građanstvo, državljanstvoHM 2011 wrote:Pokaži gdje formalno pravno piše to - evo internet sve na dohvat ruke...... U kojem zakonu je navedeno da se Zakon odnosi na Građane BiH.....JoseMujica wrote:naravno da postoje građani BiH...to su svi državljani BiH.....prevod iz engleskog jezika citizen= državljanin, građanin ili citizenship= građanstvo, državljanstvo
nije ovo priča o građanima i seljacima ko što mlogi vovdna misle već samo malo pojmovna aparatura lost in translation usljed drkanja pojmova
Nema ni G u JMBG.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mati%C4%8D ... a%C4%91ana
http://www.mup.hr/40.aspx
http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/N ... 20LAT..pdf
BiH
Nigdje slova G ?
http://cesi.fpn.unsa.ba/wp-content/uplo ... -broju.pdf
http://www.jmbg.org/
JMBG za sve!
Mi smo građani i građanke ove zemlje – roditelji s djecom, studenti i studentice, domaćice, radnici i radnice, nezaposleni i nezaposlene, penzioneri i penzionerke, bez obzira na pripadnost etničkoj ili religijskoj skupini, ili bilo koji drugi status, te nam je zajednički interes da se poštuju prava svake osobe, a prije svega djece. Obraćamo se svim građankama i građanima, koji/e žele da žive u državi u kojoj političari i političarke rade svoj posao i izvršavaju zakonske obaveze.
------------------------------------------------------------------------------
Divno bi bilo uporediti zakone o prebivalištu u regiji, zakon o JMB u regiji, zakon o ličnoj karti u regiji - pa da vidimo.....
dakle državljani BiH ili građani BiH sinonimi pojam građani u ovom slučaju nema veze sa tradicionalnom podjelom na građane i seljake kako ste navikli...sad što patimo od pogrešnih prevoda u koji se može svrstati i Ujedinjeni narodi = United Nations
- Liberalism
#15280 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
nije istina.
pogledaj malo u knjige i provjeri kada nastaju gradjani i sto su se oni razlikovali od naroda koji je zivio u plemenima.... Gradjanin je nesto sasvim drugo od pripadnika naroda, da je tako u Ustavu BiH bi se nalazila stamparska greska.
Takodje da je tako kako kazes, ne bi bilo potrebe da SDA i HDZ 1990-tih ruse drzavu kako bi umjesto drzave gradjana napravili drzavu naroda.
Drugo je to sto bi mi svi u raji volili da smo gradjani, da smo multi kulti, a na popisu se listom izjasnimo kao pripadnici naroda.
pogledaj malo u knjige i provjeri kada nastaju gradjani i sto su se oni razlikovali od naroda koji je zivio u plemenima.... Gradjanin je nesto sasvim drugo od pripadnika naroda, da je tako u Ustavu BiH bi se nalazila stamparska greska.
Takodje da je tako kako kazes, ne bi bilo potrebe da SDA i HDZ 1990-tih ruse drzavu kako bi umjesto drzave gradjana napravili drzavu naroda.
Drugo je to sto bi mi svi u raji volili da smo gradjani, da smo multi kulti, a na popisu se listom izjasnimo kao pripadnici naroda.
-
HM 2011
#15281 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Post Postao/la Liberalism dana 24/03/2014 19:50
nije istina.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bez obzira što liberalism djelimično ako ne i u potpunosti podržava moj post, moram dati opasku....
Ovdje nisam postavio pitanje zašto srbin inzistira da je srbin, zašto je to inzistirao, zašto je kod nekih to otišlo do te mjere da su pojedinci prvo srbi pa tek onda ljudska bića - i to važi ponajviše za teritoriju BiH....
Ovdje nisam postavio pitanje o tome šta je glasilo referendumsko pitanje tamo nekad 1992 a koje je glasilo bukvalno ovako ""Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"" te zašto je taj referendum djelimično bojkotovan, kako je nastao rat i ostale detalje koje do sada svi znamo....
http://hr.wikipedia.org/wiki/Referendum ... ercegovine
Ovdje nisam postavio pitanje na te teme......
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovdje sam postavio pitanje sljedeće kategorije koje se blago naslanja na ovo što je Liberalism spomenuo...
Često se koristi termin Građanin - kad ga Hrvat u R. Hrvatskoj spomene on pokaže na svoj Ustav i na svoje zakone i tamo piše GRAĐANIN REPUBLIKE HRVATSKE...
Kada Srbin u Srbiji kaže građanin - slobodno može pokazati na ustav i zakone i reći evo piše....
Kada Bosanac a bogami i Hercegovac (Tako mi se država zove), kaže, napiše, Ja, Građanin - on nema Ustava države da u njega olako upre prstom i kaže evo ovdje piše, definitivno nema državnog zakona koji se nasljanja na Ustav pa da kaže evo ovdje piše.....
Jednostavno nema, jer tamo umjesto građanin, piše državljanin BiH....
Lično sam pokušao graditi to građansko sve u svrhu mira i suživota kao preduvjeta za prosperitet svih nas, čisto iz entuzijazma, mladalačkog interesovanja za doprinos društvu....
Prvo što se desilo je da sam upoznao ljude koji se "bore" protiv "troglave aždaje"...
Sve sam ih saslušao - i predložio aktivnosti - građansko - urabano - gerilske (Peace gerilske, kultura gerliske, ne bomba i eksplozija gerilske) - prvo što su mi rekli je da sam idealista, da je to što ja predlažem utopistički (aludirajući na Utopiju)...
Ja gledam, ništa mi nije jasno, kakva utopija, o čemu vi to, skoro čitav svijet funkcioniše na taj način, i mi moramo funkcionisati tako, jer ovako ne ide... i sami znate da imamo problem, svako vuče na svoju stranu, nema jedinstvenog kursa, nema nacionalne ideologije, samim tim nema nacionalne bezbjednosti, nacionalnog plana, nacionalnog go*neta da prostiš - tj. jednog opšte poznatog i javnog stava države i kompletnog društva prema određenim pojavama, događajima ili stvarima. (Mi i dalje koristimo petrolejske fenjere - a ljudi u politčki razvijenom svijetu razveli struju pa koriste reflektore, halogenke, neonke - a to svijetli li svijetli, a mi ne samo jedan fenjer nego tri fenjera - tri fenjera različite boje (RGB) samo što nisu zajedno pa da mogu davati razne boje nego svaki na svoju stranu - skoro me poređenje podsjeća na ono iz nadrealista - imaju svoj voz a mi se u taksiju po troje gužvamo....)
Pa su me neki što direktno što indirektno upitali : jesi li ti nacista ili neonacista - a ja podignem ruku i kažem pomirište me ispod pazuha, čujemo"l se - u šali i pošalici - jer mi fakat ništa nije jasno - posebno kada pitanje dolazi od ljudi koji mahom imaju dvojna državljanstva - jer moje pitanje njima onda glasi - jeste li svi Vi nacisti ili neonacisti - P. Vam Materina bezobrazna i licemejrna...
pa je prošlo malo vremena pa sam uočio jednu jako bitnu stvar - događaj.....
Vidio sam novinske tekstove kako ljudi mahom pozivaju na nacionalnu (pritom misleći na etničku prema važećem Ustavu ?) zastupljenost u javnim ustanovama i slično - ali sam to povezao sa njihovim vlastitim tekstovima o "borbi" protiv "troglave aždaje" ?
I onda je došao i popis, igranke oko istoga, prezentacije, iznošenje stavova širom BiH od strane svih naroda.....
(ovo samo ukratko o mojim zapažanjima - jer kad bih pisao bilo bi toga koliko god hoćete)
------------------------------------------------
I sve to prođe - i onda neko dođe i kaže "Građani i Građanke", "Mi Građani"............
Da bi apsurd bio veći, kada bi se zarovili po tim zahtjevima plenuma sigurno bi našli jedan zahtjev koji glasi
"Mi Građani i Građanke - u borbi protiv troglave aždaje - tražimo da se provede važeći propis o obaveznoj zastupljenosti naroda u institucijama finasiranim iz budžeta"
Jal sam ja nepismen i glup, jal su ljudi licemjerni i bezobrazni, jal je to kulminacija svog tog bućkuriša - suština je :
Prije nego neko napiše pojam "Ja građanin" treba prvo uporediti Ustav i Zakone država u okruženju sa našim Ustavom i Zakonima - vidjeti gdje to "Ja građanin" ne postoji u našem Ustavu i Zakonima i zašto je to tako, tražiti da se to ispravi u korist "Ja Građanin" pojedinca - pa tek onda pisati novinske članke, editorijale i šta li već koji sadrže termin Građanin a odnose se na državljanina BiH.....
Do tada - sve ovo ne samo da izgleda glupo, nego izgleda i licemjerno i zlobno prema "Common people of this land" kada se gleda iz očiju posmatrača sa objektivne strane.....
E, na to sam ja, želio ukazati, kada sam napisao, da u BiH, termin građanin, formalno pravno ne postoji - nego da postoje samo konstitutitivni i nekonstitutivni narodi.....
Post Postao/la Liberalism dana 24/03/2014 19:50
nije istina.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bez obzira što liberalism djelimično ako ne i u potpunosti podržava moj post, moram dati opasku....
Ovdje nisam postavio pitanje zašto srbin inzistira da je srbin, zašto je to inzistirao, zašto je kod nekih to otišlo do te mjere da su pojedinci prvo srbi pa tek onda ljudska bića - i to važi ponajviše za teritoriju BiH....
Ovdje nisam postavio pitanje o tome šta je glasilo referendumsko pitanje tamo nekad 1992 a koje je glasilo bukvalno ovako ""Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"" te zašto je taj referendum djelimično bojkotovan, kako je nastao rat i ostale detalje koje do sada svi znamo....
http://hr.wikipedia.org/wiki/Referendum ... ercegovine
Ovdje nisam postavio pitanje na te teme......
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovdje sam postavio pitanje sljedeće kategorije koje se blago naslanja na ovo što je Liberalism spomenuo...
Često se koristi termin Građanin - kad ga Hrvat u R. Hrvatskoj spomene on pokaže na svoj Ustav i na svoje zakone i tamo piše GRAĐANIN REPUBLIKE HRVATSKE...
Kada Srbin u Srbiji kaže građanin - slobodno može pokazati na ustav i zakone i reći evo piše....
Kada Bosanac a bogami i Hercegovac (Tako mi se država zove), kaže, napiše, Ja, Građanin - on nema Ustava države da u njega olako upre prstom i kaže evo ovdje piše, definitivno nema državnog zakona koji se nasljanja na Ustav pa da kaže evo ovdje piše.....
Jednostavno nema, jer tamo umjesto građanin, piše državljanin BiH....
Lično sam pokušao graditi to građansko sve u svrhu mira i suživota kao preduvjeta za prosperitet svih nas, čisto iz entuzijazma, mladalačkog interesovanja za doprinos društvu....
Prvo što se desilo je da sam upoznao ljude koji se "bore" protiv "troglave aždaje"...
Sve sam ih saslušao - i predložio aktivnosti - građansko - urabano - gerilske (Peace gerilske, kultura gerliske, ne bomba i eksplozija gerilske) - prvo što su mi rekli je da sam idealista, da je to što ja predlažem utopistički (aludirajući na Utopiju)...
Ja gledam, ništa mi nije jasno, kakva utopija, o čemu vi to, skoro čitav svijet funkcioniše na taj način, i mi moramo funkcionisati tako, jer ovako ne ide... i sami znate da imamo problem, svako vuče na svoju stranu, nema jedinstvenog kursa, nema nacionalne ideologije, samim tim nema nacionalne bezbjednosti, nacionalnog plana, nacionalnog go*neta da prostiš - tj. jednog opšte poznatog i javnog stava države i kompletnog društva prema određenim pojavama, događajima ili stvarima. (Mi i dalje koristimo petrolejske fenjere - a ljudi u politčki razvijenom svijetu razveli struju pa koriste reflektore, halogenke, neonke - a to svijetli li svijetli, a mi ne samo jedan fenjer nego tri fenjera - tri fenjera različite boje (RGB) samo što nisu zajedno pa da mogu davati razne boje nego svaki na svoju stranu - skoro me poređenje podsjeća na ono iz nadrealista - imaju svoj voz a mi se u taksiju po troje gužvamo....)
Pa su me neki što direktno što indirektno upitali : jesi li ti nacista ili neonacista - a ja podignem ruku i kažem pomirište me ispod pazuha, čujemo"l se - u šali i pošalici - jer mi fakat ništa nije jasno - posebno kada pitanje dolazi od ljudi koji mahom imaju dvojna državljanstva - jer moje pitanje njima onda glasi - jeste li svi Vi nacisti ili neonacisti - P. Vam Materina bezobrazna i licemejrna...
pa je prošlo malo vremena pa sam uočio jednu jako bitnu stvar - događaj.....
Vidio sam novinske tekstove kako ljudi mahom pozivaju na nacionalnu (pritom misleći na etničku prema važećem Ustavu ?) zastupljenost u javnim ustanovama i slično - ali sam to povezao sa njihovim vlastitim tekstovima o "borbi" protiv "troglave aždaje" ?
I onda je došao i popis, igranke oko istoga, prezentacije, iznošenje stavova širom BiH od strane svih naroda.....
(ovo samo ukratko o mojim zapažanjima - jer kad bih pisao bilo bi toga koliko god hoćete)
------------------------------------------------
I sve to prođe - i onda neko dođe i kaže "Građani i Građanke", "Mi Građani"............
Da bi apsurd bio veći, kada bi se zarovili po tim zahtjevima plenuma sigurno bi našli jedan zahtjev koji glasi
"Mi Građani i Građanke - u borbi protiv troglave aždaje - tražimo da se provede važeći propis o obaveznoj zastupljenosti naroda u institucijama finasiranim iz budžeta"
Jal sam ja nepismen i glup, jal su ljudi licemjerni i bezobrazni, jal je to kulminacija svog tog bućkuriša - suština je :
Prije nego neko napiše pojam "Ja građanin" treba prvo uporediti Ustav i Zakone država u okruženju sa našim Ustavom i Zakonima - vidjeti gdje to "Ja građanin" ne postoji u našem Ustavu i Zakonima i zašto je to tako, tražiti da se to ispravi u korist "Ja Građanin" pojedinca - pa tek onda pisati novinske članke, editorijale i šta li već koji sadrže termin Građanin a odnose se na državljanina BiH.....
Do tada - sve ovo ne samo da izgleda glupo, nego izgleda i licemjerno i zlobno prema "Common people of this land" kada se gleda iz očiju posmatrača sa objektivne strane.....
E, na to sam ja, želio ukazati, kada sam napisao, da u BiH, termin građanin, formalno pravno ne postoji - nego da postoje samo konstitutitivni i nekonstitutivni narodi.....
-
HM 2011
#15282 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
JoseMujica wrote:prevod iz engleskog jezika citizen= državljanin, građanin ili citizenship= građanstvo, državljanstvoHM 2011 wrote:Pokaži gdje formalno pravno piše to - evo internet sve na dohvat ruke...... U kojem zakonu je navedeno da se Zakon odnosi na Građane BiH.....JoseMujica wrote:naravno da postoje građani BiH...to su svi državljani BiH.....prevod iz engleskog jezika citizen= državljanin, građanin ili citizenship= građanstvo, državljanstvo
nije ovo priča o građanima i seljacima ko što mlogi vovdna misle već samo malo pojmovna aparatura lost in translation usljed drkanja pojmova
Nema ni G u JMBG.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mati%C4%8D ... a%C4%91ana
http://www.mup.hr/40.aspx
http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/N ... 20LAT..pdf
BiH
Nigdje slova G ?
http://cesi.fpn.unsa.ba/wp-content/uplo ... -broju.pdf
http://www.jmbg.org/
JMBG za sve!
Mi smo građani i građanke ove zemlje – roditelji s djecom, studenti i studentice, domaćice, radnici i radnice, nezaposleni i nezaposlene, penzioneri i penzionerke, bez obzira na pripadnost etničkoj ili religijskoj skupini, ili bilo koji drugi status, te nam je zajednički interes da se poštuju prava svake osobe, a prije svega djece. Obraćamo se svim građankama i građanima, koji/e žele da žive u državi u kojoj političari i političarke rade svoj posao i izvršavaju zakonske obaveze.
------------------------------------------------------------------------------
Divno bi bilo uporediti zakone o prebivalištu u regiji, zakon o JMB u regiji, zakon o ličnoj karti u regiji - pa da vidimo.....
dakle državljani BiH ili građani BiH sinonimi pojam građani u ovom slučaju nema veze sa tradicionalnom podjelom na građane i seljake kako ste navikli...sad što patimo od pogrešnih prevoda u koji se može svrstati i Ujedinjeni narodi = United Nationsfakat nije do mene
A Mlogo me čudi da tebi nisu jasni ti siMoniNi....
Tako elokventan, pismen.....
(Al sam gad ???)
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#15283 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
samo se u Simonide razumim
haj da ne oftoprčimo dalje, al eto kad budete popunjavali obrasce za vize USA ili UK pa u polje citizenship upišite npr. Prošnjak, Svrbin ili Krvat
haj da ne oftoprčimo dalje, al eto kad budete popunjavali obrasce za vize USA ili UK pa u polje citizenship upišite npr. Prošnjak, Svrbin ili Krvat
-
goran16v
#15284 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Ne znam cemu polemika oko pojma "gradjani" i povlacenje paralela sa engleskim jezikom i pojmom "citizeship" koji ima sire znacenje od samog pojma gradjani ovdje je stvar vrlo jednostavna:
U nazivu Plenum gradjanki i gradjana Sarajeva pojmovi "gradjanke" i "gradjani" se ne odnosi na gradjansku opciju kao soc. i pol. orjentaciju u smislu uredjenja drustva nego cisto i iskljucivo na geografski aspekt koje podrucje plenum pokriva.
U nazivu Plenum gradjanki i gradjana Sarajeva pojmovi "gradjanke" i "gradjani" se ne odnosi na gradjansku opciju kao soc. i pol. orjentaciju u smislu uredjenja drustva nego cisto i iskljucivo na geografski aspekt koje podrucje plenum pokriva.
- Styling
#15285 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Mislim da se u svim ovim pamfletima pojam "Mi, gradjani" odnosi na sve gradjane BiH, ljude koji zive i rade na teritoriji BiH, i mislim da nije cilj da se napravi distinkcija izmedju gradjana kao stanovnika grada i seljaka. To naravno ne podrazumijeva drzavljane, jer postoji razlika izmedju pojmova gradjani i drzavljani.goran16v wrote:Ne znam cemu polemika oko pojma "gradjani" i povlacenje paralela sa engleskim jezikom i pojmom "citizeship" koji ima sire znacenje od samog pojma gradjani ovdje je stvar vrlo jednostavna:
Zasto ne bismo mi u svom ustavu napisali kao Ameri u svom: "We, the People.." - "Mi, narod..", tako se niko nece osjecati iskljucenim niti ugrozenim.
-
HM 2011
#15286 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Sve dok se pojam ne uknjiži u zakon na državnom nivou, pojam građanin ne postoji formalno pravno - postoje samo konstitutivni i nekonstitutivni narodi....Styling wrote:Mislim da se u svim ovim pamfletima pojam "Mi, gradjani" odnosi na sve gradjane BiH, ljude koji zive i rade na teritoriji BiH, i mislim da nije cilj da se napravi distinkcija izmedju gradjana kao stanovnika grada i seljaka. To naravno ne podrazumijeva drzavljane, jer postoji razlika izmedju pojmova gradjani i drzavljani.goran16v wrote:Ne znam cemu polemika oko pojma "gradjani" i povlacenje paralela sa engleskim jezikom i pojmom "citizeship" koji ima sire znacenje od samog pojma gradjani ovdje je stvar vrlo jednostavna:
Zasto ne bismo mi u svom ustavu napisali kao Ameri u svom: "We, the People.." - "Mi, narod..", tako se niko nece osjecati iskljucenim niti ugrozenim.
mazanje očiju poput mi građani grada,
je mazanje očiju...........
Poenta i jeste da se oči ne mažu ali šta ćeš - margarinizirijamo (Marginalizirajmo) problemčić, sakrijmo ga pod tepih, zabijmo glavu u pijesak i nastavimo se "boriti"
Geografski ćemo biti građani na teritoriji koju plenum pokriva,
a izvan toga ćemo pošteno, pa ko koga zajebe.....
Plenum konstitutivnih i nekonstitutivnih naroda koji su samo geografski građani - u borbi protiv troglave aždaje....
Zaista je istinit ovaj transparent:
-
Ljuban 1992
#15287 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Ne kažem da nema takvih međutim nalazim da većina Srba takođe daje primat građanskom ali na nivou Republike Srpske.HM 2011 wrote: Ovdje nisam postavio pitanje zašto srbin inzistira da je srbin, zašto je to inzistirao, zašto je kod nekih to otišlo do te mjere da su pojedinci prvo srbi pa tek onda ljudska bića - i to važi ponajviše za teritoriju BiH....
-
goran16v
#15288 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Davati primat gradjanskom unutar nacionalnog da bi se to promjenilo van nacionalnog okvira prakticno jest jednako sto i prvo Srbin pa onda gradjanin...Ljuban 1992 wrote:Ne kažem da nema takvih međutim nalazim da većina Srba takođe daje primat građanskom ali na nivou Republike Srpske.HM 2011 wrote: Ovdje nisam postavio pitanje zašto srbin inzistira da je srbin, zašto je to inzistirao, zašto je kod nekih to otišlo do te mjere da su pojedinci prvo srbi pa tek onda ljudska bića - i to važi ponajviše za teritoriju BiH....
- Corto Maltese
#15289 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
http://novovrijeme.ba/elis-bektas-ovakv ... ercegovine
Elis Bektaš wrote:Vratimo se u stvarnost našeg društva. Kako ste Vi vidjeli nedavni građanski bunt? Je li se bosanski čovjek doista probudio iz dugogodišnjeg sna šutnje i ignorancije spram svega što ga terorizira?
Još je rano za davanje ozbiljnijih ocjena ovog pokušaja revolucije jer nam nisu dostupne važne informacije, a među onima koje su podastrte javnosti suviše je induciranih i intenciozno, pa i maliciozno plasiranih. Meni je zasmetalo potiskivanje radničkog nezadovoljstva u drugi plan i izbacivanje raznovrsnih društvenih parazita na površinu. Radnici su tražili da rade i da za to budu plaćeni, ali su potom intelektualci i NVO-elita uočili priliku za sebe i zagušili radnički bunt. Čini se da oni traže posao i sinekure, ali ne i rad. Naravno, posve je pogrešno posmatrati ove proteste i njihove učesnike kao homogen proces i homogenu masu. Bilo je tu ubačenih stranačkih jurišnika, bilo je onih koji su pokušali otvoriti pitanje preraspodjele ratnog plijena, ali dvadeset godina nakon rata takvi su pokušaji otužno besmisleni, a i opasni. Bilo je i onih koji su ovim protestima davali nasilnu crtu pokazujući tako da su ovdašnji narodi, poglavito bošnjački, politički i civilizacijski nezreli, te na taj način možda i nehotice vraćajući u igru onu čuvenu Tuđmanovu tezu potrebi evropeizacije Bošnjaka. Sve u svemu, na ovim protestima, rame uz rame, našli su se nepomirljivi politički pa i civilizacijski oponenti i učesnici “Merlinke” i napadači na njih.
Kako i zašto su se svi našli u istom stroju i kakve će biti posljedice tih neprirodnih savezništava u vremenu koje dolazi, pitanja su koja nas tek čekaju. A bosanski čovjek, ma šta ta sintagma značila, nije se probudio. Hrabrost i zanos ulice nije buđenje već egzaltirana opijenost, samo na površini različita od katatonične opijenosti koja ovdje vlada godinama. Štaviše, bosanski čovjek još ne zna šta ga to doista terorizira, on još živi u svojim mitovima koji mu priječe sagledavanje stvarnosti.
Šta su za Vas plenumi građana koji su navodno nastavak građanskog bunta protiv vlastodržaca?
Plenumi su, prije svega, izraz političke naivnosti, ali i neodgovorno pružanje nade da je u dvadesetprvom stoljeću moguće rješavati probleme na način na koji su se rješavali u prošlom stoljeću. Plenumi su kolektivna terapija, ali pogrešna i za pogrešnu dijagnozu. Oni su i trambuline nekim “wannabe” političkim zvijezdama. Kako reče jedan moj prijatelj: “Niko ne razmišlja o tome koliko je kuršuma iz parabeluma trebalo Krcunu i Đilasu da bi Tito stigao do učinkovitog plenuma.”
Kako su se ponijeli oni protiv kojih su protesti usmjereni? Je li narod naposljetku shvatio s kim ima posla?
Ponijeli su se tačno onako kako su trebali i kako su se mogli ponijeti. Nakon prvog šoka i zbunjenosti, vlast je pokazala svoju virusnu i parazitsku sposobnost za preživljavanje. A narod nije shvatio s kim ima posla, jer ne shvata da ima posla sa samim sobom.
-
ljuspica
#15290 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Da li neko ima snimak na youtube sa vecerasnjes sastanka/skupstine TK na kojoj se imenuju ministri vlada TK?
-
semirizsvemira
#15291 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Jadna je drzava u kojoj ulica odlucuje ko ce imati vlast
-
Ljuban 1992
#15292 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Aha,znači tamo gdje su Bošnjaci u većini tamo je građanski model ok i iza tog modela ne krije se nacionalizam a tamo gdje su Srbi u većini e to već nije u redu jer se iza takvog građanskog modela krije srpski nacionalizam.Fantastičnogoran16v wrote:Davati primat gradjanskom unutar nacionalnog da bi se to promjenilo van nacionalnog okvira prakticno jest jednako sto i prvo Srbin pa onda gradjanin...Ljuban 1992 wrote:Ne kažem da nema takvih međutim nalazim da većina Srba takođe daje primat građanskom ali na nivou Republike Srpske.HM 2011 wrote: Ovdje nisam postavio pitanje zašto srbin inzistira da je srbin, zašto je to inzistirao, zašto je kod nekih to otišlo do te mjere da su pojedinci prvo srbi pa tek onda ljudska bića - i to važi ponajviše za teritoriju BiH....
- Dr. Kuca
#15293 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Nestalo ideja hamo sad malo doktore prozivat
. Ja cirkusa braco moja mila

- Alfons Kauders
#15294 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Genije wrote:Sarajevski Plenum se održava na otvorenom zbog odbijanja kantonalnih vlasti da dodijele prostoriju za tu namjenu
mala sala, mala salaNa sjednici Općinskog vijeća sarajevske općine Centar, vijećnice Naše stranke su podnijele inicijativu da se od Kantona Sarajevo traži besplatno ustupanje Doma mladih plenumu.
Inicijativa je dobila svega devet glasova, a protiv su bili vijećnici SDP, SDA, SBiH, SDU, saopćeno je iz Naše stranke.
"Mi smo mislili da će svi shvatiti važnost ustupanja prostora građanima gdje mogu otvoreno govoriti o svim problemima u kojim se nalazimo. Bilo smo ubijeđeni jer su se novcima tih građana gradili objekti koje kontroliše Kanton, a sada se njihovim novcima sufinansiraju. Ustupanje Doma mladih na besplatno korištenje je najmanje što vlast može da uradi. Građani imaju primjedbe, žele iskazati opavdano nezadovoljstvo, podijeliti ideje koje imaju, dati prijedloge, i dok svi deklarativno govore kako podržavaju građane koji mirnim putem iskazuju svoje nezadovoljstvo, većina nije spremna dati im jednu salu da se okupljaju", izjavila je vijećnica Naše stranke Amela Kuskunović.
Najavila je da će Naša stranka nastaviti insistirati na besplatnom ustupanju prostora građankama i građanima koji svojim novcima pune budžet, a "traže samo mjesto na kojem se mogu slobodno okupljati, izražavati svoje mišljenje i predlagati inicijative za izlazak iz anarhične situacije u kojem se nalazi Kanton Sarajevo".
nije šala, 4 milje mala sala
- Banksy
#15295 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Sunce malo, kako su samo dobri i plemeniti ...Alfons Kauders wrote:Na sjednici Općinskog vijeća sarajevske općine Centar, vijećnice Naše stranke su podnijele inicijativu da se od Kantona Sarajevo traži besplatno ustupanje Doma mladih plenumu.
Inicijativa je dobila svega devet glasova, a protiv su bili vijećnici SDP, SDA, SBiH, SDU, saopćeno je iz Naše stranke.
"Mi smo mislili da će svi shvatiti važnost ustupanja prostora građanima gdje mogu otvoreno govoriti o svim problemima u kojim se nalazimo. Bilo smo ubijeđeni jer su se novcima tih građana gradili objekti koje kontroliše Kanton, a sada se njihovim novcima sufinansiraju. Ustupanje Doma mladih na besplatno korištenje je najmanje što vlast može da uradi. Građani imaju primjedbe, žele iskazati opavdano nezadovoljstvo, podijeliti ideje koje imaju, dati prijedloge, i dok svi deklarativno govore kako podržavaju građane koji mirnim putem iskazuju svoje nezadovoljstvo, većina nije spremna dati im jednu salu da se okupljaju", izjavila je vijećnica Naše stranke Amela Kuskunović.
Najavila je da će Naša stranka nastaviti insistirati na besplatnom ustupanju prostora građankama i građanima koji svojim novcima pune budžet, a "traže samo mjesto na kojem se mogu slobodno okupljati, izražavati svoje mišljenje i predlagati inicijative za izlazak iz anarhične situacije u kojem se nalazi Kanton Sarajevo".
- kingofsnake
#15296 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Hoću i ja džaba Dom mladih da organizujem plenum paninija! Molim Amelu, Našu stranku i NVO sektor da me pogura! Imam više članova nego plenum, znači volja građana jer u pitanju!Alfons Kauders wrote:Genije wrote:Sarajevski Plenum se održava na otvorenom zbog odbijanja kantonalnih vlasti da dodijele prostoriju za tu namjenu
mala sala, mala salaNa sjednici Općinskog vijeća sarajevske općine Centar, vijećnice Naše stranke su podnijele inicijativu da se od Kantona Sarajevo traži besplatno ustupanje Doma mladih plenumu.
-
goran16v
#15297 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Gradjanski model nazalost ne postoji, odnosno ne preovladava ni tamo gdje su Bosnjaci u vecini niti to ko tvrdi, ali tvoju tendencioznu pricu da na nivou RS-a kod vecine gradjanski model preovladava nad nacionalnim mozes nabiti na neku stvar jer se van RS, odnosno generalno svodi na pricu da kod vecine vlada rezon "prvo sam Srbin pa tek onda za gradjansku opciju"!Ljuban 1992 wrote:Aha,znači tamo gdje su Bošnjaci u većini tamo je građanski model ok i iza tog modela ne krije se nacionalizam a tamo gdje su Srbi u većini e to već nije u redu jer se iza takvog građanskog modela krije srpski nacionalizam.Fantastičnogoran16v wrote:Davati primat gradjanskom unutar nacionalnog da bi se to promjenilo van nacionalnog okvira prakticno jest jednako sto i prvo Srbin pa onda gradjanin...Ljuban 1992 wrote: Ne kažem da nema takvih međutim nalazim da većina Srba takođe daje primat građanskom ali na nivou Republike Srpske.
To je jednako debilno kao da za sebe tvrdis da si tolerantan jer u okviru porodice, gdje nema ni homoseksualaca ni obojenih, kod tebe preovladava tolerancija nad rasizmon i homofobijom, ali da to vazi samo na niovu porodice, ne van toga. E to je fantasticno!
-
goran16v
#15298 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Vidi, teoretski gledano rezon i zahtjev NS-a je ispravan i opravdan, tacno je da su gradjani platili i dvorane i njihovo odrzavanje te da ih imaju pravo koristiti ali s obzirom na nacin na koji se Plenum vodi, koga zastupa, ko se vrti oko njega i kome je u interesu, njego je legitimitet nazalost manji nego nego da se okupi Plenum ljubitelja Panninia ili Plenum ljubitelja starih automobila i ocuvanja tehnicke bastine. Da se plenum ispravno vodi i da zatupa one koje tvrdi da zastupa ja bih prvi podrzao da im se da dvorana za stalno zasjedanje.kingofsnake wrote:Hoću i ja džaba Dom mladih da organizujem plenum paninija! Molim Amelu, Našu stranku i NVO sektor da me pogura! Imam više članova nego plenum, znači volja građana jer u pitanju!Alfons Kauders wrote:
mala sala, mala sala
- kingofsnake
#15299 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Pa upravo to i jest poenta, i mi skupljači paninija smo građani i hoćemo i mi plenum, a i ima nas više, samim tim imamo veći legitimitet. I mi zastupamo građane koji ne skupljaju panini, isto koliko i ovi zastupaju mene koji jednostavno ne podržavam njihov rad, jer dosad nikako nisu pokazali da zaslužuju da ih se podržava.goran16v wrote:Vidi, teoretski gledano rezon i zahtjev NS-a je ispravan i opravdan, tacno je da su gradjani platili i dvorane i njihovo odrzavanje te da ih imaju pravo koristiti ali s obzirom na nacin na koji se Plenum vodi, koga zastupa, ko se vrti oko njega i kome je u interesu, njego je legitimitet nazalost manji nego nego da se okupi Plenum ljubitelja Panninia ili Plenum ljubitelja starih automobila i ocuvanja tehnicke bastine. Da se plenum ispravno vodi i da zatupa one koje tvrdi da zastupa ja bih prvi podrzao da im se da dvorana za stalno zasjedanje.kingofsnake wrote:Hoću i ja džaba Dom mladih da organizujem plenum paninija! Molim Amelu, Našu stranku i NVO sektor da me pogura! Imam više članova nego plenum, znači volja građana jer u pitanju!Alfons Kauders wrote:
mala sala, mala sala
-
semirizsvemira
#15300 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Cuj Nasu strankuNa sjednici Općinskog vijeća sarajevske općine Centar, vijećnice Naše stranke su podnijele inicijativu da se od Kantona Sarajevo traži besplatno ustupanje Doma mladih plenumu.
Hoću i ja džaba Dom mladih da organizujem plenum paninija! Molim Amelu, Našu stranku i NVO sektor da me pogura! Imam više članova nego plenum, znači volja građana jer u pitanju!