Thorgerson wrote:Ja zivim u Sarajevu, ali mi je Tuzla veoma drag grad. Nedavno sam isao po neke ljude na aerodrom i licno me je bilo stid kad smo isli nazad za Sarajevo. Da, zanimljiv je put 20-ak minuta, fino krivuda, priroda. Ali nakon 2.5h "malo" dosadi. Naročito kad buljiš u šleper ispred sebe.
Tuzla se nije nasla na trasi koridora, ok. Ali to nije razlog da im modernizaciju magistrale radiš 20 i kusur godina.
I dragi tuzlaci, trebate i vi malo prestati sav svoj gnjev usmjeravati na sarajlije. To sto je ovdje sjediste vlade (gdje je glavni covjek iz vaseg kraja - ne naseg) nismo mi krivi. Dakle, ne određuje Sarajevo šta će se i gdje graditi, niti Sarajevo (samo) bira vlast. Dakle, ne vidim uopste potrebu da pravimo animozitet izmedju dva grada. Pa zar nemamo vec dovoljno izmisljenih sukoba na drugim stranama? Zar nije poenta ako se vec ne mozemo dogovoriti sa anamo onima, da se mi izmedju sebe dogovorimo. Barem u tom dijelu gdje ljudi smatraju BiH jos uvijek svojom domovinom.
Na kraju nemojte misliti da je ovdje isto tako stanje bajno. Mi smo jedino imali sreću da smo naslijedili kakve takve puteve i dobru uvezanost, mislim dobru za 70-te godine, ali hajd sta se moze.
Mi smo zaobilaznicu dobili nakon 10 godina gradnje. Pola ulica u gradu je u katastrofalnom naselju. Prvu transverzalu cekamo desetinama godina, dvije glavne gradske longitudinale boga pitaj kad ce biti zavrsene (sjeverna vjerovatno nikad, juzna mozda nekad - ali nekih 80% iste, jer onako kako je planirana u citavoj duzini - nikad). U jednom gradu od 300k ljudi mi fakticki imamo samo jednu cestu koja spaja jedan kraj grada sa drugim - JEDNU CESTU (ne bi imali ni nju da nam je ne napravise u exyu). Neke nade se polažu sada u ovu šestorku, ali vidjet ćemo eto rezultate, sad za sad djeluju kao pravo osvjezenje.
Svako ima svoje probleme. Ali zajednicko nam je da smo svi zajedno za ovo krivi. Biramo budale na vlasti i zato nam je kako nam je. I vi u Tuzli, i oni u Bihaću i ovi ovdje u Sarajevu, oni dole jadnici u Mostaru ni nemaju izbora(á) itd.
Ne usmjeravam gnjev ka Sarajlijama, igrom slučaja je tema otišla u tom pravcu (jer smo prozvani da kukamo kako nemamo autocestu i imputirana nam je krivica da smo za to optužili Sarajevo).
Nemam problem sa Sarajevom i Sarajlijama uopšte niti smatram da je Grad Sarajevo odgovoran za ovo šta rade viši nivoi vlasti, ako nekad i pomenem Sarajevo u kontekstu odnosa prema drugim dijelovima Bosne i Hercegovine onda zasigurno ne mislim na grad i građane, već na institucionalno Sarajevo koje je glavni grad države i entiteta, te u kojem se nalaze kompanije čiji je posao i cestogradnja u mom kantonu.
Također, nemam problem reći ni to da i lokalnu i kantonalnu vlast u Tuzli također smatram dijelom odgovornim za sve ono što se radi ili ne radi u ovom kantonu u godinama iza rata (tuzlansku vlast posebno "perem" na za to predviđenim mjestima ali ovo je sarajevski forum pa to i ne čitate niti ima potrebe za tim).
Ono šta ne želim je da mi se trpa neki animozitet prema Sarajevu kad za tim nema potrebe. Što se gradnje autocesta tiče na taj ću se račun i dalje nastavit zajebavat kao što ću se zajebavat i na temi o magistralama i generalno njihovim 3D prezentacijama, video klipovima dionica od 2 km i sl.