Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
high_volume

#15251 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Matzan wrote: 26/04/2020 00:51
Srbija uvela policijski sat. Rezultat 17 umrlih / 1 mil. stanovnika

BiH uvela policijski sat. Rezultat 17 umrlih / 1 mil. stanovnika

Hrvatska NIJE uvela policijski sat. Rezultat 13 umrlih / 1 mil. stanovnika

:hmpf:
Policijski sat je bila mjera koja je svojim psihičkim efektom ozbiljnosti situacije pojačala poštivanje drugih bitnih mjera kod ljudi u njihovoj zaštiti od zaraze coronavirusom. Ovo smo već nekoliko puta elaborirali, i fakat je glup svako ko misli da coronavirus spava po danju, izlazi u zaraze ljudi noću, pa onda Krizni štab sklanja ljude sa ulica policijskim satom :-) :lol:

U Hrvatskoj je, npr. na snazi bila zabrana kretanja ljudi između županija, i to je imalo jako pozitivan efekat na druge mjere
Last edited by high_volume on 26/04/2020 01:05, edited 1 time in total.
Vidal89

#15252 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vidal89 »

seoBIH wrote: 26/04/2020 00:58 To je to. Auto mehaničar priča o medicini. Naše standardno, u sve set miješamo, najpametniji.

Pitam te, sta je struka savjetovala. Ukidanje mjera?

Odgovori jednostavno, da li je struka savjetovala ukidanje mjera, DA ili NE?
Cerkiz kaze da se s njima niko nije savjetovao, campara kaze da su sradjivali s nekim epidemiolozima a niko ne zna koji su to ljudi.

Ja predpostavljam da su Hodze ti strucnjaci :mrgreen:
high_volume

#15253 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Zašto je zatvorena tema o Fahrudinu Solaku, načelniku Kriznog štaba Civilne zaštite Federacije BiH, nakon njegovog današnjeg sudara na motociklu, kod Konjica?
seoBIH

#15254 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

Zato sto je ovo Privatni forum i mogu raditi sta hoće, uz činjenicu da nema pravne države da se prijavi za diskriminaciju i onemogućavanje govora.
Matzan

#15255 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matzan »

Pravna država treba da reguliše šta će raditi privatni forum.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Logovan

#15256 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

high_volume wrote: 26/04/2020 01:19 Zašto je zatvorena tema o Fahrudinu Solaku, načelniku Kriznog štaba Civilne zaštite Federacije BiH, nakon njegovog današnjeg sudara na motociklu, kod Konjica?
Vidi fakat zaključana. :-) Fol eto da se ljudi ne naslađuju pa hajmo zaključati.
vjeshalica

#15257 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vjeshalica »

Rothmans wrote: 26/04/2020 00:05
p206 wrote: 25/04/2020 20:59 sad kad za 15 dana bude po 100 novih dnevno
Po milijardu dnevno
Taman u tom slucaju ce da naprave biznis od testiranja jer su odlucili odjednom da testove koje su dobili kao pomoc naplate masno.
Zato su sakrivali testove,sve manje rade testova upravo da bi lagerovali one kohe ce da naplate
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#15258 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

pici wrote: 26/04/2020 00:18
Chmoljo wrote: 25/04/2020 23:35 Iako sam bio prvi za ukidanje pojedinih mjera, odnosno, nisam vidio logiku nikakvu u donošenju istih ikako, ovakvi potezi kriznog štaba su uistinu krizni.

Čerkez se sad ibreti ljudima.

Pa koji se klinac ibretiš kada ste sve živo popustili u petak, pred vikend i lijep dan?! Gušili ste narod kretenskom odredbom da djeca ne smiju van i sada se ibretite otkud toliki ljudi?!

I ja sam bio danas napolju sa djetetom, i crko sam pod maskom. Ali bar imam mozga da znam da je boleština još tu među nama i da se još uvijek mora paziti.

Najveći problem je što se odluke donose stihijski, bez ikakvog plana i da ono što je i dobro polučeno u sekundi će glupani upropastiti jer ih je strah da će im ummet zamjeriti jer nisu imali somuna za tope.

Boleština će proći, ali ovolika nesposobnost će nam jebati majku ekonomski...
meni ovo je koda se neko zajebaje... tolike mjere, karantini, zatvorene skole, fakulteti, kina, pozorista, sportski dogadjaji, kafane, prodavnice itd 32000 ljudi nabijeno nogom i jos sad uvode korona zakon a pustaju soHmun lakrdije... iza brda se valja nesta krupnije... sto ce nam korona jebat majku majcinu al sto ce nam gazde i tajkuni posebno to tek ce da bude od iduce hefte... pusti decu na ulice al im mame i babe okuj lancima... robovlasnicki zakon, ljudi ovo ako prodje a pro ce najebali smo...

https://www.klix.ba/biznis/privreda/bur ... /200425040

"KORONA-ZAKON"
|
Burna reakcija Saveza samostalnih sindikata na amandmane poslodavaca u FBiH

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH( oglasio se povodom, kako su kazali skandaloznih amandmana koje je uputilo Udruženje poslodavaca FBiH na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.
Iz Sindikata su posebno istaknuli da poslodavci u Federaciji BiH urušavaju radnička prava umjesto da rade na oporavku ekonomije i nagrađivanju radnika.

"Sada je više nego jasno da Udruženje poslodavaca FBiH vrijeme pandemije i stanja nesreće koje je proglašeno u Federaciji BiH pokušava iskoristiti da potpuno devastira radnička prava i obespravi radnike, te da sav rizik poslovanja sa poslodavaca prebaci na radnike i njihove porodice.

Kako drugačije objasniti njihovo insistiranje na izmjenama i dopunama zakona o radu, ali i skandalozne amandmane na ovaj zakon do kojih je došao Savez samostalnih sindikata BiH", saopćeno je iz Saveza.

Oni objašnjavaju šta je Udruženje poslodavaca FBiH predložilo tvrdeći da je izostala briga za radnike. Ovo su njihova tumačenja amandmana poslodavaca:

1. Predložili su da za vrijeme stanja nesreće, odnosno vanrednog stanja poslodavac radniku može dati otkaz bez isplate zakonske otpremnine, ako radnik dva mjeseca nakon prestanka stanja nesreće ponovo zasnuje radni odnos.

2. Da poslodavac može prema vlastitoj procjeni skratiti radno vrijeme radnicima ako ima pad prihoda 20posto i više i proporcionalno im smanjiti platu sve do iznosa minimalne plate, koja ničim nije definisana. Ne moramo posebno isticati da je ovih 20 posto uzeto iz Korona-zakona i da je intencija uzeti subvenciju od države, a nakon izmjena zakona o radu uzeti i od radnika, samo da ne bi trpio kapital poslodavca.

3. Da radnika može poslati na neplaćeno odstustvo do dva mjeseca u toku kalendarske godine. Dakle, da mu može uzeti još dvije mjesečne plate sa doprinosima.

4. Da radnika može poslati na plaćeno odsustvo do tri mjeseca u toku kalendarske
godine, s tim da bi iznos ove naknade odredio poslodavac, vjerovatno vodeći računa o potrebama radnika a ne o svom kapitalu, što pokazuju i ovi amandmani.

5. Da može radnike poslati na tzv. “čekanje posla” do tri mjeseca u toku godine ako
ima pad prihoda 20 posto i veći, a ukoliko radnike u roku od tri mjeseca na pozove na posao, prestao bi im radni odnos. Dio radnika bi poslali na na čekanje, neplaćeno odsustvo i slično, a teret njihovog posla bi prebacili na radnike koji ostanu da rade. Posao ide u manje-više istom obimu, a poslodavac bi uštedio na plaćama. Više puta viđen scenario.

6. Da može otkazati ugovore o radu za više od 5 radnika bez konsultacija sa Vijećem zaposlenika ili sindikatom.

7. Da svi kolektivni ugovori koji ne budu usklađeni sa ovim zakonom prestanu važiti čime bi se ponovio isti scenario kao i 2015. godine.

8. Na kraju, iz Udruženja poslodavaca predlažu i da se suspenduje Zakon o vijeću
zaposlenika, član 23. do 26. kako bi sve gore navedene odluke i mjere mogli provesti što brže i što lakše, bez obaveze konsultacija ili traženja saglasnosti od sindikata. Toliko o partnerstvu i socijalnom dijalogu.

"Prosto je nevjerovatno da se neko, ko sebe zove poslodavcem, a mnogi od njih čak i patriotama, uopće usudio ovako nešto staviti na papir, pa makar se radilo samo o prijedlogu. Da stvar bude gora, sve je zamotano u omot brige za radnicima i za njihovu dobrobit", rekli su iz Saveza.

Oni se pitaju "Da li je uopće normalno i humano tražiti izmjene ključnih zakona iz radnog zakonodavstva u vrijeme kada se trebamo boriti za što hitniji oporavak ekonomije i vraćanje na posao više od 30.000 radnika koji su posljednjih mjesec dana ostali bez posla? U vrijeme kada radnici moraju dolaziti na posao i raditi izloženi riziku zaraze, ugrožavajući time sebe i svoje porodice. Umjesto da se ovi radnici dodatno nagrade, kao što to rade zemlje u okruženju i Europi, mi trebamo, na osnovu želja poslodavaca i Vlade, mijenjati najvažnije zakone da bismo radnika totalno ponizili i uništili. A zašto? Pa zato da ne bi osiromašili oni koji su od 2016. godine ostvarivali profite od tri milijarde maraka godišnje, a nisu se sjetili, čast izuzecima, dio svog profira podijeliti i radnicima. Da ne bi trpili oni koji su u februaru 2018. godine kad nije bilo korone jednostrano otkazali Opći kolektivni ugovor i time radnike ostavili bez akta kojim je bio regulisan minimum materijalnih prava, a koji je u sličnoj formi postojao 28 godina. I da ne bi trpili oni koji su u prethodnim godiama ostvarivali čistu zaradu od 10 do 115 miliona maraka,
a radnici im rade za plate do 500 maraka."

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH poslodavcima su poručili "Neka vam je na obraz, ako obraza imate".

Kako su kazali, smatrali su da su predložene izmjene i dopune zakon o radu najgore što je moglo biti smišljeno, ali da su amandmani poslodava pokazali da ne postoji granica u pokušajima da obesprave radnike i učine ih robovima.

"Ono što svi moraju imati na umu, a posebno poslodavci, je da su krenuli putem koji bi ih mogao odvesti u propast i da je svaki radnik pojedinačno vrjedniji od cjekupnog njihovog kapitala. To je uvijek tako bilo, tako je sada i tako će biti", zaključili su u Savezu.

ovo je strasno... zatvorila vjestica za oboljle od korone a muz uz fOdilja nam stavlja okove i mi se veselimo pustanjem djece i ukidanjem policijskog radi iftara... bolje i ne zasluzujemo , treba ovo sve poravnat posadit travu i naseliti skandinavce... selam :bih:
Radnicka klasa je prvi paket svojih prava rasprodala politicarima za 100KM. :(

Za ono sto je ostalo, tajkuni im ne bi platiti ni toliko. :evil:

Kada corona prodje radnici ce morati da se odluce - umiranje od gladi ili ulica.
kakavdanakneiskustvu

#15259 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Chmoljo wrote: 25/04/2020 23:35 Iako sam bio prvi za ukidanje pojedinih mjera, odnosno, nisam vidio logiku nikakvu u donošenju istih ikako, ovakvi potezi kriznog štaba su uistinu krizni.

Čerkez se sad ibreti ljudima.

Pa koji se klinac ibretiš kada ste sve živo popustili u petak, pred vikend i lijep dan?! Gušili ste narod kretenskom odredbom da djeca ne smiju van i sada se ibretite otkud toliki ljudi?!

I ja sam bio danas napolju sa djetetom, i crko sam pod maskom. Ali bar imam mozga da znam da je boleština još tu među nama i da se još uvijek mora paziti.

Najveći problem je što se odluke donose stihijski, bez ikakvog plana i da ono što je i dobro polučeno u sekundi će glupani upropastiti jer ih je strah da će im ummet zamjeriti jer nisu imali somuna za tope.

Boleština će proći, ali ovolika nesposobnost će nam jebati majku ekonomski...
:thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#15260 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Logovan wrote: 26/04/2020 01:50
high_volume wrote: 26/04/2020 01:19 Zašto je zatvorena tema o Fahrudinu Solaku, načelniku Kriznog štaba Civilne zaštite Federacije BiH, nakon njegovog današnjeg sudara na motociklu, kod Konjica?
Vidi fakat zaključana. :-) Fol eto da se ljudi ne naslađuju pa hajmo zaključati.
ima tema na pdf politika,ne iskljucivo o solaku ali izmdju ostalog i o njemu
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#15261 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

E kad pogledas jucerasnje slike iz raznih gradova, vidis da je zabrana izlaska djeci bila besmislena. Svi imaju maske, drzi se distanca, sve po propisu.
Bazinga
SmokingMan

#15262 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

Jedina tema koja još nije otvorena a trebala je biti, budući da i suviše kritijkujemo vlast koju sami biramo godinama, ako ne mi lično onda naši dragi sugrađani, je JA SAM DEBIL I ZASLUŽUJEM OVAKVU VLAST. Red je da se svako od nas ostavi svoj potpis i odjebe sa ovakvih tema, jer malo da imamo prava kritikovati njihovu nesposobnost koliko bi trebali vlastitu.
muha_sa

#15263 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15264 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

Meni nije jasno kako pored svih zabrana u RS, totalnih karantina vikendom i sl. prekjucer opt 59 slucajeva? :-)

Mislim da ce ove mjere samo vece probleme donijeti na drugim poljima (spominju legionarsku bolest, slab imunitet, tromost...), virus ce proci jednako... :skoljka:
banjaluka078

#15265 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

mk ultra wrote: 26/04/2020 08:22 Meni nije jasno kako pored svih zabrana u RS, totalnih karantina vikendom i sl. prekjucer opt 59 slucajeva? :-)

39. Uglavnom porodice oboljelih.
JThomas

#15266 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

kad se budu pisala istraživanja i radovi ovo će ostati upamćeno kao topa-somun set mjera :thumbup:
Diwan

#15267 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

mk ultra wrote: 26/04/2020 08:22 Meni nije jasno kako pored svih zabrana u RS, totalnih karantina vikendom i sl. prekjucer opt 59 slucajeva? :-)

Mislim da ce ove mjere samo vece probleme donijeti na drugim poljima (spominju legionarsku bolest, slab imunitet, tromost...), virus ce proci jednako... :skoljka:
A meni nije jasno kako u Italiji pored totolnog karantena svaki dan po nekoliko hiljada novih oboljelih ..
Diwan

#15268 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Dozvolite sebi barem na trenutak iskazujući milost i poštovanje spram vlastite ličnosti pa da malo pogledate ovu sliku. Možda se koja dioda upali. Hollywood

Image
laik1981

#15269 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Diwan wrote: 26/04/2020 09:02 Dozvolite sebi barem na trenutak iskazujući milost i poštovanje spram vlastite ličnosti pa da malo pogledate ovu sliku. Možda se koja dioda upali. Hollywood

Image
Ovako je i Senad u Konjicu.. Voditelj ko da je u Cernobilu, a ostatak ekipe kao u svojoj kuci..
JThomas

#15270 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

e vidim ja nešto mi fali zadnjih dana, kad ono matrix-crvena tableta diskurs...
Matzan

#15271 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matzan »

Vidim da neki nikako da prežale što su neke od upitno korisnih mjera ukinute u zadnja dva dana.
Ako se plašite za zarazu Covidom, ostanite kući, niko vam ne brani.
A ukoliko vam ukidanje mjera smeta iz nekog drugog razloga, onda ste na pravom mjestu da kažete
zbog čega vas duša boli.
van Basten

#15272 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by van Basten »

Bez zelje da produbljujem raspravu ja bih samo skrenuo paznju da g.Cerkez ne moze glumiti medicinski autoritet i njegovo misljenje o uvodjenju i ukidanju mjera ne moze biti relevantno.
Mislim jeste, ima on diplomu medicinskog fakulteta ali otkad ju je dobio stalno je po nekakvim zavodima, odborima, komisijama, ministarstvima... Praksa 0. Ne znam je li ijednom pacijentu pritisak izmjerio (nesto kao Aziza Sacirbey), i jednostavno nema senzibilitet za to. Ne moze medicina biti samo papirologija.
JThomas

#15273 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

svejedno skroz, kad oni ne slušaju ni njega bilo koga drugog, nego se otvoreno vode dnevno političkim ciljevima.
kakavdanakneiskustvu

#15274 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

JThomas wrote: 26/04/2020 09:23 svejedno skroz, kad oni ne slušaju ni njega bilo koga drugog, nego se otvoreno vode dnevno političkim ciljevima.
da,i nije u pitanju samo čerkez,nego i ministar mandić i glavni federalni epidemiolog musa
van Basten

#15275 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by van Basten »

JThomas wrote: 26/04/2020 09:23 svejedno skroz, kad oni ne slušaju ni njega bilo koga drugog, nego se otvoreno vode dnevno političkim ciljevima.
Ma to je jasno isto kao sto je jasno ko vuce konce. Samo sam se referirao na argumentaciju tipa "i Cerkez se iscudjava ukidanju policijskog", to kad neko procita tako pomislio bi da je rijec o nekom svjetskom autotitetu a ne ekspertu levela Solak
Locked