Republika Turska

Post Reply
GAU8

#15251 Re: Republika Turska

Post by GAU8 »

Mohamad Sissoko wrote:Bosna je okupirana vjeruj i u to velikom dijelu.
Oko osmanskog carstva, to mi je toliko benigna stvar da niti imam nekakvo posebno misljenje, a pogotovo da prijetim maljem u glavu jer ga neko ima u svojim zeljama.
Jednostavno je toliko neostvariva zamisao da je irelevantna.
Vise mi smeta zelja da se obnovi Jugoslavija nego neko osmansko carstvo koje je neostvariv koncept u danasnje vrijeme.
A da je ostvarivo, da li bi ti onda smetalo?
Mohamad Sissoko

#15252 Re: Republika Turska

Post by Mohamad Sissoko »

GAU8 wrote:
Oko osmanskog carstva, to mi je toliko benigna stvar da niti imam nekakvo posebno misljenje, a pogotovo da prijetim maljem u glavu jer ga neko ima u svojim zeljama.
Vise mi smeta zelja da se obnovi Jugoslavija nego neko osmansko carstvo koje je neostvariv koncept u danasnje vrijeme.
Da.
GAU8

#15253 Re: Republika Turska

Post by GAU8 »

Mohamad Sissoko wrote:
GAU8 wrote:
Da.
Hajd povjerovat ću...
ElRe

#15254 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Turkey’s industrial production rises slightly in November
http://www.hurriyetdailynews.com/turkey ... sCatID=344
sunceKOtepsija

#15255 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
Image
Predsjednik Republike 04.01.2017. uputio poruku ulagacima, biznismenima, trgovcima i obicnim gradanima:"Ulazite, proizvodite, trosite. Ubacite na trziste novac koji posjedujete. Zaposljavajte, pokrenite trziste-nijedna kriza nece trajati vjecno.." Takode uputio je poruku bankama: "Smanjite profit, smanjite kamatne stope."
-danas optuzbe premijerovih savjetnika da je najnovije povecanje vrijednosti dolara i eura orkestrirano iz centara moci i usmjereno protiv Turske-sve u zajednickom frontu sa teroristickim napadima, takode ostro kritikovane agencije za ocjenu kreditnog rejtinga
GAU8

#15256 Re: Republika Turska

Post by GAU8 »

sunceKOtepsija wrote:Image
Image
Predsjednik Republike 04.01.2017. uputio poruku ulagacima, biznismenima, trgovcima i obicnim gradanima:"Ulazite, proizvodite, trosite. Ubacite na trziste novac koji posjedujete. Zaposljavajte, pokrenite trziste-nijedna kriza nece trajati vjecno.." Takode uputio je poruku bankama: "Smanjite profit, smanjite kamatne stope."
-danas optuzbe premijerovih savjetnika da je najnovije povecanje vrijednosti dolara i eura orkestrirano iz centara moci i usmjereno protiv Turske-sve u zajednickom frontu sa teroristickim napadima, takode ostro kritikovane agencije za ocjenu kreditnog rejtinga
Kako to!? Zar forumas ElRe nije rekao da je u Turskoj sve med i mlijeko...

Samo da ne mislite da se radujem tudjoj nesreci, ne radujem. Samo im zelim da se kutarisu budale Erdogana.... ako hoce...
Djulizar

#15257 Re: Republika Turska

Post by Djulizar »

Erdogan nije budala nego je sposoban politicar. Turska nije bila nikada ovako jaka kao sto je danas. Turska se krece prema jednom novom razvitku gdje ce uspjeti da podigne na noge Tursku ekonomiju. Turska je popravila odnose sa Rusijom i to je jedan pozitivan korak koji je Turska napravila. Sljedece godine ce turizam biti znatno poboljsan jer ce doci Rusi i moci ce da posluju sa turskim kompanijama. Turska ce pojacati liru i nece biti problema. Erdogan je dobar zato sto pazi na Islam i sto je Tursku vjerski obnovio. Sada je u Turskoj ponos reci da si musliman jer ucinio je sve da se Dzamije napune vjernicima i da Islam bude znacajan u drzavi. Turska ne moze vise da se vrati sekularizmu jer to je pogrijesan metod koji je ostavio Ataturk. Turska moze funkcionirati samo kao islamska drzava koja ce jacati veze sa drugim islamskim drzavama.
vivaldi

#15258 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

novi nagli pad lire u zadnjih 48 sati

Image
Kikibombona

#15259 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Pjesma djevojaka iz FARCa za PKK! :D

Inace, PKK i FARC vec decenijama unazad imaju izvrsne odnose. PKK je cestitao FARCu i kolumbijskom narodu postignuti mir!

Inace, Turci su zapeli oko al-Baba. Brukaju se najstrasnije. Ne mogu metra napredovati. A grad su sastavili sa zemljom za dvije sedmice, grad velicine Mostara ili Zenice. Kamen na kamenu nije ostao.

Podrsku im pruza americka i ruska avijacija, danas i snage Bashara Asada. Ne znam ko im jos treba, mozda Kinezi. Bruka i sramota.
Kikibombona

#15260 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote:novi nagli pad lire u zadnjih 48 sati

Image
Koji su razlozi ovom posljednjem padu?

Erdogan danas govori o zavjeri velikih sila koja saradjuju sa PKK, Gulen i ISIL teroristima protiv turske... Al' to je lud covjek, koji je stvarni razlog?
vivaldi

#15261 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

pretpostvljam da je politicka nestabilnost zbog koje devize bjeze iz turske, a sto ih je manje, logicno sve su skuplje jer je skoro podjednako lira oslabila i prema euru.

mislim da ne bjezi samo strani kapital vec i da turski bogatasi pokusavaju tajno izvuci kapital kako znaju i umiju, mada to sada nije lako jer ako ih skontaju...
burgundy

#15262 Re: Republika Turska

Post by burgundy »

Slusa li iko Anadolu Rock ?
drndalo

#15263 Re: Republika Turska

Post by drndalo »

Djulizar wrote:Erdogan nije budala nego je sposoban politicar. Turska nije bila nikada ovako jaka kao sto je danas. Turska se krece prema jednom novom razvitku gdje ce uspjeti da podigne na noge Tursku ekonomiju. Turska je popravila odnose sa Rusijom i to je jedan pozitivan korak koji je Turska napravila. Sljedece godine ce turizam biti znatno poboljsan jer ce doci Rusi i moci ce da posluju sa turskim kompanijama. Turska ce pojacati liru i nece biti problema. Erdogan je dobar zato sto pazi na Islam i sto je Tursku vjerski obnovio. Sada je u Turskoj ponos reci da si musliman jer ucinio je sve da se Dzamije napune vjernicima i da Islam bude znacajan u drzavi. Turska ne moze vise da se vrati sekularizmu jer to je pogrijesan metod koji je ostavio Ataturk. Turska moze funkcionirati samo kao islamska drzava koja ce jacati veze sa drugim islamskim drzavama.
Daj i nama malo tih droga da nam bude lakse... :evil:

Prije je bio stid reci da si musliman u Turskoj? Da nisu Srbi bili na vlasti, ili Hrvati...? A i dzamije su zjapile prazne... :run:
GAU8

#15264 Re: Republika Turska

Post by GAU8 »

Djulizar wrote:Erdogan nije budala nego je sposoban politicar. Turska nije bila nikada ovako jaka kao sto je danas. Turska se krece prema jednom novom razvitku gdje ce uspjeti da podigne na noge Tursku ekonomiju. Turska je popravila odnose sa Rusijom i to je jedan pozitivan korak koji je Turska napravila. Sljedece godine ce turizam biti znatno poboljsan jer ce doci Rusi i moci ce da posluju sa turskim kompanijama. Turska ce pojacati liru i nece biti problema. Erdogan je dobar zato sto pazi na Islam i sto je Tursku vjerski obnovio. Sada je u Turskoj ponos reci da si musliman jer ucinio je sve da se Dzamije napune vjernicima i da Islam bude znacajan u drzavi. Turska ne moze vise da se vrati sekularizmu jer to je pogrijesan metod koji je ostavio Ataturk. Turska moze funkcionirati samo kao islamska drzava koja ce jacati veze sa drugim islamskim drzavama.
Turska ne moze vise da se vrati sekularizmu jer to je pogrijesan metod koji je ostavio Ataturk.
Da nije bilo njega i sekularizma, Turska bi bila mnogo zaostalija država nego što jeste danas. Toliko o sekularizmu.
Pa najrazvijenije države na svijetu su sekularne. To ne znači da "brane" vjeru, nego da vjera nema mjesta u politici.
Osim toga, znam kako će pomiriti "sekularni turizam" sa tim novim vjerskim osvještavanjem. Nekako ne mogu zamisliti pune plaže i hotele golih pijanih Rusa :lol: :lol:

Tako da i turizam - piši propalo.

Dalje, Turska nije popravila odnose s Rusijom, već se Erdogan nag..io Putinu. Toliko o ravnopravnim odnosima.

Probudi se malo...
Djulizar

#15265 Re: Republika Turska

Post by Djulizar »

Mislis da je Njemacka sekularna drzava? U svakoj skoli na zidu stoji krst i prica se o religiji. Sekularizam u islamskim zemljama je krut i nije za upotrebu. Turska je danas znatno razvijenija nego u vrijeme sekularizma. Erdogan je uredio Tursku kao jednu bogatu zemlju i sada je Turska jedna razvijena drzava. Muslimani mogu da klanjaju u Dzamiji i da se tako duhovno zadovolje. U vrijeme sekularizma pokrivenim zenama je bilo zabranjeno da se pojavljuju u drzavnim institucijama a Erdogan je sve to ispravio. Turska je postala prava islamska drzava. Sada je bolje nego ranije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15266 Re: Republika Turska

Post by Truba »

brkaš simbole, tradiciju s osobnim osjećajima većine ljudi

a većina ljudi ne ide u crkvu, ne poste, ne oblače se kako dolikuje kršćanima... za razliku od većine muslimana koji poste, idu u džamiju i oblače se kako propisi nalažu... pogotovo kada dođu na zapad
Djulizar

#15267 Re: Republika Turska

Post by Djulizar »

Black swan wrote:brkaš simbole, tradiciju s osobnim osjećajima većine ljudi

a većina ljudi ne ide u crkvu, ne poste, ne oblače se kako dolikuje kršćanima... za razliku od većine muslimana koji poste, idu u džamiju i oblače se kako propisi nalažu... pogotovo kada dođu na zapad
Sta ti smeta sto muslimani postuju svoju religiju? Zato muslimani nikada nece prestati sa otporom dok se ne uvede islamski sistem u svim islamskim drzavama. Muslimanima su potrebne Dzamije a ne sekularizam.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15268 Re: Republika Turska

Post by Truba »

smeta mi što lažeš o križevima a ignoriraš najbitniji dio
a tvoj islam me ne zanima
GAU8

#15269 Re: Republika Turska

Post by GAU8 »

Djulizar wrote:Mislis da je Njemacka sekularna drzava? U svakoj skoli na zidu stoji krst i prica se o religiji. Sekularizam u islamskim zemljama je krut i nije za upotrebu. Turska je danas znatno razvijenija nego u vrijeme sekularizma. Erdogan je uredio Tursku kao jednu bogatu zemlju i sada je Turska jedna razvijena drzava. Muslimani mogu da klanjaju u Dzamiji i da se tako duhovno zadovolje. U vrijeme sekularizma pokrivenim zenama je bilo zabranjeno da se pojavljuju u drzavnim institucijama a Erdogan je sve to ispravio. Turska je postala prava islamska drzava. Sada je bolje nego ranije.
Ti nisi dobar.
Pod dva, brkaš tradiciju i vjeru.
Djulizar

#15270 Re: Republika Turska

Post by Djulizar »

Black swan wrote:smeta mi što lažeš o križevima a ignoriraš najbitniji dio
Zasto te Islam ne zanima? Islam je najbolja religija koja ima istinu koja je ocigledna. Islam ne obuhvata samo duhovnost nego i politiku jer Islam je jedna vjera koja obuhvata sve pore zivota. Muslimani su veseli kad mogu odlaziti u Dzamije jer muslimani zele da klanjaju i da pustaju bradu.
Hafis

#15271 Re: Republika Turska

Post by Hafis »

Djulizar wrote:
Zasto te Islam ne zanima? Islam je najbolja religija koja ima istinu koja je ocigledna. Islam ne obuhvata samo duhovnost nego i politiku jer Islam je jedna vjera koja obuhvata sve pore zivota. Muslimani su veseli kad mogu odlaziti u Dzamije jer muslimani zele da klanjaju i da pustaju bradu.
Odvagaj malo kume.
Agnosticizam je uvjerljivo najbolja religija. Prihvaćaš koliko hoćeš i što hoćeš, a za ostalo te boli kurko.
GAU8

#15272 Re: Republika Turska

Post by GAU8 »

juventino10 wrote:Evlija Čelebija o Bošnjacima Hrvatima

Elvija Čelebi (Čelebija), glasoviti turski putopisac XVII. st., putovao je Bosnom 1660. i 1661. U svomu putopisu više puta spominje Hrvate u Bosni. Tako kaže, da je "jezik bosanskog i hrvatskog naroda" čist. Njemu je dakle jezik Bošnjaka i Hrvata jedan te isti, hrvatski. Livno i Bihać su mu hrvatski gradovi. Hrvate on nalazi i u Boki Kotorskoj. Navodi, da su stanovnici Herceg-Novoga Arnauti, Bošnjaci i Hrvati. Čelebija dva puta spominje muslimane u Bosni, koje naziva Hrvatima. U neposrednoj blizini Foče na Drini, u starom gradu Plaču, njemu (Čelebiji) "dadoše 50 hrvatskih momaka pod oružjem za pratioce". Na Gatačkomu polju "dobi 300 lijepih po izbor hrvatskih gazija (junaka)". Pridjevak gazija (junak) mogao se dati jedino muslimanima. Fehim ef. Spaho, reis-ul-ulema (vrhovni vjerski poglavar) svih muslimana u kraljevskoj Jugoslaviji, u svomu članku Hrvati u Evlija Čelebijinu putopisu kaže: "Za proučavanje naše hrvatske prošlosti osobito je značenje, da nam se otvore i učine pristupnim turski izvori"

Begovi Kulenovići bijahu hrvatski plemići, kojima su praoci bili hrvatski plemići još u doba hrvatskih narodnih vladara. Nakon Pacta conventa, ne htijući prihvatiti ugarskoga kralja za svoga kralja, odselili su se u Bosnu. U doba bosanskohrvatskoga kraljevstva pripadali su stališu velikaša. Velika je mogućnost, tako se govorilo, da je iz njihova roda Kulin-ban, po kojemu su dobili prezime Kulenović (Kulinović). "Begovi Kulenovići nikada nisu nijekali svoje hrvatstvo, nego su ga uvijek izticali. Malo je poznato, da je Ibrahim-paša Kulenović na saboru u Frankfurtu godine 1562. ponosno govorio 'svojim hrvatskim jezikom
Može li se kako izganjat hrvatka putovnica na račun ovog :lol: :lol: :lol: :lol:

Koje gluposti jbt
Djulizar

#15273 Re: Republika Turska

Post by Djulizar »

Hafis wrote:
Djulizar wrote:
Odvagaj malo kume.
Agnosticizam je uvjerljivo najbolja religija. Prihvaćaš koliko hoćeš i što hoćeš, a za ostalo te boli kurko.
Agnosticizam je nevjerstvo jer Islam je jedna istina koji normalan covjek mora prihvatiti. Muslimani nisu ludi sto klanjaju i sto odlaze u Mekku. Muslimani ce biti u raju a to normalan covjek ne moze propustiti.
ElRe

#15274 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

@mba

#15275 Re: Republika Turska

Post by @mba »

listopad wrote:
@mba wrote:eeeeeeeeee znam ja da bi iti rado malo pa barem "dvije" hefte... :)

idem i hodam kad hocu i gdje hocu, zivim tamo gdje zivim i postujem zakone zemlje u kojoj zivim, ne mislim nikome lose pa ni tebi, imam problema sa likovima koji mrze sve sto je tursko, problem je u vama samim ne u turcima, turci su jako marljiva nacija sto se za vas dole u BiH ne moze reci, kamo srece da imate radnu naviku kao turci, ali nazalost postali ste obicni konzumenti, jer ne cijenite nista svoje, trcite za drugima, tudje vam je sve bolje od vaseg itd. itd. sto je kod jednog prosjecnog turcina nije slucaj!

http://www.yenisafak.com/en/economy/tur ... 18-2478846

ako vec sebi uzimate za pravo da nekoga kritikujete prvo ispred svoje valije pomesti, a avlije su vam dole pune smeta (citaj problema), cudi me od toliko problema koje vi dole imate, uzimate sebi za pravo da kritikujete nekoga, nemate pravo na to, jer ste *ovnima do usiju!

vidi vam se i na kolicini postova u sta vrijeme trosite!

YAALLAHBISMILLAHALLAHUEKBER
Jedna je stvar postovati Tursku i turski narod, a druga pokusavati biti veci Turcin od Turaka. Ja Tursku ne mrzim, ali mi njihovi obicaji i kultura ne trebaju. Odrastao sam u Austriji gdje zivi mnogo Turaka. Vidjam ih svaki dan za razliku od vecine vas turkofila koji bi sutra ponovo postali osmanska provincija da mozete. Velis da su Turci marljivi, da imaju jaku radnu naviku? Mozes biti siguran da su ljudi iz bivse Jugoslavije daleko napredniji, u prosjeku im djeca skolovanija, a marljivost takodjer na mnogo visa. No to se moze reci i za vecinu drugih naroda, ali ti si izdvojio bas "bracu" ti. Mozda cak mislis da su i Arapi isto tako marljivi, iako mozda vaze za najvece neradnike na svijetu. Ali samo se ti tjesi autosovinizmom time sto narod u BiH nazivas ljencugama. Bosanci i Hercegovci su ovdje uvijek vazili za teske radnike. Obezbijedili su svojoj djeci da se skoluju i dobrim su dijelom veoma napredni sto je za pohvalu. Ugled im kvare najvise vehabije i slicni koji na Zapadu iz nepoznatog razloga postanu veliki muslimani i pocnu velicati serijat dok im nikada ne bi palo na pamet da odu zivjeti tamo gdje vlada takav sistem. A glede marljivosti cu ti reci samo jos jednu stvar: Turci nisu ni blizu ex-Jugoslavenima. Jedino u cemu su uspjesniji je sloga. Nisu puni zavisti jedni prema drugima kao Bosanci i ostali jugovici. Ali ta sloga ima i svoju tamnu stranu.
zemo, poredis turske imigrante, a poznato nam je svima da su vecinom najsiromasniji odlazili, kako kod turaka tako i kod svih bivsih jugoslavena pa eto mozemo reci i italijana i njihove imigracije u ameriku recimo!

ja se ne osvrcem u proslost, kao i svaki sistem nekom bilo lose nekom dobro, neko vidi osmanlije kao okupatore neko ne, nekad je bolje zivjeti i pod okupacijom nego imati demokratiju gdje nemas nista gdje drzava sve uzima od pojedinca bez da nest daje nazad, sto je slucaj sa nasom bosnom!

bosnjaci jesu se ulijenili jedan dobar dio bosnjaka to je cinjenica(poslijeratni sadaka mentalitet), to ti dobro vidis kao i ja kad smo dole na odmoru svakoga ljeta, SKIDAM KAPU RADNICIMA i maksimalno pomazem NASE DOMACE da nekako ti marljivi bosnjaci vide da se isplati raditi!

da se vratim na tursku, tursku geldam iskljucivo sada kakva je, mozes ti reci i vaka je i naka je, ali cinjenica je da su ljudi u zadnjih 10 napravili jedan ogroman korak napred, sto prizeljkujem i u nasoj bosni, a to se moze uspjeti samo slogom i zeljom za domace je bolje, sto kod nas trenutno nije slucaj!
Post Reply