Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mayab

#1526 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mayab »

A da li je normalno da auto skola vozi jedva 20 kmh, tamo gdje bi trebalo 50 kmh?
Kad sam ja ucio voznju instruktor je govorio da ne smijes voziti preko ogranicenja, ali ne smijes biti ni prespor, nego voziti koliko je dozvoljeno :D
klaki

#1527 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by klaki »

mayab wrote:A da li je normalno da auto skola vozi jedva 20 kmh, tamo gdje bi trebalo 50 kmh?
Kad sam ja ucio voznju instruktor je govorio da ne smijes voziti preko ogranicenja, ali ne smijes biti ni prespor, nego voziti koliko je dozvoljeno :D
Nije normalno, pogotovo ako je neka prometnija ulica.

Meni instruktor nije dao preko da vozim, ali zato nije mi dao ni vise od 10 ispod da vozim. Covjek me lozio da ubrzam a mene ko strah bilo :D
mayab

#1528 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mayab »

klaki wrote:
mayab wrote:A da li je normalno da auto skola vozi jedva 20 kmh, tamo gdje bi trebalo 50 kmh?
Nije normalno, pogotovo ako je neka prometnija ulica.

Meni instruktor nije dao preko da vozim, ali zato nije mi dao ni vise od 10 ispod da vozim. Covjek me lozio da ubrzam a mene ko strah bilo :D
O tome ti ja pricam, a sada auto skola mili ko puž, i onda tako obucen vozac dobije vozacku i ukljuci se u ovu dzunglu, pogresno totalno! :thumbup:
MOSALJOZE

#1529 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by MOSALJOZE »

Koliko se ja sjećam onih pravila,a sjećam se,vozač ne smije da se kreće ispod te mjere da usporava ostala vozila,ovako nešto je bilo pravilo,a ne ono u 2 pa guslaj.
zdruzdjo

#1530 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

mayab wrote:
O tome ti ja pricam, a sada auto skola mili ko puž, i onda tako obucen vozac dobije vozacku i ukljuci se u ovu dzunglu, pogresno totalno! :thumbup:
Ma kod nas treba uvesti skolu voznje 12 mjeseci da traje. Pa da te zakaci i snijeg i kisa i paklena vrucina....
A ne ovako cim kisa ljuljne u septembru odmah na cesti vidis one koji su to ljeto polagali i dobili vozacku. Kod zenskog djela to obicno izgleda ovako: fiat punto na kojem je doslo do proboja mase nazad na stop svjetlima i zmigavcima pa kad dadne zmigavac ne znas ata vise zmiga i svijetli, obavezna voznja u srednjoj traci u trecoj brzini 45-49 km/h, brisaci na full brzini, unezvijereni pogled naprijed i maksimalno priljubljivanje uz volan da se bolje vidi situacija naprijed.
Isto tako na polaganje bi trebalo uvesti da se treba doci od tacke A do tacke B za odredjeni vremenski period bez prekoracenja brzine. Naravno utvrditi normalnom metodom koliko je to.
I onda imate nekoga je spreman za voznju.

Sent from my GT-S7500 using Tapatalk 2
Stjui

#1531 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Stjui »

mrzim kad pacijenti na magistrali voze tik uz srednju liniju ,a onim majmunima što se u gradu zaustave na sred ulice i onda jedan drugom dovikuju iz auta bi stuko glave ko poskoku
WildRedRose

#1532 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by WildRedRose »

vidis , stju, to me plaho nervira.. kad se sretnu dvojica, pa mic po mic, dok ispitaju do posljednjeg koljena kako je ko... idite na kafu pa mahalajte :-)
BadBoy

#1533 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

zdruzdjo wrote:
mayab wrote:
Ma kod nas treba uvesti skolu voznje 12 mjeseci da traje. Pa da te zakaci i snijeg i kisa i paklena vrucina....
A ne ovako cim kisa ljuljne u septembru odmah na cesti vidis one koji su to ljeto polagali i dobili vozacku. Kod zenskog djela to obicno izgleda ovako: fiat punto na kojem je doslo do proboja mase nazad na stop svjetlima i zmigavcima pa kad dadne zmigavac ne znas ata vise zmiga i svijetli, obavezna voznja u srednjoj traci u trecoj brzini 45-49 km/h, brisaci na full brzini, unezvijereni pogled naprijed i maksimalno priljubljivanje uz volan da se bolje vidi situacija naprijed.
Isto tako na polaganje bi trebalo uvesti da se treba doci od tacke A do tacke B za odredjeni vremenski period bez prekoracenja brzine. Naravno utvrditi normalnom metodom koliko je to.

Ne možeš tako mjeriti nekome brzinu i vrijeme previše je nepredvidivih faktora. Ali se slažem da obuka treba trajati recimo 3 mjeseca i da te za ta tri mjeseca konstantno procjenjuje tvoj instruktor, i obavezno pooštriti kriterije za ljekarski pregled - tačnije ono psihološko ispitivanje!
kockica_kockica

#1534 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kockica_kockica »

zdruzdjo wrote:
mayab wrote:

Koliko je tebi obuka trajala?
Ili si ti po rodjenju dobio vozacku?

Malo tolerancije nebi koristilo vecini vozaca. Svi smo bili pocetnici nekad.

A sto me nerviraju ona fuckin svjetla ko reflektori... Ja ne znam da li su vozaci vlasnici tih svjetala svjesni kakva su oni posast na cesti. Neku vece jedan od tih kretena pali duga i gasi ih dok vozi prema meni... Osjecala sam se kao slijepi mis... Samo sam molila Boga da nema nikog ispred mene jer me svojim svjetlima tako zaslijepio da nista nisam vidjela...
quarterback

#1535 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

nisu svjesni, znam po tome sto ih obicno pustim da me preteknu pa ih onda pratim sa dugim i gledam kako mi masu iz auta kao sta ti je...
WildRedRose

#1536 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by WildRedRose »

quarterback wrote:nisu svjesni, znam po tome sto ih obicno pustim da me preteknu pa ih onda pratim sa dugim i gledam kako mi masu iz auta kao sta ti je...
ima i tu istine, mada nisu svi isti. Vracam se sa mora, lik iza mene sat vremena, zasljepio me vise sa svjetlima. Napokon kolona u konjicu , otvorim vrata i iznervirana mu pocnem pricati da ugasi duga, kad lik: ovo su obicna. ja bukvalno :shock: :-)

e sad, do koga je .. :-)
Bakir1

#1537 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

moze biti da je to bila skoda iza tebe, kako odvratnu disperziju svjetlosti prave :roll:
quarterback

#1538 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

nema veze sto su obicna ako nisu ustimana i ako mu svjetlo baca snop prema gore
holowey

#1539 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by holowey »

WildRedRose wrote:
quarterback wrote:nisu svjesni, znam po tome sto ih obicno pustim da me preteknu pa ih onda pratim sa dugim i gledam kako mi masu iz auta kao sta ti je...
ima i tu istine, mada nisu svi isti. Vracam se sa mora, lik iza mene sat vremena, zasljepio me vise sa svjetlima. Napokon kolona u konjicu , otvorim vrata i iznervirana mu pocnem pricati da ugasi duga, kad lik: ovo su obicna. ja bukvalno :shock: :-)

vjerovatno nije podesio snop svjetala kako treba pa baca previse visoko...novija auta imaju mogucnost podesavanja iz kabine, ako je auto vise optereceno nego inace da se snop obori, ali kod starijih to treba u servisu stimati
WildRedRose

#1540 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by WildRedRose »

to sam i pretpostavila, i rekla sam mu da ih spusti.. poslije kontam jesam li se djabe istresla na covjeku, da li je do toga fkt :roll:
goran16v

#1541 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

WildRedRose wrote: ima i tu istine, mada nisu svi isti. Vracam se sa mora, lik iza mene sat vremena, zasljepio me vise sa svjetlima. Napokon kolona u konjicu , otvorim vrata i iznervirana mu pocnem pricati da ugasi duga, kad lik: ovo su obicna. ja bukvalno :shock: :-)

Do njega, farovi NIKAD ne smiju zasljepljivati sve i da su poziciona, a taj seljak ili je stavio neodgovarajuce sijalice ili je natovario auto, a ne zna za sta sluzi tocak za podesavanje visine snopa.
WildRedRose

#1542 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by WildRedRose »

pretpostavicu da ne zna da ih moze podesiti.. Nekad i sama sjednem pa vrtim onaj tocak gore dole, i ne primjetim neku znatnu razliku :roll: ali po nj reakciji, rekla bih da i ne zna da moze podesiti ..mada to nije opravdanje, jer me zasljepio :-)
goran16v

#1543 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

WildRedRose wrote:pretpostavicu da ne zna da ih moze podesiti.. Nekad i sama sjednem pa vrtim onaj tocak gore dole, i ne primjetim neku znatnu razliku :roll: ali po nj reakciji, rekla bih da i ne zna da moze podesiti ..mada to nije opravdanje, jer me zasljepio :-)
Ako je sve ispravno snop se spusta postepeno, ne odmah, okreni sa 0 na zadnji podiok npr 4 i gledaj kako polako pada snop.
quarterback

#1544 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

farovi se mogu stimati sarafima koji su u kucistu fara, obicno su 2, jedan za gore/dole, drugi za lijevo/desno

ovaj tockic koji je pored prekidaca svjetala se koristi, kako je vec napisano, kada se auto natovati nazad pa se prednji kraj auta digne, obicno tockic nema instant efekat nego se tek nakon par sekundi primjeti da je snop kao kraci, baca neposredno pred auto...

usput, cisto informativno, kako ovo uopste radi ? siguran sam da se sama svjetla ne pomjeraju gore dole, ocito ima neki drugi fol
WildRedRose

#1545 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by WildRedRose »

ja kad okrenem na 4, podignu mi se svjetla... :roll: :mrgreen: treba da se podignu ? ili obrnuto ? :lol:
quarterback

#1546 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

trebaju se "spustiti" tj da svjetlosni snop "baca" blize autu
WildRedRose

#1547 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by WildRedRose »

e pa da, meni na 4 baca dalje od auta, tj podignu se svjetla :mrgreen:
Bakir1

#1548 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

quarterback wrote:
usput, cisto informativno, kako ovo uopste radi ? siguran sam da se sama svjetla ne pomjeraju gore dole, ocito ima neki drugi fol
imaju elektromotori koji po komandi podizu spustaju svjetlosni snop.
ako si mislio kako to radi
sema911s

#1549 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sema911s »

kada odete na tehnicki ima onaj ciko sto stima svjetla i on napravi neku optimalnu poziciju,.,al kada vam crkne sijalica vi poremetite dok je zamjenite njegova podesavanja,., jer 97% nas nezna postavit sijalicu(prvo skucen prostor, okrnemo je naopako, prsti nam ko cekici pa sve ispomjeramo)

a taj motoric radi pomjeranja za 0-4stepena,., to je ono minimalno,.,
al posto su nasa avta sva udarana,.taj motoric mozes klincu da vrti, da onaj ciko na tenickom podesi kako hoce kada te postavke nemogu da se zadrze,,.
holowey

#1550 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by holowey »

kod mene su oznake 1,2,3 i meni rekose da se vodim logikom, kad sam sam u autu, onda 1, u paru, onda 2, kad nas je vise u autu ili imam tovar u gepeku onda 3... i isprobao sam ovo objasnjenje tako sto sam stao nasuprot zida, na udaljenosti cca 15m, i podesavao snop na tockicu... kada sa 1 prebacim na 3, primjetno je lagano spustanje snopa, i obrnuto
Post Reply