max07 wrote:kod nas par puta upalilo to s autom, ali sad već ni to nekada ne pali, ova djeca sve skuže začas
i mene zanima ovo što i dzindas. moj cesto zaspi uz hranjenje. zbog grčeva ga uvijek dižemo da podrigne ali se onda razbudi i poslije nikako zaspati. upravo se i ja i muž borimo da ga uspavamo, i rezultat je samo da smo mi slomljeni i da se nama spava
dok ga držimo u na rukama, on zaspi odmah, ali čim ga spustimo u krevetac, gotovo je - oči kao fildžani

i ničim ga ne možemo smiriti, ni cuca, ni igračke, ni muzika za uspavljivanje, ni pričanje, ni pjevanje, itd. da ne nabrajam, poznato vam je sve...
nego, ono zbog čega dodjoh - kad se tačno ide na treću vakcinaciju (uz puna dva mjeseca)? druga vakcina ide, koliko se sjećam, 31+1 dan nakon prve vakcine. kako je s trećom?
max mislim da je tvoj još mali - barem do 3 mjeseca bi ga trebalo dizati a za ovo drugo - imala sam isti problem sa prvim sinom i morala sam ga riješiti jer smo ostali sami kad mu je bilo 35-6 dana (muž zaglavio u bolnici). Inače ovo je klasični primjer "navikla si ga na ruke" (uh, čekala sam 6 mjeseci ali sam ovo sa zadovoljstvom jednoj prijateljici nabila na nos) a često se dešava kad imaš velikih problema sa dojenjem u početku i grčeva (pa samo ih i možeš držati na rukama).
Ja sam se nekoliko dana borila, probala razne taktike koje je dzindas opisala - držala ga na rukama, spavala po 5 minuta i konačno skontala da ću ga tako ubiti - jednostavno ću zaspati na nogama, ispašće mi iz ruku i razbiti se ko lubenica (to sam jasno i vidjela u ludoj svojoj hormona punoj glavi). Uradila sam sljedeće:
- večer - kupanje, presvlačenje, maženje, klopa - uspava se, spustim lagano u krevetac i brže bolje pobjegnem iz sobe,
- plač kreće u roku od 2 minute - "plakaće i zaspaće" - tako kaže teorija. Ja sjedim i gledam sat u trpezariji - sekundara putuje puževim korakom. Nakon 3 minute odustajem, idem u sobu, dižem iz krevetića i uspavam na rukama. Spuštam u krevetić i bježim. Opet trpezarijski sat - "pustiću ga sad da plače 10 minuta" - odustajem nakon cca. 5 - ponavljam postupak - opet trpezarija i opet "10 minuta" - međutim, nakon 4-5 minuta plača stvarno je zaspao.
- jutro i dan - oblačim, presvlačim, hranim, pjevam, šuštim, gučem, dubim na trepavicama - sve radim samo u ruke ne uzimam,
- večer - ponavljam postupak.
Dakle, trebalo mi je 5-7 dana, bila sam sama tako da nije bilo nikoga da mi kaže "kako ga možeš pustiti da plače" - prva dva dana mi se srce cijepalo ali uspjeli smo.
Znači, kod mene je ovo upalilo - nema garancija da hoće ali ako možete ti i muž da se dogovorite da djelujete zajedno, probajte. Eh, još nešto, moj nije imao grčeve tako da sam bila sigurna da nije to u pitanju.