Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
max07

#1526 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

kod nas par puta upalilo to s autom, ali sad već ni to nekada ne pali, ova djeca sve skuže začas :D

i mene zanima ovo što i dzindas. moj cesto zaspi uz hranjenje. zbog grčeva ga uvijek dižemo da podrigne ali se onda razbudi i poslije nikako zaspati. upravo se i ja i muž borimo da ga uspavamo, i rezultat je samo da smo mi slomljeni i da se nama spava :D
dok ga držimo u na rukama, on zaspi odmah, ali čim ga spustimo u krevetac, gotovo je - oči kao fildžani :D i ničim ga ne možemo smiriti, ni cuca, ni igračke, ni muzika za uspavljivanje, ni pričanje, ni pjevanje, itd. da ne nabrajam, poznato vam je sve...

nego, ono zbog čega dodjoh - kad se tačno ide na treću vakcinaciju (uz puna dva mjeseca)? druga vakcina ide, koliko se sjećam, 31+1 dan nakon prve vakcine. kako je s trećom?
putujucidzindas

#1527 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

hvala, draga safran. ma ja kontam, ako moze dojiti i lezai, moze vala i flasicu spucati lezeci.
max07 wrote:
dok ga držimo u na rukama, on zaspi odmah, ali čim ga spustimo u krevetac, gotovo je - oči kao fildžani :D i ničim ga ne možemo smiriti, ni cuca, ni igračke, ni muzika za uspavljivanje, ni pričanje, ni pjevanje, itd. da ne nabrajam, poznato vam je sve...
:lol: :lol: a cuj, sto bi on ostao spavati. probaj da ga stavis na neki jastuk, problem je u tom budjenju onaj momenat kad ga tresnes iz ruku. koliko god se covjek trudi, oni skontaju bas taj momenat. ja sam ovog prije iskotrljavala iz ruku, a ne spusatala. nekad sam ga stavljala na skoorz tanki jastuk, pa kad zaspi spustim ga zajedno s jastukom.

grceve nismo imali, ali mi je babica rekla da nema potrebe da ga budim ako zaspi dok jede. samo ga prevrnem s jedne na drugu stranu.
safran

#1528 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

max07 wrote:kod nas par puta upalilo to s autom, ali sad već ni to nekada ne pali, ova djeca sve skuže začas :D

i mene zanima ovo što i dzindas. moj cesto zaspi uz hranjenje. zbog grčeva ga uvijek dižemo da podrigne ali se onda razbudi i poslije nikako zaspati. upravo se i ja i muž borimo da ga uspavamo, i rezultat je samo da smo mi slomljeni i da se nama spava :D

nego, ono zbog čega dodjoh - kad se tačno ide na treću vakcinaciju (uz puna dva mjeseca)? druga vakcina ide, koliko se sjećam, 31+1 dan nakon prve vakcine. kako je s trećom?
max mislim da je tvoj još mali - barem do 3 mjeseca bi ga trebalo dizati a za ovo drugo - imala sam isti problem sa prvim sinom i morala sam ga riješiti jer smo ostali sami kad mu je bilo 35-6 dana (muž zaglavio u bolnici). Inače ovo je klasični primjer "navikla si ga na ruke" (uh, čekala sam 6 mjeseci ali sam ovo sa zadovoljstvom jednoj prijateljici nabila na nos) a često se dešava kad imaš velikih problema sa dojenjem u početku i grčeva (pa samo ih i možeš držati na rukama).
Ja sam se nekoliko dana borila, probala razne taktike koje je dzindas opisala - držala ga na rukama, spavala po 5 minuta i konačno skontala da ću ga tako ubiti - jednostavno ću zaspati na nogama, ispašće mi iz ruku i razbiti se ko lubenica (to sam jasno i vidjela u ludoj svojoj hormona punoj glavi). Uradila sam sljedeće:
- večer - kupanje, presvlačenje, maženje, klopa - uspava se, spustim lagano u krevetac i brže bolje pobjegnem iz sobe,
- plač kreće u roku od 2 minute - "plakaće i zaspaće" - tako kaže teorija. Ja sjedim i gledam sat u trpezariji - sekundara putuje puževim korakom. Nakon 3 minute odustajem, idem u sobu, dižem iz krevetića i uspavam na rukama. Spuštam u krevetić i bježim. Opet trpezarijski sat - "pustiću ga sad da plače 10 minuta" - odustajem nakon cca. 5 - ponavljam postupak - opet trpezarija i opet "10 minuta" - međutim, nakon 4-5 minuta plača stvarno je zaspao.
- jutro i dan - oblačim, presvlačim, hranim, pjevam, šuštim, gučem, dubim na trepavicama - sve radim samo u ruke ne uzimam,
- večer - ponavljam postupak.
Dakle, trebalo mi je 5-7 dana, bila sam sama tako da nije bilo nikoga da mi kaže "kako ga možeš pustiti da plače" - prva dva dana mi se srce cijepalo ali uspjeli smo.
Znači, kod mene je ovo upalilo - nema garancija da hoće ali ako možete ti i muž da se dogovorite da djelujete zajedno, probajte. Eh, još nešto, moj nije imao grčeve tako da sam bila sigurna da nije to u pitanju.
max07

#1529 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

safran, oko tog metoda "kružim" već danima i stalno odgadjam da ga konačno i primijenim. ne znam ni sama kako ću ga ostaviti da plače jer kod njega nema normalnog plača - on ili cvili kao neko mače ili vrišti i uz to poplavi u licu :(

dzindas, tako nekada i radim, ali efekat je isti. on na neki način, iako je prije toga čvrsto spavao i bio potpuno opušten, čim ga spustim, u biti već u trenu kad ga počnem spuštati, sav se strese, trzne i probudi se. mislim da se radi o moorovom refleksu i da bi on nekad do 4.mjeseca mogao nestati.

evo, sad je zaspao tako čvrsto da sam ga spustila u krevetac i stavila ga u vreću za spavanje bez da se probudio :D pitanje je samo do kada će to trajati :D

i evo dok sada ovo pišem čujem da se probudio i da se sprema na novu rundu plača
safran

#1530 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Teška srca max, teška srca ali ja stvarno nisam imala izbora. Pazi, da muž nije otišao u bolnicu ne znam kako bi se to dalje odvijalo jer on nije kao majka, srca kamenoga.
putujucidzindas

#1531 Re: Bebe - ALL ABOUT!

max07 wrote:
dzindas, tako nekada i radim, ali efekat je isti. on na neki način, iako je prije toga čvrsto spavao i bio potpuno opušten, čim ga spustim, u biti već u trenu kad ga počnem spuštati, sav se strese, trzne i probudi se. mislim da se radi o moorovom refleksu i da bi on nekad do 4.mjeseca mogao nestati.
ma nisam ti ni ja neki strucnjak, vidis koliko se patim s ovim svojim jos uvijek :D

ja procitah knjigu prema kojoj bi najbolje bilo da je beba prva tri mjeseca zivota jos uvijek u majcinoj utrobi, ali je nemoguce zbog fizionomije. prema tome, prema bebi se treba ponasati tako da joj sve bude idealno, da ne place, da joj nista ne fali ni jednu sekundu, treba je se maziti, voljeti, paziti, a kao nemoguce je bebu do 3. mjeseca razmaziti ili navici na nesto. tek od 3. mjeseca treba poceti paziti. doduse, odna to sve ide s malo vise plakanja.
ovaj moj nije nikad cvilio, uvijek je plakao punim :D ja nisam znala kad je ispala cuca, kad je gladan, kad mu je st :D a, vec uvijek isprobam sve, pa nesto upali. metoda isplakivanja je rezultirala promuklim grlom, a spavanje je bilo jos gore. sad idemo postepeno, a i sad je mnogo lakse pustiti da place, jer sad vec ima i onaj plac kad ga nesto bezveze nervira, a to mi vec i nije toliko problem slusati. sad zna plakati zato sto sjedi, a ne zna kako da dohvati igracku, odnosno da se okrene na stomak i dopuze do nje.
kad su tako mali, stvarno je horor pustiti ga da place, a s druge strane lakse ce tako mali shvatiti... to je sve od osobe do osobe, do situacije, sta znam
Alhemicarkaa

#1532 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

:cry: Sad jedem ono što sam zakuhala. Više mi je nemoguće igrati se sa njom, odmah se okrene prema meni i pruži ruke. Ako neću da je uzmem vuče me za piđamu :-) Neće ona da se nosa, ona hoće samo da je meni u krilu, mogu ja i sjediti i ležati, ali moram je držati. I to malo je vrlo mudro, ona ne plače, ona samo pruža ruke. Ja joj dam igračku, ona je uzme i baci i opet pruži ruke i napravi tako umiljatu facu. Evo sad sam iskopala neke igračke s kojima se odavno nije igrala i sjela da malo predahnem. Ako sad ne smršam ne znam kad ću :lol:

safran, kad si ti počela davati kravlje mlijeko djeci?
otherside

#1533 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

safran wrote: max mislim da je tvoj još mali - barem do 3 mjeseca bi ga trebalo dizati a za ovo drugo - imala sam isti problem sa prvim sinom i morala sam ga riješiti jer smo ostali sami kad mu je bilo 35-6 dana (muž zaglavio u bolnici). Inače ovo je klasični primjer "navikla si ga na ruke" (uh, čekala sam 6 mjeseci ali sam ovo sa zadovoljstvom jednoj prijateljici nabila na nos) a često se dešava kad imaš velikih problema sa dojenjem u početku i grčeva (pa samo ih i možeš držati na rukama).
Ja sam se nekoliko dana borila, probala razne taktike koje je dzindas opisala - držala ga na rukama, spavala po 5 minuta i konačno skontala da ću ga tako ubiti - jednostavno ću zaspati na nogama, ispašće mi iz ruku i razbiti se ko lubenica (to sam jasno i vidjela u ludoj svojoj hormona punoj glavi). Uradila sam sljedeće:
- večer - kupanje, presvlačenje, maženje, klopa - uspava se, spustim lagano u krevetac i brže bolje pobjegnem iz sobe,
- plač kreće u roku od 2 minute - "plakaće i zaspaće" - tako kaže teorija. Ja sjedim i gledam sat u trpezariji - sekundara putuje puževim korakom. Nakon 3 minute odustajem, idem u sobu, dižem iz krevetića i uspavam na rukama. Spuštam u krevetić i bježim. Opet trpezarijski sat - "pustiću ga sad da plače 10 minuta" - odustajem nakon cca. 5 - ponavljam postupak - opet trpezarija i opet "10 minuta" - međutim, nakon 4-5 minuta plača stvarno je zaspao.
- jutro i dan - oblačim, presvlačim, hranim, pjevam, šuštim, gučem, dubim na trepavicama - sve radim samo u ruke ne uzimam,
- večer - ponavljam postupak.
Dakle, trebalo mi je 5-7 dana, bila sam sama tako da nije bilo nikoga da mi kaže "kako ga možeš pustiti da plače" - prva dva dana mi se srce cijepalo ali uspjeli smo.
Znači, kod mene je ovo upalilo - nema garancija da hoće ali ako možete ti i muž da se dogovorite da djelujete zajedno, probajte. Eh, još nešto, moj nije imao grčeve tako da sam bila sigurna da nije to u pitanju.
ja sam ovu proceduru vec obavila i nije boljelo :D
s bebom naravno, starija nas je pobjedila u svakom pokusaju. i dan danas gubimo bitke s njom.
a zadnje dvije veceri beba i ja standardno oko 9 navece odemo bu-ba i taman obje zaspimo, ususkamo se a ova starija otvori vrata, popne se meni na krevet i uvali se onako momacki, pogura me jedno metar dok se ona namjesti, zgrabi me za kosu, uvrce (to boli!) i poslije 15 ak minuta naguravanja, nekog njenog gundjanja u polusnu i mlataranja nogama i rukama i ona zaspi.
muz se zadovoljno smjeska (jer je oslobodjen uspavljivanja) i skruseno zakljuci: pozeljela je spavati pored mame :shock:
mislim stvarno...moracemo ozbiljno porazgovarati...
Alhemicarkaa

#1534 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Pa kako starija reaguje kad se mlađa budi po noći?
otherside

#1535 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote:Pa kako starija reaguje kad se mlađa budi po noći?
kad je zaspi muz je prenese u njen krevetac koji je u drugoj sobi.
nije problem u tome nego dok ona zaspi napravi dovoljno buke da par puta probudi bebu.
e onda beba kenjka, ova joj govori shhhhhhh i pritom se nagne nad krevetac pa se i ona razbudi...
ma luda kuca :D
Alhemicarkaa

#1536 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

joj, znam da ću za ovo pojesti jezikovu juhu, ali meni je to slatko :-D
Meni je sve oko beba i djece slatko :oops:
otherside

#1537 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote:joj, znam da ću za ovo pojesti jezikovu juhu, ali meni je to slatko :-D
ma jeste to slatko prvih par minuta. meni je inace njihov odnos presladak...prvih par minuta :D
kad joj starija pridje a ova mala razvuce onaj svoj bezubi osmjeh a meni se srce topi :)
onda je pomiluje po glavi uz redovno: pepa seka i rukuje se s njom kao sa odraslim :lol:
sagne glavu i poljubi je nekoliko puta...e tu je vec isteklo tih par minuta :roll:
onda slijedi, prst u oko, u uho, u nos uz nabrajanje oko, nos, uho jer ona to ZNA :D
a dok dojim bebu ona mi sjedi na ledjima uz povremeno poskakivanje.
e tu mi se vec mozak pocinje zagrijavati i obicno muz pojede poparu :D
Alhemicarkaa

#1538 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Je li iko od vas naletio na nešto ovako: http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/70179754/
Da li se ima kupiti u Sarajevu? Dobila sam na poklon ovaj crveni i odlična je stvar, uštedilo mi je ne znam ni sama koliko struje, sad je ne moram presvlačiti tri puta dnevno. Prije sam imala averziju na poliester, ali se pokazalo skroz efikasno, prvo zaštičene su ruke, drugo beba ne može da skine (moja odmah rastrga siperak, pokušala je i ovaj, ali bezuspješno), treće lako se odžava, samo prebrišeš. Voljela bih imati još jedan, pa ako neko zna gdje ima kod nas, kupiću i njemu :D
Alhemicarkaa

#1539 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

otherside wrote:
Alhemicarkaa wrote:joj, znam da ću za ovo pojesti jezikovu juhu, ali meni je to slatko :-D
ma jeste to slatko prvih par minuta. meni je inace njihov odnos presladak...prvih par minuta :D
kad joj starija pridje a ova mala razvuce onaj svoj bezubi osmjeh a meni se srce topi :)
onda je pomiluje po glavi uz redovno: pepa seka i rukuje se s njom kao sa odraslim :lol:
sagne glavu i poljubi je nekoliko puta...e tu je vec isteklo tih par minuta :roll:
onda slijedi, prst u oko, u uho, u nos uz nabrajanje oko, nos, uho jer ona to ZNA :D
:lol: Meni je i to preslatko, ali ovako da čitam :D
safran

#1540 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Alhemičarko - kravlje mlijeko sam počela dodavati sa 8 punih mjeseci. Prvo 20 % kravlje, 80 % AD pa ako izostane reakcija onda postepeno povećavala udio kravljeg. Sa starijim sam to slučajno počela baš tad - bili kod prijatelja, ja zaboravila ponijeti novu kesu praha, sto smo imali brzo se potrošilo i bilo je weeee, weeeee i ja tad iz nužde uzmem tetrapak. Sa drugim sam samo prepisala postupak.
Samo, 3,2% kravlje ima nižu kalorijsku vrijednost u odnosu na AD. Kad bebana se to nevjerovatno osjetilo pa smo neko vrijeme ganjali Dukat 3,8 %.
niko_niko_kao_ja

#1541 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

Alhemicarkaa wrote:Je li iko od vas naletio na nešto ovako: http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/70179754/
Da li se ima kupiti u Sarajevu? Dobila sam na poklon ovaj crveni i odlična je stvar, uštedilo mi je ne znam ni sama koliko struje, sad je ne moram presvlačiti tri puta dnevno. Prije sam imala averziju na poliester, ali se pokazalo skroz efikasno, prvo zaštičene su ruke, drugo beba ne može da skine (moja odmah rastrga siperak, pokušala je i ovaj, ali bezuspješno), treće lako se odžava, samo prebrišeš. Voljela bih imati još jedan, pa ako neko zna gdje ima kod nas, kupiću i njemu :D
ja sam vidjala nekad prije ove siperke u Interexu, pa pogledaj mozda jos imaju :)
ima nade

#1542 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ima nade »

U Importaneu u onoj radnji za bebe novoj , ja kupila bez rukava cini mi se da je bilo i sa rukavima oko 7 KM. A imam i s rukavima kupljeni u Azelu Skhuaban marka ili nesto slicno tome ne znam ima li ih jos. Iako uspije sve zavrnuti i namazati hranu po stolici i trenerci :roll:
vanad

#1543 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

otherside wrote:
a tvoja bar u vrtic ide, ova moja je cijeli dan sa mnom i bratom a tata nam dolazi u 6 sa posla. U 7 ovaj mali ide vec spavati. Izmedju 6 i 7 pravim veceru. Kod mene niko sad ne dolazi u posjete jer ja nemam ni kad kucu raspremiti. :run:
otherside

#1544 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

nemas pojma koliko mi puta padne na pamet kako je zenama sa dvoje, troje i vise djece koja su stalno u kuci.
vjerovatno se covjek na sve navikne i uspije se organizovati ali s ove tacke gledista, mislim da bih ja zaglavila u ludari vec u prvoj sedmici :D
mene licno, izgled kuce previse ne opterecuje dok je higijena na nekom solidnom nivou. vec sam naucila da pazim na nagazne mine (citaj: igracke) na svakom koraku. jest da sam par puta izvrnula nogu i opalila se momacki ali eto, sve se zaboravi :lol: isprva sam svaki dan raspremala i uklanjala a sad samo pobacam sve u jedan cosak da se moze proci :D
moja starija ide spavati oko 22h. vidis, tebi je lakse :lol:
duboka_misao

#1545 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Alhemicarkaa wrote:Je li iko od vas naletio na nešto ovako: http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/70179754/
bingo hadzici :D
putujucidzindas

#1546 Re: Bebe - ALL ABOUT!

duboka_misao wrote:
bingo hadzici :D
i ti ko i otherside, kad se jednog prihvatite :D

mi bili na boci. za malo vise od mjesec dana dobili samo 200g. veli sestra, dobro je to, on je svakako napredan, a meni nesto malo. doktorica nije uopste komentarisala.

@alhemicarka - jesi li pocela davati ove glutenske zitarice? ja je priupitah, kaze da slobodno dajem, ako niko nije imao problema s glutenom. moglo je i ranije...
safran

#1547 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Nije malo - dovoljno je - pa pokrenula se mašina, više energije se troši.
duboka_misao

#1548 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

@dzindas sta si navalila na gluten, moram proguglati da vidim kakav uticaj zapravo ima na bebu,jer ja svom to nikad nisam gledala a pio je kozije mjeko sa mjesec dana i prozdero na kasiku sta je stigao sa tri mjeseca...ja sam jako losa majka...dje mi je kolegica otherside ?
putujucidzindas

#1549 Re: Bebe - ALL ABOUT!

ma nisam ovo ja, majke mi :D

svabe ne daju prije 1. godine, ove moje prijateljice odavde nisu prije 8. mjeseca, po savjetu pedijatara, roda kaze od 8. mjeseca, ali ako je dojeno moze i ranije, pa ne znam vise ko sta kaze. ja pocela lagano, pa mislim da bih mogla i nastaviti
duboka_misao

#1550 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

putujucidzindas wrote:ma nisam ovo ja, majke mi :D

svabe ne daju prije 1. godine, ove moje prijateljice odavde nisu prije 8. mjeseca, po savjetu pedijatara, roda kaze od 8. mjeseca, ali ako je dojeno moze i ranije, pa ne znam vise ko sta kaze. ja pocela lagano, pa mislim da bih mogla i nastaviti
me hebo prijateljice i pedijatre ti znas svoje djete najbolje,probaj vidi,vidjeces na bebi jel odgovara ili ne i pici dalje.
Post Reply