Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Not My Idea

#1527 Re: Zeničani

Post by Not My Idea »

nacho_ wrote:
i njima se nikad nije desilo da ne nadju knjigu koju traze :D
Sto ce im knjiga kad za te pare mogu kupit dva bureka i cigare. :roll: :mrgreen: :lol:
jefferson

#1528 Re: Zeničani

Post by jefferson »

Samo bi se osvrnuo na Dune scfi serijal. Ja ne znam stvarno koliko je tebi godina, ali taj scfi uradak je imala svaka videoteka u zenici.
Ja ti garantujem da ako odes u Redbox ili Blockbuster, bilo koji u americi, neces naci Dune, i ne samo Dune, nego filmove koji su izasli prije 5-6 godina.
To samo mozes na internetu naci. Stoga, eto ti ideje, pokreni BH verziju ebay-a :D
Meni se cini da si ti podlegao onom nasem mentalitetu da NISTA ne valja, ali bas NISTA, i da je trava uvijekz elenija kod komsije.
Jbt ljudi bi savrsenstvo dole, kao da se uredjena drzava preko noci stvara.
Ja ti toplo preporucujem da razgulis iz BiH na odredjeno vrijeme pa cemo onda da pricamo!
Warashii

#1529 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Dobro ti je onoliko koliko samo ti zelis da ti bude.
ExNihilo

#1530 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

jefferson wrote:Samo bi se osvrnuo na Dune scfi serijal. Ja ne znam stvarno koliko je tebi godina, ali taj scfi uradak je imala svaka videoteka u zenici.
Ja ti garantujem da ako odes u Redbox ili Blockbuster, bilo koji u americi, neces naci Dune, i ne samo Dune, nego filmove koji su izasli prije 5-6 godina.
To samo mozes na internetu naci. Stoga, eto ti ideje, pokreni BH verziju ebay-a :D
Meni se cini da si ti podlegao onom nasem mentalitetu da NISTA ne valja, ali bas NISTA, i da je trava uvijekz elenija kod komsije.
Ja ti toplo preporucujem da razgulis iz BiH na odredjeno vrijeme pa cemo onda da pricamo!

Govorim o knjigama Dune. Mislim da je to jasno iz mog posta. Možda nisi znao da je riječ o knjizi koja je kasnije pretvorena u film.

BH ebay već postoji i zove se PIK.

Iz BiH bih radio otišao, iz ovih stopa, imaš li savjet kako da to učinim?

p.s. Hajd mi molim te objasni, ako je tebi toliko loše u inostranstvu, a ovdje super - pa što se ne vratiš?
belfy

#1531 Re: Zeničani

Post by belfy »

ellinor, nisam prihvatio previse licno, samo sam sinoc malo vise cugnuo, pa bio mozda malo direktniji. nisam ja tebe uopste nazvao ogranicenim, nego sam lijepo objasnio da ljudi koji vide te granice su sami krivi za takvo stanje. to sto si ti protumacio drugacije nije moj problem.

sto se tice tvog osvrta na knjige. heh, pa recimo ja sam Dune nasao u Zenici, a Ivinu kolekciju imam u kuci. mozda je problem sto bi ti knjigu volio naci u knjizari, ali imas metar ulicnih prodavaca, imas isto toliko onih standova na kojima se prodaju knjige, nekoliko puta godisnje imas sajmove knjiga, pa cak i na zepsu imas dio odvojen za knjizevnost gdje imas izbor i iz okolnih drzava. kad sve to omane, onda zasigurno imas krug prijatelja od kojih neki ima tu knjigu koju ti moze posuditi da je procitas.
i ne, ne pada mi na pamet traziti tebi knjige. a svaka moja recenica je izraz subjektivnog dozivljaja. necu valjda pricati o dozivljajima trecih lica?

sto se tice predstava, ja i ne odgledam vise od 2-3 godisnje, jer me tek toliki broj privuce da ih gledam. a novih ima nesto vise od tog broja. to znam jer vise puta odbijem ici, jer mi predstava bude neprivlacna, nego sto odem na iste. sto se tice repriza, njih i treba da bude redovno, jer je nase pozoriste malo (pa uz to i neposjeceno) i uvijek se moze naci neko ko ce iste gledati, kao i nove generacije koje dolaze i nisu imale priliku odgledati te predstave. vidis, i ti, isto kao i ja, tu nastupas subjektivno. i nista nisam "brao sa googla". sve sto sam napisao, napisao sam iz glave (sem spiska koncerata).
poredjenje sa sarajevom je dovoljno adekvatno. pogotovo kad se uporedi velicina jednog i drugog grada, te standard koji isti imaju. jedino sto bih se mogao sloziti je da oni imaju nesto veci stepen kulture, ali to je jedna sasvim druga stvar koju ne bih ovdje elaborirao. te pune/prazne sale nisu samo odraz onih na sceni, nego i publike.

respektabilan strani bend ili izvodjac ce doci onda kada za tim bude interesa. dolazio je urban, cetinski, kaliopi (cini mi se i hladno pivo)... kakav ti strani bend/izvodjaca ocekujes? stonse, madonu, adele? pa koliko ih je to u sarajevo dolazilo, a sest puta su veci? prebrojaces ih na prste jedne ruke. sto se tice sunda i krkanluka, to stoji, ali to je ono sto ljudi ovdje ocigledno traze. takvima ces dzaba dovoditi Cold Play ili Radiohead. jedino sto se ovdje probija kroz narodnjake je elektronika. koju ne volim kao ni ove prve.

paralela je bila da ako nesto nije bilo tu, a sada jeste, neko uocio da za tim postoji potreba. sto ce reci da se nesto radi po svim tim pitanjima. a to nije nikakva devolucija kakvom je opisujes. i nemati kino zato sto se isto renoviralo je katastrofa? pa onda je bolje da se nista ne renovira/gradi, jer bi to za ovoliki grad bila katastrofa. jel to ta logika?
i sa nekoliko kina smo spali na multipleks koji je nesto vise od jednog kina. tacnije, dovoljno je veliko da nije dovoljno ni popunjeno. neko bi vjerovatno trebao napraviti jos par da zjape prazna...jah.

i kakvi su ovo argumenti o sportu? dok nije bilo arene i ostalih sportskih objekata svi su kukali kako sportisti ne napreduju jer nemaju uslove. sada kada imaju uslove ne valja sta? zasto nemamo klubove u vrhu? pa zato sto svi koji valjaju odose tamo gdje je para veca. evo, imao si svjez primjer sa zenickim kosarkasicama. i takve probleme ne moze grad da odstrani. pogotovo ne u ovakvom okruzenju. ne znam koje si sportove trenirao, ali ovi glavni koje navodis (fudbal, kosarka) ne da imaju omladinske pogone, nego se vecinom samo u njih i uzdaju, jer seniori ubrzo odlaze dalje. i ja nisam nigdje rekao da se ponosim sahistima, niti bilo kojim drugim sportom, nego sam rekao da ovdje postoje uslovi za iste. to sto ljudi djecu ne zele da salju u iste je sasvim druga stvar, kao i motivacija onih koji su iole aktivni.

sto se tice studentskih udruzenja, oduvijek si imao Asocijaciju studenata. omladinskih organizacija imas na pasija preskakala, samo njihova aktivnost je odraz mentaliteta studenata. zenica je imala dom mladih, ali je padom interesovanja ugasen. to opet nije do doma mladih, nego pogodi do koga?
ja svoje studentske dane pamtim kao poprilicno aktivne, ako su tvoji drugaciji kriv opet grad? pa bolan, ja znam kamaru studenata koji su od '98-04' uspjeli da idu na razmjene, da putuju preko pola svijeta, da rade studentske poslove u drugim zemljama. znam zato sto sam im ja pomagao u tome. ko god je nesto stvarno zelio i bio uporan imao je sansu da svoj naum i ostvari. naravno, tu je uvijek bilo izuzetaka. neki ljudi nekada zaista nemaju srece, ali su takvi ipak izuzeci.

da sumiram. zenica ima ogranicenje taman isto koliko i New York. niko ovdje ne ogranicava ljude da cine stogod zele. sve je na kraju samo i jedino do ljudi. jedan zenicanin ode i uspije raditi u NASA-i, dok drugog to ne interesuje i on ce radije "use, nase i podase". stvar je samo da je puno vise ovih drugih.

@pojedinac, ispravka prihvacena. kao sto vec rekoh malo sam vise cugnuo, pa sam samo kucao sa mozgom na rezervi...

@Warashi, upravo ono sto pokusavam reci.
jefferson

#1532 Re: Zeničani

Post by jefferson »

Ellinor wrote:
jefferson wrote:Samo bi se osvrnuo na Dune scfi serijal. Ja ne znam stvarno koliko je tebi godina, ali taj scfi uradak je imala svaka videoteka u zenici.

Govorim o knjigama Dune. Mislim da je to jasno iz mog posta. Možda nisi znao da je riječ o knjizi koja je kasnije pretvorena u film.

p.s. Hajd mi molim te objasni, ako je tebi toliko loše u inostranstvu, a ovdje super - pa što se ne vratiš?
Kad sam ja rekao da je lose? Kad sam ja rekao da je super?
Gledas stvari crno-bjelo i u tome je problem. Ljudi ne odlaze iz BiH samo zato sto je lose, nego sto mozda imaju priliku da unaprijede karijeru i sl. Ja sam u zenici super zivio, ali mi se ukazala prilika da probam nesto drugo, to ne znaci da se nekad necu vratiti dole.
Ako hoces otici naci ces nacin, ako ne, odes na kafu u Bec, Minhen, skupis para i malo prohodas, uporedis stvari.
Ljudi idu iz Ciriha u neko manje mjesto zato sto mozda to njima odgovara, to ne znaci automatski da je tamo gdje su bili strava i uzas.
Ja se evo opet sad selim, ne zato sto mi je lose, nego zato sto je vrjeme promjeniti sredinu i malo nesto drugo probat.
Hocu reci, nadjes sebi sta tebi odgovara i krenes odatle, ali niko tebi nece stvarati ambijent.
Inace, ovdje gdje zivim suocavao sam se sa problemom da nadjem neku knjigu koju bas ja hocu, jbg, nista nije savrseno.
ExNihilo

#1533 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

@belfy

Kakav je to grad gdje je knjigu lakše pronaći kod uličnih prodavača, nego u knjižari? Smiješno je reći "možda je problem što knjigu pokušavać naći u knjižari". Gdje ću drugo? Ako se moram osloniti na ulicu, prijatelje ili sajam da kupim knjigu koju želim - čini mi se da to potvrđuje moju tezu da ovdje postoji hronični nedostatak kvalitetnih knjižara. Mi nemamo sajam knjige, mi, s vremena na vrijeme, imamo pijacu knjige. Odmah da kažem da ni na toj pijaci nisam našao Dune serijal, pa ako možeš da me prosvijetliš gdje si ti u Zenici uzeo isti bio bih ti zahvalan. Kupovina knjige u 21. stoljeću ne bi trebala predstavljati izazov. Lakše mi je naručiti knjigu sa Amazona ili knjiga.ba nego je kupiti u vlastitom gradu. To, stvarno, mnogo govori. Više me je stid ulaziti u knjižare i suočavati se sa zbunjenim pogledima prodavača kad ih pitaš za neki naslov. Sve to stvori neku odbojnost u čovjeku. Zenica je možda grad po mjeri za srednjovječne ljude poput tebe (kažeš da imaš godina), ali za modernu, urbanu, "internet generaciju" je groblje, srednji vijek, zona sumraka. Uhvatiti free wireless u Zenici je bingo. Upališ GPS i vidiš praznu mapu kroz koju prolazi magistrala. Neću uopće ulaziti ko je kriv za sve što pominjem, jer je to suviše složeno pitanje i nije poenta ove moje priče. Poenta je da život u Zenici čovjeka ograničava sa mnogih aspekata.

Kao što 3-4 koncerta godišnje nisu dovoljna za grad ove veličine, tako ni broj pozorišnih predstava nije. Neposjećenost istih je isključivo rezultate katastrofalne politike pozorišta. Besplatne ulaznice se dijele po političkim strankama, umjesto da se ode u školu i podijele najboljem razredu . Ne jednom godišnje, nego barem sedmično. To je bolje, nego da zjapi prazno. Možda neko od te djece zavoli pozorište, pa sutra bude redovan posjetilac. Ova sadašnja politika recikliranja predstava starih 4 godine nije u svrhu koju ti pominješ - "da nove generacije vide stare predstave", već čisto da se kaže kako se nešto radi, kako se nešto dešava, kako je scena živa. Da se opravdaju plate. To što niko ne posjećuje - ma šta to njih briga, ne dotiče ih se sve dok plata stiže iz budžeta.

Ima ovdje itekako interesa za kvalitetnu muziku. Misliš da Arena ne bi bila puna da dođe Coldplay? Druge stvari leže u grmu, prije svega krkanski mentalitet samih organizatora koji Šabane i Sinane vide kao "očeve muzike". Za nekog ko ne sluša ove žanrove, a takvih je mnogo u Zenici, muzička scena grada ne postoji. Ne postoji. Šta takvome znači koncert Sinana? Doratovo prkno.
i nemati kino zato sto se isto renoviralo je katastrofa? pa onda je bolje da se nista ne renovira/gradi, jer bi to za ovoliki grad bila katastrofa. jel to ta logika?
Pa koja to renovacija zahtijeva 3-4 godine? Nisu renovirali Aleksandriju bilblioteku. To je bio opći zastoj, godinama se cigla nije stavila i nikoga nije bilo briga što grad nema kino.
i sa nekoliko kina smo spali na multipleks koji je nesto vise od jednog kina. tacnije, dovoljno je veliko da nije dovoljno ni popunjeno. neko bi vjerovatno trebao napraviti jos par da zjape prazna...jah.
Što ne napraviti neko manje kino gdje će se prikazivati klasici, primjerice? Ili, kao što postoji u Sarajevu, dvorana/kino gdje se emituju filmovi amatera/mladih režisera. Raznovrsnost je uvijek dobra, a Zenica je nema.

Opet kažem, ne ulazim u to ko je kriv što nemamo sport na zavidnom nivou niti ove ostale komponente - jednostavno konstatiram da ih nemamo. Grad je mrtav, oživi 2-3 x godišnje pred utakmicu reprezentacije i to je to.

edan zenicanin ode i uspije raditi u NASA-i

Pa to nije sigurno zasluga ovog grada. Studentske razmjene o kojima pričaš takođe nisu zasluga ni grada ni njegovih institucija ni studenskih udruženja ni fakulteta. Ko ode na razmjenu, to je njegova lična snalažljivost. Što dovodi u pitanje svrhu postojanja studenskih asocijacija. Zar ne bi one trebale biti posrednik u tome? Završio sam studij i nisam čuo da je neko otišao na razmjenu zahvlajujući ovim asocijacijama. Možda se situacija u budućnosti promijeni sa AIESEC-om.

Malo mi je glupo reći "čovjekova sreća zavisi od njega" ili neku varijantu tog new age/self-help sranja koje ponavljate ti i Warashii. Čovjek se organizira u zajednicu baš zato što se ne može samostalno ostvariti na svim poljima i jer zavisi od institucija same zajednice. Ja kažem: Ovaj grad je sranje, a ti na to kažeš - sreća zavisi od tebe samoga. Ok, ali to ne mijenja činjenicu da je grad sranje i da njegove institucije ne ispunjavaju svoju zadaću.

Nekada je ovdje bio barem radijski festival, sada su i to ukinuli. Bila su zajednička gledanja utakmica, ni toga više nema. Doček nove godine ? Nula poena. Kao što rekoh, sve je manje kolektivnih aktivnosti, a njihov broj i raznovrsnost su duša jednog grada. Ne može ih zamijeniti gajba pive sa društvom u nečijem stanu. Ne može ih zamijeniti klošarenje po ulici i gubarenje po kafama.
ExNihilo

#1534 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

jefferson wrote:
Ellinor wrote:

Kad sam ja rekao da je lose? Kad sam ja rekao da je super?
Gledas stvari crno-bjelo i u tome je problem. Ljudi ne odlaze iz BiH samo zato sto je lose, nego sto mozda imaju priliku da unaprijede karijeru i sl. Ja sam u zenici super zivio, ali mi se ukazala prilika da probam nesto drugo, to ne znaci da se nekad necu vratiti dole.
Ako hoces otici naci ces nacin, ako ne, odes na kafu u Bec, Minhen, skupis para i malo prohodas, uporedis stvari.
Ljudi idu iz Ciriha u neko manje mjesto zato sto mozda to njima odgovara, to ne znaci automatski da je tamo gdje su bili strava i uzas.
Ja se evo opet sad selim, ne zato sto mi je lose, nego zato sto je vrjeme promjeniti sredinu i malo nesto drugo probat.
Hocu reci, nadjes sebi sta tebi odgovara i krenes odatle, ali niko tebi nece stvarati ambijent.
Inace, ovdje gdje zivim suocavao sam se sa problemom da nadjem neku knjigu koju bas ja hocu, jbg, nista nije savrseno.
Je li bolje tamo gdje si ti ili ovdje gdje sam ja?

Da ti dadnem hint, evo večerašnji članak : http://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-na-1 ... /121219120
Kralj Tvrtko I.

#1535 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Subota, Kameni spavac - 5 do 12...

Nemoj TE prespavati :)
belfy

#1536 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ellinor wrote:@belfy

Kakav je to grad gdje je knjigu lakše pronaći kod uličnih prodavača, nego u knjižari? Smiješno je reći "možda je problem što knjigu pokušavać naći u knjižari". Gdje ću drugo? Ako se moram osloniti na ulicu, prijatelje ili sajam da kupim knjigu koju želim - čini mi se da to potvrđuje moju tezu da ovdje postoji hronični nedostatak kvalitetnih knjižara. Mi nemamo sajam knjige, mi, s vremena na vrijeme, imamo pijacu knjige. Odmah da kažem da ni na toj pijaci nisam našao Dune serijal, pa ako možeš da me prosvijetliš gdje si ti u Zenici uzeo isti bio bih ti zahvalan. Kupovina knjige u 21. stoljeću ne bi trebala predstavljati izazov. Lakše mi je naručiti knjigu sa Amazona ili knjiga.ba nego je kupiti u vlastitom gradu. To, stvarno, mnogo govori. Više me je stid ulaziti u knjižare i suočavati se sa zbunjenim pogledima prodavača kad ih pitaš za neki naslov. Sve to stvori neku odbojnost u čovjeku. Zenica je možda grad po mjeri za srednjovječne ljude poput tebe (kažeš da imaš godina), ali za modernu, urbanu, "internet generaciju" je groblje, srednji vijek, zona sumraka. Uhvatiti free wireless u Zenici je bingo. Upališ GPS i vidiš praznu mapu kroz koju prolazi magistrala. Neću uopće ulaziti ko je kriv za sve što pominjem, jer je to suviše složeno pitanje i nije poenta ove moje priče. Poenta je da život u Zenici čovjeka ograničava sa mnogih aspekata.

Kao što 3-4 koncerta godišnje nisu dovoljna za grad ove veličine, tako ni broj pozorišnih predstava nije. Neposjećenost istih je isključivo rezultate katastrofalne politike pozorišta. Besplatne ulaznice se dijele po političkim strankama, umjesto da se ode u školu i podijele najboljem razredu . Ne jednom godišnje, nego barem sedmično. To je bolje, nego da zjapi prazno. Možda neko od te djece zavoli pozorište, pa sutra bude redovan posjetilac. Ova sadašnja politika recikliranja predstava starih 4 godine nije u svrhu koju ti pominješ - "da nove generacije vide stare predstave", već čisto da se kaže kako se nešto radi, kako se nešto dešava, kako je scena živa. Da se opravdaju plate. To što niko ne posjećuje - ma šta to njih briga, ne dotiče ih se sve dok plata stiže iz budžeta.

Ima ovdje itekako interesa za kvalitetnu muziku. Misliš da Arena ne bi bila puna da dođe Coldplay? Druge stvari leže u grmu, prije svega krkanski mentalitet samih organizatora koji Šabane i Sinane vide kao "očeve muzike". Za nekog ko ne sluša ove žanrove, a takvih je mnogo u Zenici, muzička scena grada ne postoji. Ne postoji. Šta takvome znači koncert Sinana? Doratovo prkno.
i nemati kino zato sto se isto renoviralo je katastrofa? pa onda je bolje da se nista ne renovira/gradi, jer bi to za ovoliki grad bila katastrofa. jel to ta logika?
Pa koja to renovacija zahtijeva 3-4 godine? Nisu renovirali Aleksandriju bilblioteku. To je bio opći zastoj, godinama se cigla nije stavila i nikoga nije bilo briga što grad nema kino.
Što ne napraviti neko manje kino gdje će se prikazivati klasici, primjerice? Ili, kao što postoji u Sarajevu, dvorana/kino gdje se emituju filmovi amatera/mladih režisera. Raznovrsnost je uvijek dobra, a Zenica je nema.

Opet kažem, ne ulazim u to ko je kriv što nemamo sport na zavidnom nivou niti ove ostale komponente - jednostavno konstatiram da ih nemamo. Grad je mrtav, oživi 2-3 x godišnje pred utakmicu reprezentacije i to je to.

edan zenicanin ode i uspije raditi u NASA-i

Pa to nije sigurno zasluga ovog grada. Studentske razmjene o kojima pričaš takođe nisu zasluga ni grada ni njegovih institucija ni studenskih udruženja ni fakulteta. Ko ode na razmjenu, to je njegova lična snalažljivost. Što dovodi u pitanje svrhu postojanja studenskih asocijacija. Zar ne bi one trebale biti posrednik u tome? Završio sam studij i nisam čuo da je neko otišao na razmjenu zahvlajujući ovim asocijacijama. Možda se situacija u budućnosti promijeni sa AIESEC-om.

Malo mi je glupo reći "čovjekova sreća zavisi od njega" ili neku varijantu tog new age/self-help sranja koje ponavljate ti i Warashii. Čovjek se organizira u zajednicu baš zato što se ne može samostalno ostvariti na svim poljima i jer zavisi od institucija same zajednice. Ja kažem: Ovaj grad je sranje, a ti na to kažeš - sreća zavisi od tebe samoga. Ok, ali to ne mijenja činjenicu da je grad sranje i da njegove institucije ne ispunjavaju svoju zadaću.

Nekada je ovdje bio barem radijski festival, sada su i to ukinuli. Bila su zajednička gledanja utakmica, ni toga više nema. Doček nove godine ? Nula poena. Kao što rekoh, sve je manje kolektivnih aktivnosti, a njihov broj i raznovrsnost su duša jednog grada. Ne može ih zamijeniti gajba pive sa društvom u nečijem stanu. Ne može ih zamijeniti klošarenje po ulici i gubarenje po kafama.
ja sam Dune nasao u knjizari "Svjetlost" netom prije rata. :) ali sam zato nakon rata bez problema nasao dosta slicnih knjiga (mada su neke bile na engleskom, ali meni nije predstavljalo problem). to sto si ti trazio samo po knjizarama, a ne po svim ostalim nabrojanim mjestima govori samo o tome koliko ti je stalo da nadjes knjigu. pa ja sam samo tokom ratnog perioda uspio pronaci i procitati barem 50-ak knjiga koje su mi bile od interesovanja. nisam ih trazio po knjizarama...
to ti ga dodje kao da trazis, recimo, zenicko mlijeko u trznim centrima u zenici i tamo ga (hipoteticki) ne nadjes niti u jednom, iako ga ima u svim piljarama. a onda kazes kako zenica nema prodavnice da valja...

preskocicu sada veliki dio tvog odgovora, jer bi samo ponavljao vecinu onoga sto govorim. samo da se osvrnem na ova tva boldirana dijela tvog posta. vidis kako lako priznas da su ljudi koji su uspjeli to napravili samo zahvaljujuci sebi, a onda poslije bi protiv samog sebe da se bunis...
nije tesla imao asocijaciju da ga usmjeri ili potpomogne, nego je uspio zato sto se licno zalagao. nije Ivo Andric uspio preko udruzenja pisaca. nisam ja proputovao pola evrope (nakon rata) zato sto me grad slao na te destinacije. tako ni nas zenicanin u NASA-i nije cekao da se u zenici otvori svemirski centar i pokrene svemirski program.

ti moras shvatiti da ljudi rade za grad, a ne obrnuto. zato imas osnivaca svake pojedine institucije, ali nikada nemas instituciju koja je osnovala naucnika. jedan Kemal Kapetanovic napravi istrazivacko-naucni pogon, a taj i takav pogon jos nikada nije napravio novog Kapetanovica.
zivot i grad su zbir pojedinaca. oni ce biti kvalitetni koliko vise bude tih kvalitetnih pojedinaca. evo, uzmimo i taj radijski festival za primjer. ja znam (a vejrovatno i ti) da je to pokrenuo pojedinac. i Davorina je pokrenuo pojedinac. proslavu na otvorenom je pokrenuo pojedinac. dakle u konacnici, uvijek i svagda je samo pojedinac.
ti se sada odluci samo da li zastupas onaj svoj prvi bold ili drugi. tu ces samom sebi najbolje objasniti gdje si.

EDIT: ako si zainteresovan, klasike mozes gledati u MOVIE club-u koliko sam vidio. i ono je fino osvjezenje sto je otvoreno.
jefferson

#1537 Re: Zeničani

Post by jefferson »

Otprilike ova prica ide ono: da su meni napravili uslove ja bi voako ili onako.
Supljiras jaro, supljiras. Te price u svakom kaficu se mogu cuti. Ne znam otkud belfyju strpljenje.
Inace knjige se uzimaju preko Amazona i ja ne znam kad zadnji put kupi knjigu u knjizari.
I to zatos to ja volim papir, inace bar danas ako imas kreditnu karticu sve to mozes download na iPad, kompjuter ili neki drugi tablet, takos e danas knjige citaju!
Cuvaj sume :D
ExNihilo

#1538 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

@belfy

Ne znam na osnovu čega si zaključio da sam pomenutu knjigu tražio isključivo u knjižarama. Volio bih da citiraš rečenicu gdje sam to rekao. Konkretno, Dune sam tražio i kod uličnih prodavača, ali nisam našao. Kod nekog čike u Londži sam pronašao 3. i 4. dio serijala u Kentaurovom izdanju od prije 40tak godina, što nije bilo dovoljno. To je sve. Mislim da je normalno i prirodno da se knjiga prije svega traži u knjižari. Hoću da knjige koje volim, cijenim i imam u kolekciji budu nove, a ne pohabane i stare nekoliko desetljeća. Ubi nas siva ekonomija. Patriote, pomozite zemlji koju volite tako što ćete kupovati proizvode tamo gdje se puni budžet. :) Nemojte da ja ispadam veći patriota od vas.

Tvoja logika "pomozi sam sebi" je jako pogrešna, u kontekstu ove priče. Ne radi se ovdje o prebacivanju krivice za promašene živote na teret grada, kako to neuko @jefferson pokušava predstaviti. Riječ je o tome da pojedinac ne može ostvariti samog sebe na svim poljima, pa samim tim obavezno se mora osloniti na grad u nadi da njegove institucije funkcionišu. Banalan primjer: ako se razbolim, postoje bolnice i doktori. Uzdam se zdravstveni sistem ove zemlje i stručnost doktora da će me izliječiti. Po logici koju vi propagirate, ja treba da sam sebe izliječim, ukoliko to ne umijem - kriviti mogu samo sebe. U društvu postoji specijalizacija i podjela poslova. Ako svi radimo svoj posao, sistem funkcionira i svi profitiramo. Obrnuto, zna se šta biva. Tako postoje ljudi koji su odgovorni da doprinesu kulturnom razvoju ovoga grada. Oni su plaćeni našim novcem. Amnestirati njih odgovornosti i tvrditi da "trebaš sam sebi stvoriti atmosferu" je, u najmanju ruku, imbecilno. Ja se bavim svojim pozivom, ne treba ja da vodim računa hoće li biti dočeka nove godine, imamo li kino i ko smišlja repertoar pozorišta. Ja hoću, nakon što odradim svoji dio društvene odgovornosti, da imam gdje se "duhovno i kulturno" uzdizati i kvalitetno potrošiti vrijeme. Neću da to vrijeme trošim u obilasku svih štandova, knjižara i biblioteka da bih pronašao knjigu koja je praktički lektira.

Movie club je dobra stvar. Takođe, knjižara u Ekranu je kvalitetna i tu sam našao neke naslove koje na drugim mjestima nisam mogao. Dakle, pohvala za rad Ekrana koji predstavljaju, zaista, jednu od rijetkih svijetlih tačaka ovog grada. Trebalo bi i pozorište privatizirati, možda bi se konačno uozbiljili kada bi im plata ovisila od onoga što urade.

@jefferson

Lako je vama Amerima kupovati s Amazona. Kod nas imaš 10% carine, 17% PDV i 2-3% carinske usluge. S obzirom na sve pomenute namete, logično je da ću radije otići do knjižare i potražiti knjigu. Što se tiče e-readera i tableta, to u Zenici još uvijek predstavlja naučnu fantastiku. Možemo i o mojim pokušajima da kupim kvalitetan e-reader u zeničkim prodavnicama. :lol: Sjećam se, prije 2-3 godine, jedan zenički portal je objavio vijest o "prvom zeničaninu sa iPad-om". Pa zar to ne govori sve o ovom gradu? :lol:
belfy

#1539 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ne znam na osnovu čega si zaključio da sam pomenutu knjigu tražio isključivo u knjižarama. Volio bih da citiraš rečenicu gdje sam to rekao. Konkretno, Dune sam tražio i kod uličnih prodavača, ali nisam našao. Kod nekog čike u Londži sam pronašao 3. i 4. dio serijala u Kentaurovom izdanju od prije 40tak godina, što nije bilo dovoljno. To je sve. Mislim da je normalno i prirodno da se knjiga prije svega traži u knjižari. Hoću da knjige koje volim, cijenim i imam u kolekciji budu nove, a ne pohabane i stare nekoliko desetljeća. Ubi nas siva ekonomija. Patriote, pomozite zemlji koju volite tako što ćete kupovati proizvode tamo gdje se puni budžet. :) Nemojte da ja ispadam veći patriota od vas.
pa na osnovu onoga sto si ovdje rekao. procitaj sam. naravno da se knjiga trazi u biblioteci, ali onda, neki znaju i gdje da traze dalje. to sto bi ti da ti je knjiga nova je isto kao sto bi neko da ima teletinu ne stariju od 3 mjeseca. neki znaju gdje je ima, neki ne. jel to onda do mesara?
to sto potezes za patrotizam mogu ti dati samo onu staru postapalicu da se u njemu sakrivaju zadnje hulje? nema patriotizam sa tvojim pitanjem nista. knjiga je knjiga. ono sto je bila hiljadu godina i sada je. patriotizam je, u ovom smislu, totalni promasaj.
Ellinor wrote: Tvoja logika "pomozi sam sebi" je jako pogrešna, u kontekstu ove priče. Ne radi se ovdje o prebacivanju krivice za promašene živote na teret grada, kako to neuko @jefferson pokušava predstaviti. Riječ je o tome da pojedinac ne može ostvariti samog sebe na svim poljima, pa samim tim obavezno se mora osloniti na grad u nadi da njegove institucije funkcionišu. Banalan primjer: ako se razbolim, postoje bolnice i doktori. Uzdam se zdravstveni sistem ove zemlje i stručnost doktora da će me izliječiti. Po logici koju vi propagirate, ja treba da sam sebe izliječim, ukoliko to ne umijem - kriviti mogu samo sebe. U društvu postoji specijalizacija i podjela poslova. Ako svi radimo svoj posao, sistem funkcionira i svi profitiramo. Obrnuto, zna se šta biva. Tako postoje ljudi koji su odgovorni da doprinesu kulturnom razvoju ovoga grada. Oni su plaćeni našim novcem. Amnestirati njih odgovornosti i tvrditi da "trebaš sam sebi stvoriti atmosferu" je, u najmanju ruku, imbecilno. Ja se bavim svojim pozivom, ne treba ja da vodim računa hoće li biti dočeka nove godine, imamo li kino i ko smišlja repertoar pozorišta. Ja hoću, nakon što odradim svoji dio društvene odgovornosti, da imam gdje se "duhovno i kulturno" uzdizati i kvalitetno potrošiti vrijeme. Neću da to vrijeme trošim u obilasku svih štandova, knjižara i biblioteka da bih pronašao knjigu koja je praktički lektira.
moja logika? pa ti malo iznad rece da onim koji su uspjeli nije pomogao grad, nego da su sami uspjeli...
nakon toga opet prica ide u pogresnom pravcu. jesi si ikada odbijen od doktora? da li ti je ikada odbijeno lijecenje? jel taj doktor postao doktor zato sto ga je grad tjerao tamo ili zato sto je sam htio?
ovim cime si se dotakao sistema si djelomicno u pravu. dok svi radimo svoj posao... a ako samo to radimo ko bi trebao da unapredi taj posao, ili ga prosiri na nesto vise?
drug, odgovor je - pojedinac sa idejom i dovoljno entuzijazma i upornosti. to sto je doktor placen iz nasih plate te ne sprecava da postanes bolji od njega, pa da ubires te iste plodove, pa cak i vece.
i da, svako koga se tice i ko zeli te stvari, treba da utice na docek nove godine na otvorenom, kino i repertoar pozorista. jer upravo takvi i mogu/moraju traziti sve navedeno. pa nece traziti neko ko je protiv toga...
to sto bi ti da odradis svoje i onda cekas da te neko zadovolji nije lose. ali u tom slucaju moras imati staru narodnu na umu: "onaj sto nije trazio - nije ni dobio".
Ellinor wrote: Movie club je dobra stvar. Takođe, knjižara u Ekranu je kvalitetna i tu sam našao neke naslove koje na drugim mjestima nisam mogao. Dakle, pohvala za rad Ekrana koji predstavljaju, zaista, jednu od rijetkih svijetlih tačaka ovog grada. Trebalo bi i pozorište privatizirati, možda bi se konačno uozbiljili kada bi im plata ovisila od onoga što urade.
eto, nije nam se tesko ni sloziti.
Ellinor wrote: @jefferson

Lako je vama Amerima kupovati s Amazona. Kod nas imaš 10% carine, 17% PDV i 2-3% carinske usluge. S obzirom na sve pomenute namete, logično je da ću radije otići do knjižare i potražiti knjigu. Što se tiče e-readera i tableta, to u Zenici još uvijek predstavlja naučnu fantastiku. Možemo i o mojim pokušajima da kupim kvalitetan e-reader u zeničkim prodavnicama. :lol: Sjećam se, prije 2-3 godine, jedan zenički portal je objavio vijest o "prvom zeničaninu sa iPad-om". Pa zar to ne govori sve o ovom gradu? :lol:
u ovom dijelu, iako se ne odnosi na mene bi samo rekao da amazon i e-bay se vec dugo koristi u nasoj drzavi. ovdje barem nisi nicem sprecen. no, posto je reprlika jeffersonu nek ti on sam kaze, da ne bude da advokatisem...
Mustang1

#1540 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Ne bih da citam sve ali slucajno vidim i preletim pisali sto o nocnom zivotu cini mi se .. Pa mi imamo jedan (1) klub koji radi poslije 00 (necemo o ukusima) ali samo Ten radi poslije 00 .. Libertas radi do 00 i to samo zimom .. Collegium se zatvorio koji je bio koliko toliko nesto (opet necemo o ukusima) ALi osim ovoga mi nemamo za izlazak mjesto ( ne govorim o obicnim mjestima gdje ces popiti sok,kolac pojesti..) nebitno da li ce tu izlaziti rokeri,folkeri ili sta ti ga ja znam ko jednostavno nema ni za koga !
belfy

#1541 Re: Zeničani

Post by belfy »

u ratnom i postratnom dobu (recimo do 2004) ja sam rijetko, skoro nikada, imao problem da nadjem mjesto gdje mogu popiti jos koju. istini za volju, nekada zato sto sam znao konobare, nocne cuvare i izbacivace. ali skoro nikada nisam izvisio. oni koji odluce jednom u godinu dana napraviti provod...vjerujem da moze zadati glavobolje. ali cak i takvi, ako unaprijed sve dogovore nemaju problema. opet, sve je to od covjeka do covjeka. nista manje i nista vise, a opet sasvim dovoljno...

to je jedna od stvari o kojima sam govorio u jednom od svojih prethodnih postova. moras znati svoj grad da bi ga zivio. ako ga ne poznajes dovoljno, njegove ljude, njegove ulice...onda ti grad ne moze nikako biti kriv za to.
jefferson

#1542 Re: Zeničani

Post by jefferson »

Tvoja logika "pomozi sam sebi" je jako pogrešna, u kontekstu ove priče. Ne radi se ovdje o prebacivanju krivice za promašene živote na teret grada, kako to neuko @jefferson pokušava predstaviti. Riječ je o tome da pojedinac ne može ostvariti samog sebe na svim poljima, pa samim tim obavezno se mora osloniti na grad u nadi da njegove institucije funkcionišu. Banalan primjer: ako se razbolim, postoje bolnice i doktori. Uzdam se zdravstveni sistem ove zemlje i stručnost doktora da će me izliječiti. Po logici koju vi propagirate, ja treba da sam sebe izliječim, ukoliko to ne umijem - kriviti mogu samo sebe. U društvu postoji specijalizacija i podjela poslova. Ako svi radimo svoj posao, sistem funkcionira i svi profitiramo. Obrnuto, zna se šta biva. Tako postoje ljudi koji su odgovorni da doprinesu kulturnom razvoju ovoga grada. Oni su plaćeni našim novcem. Amnestirati njih odgovornosti i tvrditi da "trebaš sam sebi stvoriti atmosferu" je, u najmanju ruku, imbecilno. Ja se bavim svojim pozivom, ne treba ja da vodim računa hoće li biti dočeka nove godine, imamo li kino i ko smišlja repertoar pozorišta. Ja hoću, nakon što odradim svoji dio društvene odgovornosti, da imam gdje se "duhovno i kulturno" uzdizati i kvalitetno potrošiti vrijeme. Neću da to vrijeme trošim u obilasku svih štandova, knjižara i biblioteka da bih pronašao knjigu koja je praktički lektira.

Movie club je dobra stvar. Takođe, knjižara u Ekranu je kvalitetna i tu sam našao neke naslove koje na drugim mjestima nisam mogao. Dakle, pohvala za rad Ekrana koji predstavljaju, zaista, jednu od rijetkih svijetlih tačaka ovog grada. Trebalo bi i pozorište privatizirati, možda bi se konačno uozbiljili kada bi im plata ovisila od onoga što urade.

@jefferson

Pa kupis e-reader negdje jbg, hoces da ti neko donese na vrata? Nema u prodavnici, kupi negdje i donwload knjige i slicno.
Jbg, ti si ljut na sve i svakog zato sto si u zenici. Jaro meni se cini kada bi te posadili u minhen ti bi naso 1001 manu.
Inace, ja evo sad sa vecere iz jednog restorana, zatvorili restoran u 9. Jedino mjesto koje radi iza 00 je Gay klub!!! A ovdje ne mozes nocnog cuvara probuditi i sl.
Jel postoji mogucnost da pocnes nalaziti neke pozitivne stvari?
Evo gdje bi ja bio:
http://www.facebook.com/babanovac
ExNihilo

#1543 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

@belfy

Neću se više osvrtati na pitanje knjige, rekao sam sve što sam namjeravao na tu temu, a uz to zaista nemam šta reći na ove tvoje komparacije sa teletinom.
nakon toga opet prica ide u pogresnom pravcu. jesi si ikada odbijen od doktora? da li ti je ikada odbijeno lijecenje? jel taj doktor postao doktor zato sto ga je grad tjerao tamo ili zato sto je sam htio?
Komparacija sa doktorom nije imala za svrhu da izrazi kritiku zdravstvenog sistema, već da ti pojasni neispravnost logike kojom barataš. Stoga, nema svrhe odgovarati na ova pitanja.
to sto je doktor placen iz nasih plate te ne sprecava da postanes bolji od njega, pa da ubires te iste plodove, pa cak i vece.
To je dio problema u ovom gradu, malo ko se bavi onim za šta je odgovoran i stručan. Mislim, kod nas su doktori češće menadžeri i političari, nego što su doktori. Tako da nisu u pravu - ne, ne mogu biti doktor. Neka to rade ljudi školovani i stručni za to. A menadžerske, političke i druge pozicije neka ostave, opet, ljudima koji su školovani i stručni za to.
i da, svako koga se tice i ko zeli te stvari, treba da utice na docek nove godine na otvorenom, kino i repertoar pozorista
Kako? Hajde, molim te, pojasni? Kako ja mogu ostvariti utjecaj na organiziranje dočeka nove godine? Da ga lično organiziram ispred bosanke? Da budem ta tvoja mitska uberindividua koja će na svojim plećima riješiti probleme ovog grada? Ili, da šaljem molbe načelniku koje će imati jednaku sudbinu kao i masovne molbe povodom preimenovanja bulevara ?

@jeffereson
Pa kupis e-reader negdje jbg, hoces da ti neko donese na vrata? Nema u prodavnici, kupi negdje i donwload knjige i slicno.
Gdje da kupim? Šta znači "Ako nema u prodavnici, kupi negdje"?

Pošto se priča prilično rasplinula i banalizovala poređenjima sa teletinom, sumirao bih svoju misao:

Zenica je kancerogen, smrdljiv, ekonomski devalviran, politički korumpiran, pravno opstruiran, kulturno i tehnološki jadan (da ne kažem primitivan) grad.

- Najveće zagađenje u državi, vjerovatno i u Evropi.
- Nezaposlenost 30.000, što čini 50% radno sposobnog stanovništva. Ze-do kanton - nezaposlenost 70.000 što ga čini, uz TZ kanton, apsolutnim "šampionom".
- O kulturi sam dovoljno već rekao : jadna ponuda knjiga, jadna muzička scena, jadan teatar, jadne kolektivne aktivnosti, itd.

Sumirano su činjenice, a ne mišljenja. Reći da ove stvari ne ograničavaju pojedinca može samo ona ista osoba koja je nedavno apsolutnom većinom podržala nastavak ekonomske destrukcije Zenice i politiku multimilionskog zaduživanja, ona ista osoba koja još nikada nije bila međut 50tak osoba koje se pojava na protestima protiv zagađenja, osoba kojoj kultura ionako ništa ne znači jer ne konzumira, osoba kojoj je postavljanje trave na stadion "dokaz" razvoja, itd.
belfy

#1544 Re: Zeničani

Post by belfy »

iz nerazumijevanja paralele reci da je necija logika pogresna je vrlo pohvalno bas... sve vise si ignorantan i napadan, a onda bi da ti se objasnjava kako neko moze uticati na organizaciju doceka na otvorenom. jako lijepo. e-reader, bas kao i bilo koju tehnolosku napravu u zenici mozes naruciti u lokalnim radnjama tehnicke opreme (i iza ovog stojim u potpunosti). par godina sam radio u jednoj takvoj i dobro znam sta pricam. ako nisi uspio nabaviti ni e-reader, onda je tvoj trud zaista upitan.
prvi zenicanin sa iPadom je vijest (iako se ne sjecam da sam ikada procitao takvu vijest), ne zbog teskog dolaska do istog, nego zbog cudjenja da neko ovdje ima para za takvo ku*cenje.

pred kraj si se fino osvrnuo na zenicu. samo mi nije jasno sto ne ides negdje drugo ako ti je tako lose? ako je ovdje zaposlenost najgora, onda trazis posao tamo gdje je manja i gdje ce ti biti ljepse zivjeti. meni da je ovdje lose, ja zaista ne bih razmisljao dugo, nego bih samo radio na promjeni.

ne znam cemu ova potreba da na kraju pokusavas ovako pljuvati sagovornika. iako nemam pojma sta ti znaci ovo "osoba koja je apsolutnom vecinom...". posto vjerujem da je meni upuceno, jer samnom komuniciras ovdje, samo da ti kazem da sam ja bio na dva protesta protiv zagadjenja. cak sam bio i na ovom danasnjem ispred upravne zgrade mittala, bit cu i na ovom u subotu. na skoro svakom sam koncertu u pozoristu, samo nisam ljubitelj svakakvih predstava. postavljanje trave ja nisam nigdje pominjao kao ikakav dokaz razvoja.
elem, u procjeni si potpuno promasio. iako tesko mogu da razumijem cemu ovakav zavrsetak posta.
jefferson

#1545 Re: Zeničani

Post by jefferson »

1. Kao sto ti je Belfy rekao, e-reader mozes naruciti u bilo kojoj prodavnici tehnicke robe.
2. Ko sto ti je rekao, ako ti je lose idi u sarajevo ako je bolje ili negdje drugo, niko ti ne brani.
3. Ako imas nesto protiv vlasti u gradu, fino se kandiduj za opcinsko vijece i sl.
4. Moes studirati menadzment, ali menadzeri ne postaju zato sto su zavrsili skolu za menadzera, nego zato sto imaju takve karakterne sposobnosti. Skola te samo uoblici i da ti potrebno znanje kada su u pitanju zakoni, globalizacija i sl. Ako si supak od covjeka, nikad neces biti menadzer kako bog zapovjeda.

Ali kljucno pitanje je: sta bi ti promjenio i kako????
kakavdanakneiskustvu

#1546 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

ExNihilo

#1547 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

belfy wrote:e-reader, bas kao i bilo koju tehnolosku napravu u zenici mozes naruciti u lokalnim radnjama tehnicke opreme (i iza ovog stojim u potpunosti). par godina sam radio u jednoj takvoj i dobro znam sta pricam. ako nisi uspio nabaviti ni e-reader, onda je tvoj trud zaista upitan.
i
jefferson wrote:1. Kao sto ti je Belfy rekao, e-reader mozes naruciti u bilo kojoj prodavnici tehnicke robe.
Meni je najbolje kad Jefferson iz Amerike počne da govori o sadržaju zeničkih prodavnica :D U Zenici, gospodo, možete samo kupiti kineske ebook readere (koji se ne ebayu prodaju za $20-$30, a kod nas preko 100 BAM) od kojih ti oči prokrvare ako pokušaš na njima pročitati bilo šta. Ja nisam ni rekao da u Zenici nema e-readera, ja sam rekao da u Zenici nema kvalitetnih e-readera. Pročitajte pažljivo post prije nego replicirate na isti. Ne pada mi na pamet uzimati kinesko smeće na koje naši vrli trgovci ubiru maržu 200%. Toliki levat nisam. Što se tiče ovoga što @belfy reče - da mogu naručiti bilo koju tehnološku napravu u lokalnim radnjama - nisam siguran tačno na šta misliš. Ako misliš da imaju na stanju bilo koju tehnološku napravu - veoma brzo ti mogu dokazati da nisi u pravu. Ako, pak, misliš da je mogu naručiti po potrebi - to mogu i ja sam učiniti preko interneta i pri tome jeftnije, zar ne?
prvi zenicanin sa iPadom je vijest (iako se ne sjecam da sam ikada procitao takvu vijest), ne zbog teskog dolaska do istog, nego zbog cudjenja da neko ovdje ima para za takvo ku*cenje.
Zaista pokušavaš reći da u Zenici niko nema 1000 KM za iPad? Nemoj, molim te. Apsolutno nije to u pitanju. Radi se o tome da širenje ovoga grada nije pratilo istvoremeno i nadrastanje mentaliteta kasabe.
pred kraj si se fino osvrnuo na zenicu. samo mi nije jasno sto ne ides negdje drugo ako ti je tako lose?
Apsolutno si u pravu. Ovaj grad ne namjeravam još dugo gledati. Samo, promijeniti grad nije isto što i promijeniti tv kanal. Ne zbog emotivnih razloga, već, prije svega, finansijskog šoka. Možda ti, kao srednjovječan čovjek, ne vidiš ono što ja kao mlađa osoba vidim - ovaj grada masovno napuštaju mladi ljudi i ne vraćaju se u njega jer nemaju šta ovdje tražiti. Barem 70% moje generacije (plus/minus 5 godina) napustilo je ovaj grad. Neće proći mnogo vremena dok Zenica ne postane grad penzionera, ukoliko se nešto radikalno ne promijeni.
ne znam cemu ova potreba da na kraju pokusavas ovako pljuvati sagovornika. iako nemam pojma sta ti znaci ovo "osoba koja je apsolutnom vecinom...". posto vjerujem da je meni upuceno, jer samnom komuniciras ovdje, samo da ti kazem da sam ja bio na dva protesta protiv zagadjenja. cak sam bio i na ovom danasnjem ispred upravne zgrade mittala, bit cu i na ovom u subotu.
Nije bilo direktno tebi upućeno, jer te ne poznajem. Više je generalna opaska za sve one koji su srozali ovaj grad na ovako jadan nivo i odgovor na neke komentare koji se često provlače po ulicama Zenice.

jefferson wrote:Moes studirati menadzment, ali menadzeri ne postaju zato sto su zavrsili skolu za menadzera, nego zato sto imaju takve karakterne sposobnosti. Skola te samo uoblici i da ti potrebno znanje kada su u pitanju zakoni, globalizacija i sl. Ako si supak od covjeka, nikad neces biti menadzer kako bog zapovjeda.
Lupaš glupost, jeffersone. Neraskidivi dio kapitalizma je menadžerske ekonomija, koja podrazumijeva odvajanje vlasništva od upravljanja i postavljanje kompetentnih i školovanih ljudi da upravljaju firmama i institucijama. Kod nas (generalno u BiH) menadžerska ekonomija ne postoji, već postoji politička ekonomija (za državne firme) dok za privatne još vrijedi pravilo "ovo je moje i nećeš mi ti govorit kako ću voditi firmu". U svakom slučaju, to je zasebna tema.

S obzirom da BiH ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropi (situacija je, naime, daleko gora od toga - spadamo u top 20 zemalja svijeta po stopi nezaposlenosti - rame uz rame sa takvim "velesilama" kao što je Kenija), pri čemu je, u takvoj ekonomskoj močvari, Ze-do kanton uspio nemoguće - imati iznadprosječnu stopu nezaposlenosti, tj. stopu nezaposlenosti veću nego što je prosječna na nivou države, dat ću sebi za pravo da kažem sljedeće i time, nadam se, završiti ovu raspravu:

Ako je Balkan šupak svijeta, onda je BiH čmar na tom šupku, a Zenica hemoroid na tom čmaru.
veliki_ah

#1548 Re: Zeničani

Post by veliki_ah »

Ovdje ljudi idu iz krajnosti u krajnost.

Niti je zenica toliko bajna, niti je toliko crna.

Prvo, kino, pozoriste: Treba da znate da tuzla nema ni kina ni pozorista vec 25 godina (ne znam da li je prije rata imala, vjerovatno jeste). Mostar je tek ljetos dobio kino nakon 25 godina, pozoriste nemaju. Ostale gradove ne treba ni spominjati. A mi to ne samo da imamo, nego imamo vrhunsko i kino i pozoriste. Takodjer, bnp je najaktivnije pozoriste, i moze o tome pricati ko sta hoce. Poenta je sto u zenici nema kriticna masa koja redovno ide na predstave, koji znaju prepoznati dobru prestavu, pa sale mogu napuniti samo izvikane sund predstave. U sarajevu je drugacije i mi se u tome jednostavno ne mozemo i ne trebamo porediti s njima.
Jednostavno, neke stvari trebamo znati da nije samo u zenici tako. Situacija u bih je u kurcu i toga treba biti svjestan. Samo se treba uporediti sa gradovima naseg ranga i sve ce biti jasno.
Sport je uzas. Infrastrutkuru imamo predobru, ali jednostavno nema sluha niti medju onima koji daju pare, niti medju onima koji te pare trebaju uloziti pa napraviti sportiste i sportske klubove. U tom segmentu se jednostavno sve pogresno radi. Svi hoce instant rezultat, i svi od toga hoce veliku zaradu. Mora se znati da je jako tesko ostvariti zaradu u sportu, pogotovo na nivou na kojem ga mi mozemo igrati. Najpopularniji i najprofitabilniji sport, fudbal, da bi bio prvak i da bi bio najbolji treba 5-6 miliona godisnje, a od evrope, sponzora i prodaje igraca se ne moze zaraditi ni petina tog iznosa. Samim tim da je sport u cijeloj zemlji na katastrofalnim nogama i da su rijetki, al bas rijetki kolektivi koji imaju konstantan rezultat dovoljno govori koliko je tesko nesto napraviti. Kod nas se jos to sve potrefilo sa gore navedenom nesposobnoscu u svakom segmentu i onda imamo grcanje i tavorenje uvijek ''tu negdje''.

Studentski zivot je katastrofa, ali i to se polako razvija. zenica nije naucila biti studentski grad i tek se polako na to navikavamo. Nocni zivot je katastrofa, ali opet se nadje nesto kad se hoce. Malo smo ograniceni brojem mjesta za izlazak, ali s obzirom na to koliko raja ima para, vise kafica ne moze ni biti. U drugim gradovima je dosta bolja situacija sto se toga tice, ali isto tako ni omladina tih gradova nije zadovoljna, sto je opet ona nasa standardna da nikad nista ne valja, pa nam ni las vegas nebi odgovarao. Ali u tuzli, mostaru, bihacu, BL sam primjetio tu neku kriticnu masu urbane raje koja je veca i koja se ne svodi na dva kafica, a kod nas se na zalost svodi.
Ima kafica koji rade do 2-3 sata vikendom, i moze se fino zasjesti, ali uvijek se to svede na par drustava. Ne mora biti klub da bi se zalomilo u noc.

Vecih koncerata nema, jer nema racunice. Zenica zove festival je pozitivan bljesak, ali pitanje je i koliko ce oni opstati, posto sam cuo da i oni sve slabiju podrsku finansijsku imaju. Ni sarajevo nema velikih koncertnih dogadjaja, ali zato svake sedmice imaju po 2-3 solidna klupska koncerta na koja se moze otici. I uvijek se ima neki izbor. Kod nas se ne moze ozbiljniji dogadjaj organizovati ni na mjesecnoj osnovi i svi smo vise siti sere i nuneta i bobana.

Mene najvise u zenici brine to sto je nemoguce ostvariti normalan zivot sa normalnim zaposlenjem. Tu jednostavno nema perspektive. U koju god se firmu zaposli covjek, mora se milion zvijezda poklopiti da bi se napredovalo ili uspjelo. To je ono cime tavori vecina gradova u bih, ali to je i ono zbog cega omladina ide. Konkretno u sarajevu su mogucnosti nevjerovatno vece, i velika vecina mladih zbog toga (plus blizina) tamo rado ide i nastavlja zivot. Ljudi po zenici zavrsavaju fakultete a rade poslove za 600 Km, i s time su cak zadovoljni jer su svjesni da je i to uspjeh. Kada se u zenici poveca mogucnost zaposlenja, sve ce polako rasti, a do tada osudjeni smo na zivotarenje od danas do sutra ;)
belfy

#1549 Re: Zeničani

Post by belfy »

ellinor, mi eto, preko tok e-readera opet dodjosmo do toga da ga ovdje mozes nabaviti i sam (i to je kao lose), a kada je jefferson u pitanju onda njemu za to isto kazes "lako je njemu kupiti sa Amazona"... ovo je ona logika da je susjedova trava uvijek zelenija. djelomicno mi je zao sto tako razmisljas, mada ja tebe sasvim dovoljno razumijem. zbog toga i ovaj tvoj osvrt da je 70% tvoje populacije otislo. da je tako nezaposlenost bi nam bila dosta manja, a i skole vjerovatno praznije. to trenutacno nije slucaj.
ja sam kao mladji vidio sve sto si i ti vidio, samo ti jos nisi vidio sve sto sam ja vidio. ti tu gledas samo jednu stranu - onu negativnu. ti vidis ljude kako odlaze, a i ja sam se toga nagledao. ipak, vidim i ljude koji dolaze. to su prirodni procesi. jos uzevsi stanje sredine to su ocekivana kretanja.

i ja sam ponekada znao zapadati u te crne misli. pa i dan-danas. no takvi periodi dodju i prodju. ja sam uvijek bio neki optimisticni realista. uvijek sam se drzao one: "ko ne zna cijeniti ono sto ima, nece nikada biti sretan." cak je i Andric dao jedno dobro misljenje (pade mi na pamet kada ga vec pominjasmo gore): "Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije: kako nam često baš to malo nedostaje!"

elem, ako mislis da ces srecu naci drugdje drago mi je da radis na tome. bitno je teziti i raditi na onome sto zelis. od prazne price dodjes do mrznje i negativnog stava prema svemu. meni zenica nije dala mnogo, ali sam to pokusao iskoristiti najbolje sto sam znao. ne sjecam se da sam ikada zbog toga zahvaljivao gradu, uvijek i najprije sebi. iz istih razloga ga nikada nisam ni kudio, uvijek samo sebe.

@veliki ah, lijepo sroceno. no, tuzla je imala kino i prije i poslije rata. samo ne znam da li je jos aktivno, ali sam u istom bio zadnji put '99. isto tako ima i pozoriste i ono je i sada aktivno koliko sam upucen.
Kralj Tvrtko I.

#1550 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Image
Post Reply