@belfy
Kakav je to grad gdje je knjigu lakše pronaći kod uličnih prodavača, nego u knjižari? Smiješno je reći "možda je
problem što knjigu pokušavać naći u knjižari". Gdje ću drugo? Ako se moram osloniti na ulicu, prijatelje ili sajam da kupim knjigu koju želim - čini mi se da to potvrđuje moju tezu da ovdje postoji hronični nedostatak kvalitetnih knjižara. Mi nemamo sajam knjige, mi, s vremena na vrijeme, imamo pijacu knjige. Odmah da kažem da ni na toj pijaci nisam našao Dune serijal, pa ako možeš da me prosvijetliš gdje si ti u Zenici uzeo isti bio bih ti zahvalan. Kupovina knjige u 21. stoljeću ne bi trebala predstavljati
izazov. Lakše mi je naručiti knjigu sa Amazona ili knjiga.ba nego je kupiti u vlastitom gradu. To, stvarno, mnogo govori. Više me je stid ulaziti u knjižare i suočavati se sa zbunjenim pogledima prodavača kad ih pitaš za neki naslov. Sve to stvori neku odbojnost u čovjeku. Zenica je možda grad po mjeri za srednjovječne ljude poput tebe (kažeš da imaš godina), ali za modernu, urbanu, "internet generaciju" je groblje, srednji vijek, zona sumraka. Uhvatiti free wireless u Zenici je bingo. Upališ GPS i vidiš praznu mapu kroz koju prolazi magistrala. Neću uopće ulaziti ko je kriv za sve što pominjem, jer je to suviše složeno pitanje i nije poenta ove moje priče. Poenta je da život u Zenici čovjeka ograničava sa mnogih aspekata.
Kao što 3-4 koncerta godišnje nisu dovoljna za grad ove veličine, tako ni broj pozorišnih predstava nije. Neposjećenost istih je isključivo rezultate katastrofalne politike pozorišta. Besplatne ulaznice se dijele po političkim strankama, umjesto da se ode u školu i podijele najboljem razredu . Ne jednom godišnje, nego barem sedmično. To je bolje, nego da zjapi prazno. Možda neko od te djece zavoli pozorište, pa sutra bude redovan posjetilac. Ova sadašnja politika recikliranja predstava starih 4 godine nije u svrhu koju ti pominješ - "da nove generacije vide stare predstave", već čisto da se kaže kako se nešto radi, kako se nešto dešava, kako je scena živa. Da se opravdaju plate. To što niko ne posjećuje - ma šta to njih briga, ne dotiče ih se sve dok plata stiže iz budžeta.
Ima ovdje itekako interesa za kvalitetnu muziku. Misliš da Arena ne bi bila puna da dođe Coldplay? Druge stvari leže u grmu, prije svega krkanski mentalitet samih organizatora koji Šabane i Sinane vide kao "očeve muzike". Za nekog ko ne sluša ove žanrove, a takvih je mnogo u Zenici, muzička scena grada ne postoji. Ne postoji. Šta takvome znači koncert Sinana? Doratovo prkno.
i nemati kino zato sto se isto renoviralo je katastrofa? pa onda je bolje da se nista ne renovira/gradi, jer bi to za ovoliki grad bila katastrofa. jel to ta logika?
Pa koja to renovacija zahtijeva 3-4 godine? Nisu renovirali Aleksandriju bilblioteku. To je bio opći zastoj, godinama se cigla nije stavila i nikoga nije bilo briga što grad nema kino.
i sa nekoliko kina smo spali na multipleks koji je nesto vise od jednog kina. tacnije, dovoljno je veliko da nije dovoljno ni popunjeno. neko bi vjerovatno trebao napraviti jos par da zjape prazna...jah.
Što ne napraviti neko manje kino gdje će se prikazivati klasici, primjerice? Ili, kao što postoji u Sarajevu, dvorana/kino gdje se emituju filmovi amatera/mladih režisera. Raznovrsnost je uvijek dobra, a Zenica je nema.
Opet kažem, ne ulazim u to ko je kriv što nemamo sport na zavidnom nivou niti ove ostale komponente - jednostavno konstatiram da ih nemamo. Grad je mrtav, oživi 2-3 x godišnje pred utakmicu reprezentacije i to je to.
edan zenicanin ode i uspije raditi u NASA-i
Pa to nije sigurno zasluga ovog grada. Studentske razmjene o kojima pričaš takođe nisu zasluga ni grada ni njegovih institucija ni studenskih udruženja ni fakulteta. Ko ode na razmjenu, to je njegova lična snalažljivost. Što dovodi u pitanje svrhu postojanja studenskih asocijacija. Zar ne bi one trebale biti posrednik u tome? Završio sam studij i nisam čuo da je neko otišao na razmjenu zahvlajujući ovim asocijacijama. Možda se situacija u budućnosti promijeni sa AIESEC-om.
Malo mi je glupo reći "čovjekova sreća zavisi od njega" ili neku varijantu tog new age/self-help sranja koje ponavljate ti i Warashii. Čovjek se organizira u zajednicu baš zato što se ne može samostalno ostvariti na svim poljima i jer zavisi od institucija same zajednice. Ja kažem: Ovaj grad je sranje, a ti na to kažeš - sreća zavisi od tebe samoga. Ok, ali to ne mijenja činjenicu da je grad sranje i da njegove institucije ne ispunjavaju svoju zadaću.
Nekada je ovdje bio barem radijski festival, sada su i to ukinuli. Bila su zajednička gledanja utakmica, ni toga više nema. Doček nove godine ? Nula poena. Kao što rekoh, sve je manje kolektivnih aktivnosti, a njihov broj i raznovrsnost su duša jednog grada. Ne može ih zamijeniti gajba pive sa društvom u nečijem stanu. Ne može ih zamijeniti klošarenje po ulici i gubarenje po kafama.