Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shiljak

#1526 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

@jefferson jel moraš post iznad svog citirati? :D
jefferson

#1527 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

shiljak wrote:@jefferson jel moraš post iznad svog citirati? :D
Ma jbg, ono automatski pritisnuo qutoe :D
Damir_5

#1528 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Damir_5 »

jefferson wrote:[
Jaro, ti problemi su svugdje prisutni u svijetu. Amerika je dobar primjer kada su neke stvari u pitanju. Oni kada krenu graditi oni obicno idu sa projektima koji traju godinama ako ne i decenijama. Kvalitet americkih cesta nije kao u njemackoj ali imaju dublji razlozi koji su vise ticu lokalne politike i ukratko, raspolozivosti i kvalitete materijala za gradju odredjenih dionica. Tako imas Nevadu i Las Vegas gdje su ceste primjer kvalitete a par stotina km dalje u kaliforniji katastrofu.
Problemi s kojima s emi susrecemo su normalni, samo mi nismo jos provarili trzisnu utakmicu a i politicari nam se vrlo lako rpodaju, jbg, sve je to ucenje i sazrjevanje, nema niceg preko noci!
Ma dobro, ne interesuju nas sad Ameri u tome, bitno je da se ubrzaju radovi i da se sto prije pocnu naplacivati autoceste.

Kako ubrzati izgradnju autocesta u BiH?

1. Ukrupniti dionice za izgradnju, ne graditi po par kilometara dionice, nego 50tak odjednom
2. Izvrsiti pritisak na izvodjace radova da angaziraju istovremeno vise tehnike i vise ljudstva, a ne da malo rade, malo ne rade i da je na gradilistu mjesecima prisutan recimo jedan bager i par radnika koji se dosadjuju.

BiH placa autoceste po svjetskim cijenama, nije nista neobicno da trazi i svjetsku produktivnost.

jefferson

#1529 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

Svjetske cijene=svjetska produktivnost. N eide to bas tako, jer nikako ne mozes uticati na svjetske cijene (nafta, asfalt itd) ali unutrasnji faktori itekako mogu uticati na produktivnost. Dzaba sto ti to trazis i slicno.
Canton

#1530 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

VjecitiStudent wrote:
A tvoj "zvanicni" izvor podataka je ...?
I koje je brojacko mjesto u pitanju?

U redovnom godisnjem biltenu "BROJANJE SAOBRAĆAJA NA MAGISTRALNIM CESTAMA FEDERACIJE BiH U 2011. GODINI", JP "Ceste Federacije BiH", gdje su za sve brojačke stanice dati i podaci i za prethodne godine, nista slicno gornjim ciframa za navedeni pravac ne postoji.
http://www.jpdcfbh.ba/ba/aktivnosti/pub ... H_2011.pdf

Moja kalkulacija uzima u obzir strukturu saobracaja - ona je proporcionalna strukturi saobracaja na postojecoj auto-cesti.
Brojanje saobraćaja za 2009 i struktura saobraćaja na brojačkom mjestu Tarčin.

A koja je to struktura saobraćaja koju si ti uzeo i na kojoj dionici?

ako si ti računao i po podacima iz 2011 opet si debelo grijesšio
Podaci iz 2011 za brojno mjesto Tarčin su 7474 što sigurno nije pola od 11.000 kako si naveo
po 2011 prihod na toj trasi bi bio 7.817.260 KM i to samo za 275 dana, za koliko je brojano saobraćaja
matematicar_teski

#1531 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by matematicar_teski »

Vijenac bi trebao biti probijen za Dan nezavisnosti. A zavrsen pocetkom 2014. Jedan od najvecih tunela u Evropi,koji se gradi(nasom pamecu). takodjer na koridoru se trenuto buse 2 tunela jos(turskom i nasom pamecu).. duzine jedan 2000 m,a drugi ja mislim 300 m.Planiran je na koridoru tunel Prenj duzine oko 6000 m(definitivno bit ce najslozeniji objekat na trasi koridora). Takodjer na trasi su probijena dva tunela na tkz. Sarajevskoj obilaznici,za duzinu nisam siguran, ali nije iznad 100 m, ovi tuneli su probijeni za vrijeme SFRJ.
Jedina greska po meni je pravljene autoputa u Hercegovini,koji ne vodi nigdje, bolje bi bilo da su se pare ulozile u obilaznicu oko zenice.
simonese

#1532 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by simonese »

matematicar_teski wrote:Vijenac bi trebao biti probijen za Dan nezavisnosti. A zavrsen pocetkom 2014. Jedan od najvecih tunela u Evropi,koji se gradi(nasom pamecu). takodjer na koridoru se trenuto buse 2 tunela jos(turskom i nasom pamecu).. duzine jedan 2000 m,a drugi ja mislim 300 m.Planiran je na koridoru tunel Prenj duzine oko 6000 m(definitivno bit ce najslozeniji objekat na trasi koridora). Takodjer na trasi su probijena dva tunela na tkz. Sarajevskoj obilaznici,za duzinu nisam siguran, ali nije iznad 100 m, ovi tuneli su probijeni za vrijeme SFRJ.
Jedina greska po meni je pravljene autoputa u Hercegovini,koji ne vodi nigdje, bolje bi bilo da su se pare ulozile u obilaznicu oko zenice.
opet majorizacija Hercegovine :D
jefferson

#1533 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

matematicar_teski wrote:Vijenac bi trebao biti probijen za Dan nezavisnosti. A zavrsen pocetkom 2014. Jedan od najvecih tunela u Evropi,koji se gradi(nasom pamecu). takodjer na koridoru se trenuto buse 2 tunela jos(turskom i nasom pamecu).. duzine jedan 2000 m,a drugi ja mislim 300 m.Planiran je na koridoru tunel Prenj duzine oko 6000 m(definitivno bit ce najslozeniji objekat na trasi koridora). Takodjer na trasi su probijena dva tunela na tkz. Sarajevskoj obilaznici,za duzinu nisam siguran, ali nije iznad 100 m, ovi tuneli su probijeni za vrijeme SFRJ.
Kako ne vodi, ide do HR, a to ima itkekakve veze! Valjda su i hercegovci stanovnici ove drzave?
matematicar_teski

#1534 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

jefferson wrote:
Kako ne vodi, ide do HR, a to ima itkekakve veze! Valjda su i hercegovci stanovnici ove drzave?
vodi na imaginarni prelaz bijace, bit ce 10 km autoputa, a onda makadama 15ak kilometara do pocitelja :-) . Posto znam da se ova dionica mostar-pocitelj-kravice nece praviti narednih 10 godina. Takodjer autoput tarcin-vlakovo(dionica koridora Vc) ocekuje se da se isplati za 35 godina 8-) . A josanica-kakanj za 10ak godina,treba da ubacuje profit cisti. Promet na nasim atocestama je vise nego dobar, a kad se kompletira dionica tarcin-zenica bit ce jos bolji
jefferson

#1535 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

matematicar_teski wrote:
jefferson wrote:
vodi na imaginarni prelaz bijace, bit ce 10 km autoputa, a onda makadama 15ak kilometara do pocitelja :-) . Posto znam da se ova dionica mostar-pocitelj-kravice nece praviti narednih 10 godina. Takodjer autoput tarcin-vlakovo(dionica koridora Vc) ocekuje se da se isplati za 35 godina 8-) . A josanica-kakanj za 10ak godina,treba da ubacuje profit cisti. Promet na nasim atocestama je vise nego dobar, a kad se kompletira dionica tarcin-zenica bit ce jos bolji
Pa dobro, ne mozes imati nikad 100% isplativu dionicu. Neke ce dionice biti itekako isplative, neke ce praviti gubitak. Tako se drzava pravi, a drzava je malo vise od zenice i sarajeva.
matematicar_teski

#1536 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Pa dobro, ne mozes imati nikad 100% isplativu dionicu. Neke ce dionice biti itekako isplative, neke ce praviti gubitak. Tako se drzava pravi, a drzava je malo vise od zenice i sarajeva
:thumbup:
Damir_5

#1537 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Damir_5 »

Vijenac je kratak tunel da bi bio u grupi "najvecih tunela u Europi" (recimo onaj ispod Graza je dug 10 kilometara).

Sto se tice Prenja, njega bi vec sad trebalo krenuti busiti kako bi se na vrijeme zavrsio. Hrvati su Roka i Malu Kapelu godinama busili prije nego je tu autocesta dosla. Ista stvar i za Prenj, 6 kilometara je vec veliki posao i samo probijanje ce trajati dugo, zato vlada FBIH treba pronaci sredstva i krenuti sa probijanjem Prenja sto prije, tako kad dodje red na autocestu tamo, tunel ce vec biti probijen, sto bi skratilo vrijeme gradnje te dionice.
Last edited by Damir_5 on 12/02/2013 22:52, edited 1 time in total.
Canton

#1538 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
susc_ovjek wrote:Logika je, ako su ostale stvari sranje, ne treba one koje nisu pokusat usrat.
A pojedine dionice autoputa (ne sve) nisu sranje, iako će se isplatiti za 100+ godina !? Čak nam nisu ni iskustva hrvata, koji se ohoho žale na istu logiku, od koristi !?
Još uvijek mi nisi odgovorio na pitanje:
Kako to da je HAC u govnima a za 2013,14 i 15 planira 1.7 milijardi KM novih investicija?
matematicar_teski

#1539 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Damir_5 wrote:
Vijenac je kratak tunel da bi bio u grupi "najvecih tunela u Europi" (recimo onaj ispod Graza je dug 10 kilometara).

Sto se tice Prenja, njega bi vec sad trebalo krenuti busiti kako bi se na vrijeme zavrsio. Hrvati su Roka i Malu Kapelu godinama busili prije nego je tu autocesta dosla. Ista stvar i za Prenj, 6 kilometara je vec veliki posao i samo probijanje ce trajati dugo, zato vlada FBIH treba pronaci sredstva i krenuti sa probijanjem Prenja sto prije, tako kad dodje red na autocestu tamo, tunel ce vec biti probijen, sto bi skratilo vrijeme gradnje te dionice.
nisam rekao da je najveci, vec jedan od najvecih koji se TRENUTNO gradi u evropi
Damir_5

#1540 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Damir_5 »

Neko pita sta ce nam autoceste, izmedju ostalog i zbog ovog.
Za gradnju u Poduzetničkoj zoni "Vrtlište" prijavljeno 25 kompanija

U ponedjeljak, 11. februara 2013. godine, u 11.00 sati, istekao je rok za slanje prijava na javni konkurs Općine Kakanj za dodjelu neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta na korištenje radi građenja proizvodnih i poslovnih objekata na lokacijama Poduzetničke zone "Vrtlište" u Kaknju.

Na javni konkurs stiglo je 25 prijava što znači da je iskazano veliko interesovanje za Poduzetničku zonu "Vrtlište".

U narednim danima bit će izvršeno bodovanje aplikacija, nakon čega će se javnosti prezentirati više informacija, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Poduzetnička zona "Vrtlište" Kakanj je locirana na jednom dijelu površinskog kopa na kojem je eksploatacija uglja završena prije 30 godina. Nakon eksploatacije izvršena je tehnička i biološka rekultivacija čime je lokacija privedena kulturi tako da se može koristiti u druge svrhe. Zona ima veoma povoljnu putnu komunikaciju prema centru Kaknja, a svega 1 200 metara od zone se nalazi željeznička pruga Sarajevo - Bosanski Šamac i autocesta Sarajevo - Zenica. Regionalni put Visoko - Kakanj - Zenica od zone je udaljen svega 300 metara.

Od aerodroma u Sarajevo Poduzetnička zona "Vrtlište" udaljena je 45 km, od Zenice 27 km, od luke Ploče 230 km, a od luke u Distriktu Brčko 228 km.

Inače, u okviru izgradnje infrastrukture na lokaciji Poduzetničke zone "Vrtlište" Općina Kakanj je izvršila inžinjerijsko-geološka ispitivanja terena, nivelaciju terena, parcelaciju zone, obilježavanje parcela, izgradila je primarni vod vodosnabdijevanja, izvršila elektrifikaciju, izvršila odvodnju podzemnih i površinskih voda, izgradila prilazni put (preostalo još asfaltiranje kada to dozvole vremenske prilike), uredila trotoare na prilaznom putu (preostalo asfaltiranje), pripremila projekat izgradnje unutrašnjih saobraćajnica na zoni...
Alfons Kauders

#1541 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:Svjetske cijene=svjetska produktivnost. N eide to bas tako, jer nikako ne mozes uticati na svjetske cijene (nafta, asfalt itd) ali unutrasnji faktori itekako mogu uticati na produktivnost. Dzaba sto ti to trazis i slicno.
Donekle ima smisla. Realno gledajuci, ne mozemo imati svjetsku produktivnost - ipak se rade male dionice i angazuje se malo resursa. Npr. dovoljno je da rikne jedna masina i da se probije rok, jer su (relativno male) firme angazovale svu svoju operativu i nemaju rezerve.

Ali ako placamo evropske cijene, trebamo traziti evropski kvalitet, kojeg takodjer nema ni na mapi. Znajuci na sta su licile neki magistralni pravci nakon "rekonstrukcije" bojim se da bi moglo biti problema. Jedno je kad se lose asfaltira par stotina metara, a sta cemo ako neki idioti useru vijadukt ili tunel? Slicnih scena je vec bilo na magistralnim pravcima, necu se nimalo iznenaditi ako i se ponove i na autoputu.
Haris033

#1542 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

** No links ** | BIZNIS KLUB

RADOVI SE ODVIJAJU 'PUNOM PAROM': Na tunelu Vijenac radi više od 300 radnika u tri smjene

Četvrtak | 14.02.2013.
Na tunelu Vijenac, jednom od najvećih građevinskih objekata na trasi autoputa na Koridoru 5-C, radi više od 300 radnika u tri smjene - izjavio je za Agenciju Fena direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić

Image

Pored Euroasfalta, kao lidera konzorcija, na izgradnji tunela su angažovane i bh. ?rme - ŽGP Sarajevo, Hidrogradnja Sarajevo, Entea Sarajevo i Butmir Sarajevo.

Ukupna dužina tunela, kada bude izgrađen, bit će skoro tri kilometra. Direktor Ramić je kazao da je od 3.000 metara dosad iskopano u lijevoj cijevi 2.820 metara i u desnoj cijevi 2.570 metara. Vremenske prilike, po njegovim riječima, ne utiču na dinamiku radova.

-Fizičko probijanje tunela očekujemo početkom marta 2013., a konačni završetak prve faze do kraja aprila - kazao je Ramić.

Tunel će biti opremljen najsavremenijom opremom, a put između Sarajeva i Zenice skratit će za četiri kilometra.

Ramić navodi da je Euro-Asfalt na Koridoru 5-C kao glavni izvođač, osim na tunelu Vijenac, angažovan i na dionicama Drivuša - Gorica i Kravice - Bijača, te kao partner na dionici Vlakovo -Tarčin.

- Na projektima Koridora radi za nas oko 1.700 radnika, dio kao partneri u konzorciju i dio kao podizvođači - dodao je Ramić.

Euro-Asfalt d.o.o. je danas kompanija sa 370 zaposlenih i sa dugogodišnjim internacionalnim iskustvom.

Što se tiče poslova u inozemstvu, Ramić je izdvojio projekt glavne uprave policije u Abu Dhabiju (UAE), i naglasio da su angažirani i na različitim projektima u Njemačkoj.

Inače, JP Autoceste FBiH objavilo je početkom januara javni poziv za dostavljanje ponuda za drugu fazu izgradnje tunela Vijenac. Druga faza obuhvata radove na konstrukciji kolovoznih traka, unutrašnje betonske oplate tunela, kao i završne asfaltne radove na prilazu tunelu.

Prvi automobili trebaju proći kroz tunel na proljeće 2014. godine.

(FENA/em)
Damir_5

#1543 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Damir_5 »

Alfons Kauders wrote:
Donekle ima smisla. Realno gledajuci, ne mozemo imati svjetsku produktivnost - ipak se rade male dionice i angazuje se malo resursa. Npr. dovoljno je da rikne jedna masina i da se probije rok, jer su (relativno male) firme angazovale svu svoju operativu i nemaju rezerve.

Ali ako placamo evropske cijene, trebamo traziti evropski kvalitet, kojeg takodjer nema ni na mapi. Znajuci na sta su licile neki magistralni pravci nakon "rekonstrukcije" bojim se da bi moglo biti problema. Jedno je kad se lose asfaltira par stotina metara, a sta cemo ako neki idioti useru vijadukt ili tunel? Slicnih scena je vec bilo na magistralnim pravcima, necu se nimalo iznenaditi ako i se ponove i na autoputu.
Problem je taj sto se u Bosni grade prekratke dionice, sto ne samo oduzima vrijeme da se odvlace i dovlace masine sa dionice na dionice i da se pripremaju gradilista za svaku kratku dionicu, nego sto taj nacin poskupljuje gradnju.

To je isto kao kad pravimo kucu, pa jedan mjesec kupimo prozor, drugi mjesec vrata, treci pravimo fasadu i za svaku stvar placamo druge majstore itd. Naravno da je taj nacin gradnje skuplji i sporiji nego da se to sve radi odjednom ili da se gradnja autoceste podijeli na vise duzih dionica od recimo minimalno 50km po dionici i da se tako radi.

Problem je u FBiH direkciji za autoceste i njihovim pogresnim odlukama o gradnji mini dionica od par kilometara kako bi politicari imali sta otvoriti pred izbore. Normalno je da ce dionica od 5 km izaci skuplje po kilometru nego dionica od 100 km.

S druge strane, Bosna placa autocestu u europskim cijenama, treba se zahtjevati i europska kvaliteta i europska brzina, drugim rijecima one dionice od par kilometara koje se u Bosni prave godinama, one trebaju biti izgradjene za par mjeseci najdalje u slucaju najtezih dionica, za koje se prethodno treba spremiti.

Medjutim slab posao koji radi direkcija za autoceste, koja se nije pripremila, koja ne priprema dionice unaprijed i prije nego ih stavi na tender, dovodi do toga da se kod nas pravi desetak kilometara godisnje autocesta.

Evo recimo vec sad bi trebalo krenuti na probijanje tunela Prenj, medjutim kako da se krene, kad u direkciji za autoceste sjede nesposbni kadrovi.
Gray

#1544 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

Nakon što su izigrani na tenderu za gradnju autoceste
Italijanska kompanija Pizzaroti će, ukoliko se ne usvoji njihova žalba zbog tendera za Koridor 5c, tužiti Autoceste FBiH i evropskim sudovima

Italijanski građevinski gigant iz Parme, kompanija Pizzarotti, potvrdila je kako se žalila na odluku tenderske komisije da za izvođača radova na jednoj od poddionica koridora 5c, umjesto njih, izabere tursku kompaniju Cengiz.

Deset kilometara dugu dionicu autoceste Vc Vlakovo - Lepenica gradit će turska kompanija Cengiz Insaat, mada je na javnom tenderu najpovoljniju ponudu istaknula italijanska kompanija Impresa Pizzarotti&C.S.p.A i Salini S.p.A. „I upravo je to ključ naše žalbe na takvu odluku“, kaže za SB Alessandro Olmo, pravni zastupnik italijanske kompanije. „Ne samo da smo predstavili najprihvatljiviji projekat i bili prvi na tenderu nego smo odgovorili na sve nejasnoće koje je od nas tražio klijent. No, i pored toga smo odbijeni.“

Prvorangirana ponuda Italijana bila je 20 miliona eura jeftinija od drugorangirane ponude Turaka, no uprava JP Autoceste Federacije BiH sklopila je ugovor s Turcima uz prilično nejasno objašnjenje da „ponuda italijanske kompanije nije usklađena s projektnom dokumentacijom“. Olmo kaže da je pojašnjenje takve odluke iz Autocesta bilo potpuno nejasno. „Bilo je nekonzistentno i kontradiktorno rezultatima procedure i, sa tehničke tačke gledišta, bilo je zasnovano na dokumentima koji nisu bili uključeni u tendersku proceduru i nekima koji su se veoma razlikovali od onih koji su bili dostupni ranije. Nama je i dalje potpuno nejasno kako je konkurentska kompanija dobila posao iako je njihova ponuda u konačnici bila skuplja za 25 miliona eura a u trenutku otvaranja tenderske dokumentacije naša je ponuda bila povoljnija za 18 miliona eura.“

Olmo je također opovrgnuo da je njegova kompanija mijenjala planiranu rutu autoceste i na taj način postala najpovoljniji ponuđač, što je jedno od pojašnjenja tenderske odluke koje se moglo čuti proteklih dana. „Ne, mi nismo pravili nikakve izmjene na projektovanoj trasi ceste. Naš dizajn je bio kompatibilan tenderskoj dokumentaciji.“

Poddionica Vlakovo-Lepenica dugačka je svega deset kilometara, no zbog nepovoljnog terena cijeli posao je procijenjen na preko 154 miliona eura. Prije podnošenja tužbe i isticanja odštetnog zahtjeva, italijanski konzorcij zatražio je očitovanje Ureda za žalbe BiH. Bez obzira na ishod vjerovatne tužbe italijanskog konzorcija, dionicu autoceste Vc od Vlakova do Lepenice gradit će turska kompanija Cengiz, ali po cijeni koja je sedam miliona eura viša od cijene istaknute na tenderu.

Cengiz je naime izašao s cijenom od oko 172 miliona eura, ali je konačni ugovor sklopljen na 179 miliona eura. „Mi smo uputili žalbu nadležnom organu, Komisiji za žalbe kako bi zaštitili svoja prava, jer smatramo da je odluka koja je donesena u suprotnosti sa tenderskim pravilima i osnovnim pravilima međunarodnih tendera. Mi također zadržavamo svoje pravo da pokrenemo i tužbu pred nadležnim sudskim instancama kako bismo nadoknadili štetu koju smo pretrpili u ovakvom razvoju događaja“, kaže Olmo, zaključujući: „Vjerujemo Komisiji za žalbe i sudu u BiH (ukoliko do njega dođemo), ali i Evropskom uredu za žalbe kako bi raščistili situaciju i odbranili svoja prava. U konačnici, italijanski i EU zvaničnici pomno prate cijeli ovaj slučaj.“ (N.H.)
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/540 ... ceste.html
tec

#1545 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Gray wrote:
Nakon što su izigrani na tenderu za gradnju autoceste
Italijanska kompanija Pizzaroti će, ukoliko se ne usvoji njihova žalba zbog tendera za Koridor 5c, tužiti Autoceste FBiH i evropskim sudovima
Italijanski građevinski gigant iz Parme, kompanija Pizzarotti, potvrdila je kako se žalila na odluku tenderske komisije da za izvođača radova na jednoj od poddionica koridora 5c, umjesto njih, izabere tursku kompaniju Cengiz.
Deset kilometara dugu dionicu autoceste Vc Vlakovo - Lepenica gradit će turska kompanija Cengiz Insaat, mada je na javnom tenderu najpovoljniju ponudu istaknula italijanska kompanija Impresa Pizzarotti&C.S.p.A i Salini S.p.A. „I upravo je to ključ naše žalbe na takvu odluku“, kaže za SB Alessandro Olmo, pravni zastupnik italijanske kompanije. „Ne samo da smo predstavili najprihvatljiviji projekat i bili prvi na tenderu nego smo odgovorili na sve nejasnoće koje je od nas tražio klijent. No, i pored toga smo odbijeni.“
Prvorangirana ponuda Italijana bila je 20 miliona eura jeftinija od drugorangirane ponude Turaka, no uprava JP Autoceste Federacije BiH sklopila je ugovor s Turcima uz prilično nejasno objašnjenje da „ponuda italijanske kompanije nije usklađena s projektnom dokumentacijom“. Olmo kaže da je pojašnjenje takve odluke iz Autocesta bilo potpuno nejasno. „Bilo je nekonzistentno i kontradiktorno rezultatima procedure i, sa tehničke tačke gledišta, bilo je zasnovano na dokumentima koji nisu bili uključeni u tendersku proceduru i nekima koji su se veoma razlikovali od onih koji su bili dostupni ranije. Nama je i dalje potpuno nejasno kako je konkurentska kompanija dobila posao iako je njihova ponuda u konačnici bila skuplja za 25 miliona eura a u trenutku otvaranja tenderske dokumentacije naša je ponuda bila povoljnija za 18 miliona eura.“
Olmo je također opovrgnuo da je njegova kompanija mijenjala planiranu rutu autoceste i na taj način postala najpovoljniji ponuđač, što je jedno od pojašnjenja tenderske odluke koje se moglo čuti proteklih dana. „Ne, mi nismo pravili nikakve izmjene na projektovanoj trasi ceste. Naš dizajn je bio kompatibilan tenderskoj dokumentaciji.“
Poddionica Vlakovo-Lepenica dugačka je svega deset kilometara, no zbog nepovoljnog terena cijeli posao je procijenjen na preko 154 miliona eura. Prije podnošenja tužbe i isticanja odštetnog zahtjeva, italijanski konzorcij zatražio je očitovanje Ureda za žalbe BiH. Bez obzira na ishod vjerovatne tužbe italijanskog konzorcija, dionicu autoceste Vc od Vlakova do Lepenice gradit će turska kompanija Cengiz, ali po cijeni koja je sedam miliona eura viša od cijene istaknute na tenderu.
Cengiz je naime izašao s cijenom od oko 172 miliona eura, ali je konačni ugovor sklopljen na 179 miliona eura. „Mi smo uputili žalbu nadležnom organu, Komisiji za žalbe kako bi zaštitili svoja prava, jer smatramo da je odluka koja je donesena u suprotnosti sa tenderskim pravilima i osnovnim pravilima međunarodnih tendera. Mi također zadržavamo svoje pravo da pokrenemo i tužbu pred nadležnim sudskim instancama kako bismo nadoknadili štetu koju smo pretrpili u ovakvom razvoju događaja“, kaže Olmo, zaključujući: „Vjerujemo Komisiji za žalbe i sudu u BiH (ukoliko do njega dođemo), ali i Evropskom uredu za žalbe kako bi raščistili situaciju i odbranili svoja prava. U konačnici, italijanski i EU zvaničnici pomno prate cijeli ovaj slučaj :lol: :-) .“ (N.H.)
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/540 ... ceste.html
Pouzdana slobodna bosna :lol: :
Kao prvo ZALBA JE ODBIJENA DVA PUTA a sada mogu ici preko nadleznog suda. Znaci od prve recenice je clanak nula.
Drugo zalba je odbijena i od investitora EIB (koji sacinjavaju clanice EU) u kojem je Italija jedna od najvecih INVESTITORA, sta vi stvarno mislite da bi EIB stao na stranu jp autocesta i turske firme :-) :lol: protiv ljudi zbog kojih postoji bez da te firme nisu uradile nesto sto nisu trebale.
Kao trece ti isti talijani su ucestvovali na nekoliko tendera u BiH i bili uvijek ujedljivo najskuplji.
EBRD i EIB su poostrili financijske kriterije i tehnicke kriterije nakon blamaze sa SCT (pogotovo na sarajevskoj zaobilaznici ali na drugim poslovima u inostranstvu), za koju su oni djelomicno bili odgovorni zbog njihovih svetih uvjeta. Odstupanje od projekta i samovoljno pravljenje promjena nije dozvoljeno. AKO VAM nije jasno onda pogledajte situaciju koju je vodio HAC kod izgradnje mosta na savi kod Svilaj-a. EBRD je natjerao ponovni tender kada je Strabag prvo pa Vijadukt probali mijenjati projekt da bi ustedjeli.
matematicar_teski

#1546 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Image
sa drugog foruma
sema911

#1547 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sema911 »

matematicar_teski wrote:Image
sa drugog foruma

ovo mi se mnogo svidja samo da asfalt nebude ko na autoput sarajevo visoko pa na 150 poskakujes po cesti,.
iskreno ako ce se naplacivt purtarina cestarina kako vec bilo bi bolje da uvedu vinjete nego naplatne kucice jer te iste mogu doprinijet guzvama i cemu vec ne,.onako zalijepi i miran 5-10 dan pa novu
Animal

#1548 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Animal »

@matematicar_teski, gdje je ovo?
matematicar_teski

#1549 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Animal wrote:@matematicar_teski, gdje je ovo?
kravice
convict

#1550 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by convict »

.
Last edited by convict on 18/02/2014 00:12, edited 1 time in total.
Post Reply