Odlična ideja,poznanik wrote:db wrote:Samo da se prijavim i da Vam svima iskazem svoju namjeru,
u vidu nekog svog revolta koji imam prema vladajucim strankama u kantonu
a koji su mirno gledali šta nam Vodovod radi sve ove godine i trenutnom stanju sa redukcijama vode.
Izlijepicu po gradu ovaj plakat koji sam napravio
i bar nekako pokazati da u ovom gradu ima neko ko nece nijemo posmatrati
sta nam rade u 21. vijeku, u srcu Evrope i glavnom gradu jedne zemlje.
Katastrofa.
![]()
![]()
![]()
Treba ovu ideju razraditi i ostvariti!
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
nuki_cika
#1526 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
-
Ambrozija
#1527 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Odlicana idejadb wrote:Samo da se prijavim i da Vam svima iskazem svoju namjeru,
u vidu nekog svog revolta koji imam prema vladajucim strankama u kantonu
a koji su mirno gledali šta nam Vodovod radi sve ove godine i trenutnom stanju sa redukcijama vode.
Izlijepicu po gradu ovaj plakat koji sam napravio
i bar nekako pokazati da u ovom gradu ima neko ko nece nijemo posmatrati
sta nam rade u 21. vijeku, u srcu Evrope i glavnom gradu jedne zemlje.
Katastrofa.
Ali kakvi su, niko nece ni shvatiti poentu plakata...
- Nisrin
#1528 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Imam kolegicu sa Pala i NEMA redukcija, sve uredu...i u Istocnom Sarajevu je stabilno, imali su nekoliko dana problema PO NEKOLIKO SATI i to je to...kad nazovemo VIK obicno nam kazu "Srbi su vam zavrnuli..." pravi gradjani su, nema sta...valterbranisarajevo wrote:Maloprije je u dnevniku bilo direktno uključenje direktorice VIK. Zove se Muamera Srna. Gledao sam da li su na svoj web portal postavili prilog, ali još uvijek nisu pa ću ja pokušati prenijeti ono što sam zapamtio. Unaprijed se izvinjavam ako nešto ne prenesem kako treba, pogotovo vezano za količine vode koje proizvode pojedina izvorišta.
Dakle ona za sve ove naše nedaće optužuje nedostatak kiše i to je pokušala obrazložiti na primjeru tri izvorišta.
Bačevo,sa kojeg se snabdjeva najveći dio grada, nedostaje 300 litara u sekundi a ljetos je nedostajalo 3000. Potvrdila je da se najveći dio vode u Bačevo dobije sa Vrela Bosne.
Mošćanica, sa kojeg se snabdijevaju: Faletići, Vasin Han, Brusulje..Trenutna proizvodnja je 15 litara u sekund,i a normalna 100.
Jahorinski potok, sa kojeg se snabdijeva „memli strana“. Dotok je puno manji, ali nisam siguran da je spominjala cifre. Uglavnom, rekla je da se to izvorište nalazi na teritoriji RS i da se sa njega vodom snabdijevaju i Pale (bilo bi interesantno saznati ima li tamo redukcija).
Što se tiče rekonstrukcije mreže kaže da bi godišnje trebalo izdvajati oko 20 miliona KM i taj novac očekuje od Kantona.
Na direktno pitanje novinarke da li redukcijama pokušavaju iznuditi poskupljenje rekla je NE, ali onda je malo kasnije došlo do „ali“, pa je rekla da bi normalna cijena bila uz uvećanje od čak 145%.
U okviru svega toga je bio prilog sa nekih lokacija gdje voda po ulicama curi mjesecima (jedna u Buljakovu i, druga ne znam gdje). Stanovnici tvrde da ih redovno zovu, oni dođi, samo farbom označe mjesto kvara i odu...
Eto, izvinite što tekst izgleda kao da je pala bomba....
- valterbranisarajevo
#1529 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Da sjetio sam se još nečega. Dotična je rekla da imaju ogroman dug prema elektroprivredi. Svojevremeno im je trebala biti isključena struja ali je EP odustala. Do kada će EP to tolerisati.
.Mislim, nisu bili u stanju da plate struju bez koje bi sva postrojenja i pumpe bile mrtve, šta onda očekivati od njih...
-
mahalas505
#1530 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Posto nije EP tema, a bice sigurno aktuelna uskoro, samo da kazem da ovo gore podebljano moze biti "standarno" samo u BiH, da se ponavlja nestajanje struje nekoliko puta u toku sedmice/mjeseca, tako da je to suplja prica, prosto receno da ne objasnjavamo sada u detalje. Nego to su vjerovatno prvi znaci raspada elektrodistributivnog sistemaR_v_P20 wrote:Standardni radovi na mrezi, provjera i slicno...da ne duljim o tomesheilak wrote:
Samo kratko o ovome. Cesto se desava da struje nestane iza ponoci (ili oko pola jedan), nema je par minuta (najduze je bilo 10ak min). Znam da nije tema o EP (i njihovim mahinacijama), ali me zanima zna li iko razlog zbog cega bi se to moglo desavati?
Takodjer, mogu li nam stanovnici ostalih gradova BiH reci kakvo je kod njih stanje sa vodosnabdijevanjem? Ili njih nije pogodila susa, posto se, eto, nalaze na drugoj geografskoj sirini?Zato se i radi u kasnim satima !
Zenica, Travnik, Mostar, Tuzla, Zepce, Zavidovici, Maglaj, Doboj...su gradovi za koje ja znam da nemaju redukcije vode tamo od prestanka visokih temperatura, tj od 15.08.
Ovo nema veze sa susama, sa susama je imalo veze u junu,julu i pocetkom augusta! Ovo je sada klasicno mazanje ociju javnosti koja na to nasjeda.
I majstore svaka cast za ovu ilustraciju(fino prikazuje sta je uzrok problema), samo trebao si dodati jos i koji ovcu ili nesto slicno da malo docara i ovaj narod.
db wrote:
-
VjecitiStudent
#1531 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Srednja potrosnja vode u Sarajevu je oko 2750 l/, od toga, iz Sarajevskog polja se obicno crpi oko 2450 l/s, sa svih gravitacionih vrela se obicno dobiva oko 300 l/s.valterbranisarajevo wrote:Maloprije je u dnevniku bilo direktno uključenje direktorice VIK. Zove se Muamera Srna. Gledao sam da li su na svoj web portal postavili prilog, ali još uvijek nisu pa ću ja pokušati prenijeti ono što sam zapamtio. Unaprijed se izvinjavam ako nešto ne prenesem kako treba, pogotovo vezano za količine vode koje proizvode pojedina izvorišta.
Dakle ona za sve ove naše nedaće optužuje nedostatak kiše i to je pokušala obrazložiti na primjeru tri izvorišta.
Bačevo,sa kojeg se snabdjeva najveći dio grada, nedostaje 300 litara u sekundi a ljetos je nedostajalo 3000. Potvrdila je da se najveći dio vode u Bačevo dobije sa Vrela Bosne.
Mošćanica, sa kojeg se snabdijevaju: Faletići, Vasin Han, Brusulje..Trenutna proizvodnja je 15 litara u sekund,i a normalna 100.
Jahorinski potok, sa kojeg se snabdijeva „memli strana“. Dotok je puno manji, ali nisam siguran da je spominjala cifre. Uglavnom, rekla je da se to izvorište nalazi na teritoriji RS i da se sa njega vodom snabdijevaju i Pale (bilo bi interesantno saznati ima li tamo redukcija).
Što se tiče rekonstrukcije mreže kaže da bi godišnje trebalo izdvajati oko 20 miliona KM i taj novac očekuje od Kantona.
Na direktno pitanje novinarke da li redukcijama pokušavaju iznuditi poskupljenje rekla je NE, ali onda je malo kasnije došlo do „ali“, pa je rekla da bi normalna cijena bila uz uvećanje od čak 145%.
U okviru svega toga je bio prilog sa nekih lokacija gdje voda po ulicama curi mjesecima (jedna u Buljakovu i, druga ne znam gdje). Stanovnici tvrde da ih redovno zovu, oni dođi, samo farbom označe mjesto kvara i odu...
Eto, izvinite što tekst izgleda kao da je pala bomba....
Ukoliko nedostaje 300 l/s sa Baceva i, pretpostavimo, zbog suse 270 l/s sa gravitacionih vrela, to znaci da je 2200 l/s i dalje raspolozivo, tj. oko 80% prosjecne potrosnje bi moralo biti pokriveno u svakom trenutku!
Ali, redukcije su puno drasticnije od toga!
Iz cega je moguce izvuci samo zakljucke da se redukcije prave:
a) kao sredstvo pritiska radi povecanja cijena,
b) da bi se, usput, malo snizio dug VIK-a prema EP.
-
VjecitiStudent
#1532 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
GRAS je u ogromnom dugu,valterbranisarajevo wrote:Da sjetio sam se još nečega. Dotična je rekla da imaju ogroman dug prema elektroprivredi. Svojevremeno im je trebala biti isključena struja ali je EP odustala. Do kada će EP to tolerisati..Mislim, nisu bili u stanju da plate struju bez koje bi sva postrojenja i pumpe bile mrtve, šta onda očekivati od njih...
Toplane su u ogromnom dugu,
VIK je u ogromnom dugu,
budzet KS jedva pokriva tekuce plate budzetskih korisnika ...
Zakljucke nije tesko izvuci: Jedna po jedna, funkcije grada Sarajeva se polako vracaju u na stanje u kakvom su bile u ratu.
- valterbranisarajevo
#1533 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Iskreno i ja sam sve više uvjeren da je ovo jedna obična perfidna ucjena. Vidjela žaba kako se konji (GRAS) potkivaju...Samo ovo što oni rade izaziva veoma ružno sjećanje na ratni period i u igri sa emocijama građana mogli bi vrlo lako biti "donji". 
- valterbranisarajevo
#1534 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Bandić je sve to lijepo riješio u Zagrebu. Sva javna preduzeća je ujedinio u jedno "Zagrebački holding". Tako umjesto 20 bahatih dobio jednog direktora, smanjio broj sekretarica, glasnogovornika, upravnih i nadzornih odbora, troškova reprezentacije i samim tim dobio više novca za amortizaciju. Komunalne usluge u Zagrebu su za razliku od naših na evropskom nivou, koliko ga god oni mrzili zato što je Hercegovac i gurali pod tepih sve ono što je dobro napravio za njih...
- sheilak
#1535 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Prijedlog za grb Sarajeva: Kanister s pipom 
-
VjecitiStudent
#1536 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ih, kad bi se takvo nesto napravilo, koliko bi stranackih kadrova ovdje ostalo bez hljeba!valterbranisarajevo wrote:Bandić je sve to lijepo riješio u Zagrebu. Sva javna preduzeća je ujedinio u jedno "Zagrebački holding". Tako umjesto 20 bahatih dobio jednog direktora, smanjio broj sekretarica, glasnogovornika, upravnih i nadzornih odbora, troškova reprezentacije i samim tim dobio više novca za amortizaciju. Komunalne usluge u Zagrebu su za razliku od naših na evropskom nivou, koliko ga god oni mrzili zato što je Hercegovac i gurali pod tepih sve ono što je dobro napravio za njih...
No na stranu taj dio problema.
Cijela stvar sa infrastrukturom u Sarajevu svakim danom postaje sve teze i teze rjesiva, pogotovo kad se uzmu u obzir kapaciteti onih koji bi morali donositi odgovarajuce odluke.
Teske posljedice vec sada osjecamo, nazalost, stanje ce biti puno, puno gore.
-
StupskaBitanga
#1537 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
a sve đuti i trpi
Gdje je narod mislim jel ok da nakon 22h grad ostane bez vode? Ali kakva smo stoka nije ni čudo
Gdje je narod mislim jel ok da nakon 22h grad ostane bez vode? Ali kakva smo stoka nije ni čudo
-
pOZz
#1538 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Možemo li ovo kako skontati, i mene interesuje?Skyfox wrote:trebali bi napraviti mapu redukcija, pa da vidimo koga stede a koga zegu!
- cvrčak_na_hedonizmu
#1539 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
valterbranisarajevo wrote:Zašto Sarajevo nema vode
Gubici vode u mreži u rangu afričkih zemalja – Konstantni pad isporuke vode praćen konstantnim rastom plaća – Prag i Sarajevo imaju isti broj zaposlenih u vodovodu i kanalizaciji
Iako je neporecivo da su nastupile klimatske promjene i da je godina bila sušna, sva odgovornost za nestašicu vode ne može se prebaciti na majku prirodu ili višu silu. U Kantonu Sarajevo, po već ustaljenom principu, javna preduzeća svoju neefikasnost pokušavaju isfinansirati iz džepova građana. Kada im to ne polazi za rukom, građane ucjenjuju štrajkovima ili im jednostavno obustave svoje usluge.
Koristeći za analizu službene izvještaje o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” lako je zaključiti da je stagnacija i propadanje te, za život građana esencijalne službe, provedena planski i sa predumišljajem. Iz godine u godinu padala je količina proizvedene i dostavljene vode i iz godine u godinu se nije ulagalo u opremu i održavanje nego u plaće zaposlenih. Tako je u periodu od 2000. do 2010. godine isporuka vode vode pala sa 32 na 26 milijuna kubika vode a troškovi plaća su porasli sa 13 na 26 milijuna KM godišnje. Prosječna plata u VIK-u iznosi 1 447 KM neto dok je prosječna neto plata u Federaciji BiH 820 KM.
Postavlja se pitanje: Zašto je uprava preduzeća KJKP Vodovod i kanalizacija, iako je znala da su štete na vodovodnoj mreži svakim danom sve veće, umjesto da dio raspoloživih sredstava uloži u amortizaciju tj. održavanje mreže, povećala plaće za 100%?
Vrlo važan podatak o uspješnosti i održivosti kompanije je da grad Prag koji je četiri puta veći od Sarajeva ima isti broj zaposlenih na neusporedivo veći broj korisnika i kilometara vodovodne I kanalizacione mreže.
Vodovodi su tako kompleksni sistemi da je nemoguće izbjeći gubitke u mreži. Ali i u toj kategoriji podaci su porazni. Njemačka i Danska imaju gubitke do 10%. Većina evropskih zemalja drži se preporuke Svjetske banke po kojoj se gubici vode moraju držati ispod 25%. Gubici vode u Sarajevu kreću se na razini afričkih zemalja koje imaju gubitke po 70 – 80%.
gdjejelova
- starii
#1540 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
kazu zeljkovic iz toplana ce nam biti premijer a mozda ce nekoga iz VIKa staviti za ministra finansija
sigurno je da se prave manipulacije sa vodom, bas me interesuje da li avazov toranj ima non stop vodu..
sigurno je da se prave manipulacije sa vodom, bas me interesuje da li avazov toranj ima non stop vodu..
-
mali_balon
#1541 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Suti, dobro je, nek ne puca. Suti dobro je imas za kafe i cigara, argete i kifle. Suti dobro je jer mi nemamo redukcije, ne dizi galamu jer ako nas skontaju i nama ce iskljuciti. Suti dobro je imas pet joja platu i ide ti staz. Suti dobro je hljeb jos nije 100KM. Suti dobro je imas rak ali mozes zivjeti jos pola godine (gluho bilo), Suti dobro je naso sam stelu u bonici da sto prije idem na ljecenje, ne moram cekati da bolest uznapreduje. Suti dobro je doktor trazio samo 500 ojra. Suti dobro jest da sam magistar, ali ipak nije mala stvar biti portir u opstini (malo kontradiktorno sa 500 joja, ali zna se sta hocu reci). Suti dobro je ima se za cefina. Suti dobro je nek je umro on nek nisi ti. Trebam li dalje, ustvari ima jos jedna SUTI, DOBRO JE, NE TALASAJ.StupskaBitanga wrote:a sve đuti i trpi
SUTI DOBRO JE PA TI SVAKI TRECI DAN DODJE VODA, SJETI SE RATA.
- mayab
#1542 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Gledao i slusao taj prilog, i sto je najzanimljivije, oni to izjavljuju bez imalo stida i emocije, kao da se njih to ne tice, kao da ce rjesenje pasti s neba, kako su samo bahati i bezobraznicvrčak_na_hedonizmu wrote:valterbranisarajevo wrote:Zašto Sarajevo nema vode
Gubici vode u mreži u rangu afričkih zemalja – Konstantni pad isporuke vode praćen konstantnim rastom plaća – Prag i Sarajevo imaju isti broj zaposlenih u vodovodu i kanalizaciji
Iako je neporecivo da su nastupile klimatske promjene i da je godina bila sušna, sva odgovornost za nestašicu vode ne može se prebaciti na majku prirodu ili višu silu. U Kantonu Sarajevo, po već ustaljenom principu, javna preduzeća svoju neefikasnost pokušavaju isfinansirati iz džepova građana. Kada im to ne polazi za rukom, građane ucjenjuju štrajkovima ili im jednostavno obustave svoje usluge.
Koristeći za analizu službene izvještaje o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” lako je zaključiti da je stagnacija i propadanje te, za život građana esencijalne službe, provedena planski i sa predumišljajem. Iz godine u godinu padala je količina proizvedene i dostavljene vode i iz godine u godinu se nije ulagalo u opremu i održavanje nego u plaće zaposlenih. Tako je u periodu od 2000. do 2010. godine isporuka vode vode pala sa 32 na 26 milijuna kubika vode a troškovi plaća su porasli sa 13 na 26 milijuna KM godišnje. Prosječna plata u VIK-u iznosi 1 447 KM neto dok je prosječna neto plata u Federaciji BiH 820 KM.
Postavlja se pitanje: Zašto je uprava preduzeća KJKP Vodovod i kanalizacija, iako je znala da su štete na vodovodnoj mreži svakim danom sve veće, umjesto da dio raspoloživih sredstava uloži u amortizaciju tj. održavanje mreže, povećala plaće za 100%?
Vrlo važan podatak o uspješnosti i održivosti kompanije je da grad Prag koji je četiri puta veći od Sarajeva ima isti broj zaposlenih na neusporedivo veći broj korisnika i kilometara vodovodne I kanalizacione mreže.
Vodovodi su tako kompleksni sistemi da je nemoguće izbjeći gubitke u mreži. Ali i u toj kategoriji podaci su porazni. Njemačka i Danska imaju gubitke do 10%. Većina evropskih zemalja drži se preporuke Svjetske banke po kojoj se gubici vode moraju držati ispod 25%. Gubici vode u Sarajevu kreću se na razini afričkih zemalja koje imaju gubitke po 70 – 80%.
gdjejelova
-
mahalas505
#1543 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pa ko ih je izabrao na te funkcije, i ko ih izabira od zavrsetka rata, i ja bih isto radio da sam njihovom mjestu, mislim "lezi hljebu da te jedem"mayab wrote:Gledao i slusao taj prilog, i sto je najzanimljivije, oni to izjavljuju bez imalo stida i emocije, kao da se njih to ne tice, kao da ce rjesenje pasti s neba, kako su samo bahati i bezobrazniLopovi, ogrezli u svome neradu i izvanrednim platama!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1544 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
plate i plate
samo plate su problem
prevelike plate i previše radnika kao i u svim državnim firmama
a polagano sve puca po šavovima
samo plate su problem
prevelike plate i previše radnika kao i u svim državnim firmama
a polagano sve puca po šavovima
-
VjecitiStudent
#1545 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Gledajte ovaj biser:
Posebnu cjelinu u proširenju sistema - distributivne mreže čine bespravni cjevodi i
priključci. Potrošači se odlučuju za neodgovorno bespravno priključenje na centralni
vodovodni sistem radi neposjedovanja validne dokumentacije za dobivanje legalnog
priključka.
Samo u 2002. godini otkriveno je i registrovano cca 48,0 km mreže bespravnih cjevovoda, a sada možemo procijeniti da je dužina bespravno izgrađene mreže veća i kreće se od cca 100 do 200 km. Pošto se radi o cjevovodima i priključcima bez valjane potrebne dokumentacije, izvedenih najčešće na neadekvatan način, to ih nije moguće prihvatiti, te se u tu svrhu planira zamjena 48,0 km bespravno izgrađene mreže, kako je navedeno u
priloženoj tabeli
iz dokumenta "VIK Razvojni projekti 2008."
-
TRŠ
#1546 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ma joj, sutite, moglo bi bit' i gore...zamislite da je nikako nema..
-
A1B
#1547 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
jes vala, nek' si im rekaoTRŠ wrote:Ma joj, sutite, moglo bi bit' i gore...zamislite da je nikako nema..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1548 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
imaju li poljine redukcije 
-
TRŠ
#1549 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jel neko spomenuo neki protest 
- brewer
#1550 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
citiram s drugog foruma:

tražim djevojku koja ima više od dva kanistera kući da se možemo zajedno tuširat