Neka se nikada ne zaboravi i nikome nigdje ne ponovi.
Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
-
farexicus
#1526 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Umiješa ti svega ovdje.
- karanana
#1527 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
nove slike.
ova 55ica u jarku je nasa, to je vec spomenuto. je li unistena ili je samo zaglavila? sta je s posadom? jel ono pm72 napisao da su njihove kosti pronadjene takodjer u jarku poslije daytona? gdje su bili krenuli? je li prema kasindolskoj? je li ono tegljac iza? je li i on nas? je li ova slika gleda iz pravca kasindolske odnosno onog rasadnika prema stupskom brdu i petlji? jel to tu? koja je ono gradjevina nesto veca od ostalih u pozadini? jel to otprilike gdje je danasnji penny? jel to ta neka hemijska cistiona o kojoj ste pisali?
ova 55ica u jarku je nasa, to je vec spomenuto. je li unistena ili je samo zaglavila? sta je s posadom? jel ono pm72 napisao da su njihove kosti pronadjene takodjer u jarku poslije daytona? gdje su bili krenuli? je li prema kasindolskoj? je li ono tegljac iza? je li i on nas? je li ova slika gleda iz pravca kasindolske odnosno onog rasadnika prema stupskom brdu i petlji? jel to tu? koja je ono gradjevina nesto veca od ostalih u pozadini? jel to otprilike gdje je danasnji penny? jel to ta neka hemijska cistiona o kojoj ste pisali?
-
farexicus
#1528 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ovo je naš oklop, zaglavio je otprilike negdje gdje je sada ulaz prema Interexu i Mercuru, na lijevoj strani ceste kada se ide sa petlje prema aerodromu. Prolazio sam tuda nakon "integracije" Nedžarića odmah i bilo je ljudskih kostura. To je što sam vidio, a iz priča sam još svašta čuo, ali da ne prepričavam, a bilo je priče o ovome mislim i na ovoj temi ranije.
-
felsh
#1529 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ko je vozio ovaj oklop nas na slici, jesu li bile obucene posade i od kud nam taj TZI I 55-ca,jel bila akcija neka ozbiljna ili stihiski ono :hajmo ih razvalit?
-
aldinjo
-
aldinjo
#1531 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
U blizini ove dvojice što se pozdravljaju u maju 1996 . godine baciše bombu 10 metara od mene,kod mosta između Dobrinje 3 i 4 ali na vrijeme zalegoh.Sarajmen wrote:Samo prva slika je iz 1994 g, a lokacijski je to tzv ''barikada'' odnosno dio ceste između Olimpijskog naselja i Dobrinje 5-prvog bloka zgrada na ulazu u Dobrinju.U pozadini se vidi dio naselja Vojničkog polja.
Ostale su iz perioda 1996 g., koji se zove ''reintegracija'' ...IFOR-ovi vojnici obilaze naselje Nedzarići (po mojoj procjeni) a iz njega se pucalo, snajperisalo, granatiralo po tzv ''barikadi'' ...
Zadnja slika je sa dijela Dobrinje koji je bio linija fronta i koji je pripao F BiH (po mom mišljenju desno od škole pa tamo u pravcu aerodroma- gdje danas stoji tabla dobrodošlice u manji bh entitet). A ljudi...hmm, ja ovu sliku vidim kao susret stanovnika Dobrinje po završetku rata i ona šuplja ''ko nas bre zavadi''...a može bit' da griješim.
-
juzna_strana
#1532 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ova dvojica likova su iz bivse ulice Zikice Spanca,danasnja Vahide Maglajlic.
Ovaj s lijeve strane je sredinom maja 92-e otisao iz ulice i nakon toga ga nisam vidjao,
do prije nekoliko godina. Mislim da je u Vojkovicima,negdje u toj regiji.
Ovaj desni je jedan od boljih momaka iz ulice,tesko ranjen kao pripadnik ABiH na Treskavici.
Zgrada u pozadini je zadnja do raskrsnice za Igman/Bjelasnicu,ulica Miroslava Krleze.
Sjecam se da je u tom periodu jedan od nasih policajaca stao na nagaznu minu,
hinjski postavljenu uz trotoar. Taj dio je bio deminiran prije toga.
Policija je uglavnom patrolirala u civilu,i ta linija razgranicenja se tada zvala Sentilj.
Ovaj s lijeve strane je sredinom maja 92-e otisao iz ulice i nakon toga ga nisam vidjao,
do prije nekoliko godina. Mislim da je u Vojkovicima,negdje u toj regiji.
Ovaj desni je jedan od boljih momaka iz ulice,tesko ranjen kao pripadnik ABiH na Treskavici.
Zgrada u pozadini je zadnja do raskrsnice za Igman/Bjelasnicu,ulica Miroslava Krleze.
Sjecam se da je u tom periodu jedan od nasih policajaca stao na nagaznu minu,
hinjski postavljenu uz trotoar. Taj dio je bio deminiran prije toga.
Policija je uglavnom patrolirala u civilu,i ta linija razgranicenja se tada zvala Sentilj.
-
Eborg
#1533 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Možda mala digresija no neke slike mi se stalno vrte po glavi za zapadni dio Sarajeva u koji i Dobrinja djelimično spada.
Moj prvi posljeratni dolazak u Sarajevo iz Zenice je bio početkom 1996. godine, proljeće po mojoj slobodnoj procjeni kada je i rat definitivno bio završen. E sad, kada je Sarajevo definitivno postalo deblokirano i prohodno za komunikaciju sa ostalim gradovima, konkretno Zenicom na sjeveru? Odmah po potpisivanju Daytona ili tek nakon 29. februara 1996. godine?
S obzirom da se sjećam da sam došao iz pravca zgrade "Oslobođenja", da li je i tada bila aktuelna ova trasa Rajlovac-stupska petlja-grad ili se u Sarajevo moralo ući nekim alternativnim putem? U glavi mi je stalno jedna razrušena zgrada od crvene cigle a takve sam viđao po Dobrinji pa mi stvarno nije jasno.
Moj prvi posljeratni dolazak u Sarajevo iz Zenice je bio početkom 1996. godine, proljeće po mojoj slobodnoj procjeni kada je i rat definitivno bio završen. E sad, kada je Sarajevo definitivno postalo deblokirano i prohodno za komunikaciju sa ostalim gradovima, konkretno Zenicom na sjeveru? Odmah po potpisivanju Daytona ili tek nakon 29. februara 1996. godine?
S obzirom da se sjećam da sam došao iz pravca zgrade "Oslobođenja", da li je i tada bila aktuelna ova trasa Rajlovac-stupska petlja-grad ili se u Sarajevo moralo ući nekim alternativnim putem? U glavi mi je stalno jedna razrušena zgrada od crvene cigle a takve sam viđao po Dobrinji pa mi stvarno nije jasno.
-
Tacticus
#1534 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
55-ca je bila nasa, i tegljac je bio nas ondje zavrsio kada je pokusao izvuci 55-cu, a oba su pljen iz KMTkaranana wrote:nove slike.
- trambusek88
#1535 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jeli to isti T-55 tegljač za kojeg negdje pročitah da je probio barikadu na ulazu u Dobrinju u junu 1992?
- hamza_sa
#1536 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ovo nije dio Dobrinje o kojem pises. Ovo je na kecu.aldinjo wrote:U blizini ove dvojice što se pozdravljaju u maju 1996 . godine baciše bombu 10 metara od mene,kod mosta između Dobrinje 3 i 4 ali na vrijeme zalegoh.Sarajmen wrote:Samo prva slika je iz 1994 g, a lokacijski je to tzv ''barikada'' odnosno dio ceste između Olimpijskog naselja i Dobrinje 5-prvog bloka zgrada na ulazu u Dobrinju.U pozadini se vidi dio naselja Vojničkog polja.
Ostale su iz perioda 1996 g., koji se zove ''reintegracija'' ...IFOR-ovi vojnici obilaze naselje Nedzarići (po mojoj procjeni) a iz njega se pucalo, snajperisalo, granatiralo po tzv ''barikadi'' ...
Zadnja slika je sa dijela Dobrinje koji je bio linija fronta i koji je pripao F BiH (po mom mišljenju desno od škole pa tamo u pravcu aerodroma- gdje danas stoji tabla dobrodošlice u manji bh entitet). A ljudi...hmm, ja ovu sliku vidim kao susret stanovnika Dobrinje po završetku rata i ona šuplja ''ko nas bre zavadi''...a može bit' da griješim.
A, sto se tice bacene bombe sjecam se i ja toga. Bacili je iz jureceg fice (hahahaha), ali koliko se sjecam nije eksplodirala.
- Nekako s proljeća
-
aldinjo
#1538 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ova bomba nije bačena iz fiće nego od jedne naše osobe,na neki audi koji je ovaj isti zaustavio kod mosta.Onda nastala opća frka,došlo potom njihovih najmanje 20 policajaca a naš bio samo jedan koji je bio u obližnjoj zgradi.Bilo najmanje 30-40 ljudi na mostu,kao teferić bio,samo još muzika falila.Da ne zaboravim,jedna ili dvije bombe su pukle.hamza_sa wrote:Ovo nije dio Dobrinje o kojem pises. Ovo je na kecu.aldinjo wrote:U blizini ove dvojice što se pozdravljaju u maju 1996 . godine baciše bombu 10 metara od mene,kod mosta između Dobrinje 3 i 4 ali na vrijeme zalegoh.Sarajmen wrote:Samo prva slika je iz 1994 g, a lokacijski je to tzv ''barikada'' odnosno dio ceste između Olimpijskog naselja i Dobrinje 5-prvog bloka zgrada na ulazu u Dobrinju.U pozadini se vidi dio naselja Vojničkog polja.
A, sto se tice bacene bombe sjecam se i ja toga. Bacili je iz jureceg fice (hahahaha), ali koliko se sjecam nije eksplodirala.
Last edited by aldinjo on 08/01/2013 02:20, edited 1 time in total.
- hamza_sa
#1539 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Sjecam se i toga, ali to su dva razlicita slucaja. Prvi je bio ovaj sa ficom, a kasnije i taj kada je neko sa nase strane bacio bombe, koje jesu eksplodirale.aldinjo wrote: Ova bomba nije bačena iz fiće nego od jedne naše osobe,na neki audi koji je ovaj isti zaustavio kod mosta.Onda nastala opća frka,došlo potom njihovih najmanje 20 policajaca a naš bio samo jedan koji je bio u obližnjoj zgradi.Bilo najmanje 30-40 ljudi na mostu,kao teferić bio,samo još muzika falilia.Da ne zaboravim,jedna ili dvije bombe su pukle.
Mislio sam da ce se taj dan ponovo zaratiti.
Malo me je zbunilo kada si rekao da su bacili bombu, pa sam pomislio da govoris o slucaju koji sam ja spomenuo.
-
aldinjo
#1540 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Bomba je pukla,valjda prva ni deset metara od mene a ja se bacio u onu travu pored mosta,taj što je bacio bombu kao prepoznao tog u audiju 80.Da su htjeli oni drotovi srpski mogli su zauzeti one dvije zgrade zelene na Dobrinji 3,samo jedan naš policajac bio u onoj zelenoj zgradi.hamza_sa wrote:Sjecam se i toga, ali to su dva razlicita slucaja. Prvi je bio ovaj sa ficom, a kasnije i taj kada je neko sa nase strane bacio bombe, koje jesu eksplodirale.aldinjo wrote: Ova bomba nije bačena iz fiće nego od jedne naše osobe,na neki audi koji je ovaj isti zaustavio kod mosta.Onda nastala opća frka,došlo potom njihovih najmanje 20 policajaca a naš bio samo jedan koji je bio u obližnjoj zgradi.Bilo najmanje 30-40 ljudi na mostu,kao teferić bio,samo još muzika falilia.Da ne zaboravim,jedna ili dvije bombe su pukle.
Mislio sam da ce se taj dan ponovo zaratiti.
Malo me je zbunilo kada si rekao da su bacili bombu, pa sam pomislio da govoris o slucaju koji sam ja spomenuo.
-
PM72
#1541 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Last edited by PM72 on 08/01/2013 20:04, edited 1 time in total.
-
juzna_strana
-
Max Bunker
#1543 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Pratim temu i Otes i slucajno nadjoh ovu pjesmu [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mPq8WhOO ... sults_main[/youtube]
Na istoku Kosevu medju " Veteranima " znam da ima branioca Dobrinje
Na istoku Kosevu medju " Veteranima " znam da ima branioca Dobrinje
-
Zlajs
#1544 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
na ovom klipu je vise Olimpijsko selo nego dobrinja, svakako hvala na linku 
- Repetitor
#1545 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Bilo je i bačenih bombi na kecu koje su eksplodirale,i to ne jedna vec dvije. I pucanja iz magnuma u blok motora autahamza_sa wrote:Ovo nije dio Dobrinje o kojem pises. Ovo je na kecu.aldinjo wrote:U blizini ove dvojice što se pozdravljaju u maju 1996 . godine baciše bombu 10 metara od mene,kod mosta između Dobrinje 3 i 4 ali na vrijeme zalegoh.Sarajmen wrote:Samo prva slika je iz 1994 g, a lokacijski je to tzv ''barikada'' odnosno dio ceste između Olimpijskog naselja i Dobrinje 5-prvog bloka zgrada na ulazu u Dobrinju.U pozadini se vidi dio naselja Vojničkog polja.
- Dozer
#1546 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Prva gornja slika, ovaj plavosljemac koji sjedi u kupoli u rupi, to je rupa koja se nalazila gore na kecu, na cosku aerodromske ograde, prema Ikica kucama, a nju su koristili njihovi transporteri (UN).
Jednom prilikom sam ih gledao kako izadjose iz rupe, i odose prema aerodromskoj zgradi, a nakon minut u tu rupu ufura T55 VRS-a, oplete 3 ili 4 granate dole negdje prema aerodromskom, izadje i ode nazad medju kuce. Nakon 10-ak min. opet se vrati onaj UN transporter, parkira, i plavosljemac nastavi "osmatrati"
Jednom prilikom sam ih gledao kako izadjose iz rupe, i odose prema aerodromskoj zgradi, a nakon minut u tu rupu ufura T55 VRS-a, oplete 3 ili 4 granate dole negdje prema aerodromskom, izadje i ode nazad medju kuce. Nakon 10-ak min. opet se vrati onaj UN transporter, parkira, i plavosljemac nastavi "osmatrati"
- Nekako s proljeća
#1547 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ma i oni su se hvalili da im je ''pravo valjao'' onaj Limon-ov, kapetan francuskih legionara...nego pomozi-te mi malo da ove slikice nađu svoje mjesto, za ovu zadnju nisam siguran da pripada Dobrinji..?

Last edited by Nekako s proljeća on 10/01/2013 19:44, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#1548 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ako smijem,malo ot,slične i gore stvari je meni pričao lik koji ej bio mirovnjak ovde u ratu...Dozer wrote:Prva gornja slika, ovaj plavosljemac koji sjedi u kupoli u rupi, to je rupa koja se nalazila gore na kecu, na cosku aerodromske ograde, prema Ikica kucama, a nju su koristili njihovi transporteri (UN).
- Repetitor
#1549 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ove su ti obadvije slike iz Aerodromskog. Prva slika ti je zgrada,bivsa Georgi Dimitrova 106 i 108 broj,danasnja Pristinska.Zgrada kod danasnje kafane ''kod Avde'',znaci rub Aerodromskog naselja prema naselju C5,a druga slika ti je početak Aerodromskog,preko puta ulaza na aerodrom i preko puta nekadasnje kuće Mladje Tešanj-a.
- Dozer
#1550 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Bas je aerodromsko izgledalo cool