quarterback wrote:L00d wrote:Ide ljeto , vrucine... Tezina to sve otezava. Da li je dovoljno da se doruckuje i ruca,eventualno slabo vecera i mozda trcanje svako drugi dan ? Redovno ustajem u 7, ne spavam dugo ... Uglavnom, jelo u granicama normale uz aktivnosti svako drugi dan...
ukratko cu jer nemam vise vremena
Ranije sam bio na undiet, skinuo sam 20 kila za 3 mjeseca, kombinovao sam to sa fizickim aktivnostima (bavim se biciklizmom intenzivno te trcanjem povremeno), nije mi bio problem ovo postici medjutim s obzirom da je ovo bila prva dijeta koju sam drzao nisam bio svjestan kako se kile lako vrate. Nakon sto sam smrsao zeljan coca cole, pizze, pive, cevapa i "normalne" ishrane navalio sam kao lud na sve to, kontao sam ma sta ce mi biti od ove pizze, od ove cole i slicno. Kile su se pocele vracati i vec nakon par mjeseci sam bio nazad na kilazi sa koje sam krenuo.
Slijedilo je par godina sa pokusajima da ponovo guram undiet medjutim prije ili kasnije sam prekidao iz raznih razloga nikada ne dostigavsi prvi uspjeh.
U februaru ove goine sam rekao sebi - dosta je vise. Mozda cete se smijati ali nasao sam par fitness aplikacija za mobitel, odabrao onu koja mi se cinila najboljom (fitness builder - ima i za ios i android) i krenuo sa weight loss programom. Dan za danom sam bio u sve boljoj kondiciji, osjecao se sve zategnutiji, sve jaci i brzi...
Pricao sam prijatelju (koji se bavi bodybuildingom) o tome, rekao mi je da misicima treba odmor i ishrana nakon vjezbi te da bi bilo dobro da pocnem sa prehranom bogatom proteinima. Nisam znao nista o tome pa mi je objasnio ono sto je postalo moj nacin ishrane od februara.
Izbaciti hljeb, rizu, krompir, makarone i drugo osim pilecih fileta, pilecih prsa (salama), mladi sir, zuti sir, kajmak, jogurt, mlijeko, pasulj, riba. Jedan dan u sedmici mogu jesti ono sto zelim ali samo taj jedan dan. Taj dan se ubijem pizzom, pitom, cevapima, colom, palacincima i to tako da ne pomislim vise na to preko sedmice. Nakon tog dana opet idemo na proteine.
Poceo sam se osjecati odlicno, poceo sam pored intenzivnog brdskog biciklizma paralelno trcati (18 kilometara u komadu istrcao prije par dana), takodje ici u teretanu svaki drugi dan (to sam oduvijek mrzio medjutim mogu reci da mi je sada podnosljiv boravak tamo)... Takodje sada uz ovu ishranu, nakon treninga pijem i proteine i mogu reci da se osjecam vise nego dobro.
Pun snage, brzine, kile idu dole kao posljedica promjenjene ishrane i treninga (-16 kila od februara) a ja sam jako zadovoljan kompletnim rezultatima.
Mozda vam se cini nemogucim izbaciti hljeb iz prehrane medjutim nakon 7 dana cete se pitati sto ste ga uopste ikada jeli...
Eto, to su moja iskustva
(svako jutro uzimam i omega 3 te multivitamine)