Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#1526 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Ne smatram te glupanom, nego se fkt cudim.

Ja sam prosle godine trcao mjesecima. Idem 3-4km , pa odmorim,jos 3-4 i to mi je kraj .
A ti u cugu 18 kilometara sa 40 godina i 116 kg.

A pouzdano znam da taj sportstracker zna slagati ... meni je mjerio da mi je prosjecna brzina trcanja 20km/h . Jes, da sam brzi Gonzalez :D
quarterback

#1527 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

sport tracker ima te prenose sto se tice brzine jer povremeno lose izracuna trenutnu brzinu medjutim problem nije toliko izrazen sa ukupnom duzinom koju predjes, sve i da jeste imam sat za trcanje koji mjeri svoje podatke nezavisno od sport trackera...
skafiskafsnjak

#1528 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

ne znam, ako je tako. Svaaaaakaa ti cast.
Ja imam 24 godine, i tezak sam 85 kg . Istrcim 8-9km i nema me nigdje :D
Last edited by skafiskafsnjak on 14/06/2012 23:08, edited 1 time in total.
adnansax

#1529 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by adnansax »

L00d wrote: Da li je okej shejk sa mlijekom, bananom , kakaom i kasikom meda okej ? :P
nije ok jer su sve vecinom ugljikohidrati..
za skidanje kila totalno out, a ni za neku "masu" nije jer fale proteini,nedovoljni su oni samo iz mlijeka

@quarterback
svaka cast za snagu i volju,vjerovatno si u visegodisnjem treningu pa ti je kondicija vrh..
Last edited by adnansax on 14/06/2012 23:12, edited 1 time in total.
quarterback

#1530 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

L00d wrote:ne znam, ako je tako. Svaaaaakaa ti cast.
treba ti vise treninga :)

ako budem imao dovoljno vremena za trcanje (jer mi je brdski biciklizam primaran) planiram se prijaviti za sarajevski polumaraton u septembru
skafiskafsnjak

#1531 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

adnansax wrote:
L00d wrote: Da li je okej shejk sa mlijekom, bananom , kakaom i kasikom meda okej ? :P
za skidanje kila totalno out, a ni za neku "masu" nije jer fale proteini,nedovoljni su oni samo iz mlijeka
Onda bismo rekli da moze proci ujutro :)
skafiskafsnjak

#1532 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

quarterback wrote:
L00d wrote:ne znam, ako je tako. Svaaaaakaa ti cast.
treba ti vise treninga :)

ako budem imao dovoljno vremena za trcanje (jer mi je brdski biciklizam primaran) planiram se prijaviti za sarajevski polumaraton u septembru
Sad rekoh, prosle godine, mjesecima sam trcao i bas sam bio ono u dobroj formi ... Ali da trcim 18km u cugu . TESSKOOO !!
quarterback

#1533 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

ja to maznem nakon treninga u teretani ili duze biciklisticke ture / trcanja zajedno sa proteinima
quarterback

#1534 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

L00d wrote: Sad rekoh, prosle godine, mjesecima sam trcao i bas sam bio ono u dobroj formi ... Ali da trcim 18km u cugu . TESSKOOO !!
pogledaj trcanje.rs :wink:
adnansax

#1535 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by adnansax »

mlijeko nakon treninga ne ide jer usporava apsorpciju proteina,mnogo bolja opcija je obicna voda
adnansax

#1536 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by adnansax »

L00d wrote:
adnansax wrote:
Onda bismo rekli da moze proci ujutro :)
opet je bolja opcija ako imas posni sir i mlijeko,sve u blender... ;-)
Michun

#1537 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Michun »

quarterback wrote:
L00d wrote: Sad rekoh, prosle godine, mjesecima sam trcao i bas sam bio ono u dobroj formi ... Ali da trcim 18km u cugu . TESSKOOO !!
pogledaj trcanje.rs :wink:
ne znam sto je nevjerovatno da neko trci 18 KM u cugu a posebno ako kaze da se planira prijaviti na polumaraton. ja bi umrla garant nakon 500 m :shock: :D
skafiskafsnjak

#1538 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Ali sa njegovih 40 godina i 116kg? Nisam rekao da je nemoguce al et...
forest gump

#1539 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by forest gump »

Pozdrav svima.

Sve je stvar volje i treninga. Počeo sam trčati prije neke dvije godine. Prošle godine sam trčao prvi polumaraton, sad se spremam za prvi maraton.

Doduše, nije baš dugoprugaško trčanje za svakoga, morate biti malo udareni u glavu za takvo što :-D
forest gump

#1540 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by forest gump »

quarterback wrote:sto se tice toga da nemaju para i vremena, a imaju vremena i para da se prezderavaju i provede vrijeme jeduci ?

rizu sam uglavnom izbacio iako znam da ona nje prevelik problem, pojedem je mozda jednom sedmicno u manjoj kolicini

imam 116 kilograma i 40 godina

Svaka ti čast kada sa tom kilažom guraš tu daljinu :thumbup:

Koji ti je prosječni tempo na tim dužinama?
harisaga

#1541 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by harisaga »

quarterback wrote:
L00d wrote:Ide ljeto , vrucine... Tezina to sve otezava. Da li je dovoljno da se doruckuje i ruca,eventualno slabo vecera i mozda trcanje svako drugi dan ? Redovno ustajem u 7, ne spavam dugo ... Uglavnom, jelo u granicama normale uz aktivnosti svako drugi dan...
ukratko cu jer nemam vise vremena

Ranije sam bio na undiet, skinuo sam 20 kila za 3 mjeseca, kombinovao sam to sa fizickim aktivnostima (bavim se biciklizmom intenzivno te trcanjem povremeno), nije mi bio problem ovo postici medjutim s obzirom da je ovo bila prva dijeta koju sam drzao nisam bio svjestan kako se kile lako vrate. Nakon sto sam smrsao zeljan coca cole, pizze, pive, cevapa i "normalne" ishrane navalio sam kao lud na sve to, kontao sam ma sta ce mi biti od ove pizze, od ove cole i slicno. Kile su se pocele vracati i vec nakon par mjeseci sam bio nazad na kilazi sa koje sam krenuo.

Slijedilo je par godina sa pokusajima da ponovo guram undiet medjutim prije ili kasnije sam prekidao iz raznih razloga nikada ne dostigavsi prvi uspjeh.

U februaru ove goine sam rekao sebi - dosta je vise. Mozda cete se smijati ali nasao sam par fitness aplikacija za mobitel, odabrao onu koja mi se cinila najboljom (fitness builder - ima i za ios i android) i krenuo sa weight loss programom. Dan za danom sam bio u sve boljoj kondiciji, osjecao se sve zategnutiji, sve jaci i brzi...

Pricao sam prijatelju (koji se bavi bodybuildingom) o tome, rekao mi je da misicima treba odmor i ishrana nakon vjezbi te da bi bilo dobro da pocnem sa prehranom bogatom proteinima. Nisam znao nista o tome pa mi je objasnio ono sto je postalo moj nacin ishrane od februara.

Izbaciti hljeb, rizu, krompir, makarone i drugo osim pilecih fileta, pilecih prsa (salama), mladi sir, zuti sir, kajmak, jogurt, mlijeko, pasulj, riba. Jedan dan u sedmici mogu jesti ono sto zelim ali samo taj jedan dan. Taj dan se ubijem pizzom, pitom, cevapima, colom, palacincima i to tako da ne pomislim vise na to preko sedmice. Nakon tog dana opet idemo na proteine.

Poceo sam se osjecati odlicno, poceo sam pored intenzivnog brdskog biciklizma paralelno trcati (18 kilometara u komadu istrcao prije par dana), takodje ici u teretanu svaki drugi dan (to sam oduvijek mrzio medjutim mogu reci da mi je sada podnosljiv boravak tamo)... Takodje sada uz ovu ishranu, nakon treninga pijem i proteine i mogu reci da se osjecam vise nego dobro.

Pun snage, brzine, kile idu dole kao posljedica promjenjene ishrane i treninga (-16 kila od februara) a ja sam jako zadovoljan kompletnim rezultatima.

Mozda vam se cini nemogucim izbaciti hljeb iz prehrane medjutim nakon 7 dana cete se pitati sto ste ga uopste ikada jeli...

Eto, to su moja iskustva :)

(svako jutro uzimam i omega 3 te multivitamine)

Ti ces ponovo vratiti kile kad ih spustis na odredjenu (pozeljnu) mjeru.Tvoj problem je sto mrsas sa pogresnom motivacijom(motivacijom na vrijeme i na kg).Dakle,zelim smrsati za ljeto(imam jos mjesec dana).Zelim izgubiti 5 kg do ljeta i slicno.Ako zelis prave rezultate ,to ti mora postati nacin zivota.AKtivnost,zdrava prehrana itd. To sto govoris za ugljikohidrate po meni nema smisla.Ugljikohidrati trebaju da se unose u najvecoj mjeri tokom dana(za aktivne ljude).TO mozda vazi za one sto zele smrsati pred racunarom :) Znaci ..Ugljikohidrati tipa,integralna a i obicna riza,integrali hljeb,krompir,tjestenina i makaroni,ali da je njihov unos dobro tempiran(znaci ne pred spavanje :S). Sto se tice zabrana...svi kupovni sokovi,slatkisi(pogotovo ovi jeftini margarinski)-ako nam se nesto bas jede-jednom sedmicno uzmi neki mocni kolac i ubij se ko covjek necim kvalitetnim ;D,a ne neke gluposti :S,grickalice(zamjena bademi,kikiriki u ljuspi,mix kostunjicavog voca),koristiti maslinovo ulje(jeste skupo,ali zato ga koristite u manjim kolicinama(ako vam je to problem) i AKTIVNOST.Nema zdravog mrsanja i napredovanja bez aktivnosti.I ako smrsate bicete "skinny fat" to jeste necete imati misica,vec sala(a vaga pokazuje da ste mrsavi) poz
harisaga

#1542 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by harisaga »

izvini,nisam procitao drugi dio teksta fino..Vecinu si stvari dobro uradio.samo sto se tice tih ugljikohidrata :D
Pocni ih unositi ..ne moras u velikim kolicinama al nek ti svaki dan budu bar u jednom popodnevnom obroku dominantni.
quarterback

#1543 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

forest gump wrote:
quarterback wrote:sto se tice toga da nemaju para i vremena, a imaju vremena i para da se prezderavaju i provede vrijeme jeduci ?

rizu sam uglavnom izbacio iako znam da ona nje prevelik problem, pojedem je mozda jednom sedmicno u manjoj kolicini

imam 116 kilograma i 40 godina

Svaka ti čast kada sa tom kilažom guraš tu daljinu :thumbup:

Koji ti je prosječni tempo na tim dužinama?
Hvala ti !

Nisam bas brz prijatelju, pretezak sam, 8 min mi je pace...
Planiram do septembra raditi na povecanju opste kondicije, mrsanju i povecanju brzine.

Svaka cast za polumaraton i puno srece ti zelim na maratonu !!!
quarterback

#1544 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

harisaga wrote:Ti ces ponovo vratiti kile kad ih spustis na odredjenu (pozeljnu) mjeru.Tvoj problem je sto mrsas sa pogresnom motivacijom(motivacijom na vrijeme i na kg).Dakle,zelim smrsati za ljeto(imam jos mjesec dana).Zelim izgubiti 5 kg do ljeta i slicno.Ako zelis prave rezultate ,to ti mora postati nacin zivota.
Nije bas tako drug, dok sam ganjao un tu sam imao cilj i vrijeme (cilj je bio 110, vrijeme 3 mjeseca koliko traje undiet ciklus), sada, od februara nije tako, od februara sam promjenio nacin zivota a promjene u smislu kondicije i smanjenja kila su dosle kao promjena nacina zivota zato ja kazem da ovo sto radim nije dijeta jer ovo nije nesto sto planiram do npr augusta pa necu vise, ovo je novi nacin zivota koji zivim...
quarterback

#1545 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

harisaga wrote:izvini,nisam procitao drugi dio teksta fino..Vecinu si stvari dobro uradio.samo sto se tice tih ugljikohidrata :D
Pocni ih unositi ..ne moras u velikim kolicinama al nek ti svaki dan budu bar u jednom popodnevnom obroku dominantni.
Ma nisam ja to izmisljao, imam ovog drugara koji je dugo godina u tome pa mi je on prenio svoja znanja...

hvala, lp !
harisaga

#1546 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by harisaga »

quarterback wrote:
harisaga wrote:Ti ces ponovo vratiti kile kad ih spustis na odredjenu (pozeljnu) mjeru.Tvoj problem je sto mrsas sa pogresnom motivacijom(motivacijom na vrijeme i na kg).Dakle,zelim smrsati za ljeto(imam jos mjesec dana).Zelim izgubiti 5 kg do ljeta i slicno.Ako zelis prave rezultate ,to ti mora postati nacin zivota.
Nije bas tako drug, dok sam ganjao un tu sam imao cilj i vrijeme (cilj je bio 110, vrijeme 3 mjeseca koliko traje undiet ciklus), sada, od februara nije tako, od februara sam promjenio nacin zivota a promjene u smislu kondicije i smanjenja kila su dosle kao promjena nacina zivota zato ja kazem da ovo sto radim nije dijeta jer ovo nije nesto sto planiram do npr augusta pa necu vise, ovo je novi nacin zivota koji zivim...
to je vec prava stvar i siguran sam da rezultati nece izostati !Samo naprijed i sretno!
mzungu

#1547 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mzungu »

Cesto bio na Atkinsu, i mrsao i po 3 do 4 Kg u 7 dana. Medjutim, po uvodjenju karbohidrata ponovo vratio kilazu.
Pogledao film forks over knives (toplo preporucujem), izbacio meso, mlijecne proizvode, jaja i smrsao 6 Kg za manje od mjesec dana. Nemam problema s varenjem, lakse spavam, i sto je najbitnije imam manje kila :D
Jedem puno voca i povrca (kuhano, peceno, cak i rostilj).

Nisam postao vegetarijanac, i planiram jednom u dvije sedmice jesti meso, i jednom sedmicno ribu.
frameni

#1548 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by frameni »

Moja iskustva su pocela prvo kad sam sama morala prihvatiti cinjenicu da imam viska kilaze...Da nije obavezno vecerati bez obzira ako ne osjetim potrebu...Jednostavno neka sklopka u glavi mora prebaciti da shvatis neke stvari i doneses odluku...Prestala sam sa svim slatkisima(to je bio najtezi dio)...izbacila sve vrste sokova iz prehrane...i svaki dan na posao i sa posla isla pjeske...malo brzi tempo...Kad sve zbrojim to je nekih 10 km dnevno...Koristila u prehrani sto vise svijezeg povrca...Od mesa samo piletinu i ribu i to sa rostila ili pekla na foliji...Hljeb sveden na minimum i ako koristim samo crni ili heljdin...Masnoce posebno puter i majonezu skroz izbacila iz prehrane...Pazila na upustvima koliko koji proizvod ima masnoce...Jer je varka posebno gdje pise 0,1% masnoce...da ima...ali na koliko grama...Argeta pasteta je jedna od masnijih...na 100 gr ima 30gr masnoce...Sebi kuhala odvojeno od ostatka porodice... rezultat nije izostao...Nikad vise nisam se vratila na raniju kilazu...poslije 18/00 ne jedem...osim voca...
forest gump

#1549 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by forest gump »

Bojim se da sam dijetalni režim ishrane bez fizičke aktivnosti nije nimalo dobar po organizam.
quarterback

#1550 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

:thumbup:
Post Reply