Ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ranger
#1526 Re: Ljetne gume
sto se mene tice makbel prekrizen za vijeke vijekova, prvo sto mu radi neka djecurlija, koja pojma o poslu nema, al eto progutao sam nekako jbg...
a drugo sto sam tek prije par dana skonto da mi je uvalio jednu gumu iz septembra 2014. ja hajvan ne pregleda sve 4 nego 2-3 onako ovlas...
tu maju svi hvale, ali ni oni mi nisu nesto usluzni, isto ko da mi dzaba daje gume tako me skida s kurca...
odem slucajno do svog vulkanizera kaze pa mogu ti i ja nabavit gume, pa sto ne kazes bokte, nabavio mi lik gume po istoj cijeni ko i u makbelu (nista ispod ruke, vec uzima od uvoznika), balansirao montirao, sve uracunato...
inace to je ona radnja preko puta studentskih domova u nedzaricima, ja preporucujem. na proslim autima sam imao onaj sigurnosni saraf, vidim stima ga rukom, skida kljucem, reko sto to ti - kaze hoce se sjebat pa pazim jbg...
a drugo sto sam tek prije par dana skonto da mi je uvalio jednu gumu iz septembra 2014. ja hajvan ne pregleda sve 4 nego 2-3 onako ovlas...
tu maju svi hvale, ali ni oni mi nisu nesto usluzni, isto ko da mi dzaba daje gume tako me skida s kurca...
odem slucajno do svog vulkanizera kaze pa mogu ti i ja nabavit gume, pa sto ne kazes bokte, nabavio mi lik gume po istoj cijeni ko i u makbelu (nista ispod ruke, vec uzima od uvoznika), balansirao montirao, sve uracunato...
inace to je ona radnja preko puta studentskih domova u nedzaricima, ja preporucujem. na proslim autima sam imao onaj sigurnosni saraf, vidim stima ga rukom, skida kljucem, reko sto to ti - kaze hoce se sjebat pa pazim jbg...
-
530i
#1527 Re: Ljetne gume
Bit će tako.taureg71 wrote:530i wrote:Ne znam koliko prelaziš godišnje, ali slobodno ih vozi još dvije ili tri sezone...neće im ništa biti. Pusti ove panične priče oko starosti guma..to pričaju filozofi po forumima i prodavači guma.
pa nece biti bas tako, ja mogao glavom platiti...gume bile gazni sloj kao da su presle 10 000 , ali stare bile, ocito dugo stajale u garazi, puce sa strane guma kao balon, srecom zadnja i srecom pri 50 na sat, inace...
Naravno da se podrazumijeva da je guma ispravna, a to znači da nema oštećenja bilo kakve vrste, da je pravilno korištena i(li) pravilno držana kad je van upotrebe. Podrazumijeva se da vozač osjeti promjenu u performansama guma, u držanju, kočenju, startanju... Gazni sloj je ok do 4 mm, 4 mm ili manje je guma za mijenjanje - istrošena.
Čovjek ima gume proizvedene 2013. godine i ovdje mu savjetuju da ih promijeni - kao što rekoh forumski filozofi.
Gume se mogu koristiti i do 10 godina starosti, http://www.4gume.com/o-gumama/starost-gume/
- holowey
#1528 Re: Ljetne gume
meni je najbolji indikativ vremenske trajnosti gume podatak iz garantnog lista proizvodjaca koji kaze da garancija ne vrijedi za gume starije od pet godina...
-
530i
#1529 Re: Ljetne gume
Garanciju ti mogu priznati kad je guma friško kupljena, probaj nakon 3 ili 4 godine, ako uspiješ, ja ti kupim sve četiri nove gume...
- holowey
#1530 Re: Ljetne gume
to ne sporim, ali kad (teoretski) frisko kupis gumu staru 6 sezona, garancija ne vrijedi pa makar 10m od vulkanizera bubreg dobio na sve cetiri... i cemu onda ocekivanje da ce koristena guma nakon 6-7 sezona biti dobra? ili guma koja se vozi i ljeti i zimi biti upotrebljiva nakon 4-5 sezona?530i wrote:Garanciju ti mogu priznati kad je guma friško kupljena, probaj nakon 3 ili 4 godine, ako uspiješ, ja ti kupim sve četiri nove gume...
-
530i
#1531 Re: Ljetne gume
Napisao sam pod kojim uvjetima gume mogu izdržati i do 10 godina. A naravno da se većina guma potroši ili ošteti ili deformiše (iz ovog ili onog razloga) i tada su zamjenu, bez obzira na starost. Poznanik mi ima Mercedesa Viana i ne može dvije sezone (ljetne ili zimske) sastaviti sa jednim setom guma...auto teško i veliko, prelazi relativno puno kilometara.
-
NediM17
#1532 Re: Ljetne gume
Nije sve ni u fizickom stanju guma. Moze imati i saru, i biti ocuvana, bez bubrega, nije ispucana, ali... Jednostavno guma nakon cirka 5 godina postane plasticna i izgubi svojstva.
- ElRe
#1533 Re: Ljetne gume
Unitrade ima finu akciju guma, pa da znate ako nego zanima. Rade sa Good Year brendovima.
-
mrsamras
#1534 Re: Ljetne gume
Danas stavio nove gume Michelin a skinio ljetne gy gume sa oktavie.
Stare 7god tj auto kod mene,dosle na auto(auto kupljeno novo).
Imaju jos dosta sare jer ne prelazim puno km ali su tvrde,lupaju,zvizde k'o da je lezaj otisao.
Pptrosnja u prosjeku 4.5-4.7 otvorene ceste.
Sa novim gumama,bolje krece,koci,ne bruji a cak i potrosnja danas na otvorenoj cesto 4.1.
Sve u svemu,guma ima svoja svojstva kojabitekako vremenom gubi.
Stare 7god tj auto kod mene,dosle na auto(auto kupljeno novo).
Imaju jos dosta sare jer ne prelazim puno km ali su tvrde,lupaju,zvizde k'o da je lezaj otisao.
Pptrosnja u prosjeku 4.5-4.7 otvorene ceste.
Sa novim gumama,bolje krece,koci,ne bruji a cak i potrosnja danas na otvorenoj cesto 4.1.
Sve u svemu,guma ima svoja svojstva kojabitekako vremenom gubi.
- TDK-90
#1535 Re: Ljetne gume
ado-šampion wrote:Eno kod buraza, ima malo preko 4 mm, 3-4 godine stare, Bridgestone, na odredjenim brzinama ko da avion uzlijece. I to je 100% do guma, jer kad se stave zimske nista se ne cuje. Jucer ih postavili, volan se preko 130 trese ko haiti.
Nemoj me prepadati
Ja sam neki dan kupio polovne Bridgestone Ecopia 150 ...tako nesto DOT 4210 ali kupljene i montirane u ljeto 2011
covjek koji ih je prodao drzao ih pravilno u garazi i vozio jednu ili dvije sezone ljeta. Inace ima jos preko 4 mm profila.
Probao sam i po suhom i po kisi nema nikakvih anomalija dobro drze pravac dobro podnose kocenje i aquaplaning... ne izgledaju uopste lose, a kupio sam ih najvise zbog felgi koje su ET 37 a jedino dozvoljene felge na Passat 5.5 - U Njemackoj je auto inace.
Znam da su Firestone lose gume pogotove kada malo ostare , ali nadam se da bi ove Bridgestone trebale biti dobre
- golfiista
#1536 Re: Ljetne gume
Da se ispravim glede balansiranja guma.
Prije dvije godine sam kupio nove zimske gume u Gumi M i naravno montirao i balansirao. Nakon 2-3 dana skontam da nisu dobro balansirane. Odem u Makbel na balansiranje i sve bude za 10.
Neki dan kod Ferhatovica ista stvar, nove gume naravno montaža i balansiranje, međutim balans los. I onda skontam da su gume nove i da su prvi put na felgama i da im treba par stotina kilometara da nalegnu kako treba na samu felgu, bas kao i zimske. Tako da cu čim stignem na ponovni balans. Tako da sam siguran da ipak nije do vulkanizera.
Ja znam za slučaj autoelektričara, čovjek mu ostavio auto na popravci i nakon par dana zove ga električar kao dođi po auto. Ovaj tamo, autobuse zapalilo i izgorila tabla i pokoja sitnica. Električar mu samo laži kao ne mogu ti popraviti, probao ono se zapalilo i ovaj jadničak morao kupovati tablu i ostale "sitnice"
Prije dvije godine sam kupio nove zimske gume u Gumi M i naravno montirao i balansirao. Nakon 2-3 dana skontam da nisu dobro balansirane. Odem u Makbel na balansiranje i sve bude za 10.
Neki dan kod Ferhatovica ista stvar, nove gume naravno montaža i balansiranje, međutim balans los. I onda skontam da su gume nove i da su prvi put na felgama i da im treba par stotina kilometara da nalegnu kako treba na samu felgu, bas kao i zimske. Tako da cu čim stignem na ponovni balans. Tako da sam siguran da ipak nije do vulkanizera.
Ja znam za slučaj autoelektričara, čovjek mu ostavio auto na popravci i nakon par dana zove ga električar kao dođi po auto. Ovaj tamo, autobuse zapalilo i izgorila tabla i pokoja sitnica. Električar mu samo laži kao ne mogu ti popraviti, probao ono se zapalilo i ovaj jadničak morao kupovati tablu i ostale "sitnice"
-
530i
#1537 Re: Ljetne gume
Nema šta nalijegati guma...ako je sve ispravno balansira se odmah, prije nego što na autu napravi i metar vožnje. Neko tebe dobro zajebava sa tim gumama...
- Ned071
#1538 Re: Ljetne gume
Proslo ljeto kupio dva dunlopa sport response tako nesto u makbelu. Zajebo se pravo. Lupaju da bog sacuva. Dot 2015 vozene od aprila do novembra. Stavio ih sad u subotu i zalim za zimskom savom koja se nije cula. Kontam da dva vredesteina kupljena 2014 koji su mi sad nazad stavim naprijed koliko me ove dunlop nerviraju
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1539 Re: Ljetne gume
Kod mene jos zimske na vozilici, nemam vremena da zamijenim, tj. kupim nove ljetne. Izbor ce biti izmedju save intensa hp i sportive performance, najvjerovatnije.
-
L u c i f e r
#1540 Re: Ljetne gume
530i wrote:Bit će tako.taureg71 wrote:530i wrote:Ne znam koliko prelaziš godišnje, ali slobodno ih vozi još dvije ili tri sezone...neće im ništa biti. Pusti ove panične priče oko starosti guma..to pričaju filozofi po forumima i prodavači guma.
pa nece biti bas tako, ja mogao glavom platiti...gume bile gazni sloj kao da su presle 10 000 , ali stare bile, ocito dugo stajale u garazi, puce sa strane guma kao balon, srecom zadnja i srecom pri 50 na sat, inace...
Naravno da se podrazumijeva da je guma ispravna, a to znači da nema oštećenja bilo kakve vrste, da je pravilno korištena i(li) pravilno držana kad je van upotrebe. Podrazumijeva se da vozač osjeti promjenu u performansama guma, u držanju, kočenju, startanju... Gazni sloj je ok do 4 mm, 4 mm ili manje je guma za mijenjanje - istrošena.
Čovjek ima gume proizvedene 2013. godine i ovdje mu savjetuju da ih promijeni - kao što rekoh forumski filozofi.
Gume se mogu koristiti i do 10 godina starosti, http://www.4gume.com/o-gumama/starost-gume/
jebo toPo isteku roka od 5 godina, mogu se i dalje prodavati , ali ih pre prodaje moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.
-
channel10
#1541 Re: Ljetne gume
Nemoj puno razvlaciti jer ce ti se raspasti na ovim vrucinama.konektovan wrote:Kod mene jos zimske na vozilici, nemam vremena da zamijenim, tj. kupim nove ljetne. Izbor ce biti izmedju save intensa hp i sportive performance, najvjerovatnije.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1542 Re: Ljetne gume
Ma nece, zaljevam ih vodom kroz prozor, dok vozim. Koristim onu novu flasiranu, zove se ledena.channel10 wrote:Nemoj puno razvlaciti jer ce ti se raspasti na ovim vrucinama.konektovan wrote:Kod mene jos zimske na vozilici, nemam vremena da zamijenim, tj. kupim nove ljetne. Izbor ce biti izmedju save intensa hp i sportive performance, najvjerovatnije.
-
Ci-Nick
#1543 Re: Ljetne gume
Što se tiče gubitka kvaliteta guma vezano uz starost,... gledao sam prije godinu i nešto neki test ADAC-a.
Navodno prve tri godine je guma odlična, onda još dvije godine dobra, od pete do sedme godine tek prolazna ocjena a poslije sedme bi ih u svakom slučaju trebalo mijenjati bez obzira na potrošenost.
A ovdje kažu do 8 godina.
https://www.adac.de/infotestrat/reifen/ ... erung.aspx
Reifenalterung
Reifen altern, auch wenn sie nicht benutzt werden! Die Sicherheit von alten Reifen nimmt deutlich ab. Deshalb Reifen, die älter als 8 Jahre sind, nicht mehr verwenden.
Navodno prve tri godine je guma odlična, onda još dvije godine dobra, od pete do sedme godine tek prolazna ocjena a poslije sedme bi ih u svakom slučaju trebalo mijenjati bez obzira na potrošenost.
A ovdje kažu do 8 godina.
https://www.adac.de/infotestrat/reifen/ ... erung.aspx
Reifenalterung
Reifen altern, auch wenn sie nicht benutzt werden! Die Sicherheit von alten Reifen nimmt deutlich ab. Deshalb Reifen, die älter als 8 Jahre sind, nicht mehr verwenden.
-
channel10
#1544 Re: Ljetne gume
Samo zaljevajkonektovan wrote:Ma nece, zaljevam ih vodom kroz prozor, dok vozim. Koristim onu novu flasiranu, zove se ledena.channel10 wrote:Nemoj puno razvlaciti jer ce ti se raspasti na ovim vrucinama.konektovan wrote:Kod mene jos zimske na vozilici, nemam vremena da zamijenim, tj. kupim nove ljetne. Izbor ce biti izmedju save intensa hp i sportive performance, najvjerovatnije.![]()
-
ado-šampion
#1545 Re: Ljetne gume
Kakvo crno nalijeganje sta vam je.
U zadnjih par godina na razna auta sam postavio 15 novih guma, uvijek su bile dobro balansirane. Ili je balansirano kako treba ili nije, nema tu filozofije. Ako trese nisu dobro balansirali.
Trece moze biti da se guma deformisala i trese, ali to je iskljuceno kad su nove gume u pitanju.
Trece moze biti da se guma deformisala i trese, ali to je iskljuceno kad su nove gume u pitanju.
-
L u c i f e r
#1546 Re: Ljetne gume
tako jeado-šampion wrote:Kakvo crno nalijeganje sta vam je.U zadnjih par godina na razna auta sam postavio 15 novih guma, uvijek su bile dobro balansirane. Ili je balansirano kako treba ili nije, nema tu filozofije. Ako trese nisu dobro balansirali.
i ja prvi put čujem za ovo tzv nalijeganje
-
530i
#1547 Re: Ljetne gume
L u c i f e r wrote:jebo toPo isteku roka od 5 godina, mogu se i dalje prodavati , ali ih pre prodaje moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.
To se odnosi na prodaju novih guma, nikad korištenih. Što je i razumljivo jer negdje takve gume godinama stoje.
Ali opet kažem...svako neka po svom mjeri, nije loše ni svake godine mijenjati gume, nabaciš nove, stare par sedmica, čovjek je opušten, zna na čemu je.
-
L u c i f e r
#1548 Re: Ljetne gume
ali ako se odnosi na novu, znači da još više treba da se odnosi na korištenu, koja je bila izložena fizičkim i temperaturnim stresovima530i wrote:L u c i f e r wrote:jebo toPo isteku roka od 5 godina, mogu se i dalje prodavati , ali ih pre prodaje moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.
To se odnosi na prodaju novih guma, nikad korištenih. Što je i razumljivo jer negdje takve gume godinama stoje.
Ali opet kažem...svako neka po svom mjeri, nije loše ni svake godine mijenjati gume, nabaciš nove, stare par sedmica, čovjek je opušten, zna na čemu je.
iz mog vozačkog iskustva, 5 godina starosti je limit, tj:
There has been a lot of media coverage in the last few years about the problems tires have when they get too old. Most tire professionals have known about this for years and it's not just media panic, it is a serious issue. When tires get old, the rubber loses is elasticity (gets hard) and then when the tire heats up, the tread tends to blow right off. This can cause you to lose control of the vehicle, and it almost always causes some damage to the vehicle. Also, it doesn't matter whether or not the tire has been exposed to the elements, the rubber still gets hard over time. The industry standard useable age limit for tires is 6 years, and we know of no manufacturer that will warranty any tire older than that. Therefore, because it is a safety issue, we recommend against using any tire more than six years old, and we cannot service them. Granted, this type of failure can also happen to tires less than six years old when they heat up, but as the tire ages, the chances of having this problem go up dramatically.
http://www.souzastireservice.com/tires- ... tires.aspx
Carmakers such as Nissan and Mercedes-Benz tell consumers to replace tires six years after their production date, regardless of tread life.
A tire that has not been mounted and is just sitting in a tire shop or your garage will age more slowly than one that has been put into service on a car. But it ages nonetheless.
http://www.edmunds.com/car-care/how-old ... tires.html
Once a tire is 5 years old and never been mounted on a vehicle it can no longer be sold and must be disposed of or sold as used.
If your looking for an exact source there isn't one. The NHTSA and RMA neither have set legal laws stating sell by dates and service life dates. I can give you is the industry accepted standards. General rule when it comes the sale of the tire the manufacturer will tell the distributor their age limit on tires and service. Some are at 5, some say 6. When tire sits on a shelf for years they don't want it installed for legal reasons, same goes for a distributor. The RMA (Rubber Manufacturers Association) is the closest you will find to a reliable information on tires. But the RMA agrees on 5 years (there is no weblink, i believe it's in the factbook for $250 USD) I hope this was of some help to you, i know you asking for sources but the best i can do are my 9 years in the industry. https://www.reddit.com/r/MechanicAdvice ... _they_are/
- golfiista
#1549 Re: Ljetne gume
Ma nešto kontam da ima logike, desilo mi se sa zimskim, a evo i sa ljetnim. Sutra odoh ponovo na balansiranje, pa ćemo vidjeti.L u c i f e r wrote:tako jeado-šampion wrote:Kakvo crno nalijeganje sta vam je.U zadnjih par godina na razna auta sam postavio 15 novih guma, uvijek su bile dobro balansirane. Ili je balansirano kako treba ili nije, nema tu filozofije. Ako trese nisu dobro balansirali.
i ja prvi put čujem za ovo tzv nalijeganje
Ovo sa zimskim bilo je pred kraj radnog vremena, a ovo sa ljetnim gužva ko na traci, HAj vidjet ćemo sutra pa javim da otklonimo sumnju.
-
mahalas505
#1550 Re: Ljetne gume
Ne znam kako ti rezonujes, ali ja nisam nikad cuo za ovo "naleganje" nove gume. Ja nikad nisam imao potrebe da ponovo balansiram gume, osim prvi put kad ih stavim na felge, i to je to, ostalo je samo suplja.golfiista wrote:Da se ispravim glede balansiranja guma.