hvala ti, mislim da si u pravu. Čitavu trudnoću kontrolišem prehranu, ali sam malo popustila pred kraj.. rezultatom sam jako zadovoljna, sa 39 sedmica u plusu sam 7 kg.wewa wrote:ako ti se jede slatko, to vjerovatno znaci da ti fali energije - probaj s integralnom tjesteninom ili kostunicavim vocem
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- yellow cat
#1526 Re: Trudnjače i porodilje online
- wewa
#1527 Re: Trudnjače i porodilje online
ma super, svaka cast! nije to samo zbog linije, time ces sebi olaksati porod aBdyellow cat wrote:hvala ti, mislim da si u pravu. Čitavu trudnoću kontrolišem prehranu, ali sam malo popustila pred kraj.. rezultatom sam jako zadovoljna, sa 38 sedmica u plusu sam 7 kg.wewa wrote:ako ti se jede slatko, to vjerovatno znaci da ti fali energije - probaj s integralnom tjesteninom ili kostunicavim vocem
a ovo sad pred kraj, slobodno pij caj od malinovog lista, on pomaze kod kontrakcija - cini ih efikasnijima na porodu.
- niko_niko_kao_ja
#1528 Re: Trudnjače i porodilje online
nama je ostalo jos nekih 20-tak dana, a bas nista se ne zbiva, cini mi se kod ostalih zena cim udju u 9. da pocnu neka desavanja. ovi nasi djecaci su prave ljencugeyellow cat wrote:niko_niko_kao_ja wrote:yelow cat ima li kod tebe kakvih znakova da se porod blizi? ja sve cekam da nesto pocne, ali kod mene sve k'o i do sad.
ništa.nikakvih bolova, nikakvih predznaka.. stomak mi se mrvicu spustio, što samo ja primjetim, ali u očima ostalih posmatrača, još je poprilično visoko. Jest da to nema veze baš sa porodom, ali eto.
malo me zglobovi na prstima bole, vjerovatno ima malo vode, ali burma mi još uvijek bez problema može.. spavam normalno, jedem normalno. Eto. Nikakvih predznaka da bi klinjo mogao ubrzo van.Jedino me sinoć stomak baš pravo bolio, ali bol je bila konstantna, menstrualna, bez prekida, pa sam znala da nisu trudovi. Legla i sve prošlo.
![]()
Znači ni kod tebe nema pomaka? Koliko imaš do termina? Mi još 7 dana, danas punih 39 sedmica.
- niko_niko_kao_ja
#1529 Re: Trudnjače i porodilje online
wewa wrote:ma super, svaka cast! nije to samo zbog linije, time ces sebi olaksati porod aBdyellow cat wrote:hvala ti, mislim da si u pravu. Čitavu trudnoću kontrolišem prehranu, ali sam malo popustila pred kraj.. rezultatom sam jako zadovoljna, sa 38 sedmica u plusu sam 7 kg.wewa wrote:ako ti se jede slatko, to vjerovatno znaci da ti fali energije - probaj s integralnom tjesteninom ili kostunicavim vocem![]()
a ovo sad pred kraj, slobodno pij caj od malinovog lista, on pomaze kod kontrakcija - cini ih efikasnijima na porodu.
ih ja bih bez slatkisa poludila, ovisnik sam jos odavno.
nego wewo znas li ti gdje ima kupiti caj od listova maline?
- wewa
#1530 Re: Trudnjače i porodilje online
ma lako je mimo trudnoce, ali ti slatkisi znaju izazvati prave probleme... ne daj Boze gestacijskog dijabetesa.niko_niko_kao_ja wrote:
ih ja bih bez slatkisa poludila, ovisnik sam jos odavno.i nema mi zamjene za njih, ako mi se ne jedu, odmah se zna da nesto nije uredu sa mnom.
probaj u biljnoj apoteci kod katedrale. ustvari hoces da ja svratim danas i pitam, usput mi je?
- yellow cat
#1531 Re: Trudnjače i porodilje online
ja već dvije sedmice nemam žgaravicu, pa je moguće da mi sad paše slatko.. nisam je baš često imala u trudnoći, ali znala sam je dobiti par puta i to mi je baš ružan osjećaj. Pa sam onda i pazila šta jedem da je izbjegnem.. mada mi se nekad znala javiti samo dok bih se sagnula da obujem cipele.
je li taj čaj mogu nabaviti u apoteci?
pravo da vam kažem, ja bih više voljela da dobijem bolove bez puknuća vodenjaka, kad tamo stignem da mi ga prokinu, jer se bojim te vodurine, da se ne izbezumim kad je vidim.
I zadnja 3 dana imam super stolicu, sorry na detaljima, ali je postala mekana, znači, prirodno čišćenje je počelo.
(bar se nadam). 
pravo da vam kažem, ja bih više voljela da dobijem bolove bez puknuća vodenjaka, kad tamo stignem da mi ga prokinu, jer se bojim te vodurine, da se ne izbezumim kad je vidim.
I zadnja 3 dana imam super stolicu, sorry na detaljima, ali je postala mekana, znači, prirodno čišćenje je počelo.
- niko_niko_kao_ja
#1532 Re: Trudnjače i porodilje online
ma ne moras, hvala ti, bas si srcewewa wrote:ma lako je mimo trudnoce, ali ti slatkisi znaju izazvati prave probleme... ne daj Boze gestacijskog dijabetesa.niko_niko_kao_ja wrote:
ih ja bih bez slatkisa poludila, ovisnik sam jos odavno.i nema mi zamjene za njih, ako mi se ne jedu, odmah se zna da nesto nije uredu sa mnom.
probaj u biljnoj apoteci kod katedrale. ustvari hoces da ja svratim danas i pitam, usput mi je?
- wewa
#1533 Re: Trudnjače i porodilje online
u terminu bude 1-2 dcl vode, zato no sikirikiyellow cat wrote:ja već dvije sedmice nemam žgaravicu, pa je moguće da mi sad paše slatko.. nisam je baš često imala u trudnoći, ali znala sam je dobiti par puta i to mi je baš ružan osjećaj. Pa sam onda i pazila šta jedem da je izbjegnem.. mada mi se nekad znala javiti samo dok bih se sagnula da obujem cipele.![]()
I zadnja 3 dana imam super stolicu, sorry na detaljima, ali je postala mekana, znači, prirodno čišćenje je počelo.(bar se nadam).
i super da se sama cistis, bice lakse u toku i nakon poroda
- yellow cat
#1534 Re: Trudnjače i porodilje online
fakat, to treba kontrolisano unositi u organizam.. znam da uglavnom neće biti ništa, i većini žena ne bude, ali ipak, zlu ne trebalo..wewa wrote: ma lako je mimo trudnoce, ali ti slatkisi znaju izazvati prave probleme... ne daj Boze gestacijskog dijabetesa.
mene inače kod trudnoće nervira to što se većina stvari ne može kontrolisati, ali ono na šta sam ja mogla utjecati, oko toga sam se i potrudila, od prehrane, do kontrolisanog vježbanja i fizičke aktivnosti. Nekako sam mirnija kad znam da sam dala sve od sebe. Ostalo je u Božijim rukama.
- yellow cat
#1535 Re: Trudnjače i porodilje online
ionako sam mislila tražiti klistir, da izbjegnem moguće hemiće i moguće neugodnosti pri poroduwewa wrote:
i super da se sama cistis, bice lakse u toku i nakon poroda
- niko_niko_kao_ja
#1536 Re: Trudnjače i porodilje online
uh mene zgaravica ne popusta, kad se obuvam, cim pojedem neku vocku, ako se nalijem puno tecnosti, ma jedino me ne muci kad pojedem sta slatko 
- wewa
#1537 Re: Trudnjače i porodilje online
e da, u danima oko poroda, hurme su zakon za papati - olaksavaju trudove, daju energiju i omeksavaju stolicu
bude prljanja i sa i bez klistira - nemoj da te to opterecuje. a hemice najbolje izbjegnes kontrolisanim tiskanjem - sto znaci da pokusas izbjeci drip...yellow cat wrote:ionako sam mislila tražiti klistir, da izbjegnem moguće hemiće i moguće neugodnosti pri poroduwewa wrote:
i super da se sama cistis, bice lakse u toku i nakon porodaali izgleda da neće biti potrebe.
- yellow cat
#1538 Re: Trudnjače i porodilje online
eto, što bi se reklo, 100 žena, 100 različitih trudnoća.niko_niko_kao_ja wrote:uh mene zgaravica ne popusta, kad se obuvam, cim pojedem neku vocku, ako se nalijem puno tecnosti, ma jedino me ne muci kad pojedem sta slatko
wewa, nadam se da ću izbjeći drip, voljela bih potpuno prirodan porod, ali ipak, o tome ne odlučujem ja, niti bih htjela preuzeti taj rizik na sebe da nešto odbijam.. znam da je porod težak, da boli, psihu pokušavam pripremiti na najgoru moguću bol, ali isto tako nadam se da ću uspjeti što više misliti na bebu i da to sve izvedem kako treba, mislim da je dosta i do psihe, pa ću da se malo testiram.
- wewa
#1539 Re: Trudnjače i porodilje online
ma ti si poduzela sve sto je do tebeyellow cat wrote:eto, što bi se reklo, 100 žena, 100 različitih trudnoća.niko_niko_kao_ja wrote:uh mene zgaravica ne popusta, kad se obuvam, cim pojedem neku vocku, ako se nalijem puno tecnosti, ma jedino me ne muci kad pojedem sta slatkoI malo sam istraživala, pa nije baš istina da većina žena rodi ranije.. upravo obratno, većina ih rodi oko termina, par dana prije ili poslije... zato ne treba biti nestrpljiv. Mada me huja uhvati kad vidim liniju ko ravnalom povučenu, onu što na ctg-u očitava trudove.
wewa, nadam se da ću izbjeći drip, voljela bih potpuno prirodan porod, ali ipak, o tome ne odlučujem ja, niti bih htjela preuzeti taj rizik na sebe da nešto odbijam.. znam da je porod težak, da boli, psihu pokušavam pripremiti na najgoru moguću bol, ali isto tako nadam se da ću uspjeti što više misliti na bebu i da to sve izvedem kako treba, mislim da je dosta i do psihe, pa ću da se malo testiram.a ako i ne bude tako, ako budem cijelo vrijeme vrištala, ne surađivala i tražila da me ubiju, opet se neću razočarati, jer kako god, na kraju puta ću imati svoju bebicu uz sebe. Jeste da mi je ovaj drugi scenarij izgledniji, ali eto, lijepo je maštati.
educirana si, spremna na sve scenarije, na saradnju s babicama i tako imas obavljeno pola posla. sto se bola tice, to je totalno individualno, a obicno je menstrualna bol solidan nagovjestaj sta mozes ocekivati. zene koje su imale bezbolne menstruacije porodjajne bolove opisuju strasnima. one sa uzasno jakim menstrualnim bolovima cesto nisu znale prepoznati trudove, jer su navikle na bol... a ima zena i koje pricaju o orgazmic birth - prijevod nije potreban
ne treba dopustiti strahu da prevlada jer je porod samo kruna tih carobnih (ne uvijek i ugodnih, ali to ide u radni staz) 9 mjeseci
- niko_niko_kao_ja
#1540 Re: Trudnjače i porodilje online
to je ono spremam se na najgore, nadam se najboljem.yellow cat wrote:eto, što bi se reklo, 100 žena, 100 različitih trudnoća.niko_niko_kao_ja wrote:uh mene zgaravica ne popusta, kad se obuvam, cim pojedem neku vocku, ako se nalijem puno tecnosti, ma jedino me ne muci kad pojedem sta slatkoI malo sam istraživala, pa nije baš istina da većina žena rodi ranije.. upravo obratno, većina ih rodi oko termina, par dana prije ili poslije... zato ne treba biti nestrpljiv. Mada me huja uhvati kad vidim liniju ko ravnalom povučenu, onu što na ctg-u očitava trudove.
wewa, nadam se da ću izbjeći drip, voljela bih potpuno prirodan porod, ali ipak, o tome ne odlučujem ja, niti bih htjela preuzeti taj rizik na sebe da nešto odbijam.. znam da je porod težak, da boli, psihu pokušavam pripremiti na najgoru moguću bol, ali isto tako nadam se da ću uspjeti što više misliti na bebu i da to sve izvedem kako treba, mislim da je dosta i do psihe, pa ću da se malo testiram.a ako i ne bude tako, ako budem cijelo vrijeme vrištala, ne surađivala i tražila da me ubiju, opet se neću razočarati, jer kako god, na kraju puta ću imati svoju bebicu uz sebe. Jeste da mi je ovaj drugi scenarij izgledniji, ali eto, lijepo je maštati.
i da ja nisam mislila da vecina zena ranije rodi, nego da tijelo pocinje da se priprema za porod kako udju u 9. mjesec, zato je meni frka, mozda se tijelo i priprema, a ja ni habera
- between
#1541 Re: Trudnjače i porodilje online
u kojoj sedmici?yellow cat wrote:between wrote:
Samo da vam kazem ja nisam imala nikakvih simptoma pred porod,samo mi je napuko vodenjak voda bila zelena i panika me uhvatilato se desilo oko 6 ujutro.Odmah se uputila u bolnicu i porodila se u 8:40
![]()
![]()
![]()
I zelim da imate porod kao ja,samo da vam ne bude publika kao meni, bila sala puna studenata
u 40 porodila sam se tacno na termin
- Alhemicarkaa
#1542 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam danas pretjerala u šetnji, baš sam se umorila i sad me užasno boli stidna kost i vučem se ko prebijena mačka, jedva hodam. Baš sam se prepala 
-
Seka_Do
#1543 Re: Trudnjače i porodilje online
Hello,pozdrav svim mama i onima koje ce to postati
Prvi put sam na forumu...iako treba da postanem mama drugi put!Imam pitanje Sta znacu"visoki stomak" u trudnoci,jel iko imao iskustva sa tim?Ja sam u 39 sedmici,i dr, mi rekla da se necu bas brzo poroditi visok mi stomak...mene malo zabrinulo i trema iiiii hilljadu pitanja u glavi 
-
LaCici
#1544 Re: Trudnjače i porodilje online
Znam kako ti je, mene to redovno boli kad pretjeram u aktivnostima, ali vjerujem da je to normalno. Samo u horizontalu i prestane.Alhemicarkaa wrote:Ja sam danas pretjerala u šetnji, baš sam se umorila i sad me užasno boli stidna kost i vučem se ko prebijena mačka, jedva hodam. Baš sam se prepala
- yellow cat
#1545 Re: Trudnjače i porodilje online
iskreno, to ti samo znači da ti je doktor glup.Seka_Do wrote:Hello,pozdrav svim mama i onima koje ce to postatiPrvi put sam na forumu...iako treba da postanem mama drugi put!Imam pitanje Sta znacu"visoki stomak" u trudnoci,jel iko imao iskustva sa tim?Ja sam u 39 sedmici,i dr, mi rekla da se necu bas brzo poroditi visok mi stomak...mene malo zabrinulo i trema iiiii hilljadu pitanja u glavi
Kad smo kod toga, meni je u čekaoni jedna žena pokušala između sisa i stomaka da uvali 4 prsta!! Kao, kad budu stala 4 prsta, to je znak da se stomak spustio!! Inače, možete pretpostaviti moju reakciju, koji je to od*eb bio.
-
Seka_Do
#1546 Re: Trudnjače i porodilje online
eeee hvala...bas se nasmijah za ovu zenu i 4 prsta...znam kako je to sa babama i ludim idejama!Imala sam bas lose iskustvo sa prvom trudnocom i porodom...rekoh da vidim iskustva drugih zena...yellow cat wrote:iskreno, to ti samo znači da ti je doktor glup.Seka_Do wrote:Hello,pozdrav svim mama i onima koje ce to postatiPrvi put sam na forumu...iako treba da postanem mama drugi put!Imam pitanje Sta znacu"visoki stomak" u trudnoci,jel iko imao iskustva sa tim?Ja sam u 39 sedmici,i dr, mi rekla da se necu bas brzo poroditi visok mi stomak...mene malo zabrinulo i trema iiiii hilljadu pitanja u glavi
Istina da se stomak "spušta" što se bliži termin, ali to nije nikakav pokazatelj da je porod blizu ili nije. Šta ako pukne vodenjak, a nije isključeno da ti se to sad može desiti?? Hoće taj biser čekati da ti se spusti stomak? Naravno da ćeš dobiti kontrakcije i beba će se početi spuštati sama od sebe.. tako da ne slušaj ga, nije u pravu. (BTW, ovo je meni moj dr rekao, ne pričam na pamet, pošto je i meni stomak poprilično visoko).
Kad smo kod toga, meni je u čekaoni jedna žena pokušala između sisa i stomaka da uvali 4 prsta!! Kao, kad budu stala 4 prsta, to je znak da se stomak spustio!! Inače, možete pretpostaviti moju reakciju, koji je to od*eb bio.
- Alhemicarkaa
#1547 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala, evo prestalo je. Sinoć sam se jedva okretala s jedne strane na drugu, sad je već puno bolje.LaCici wrote:Znam kako ti je, mene to redovno boli kad pretjeram u aktivnostima, ali vjerujem da je to normalno. Samo u horizontalu i prestane.Alhemicarkaa wrote:Ja sam danas pretjerala u šetnji, baš sam se umorila i sad me užasno boli stidna kost i vučem se ko prebijena mačka, jedva hodam. Baš sam se prepala
-
safran
#1548 Re: Trudnjače i porodilje online
Glede spuštanja stomaka: na prvi porod otišla visoko podignutih da prostite sisa - stomak nigdje nije mrdnuo - predtrudovi i trudovi trajali približno 36 sati - porod prirodan sa malo epiziotomije za što preuzimam odgovornost. Još da napomenem da sam u bolnici bila svega 8 sati do poroda - prije toga, od kafane do kafane pa noć kući pa tek ujutro bolnica.
Glede pucanja vodenjaka i kontrakcija: plodna voda obilno istekla ujutro oko 8 sati. Nakon 2 dana čekanja kontrakcija (u bolnici) dobila drip i porodila se. Stomak se također nije spustio.
Obje bebe super, ovaj drugi bio malo bljedunjav jer je bio na suhom, težine solidne 3600 i 3700.
Dakle, ne se opterećivati spuštanjem, nespuštanjem - znaćete kad je vrijeme za bolnicu. Nego mazite te stomake i uživajte u pokretima, nemate pojma kako će vam vaši bojleri nedostajati prvih mjeseci nakon poroda.
Glede pucanja vodenjaka i kontrakcija: plodna voda obilno istekla ujutro oko 8 sati. Nakon 2 dana čekanja kontrakcija (u bolnici) dobila drip i porodila se. Stomak se također nije spustio.
Obje bebe super, ovaj drugi bio malo bljedunjav jer je bio na suhom, težine solidne 3600 i 3700.
Dakle, ne se opterećivati spuštanjem, nespuštanjem - znaćete kad je vrijeme za bolnicu. Nego mazite te stomake i uživajte u pokretima, nemate pojma kako će vam vaši bojleri nedostajati prvih mjeseci nakon poroda.
- mericak
#1549 Re: Trudnjače i porodilje online
Cao, molim par informacija...
Voljela bih da mi trudnocu vodi dr. Dekovic Sanjin sa Jezera. E sad, tek sam 9. sedmica..S obzirom da mi je prosla trudnoca bila rizicna i ova je potencijalno, da li mogu na osnovu toga, ja sama odluciti da se vodim u bolnici, tj.da li se sa uputnicom mogu regilarno voditi kod njega ili tek ako me ginekolog iz Kumrovca preporuci za bolnicu?
Takoder me interesuje kako mogu doci do tog odredenog ljekara, nazovem bolnicu i narucim se na pregled kod njega bez problema ili moram ganjati kad je on dezurni u smjeni pa ga napasti?
Unaprije MNOGO zahvalna na bilo kakvoj informaciji!
Voljela bih da mi trudnocu vodi dr. Dekovic Sanjin sa Jezera. E sad, tek sam 9. sedmica..S obzirom da mi je prosla trudnoca bila rizicna i ova je potencijalno, da li mogu na osnovu toga, ja sama odluciti da se vodim u bolnici, tj.da li se sa uputnicom mogu regilarno voditi kod njega ili tek ako me ginekolog iz Kumrovca preporuci za bolnicu?
Takoder me interesuje kako mogu doci do tog odredenog ljekara, nazovem bolnicu i narucim se na pregled kod njega bez problema ili moram ganjati kad je on dezurni u smjeni pa ga napasti?
Unaprije MNOGO zahvalna na bilo kakvoj informaciji!
- sarajevo_84
#1550 Re: Trudnjače i porodilje online
Ti sama izabereš u koju ćeš bolnicu, mene su samo pitali gdje ću voditi trudnoću da bi mogli napisati na uputnici i to je to, a ja sam sama odlučila kojeg ću doktora.
Što se doktora tiče, ti izabereš sama koga ćeš, možeš se najaviti telefonom, ili raspitati se kad je dežurni u kabinetu (meni je ova varijanta najbolja) i odeš u koje god doba, malo sačekaš i to je to.
Pozz!
Što se doktora tiče, ti izabereš sama koga ćeš, možeš se najaviti telefonom, ili raspitati se kad je dežurni u kabinetu (meni je ova varijanta najbolja) i odeš u koje god doba, malo sačekaš i to je to.
Pozz!