Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
gidra

#1526 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by gidra »

Ima li velike razlike izmedju Save S3+ i Sportive Snow Winter? Vidim Sportiva je jeftinija nekih 10ak maraka..
ElRe

#1527 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Nema skoro nikakve.
emko1234

#1528 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by emko1234 »

respo wrote:pogledas na tocku koje su ti dimenzije pravac merkator na socijalnom i vidis lance koji imaju tu oznaku kupis stavis u gepek i lagano se dogovorimo gdje cemo na kafu da vidim je li ti sve ok
HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHA, e ne mogu da vjerujem.
pa jebem mu majku respo, za ovo postoje privatne poruke :D
respo

#1529 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

kod mene je sve transparentno i javno a ne kao kod tebe :)
aMeR_BH

#1530 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by aMeR_BH »

gidra wrote:Ima li velike razlike izmedju Save S3+ i Sportive Snow Winter? Vidim Sportiva je jeftinija nekih 10ak maraka..
Sportiva nema ni internet stranicu, takve gume da su ne znam kakve ne bih uzeo. Bolje pogledaj Savu, Barum i Tigar uostalom itd.
vukojebina

#1531 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vukojebina »

emko1234 wrote:
respo wrote:pogledas na tocku koje su ti dimenzije pravac merkator na socijalnom i vidis lance koji imaju tu oznaku kupis stavis u gepek i lagano se dogovorimo gdje cemo na kafu da vidim je li ti sve ok

cyber jebach hahahahahahaha :D
respo

#1532 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

vukojebina wrote:
emko1234 wrote:

cyber jebach hahahahahahaha :D
naravno i tebe jebem virtualno a tebi krivo sta se moze
zavist je cudo
pajero

#1533 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pajero »

I ima i nema veze sa temom ali ako neko zna da mi kaze:

Ako imam 4 NOVE ZIMSKE gume na autu, moram li po zakonu/pravilniku imati i lance u gepeku??? :bih:
romeomoraprezivjeti

#1534 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by romeomoraprezivjeti »

ne moras
pajero

#1535 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pajero »

Znam druze i ja da ne moram, ali juce me zaustavi drot i kaze po "nekom novom pravilniku" moram imati lance!!! :x
Warashii

#1536 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

pajero wrote:Znam druze i ja da ne moram, ali juce me zaustavi drot i kaze po "nekom novom pravilniku" moram imati lance!!! :x
:S
Nidje veze, koliko ja znam na prevojima, tamo gdje je znakom odredjeno, da imas ne znam ti kakve zimske gume moras imati i lance, a ovamo ne moras cak imati ni zimske gume nego ljetne sa dobrom sarom s tim da u ovom slucaju mislim da moras imati lance, dok u prvom slucaju nije obavezno.
Mada nista me nebi iznenadilo danas :D .
pajero

#1537 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pajero »

Isto sam ja to rekao...ljetne + lanci OK! Ali NOVE zimske u sred grada (Malta) ne pada snjeg, suha cesta...nista ne kontam! Samo me zanima gdje to pise? Koji pravilnik. Nisam bio sa sluzbenim autom a u njemu imam pravilnik koji kaze da nisu potrebni lanci. :-)
Bakir1

#1538 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

pravilnik o dimenzijama i ukupnoj masi sluzbeni glasnik bih broj 23-07
clan 155 kaze:
(1) Pod zimskom opremom motornih i prikljucnih vozila,
podrazumijevaju se:
a) lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske
tockove i
b) gume minimalne dubine utora na gaznoj povrsini 4
mm, s tim da gume na pogonskim tockovima moraju
biti zimske ili gume s oznakama MS, M+S ili M&S.
(2) Na vozila se ne smiju postavljati gume s ekserima.
(3) Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu
ubraja se i lopata i vreca pijeska.
(4) Odredbe ovog clana ne primjenjuju se za vozila oruzanih
snaga BiH i policijskih agencija u BiH, ukoliko su to vozila
vrlo usko specijalizirane namjene i kao takva se ne koriste
ni u jednom drugom segmentu drustva.
takodjer postoji pravilnik o saobracaju u zimskim uslovima 13/07 koji iskljucuje lance, ali kako 23/07 stavlja van upotrebe pravilnike koji su tretirali tu oblast samim time i 13/07 milicija ima svako pravo pored zimskih guma traziti i lance :thumbup:
daxon

#1539 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by daxon »

Iako je ova tema prežvakana dosta puta, nije zgoreg još jednom ponoviti:
Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg)
http://bihamk.ba/spi/servisne-informaci ... vropi.html
Član 4.
(Oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima)
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na
vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i
moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima,
smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije
veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku
označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na
stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje
4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru
odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prijelazi 3.500 kg i autobuse:
1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom
boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na
stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje
4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i
priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i
u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a
pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata,vreća
pijeska od 25 do 50 kg).
http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Pravi ... uvjeti.pdf

Često se zna desiti da policija "lovi u mutnom", ili da ni sami ne poznaju pravila i propise, što nažalost nije rijetkost. Moja preporuka je, da se svaki vozač "naoruža" poznavanjem pravila i propisa ZOBS-a, kako ne bi postao žrtva nekog policajca koji nije upoznat sa ZOBS-om, ili nekog ko je zlonamjeran.
em11r

#1540 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by em11r »

Dobio sam ponudu od jedne firme za zimske gume pa me interesuje ako moze preporuka za sledece faktore:

1. Koja je mekana i ne bruji puno
2. Koja se nece na suhom putu za par mjeseci potrositi (kao sto je slucaj sa Savom S3, za snijega je najbolja ali na suhom ode za godinu)

205/55R16 MICHELIN ALPIN A-4 249,00X4 = 996,00KM -10% gotovinski popust 896,40KM

205/55R16 CONTINENTAL TS-830 232,85X4=931,4KM -10% gotovinski popust 838,25KM

205/55R16 BRIDGESTONE LM32 214,8X4=859,2KM -5% gotovinski popust 816,25KM.

Trenutno imam ljetne bridgestone potenza ali su mi nekako plasticne bruje pofino ... doduse jesu stare 3-4 godine ali nisu presle puno :)
respo

#1541 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

sto se tice za lance zar nije lakse ubaciti lance koji su teski 5 kg i zauzmu manje od pola kvadrata i onda te nema niko peglati niti se raspravljati oko stavki zakona

a sto se tice guma kad vec dajes toliko uzmi michelin jer razlika od 80 maraka na tu cijenu nista ne znaci a po recenzijama i testovima alpin je tu najbolji
em11r

#1542 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by em11r »

respo wrote:sto se tice za lance zar nije lakse ubaciti lance koji su teski 5 kg i zauzmu manje od pola kvadrata i onda te nema niko peglati niti se raspravljati oko stavki zakona

a sto se tice guma kad vec dajes toliko uzmi michelin jer razlika od 80 maraka na tu cijenu nista ne znaci a po recenzijama i testovima alpin je tu najbolji
One ce mi vjerovatno i biti izbor ako budem htjeo ustediti para.
Ove gume koje kupujem hocu suprugi na leona, a ja sam prije par dana sa citroena skinuo 2 alpinke samo zato sto su stare DOT 2709 ali sara im je ok. pa kontam mozda kupiti 2 nove i 2 stare staviti i mirna Bosna :)

Da se nadovezem na jedan post od prije 2-3 stran a da ne citiram u vezi sa brzinskim indexom.
Ovdje u Kuvajtu pri tehnickom pregledu za registraciju auta (a i policajci ako hoce da budu djubrad) gledaju brzinomjer koliko je "graviran" i brzinski index guma. Ako je index nizi od prikazane max brzine ne moze se proci tehnicki.
em11r

#1543 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by em11r »

... mozel brisanje ovog posta gresko sam citirao stari prestari post :)
popay

#1544 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by popay »

Moja preporuka iz licnog iskustva ide za Goodyear Ultra Grip 7+ i Dunlop SP Winter Sport 3D,extra su gume.
Izmedju ove tri navedene marke guma Michelin alpin 4,kao sto rece respo bar prema testovima je bolja.
pozzz
Doda37

#1545 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Doda37 »

em11r wrote:
respo wrote:sto se tice za lance zar nije lakse ubaciti lance koji su teski 5 kg i zauzmu manje od pola kvadrata i onda te nema niko peglati niti se raspravljati oko stavki zakona

One ce mi vjerovatno i biti izbor ako budem htjeo ustediti para.
Ove gume koje kupujem hocu suprugi na leona, a ja sam prije par dana sa citroena skinuo 2 alpinke samo zato sto su stare DOT 2709 ali sara im je ok. pa kontam mozda kupiti 2 nove i 2 stare staviti i mirna Bosna :)

Da se nadovezem na jedan post od prije 2-3 stran a da ne citiram u vezi sa brzinskim indexom.
Ovdje u Kuvajtu pri tehnickom pregledu za registraciju auta (a i policajci ako hoce da budu djubrad) gledaju brzinomjer koliko je "graviran" i brzinski index guma. Ako je index nizi od prikazane max brzine ne moze se proci tehnicki.

Opaka stvar,npr. moje bi auto palo na tom testu, graviran 250 km/h , index H, a plafon moze 190 ali nizbrdo :)
mayab

#1546 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mayab »

em11r wrote:Dobio sam ponudu od jedne firme za zimske gume pa me interesuje ako moze preporuka za sledece faktore:

2. Koja se nece na suhom putu za par mjeseci potrositi (kao sto je slucaj sa Savom S3, za snijega je najbolja ali na suhom ode za godinu)

205/55R16 MICHELIN ALPIN A-4 249,00X4 = 996,00KM -10% gotovinski popust 896,40KM

Trenutno imam ljetne bridgestone potenza ali su mi nekako plasticne bruje pofino ... doduse jesu stare 3-4 godine ali nisu presle puno :)
Ovde pogledaj rezultate mjerenja; gledaj stubac Geräusch/ Komfort u vezi onoga koja je mekana i ne bruji, te stubac Verschleiß u vezi trosenja gume - manja ocjena je bolje, dakle 1 je odlicno, a 5 ili 6 je lose
Better Man

#1547 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Better Man »

em11r wrote:Dobio sam ponudu od jedne firme za zimske gume pa me interesuje ako moze preporuka za sledece faktore:

Vidi ovaj novi model Continetala TS 850! Baš u toj dimenziji na testovima ove godine se pokazala kao najbolja zimska guma! Ja sam stavio u dimenziji 195/65/15 o dsad su se pokazale po ovom vremenu koje i nije baš zimsko odlične. Vidjećemo ih po pravim zimskim uslovima!
pajero

#1548 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pajero »

@daxon hvala na pravilniku. Isti imam u sluzbenom autu ali nije bio kod mene. Drotovi upravo kako ti kazes love u mutnom...

@respo nije meni ba problem staviti i lance od kamiona nego ne volim da me prave budalom kad znam da ne treba! Imam lance ali kako nije jos zapadao snijeg zaboravio sam staviti. Nikad nisam docekao 15.11. da na autu nisu bile sve 4 zimske gume i sad me levat jos ubjedjuje za lance. Ponavljam ja imam lance a sta je sa onim ljudima sto kesiraju 500-600KM za gume i sad treba jos kupovati lance (koje vjerovatno nikad nece staviti) a auto nikad ne izadje iz grada? Sto bi rekao nas bivsi premijer da je po ZAKONU nije problem...ali NIJE!

Sto se tice guma, prije par dana sam na jednom Focus-u vidio ove nove Continentalove T850 :shock: Nevjerovatno kako guma dobro izgleda "na oko". Šara je fenomenalno postavljena, bas me zanima kakvi ce biti komentari kad pocne snijeg...a kazu eto ga vec za vikend....
respo

#1549 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

iskesira 500-600 i ne moze za lance iskesirati maximalno 50 maraka?
to ti isto dodje ono iskesira za auto 50000 a ne moze kupiti gume od 1200 sve 4 nego ganja tigar sve zajedno ispod 400 maraka
pajero

#1550 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pajero »

respo wrote:iskesira 500-600 i ne moze za lance iskesirati maximalno 50 maraka?
to ti isto dodje ono iskesira za auto 50000 a ne moze kupiti gume od 1200 sve 4 nego ganja tigar sve zajedno ispod 400 maraka
Uredu je druze... :zzzz:
Post Reply