Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
stojanko

#1526 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Ljudi ja nisam imao takvih problema. Nazvao sam Jelić u Širokom Brijegu i sve je prošlo kako treba. Nisu tražili niti da nešto uplatim ako bi slali kurirskom službom, već pri primopredaji. Naručili su uređaj bez ikakvog avansa. Garancija je dvije godine pod uslovom da ugradnju izvrši firma koja se bavi ugradnjom klima uređaja. Kada sam zvao Otus bili su isto ljubazni i dali su mi kontakte distributera u Banjaluci. Bili su skuplji, pa sam kupio u Jeliću. Kad se pogleda cijena mog modela u Hrvatskoj i Srbiji može se vidjeti da je normalna cijena oko 1000e, pa ti vidi koliko se naši ugrađuju.
ketronsd1

#1527 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

damper wrote:
Hajlac wrote:Ta priča oko Otusa i Jelića je jako nedefinisana - ja zvao Otus za cijene VE i VEHZ pa me otkvitaše (oni samo veleprodaju rade - zovite Jelić), u Jeliću govore da oni ne prodaju nego treba prvo zvati Otus i kažu mi ime osobe koju trebam tražiti; opet nazovem Otus a lik počne daaaaaviti s pitanjima (samo što nije pitao za adresu stana i broj cipela) i izbjegavati odgovor na više puta postavljeno pitanje "Koliko košta FH VE klima" (počeo mutiti tako da je po njemu ispala praktično ista cijena VE i VEHZ :-) ) te nemaju VE te VEHZ je bolja vako nako okoliša nikad doći do jednostavne informacije o cijeni te i te klime :run:
Ko trgovac koji te procjenjuje-ispipava pričom prije nego ti definiše cijenu :-)
I na kraju kaže opet nazovite Jelić jer kupovina kao i ugradnja mora ići preko njih :-) :-) :-) :-)

Imao sam kontakt s dosta ovih firmi za klime ali nikad do sad ovakvu neozbiljnu, da ne kazem pijačarsku, korespodenciju u pokušaju dobivanja osnovnih informacija.

Gospodo koji prodajete Mitsubishi vrhunske klime, uozbiljite se kad su u pitanju krajnji kupci i što prije raščistite pitanje kupovine, cijena, ugradnje i garancije jer ovo je potpuno neozbiljno - kao da se radi o zastupnicima i prodavačima nekakvih Vox/Neo sklj klima...
Upravo to me je i odbilo od kupovine micka jer nisam nasao ozbiljnog sugovornika iliti prodavaca da mi potvrdi tacnu cijenu i ko je zaduzen za servisnu podrsku sto je na danasnjem vremenu vazno....
.....i u otusu i u jelicu su muljali oko cijena a pogotovo oko ugradnje a na pitanje vezano za servis i podrsku su okretali pricu i uvjeravali kako se one ne kvare tako da mi i ne treba.....
....svaka cast na vrhunskoj izradi i kvaliteti micka ali "ko se igra sa djecom ostane upisan"....
....nisam htjeo rizikovati par hiljada KM na danasnjem vremenu pa da me neki neozbiljan i neusluzan prodavac ili zastupnik vuce za nos i pravi budalom za moje novce .......
To je cisto prodavanje magle.To da se ne kvare i da ne treba servis.Ovo samo u Bosni mozes cuti.Kojih kretena majko moja.Pa Mitsubishi i insistira na redovnom servisu kada je u pitanj njihova 5-godisnja garancija.Nema redovnog servisa koji slijedi po knjigama,nema ni produzene garancije.
Bar je kod mene tako.Ne vidim razloga da ne bude i u BiH.Svaki ozbiljan prodavac bi trebao sam insistirati na servisu radi same zarade u korist njega.A ovi kontra rade :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
E svasta ces cuti u pm.
stojanko

#1528 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Ljudi imate više prodavaca Mitsubishi. Meni je lik iz Otusa naveo četvero i dao mi je njihove kontakt brojeve. Razgovor je trajao najmanje 20 minuta. Stupio sam u kontakt sa dvoje prodavača u BL i svi su bili korektni. Naveli su cijenu i klime i montaze (150 KM), niko nije sporio garanciju od dvije godine, čak se ovdje pisalo da digitrend.ba (čini mi se tako zove) daje garanciju na Mitsubishi 5 godina uz redovni servis. Ista je stvar bila i kad sam zvao firme iz Mostara koje prodaju Fujitsu. Nisam imao nikakvo ruzno iskustvo. Ja ne znam na kakve ste vi indijance naletili. Jedino sam zapazio da mi je gazda Frigo i klima Mostar trazio prije par mjeseci 1900 KM za Nocriu, a prije deset dana 2000 KM. Mislim da je kod njega i lamudan kupio Nocriu.
survie

#1529 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

Mene je najvise kvalitetan servis odvratio od Mitsu klime. U prijasnjem postu sam naveo da sam planirao uzeti jednu FH35 i jednu Kirigamine Zen ili SF, ali u nedostatku kvalitetnih (ozbiljnih, koji imaju strpljenja sa kupcima, koji su dugo na trzistu, koji imaju neke reference, koji na direktno pitanje odgovaraju direktnim odgovorom, kod kojih nije stid razgovrati o novcu itd itd) servisa odlucio sam se za dvije Daikin. Sada nemam potrebe vise raspravljati koja je bolja, a mislim da je to malo i tesko jer niko nema para da uzme dvije klime i testira ih u istim uslovima, mozemo samo uzimati rezultate generiskih testova koje prave neke kuce (npr.eurovent i dr.) ili usporedzivat specifikacije koje sam proizvodzac napise. Kako mi rece jedan kada sam gledao za toshibu "svi oni lazu (misleci na specifikacije, SCOP, SEER i itd., samo neki manje neki vise". Ostaje mi samo cekati decembar i januar pa da javim za potrosnju, mada ni tada nemozete uzeti zdravo za gotovo, jer nije kod svakoga ista izolacija kao kod mene, nije isti raspored zidova, namjestaja, popunjenosti i kvadratura sobe, mikro klima, osvjetljnosti, polozaj sobe i jos puno puno sitni detalja koji svi skupa daju konacnu ocijenu.
stojanko

#1530 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Ljudi ajd da onda vidimo ko daje odličnu podršku. Pretpostavljam da su to onda sljedeći: Beko, LG, Vivax, Panasonic i Samsung. Od toga po mome nekom poimanju najbolji Panasonic. Ko uopste servisira japanske klime: Mitsubishi, Daikin, Toshiba, Fujitsu, Hitachi. Ko to ima dobru servisnu mrežu. pa i ovdje smo da utvrdimo ove činjenice. Ajd sad da vidimo ko su zastupnici i serviseri ovih japanskih klima i serviseri
stojanko

#1531 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Upravo na digitrend.ba gledam daljudi daju 5 godine garancije na sve uređaje i montazu gratis. Ima i LG i, Mitsubishi, Vivax,Samsung i Panasonic
survie

#1532 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

Prvo da nesto konstatujemo. Daleko smo mi od EU standarda i pojma ovlasteni servis, to zaboravimo da na ovim prostorima postoji, ne samo za klime nego i za mnogo druge stvari. Malo je firmi koje su u stanju da obrazuju svoj kadar i da svake godine ako je potrebno ulazu u taj kadar, sve je to prepusteno pojedincu i njegovom samodoskolovavanju, pa nam onda ostaje daj mi najblize tome ovlastenom servisu sto mi se nudi u datom trenutku i odredzenom geografskom prostoru. Mislim da je najbolje i najvjerodostojnije sada sto mozemo da dobijes od raznih proizvodzaca koje to firme direktno sa njima posluju, ali ni to nije neki garant, jer imamo primjer otusa, koji je distributer ali koji se ne mjesa u instalaciju, on isbifla neke montere s kojima je on sklopio ili ne sklopio neki ugovor i dalje ga ne zanima, a ti onda muku muci s monterima, to je sto se tice Mitsu. Toshiba, imao sam kontakt sa firmom (prvenstveno pricam za HNK, i malo za SA kant.) koja je garantovala nabavu zamjenskog dijela u roku 48sati, ali zbog njhove neozbiljnosti koji su se oglusili na dva moja upita Suzumi klimama cijeni i dobavi od toshibe sam odustao. Fujitsu, slicno kao toshiba, jer meni je trebala jedno jaca i jedna slabija klima, dileri za fujitsu mi nisu mogli nabaviti slabiju, bolji model (nesjecam se vise koji tacno). I na kraju je ostao Daikin. za Daikin sam vidio firmu u sarajevu ali su cijene bile uzas visoke, dok nisam naisao na ovu firmu koja mi je bila prihvatljiva, i pored toga jos sam popust dobio jer sam kupovao dvije i gotovinom platio, a imali su najvise od svih sto sam trazio. Pisao sam malo o ovome u prijasnjim postovima, tako koga zanima neka prelista malo.
starii

#1533 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

ja sam uzeo upravo york inverter zbog servisa koji je u sarajevu, za sada klima dobro grije ali ne ocekujem od nje da me grije u januaru kad je kontinuirano -10C...na srecu tih dana nema puno tako da mislim da se klima za period kad su temperature oko 0C i iznad isplati...sad uporedivati fujitsu mitsubishi i toshibu lg il neku drugu klimu je besmisleno, sve su to dobre klime ali mi svi nemamo iste stanove kuce, iste izolacije tako da ce negdje jedna klima zakazati a negdje ce biti vrhunska...u komsiluku vidim da se sve vise ljudi grije na klimu, navece kad prolazim cuju se vanjske jedinice :D
eluna

#1534 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

stojanko, klimu si kupio u otusu??
otorinolaringorolog

#1535 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

eluna wrote:stojanko, klimu si kupio u otusu??
Jel se zezas :lol: :lol: :lol:
eluna

#1536 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

otorinolaringorolog wrote:
eluna wrote:stojanko, klimu si kupio u otusu??
Jel se zezas :lol: :lol: :lol:
:facepalm: ubih se gledam fiskalni račun, i ne gledam garantno pismo

sorry :D
stojanko

#1537 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Da li ima na forumu članova koji imaju fujitsu LECA i LMCA modele.
maoce

#1538 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maoce »

Pozdrav,sve sam pročitao ali još imam nedoumicu vezanu za izbor klime za grijanje.Grijace se sprat stana od 50m2,raspored odličan za postavku klime,imam nekakvu vrstu poluhodnika koji se proteze kroz cijeli stan.Kupio bih klimu do 1000e,+-,za sada je u utrci Nocria i Daikin FTXN 60(1800km),Micka i Tosibu nisam još istražio.Molim za praktičan savjet,stan je dvoetezan pa bih sljedeću godinu kupio još jedan uređaj za gornji sprat.Inace postavio sam konvektore za svaki slučaj.Hvala unapred,pozdrav
otorinolaringorolog

#1539 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

nocria ce ti to sigurno ugrijati,za ostale ne znam,pogotovo za 1000€,kod mene trenutno sama radi na 80m2,evo upravo trosi 290w i jos pravi pauze,posle pauze se zaleti na 700w par sekundi,i ponovo na minimum,sto bi se reklo dzaba grijanje
englbert

#1540 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by englbert »

za 2.006KM mozes kao i stojanko kupiti Mitsubishi Kirigamin MSZ-FH35VE. Montaza ce te kostati 150-200km i uzivaj. Nocria je malo sugavog izgleda, bolje izgleda Micko :P. Kako vidim po slikama, Nocria nema onaj sensor sto snima ljude. Ne znam, sta ti kazes otorinolaringorolog, ima li sensor?
otorinolaringorolog

#1541 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Dobro pazi pri odabiru,vidim da ti ljudi predlazu klimu koja je za 30m2 na tvoj prostor 50 m2,zbog snimanja ljudi :-),dobro se raspitaj kod ljudi koji imaju tu klimu koju zelis
stojanko

#1542 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

otorinolaringorolog wrote:Dobro pazi pri odabiru,vidim da ti ljudi predlazu klimu koja je za 30m2 na tvoj prostor 50 m2,zbog snimanja ljudi :-),dobro se raspitaj kod ljudi koji imaju tu klimu koju zelis
Ako je Mitsubishi FH35VE klima za 30 kvadrata, a Fujitsu Nocria 80 kvadrata, onda sam se ja definitivno zeznuo pri odabiru i treba definitivno reci svima da kupuju samo Fujitsu Nocria i da je to jedina klima koja obezbjeđuje grijanje sa svojih 6 KW toplote. Mada sam vidio i drugacije podatke.
stojanko

#1543 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Hajlac wrote:Ne mogu se razlicite klime usporedjivati iz razlicitih testova tipa Eurovent - VTT.

VTT ja vidim kao trenutno jedini mjerodavan izvor za usporedbe stvarne snage i efikasnosti klima.
Klime testiraju u cugu 48h i temperaturnom rasponu od +10C do -30C i natrag opet do +10C. Sve lijepo graficki prikazano i jasno kao dan. Vidljiva i ulazna i izlazna snaga kao i dinamika defrost ciklusa.

1. Fujitsu Nocria AWYZ14:

Na VTT testu @-15C potrosnja 1,7kW a izlazna znaga 2,7kW (COP 1.58)
Maksimalna potrosnja 2,4kW uz izlaznu snagu od 3,4kW ( do te potrosnje i snage ide samo na -15 do -20C). Druga strana medalje - precest defrost ispod -15C, sto su za nase podrucje ipak rjedje temperature.

2. Toshiba SKVP2
Po snazi slicna Nokriji sudeci po maksimalnoj ulaznoj potrosnji od 2,3kW za model 13 (jos nema VTT testa iste). Efikasnost vjerovatno bolja (rjedji defrost itd.).

3. Mitsubishi SF VEH
Nedovoljna snaga za vecu kvadraturu pri bilo kojim minusima (SF35 ima maksimalnu ulaznu snagu od 1,2kW, slicno kao prethodna generacija Toshibe tj. SKVP-E 13).

4. Mitsubishi FD i FH -VABH
Najbolji odnos ulazne snage/potrosnje i izlazne snage - za 1,5kW ulazne daje 3,5kW izlazne snage @-15C (COP 2.33), uz dosta rjedji defrost na svim temperaturama, slicno kao i Toshiba SKVP i SKVP2. Zato su i skuplje od Fujitsu AWYZ.

Dakle, koliko para toliko muzike. Sto ne znaci da je klima od 1900KM losa; za nase zime Fujitsu AWYZ je vise nego dovoljna(osnovna losa strana joj je samo manja efikasnost).

Vec ranije sam upozoravao na basnoslovne cifre izlazne snage koje svi gore nabrojani proizvodjaci navode; jedino je Mitsubishi poceo postenije informisati kupce o stvarnoj izlaznoj snazi pri minusima.

Ni jedna od ovih klima ne moze ni pri -10C(tipicna nasa zimska nocna temperatura) dati vise od 4kW a kamo li nekakvih 6kW kako se reklamira. Pogotovo kad se u vremenskom razmaku mjeri snaga jer sta korisnik ima od puno kW ako ta klima svako malo(tipa 40min) stane pa 10ak minuta suti tj. odledjava vanjsku jedinicu.

Ne razmisljajte toliko o kvadratima stanova u smislu odabira klime vec razmisljajte o broju prostorija i prema tome odlucujte o broju klima a ne velicini/snazi, jer razlike u ugodnosti boravka u stanu nisu tolike od klime do klime(mislim na ove japanske) vec od rasporeda i broja klima ako treba zagrijavati vise od dvije vece prostorije(tipa dnevni boravak + dvije sobe).
Ne razvode se klasicni radijatori i konvektori tek tako u svaku prostoriju. Prednost klime je puno veca moc zagrijavanja prostorija jer posjeduju ogroman kapacitet protoka zraka, tako da jedna klima moze pokriti dvije prostorije.

Uvijek je za vece stanove (3+ prostorije) bolje uzeti dvije kvalitetne "manje" klime - 10-ke/25-ice, nego jednu "vecu".
Ovo vrijedi za odabir velicine medju top modelima (tipa FH VEHZ ili SKVP2), dok kod nizih klasa (tipa FH VE, SF ili SKV2) treba izbjegavati "manje" (10/25) jer najcesce u njih stave potpuno druge/inferiorne kompresore itd. pa razlika u snazi i efikansosti bude jako vidljiva.
Ili opet uzeti jednu "manju" (jer zazlika u snazi izmedju npr. SKVP2 10 i 13 ili FH VEHZ 25 i 35 je u praksi mizerna) + konvektor(e) za udaljene prostorije.
Da su nasi stanovi i kuce napravljeni kao kod nordijaca i da imamo njihov mentalitet tj. da nemamo naviku hodanja u gacama - hajcanja @24C vec @20C sto je evropski standard, mogla bi i jedna klima pokrivati >80m2 ali svi znamo kakva je kod nas situacija kako s izolacijom tako i s povezanoscu prostorija.
Znaci sigurno je kolega Hajlac postavio pogresne podatke, jer sa ovim vrijednostima Fujitsu Nocria ne moze grijati 80 kvadrata.

Mislim dal judi koji hoce da kupe klimu su zbunjeni. Nema potrebe da vise odokativno iznosimo podatke, bez ikakvih argumenata. Ako cemo tako ja se iskljucujem iz bilo kakve diskusije. Necu da favorizujem bilo kojeg proizvođača. Postavio sam i slike da bi dokazao tvrdnje i mislim da jedino tako ima smisla. Ako ovako nastavimo napisimo FUJITSU NOCRIA i zatvorimo temu
ketronsd1

#1544 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Opet je pocelo.
Nemojte ljude buniti sada.
Od svih ovih navedenih zvucnih imena,sve i jedna ce da grije 30mkv bez problema.Pa hebemu misa nije u pitanju BEKO :-x VIVAX ili sta ja ti znam.
stojanko

#1545 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

ketronsd1 wrote:Opet je pocelo.
Nemojte ljude buniti sada.
Od svih ovih navedenih zvucnih imena,sve i jedna ce da grije 30mkv bez problema.Pa hebemu misa nije u pitanju BEKO :-x VIVAX ili sta ja ti znam.
Mislim da ovo nema smisla. Dajte ljudi da vidimo karakteristike i drugih modela. Ja ne kazem da Fujitsu Nocria nije dobra klima, vidim da su ljudi zadovoljni, ali nemojmo vise spinovati temu. Ispade Nocria moze grijati 100 kvadrata, Mitsubishi FH35VEHZ 35 kvadrata, FH35VE 30 kvadrata, a naprimjer SF serija špajz od 5 kvadrata. Bas bi volio doci do stvarnih podataka Nocria.
otorinolaringorolog

#1546 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

stojanko wrote:
otorinolaringorolog wrote:Dobro pazi pri odabiru,vidim da ti ljudi predlazu klimu koja je za 30m2 na tvoj prostor 50 m2,zbog snimanja ljudi :-),dobro se raspitaj kod ljudi koji imaju tu klimu koju zelis
Ako je Mitsubishi FH35VE klima za 30 kvadrata, a Fujitsu Nocria 80 kvadrata, onda sam se ja definitivno zeznuo pri odabiru i treba definitivno reci svima da kupuju samo Fujitsu Nocria i da je to jedina klima koja obezbjeđuje grijanje sa svojih 6 KW toplote. Mada sam vidio i drugacije podatke.
Jel to profesionalna deformacija u bosni,svima malo fali,odma bi se tukli,bas me zanima odakle si izvukao podatak da je nocria za 80m2,dugo sam pratio ovaj forum,i neki ljudi odavdje su mi pomogli pri odabiru,ali ustvari ova tema se treba zvati mrznja prema fujitsu,vidim da su svi nabrijani protiv nocrie.
Tako da kolega MAOCE bolje ti je ne pitaj za taj uredjaj,inace ce sasut paljba po tebi,vec je bilo borbe
stojanko

#1547 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

stojanko wrote:
Jel to profesionalna deformacija u bosni,svima malo fali,odma bi se tukli,bas me zanima odakle si izvukao podatak da je nocria za 80m2,dugo sam pratio ovaj forum,i neki ljudi odavdje su mi pomogli pri odabiru,ali ustvari ova tema se treba zvati mrznja prema fujitsu,vidim da su svi nabrijani protiv nocrie.
Tako da kolega MAOCE bolje ti je ne pitaj za taj uredjaj,inace ce sasut paljba po tebi,vec je bilo borbe
Sto odmah protumacite kao napad na Fujitsu. Smatram da je Fujitsu odlična klima. I meni je bila u uzem izboru to sam napisao valjda pa mozes skontati moj stav. Nego ljudi nemojte suditi o drugim klimama kad je nemate. Sta mislis sto ja nisam dao nikakve informacije o klimi koji sam kupio. Necu da dajem informacije dok ne testiram. Evo i meni na 4 C grije 70 kvadrata. A pogotovo necu da pricam o cemu nemam. Kad pogledas unazad tvoj post vidi se da si ti samo pricao o kvadratima i to bez ikakvog pokrica. Znači pričaj o Nokriji koju imas i ja cu uzeti da je to tacno, a nemoj pricati o necemu sto nemas. Ja je imam i nista jos ne iznosim o njoj, da ne bi dezinformisao druge potencijalne kupce. O tome pricam i ljudi iznosite neke činjenice o onome sto pisete.
motorola01

#1548 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

Pa zar ti nisi napisao da ti upravo radi na 80m2 :-) , pa covjek zakljucio da moze i 80m2 grijati ?!

Pricas da su svi nadr.ani u Bosni, a upravo ti covjeka pokusavas budalom napraviti :-) . Lamudane jesi li to ti ili ...
stojanko

#1549 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

otorinolaringorolog wrote:nocria ce ti to sigurno ugrijati,za ostale ne znam,pogotovo za 1000€,kod mene trenutno sama radi na 80m2,evo upravo trosi 290w i jos pravi pauze,posle pauze se zaleti na 700w par sekundi,i ponovo na minimum,sto bi se reklo dzaba grijanje
Evo gdje si napisao, eto i kod mene ova na 70+ kvadrata sam Mitsu, ali to nije podatak koji je od koristi.
ketronsd1

#1550 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

stojanko wrote:
Svaki cigo svoga konja hvali. :lol: :lol: :lol:
Imam dva micka i vrh su stvarno ali nikada nisam ponizio druge proizvodjace(osim panasonica :-x :-x )Naprotiv i dalje tvrdim da su sve te pumpe tu negdje.Sta god da se uzme nece se pogrijesiti.Pokusavam pomoci ljudima i prenosim dosta stvari i iskustava ljudi u svedskoj koji svjetlosnim godinama ispred nas.Ljudi se griju toplotnim pumpama decenijama.Nije mi uopste u interesu da omalovazavam neke fabrikate.

Ponavljam opet.Sta god da odaberete od ovih top modela necete se pokajati.Usteda u odnosu na konvektore i uljane radijatore je vec poslije dvije godine zagarantovana.
Post Reply