- Registracija vozila - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
klaki

#1526 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by klaki »

nemam blage sta ce testirat, ali meni u AC Siljak vec godinu testiraju kako treba. Prosli put su mi auto peljali i turirali pola sata jebote hahah. Al je sve u redu
Bakir1

#1527 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Seawolf wrote:Dobro jutro želim, obojici forumaša koji ne piju :-D

Vama i svima ostalim želim puno zdravlja i sreće u Novoj godini.

Šta će se sada dodatno pregledati u izduvnim gasovima u okviru "eko-testa" kod dizelaša, sem količine čestica čađi (u stvari prozirnosti "dima")?
Jutro jeeee.
Sr i vama gosn forumasu koji manje pije.
Gledati cemo kao i do sada stupanj zacrnjenost
Seawolf

#1528 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Seawolf »

Bakir1 wrote:

Šta će se sada dodatno pregledati u izduvnim gasovima u okviru "eko-testa" kod dizelaša, sem količine čestica čađi (u stvari prozirnosti "dima")?
Jutro jeeee.
A NOx i tako to, ništa?
Bakir1

#1529 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Za ocekivati je dopunu pravilnika za sada to je to...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1530 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by mali_milojica »

Seawolf wrote:
Bakir1 wrote:

Jutro jeeee.
A NOx i tako to, ništa?
Sretna Nova Godina i sve najbolje svim forumasima.

Gdje ce NOx mjeriti,Golfa i ostalih VW vise ne bi bilo na cesti :mrgreen:
amar1994

#1531 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by amar1994 »

Hvala

:lol: :lol: :lol:
Bakir1

#1532 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Prva bi fabija okinula na eko testu :mrgreen:
530i

#1533 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

Bakir1 wrote:Za ocekivati je dopunu pravilnika za sada to je to...
Drugim riječima isto kao i u Hrvatskoj. Što i nije loše za početak, bar nešto neka se mjeri i gleda.
Bakir1

#1534 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Pa da nije to neka pamet :thumbup:
preludezalude

#1535 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote:Ti kao stari legalista koji kalkulise sa fiksnom cijenom osiguranja, koji stavlja kineske xenone, koji nece atest plina, koji se pita kome pravo da mjeri razinu buke komentarises tehnicke :mrgreen:
Ja ti mogu reci kakav ti je trap na autu bez da udjem u liniju tehnickog i ne samo ja nego svaki kontrolor u fbih. Kocnice trap vizuelni izgled da lici auto na nesto legalnost to je nesto na cemu ce svaki tehnicki insistirati ostalo je na dusu svakome pa i vlasniku vozila.
Dalje na sva zvona komentarisete stanje vozila na cesti u vezi sa tehnickim imate dokaze i znate da su neispravni auti prosli? Federalna uprava za inspek. poslove prijava i zatvorite stanicu.
Razlicite cijene su pod
A. Nema isto posla za izmjeriti gasove na razlicitim motorima za dizel to traje dosta duze kao i za vozila sa katom.
B. Nema fbih posebne ekoloske takse koje bi destimulisale koristenje dizel motora pa zbog toga do uvodjenja istih ekotest CE biti skuplji.
C. Niza cijena eko testa za stare Benz. je svojevrsna utjeha za vlasnike tih auta jer kako rekoh isti nece moci svugdje ici.
D. Cjenovnik je pravljen po statistickim pokazateljima o strukturi vozila u fbih.

Ja licno smatram da su vozila sa LPG/CNG atestiranom instalacijom trebala biti oslobodjena istog i da je trebalo napraviti vise razlicitih cijena u zavisnosti od norme ali ni ovo nije lose jer cijena nije skroz unificirana.
Eto sam si naveo primjer nerada stanica za tehnicki pregled. Imam kineske ksenone i sasvim normalno prodjem tehnicki. Ne radi mi rucna kocnica bas dobro, oni to vide i bez ikakvog komentara me samo upute na placanje. Sta se zakljucuje iz ovoga nego da je svrha stanica samo da naplate. Nema potrebe traziti neispravna vozila po cesti pa da kazem eto tp ne rade svoj posao. Moje prvo auto izadje na cestu tehnicki neispravno.
Sto se tice atesta, varas se, imam ga.
Ovo sto si naveo od A-D stvarno nema smisla i objasnjenja su u stilu nekog sedmogodisnjeg djeteta. Pogotovo ovo pod C vise lici na neki dogovor jarana u kafani nego na neko objasnjenje pravilnika tj zakona.
preludezalude

#1536 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

BTW
Sretna vam nova godina.
direstraits0078

#1537 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by direstraits0078 »

Svjesno čovjek izađe na cestu s čajna senonima i neispravnom ručnom, pa se uključi u diskusiju. Brao majstore.
Bakir1

#1538 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

I sta reci koju poruku poslati koji argument dati :mrgreen:
Davno sam mu Ja trazio br sasije da mu osiguram pravi tehnicki pregled radni ali ne da :mrgreen:
Cega se pametan stidi budala se time ponosi, dokazano po ko zna koji put...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1539 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by konektovan »

direstraits0078 wrote:Svjesno čovjek izađe na cestu s čajna senonima i neispravnom ručnom, pa se uključi u diskusiju. Brao majstore.
Pa kad ga tehnicki hladno pusti, nema druge nego na cestu.[emoji4]

Sent from my C6603 using Tapatalk
530i

#1540 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

direstraits0078 wrote:Svjesno čovjek izađe na cestu s čajna senonima i neispravnom ručnom, pa se uključi u diskusiju. Brao majstore.
Još malo dok uštedi sa plinom pa će popraviti auto...nemojte biti tako oštri :oops:
preludezalude

#1541 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Bit je da me stanica za tehnicki pregled vozia svjesnu pusti u saobracaj sa neispravnim vozilom a uredno naplati pregled. E sad zamisli koliko je tehnicki neispravnih vozila na cesti.
preludezalude

#1542 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

konektovan wrote:

Naravno. Sluzbena institucija mi je to omogucila i dopustila.
preludezalude

#1543 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote:I sta reci koju poruku poslati koji argument dati :mrgreen:
Davno sam mu Ja trazio br sasije da mu osiguram pravi tehnicki pregled radni ali ne da :mrgreen:
Cega se pametan stidi budala se time ponosi, dokazano po ko zna koji put...
Nema potrebe da dajes argumente jer ih nisi ni do sada davao, a nema potrebe ni da mi ti osiguravas pregled. Imam ja u svom gradu stanice za tehnicki pregled koje pruzaju pregled takav kakav pruzaju. NIKAKAV!! Ali si prije par stranica rekao: "Ako ti , karikiram, ides na tehnicki a znas da si neispravan ili prolazis neispravan kriv si isto koliko i onaj koji te je pustio..."
Da li to zelis reci da stanice za tehnicki pregled ne rade svoj posao, laziraju podatke na tehnickom pregledu i pustaju na cestu tehnicki neispravna vozila???
Bakir1

#1544 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

A sta cemo sa xenonima kada si tupio par dana?
Ili sa mjerenjem buke isto par dana?
Tvoji zivotni stavovi mi se dopadaju da neces kakvu stranku osnivati :mrgreen:
Uletis ko salonac u svaku raspravu sa frazom jel to legalno i onda krene salva gluposti koja obicno zavrsi sa tumacenjem "po sebi".
Broj sasije fino napisi pa ces vidjeti kako ce sve stanice u FBiH raditi svoj posao ;-)
direstraits0078

#1545 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by direstraits0078 »

preludezalude wrote:
konektovan wrote:

Naravno. Sluzbena institucija mi je to omogucila i dopustila.
Ja bih prije rekao da je na jutarnjoj prozivci mozak viknuo: ODSUTAN!

:run:
preludezalude

#1546 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote:A sta cemo sa xenonima kada si tupio par dana?
Ili sa mjerenjem buke isto par dana?
Tvoji zivotni stavovi mi se dopadaju da neces kakvu stranku osnivati :mrgreen:
Uletis ko salonac u svaku raspravu sa frazom jel to legalno i onda krene salva gluposti koja obicno zavrsi sa tumacenjem "po sebi".
Broj sasije fino napisi pa ces vidjeti kako ce sve stanice u FBiH raditi svoj posao ;-)
Opet si pun argumenata. Moj argument je da mi je stanica za tehnicki pregled dopustila ksenone i nista ne tumacim po sebi vec samo komentarisem kako stb radi. Koji je tvoj argument zasto stanica za tehnicki pregled to dopusta? Jos uvijek tvrdim isto sto se tice buke. Kako nazivas nerad stanica za tehnicki pregled tj njihovo svjesno laziranje podataka i svjesno pustanje tehnicki neispravnih vozila na cestu? Da to mozda nije krsenje zakona i da mozda nije svjesno ugrozavanje javne sigurnosti?
Sto se tice mjerenja izduvnih gasova... I do sada su to radili. I sta se dobilo novo sa ovim novim pravilnikom? Apsolutno nista osim da su uveli dodatno placanje i to diskriminirajuce klasificirano.

Reci nam Bakire, iz kojeg si ti paralelnog univerzuma u kojem stanice za tehnicki pregled vozila rade kako treba i po pravilniku tj zakonu.
Bakir1

#1547 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

ovako u mom univerzumu u kojem stanice tehnickog pregleda rade svoj posao, postoji zvanicna evidencija, mupa, koja kaze tehnička neispravnost vozila kao razlog saobracajnih nezgoda iznosi 2%.
sta je diskriminirajuce u pravilniku? to sto eko test za dizel motor koji je veci zagadjivac placa skuplji eko test :lol:
radile su stanice mjerenje izduvnih gasova statisticki, sada ce to biti eliminatorno.
stanica pustila nekoga kome rucna slabije fata, ima li dovoljnu kocionu silu? znas li koja je?
xenoni nisu decidno pravilnikom o teh.preg. formulisani ali jesu pravilnikom o certifikaciji i to je jos uvijek siva zona u kojoj ti i takvi plivate.
navedi svoje argumente kontra pravilnika o eko testu, decidne, statisticki, primjerima iz prakse potkovane, iz zemalja u okruzenju, bilo kakve, sem klepetanja u prazno i presipanje iz supljeg u prazno.
i dalje te pozivam da dostavis broj sasije, da vidis na licnom primjeru kako se radi pravi tehnicki...
i logika da pricas o stanicama i neradu istih navodjenjem licnog primjera, vozila kao neispravnog, cini te debilom :D
condy

#1548 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by condy »

Jel poskupio tehnički pregled od ove godine :D

Neko mi reče da će registracija biti skuplja za nekih 30 KM. :evil:
howdy

#1549 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by howdy »

condy wrote:Jel poskupio tehnički pregled od ove godine :D

Neko mi reče da će registracija biti skuplja za nekih 30 KM. :evil:
nisi u toku, pojeftinila za 60 KM :lol:
Bakir1