Sta si se stisla za pitanja,daj jos sta valja i nama sad na test :pjaca-maca wrote:Svi polazu isto...idaa wrote: i ja, i ja, da ce biti neke opce stvari, koje mozes logicki, a jaca-maca, oni koji donesu dokaze za racunare i engleski, jel polazu ipak i to ?
KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Moderator: anex
- kokuz_sa
#1526 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
-
idaa
#1527 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
vise u zraku hahhhaajaca-maca wrote:Tamo gdje trebas prevesti s bosanskog na engleski, takodje mozes prevesti na jos jedan jezik, po zeljiMASTER_NO1 wrote: reci nam Jaco sta je jos bilo :PP
Ja znam Ruski jezik imal tu kakvog popusta)))
![]()
Joj, najjace mi je pitanje "Kada upisujete brojeve u Excel tabelu da li su brojevi centrirani, na lijevoj strani ili desnoj"
- jaca-maca
#1528 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Daj cokoladukokuz_sa wrote: Sta si se stisla za pitanja,daj jos sta valja i nama sad na test :p
-
Dinora
#1529 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
tuspas i mene 
pitanja kojih se sjecam, demografija, sta je BDP,koja zemlje predsjedava EU,zaokruziti EU institucije, predsjedavanje EU rotira se svakih koliko mjeseci, i jos svasta nesta pored ogromnog teksta (2x) iz engleskog
pitanja kojih se sjecam, demografija, sta je BDP,koja zemlje predsjedava EU,zaokruziti EU institucije, predsjedavanje EU rotira se svakih koliko mjeseci, i jos svasta nesta pored ogromnog teksta (2x) iz engleskog
-
nelisa
#1530 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Hvala Vam puno!!A koliko je pitanja bilo??Dinora wrote:tuspas i mene
-
Dinora
#1531 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Mozda nekih 30-tak pitanjanelisa wrote:Hvala Vam puno!!A koliko je pitanja bilo??Dinora wrote:tuspas i mene
Last edited by Dinora on 27/11/2012 10:14, edited 1 time in total.
-
nelisa
#1532 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Dinora wrote:Mozda nekih 20-tak pitanjanelisa wrote:Hvala Vam puno!!A koliko je pitanja bilo??Dinora wrote:tuspas i mene
Ahaa!!Jesu li pitanja tipa zaokruzivanja ili da mi nadopunimo??
- respo
#1533 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
imam ja zbarenih i bez postovajaca-maca wrote:Treba znati izabrati trenutakkokuz_sa wrote: btw gdje respo da vidi kako lik zbari macu u 1 postu..a on ne moze u milion postova zbarit forumasicu![]()
javljaju se same
a ti maco jesmo se mi gdje sreli?
- jaca-maca
#1534 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
respo wrote: a ti maco jesmo se mi gdje sreli?
- respo
#1535 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
onda cemo se sresti ubrzo
-
Dinora
#1536 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Hvala Vam puno!!A koliko je pitanja bilo??[/quote]
Mozda nekih 30-tak pitanja
[/quote]
Ahaa!!Jesu li pitanja tipa zaokruzivanja ili da mi nadopunimo??[/quote]
Zaokruzivanje, osim engleskog gdje moras prevoditi
Mozda nekih 30-tak pitanja
-
nelisa
#1537 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Mozda nekih 30-tak pitanjaDinora wrote:Hvala Vam puno!!A koliko je pitanja bilo??
Uredu hvala ti puno!!
-
maher_
#1538 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
ma ja sam bio 15 do 9, trebala si me sacekati, nisi drugjaca-maca wrote:Ja zavrsilatrcala sam kuci
![]()
Pitanja su presmjesna..."sta su demografski podaci", "kako se mjeri stopa nezposlenosti", "koja drzava presjedava EU" itd...a za poznavanje rada na racunaru su bila toliko smjesna pitanja da ih se ne sjecam od soka!![]()
Pored tih pitanja na zaokruzivanje, trebali smo prevesti jedan tekst engleskog na bosanski i jedan s bosanskog na engleski. Tekstovi su malo tezi...trebas bas dobro znati engleski...
P.S. @maher_ Koji si ti bio od onih sest momaka?![]()
![]()
i jos nesto, onaj tip sto nas je kontrolisao rece da je ukupno oko 230 kandidata za 4 radna mjesta...
-
idaa
#1539 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
sta je tematika u prevodjenju, pa je komplikovano ?maher_ wrote:ma ja sam bio 15 do 9, trebala si me sacekati, nisi drugjaca-maca wrote:Ja zavrsilatrcala sam kuci
![]()
Pitanja su presmjesna..."sta su demografski podaci", "kako se mjeri stopa nezposlenosti", "koja drzava presjedava EU" itd...a za poznavanje rada na racunaru su bila toliko smjesna pitanja da ih se ne sjecam od soka!![]()
Pored tih pitanja na zaokruzivanje, trebali smo prevesti jedan tekst engleskog na bosanski i jedan s bosanskog na engleski. Tekstovi su malo tezi...trebas bas dobro znati engleski...
P.S. @maher_ Koji si ti bio od onih sest momaka?![]()
![]()
a pitanja su bila `nako, mislim da sam fulao ono "fzzz se ne finansira iz.." i "nadleznost fzz-a nije..", ili sam ih na srecu potrefio. a nisam stigao na engleski prevest zadnje 3-4 rečenice, pa za one koji ce tek izaci, najteze je prevodjenje, sto brze prevodite, bez puno razmisljanja o svakoj recenici...
i jos nesto, onaj tip sto nas je kontrolisao rece da je ukupno oko 230 kandidata za 4 radna mjesta...
- kokuz_sa
#1540 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
271 kandidat nama sad u 10 i 15 rekose ako dobro zapamti. Test smijurija prava. 2 gupe a ista pitanja xd. Eng nije bio tezak. Al bilo je trik pitanja, slicni odgovora itd.
-
nelisa
#1541 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Auu bas previse kandidata, a 4 primaju hahahah!!A o cemu je rijec bilo za engleski???kokuz_sa wrote:271 kandidat nama sad u 10 i 15 rekose ako dobro zapamti. Test smijurija prava. 2 gupe a ista pitanja xd. Eng nije bio tezak. Al bilo je trik pitanja, slicni odgovora itd.
-
lillyy85
#1542 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
meni je engl iskreno bio tezak i neposteno je dati neki dio za prevesti na nas i s naseg jezika a gdje se koriste poslovni i pravni termini ..nesto je bilo u vezi nekog ugovora il statuta ne sjecam se bas-al uglavnom kao sta je taj sporazum,koji su mu ciljevi -da na nas prevedes,a i tekst iz dijela o zaposljavanju da prevedes na engl. ..meni je to bezveze,mogli su dati uopštene recenice iz svakodnevne konverzacije na provjeri ..nisam ja pravnik niti poznajem poslovni engleski al hajd.. tu padam 100%.. i za informatiku glupa pitanja skorz,umjesto da nas prakticno provjere u radu s excelom ,ako im to treba al eto.. i da, bila sam u grupi 8.45.Sretno svima! i nama su rekli 270 kandidata 
-
SundanceKid
#1543 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Sve na stranu, ali raditi prevod onakvog teksta u tako kratkom vremenu je smijesno. Meni licno terminologija nije predstavljala problem, kao ni opcenito prevod, ali strucni tekstovi se ne prevode u roku od 2-3 minute po stranici. Posebno kad se radi o prosirenim, kompleksnim, recenicama, koje se protezu u par redova i gdje treba malo zastati, pa razmisliti kako to sve postaviti u odgovarajuci kontekst. To je prakticki nemoguce u onako kratkom vremenu. Prevedoh sa eng na nas, i odjednom cujem covjek govori jos minut...napisem prvu recenicu prevoda sa naseg na eng, zaokruzim pitanja vezana za informatiku, i to je to....
- kokuz_sa
#1544 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
od 30min..5 je trebalo za zaokruzivanje.. i ostalo vremena se moglo bazirati na prevod..
iskreno meni nekako puno teze djelovalo prevoditi s engleskog na nas..
nego obratno
uglavnom nicemu se ne nadam, jer sam nekog misljenja da se odavno zna ko je pripravnik na ovom konkursu
u ovoj mojoj grupi nije doslo troje..eto odmah vece sanse za pripravnicki
nas 3 muska bilo..ostalo je sve zensko bilo..
opsti dio pitanja je bio bas opsti
tipa ko predsjedava Eu koja drzava, ko spada u zakonodavnu vlast i tako..
dosta pitanja je bilo bazirano na FZZZ sto je bilo i za ocekivati..
pitanja iz informatike smjesno
sto se tice integracija, ko je jednom procitao mogao je sve tacno uraditi
jedino zeznuo mozda pitanje je bilo..kako se racuna nezaposlenost..mada prije ispita se procitalo na forumu da ima to pitanje..pa se izguglao odgovor
iskreno meni nekako puno teze djelovalo prevoditi s engleskog na nas..
nego obratno
uglavnom nicemu se ne nadam, jer sam nekog misljenja da se odavno zna ko je pripravnik na ovom konkursu
u ovoj mojoj grupi nije doslo troje..eto odmah vece sanse za pripravnicki
nas 3 muska bilo..ostalo je sve zensko bilo..
opsti dio pitanja je bio bas opsti
tipa ko predsjedava Eu koja drzava, ko spada u zakonodavnu vlast i tako..
dosta pitanja je bilo bazirano na FZZZ sto je bilo i za ocekivati..
pitanja iz informatike smjesno
sto se tice integracija, ko je jednom procitao mogao je sve tacno uraditi
jedino zeznuo mozda pitanje je bilo..kako se racuna nezaposlenost..mada prije ispita se procitalo na forumu da ima to pitanje..pa se izguglao odgovor
-
maher_
#1545 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
istina je da pticice cvrkucu da je to sve namjesteno, to mi rece danas i jedan od kandidata. ali sve i da nema stele 270 kandidata...kokuz_sa wrote:271 kandidat nama sad u 10 i 15 rekose ako dobro zapamti. Test smijurija prava. 2 gupe a ista pitanja xd. Eng nije bio tezak. Al bilo je trik pitanja, slicni odgovora itd.
gledaj jaca maca mi jos pawa, kako da je budim khm khm
-
vivaxa
#1546 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
OMG
sta ovo bi na ovom testiranju ... generalno pitanja na prvu nisu bila teska ... sve ko neke pitalice bezeeee
... ali na par njih se pofino moze zeznuti ... ja vjerovatno jesam
A sto se tice ENG. ne zelim ni komentarisati sto bi englezi rekli NO COMMENT ... ono sve prevesti za 30 min je malo previse, generalno nije bilo toliko tesko, jeste da je bilo strucnih pojmova ko u prici
ali sta sad
Nego jel se moglo kao prevod na drugi strani jezik prevesti na Hrvatski ... ja mislio pokusati ali mi nije ostalo vremena nakon svega ha ha ha LOL
A sto se tice ENG. ne zelim ni komentarisati sto bi englezi rekli NO COMMENT ... ono sve prevesti za 30 min je malo previse, generalno nije bilo toliko tesko, jeste da je bilo strucnih pojmova ko u prici
Nego jel se moglo kao prevod na drugi strani jezik prevesti na Hrvatski ... ja mislio pokusati ali mi nije ostalo vremena nakon svega ha ha ha LOL
- respo
#1547 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
ko kaze da spava?maher_ wrote:istina je da pticice cvrkucu da je to sve namjesteno, to mi rece danas i jedan od kandidata. ali sve i da nema stele 270 kandidata...kokuz_sa wrote:271 kandidat nama sad u 10 i 15 rekose ako dobro zapamti. Test smijurija prava. 2 gupe a ista pitanja xd. Eng nije bio tezak. Al bilo je trik pitanja, slicni odgovora itd.
gledaj jaca maca mi jos pawa, kako da je budim khm khmi ja sam drinjao do maloprije
mozda je samo zauzeta drugim obavezama pa ne moze da odgovori ili nece
- p206
#1548 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Trebam napisati CV i našao sam kako bi to trebalo izgledati na netu, i ima stavka radno iskustvo. A ja dosad nisam imao nikakvog radnog iskustva. Sigurno vas ima još koji ste tek završili fax, i niste nigdje radili. Šta ste pisali umjesto toga? Kako je to sve ukupno izgledalo?
- kokuz_sa
#1549 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
pa samo preskoc radno iskustvo..i predji na cetrifikate, priznanja i tako to..ako imas naravno
- jaca-maca
#1550 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Jaca-maca nije mogla da spava, sad ce pokusati...maher_ wrote:
gledaj jaca maca mi jos pawa, kako da je budim khm khmi ja sam drinjao do maloprije