-LIBERO- wrote:I pored toga sto sam glasac i simpatizer NS se ne slazem sa ovim,barem u jednom dijelu te tvoje izjave.
Nekada je i NEOPHODNO izaci na ulicu,i pokazati vlasti sta mislis,i da ne mogu raditi sta god im prahne.
Narocito se ta varijanta odnosi kada imas u vlasti vrlo drske,korumpirane i arogantne politicare.
Ako ides logikom da se samo izborima moze nesto korigovati,onda dobijes to da od svog' zivota napravis jednu veliku cekaonicu,cekas da nesto promjenis od izbora do izbora.
To je smijesno,kao sto mi je i smijesno strah opozicionih stranaka ( sviju njih) da se u nekim slucajevima otvoreno stave na celo nekih povorki koje se opravdano bore za svoja prava i za ravnopravne uslove za rad/zivot/egzistenciju.
(Ne mislim na ove proteste boraca,mislim uopsteno)
Nije li to osnovno nacelo lijevicarske i liberalne opcije?? Sta se onda "glupiraju" stranke,politicki pokreti,pokreti,organizacije sirom Evrope..zasto jednostavno ne cekaju slijedece izbore i promjene stvar??
Nije to bas tako crno-bijelo. Revolucije vrlo cesto na vlast dovedu jos gore od postojecih, jer su iza njih neki skriveni motivi kao. sto je po mom misljenju to bilo danas (prijepodne trazili jednu stvar, poslijepodne smjenu vlade

).
U razvijenim zemljama ljudi uglavnom protestvuju zbog jedne stvari (zakona, odluke...) pa protest moze imati efekta.
Protesti i revolucija mogu imati rezultat i kada se bore protiv diktature gdje diktatora na vlasti drze pokradeni, a ne osvojeni izbori. Medjutim, u tom slucaju mora se desiti necija "izdaja". Npr. srbija gdje slobu nije smjenio narod i opozicija vec policija koja je odbila tuci demonstrante - to je bio preloman trenutak.
U nasem slucaju, sta god mi mislili, ipak su na vlasti ljudi koji su legalno osvojili vlast. Ako u tom slucaju revolucija zbaci vlast otvara se pandorina kutija jer onda mozes ocekivati reprizu vec za par mjeseci sa izmjenjenim ulogama.
Da li bi takvu vlast uospte prihvatio zapad? Kakva bi to bila poruka drugima?
Ne znam, nije to bas tako prosto.