Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
aleckovic

#1526 Re: Bášča

Post by aleckovic »

Mu'min wrote:
aleckovic wrote:Gdje u BiH ima da se kupi ovo drvece
Ima 30 km od Gornje Tuzle, ako ti nije daleko.
Jel ta osoba vrsi i sadnju ?
Mu'min

#1527 Re: Bášča

Post by Mu'min »

aleckovic wrote:
Mu'min wrote:
aleckovic wrote:Gdje u BiH ima da se kupi ovo drvece
Ima 30 km od Gornje Tuzle, ako ti nije daleko.
Jel ta osoba vrsi i sadnju ?
Pa pošto uzgaja za pare će vjerovatno čovjek i to.
Ne'am pojma. Čekam jarana da mi javi GSM (ima tabla) pa ću ti proslijediti.
A ti nazovi pa vidi cijenu sadnica + sađenje.
Odakle si ako nije tajna?
aleckovic

#1528 Re: Bášča

Post by aleckovic »

Ne'am pojma. Čekam jarana da mi javi GSM (ima tabla) pa ću ti proslijediti.
A ti nazovi pa vidi cijenu sadnica + sađenje.
Odakle si ako nije tajna?
Sarajevo, uzeo bih 20 komada, sigurno mu je to ok (relacija nije predaleka, mozemo se dogovoriti za cijenu).
Mu'min

#1529 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Meni je palo u oko kad sam prolazio i razmišljam i sam da kupim par da si uredim oko kuće.
Ima nekih razlnih sorti, sadnice naravno. Pa eto čim dobijem GSM proslijedim ti a ti poslije uređuj dalje.
Meni samo kahvu tamo pribilježi kad dođem u Sarajevo. :D
aleckovic

#1530 Re: Bášča

Post by aleckovic »

Mu'min wrote:Meni je palo u oko kad sam prolazio i razmišljam i sam da kupim par da si uredim oko kuće.
Ima nekih razlnih sorti, sadnice naravno. Pa eto čim dobijem GSM proslijedim ti a ti poslije uređuj dalje.
Meni samo kahvu tamo pribilježi kad dođem u Sarajevo. :D
Hehehe vazi.

A jel tesko oko toga brinut, ja nemam pojma o vrtlarstvu, i do koje visine to raste ?

Super izgleda, ovdje toga ima oko par banaka u gradu i extra izgleda.
Mu'min

#1531 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Care ja ti mogu samo GSM ponuditi a znanje o uzgoju nemam. :)
Pošto ćeš ti prije saditi ja ću tebe poslije pitati.
Al eto pitaj tog što prodaje kako se zalijeva, gnoji, održaje.
Za obradu treba ćeš halat i misao za oblikovanje ili prve 2 godine plati nekog ko zna pa ti poslije samo dotjeruj.
Onako razmišljam na glas.
aleckovic

#1532 Re: Bášča

Post by aleckovic »

Mu'min wrote:Care ja ti mogu samo GSM ponuditi a znanje o uzgoju nemam. :)
Pošto ćeš ti prije saditi ja ću tebe poslije pitati.
Al eto pitaj tog što prodaje kako se zalijeva, gnoji, održaje.
Za obradu treba ćeš halat i misao za oblikovanje ili prve 2 godine plati nekog ko zna pa ti poslije samo dotjeruj.
Onako razmišljam na glas.
Aha-aha ok ok hvala.
vrtlar

#1533 Re: Bášča

Post by vrtlar »

armin_jocker wrote:

Image

Image

Nigdje ljepse drzave na svijetu i nedaj ovu parcelu nikad nikome mislim nemoj prodati.
vrtlar

#1534 Re: Paradajz

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Evo jedne od sadnica koja je zažutjela na lijehi paradajza.
Evo i primjera šta biva kad tić (desno-gore) izmakne kontorli pa toliko naraste da ga poslije više i ne diram.

Image
Suša čini svoje.
Mada je evo jučer opet padalo.

Bil hajr.

Mumine ovom zaperku otkini plod i nema frke.Povecavas lisnu masu biljke a to je dobro za fotosintezu itd da ne pametujem. :dance:
Mu'min

#1535 Re: Paradajz

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Mumine ovom zaperku otkini plod i nema frke.Povecavas lisnu masu biljke a to je dobro za fotosintezu itd da ne pametujem. :dance:
To je kontra od onoga što sam do sada radio. :-?
Naime ili je otišao čitav tić ili nisam ništa dirao.
Mogu eto i to probati, da vidim rezultat, znači otkinuti cvat za budućnost ostali a ostaviti ostatak radi fotosinteze.
Mada razmišljam da nije bolje ostaviti i cvat pa nek raste kako zna i umije.
vrtlar

#1536 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
flag wrote:Oti, upravo su to rupe koje su voluharice napravile!Image
hmmm da to je to...idem onda pripremiti za potpalu tu lijehu kikirikija :lol: :lol: :lol:
Šalim se,idem u nabavka hepo kockica...i javno zakazujem dvoboj voluharicama kod lijehe kikirikija.

Tztztztz :sad: A bio hemija nista

Uzmi 2 kg svjezeg lisca i usitnjenih jednogodisnjih mladica zove potopiti u 10 l vode i ostaviti da stoji nekoliko dana ocijediti i nerazrijedjenu smjesu koristiti za zalijevanje rupa glodavaca i pazi koristi rukavice kad radis sa ovom tecnoscu. I dok ova smjesa frementira uzmi cvijet zove i baci u rupe gdje su voluharice , misevi i krtice zavisi ko ti je dosao u goste.
vrtlar

#1537 Re: Paradajz

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
vrtlar wrote:Mumine ovom zaperku otkini plod i nema frke.Povecavas lisnu masu biljke a to je dobro za fotosintezu itd da ne pametujem. :dance:
To je kontra od onoga što sam do sada radio. :-?
Naime ili je otišao čitav tić ili nisam ništa dirao.
Mogu eto i to probati, da vidim rezultat, znači otkinuti cvat za budućnost ostali a ostaviti ostatak radi fotosinteze.
Mada razmišljam da nije bolje ostaviti i cvat pa nek raste kako zna i umije.

Veca lisna povrsina je za biljku dobra a biljka nece roditi kako treba ako ima puno aktivnih zaperaka mislim koji imaju cvijet.Mislim da se ovaj nacin kidanja zaperaka zove Americki ili po nekoj Americkoj drzavi ne mogu se sjetiti.I najvazinje za ovaj nacin je da se smanjuje mogucnost bolesti.Jer nisu svi u mogucnosti svaki dan biti u basti
vrtlar

#1538 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Svi javljaju o basti a nema nam nikako Drekalice i njenog izvjestaja i koliko vidim Banksy nije dala izvjestaj.
Mu'min

#1539 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Kada sagledam tvoje mišelje, mislim da si u pravu iz razloga što sa cvatom pravim manju ranu i veći listnu masu mada na "štetu plod" jer trgam cvat.

Izgleda da je drekalicu protjero kefir. :)
Oticon

#1540 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote:
Oticon wrote:
Tztztztz :sad: A bio hemija nista

Uzmi 2 kg svjezeg lisca i usitnjenih jednogodisnjih mladica zove potopiti u 10 l vode i ostaviti da stoji nekoliko dana ocijediti i nerazrijedjenu smjesu koristiti za zalijevanje rupa glodavaca i pazi koristi rukavice kad radis sa ovom tecnoscu. I dok ova smjesa frementira uzmi cvijet zove i baci u rupe gdje su voluharice , misevi i krtice zavisi ko ti je dosao u goste.
Dragi Vrtlar...pa vidiš da mi je moj drug Flag napisao da mu zova (bazga) nije pomogla. Ja fino od zove napravila sok. Šalu na stranu nisam uradila ništa. Rupa nema, mora da su voluharice skontale kako sam opasna i šta im se sprema pa :run: ali tužno je što nema ni kikirikija :|
Oticon

#1541 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote: Izgleda da je drekalicu protjero kefir. :)
:lol: :lol: :lol: Tvoj smisao za humor me fascinira.
Mu'min

#1542 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Eh da sam bliže da malo pogledam i Tea Fest u Sarajevu. Jel bio ko od nas?
PelliCep

#1543 how to unlock iphone 3g 3.1.2 with quickpwn or how to unloc

Post by PelliCep »

Before, hurtling may be a creativity. Humankind ahead of couldn�t imagine associated with a time period with no vacation. Many some people required were to journey. That�s so why planes have been blessed. In due course, know-how got reality for anyone to be able to drive for the plane near to the head. People today turned stressed them to began pondering certain beneficial ways where by they're able to utilize the airplane. how to unlock iphone 3g to use with t-mobile Essential variety of subscriber list make use of, use caution
Full Report Data how to unlock iphone 3g att
how to unlock iphone 3g
Data ,
flag

#1544 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote: Tztztztz :sad: A bio hemija nista

Dobri moj vrtlaru, ni pod razno mi nije pomogao: orahov list, zohva, 2/3 flaše u zemlji... Ma nema teorije da je bilo šta od ovog moglo rastjerati voluharice, i onda hepo kockica je čudo napravila. Ma još bi ih uzeo za kućne ljubimce i naučio da mi recimo novine donose - samo da mi se nisu u jagodnjak uvalile!
vrtlar

#1545 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:
vrtlar wrote: Tztztztz :sad: A bio hemija nista

Dobri moj vrtlaru, ni pod razno mi nije pomogao: orahov list, zohva, 2/3 flaše u zemlji... Ma nema teorije da je bilo šta od ovog moglo rastjerati voluharice, i onda hepo kockica je čudo napravila. Ma još bi ih uzeo za kućne ljubimce i naučio da mi recimo novine donose - samo da mi se nisu u jagodnjak uvalile!

Ja stavio samo malo zove i nestale nema ih nigdje to bilo prosle godine ove godine se nisu ni pojavljivale.Ma kod tebe su bosanke tvrdoglave pa nece da idu iz inata. :mrgreen: :razz:
emirolini

#1546 Re: Bášča

Post by emirolini »

Ja cekam da mi naraste Drvo paradajza :)

Vec je oko pola metra i raste ludo, ali i cvjeta.

U opisu sjemena koje sam dobio pise da se preko zime unosi unutra i stavlja negdje gdje je temp. iznad 10 stepeni, plodovi su velicine grejpa i moze trajati do 5-6 godina.

Godisnji plodovi za jedno drvo su od 15-50 kg.

Ilustracije ispod:

Image

Image

Image

Image
Last edited by emirolini on 07/06/2012 11:29, edited 1 time in total.
emirolini

#1547 Re: Bášča

Post by emirolini »

aleckovic wrote:Gdje u BiH ima da se kupi ovo drvece:

Image

Image

Image
Ima i u Miladijama, kod metalotehne ako si iz Tuzle. Samo ti iz G. Tuzle su jeftiniji.

Ja doma imam slican, sporo raste ali je fantazija.
1mala

#1548 Re: Bášča

Post by 1mala »

emirolini wrote:Ja cekam da mi naraste Drvo paradajza :)

Vec je oko pola metra i raste ludo, ali i cvjeta.

U opisu sjemena koje sam dobio pise da se preko zime unosi unutra i stavlja negdje gdje je temp. iznad 10 stepeni, plodovi su velicine grejpa i moze trajati do 5-6 godina.

Godisnji plodovi za jedno drvo su od 15-50 kg.

Ilustracije ispod:

Image

Image

Image

Image
Zelim ovo prekrasno drvo :thumbup: jos samo kad bi znala gdje ga nabaviti? Mozes li nam otkriti koje je sjeme i gdje se moze nabaviti.Hvala :thumbup:
Mu'min

#1549 Re: Bášča

Post by Mu'min »

emirolini

velik pozdrav za komšiju iz Tuzle. :)
De mi reci kako misliš ovo održavati? Ovo ako naraste pola ko na slici, ti ćeš morati unajmiti parkiralište za njega. :D
Inače kako se tačno zove sorta, šta piše na embalaži u kojoj si dobio?

ms
Mu'min
emirolini

#1550 Re: Bášča

Post by emirolini »

Evo i slika, sjetio se da imam ali je od 20tog Maja. To je taj paradajz u bijelim kantama ( za lakse nosanje kada bude zima ).

Image

Kupljen je u Budimpesti na sajmu jos prosle godine pa je cekao sadnju za ovu godinu. Ne znam da li ima gdje kod nas, bio sam skeptik oko "drvo" ali vec sad pokazuje znakove da je puno puno deblje nego obicno stablo paradajza bas kako stoji u upustvu.
Post Reply