Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1526 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by KatarinaKosaca »

@Harasio, baš ti hvala na ovom postu. Ovo su povjesna svjedočenja. :dada:
A da nam povjest izvrće i piše slavna minhenska... ma, proći će i to, ko razumije shvatiće. LP
goran16v

#1527 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Da dodam 2 detalja:
Ako se dobro sjecam diektor Holiday Inn hotela se svao Danilo Dursum.
Kad je pucnnjava vec pocela kod Holiday Inna su se pojavili zeleni Golf 2 GTI sa rotacionim svjetlom i bijeli VW T3 kombi, oba u vlasnistu E. Omerovica koji je bio jedan od Jukinih ljudi.
Horasio_Sarajlic

#1528 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Horasio_Sarajlic »

goran16v wrote:Da dodam 2 detalja:
Kad je pucnnjava vec pocela kod Holiday Inna su se pojavili zeleni Golf 2 GTI sa rotacionim svjetlom i bijeli VW T3 kombi, oba u vlasnistu E. Omerovica koji je bio jedan od Jukinih ljudi.
Jeste Danilo Dursum imenom i prezimenom, upravo sam nasao podatak koji me pomalo šokirao a to je da je taj čovjek bio kandidat za ambasadora BIH u Sloveniji :-)
Neznam odakle ti te informacije i reci cu odmah u startu da je neistina, po hapšenju snajperista i dolaskom pripadnika MUP.a dolazi i par Jukinih momaka, dakle tek kada su ovi uhapseni i sprovedeni u hol hotela ovi dolaze, bukvalno smo ih skidali sa snajperista, a pomenuti nije bio tu niti prije niti poslije (znam o kome govoris), e sad kada smi otisli odnosno sproveli ove do kluba 92' ko je tu dolazio i vrtio se ja neznam, znam da su Jukini trazili svo oruzje da im se preda koje je pronadjeno u kancelarijama :-) dakle odg. ti tvrdim da to nije istina.

@KatarinaKosaca, hvala :) pozz
Creasy

#1529 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

Horasio_Sarajlic wrote: 05. Aprila 1992. poznate demonstracije sa kontraobavjestajnom manipulacijom naroda/protestanata, sjecam se kako je narod pricao kako su legalni MUP preuzeli ustaše i islamski fundamentalisti, kako će pripadnici MUP-a pucati iz zgrade PU. Novo Sarajevo na demonstrante kada dodju pred samu zgradu i sl. gluposti.
Normalno policija, specijalna jedinica, teritorijalna odbrana, obavjestajne strukture i ostali imali su odredjene informacije, medjutim nedovoljno da bi se sta saznalo ili protumačilo sta ce se desiti.
Policija je na nekoliko mjesta oko Marin Dvora postavila tkz. visece kontrolne tacke sa pogledom na skup, protestante,i samu raskrsnicu, u zgradi prirodno matematičkog fakulteta, UNITIC-ovim neboderima i stambenoj zgradi odmah do katoličke crkve.
Prvi pucnji detonacije cuju se iza 12h-13h (ne sjecam se tacno) kada demosntracije jos nisu ni dosle do Marin Dvora a dolazaili su iz pravca Grbavice i Vraca sto je ustvari bio napad na zgradu policijske akadamije na Vracama, narod iz pravca Grbavice bježi prema mostu na Socijalnom, prema Pofalićima i Vrbanja mostu dok istovremeno JNA i vojna policija blokira glavne ulice i raskrsnice iz pravca Pofalića prema Grbavici, raskrsnicu kod Željinog stadiona kao i rasksrnicu kod slasticarne Palme.
Nakon sto se kao malo sve smirilo demonstranti dolaze do zgrade skupštine, tada i ja iz Centra dolazim kao tada mladi policajac sa kolegama i stajemo na cosak katoličke crkve, nas trojica, tada kalašnjikov kod mene sa ukupno četiri metka :mrgreen: jednostavno nije bilo municije, sto me zapalo zapalo me.
Nakon par minuta jači pucnji i puškaranje iz pravca Vrbanja mosta, nastaje haos, narod bježi, žene vriste i plaču, tu gine Suada Dilberović i Olga Sučić a jos par gradjana biva ranjeno, tu se mi selimo na sami ulaz UNITIC-ovih nebodera, iz zgrade parlmaneta izlazi obezbjeđenje u civilu sa automatima pojačani rezervnim sastavom policije zajedno sa par pripadnika TO.,nakon par minuta iz komande stiže kolona specijalaca sa džipovima, oklopnim vozila i teskim mitraljezima istovremeno ponovo se puca po demonstrantima, zahvaljujuci policajcima iz UNITIC-ovog nebodera i gradjanima koji su vidjeli siluete i otvaranje/zatvaranje prozora znalo se odakle se puca tj. sa desetog sprata Holiday Inna, eh sad posto veci broj pripadnika specijalne jedinice odlazi u pravcu Vrbanja mosta i okolnih ulica, manji broj dolazi kod tadasnje osnovne skole "Silvije Strahimir Kranjčević" (neznam kako se danas zove) i krece prema Holiday Inu, zanimljivo na ulazu nikoga ni obezbjeđenja ni recepcionara, momci iz specijalne jedinice odradjuju posao (nisam direktni učesnik samim tim neznam detalje), u tim momentima dolazim i ja sa kolegama ispred samog ulaza i platoa gdje se nakon nas pojavljuju Jukini momci trazeci snajperiste da ih ubiju, da ih oni lično vode i sl. u tim monetima pripadnici specijalne jednice niz stepenice vode SDS-ove snajperiste i u holu im skidaju pancire, malo ih prevaspitavaju, nastaje pometnja jer Jukini hoce da ih biju tu se petljamo i mi uniformisani policajci, nakon manje od pola sata prebacuju se u klub 92' gdje sam i ja bio u pratnji, kasnije prebacuju na Dobrinju gdje se razmjenuju, od njih šestorice koji su uhapseni dvojica su bili snajperisti jedan od njih Goran Galešić, dok je drugi bio Stojadinović, pretresom kancelarija pronaslo se jos dosta oruzja sto u sanducima sto u vodokotlićima wc šolje, dakle punim imenom i prezimenom sjecam se dvojice, jedan od "sestorke" pogunio je 1994. na Ilidži i to ne od nas vec se izmedju sebe "porokali" zbog "poslova", postoje arhivirani dokazi u MUP-u sa otiscima snajperista na puškama, zrna vadjena iz ranjenih i uporedjena sa puskama (balističko vjetsacenje), fotografije mjesta odkle je pucano, fotografije 6.torice uhapšenih imenom i prezimenom itd. dakle niko nemože reci da nije bilo onako kako se priča pa čak ni budaletina Čegar niti bilo ko drugi a kamoli padobranci na forumu.

Ovim si samo potvrdio da si u velikoj zabludi, jer mi pricamo o događaju od 06.04.1992.

02:20

A nakon ove tvoje izjave moze se sa sigurnoscu reci ko je zapravo pucao:
Horasio_Sarajlic wrote:e sad kada smi otisli odnosno sproveli ove do kluba 92' ko je tu dolazio i vrtio se ja neznam, znam da su Jukini trazili svo oruzje da im se preda koje je pronadjeno u kancelarijama
Horasio_Sarajlic

#1530 Re: Snajperisti u Sarajevu..

:lol: :lol: jeli ti ozbiljno ili se zahebvas !? nemozete vi slagati i izmisliti koliko ja pobiti navode, kako u ratu tako i danas, ti ces meni reci gdje sam ja bio 05. aprila 1992 i sta sam radio ?? :lol: :lol: :-) lagiš mišu, lagiš ...

05. aprila je ubijena Suada Dilberović kao i Olga Sučić
http://bs.wikipedia.org/wiki/Suada_Dilberovi%C4%87

05. Aprila se puca na gradjane Sarajeva sa Holiday Inna
http://www.radiosarajevo.ba/novost/108520

05. Aprila su demonstracije a ne 06.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... jj75Hu8k1w

Antiratni protesti u Sarajevu 1992.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Antiratni_ ... jevu_1992.

Prije 21 godinu ubijene Suada Dilberović i Olga Sučić
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/pri ... olga-sucic
Creasy

#1531 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

Tebi ocigledno brojevi nisu jaca strana, pricamo o 06.04.1992. a ne o 05.04.1992. :roll:

http://www.slobodnaevropa.org/content/j ... 79958.html

6. aprila pucaju maskirane osobe, čarapama skrivaju lice. Bitange, teroristi. Je li slučajno, pitam se, što se ovo događa baš na godišnjicu fašističkog bombardovanja Sarajeva 1941. godine?

* avioni »moje vojske« raketiraju Lišticu i Čitluk. Opet neverica i pitanje bez suvislog odgovora: koje objekte, protiv koga? Znam, tamo nema vojnih sastava.

6. april 1992.

Belešku započinjem u 21,00 sat. Napetost je dostigla vrhunac. Neizvesnost, konfuzija na sve strane, roj pitanja bez odgovora.

Na jutarnjem sastanku Republičkog štaba TO pukovnik Stjepan Šiber obavestio nas je o događajima na padinskim delovima Sarajeva, na Vracama, 5. aprila 1992.godine. Tog dana, oko 15.10 sati, izvršen je oružani napad na Centar za obrazovanje kadrova unutrašnjih poslova RBiH. Napad su, uz podršku jedinica JNA, izvršile oružane formacije SDS-a i specijalne jedinice MUP-a. Centar je napadnut sa brojčano i tehnički nadmoćnijim snagama, pa je otpor oko 600 slabo naoružanih učenika i polaznika kursa trajao četiri sata i dvadeset minuta. Dakle, do 19,30 sati. U borbi je poginuo Samir Musić, učenik XX klase, poreklom iz Goražda, a napadači su imali 11 poginulih. Organizator tog napada je bio Mlađen Mandić, dotadašnji načelnik Centra. Neravnopravnom odbranom je rukovodio Husein Balić. Učenici, kursisti i njihove starešine su zarobljeni na Vracama i o njihovoj sudbini se ne zna ništa. Vlada RBiH preduzima mere da se zarobljeni oslobode.

Sastanak je završen uputama pukovnika Šibera da zaključamo i zapečatimo kase i ladice, »za svaki slučaj«, te nas je, sve osim dežurnog tima u Operativnom centru Republičkog štaba, uputio kućama, gde treba da budemo spremni da se »na telefonski poziv u što kraćem vremenu nađemo u Štabu«.

Posle sastanka otišao sam u bolnicu na Koševu. Tamo, već dva meseca, boravi moja supruga Vera. Doživela je psihički šok zbog mog »sukoba sa zakonom«. U dubokoj je depresiji, veoma neraspoložena, zamagljenih očiju, koje skrivaju njihovo plavetnilo. Očiju koje ne iskazuju ni tugu, ni radost. Osećam grižnju savesti, jer sam je doveo u ovo stanje. Tridesetak minuta nastojim, okružen psihički posrnulim bolesnicima u sobi za posete, da je ohrabrim, da joj ulijem malo optimizma, da joj pomognem da savlada krizu. Nažalost, ne uspeva mi da joj izmamim ni najmanji osmeh na licu. Trideset i dve godine smo zajedno, delili smo dobro i zlo, kako se kaže, imali bračnih uzleta i padova, ali ovakvih teških časova nije nikada bilo.

Veče sam proveo uz televizor. Udarna vest na TV dnevniku – evropska dvanaestorica i SAD su priznali RBiH kao samostalnu državu u okviru njenih AVNOJ-skih granica!

Vest me nagna na grozničavo razmišljanje o pretnjama koje je 14. oktobra 1991. godine izneo Radovan Karadžić na Skupštini BiH. »Ovo nije dobro što vi radite. Ovaj put na koji vi želite da izvedete Bosnu i Hercegovinu, ista je ona autostrada pakla i stradanja kojom su prošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovde!«

Pretnja mi je tada zazvučala krajnje neozbiljno, gotovo apsurdno. Ta, rezonovao sam, JNA u Bosni i Hercegovini to nikada neće dozvoliti. Sada sam se počeo malo kolebati.

Televizija reemituje snimak mitinga mira održanog 6. aprila ispred Skupštine BiH. 60.000 ljudi iz svih delova Bosne: radnici iz Breze i Zenice, građani Tuzle, Vareša, Viteza, Travnika, Jajca, Bugojna, Konjica, Mostara, Sarajeva ...unisono zahtevaju od Vlade i Predsedništva BiH »mir i samo mir! « Redaju se govornici i traže hitno uklanjanje sa pozicija vlasti svih onih koji podstiču sukobe, zagovaraju nacionalnu podeljenost, koji razbuktavaju nacionalističke strasti, koji bi da ruše Bosnu i Hercegovinu. U masi mnoštvo zastava, transparenata, slika maršala Tita. Kliče se Bosni, zajedništvu, miru, a čuju se i poklici protiv JNA. I onda - pucnji! Doista, neko puca i to po ljudskoj masi koja traži mir!? Je li to moguće? Nažalost, moguće je. Masa se ustalasala, ljudi se, zbunjeni, pognuli. Skrili bi se, a nemaju gde, na čistini su skupštinskog platoa. Neki iz mnoštva pokazuju na gornje spratove hotela Holiday Inn. Izgleda da se puca otuda. Pucaju maskirane osobe, čarapama skrivaju lice. Bitange, teroristi. Je li slučajno, pitam se, što se ovo događa baš na godišnjicu fašističkog bombardovanja 1941. godine? Zlo se, evo, ponovo povampiruje u slobodarskom Sarajevu pedesetak godina kasnije.
goran16v

#1532 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Horasio_Sarajlic wrote:
Jeste Danilo Dursum imenom i prezimenom, upravo sam nasao podatak koji me pomalo šokirao a to je da je taj čovjek bio kandidat za ambasadora BIH u Sloveniji :-)
Neznam odakle ti te informacije i reci cu odmah u startu da je neistina, po hapšenju snajperista i dolaskom pripadnika MUP.a dolazi i par Jukinih momaka, dakle tek kada su ovi uhapseni i sprovedeni u hol hotela ovi dolaze, bukvalno smo ih skidali sa snajperista, a pomenuti nije bio tu niti prije niti poslije (znam o kome govoris), e sad kada smi otisli odnosno sproveli ove do kluba 92' ko je tu dolazio i vrtio se ja neznam, znam da su Jukini trazili svo oruzje da im se preda koje je pronadjeno u kancelarijama :-) dakle odg. ti tvrdim da to nije istina.

Direktno od ocevidca, da ne kazem ucesnika :wink: a ako ponovo procitas vidjeces da nicim ne demantujem ono sto si ti napisao, nego cisto dodajem jos jedna informaciju vezanu za taj dan, jer ja nisam napisao da je pomenuti ili iko od tih momaka usao u hotel nego da su se i oni vrtili tuda. Postoji cak i video snimak u kojem se vide ta 2 auta negdje oko "tramvajskog" semafora hod Holiday Inn-a u pravcu grada. Ne mogu da se zakunem ali samo skoro 100% siguran da je na autu je bila plava rotacija i otvoren siber, a suvozac PM M72 izmedju nogu sa cijevi prema gore.
junkers

#1533 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junkers »

Horasio_Sarajlic wrote:
PM72 wrote:Na ovom forumu učesnik je akcije hapšenja snajperista sa Holidej in-a.Ako bude raspoložen neka nam pojasni detalje.Sve ostalo je šuplja priča.
Nezahvalno je danas bilo sta pisati, prepričavati i objasnjavati jer nepišu historiju oni koji su se borili, branili, bili ranjavani, oni koji su danas RVI i sl. vec oni koji su se skrivali po podrumima, oni koji su se borili u cuvenoj Minhenskoj brigadi, i oni koji su za vrijeme rata sami sebe nazivali ekspertima, analitičarima i sl. to je jednostavno tako kod nas.
Gledam ovu dvojicu padobranaca i čitam im komentare, znaju i oni sami sta se desilo, ko je pucao sa Holiday Inna i sl. ali tu se jednostavno da pokusaju isprovocirati, napraviti pometnju ne meni vec onima koji neznaju sta se desavalo, djeci koja su rodjena pred rat ili u ratu i tu istu djecu danas zanima sta se desavalo, pisu na ovom forumu i sl.
Glavom se ide kroz zid, i pored toga sto su navedena dva imena od njih sestorice, jucer tako naivno krajnije meni pomalo i simpatično govori "pa mozda nisu oni pucali" ...
U Holiday Innu od februara 1991. SDS je imao svoje prostorije na desetom spratu, gdje je ujedno bila i glavna kancelarija Radovana Karadžića, Holiday Inn je inace prije rata i pred izbijanje samog rata bio leglo SDS-ovaca, slavile su se tu srpske nove godine, odrzavali sastanci i sl. direktor prije ratnog Holiday Inna bio je srbin Dursum (ne mogu mu se imena sjetiti) koji je aktivan član SDS-a postao jos od formiranja 1990. hotelsko obezbjeđenje 1991. zamijenili su pratioci i obezbjeđenje SDS-a, kontrolisali su izlaze i ulaze, bili na recepciji i sl.
Početkom 1992. u kancelarijama SDS-a "useljava" krizni štab SDS-a na čelu sa Rajkom Dukićem, glavnim organizatorom i komadantom barikada na ulicama Sarajeva.
05. Aprila 1992. poznate demonstracije sa kontraobavjestajnom manipulacijom naroda/protestanata, sjecam se kako je narod pricao kako su legalni MUP preuzeli ustaše i islamski fundamentalisti, kako će pripadnici MUP-a pucati iz zgrade PU. Novo Sarajevo na demonstrante kada dodju pred samu zgradu i sl. gluposti.
Normalno policija, specijalna jedinica, teritorijalna odbrana, obavjestajne strukture i ostali imali su odredjene informacije, medjutim nedovoljno da bi se sta saznalo ili protumačilo sta ce se desiti.
Policija je na nekoliko mjesta oko Marin Dvora postavila tkz. visece kontrolne tacke sa pogledom na skup, protestante,i samu raskrsnicu, u zgradi prirodno matematičkog fakulteta, UNITIC-ovim neboderima i stambenoj zgradi odmah do katoličke crkve.
Prvi pucnji detonacije cuju se iza 12h-13h (ne sjecam se tacno) kada demosntracije jos nisu ni dosle do Marin Dvora a dolazaili su iz pravca Grbavice i Vraca sto je ustvari bio napad na zgradu policijske akadamije na Vracama, narod iz pravca Grbavice bježi prema mostu na Socijalnom, prema Pofalićima i Vrbanja mostu dok istovremeno JNA i vojna policija blokira glavne ulice i raskrsnice iz pravca Pofalića prema Grbavici, raskrsnicu kod Željinog stadiona kao i rasksrnicu kod slasticarne Palme.
Nakon sto se kao malo sve smirilo demonstranti dolaze do zgrade skupštine, tada i ja iz Centra dolazim kao tada mladi policajac sa kolegama i stajemo na cosak katoličke crkve, nas trojica, tada kalašnjikov kod mene sa ukupno četiri metka :mrgreen: jednostavno nije bilo municije, sto me zapalo zapalo me.
Nakon par minuta jači pucnji i puškaranje iz pravca Vrbanja mosta, nastaje haos, narod bježi, žene vriste i plaču, tu gine Suada Dilberović i Olga Sučić a jos par gradjana biva ranjeno, tu se mi selimo na sami ulaz UNITIC-ovih nebodera, iz zgrade parlmaneta izlazi obezbjeđenje u civilu sa automatima pojačani rezervnim sastavom policije zajedno sa par pripadnika TO.,nakon par minuta iz komande stiže kolona specijalaca sa džipovima, oklopnim vozila i teskim mitraljezima istovremeno ponovo se puca po demonstrantima, zahvaljujuci policajcima iz UNITIC-ovog nebodera i gradjanima koji su vidjeli siluete i otvaranje/zatvaranje prozora znalo se odakle se puca tj. sa desetog sprata Holiday Inna, eh sad posto veci broj pripadnika specijalne jedinice odlazi u pravcu Vrbanja mosta i okolnih ulica, manji broj dolazi kod tadasnje osnovne skole "Silvije Strahimir Kranjčević" (neznam kako se danas zove) i krece prema Holiday Inu, zanimljivo na ulazu nikoga ni obezbjeđenja ni recepcionara, momci iz specijalne jedinice odradjuju posao (nisam direktni učesnik samim tim neznam detalje), u tim momentima dolazim i ja sa kolegama ispred samog ulaza i platoa gdje se nakon nas pojavljuju Jukini momci trazeci snajperiste da ih ubiju, da ih oni lično vode i sl. u tim monetima pripadnici specijalne jednice niz stepenice vode SDS-ove snajperiste i u holu im skidaju pancire, malo ih prevaspitavaju, nastaje pometnja jer Jukini hoce da ih biju tu se petljamo i mi uniformisani policajci, nakon manje od pola sata prebacuju se u klub 92' gdje sam i ja bio u pratnji, kasnije prebacuju na Dobrinju gdje se razmjenuju, od njih šestorice koji su uhapseni dvojica su bili snajperisti jedan od njih Goran Galešić, dok je drugi bio Stojadinović, pretresom kancelarija pronaslo se jos dosta oruzja sto u sanducima sto u vodokotlićima wc šolje, dakle punim imenom i prezimenom sjecam se dvojice, jedan od "sestorke" pogunio je 1994. na Ilidži i to ne od nas vec se izmedju sebe "porokali" zbog "poslova", postoje arhivirani dokazi u MUP-u sa otiscima snajperista na puškama, zrna vadjena iz ranjenih i uporedjena sa puskama (balističko vjetsacenje), fotografije mjesta odkle je pucano, fotografije 6.torice uhapšenih imenom i prezimenom itd. dakle niko nemože reci da nije bilo onako kako se priča pa čak ni budaletina Čegar niti bilo ko drugi a kamoli padobranci na forumu.

(nadam se da nije predugo napisano, max. sam suzio) :-D

Kancelarije SDS-a
http://imageshack.us/f/4/293015.jpg/
detaljno nakon toliko godina,hvala majstore :thumbup:
Horasio_Sarajlic

#1534 Re: Snajperisti u Sarajevu..

:lol: :-)
Da mi je naci se sa tobom na kafi pa da ti na meni svojstvennacin objasnim neke stvari.
Ja pričam o događajima od 05. Aprila (nedjelje) 1992. gdje sam direktni učesnik istih !!!

05. Aprila je napadnuta zgrada policijske akadamije na Vracama, 05. Aprila ubijene su Suada i Olga, 05. Aprila odrzani su protesti, 05. Aprila je pucano sa Holiday Inna na gradjane Sarajeva, nekima se očito ne poklapaju datumi, sve sto sam ja prepričao zbilo se 05. Aprila 1992. i neznam o cemu ti pricas i sta pokusavas da dokazes !?

05. Aprila je napadnuta zgrada policijske akadamije na Vracama

"5. april 1992. Prvi oružani otpor agresiji u Sarajevu pružili su učenici i profesori Centra za obuku kadrova na Vracama, na čelu s direktorom Huseinom Balićem. Napad je izvršila Specijalna jedinica tzv. srpskog MUP-a, predvođena Milenkom Karišikom, čovjekom koji je napadnutim učenicima bio jedan od profesora.
Desilo se na Vracama ono što se možda prije toga nigdje desilo nije – da su profesori pucali na svoje učenike nakon što su, uz pomoć tenkova bivše JNA, Karišikovi specijalci zauzeli školu na Vracama i započeli torturu nad profesorima, kursistima i učenicima."
http://www.rogatica.com/index.php/vijes ... z-rogatice

05. Aprila ubijene su Suada i Olga
"Nema riječi koje bi i 21. godinu nakon smrti njegove kćerke Suade opisale bol Atifa Dilberovića iz Dubrovnika, oca 24-godišnje studentice pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koja je, zajedno sa tada 34-godišnjom službenicom Skupštine Bosne i Hercegovine Olgom Sučić, majkom dvoje djece, ubijena na tadašnjem sarajevskom Mostu Vrbanja na današnji dan, 5. aprila 1992. godine, izvještava novinar agencije Anadolija (AA)."
http://www.e-novine.com/region/region-b ... -dala.html

05. Aprila odrzani su protesti, 05. Aprila je pucano sa Holiday Inna na gradjane Sarajeva
Antiratni protesti u Sarajevu 1992. godine su antiratni protesti velikog broja građana Sarajeva u aprilu 1992. godine.

5. aprila, na dan donošenja deklaracije o nezavisnosti, antiratni protesti su se dešavali u gradu, a najveća grupa protestanata je krenula prema zgradi skupštine. Kasnije je na njih pucano iz hotela Holidej In i tom prilikom su ubijene dve osobe.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Antiratni_ ... jevu_1992.

Ja govorim i pričam o događajima od 05. Aprila na sta se odnosi i sva moja priča, zbog trolanja teme i pokusavanja dovesti neke stvari u pitanje trebala bi i reaogovati admnistracija foruma, jer nakon sto ti je sve objasnjeno, pokrepljeno dokazima i linkovima ti omet smutljivu priču plasiraš, laži plasiraš i neistine ...
goran16v

#1535 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Creasy wrote:Tebi ocigledno brojevi nisu jaca strana, pricamo o 06.04.1992. a ne o 05.04.1992. :roll:
6. april 1992.

Belešku započinjem u 21,00 sat. Napetost je dostigla vrhunac. Neizvesnost, konfuzija na sve strane, roj pitanja bez odgovora.

Na jutarnjem sastanku Republičkog štaba TO pukovnik Stjepan Šiber obavestio nas je o događajima na padinskim delovima Sarajeva, na Vracama, 5. aprila 1992.godine. Tog dana, oko 15.10 sati, izvršen je oružani napad na Centar za obrazovanje kadrova unutrašnjih poslova RBiH.
Ti si ocigledno jako bolestan covjek ispranog mozga:

Mi ovdje govorimo o pucanju SDS-ovih snapjerista sa Holiday Ina-a. To je bilo ISTI dan kad su ubijene dvije zene na Vrbanji i ISTI dan kad je napadnu COKUP na Vracama. Osim sto treba imati bolestan mozak pa i stvar kao sto je datum osporavati, treba bili ili izuzetno glup ili izuzetan kreten pa tvrditi suprotno od onoga sto sam citiras!
Pogledaj film, kojeg datuma se ovo desava?

Obrati paznju na datum na 3.14

Obrati paznju na naratora, sta kaze, koji je dan u sedmici, datum i godina?
Creasy

#1536 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

Horasio_Sarajlic wrote::lol: :-)
Da mi je naci se sa tobom na kafi pa da ti na meni svojstvennacin objasnim neke stvari.
Ja pričam o događajima od 05. Aprila (nedjelje) 1992. gdje sam direktni učesnik istih !!!

05. Aprila je napadnuta zgrada policijske akadamije na Vracama, 05. Aprila ubijene su Suada i Olga, 05. Aprila odrzani su protesti, 05. Aprila je pucano sa Holiday Inna na gradjane Sarajeva, nekima se očito ne poklapaju datumi, sve sto sam ja prepričao zbilo se 05. Aprila 1992. i neznam o cemu ti pricas i sta pokusavas da dokazes !?

05. Aprila je napadnuta zgrada policijske akadamije na Vracama

"5. april 1992. Prvi oružani otpor agresiji u Sarajevu pružili su učenici i profesori Centra za obuku kadrova na Vracama, na čelu s direktorom Huseinom Balićem. Napad je izvršila Specijalna jedinica tzv. srpskog MUP-a, predvođena Milenkom Karišikom, čovjekom koji je napadnutim učenicima bio jedan od profesora.
Desilo se na Vracama ono što se možda prije toga nigdje desilo nije – da su profesori pucali na svoje učenike nakon što su, uz pomoć tenkova bivše JNA, Karišikovi specijalci zauzeli školu na Vracama i započeli torturu nad profesorima, kursistima i učenicima."
http://www.rogatica.com/index.php/vijes ... z-rogatice

05. Aprila ubijene su Suada i Olga
"Nema riječi koje bi i 21. godinu nakon smrti njegove kćerke Suade opisale bol Atifa Dilberovića iz Dubrovnika, oca 24-godišnje studentice pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koja je, zajedno sa tada 34-godišnjom službenicom Skupštine Bosne i Hercegovine Olgom Sučić, majkom dvoje djece, ubijena na tadašnjem sarajevskom Mostu Vrbanja na današnji dan, 5. aprila 1992. godine, izvještava novinar agencije Anadolija (AA)."
http://www.e-novine.com/region/region-b ... -dala.html

05. Aprila odrzani su protesti, 05. Aprila je pucano sa Holiday Inna na gradjane Sarajeva
Antiratni protesti u Sarajevu 1992. godine su antiratni protesti velikog broja građana Sarajeva u aprilu 1992. godine.

5. aprila, na dan donošenja deklaracije o nezavisnosti, antiratni protesti su se dešavali u gradu, a najveća grupa protestanata je krenula prema zgradi skupštine. Kasnije je na njih pucano iz hotela Holidej In i tom prilikom su ubijene dve osobe.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Antiratni_ ... jevu_1992.

Ja govorim i pričam o događajima od 05. Aprila na sta se odnosi i sva moja priča, zbog trolanja teme i pokusavanja dovesti neke stvari u pitanje trebala bi i reaogovati admnistracija foruma, jer nakon sto ti je sve objasnjeno, pokrepljeno dokazima i linkovima ti omet smutljivu priču plasiraš, laži plasiraš i neistine ...

Bas me zanima koji je tebi svojstven nacin? :D :roll:

A sto se trolanja teme tice, ti si ovde jedini koji je ocigledno izgubio kompas, jer samo tebi izgleda nije jasno da niko ne prica o 05.04.1992.

Aj kad to skontas, javi se, pa da stavimo tacku na ovu bespotrebnu raspravu.

A za ovo plasiranje neistina, obrati se Jovanu Divjaku, jer to sto sam postao je citat iz njegove knjige.
Last edited by Creasy on 30/05/2013 19:20, edited 1 time in total.
Creasy

#1537 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

goran16v wrote:
Creasy wrote:Tebi ocigledno brojevi nisu jaca strana, pricamo o 06.04.1992. a ne o 05.04.1992. :roll:
6. april 1992.

Na jutarnjem sastanku Republičkog štaba TO pukovnik Stjepan Šiber obavestio nas je o događajima na padinskim delovima Sarajeva, na Vracama, 5. aprila 1992.godine. Tog dana, oko 15.10 sati, izvršen je oružani napad na Centar za obrazovanje kadrova unutrašnjih poslova RBiH.
Ti si ocigledno jako bolestan covjek ispranog mozga:

Mi ovdje govorimo o pucanju SDS-ovih snapjerista sa Holiday Ina-a. To je bilo ISTI dan kad su ubijene dvije zene na Vrbanji i ISTI dan kad je napadnu COKUP na Vracama. Osim sto treba imati bolestan mozak pa i stvar kao sto je datum osporavati, treba bili ili izuzetno glup ili izuzetan kreten pa tvrditi suprotno od onoga sto sam citiras!
Pogledaj film, kojeg datuma se ovo desava?

Obrati paznju na datum na 3.14

Obrati paznju na naratora, sta kaze, koji je dan u sedmici, datum i godina?

Halo mali, kao prvo smiri hormone i pripazi na vokabular.
Kao drugo, procitaj to sto sam podebljao i ne postavljaj nepotrebno linkove koji se ne odnose na taj događaj. :roll:
goran16v

#1538 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Creasy wrote:

A sto se trolanja teme tice, ti si ovde jedini koji je ocigledno izgubio kompas, jer samo tebi izgleda nije jasno da niko ne prica o 05.04.1992.

Ovdje se govori o pucanju SDS-ovih snajperista sa Holiday Inna-a, to se desilo 5. aprila 1992. godine i svi upravo o tom dogadjaju i tom datumu pricaju. Koliki debil moras biti da to ne razumjes ili bolesni imbecil da i to sporis??????
goran16v

#1539 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Creasy wrote: Halo mali, kao prvo smiri hormone i pripazi na vokabular.
Kao drugo, procitaj to sto sam podebljao i ne postavljaj nepotrebno linkove koji se ne odnose na taj događaj. :roll:
Ti ces da bi kaze sta da radim i na sta da pipazim?????
Znas kako me me rinaka sta si ti podebljao i za biljeske nekod ko je pogrijesio datum. Pucanje sa Holiday Inna-, napad na COKUP, pucanje po Vrbanji, ubistvo Olge Sucic i Suade Dilberovic se desilo ISTOG dana, koliko puta, osim sto si ocigleedno nesposoban da shvatis iz 1., to treba da procitas da bi skontao i da se sve ovo odnosi na taj dogadjaj?????
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1540 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

vas dvojica hodate po minskom polju. spustite lopticu. :stidljiv:

sad fino došla neka slika od Sarajmena kao predah ;)
Horasio_Sarajlic

#1541 Re: Snajperisti u Sarajevu..

goran16v wrote:
Creasy wrote:

Ovdje se govori o pucanju SDS-ovih snajperista sa Holiday Inna-a, to se desilo 5. aprila 1992. godine i svi upravo o tom dogadjaju i tom datumu pricaju. Koliki debil moras biti da to ne razumjes ili bolesni imbecil da i to sporis??????

Priča se o svim navedenim događajima koji su se desili 05. aprila, sve sto sam ja dozivio i svi navedeni događaji desili su se tog 05. aprila, nije on glup nego se pravi glup odnosno provocira i to opasno, niko ovdje ne priča o 06. aprilu, sad upravo prelistao par stranica unazad nigdje pomena o 06. aprilu, sta se desilo 06. aprila 1992. !? "nista" osim sto se se nastavili sukobi u Sarajevu, 06. aprila nema ni jedan drugi naveden događaj kako u Sarajevu tako i ostatku BIH osim sto su u Mostaru počinje mobilizacija TO i u Visokom se proglasava vandredno stanje te se uspostavlja diverzantski odred TO.
I on opet "ne priča niko o 05. vec o 06." :-) :-) tema je "Snajperisti u Sarajevu" samim tim govori se o pucanju SDS-ovih snajperista na građane Sarajeva 05.04.1992 ...
Horasio_Sarajlic

#1542 Re: Snajperisti u Sarajevu..

goran16v wrote:
Horasio_Sarajlic wrote:

Direktno od ocevidca, da ne kazem ucesnika :wink: a ako ponovo procitas vidjeces da nicim ne demantujem ono sto si ti napisao, nego cisto dodajem jos jedna informaciju vezanu za taj dan, jer ja nisam napisao da je pomenuti ili iko od tih momaka usao u hotel nego da su se i oni vrtili tuda. Postoji cak i video snimak u kojem se vide ta 2 auta negdje oko "tramvajskog" semafora hod Holiday Inn-a u pravcu grada. Ne mogu da se zakunem ali samo skoro 100% siguran da je na autu je bila plava rotacija i otvoren siber, a suvozac PM M72 izmedju nogu sa cijevi prema gore.
Svi su se oni vrtili svugdje od Jukinih, Ćelinih, drugog Ćele, svi su "patrolirali" ulicama, glumili policajce, pozirali sa heklerima i sl. (govorim za stanje pred sami rat, kasnije su dali svoj doprinos u odbrani i tu im skidam kapu), dakle ja ti opet govorim prije samog "incidenta" Jukinih nije bilo pred hotelom niti u hotelu, kad sve zavrsilo i kad su ovi pohapseni onda su se stvorila cetvorica - petoricama od kojih trojicu znam, ali opet i da su bili tu oko Holiday Inna to neznaci nista, uhapseni su ljudi imenom i prezimenom sa cvrstim dokazima, kao sto su otisci na puskama, parafinska rukavica i sl. bez ikakve dvojbe zna se ko je pucao, ovo sada priča i podmetanje to je klasicni posao obavjestajaca plasiranje neistina, izjednačavanje i sl. isto kao i sa Markalama, ubistvom Boška i Admire, šatro pričom o snajperistima ARBIH koji su pucali po vlastitim civilima pa okrivljavali srpsko četničku stranu itd.
goran16v

#1543 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Horasio_Sarajlic wrote: Priča se o svim navedenim događajima koji su se desili 05. aprila, sve sto sam ja dozivio i svi navedeni događaji desili su se tog 05. aprila, nije on glup nego se pravi glup odnosno provocira i to opasno, niko ovdje ne priča o 06. aprilu,
Ja ni po cijenu bana ne mogu da predjem preko toga da te ovakav mentalni sklop pocne ubjedjivati da ono sto ti, ja i 9/10 ljudi u ovom gradu itekako dobro znaju i pamte, nije tacno. Krenes na finjaka sa dokazima i od predpostavke da se covjek mozda prekont'o u datumima, na sta on vrijedja i provocira, a na kraju kao nesto i prijeti. Ma mrsh! :evil:
Creasy

#1544 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

Horasio_Sarajlic wrote:
Priča se o svim navedenim događajima koji su se desili 05. aprila, sve sto sam ja dozivio i svi navedeni događaji desili su se tog 05. aprila, nije on glup nego se pravi glup odnosno provocira i to opasno, niko ovdje ne priča o 06. aprilu, sad upravo prelistao par stranica unazad nigdje pomena o 06. aprilu, sta se desilo 06. aprila 1992. !? "nista" osim sto se se nastavili sukobi u Sarajevu, 06. aprila nema ni jedan drugi naveden događaj kako u Sarajevu tako i ostatku BIH osim sto su u Mostaru počinje mobilizacija TO i u Visokom se proglasava vandredno stanje te se uspostavlja diverzantski odred TO.
I on opet "ne priča niko o 05. vec o 06." :-) :-) tema je "Snajperisti u Sarajevu" samim tim govori se o pucanju SDS-ovih snajperista na građane Sarajeva 05.04.1992 ...
Obzirom da sam opomenut od strane moderatora, napisacu jos samo ovo:

06.04.1992. godine ispred zgrade bivse skupstine okupilo se oko 50.000 ljudi koji su dosli iz cijele BiH sa antiratnim porukama. Narod je cijelo vrijeme bio tu i uopste nisu isli prema Vrbanja mostu, niti bilo gdje drugo. U jednom momentu odjeknuli su pucnji iz pravca hotela "Holiday Inn" i narod je zalegao i razbjezao se. Mislim da je tada i nekoliko njih ranjeno. To se sve fino vidi na onom snimku koji sam gore postavio.
Dakle, posto su srpski snajperisti, kako rece Horasio, dan ranije uhapseni i odvedeni u Klub 92, "Holiday Inn" su preuzeli Jukini ljudi, koji su ostali da pretraze hotel u cilju pronalaska oruzja.
Ovo sve sto navodim pise i u knjizi koju je napisao general ARBiH, Jovan Divjak, i opet cu da ga citiram:

"Televizija reemituje snimak mitinga mira održanog 6. aprila ispred Skupštine BiH. 60.000 ljudi iz svih delova Bosne: radnici iz Breze i Zenice, građani Tuzle, Vareša, Viteza, Travnika, Jajca, Bugojna, Konjica, Mostara, Sarajeva ...unisono zahtevaju od Vlade i Predsedništva BiH »mir i samo mir! « Redaju se govornici i traže hitno uklanjanje sa pozicija vlasti svih onih koji podstiču sukobe, zagovaraju nacionalnu podeljenost, koji razbuktavaju nacionalističke strasti, koji bi da ruše Bosnu i Hercegovinu. U masi mnoštvo zastava, transparenata, slika maršala Tita. Kliče se Bosni, zajedništvu, miru, a čuju se i poklici protiv JNA. I onda - pucnji! Doista, neko puca i to po ljudskoj masi koja traži mir!? Je li to moguće? Nažalost, moguće je. Masa se ustalasala, ljudi se, zbunjeni, pognuli. Skrili bi se, a nemaju gde, na čistini su skupštinskog platoa. Neki iz mnoštva pokazuju na gornje spratove hotela Holiday Inn. Izgleda da se puca otuda. Pucaju maskirane osobe, čarapama skrivaju lice. Bitange, teroristi. Je li slučajno, pitam se, što se ovo događa baš na godišnjicu fašističkog bombardovanja 1941. godine? Zlo se, evo, ponovo povampiruje u slobodarskom Sarajevu pedesetak godina kasnije."

E sad mi vi recite, ko je dana 06.04.1992. godine pucao na građane Sarajeva sa 10.sprata "Holiday Inna"?

Ja se ovim postom odjavljujem sa teme, jer nema smisla vise polemisati sa vama.
Dozer

#1545 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ovdje rat jos nije stao, a :)

Neka, neka, masala... :D

Nego, oni "jukini" sto su pucali s Holliday-a su bas fino cmizdrili dole u holu dok smo im skidali pancire. A samo se jedan od njih, imena se fakat ne sjecam, a nisam siguran ni da sam ga cuo, kurcio i govorio "ne mozete vi nama nista". Ponovio je to 2-3 puta, a onda je usutio. Vjerovatno jer mu se motorola raspala od glavu :lol: :lol: :lol: :lol: (steta motorole)

Balistika:
1. "Snajpersko malokalibarsko zrno" = ne postoji. Termin "malokalibarsko zrno" se odnosi na kalibar 5,6mm, a moze biti SR, LR i MLR, najcesce cisto olovno zrno, a postoji i s vrlo tankom bakarnom kosuljicom. Efikasan domet ovih zrna je do 100m, a MLR do 150, medjutim to su krajnje granice i tu vec vise skoro da ne moze ubiti. Samim tim to je daleko od pozeljnog snajperskog zrna, sto ne znaci da se ne koristi i kao takvo, ali samo u namjenskim i striktno ciljanim akcijama, tj. planskim ubistvima na malim daljinama. Precizno jeste, i to je cinjenica, ali mu je probojna moc minimalna. Ako pogodi kost, onda seta kroz tijelo. Poznati su slucajevi pogotka u rame, a zrno izvadjeno iz prepona, itd.
Imate na netu naci finih pdf-ova na tu temu, prirucnika, pa bujrum.

2. "Raspraskavajuci snajperski metak" = postoji, ali ne u kalibrima ispod 12,7mm (.50 cal). Bar nije postojao u to doba, a danas je sve moguce. Kod nas su najcese koristeni namjenski snajperski 7,9mm (tzv. ljubicica), 5,56mm (.223. REM), a kasnije su srbima stigli i SVG-i, koji su koristili 7,62x54. Naravno, u neka doba su se pojavili i 12,7, a nesto kasnije i 14,5.
E sad, 7,9 ce napraviti "krasnu" izlaznu ranu na daljini preko 400m, a ako pri tome pogodi i neku kost, onda je efekat raspskavanja zagarantovan. Ljubicica je bilo namjensko zrno radjeno iskljucivo za PASP, tezine 13 grama, s prednjim balansom radi polozenije putanje, a od klasicnog lovackog ili mitraljeskog 8x57 se razlikovalo upravo u tezini (ova su od 14 do 16, zavisno od vrste zrna), kao i tezistu koje je kod ovh drugih na sredini ili pomjereno unazad.

3. "Zarezivanje zrna" - nisu nikakvi holivudski trikovi, nego cinjenice. Svaki pravi snajperista to zna, a zna i kako da to napravi. Time se od obicnog zrna dobije efekat puno jaceg zrna, a rane se povecavaju i do 25%, pa samim tim je i mogucnost prezivljavanja zrtve manja. U sustini, zarezuje se zrno od vrha prema cahuri, sa 3-4 zareza, u kontra smjeru od uzljebljenja cijevi. Ostalo sebi sami docarajte :).
Horasio_Sarajlic

#1546 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Creasy wrote:
Horasio_Sarajlic wrote:
Obzirom da sam opomenut od strane moderatora, napisacu jos samo ovo:

06.04.1992. godine ispred zgrade bivse skupstine okupilo se oko 50.000 ljudi koji su dosli iz cijele BiH sa antiratnim porukama. Narod je cijelo vrijeme bio tu i uopste nisu isli prema Vrbanja mostu, niti bilo gdje drugo. U jednom momentu odjeknuli su pucnji iz pravca hotela "Holiday Inn" i narod je zalegao i razbjezao se. Mislim da je tada i nekoliko njih ranjeno. To se sve fino vidi na onom snimku koji sam gore postavio.
Dakle, posto su srpski snajperisti, kako rece Horasio, dan ranije uhapseni i odvedeni u Klub 92, "Holiday Inn" su preuzeli Jukini ljudi, koji su ostali da pretraze hotel u cilju pronalaska oruzja.
Ovo sve sto navodim pise i u knjizi koju je napisao general ARBiH, Jovan Divjak, i opet cu da ga citiram:

"Televizija reemituje snimak mitinga mira održanog 6. aprila ispred Skupštine BiH. 60.000 ljudi iz svih delova Bosne: radnici iz Breze i Zenice, građani Tuzle, Vareša, Viteza, Travnika, Jajca, Bugojna, Konjica, Mostara, Sarajeva ...unisono zahtevaju od Vlade i Predsedništva BiH »mir i samo mir! « Redaju se govornici i traže hitno uklanjanje sa pozicija vlasti svih onih koji podstiču sukobe, zagovaraju nacionalnu podeljenost, koji razbuktavaju nacionalističke strasti, koji bi da ruše Bosnu i Hercegovinu. U masi mnoštvo zastava, transparenata, slika maršala Tita. Kliče se Bosni, zajedništvu, miru, a čuju se i poklici protiv JNA. I onda - pucnji! Doista, neko puca i to po ljudskoj masi koja traži mir!? Je li to moguće? Nažalost, moguće je. Masa se ustalasala, ljudi se, zbunjeni, pognuli. Skrili bi se, a nemaju gde, na čistini su skupštinskog platoa. Neki iz mnoštva pokazuju na gornje spratove hotela Holiday Inn. Izgleda da se puca otuda. Pucaju maskirane osobe, čarapama skrivaju lice. Bitange, teroristi. Je li slučajno, pitam se, što se ovo događa baš na godišnjicu fašističkog bombardovanja 1941. godine? Zlo se, evo, ponovo povampiruje u slobodarskom Sarajevu pedesetak godina kasnije."

E sad mi vi recite, ko je dana 06.04.1992. godine pucao na građane Sarajeva sa 10.sprata "Holiday Inna"?

Ja se ovim postom odjavljujem sa teme, jer nema smisla vise polemisati sa vama.

Ma ti trebas da dobijes ban jer trolas temu to kao prvo, a opet se pravis glup ko kakva mrcina, bacas šuplju i izokreces neke stvari kao i ono sto sam ja pisao, klasicni primjer četalja, manipulatora, igranje sa historijskim činjenicama i tumačenje istih onako kako tebi/vama odgovara, toliko se pravis glup, ignorises postove, ignorises novinarske članke, ignorises sve sto ti se servira kao dokaz, a pri tom serviras neke svoje kvazi dokaze, zato odjebaus sa teme prljas je svojim rijecima, zagadjujes ...
junkers

#1547 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junkers »

Dozer wrote:Ovdje rat jos nije stao, a :)

Neka, neka, masala... :D

Nego, oni "jukini" sto su pucali s Holliday-a su bas fino cmizdrili dole u holu dok smo im skidali pancire. A samo se jedan od njih, imena se fakat ne sjecam, a nisam siguran ni da sam ga cuo, kurcio i govorio "ne mozete vi nama nista". Ponovio je to 2-3 puta, a onda je usutio. Vjerovatno jer mu se motorola raspala od glavu :lol: :lol: :lol: :lol: (steta motorole)

Balistika:
1. "Snajpersko malokalibarsko zrno" = ne postoji. Termin "malokalibarsko zrno" se odnosi na kalibar 5,6mm, a moze biti SR, LR i MLR, najcesce cisto olovno zrno, a postoji i s vrlo tankom bakarnom kosuljicom. Efikasan domet ovih zrna je do 100m, a MLR do 150, medjutim to su krajnje granice i tu vec vise skoro da ne moze ubiti. Samim tim to je daleko od pozeljnog snajperskog zrna, sto ne znaci da se ne koristi i kao takvo, ali samo u namjenskim i striktno ciljanim akcijama, tj. planskim ubistvima na malim daljinama. Precizno jeste, i to je cinjenica, ali mu je probojna moc minimalna. Ako pogodi kost, onda seta kroz tijelo. Poznati su slucajevi pogotka u rame, a zrno izvadjeno iz prepona, itd.
Imate na netu naci finih pdf-ova na tu temu, prirucnika, pa bujrum.

2. "Raspraskavajuci snajperski metak" = postoji, ali ne u kalibrima ispod 12,7mm (.50 cal). Bar nije postojao u to doba, a danas je sve moguce. Kod nas su najcese koristeni namjenski snajperski 7,9mm (tzv. ljubicica), 5,56mm (.223. REM), a kasnije su srbima stigli i SVG-i, koji su koristili 7,62x54. Naravno, u neka doba su se pojavili i 12,7, a nesto kasnije i 14,5.
E sad, 7,9 ce napraviti "krasnu" izlaznu ranu na daljini preko 400m, a ako pri tome pogodi i neku kost, onda je efekat raspskavanja zagarantovan. Ljubicica je bilo namjensko zrno radjeno iskljucivo za PASP, tezine 13 grama, s prednjim balansom radi polozenije putanje, a od klasicnog lovackog ili mitraljeskog 8x57 se razlikovalo upravo u tezini (ova su od 14 do 16, zavisno od vrste zrna), kao i tezistu koje je kod ovh drugih na sredini ili pomjereno unazad.

3. "Zarezivanje zrna" - nisu nikakvi holivudski trikovi, nego cinjenice. Svaki pravi snajperista to zna, a zna i kako da to napravi. Time se od obicnog zrna dobije efekat puno jaceg zrna, a rane se povecavaju i do 25%, pa samim tim je i mogucnost prezivljavanja zrtve manja. U sustini, zarezuje se zrno od vrha prema cahuri, sa 3-4 zareza, u kontra smjeru od uzljebljenja cijevi. Ostalo sebi sami docarajte :).
ovo sam pomenuo stranicu prije :thumbup:
karanana

#1548 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

ne kontam poentu ovoga gore sto kenja sa datumima.

sta on ustvari prica? je li on tvrdi da je okupljanje trajalo 2 dana, da su prvog dana uhvaceni sds snajperi a da je drugog dana na narod pucao neko drugi? je li to njegova spika?

a mozda smo mi sve i sanjali.
Horasio_Sarajlic

#1549 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Dnevnik TV Yutel 05.04.1992 8-)
http://www.youtube.com/watch?v=6VE3XMy6RaU
junkers

#1550 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junkers »

karanana wrote:ne kontam poentu ovoga gore sto kenja sa datumima.

sta on ustvari prica? je li on tvrdi da je okupljanje trajalo 2 dana, da su prvog dana uhvaceni sds snajperi a da je drugog dana na narod pucao neko drugi? je li to njegova spika?

a mozda smo mi sve i sanjali.
agresor,klasika,ubijali se sami
Post Reply