Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Pasiflora

#1526 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Yahel wrote:Ne kontam sta je tu cudno.... naravno da smeta kada bezveze laju... ne mozes prozor otvoriti ( a moras )
Bezveze je kad djecurlija ostaju napolju do 23-24 sata i urlaju, a dragi roditelji cumuraju (naravno ne vodeci racuna da neko mora spavati jer sutra radi, uci za ispit i sl.) . To je totalno bezveze. Isto ne mozes otvoriti prozor, a moras jer je u stanu pakleno vruce.
Psi NIKADA ne laju bezveze.
Edit: @ice - potpis
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#1527 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by I am Happy »

Da se razumijemo imam i ja psa i odrastao sam uz pse, ali vecinom bezveze laju... na ptice ili neka druga sranja.
Ali vas dvoje spadate u tezu kategoriju.... jebo covjeka bitan je pas :-D sta god da kazem u vezi psa, vi imate primjer na ljudima :lol:
Tako da nema svrhe da pisem na ovoj temi, jer je ona izgleda rezervisana za clanove onog av-mau kako vec :)

i jos nesto... Da Bogda vam copor pasa lutalica kampao pod prozorom svaku vece :lol: :lol: da vidite kako je lijepo 8-)
Mada to vala nebi bio problem jer oni hoce nesto da vam kazu :D i ne laju bez razloga :lol:
Hajd' Zdravo :)
ice2cube

#1528 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by ice2cube »

Yahel wrote:Da se razumijemo imam i ja psa i odrastao sam uz pse, ali vecinom bezveze laju... na ptice ili neka druga sranja.
Ali vas dvoje spadate u tezu kategoriju.... jebo covjeka bitan je pas :-D sta god da kazem u vezi psa, vi imate primjer na ljudima :lol:
Tako da nema svrhe da pisem na ovoj temi, jer je ona izgleda rezervisana za clanove onog av-mau kako vec :)

i jos nesto... Da Bogda vam copor pasa lutalica kampao pod prozorom svaku vece :lol: :lol: da vidite kako je lijepo 8-)
Mada to vala nebi bio problem jer oni hoce nesto da vam kazu :D i ne laju bez razloga :lol:
Eh da ti je znati, oko moje kuce 2,3 copora svaku noc aktivna poslije ponoci kada spavam normala ne cujem, ali kada ustanem (mrtva tisina, normalno da ih cujem ali mi ne predstavlja problem da opet zaspim) a i lakse je ako nekome bas smeta, cepice za usi.
Tako da.. :)
Janjicar

#1529 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Janjicar »

:mrgreen: :mrgreen:
ice2cube, sofija89 ne znam da li se isplati uopste ulaziti s vama u raspravu ?

Kao prvo ako nesto smeta ne znaci odmah ubiti, a kao drugo da sam tako okrutan prema zivotinjama vjerovatno ni sam ne bih bio vlasnik predivnog Haskija...

Budite mi pozdravljeni i sofija89 hvala ti sto me nazivas budalom :thumbup:
pakica_

#1530 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

ma meni se zivo jebe sto moji laju, al' posto mahali smeta, jbg, smeta i meni jer ce mi svezat muriju na pravdi Boga.. ne mogu ja njima rec- gospodine policajac, moj pas laje jer mu je dosadno (a laje samo tad i kad neko dolazi na kapiju), znate, recite i vi komsincama da ne pricaju, pa cu ja nauciti psa da laje.. jbg, nezgodno je to.. meni vala mogu na uvce lajat, ja cu zaspat, al' kad zivis u mahali dje je najmladja osoba osoba od 6 banki... malo su cangrizavi :D
Cholina_Lokica

#1531 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Gdje je onaj Frasian, treba mi :?
aux

#1532 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by aux »

Da li je zdravo da stene sibirskog haskija dnevno hoda po 3-4 kilometra :roll:
Izlazim sa njim dnevno dva puta,rano ujutro skroz mala relacija da malo noge protegne poslije spavanja i drugi ga put setam predvece kad prehladne,tad je malo duza relacija od mozda neka 3 kilometra odvedem ga do rijeke da se malo iskupa i onda lagano kuci
Pasiflora

#1533 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Yahel wrote:i jos nesto... Da Bogda vam copor pasa lutalica kampao pod prozorom svaku vece :lol: :lol: da vidite kako je lijepo 8-)
Pa i nije problem. Uglavnom ne laju. Rijetko, kad bas neko prodje u gluho doba noci i urla seljak ko da je na livadi - to ih probudi i tada nas kvartovski copor laje :-D
ice2cube

#1535 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by ice2cube »

alenthekiller wrote:Image

:lol: :lol: :lol: :lol:
macke pokusavaju da zavladaju klixom, a uskoro i cijelim internetom !
pakica_

#1536 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

aux wrote:Da li je zdravo da stene sibirskog haskija dnevno hoda po 3-4 kilometra :roll:
Izlazim sa njim dnevno dva puta,rano ujutro skroz mala relacija da malo noge protegne poslije spavanja i drugi ga put setam predvece kad prehladne,tad je malo duza relacija od mozda neka 3 kilometra odvedem ga do rijeke da se malo iskupa i onda lagano kuci
posto je stene, mozda da ubacis jos koju setnju u medjuvremenu, jer stenetu je malo dva puta na dan da obavi fizioloske potrebe, a sto se tice setnje od 3-4 km- ako on moze izdrzati, onda nema problema :D
Sofija89

#1537 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Sofija89 »

Pasiflora wrote:
Yahel wrote:i jos nesto... Da Bogda vam copor pasa lutalica kampao pod prozorom svaku vece :lol: :lol: da vidite kako je lijepo 8-)
Vec ih imam i slusam ih svaku noc i svako jutro....samo ja ne krivim te pse koji zivot provode na lancu bez ikakve komunikacije i dodira sa ljudima ili bilo cim drugim.....nego vlasnike koji em sto pate pese em sto uznemiravaju ljude....tu su psi najmanje krivi ,nego idioti koji ih drze i ne shvataju da je pesek socijalno bice koje ima potrebu za komunikacijom i za covjekom,a oni ih onako po bosanskom na lanac i iza kuce da nije njemu pod prozorom i da ga on ne slusa a nek laje komsiji pod prozorom koga briga.
A sa druge strane zgrade imamo par napustenih pasa koji su kao bubice,samo se suncaju i valjaju po travi....a u napustenom objektu pored zgrade cesto se iskupi i grupica od 7-8 cuka i ne prave nikakve belaje nit kome smetaju
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#1538 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by I am Happy »

E pa eto..onda razumijes zasto se zalim i kazem da mi smeta kada pas laje...
Primjer je moj komsija...nabavio vucijaka i drzi ga jadnog u boxu 2x2 ...ne znam jesam li ikada vidjeo da ga je pustio...
Jednostavno mu dadne da jede i to je to...
Da ne pricam koliko smrdi taj box...

I sta ce...on stalno laje... valjda mu dosadno ili sta vec... kad god pogledam on se vrti u krug... :(
Janjicar

#1539 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Janjicar »

Yahel wrote:E pa eto..onda razumijes zasto se zalim i kazem da mi smeta kada pas laje...
Primjer je moj komsija...nabavio vucijaka i drzi ga jadnog u boxu 2x2 ...ne znam jesam li ikada vidjeo da ga je pustio...

I sta ce...on stalno laje... valjda mu dosadno ili sta vec... kad god pogledam on se vrti u krug... :(
Po njihovoj logici sad tebe treba ubiti jer ti mrzis sto nedas da se pas izrazava i sto ti to smeta :r

A mozda bi trebalo vlasnika sankcionisati .... alll kome objasnjavat :)
Sofija89

#1540 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Sofija89 »

Yahel wrote:E pa eto..onda razumijes zasto se zalim i kazem da mi smeta kada pas laje...

O tome ti govorim...cisto zanemarivanje zivotinja, kojeg ce mu vraga pas ako ce ga drzati u boxu i ako mu pridje jednom dnevno da mu da ostatke rucka....ali to je kod nas mahom tako,pogotovo po prigradskim naseljima svi imaju pse ili iza kuce ili negdje pored kuce u boxevima,kad je svijet primitivan,neobrazovan,misli da su zivotinje za lanca ,sta ces ti tu....

Gledam na ekskluzivi reklamiraju nekakvo cudo od hotela negdje pored sarajeva i ljudi drze srnu na lancu i jos postavili te slike...i ljudi mahom lajkaju,i svi u fazonu svaka ti cast :? :? :?
ice2cube

#1541 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by ice2cube »

Sofija89 wrote:

O tome ti govorim...cisto zanemarivanje zivotinja, kojeg ce mu vraga pas ako ce ga drzati u boxu i ako mu pridje jednom dnevno da mu da ostatke rucka....ali to je kod nas mahom tako,pogotovo po prigradskim naseljima svi imaju pse ili iza kuce ili negdje pored kuce u boxevima,kad je svijet primitivan,neobrazovan,misli da su zivotinje za lanca ,sta ces ti tu....

Gledam na ekskluzivi reklamiraju nekakvo cudo od hotela negdje pored sarajeva i ljudi drze srnu na lancu i jos postavili te slike...i ljudi mahom lajkaju,i svi u fazonu svaka ti cast :? :? :?

Moj je pas na lancu, ali zato vise od pola dana pusten, dakle to nije problem zar ne ??
Ali to za srnu, pa za one koji stave u box i ne pustaju nikad to je grozno normalno !
Sofija89

#1542 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Sofija89 »

ice2cube imas cuku :-D

ovaj cuko o kojem sam ja pisala je citav zivot na lancu :( znaci nikad ali nikad nije pusten ,niko mu ne prilazi osim kad mu donesu hranu,on uglavnom tuzno lezi i laje na sve zivo sto prolazi kao da moli pomozite mi. :(
Bilo da kisa pada,sunce grije ili zimus ovaj snijeg i znate koliki su minusi bili- on je uvijek na istom mjestu....budem slikala i postavila fotke da vidite ,samo moram skontati kad vlasnik nije tu da ne nadrapam...
To je u fazonu kao da mu pas cuva kucu ,a kao prvo lik zivi u baraci ko ce mu tu doci da ga opljackasamo da mi je znati,kao drugo peso ne prestaje lajati....pa prema tome ne moze ni skontati kad je neko u blizini kuce a kad nije ...ne kontam nikako kakvo zadovoljstvo ima u tome al valjda on zna....

Prije par mjeseci se cuko bio objesio, ne mogu vam rjecima opisati te zvukove,valjda je jadan poludio na tom lancu i pokusao preskociti ogradu i nekako se zakacio ...katastrofa...sreca pa mu je bio tu taj gazda i izletio je kad je cuo kako ovaj cvili...sta ja sve vidim s prozora to je nevjerovatno,mogla bih roman sad napisati
davat

#1543 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by davat »

NA BETANIJI NAPLAČUJU 20 KM !!!! za rezanje noktiju -2 nokta tačnije na 5-im prstima!!??? hoću da kažem da ;treba prvo pitati koliko košta usluga. da ne dođete u situaciju da vam se ispostavi račun a nemate dovoljno para ,jer su poskupili 100%- TO NIJE NORMALNO!!!!! bezobrazluk teški.idite kod privatnog vet. ili kod nekoga ko šiša pse i to tamo košta 5km!!!!!!! 4x jeftinije!!!!!!!!!!! konkretno na ciglanama, kod lifta, djevojka šiša pse po povoljnim cijenama!!!
pakica_

#1544 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

davat wrote:NA BETANIJI NAPLAČUJU 20 KM !!!! za rezanje noktiju -2 nokta tačnije na 5-im prstima!!??? hoću da kažem da ;treba prvo pitati koliko košta usluga. da ne dođete u situaciju da vam se ispostavi račun a nemate dovoljno para ,jer su poskupili 100%- TO NIJE NORMALNO!!!!! bezobrazluk teški.idite kod privatnog vet. ili kod nekoga ko šiša pse i to tamo košta 5km!!!!!!! 4x jeftinije!!!!!!!!!!! konkretno na ciglanama, kod lifta, djevojka šiša pse po povoljnim cijenama!!!
moji se ne moraju šišati, a nokte im sama rezem :D no, u svakom slucaju, ukoliko nekome treba, ivana radi dobar posao (ta djevojka na ciglama kod kosog)
pakica_

#1545 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

ljudi, sad sam se prepala k'o malo kad, evo i sad se tresem, bem li mu.. uh.. basta mi se valjda danas pregrij'o (a dje i ne bi, 5 hiljada stepeni u hladu) i maloprije sam mislila gotovo, ode.. nit je daht'o, nit trazio vode, nista sto bi moglo (meni, laiku) dati naznake da se pregrij'o.. i vidim ja on mutan.. zovem ga, on ni habera.. hajd reko malo na kisu da ga izvedem da dodje sebi.. malo, al' bas malo k'o bi bolje.. opet u kucu, on los pa los.. bale na usta, tvrd stomak.. joj reko, e'o ga zeludac mu se ispresavij'o (crne misli samo tako).. zovem onaj "hitni" vet life br.- ne mogu nista do ujutro, ne radi im laboratorija, klinac, palac.. kontam se, da je nama docekat jutro.. zovem amara, harisa, ne javljaju se.. dje ce se javit, pola 1, subota navece, al' jbg, u tom momentu mi nije bilo do kulture.. helem, on polu-ziv, ja polu-mrtva, van sebe.. kontam, ma mozda je moja prva "dijagnoza" bila tacna.. pitam raju, isprepadali se i oni.. ja ga malo pljuhnem vodom, reaguje, malo vise, podje hodat po kuci, umotam ga mokrom krpom, zivnu.. pije mi vodu iz ruke, iz zdjele nece.. ma haos..
uglavnom, ljudi, imate li kakvih savjeta u slucaju da opet dodje do neceg ovakvog, ima li sta da bih trebala imati u kuci u to doba kad nema veterinara, a ker ni ziv ni mrtav.. neke tablete, kreme, tecnosti, cuda..? ima li prevencija.. on jadan garav bez poddlake, pa ga ni ne izvodim dok je cicvar, kontam to mi najbolja prevencija, al' valjda ga danas satrala ova sparina, pa djaba sto nije izas'o, prekucalo ga..
uglavnom, ja cu sutra svakako opet custu pokusat' dobit, da vidim hoce li ga pregledat, treba li mu infuzija ili stajaznam, ali ukoliko mi se ne javi, imate li kakve ideje sta da mu dajem/ne dajem da jede/pije.. ne znam, nisam pametna, sat i kusur ga rashladjujem, a umorna sam Boze sacuvaj..
zelim vam da ovo ne dozivite sa svojim pujdama, ja sam bila i prosla kad sam ga vidjela kako gleda u jednu tacku sa balama iz usta i ne reaguje na mene kad ga dozivam, vec samo kad hodam on hoda za mnom, sunce moje crno.. uh, cuvajte ih ovih vrucina (koje meni odgovaraju vrhunski, al' Boga mi basti jok, dok je nali svejedno, ona samo sunca svoje guzove male :lol: )
Pasiflora

#1546 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Negdje sam procitala da psa ne treba zaljevati vodom kad se pregrije, vec smociti peskir pa ga time prekriti. Tako mu se lagano kvasi i hladi tjelo. Njuskica se kvasi rukom ili mokrom krpom...
Ne sjecam se kako psa nagovoriti da pije, ali super da si ti uspjela dati mu vodu barem iz ruke.
Pls, napisi nam ovdje sta ti je veterinar rekao.
zengi

#1547 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Sofija89 wrote:ice2cube imas cuku :-D

ovaj cuko o kojem sam ja pisala je citav zivot na lancu :( znaci nikad ali nikad nije pusten ,niko mu ne prilazi osim kad mu donesu hranu,on uglavnom tuzno lezi i laje na sve zivo sto prolazi kao da moli pomozite mi. :(
Bilo da kisa pada,sunce grije ili zimus ovaj snijeg i znate koliki su minusi bili- on je uvijek na istom mjestu....budem slikala i postavila fotke da vidite ,samo moram skontati kad vlasnik nije tu da ne nadrapam...
To je u fazonu kao da mu pas cuva kucu ,a kao prvo lik zivi u baraci ko ce mu tu doci da ga opljackasamo da mi je znati,kao drugo peso ne prestaje lajati....pa prema tome ne moze ni skontati kad je neko u blizini kuce a kad nije ...ne kontam nikako kakvo zadovoljstvo ima u tome al valjda on zna....

Prije par mjeseci se cuko bio objesio, ne mogu vam rjecima opisati te zvukove,valjda je jadan poludio na tom lancu i pokusao preskociti ogradu i nekako se zakacio ...katastrofa...sreca pa mu je bio tu taj gazda i izletio je kad je cuo kako ovaj cvili...sta ja sve vidim s prozora to je nevjerovatno,mogla bih roman sad napisati
Sofija, nemoj slucajno da pitas komsiju koja mu je logika drzanja psa u takvim uslovima jer ce odgovor biti takav da ces se zesce sjebati. Bilo kakva konverzacija sa krkanima a posebno glede logike i drzanja pasa moze samo zavrsiti time da ga zbodes nozem direktno u glavu pa da ga robijas. Ja sam se vise puta izradio pa napravio tu gresku jer prosto ne mogu da vjerujem da takve price neko naj ozbiljnije prica pa sam pokusavao da dodjem do nekog zakljucka i umalo nisam zavrsio da ih robijam. Vjeruj mi ja sad mahom izbjegavam konverzacije o cukama jer sam skontao da 9 od 10 razgovora zavrsi tako da ja danima jebem sve po redu i bez veze se nerviram i zamrzim supka iz dna duse. Tesko je razgovarti i sa ovim sto kao pravo vole cuke, nesto ih vodaju, imaju metar njihovih slika na mobitelu, itd. a sa papkom koji ima šarplaninca na pola metra lanca započinjanje ikakve price moz samo kobno zavrsiti za obadvoje.
Uopste mi nije jasno od kud dolaze njima sve te ideje i stavovi jer kad bi meni neko rekao hajd izmisli sto mozes gluplju i kretenskiju pricu glede cuka, ja ne bih ni do pola dobacio kakve oni price naj normalnije ispricaju.
Pitam recimo jednog tipa kojem sam ja izbavio vucijaka iz totalnog ludila jer ga je on prvih deset mjeseci drzao u boksu 2x2 zasto mu ne stavljas vodu u kavez i on mi kaze "vjeruj mi da ga ja nikad nisam vidio da pije vodu".
E haj mi ti ili neko od vas recite gdje bi nastavak te konverzacije mogao da ode osim kolac po tintari? :x :x :x :x
pakica_

#1548 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Pasiflora wrote:Negdje sam procitala da psa ne treba zaljevati vodom kad se pregrije, vec smociti peskir pa ga time prekriti. Tako mu se lagano kvasi i hladi tjelo. Njuskica se kvasi rukom ili mokrom krpom...
Ne sjecam se kako psa nagovoriti da pije, ali super da si ti uspjela dati mu vodu barem iz ruke.
Pls, napisi nam ovdje sta ti je veterinar rekao.
ma nisam ga bas zaljevala vodom ono iz slaufa i to, nego kol'ko mi je moglo stat u ruku, pa mu to trljala uz dlaku.. i poceo tad dizat glavu, a 2 minute poslije toga potpuno suh.. pipnem ga ispod vrata, vreo, opet malo vode i umijem ga i malo mu iza usiju pokvasim mokrim rukama.. i onda vidim godi mu, pa sam ga motala mokrom krpom i skontam to je to, nikakve torzije, nikakvi napuhnuti trbusi, nikakve dehidracije (posto ima onaj fazon ako sumnjate da je pas dehidrirao, kad mu dignete kozu izmedju lopatica, ako ostane, treba infuziju sa tecnoscu, tako nekako.. valjda ce @fresian vise znati o ovome..) nista to, "samo" vruc.. i tako sam ga sat-sat i po hladila i vidim zaspa i vise nije balio.. jutros je opet normalan, hvala dragom Bogu, reaguje, laje, sve 5 :D i popio je kamaru vode od jutros do sad, valjda mu falilo, sunce moje.. nisam mu dala odjednom, da ne pretjera :D sta ja znam.. kako sam se sinoc utrtala, sad moram titrat oko njega k'o po jajima, misa li mu njegovog.. helem, ha se cujem s vetom, velim sta je rek'o i ako kaze da treba imati neke rastvore, tecnosti, klince, palce, bum podijelila sa vama..
darkomarkovic21

#1549 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by darkomarkovic21 »

Možda sam promašio temu, idemo ponovo:

Pozdrav svima sa foruma, postao sam novi član pre 10tak min

Uskoro ću nabaviti štene rotvajlera, zanima me na šta treba da obratim pažnju, što se tiče izgleda, građe i slično.kada budem uzimao štene?

Takođe me interesuje, mužjak ili ženka? Ja bih radije mužjaka, ali sam čuo da su ženke prisnije, i podložnije dresuri?

I što se kupiranja repa tiče, meni je lično rot lepši bez repa, ali sam sinoć isčitao, da nakon operacije treba dosta da se pazi i neguje mesto, pa nebih time stresirao psića. Hteo bih da mi nekoukratko kaže nešto o tom periodu nakon kupiranja.

Hvala svima, i veliki pozdrav!!
Pasiflora

#1550 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Mozda ti je najbolje da odes na svijet ljubimaca - imas posebnu temu o stencima, ili na balkan kinoligie - imaju teme za svakoga psa posebno. Tu ces na jednom mjestu naci sve i o stencima (na sta obratiti paznju) kao i o rotovima i kupiranjima uopce. Sretno sa malenim :-D
Post Reply