Internet kupovina iz inostranstva
Moderator: anex
- eluna
#1526 Re: Internet kupovina iz inostranstva
meni stigli cipelići iz argentinu ..... carina otvarala paket i nije ništa carinila ...... plaćen samo carinski pregled 3,5 KM 
-
Mustang1
#1527 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ozbiljno ?ninja želve wrote:narucio na americku adresu, donio rodjak, bez carine prosaoBubalo1 wrote:Gje je onaj sto je htio narucit playstation 3 preko neta..Jel narucio ?
- eluna
#1528 Re: Internet kupovina iz inostranstva
ljudi moji, kad će C und A počet isporučivat kod nas 
-
sarajev_o
#1529 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Da li amazon dostavlja cdeove do nas?
-
sarajev_o
#1530 Re: Internet kupovina iz inostranstva
da si odgovori : ne nema dostave do nase usrane zemljesarajev_o wrote:Da li amazon dostavlja cdeove do nas?
-
manki
#1531 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ja naručih danas kupaće gaćke sa Aussiebum-a, baš me zanima na šta će ličiti čitav proces odavde pa dok ih ne dobijem. 
-
Ne.T.work
#1532 Re: Internet kupovina iz inostranstva
pa ako dostavlja ostale posiljke, a dostavlja, ne znam zasto nebi i CD-ove..sarajev_o wrote:da si odgovori : ne nema dostave do nase usrane zemljesarajev_o wrote:Da li amazon dostavlja cdeove do nas?
-
Eborg
#1533 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Koliko znam Amazon dostavlja samo knjige u BiH.
-
sarajev_o
#1534 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Upravo.Eborg wrote:Koliko znam Amazon dostavlja samo knjige u BiH.
-
stidljiv
#1535 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Kako nema kad sam ja narucivao DVDijeve i uredno je stiglo, konkretno DVD film klix on the Bounty http://www.imdb.com/title/tt0056264/ ?? 
- marketleader
#1536 Re: Internet kupovina iz inostranstva
A sto ga nebi skinuo sa neta kao mi svi obicni smrtnicistidljiv wrote:Kako nema kad sam ja narucivao DVDijeve i uredno je stiglo, konkretno DVD film klix on the Bounty http://www.imdb.com/title/tt0056264/ ??
-
stidljiv
#1537 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Nije bas za mene bilo al eto

- alica.k
#1538 Re: Internet kupovina iz inostranstva
knjige, cdove i dvdove uredno dostavlja u bih. znam jer sam narucivala sve to.Eborg wrote:Koliko znam Amazon dostavlja samo knjige u BiH.
-
wizzard
#1539 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pitanje za Poznanika ili nekoga drugog ko poznaje materiju:
Moze li se necim primorati prodavac da vrati VAT nama koji narucujemo van EU iz Engleske, konkretno?
Neki rado vrate neki ne, pa me zanima postoji li neki nacin da povratimo VAT?
Hvala
Moze li se necim primorati prodavac da vrati VAT nama koji narucujemo van EU iz Engleske, konkretno?
Hvala
- poznanik
#1540 Re: Internet kupovina iz inostranstva
U međunarodnoj trgovini roba i usluga, po BiH pravilima, cijena za izvozni proizvod formira se bez pdv. Vjerujem da je tako i u drugim državama koje imaju sistem pdv. Prodavac će svoj ranije plaćeni pdv namiriti od države, nikako od kupca.wizzard wrote:Moze li se necim primorati prodavac da vrati VAT nama koji narucujemo van EU iz Engleske, konkretno?
U konkretnom slučaju moguće su dvije opcije:
- Da tvoj prodavac tebe tretira kao domaćeg kupca (nema dozvolu, nije registriran za vanjskotrgovinsko poslovanje) pa da ti je cijenu prodanog proizvoda formirao sa pdv. U toj varijanti ti imaš pravo na povrat pdv od njegove države, ali uz dokaz da je ta roba izvezena iz carinskog područja te države (EU):
- Da te prodavac ipak tretira kao inostranog kupca, ali da je iskoristio tvoje neznanje i obmanuo te formirajući prodajnu cijenu za izvoz istovjetnu cijeni u domaćem prometu po principu "ponuđeno - kupljeno".
Nisam siguran da postoji neki mehanizam po kojem bi mogao svog dobavljača primorati da ti vrati plaćeni pdv.
-
wizzard
#1541 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Hvala velika na odgovoru.
Na upit o povratu, prodavac mi je odgovorio:
Please forward any receipts of payments to [email protected] with your order number and a brief description of what has gone on.
I am really sorry for any inconvenience this may cause.
Buduci da sam sve transakcije platio preko kreditne kartice direktno prodavacu ili preko paypala u kojoj formi da im dostavim racune?
Please forward any receipts of payments to [email protected] with your order number and a brief description of what has gone on.
Buduci da sam sve transakcije platio preko kreditne kartice direktno prodavacu ili preko paypala u kojoj formi da im dostavim racune?
-
GoldCube
#1542 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Prvo pozdrav svima. Eh sad da pređemo na pitanje.
Jaran iz Njemačke trebao mi je poslati Samsung Galaxy S2 preko DHL Express-a u BiH. Sad kad sam pročitao ove komentare strah me je i pitati.
Račun telefona je ca.525 Eura. Jeli to znači da će carina onda na tih 525 Eura dodati 10% carine + 17% PDV-a. To bi onda značilo ako sam dobro razumio 525 x 1,1 x 1,17=675,67 Eura, iako sam uvijek bio dobar iz matematike nadam se da sam ovaj put pogrešno shvatio.
Nadam se da će neko brzo odgovoriti da otkažem to. Hvala.
Jaran iz Njemačke trebao mi je poslati Samsung Galaxy S2 preko DHL Express-a u BiH. Sad kad sam pročitao ove komentare strah me je i pitati.
Račun telefona je ca.525 Eura. Jeli to znači da će carina onda na tih 525 Eura dodati 10% carine + 17% PDV-a. To bi onda značilo ako sam dobro razumio 525 x 1,1 x 1,17=675,67 Eura, iako sam uvijek bio dobar iz matematike nadam se da sam ovaj put pogrešno shvatio.
- poznanik
#1543 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pogriješio si u izračunu, nije iznos od 675,67 EUR već 681,82 EUR. No, i taj iznos ne bi trebao biti konačan, jer treba uračunati i uslugu DHL u postupku carinjenja u BiH.GoldCube wrote:Prvo pozdrav svima. Eh sad da pređemo na pitanje.
Edit:
U ovoj opciji kada ti prijatelj šalje mobitel, bez obzira što je potpuno nov, ako ga je on kupio na svoje ime, u carinjenju u BiH se smatra rabljenim i primjeniće se postupak procjenjivanja. Istina, po istoj cijeni ili vrlo sličnoj, tako da ti to ne predstavlja bitnu razliku.
Ukoliko odlučiš ovakav prijem, prijatelj mora poslati i neki popratni "trgovački" dokument (Izjava o darivanju...)
Last edited by poznanik on 09/05/2011 12:31, edited 1 time in total.
- marketleader
#1544 Re: Internet kupovina iz inostranstva
De ti vidi da to on posalje sa busom ili preko nekoga ko dolazi. Lakse ti racunati = 525 + 10eura (vozacu,poznaniku i sl.)GoldCube wrote:Prvo pozdrav svima. Eh sad da pređemo na pitanje.
- poznanik
#1545 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Možeš im poslati i preveden carinski obrazac iz BiH koji potvrđuje prijem te robe, a možeš poslati i dokaz o uplati, ako isti sadrži bitne parametre koji omogućavaju prepoznavanje konkretnog proizvoda, prodavca i kupca.wizzard wrote:Hvala velika na odgovoru.
-
GoldCube
#1546 Re: Internet kupovina iz inostranstva
poznanik wrote:Pogriješio si u izračunu, nije iznos od 675,67 EUR već 681,82 EUR. No, i taj iznos ne bi trebao biti konačan, jer treba uračunati i uslugu DHL u postupku carinjenja u BiH.GoldCube wrote:Prvo pozdrav svima. Eh sad da pređemo na pitanje.
Edit:
U ovoj opciji kada ti prijatelj šalje mobitel, bez obzira što je potpuno nov, ako ga je on kupio na svoje ime, u carinjenju u BiH se smatra rabljenim i primjeniće se postupak procjenjivanja. Istina, po istoj cijeni ili vrlo sličnoj, tako da ti to ne predstavlja bitnu razliku.
OK hvala. Ipak mislim da je situacija ovde glupa jer sam u tih 525 Eura vec platio Njemački PDV. Ali ništa novo i naši hoće da nešto zarade. Na kraju mislim da će to biti opcija sa busem ili neko ko bude dolazio autom da zapakuje u kofer.
Hvala na brzim odgovorima. Cao.
Ukoliko odlučiš ovakav prijem, prijatelj mora poslati i neki popratni "trgovački" dokument (Izjava o darivanju...)
-
GoldCube
#1547 Re: Internet kupovina iz inostranstva
OK hvala. Ipak mislim da je situacija ovde glupa jer sam u tih 525 Eura vec platio Njemački PDV. Ali ništa novo i naši hoće da nešto zarade. Na kraju mislim da će to biti opcija sa busem ili neko ko bude dolazio autom da zapakuje u kofer.GoldCube wrote:poznanik wrote:Pogriješio si u izračunu, nije iznos od 675,67 EUR već 681,82 EUR. No, i taj iznos ne bi trebao biti konačan, jer treba uračunati i uslugu DHL u postupku carinjenja u BiH.GoldCube wrote:Prvo pozdrav svima. Eh sad da pređemo na pitanje.
Edit:
Hvala na brzim odgovorima. Cao.
- Ma.Le.Na
#1548 Re: Internet kupovina iz inostranstva
pozz
odakle narucujete parfeme?
znam za ovu stranicu...ali nema ono sto ja trazim..
http://www.fragrancex.com/
odakle narucujete parfeme?
znam za ovu stranicu...ali nema ono sto ja trazim..
http://www.fragrancex.com/
- Ma.Le.Na
-
manki
#1550 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Uh, presječe me, prije 10 min prvi put naručih knjigu na Amazon-u, reko bio bi fazon još da ne isporučuju.alica.k wrote:knjige, cdove i dvdove uredno dostavlja u bih. znam jer sam narucivala sve to.Eborg wrote:Koliko znam Amazon dostavlja samo knjige u BiH.
Btw, fino mi naplatiše shipping i handling, 7 i kusur dolara, a piše na siteu da je 3,99 shipping. Jel' to ostatak na handling otpao?
Btw, neko reče da zavisi hoće li se knjiga cariniti od države porijekla, odnosno od države s kojima BiH ima potpisan sporazum... Zna li se koje su to države? I kako mogu na amazonu provjeriti porijeklo knjige?
Hvala unaprijed!