Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- femme
#1526 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Sad sam ustvri vidjela da mece nema samo jednog krpelja, nego najmanje 5... Ne znam ziva sta cu, ima li neki doktor dezurni navecer da radi?
-
MrH
#1527 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Što se tiče veterinara, po mom mišljenju najbolji je Amar Popović. Mogu ti poslati njegov broj mobitela na PP. Drugo, iskreno sumnjam da će i jedan normalan veterinar reči da se mače izbaci vani. Krpelj jeste zeznuta stvar, ali svaki veterinar bi trebao moći da očisti tako malo mače od krpelja. Bilo bi dobro da provjeriš da li smiješ koristiti Frontline na tako maloj maci. Ovo je odlično sredstvo da se bilo šta uništi na maci, tipa buha i krpelj.
Ako već hoćeš da ga izbaciš, onda stavi oglas, možda neko bude htio da udomi mače pa će ga taj neko odvesti kod veterinara.
Ako već hoćeš da ga izbaciš, onda stavi oglas, možda neko bude htio da udomi mače pa će ga taj neko odvesti kod veterinara.
- femme
#1528 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ma necu ga izbaciti kakvo izbacivanje.... Razvidit cu situaciju jos
-
luna09
#1529 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Krpelji nisu ništa strašno ako se izvade kako treba i ne mogu ti ništa kad ih iz mace čupneš i kroz wc šolju pošalješ u vječna lovišta.Ako te strah(moja kći je vrištala kao da je gule kad je poslije jednog izleta otkrila krpelja na nozi) zovi vetrerinara a ja to riješim tako da prvo dobro natopim uljem mesto gdje je krpelj i nakon 15 min. obuhvatim pincetom što bliže, ustvari uz samu kožu i pažljivo izvučem i pipke i krpelja. To sam naučila u ratu zajedno sa učenjem kako se beru gljive, kupine a najviše kako se suši sijeno.femme wrote:Sad sam ustvri vidjela da mece nema samo jednog krpelja, nego najmanje 5... Ne znam ziva sta cu, ima li neki doktor dezurni navecer da radi?
- minjonja
#1530 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
krpelje ne treba gusiti nikakvim tecnostima zato sto izbace sve otrove iz sebe. samo pincetom za glavu uhvatiti i iscupati. ne da se uhvati za guzicu jer ce glava ostati, nego bas tik do same koze uhvatiti ga.
-
Masha.sa
#1531 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
moja masha ujutro ide na sterilizaciju. drzite nam fige, malo smo se prepale.
(eno je u kuhinji, zica fasirano od mame... od straha je ogladnila pera zderka
)
(eno je u kuhinji, zica fasirano od mame... od straha je ogladnila pera zderka
-
wildflower
#1532 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Joj sterilizacija, i mene ceka za desetak dana... Ne mene, nego moju Milevu 
Zar smije jesti maca prije sterilizacije? Meni rekose da valjda dan prije ne treba nista jesti. Meni je to bas najkriticnije posto ima leglo macica, cekam da oni pocnu jesti samostalno pa da je vodim na operaciju.
Zar smije jesti maca prije sterilizacije? Meni rekose da valjda dan prije ne treba nista jesti. Meni je to bas najkriticnije posto ima leglo macica, cekam da oni pocnu jesti samostalno pa da je vodim na operaciju.
-
Masha.sa
#1533 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
meni amar maloprije rece da joj ujutro ne dajem nista, a veceras da jede kasno... ali necu joj puno dati za veceru, manje nego obicno... a ovo za fasirano, pojela je mrvicu - mama rucak pravila, pa je isprosila jednu majusnu lopticu.wildflower wrote: Zar smije jesti maca prije sterilizacije? Meni rekose da valjda dan prije ne treba nista jesti.
inace, mene nije bilo 6 dana, po povratku nadjem malo tele - mama je hranila bas momacki.
niti mashu dresirati da ne jede k'o da je iz bijafre sad, niti mami objasniti da svako "mjau" ne znaci "umirem od gladi".
- Felidae
#1534 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
nama treba pomoc.....
moja maca je stara 4 i po godine, i od kako sam je donijela kuci spava samnom u krevetu, uglavnom se sklupca kod nogu, i tako 4 i po godine.....
e sad, nama beba aBd stize za nekih mjesec dana i ja hitno moram odvici macku od naseg kreveta i spavace sobe uopste, jer ce to sad biti i bebine odaje. moram joj zabraniti ulazak i nocivanje, te dezinfikovati sobu od njenih dlaka na koje sam ja uglavnom vec navikla, prije nego sto beba stigne.
kako to uraditi na najbezbolniji nacin, meni se srce kida kad pomislim da joj moram zatvoriti vrata spavace.
mislili smo joj prvo nabaviti korpu i staviti pored prozora i radijatora u dnevnoj, da ima neko svoje gnjezdo, ali ja znam da to nece proci bas tako lagano. to je tip macke koji samnom ide u kupatilo navecer i ujutru dok ja perem zube...
pomagajte....
moja maca je stara 4 i po godine, i od kako sam je donijela kuci spava samnom u krevetu, uglavnom se sklupca kod nogu, i tako 4 i po godine.....
e sad, nama beba aBd stize za nekih mjesec dana i ja hitno moram odvici macku od naseg kreveta i spavace sobe uopste, jer ce to sad biti i bebine odaje. moram joj zabraniti ulazak i nocivanje, te dezinfikovati sobu od njenih dlaka na koje sam ja uglavnom vec navikla, prije nego sto beba stigne.
kako to uraditi na najbezbolniji nacin, meni se srce kida kad pomislim da joj moram zatvoriti vrata spavace.
mislili smo joj prvo nabaviti korpu i staviti pored prozora i radijatora u dnevnoj, da ima neko svoje gnjezdo, ali ja znam da to nece proci bas tako lagano. to je tip macke koji samnom ide u kupatilo navecer i ujutru dok ja perem zube...
pomagajte....
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1535 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja sam odgojila dijete uz dvije mačke i psa, svi sretni, , veseli i zdravi
Kad je bio u bešici nikom ništa, još se penjao pas da ga vidi, kad je puzao vodili smo računa, ali nisam radila nikakvu sterilizaciju niti dezinfekciju
. Čišćenje kao i uvijek. Malo više kad su životinje u linjanju, doduše, ja nisam radila pa sam stalno skupljala dlake, ali nisam padala u nesvjest ako vidim jednu.
Ako ćeš limitirati prostor, onda navikavaj mačku malo po malo, ali u svakom slučaju mislim da ne treba paničiti oko dolaska bebe i životinje u kući. Bar je tako u mom slučaju uspješno bilo
Kad je bio u bešici nikom ništa, još se penjao pas da ga vidi, kad je puzao vodili smo računa, ali nisam radila nikakvu sterilizaciju niti dezinfekciju
Ako ćeš limitirati prostor, onda navikavaj mačku malo po malo, ali u svakom slučaju mislim da ne treba paničiti oko dolaska bebe i životinje u kući. Bar je tako u mom slučaju uspješno bilo
- Felidae
#1536 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
problem je u tome sto ja mogu zivjeti sa dlakama i konstantnim linjanjem, ali ne zelim da i beba mora, barem ne u samom pocetku. meni se macka linja cijelu godinu, jer ne izlazi iz stana, tako da ne mogu dovesti bebu u sobu u kojoj su dlake u zraku (ko ima zivotinju u kuci savrseno me razumije). a macka ko macka, vjerovatno bi se gnjezdila kod bebaca, a to me prilicno plasi.....
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1537 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ma, naravno, tvoj izbor, tvoja odluka. Ja sam samo navela svoj primjer, mi nismo htjeli da odvajamo životinje od djeteta, tako da je već sa godinu dana ljubio psa u nos, nismo mu branili i sve ok. Razvio je ljubav prema životinjama, stekao kao mali "radne navike" da pogleda ima li pas vode uvijek i da macam sipa krekere.
Ništa, uči je malo po malo da spava na novom mjestu, prebacuj je po nekoliko sati dok se ne navikne.
Ništa, uči je malo po malo da spava na novom mjestu, prebacuj je po nekoliko sati dok se ne navikne.
-
luna09
#1538 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Sretno Mashi a i tebi i nemoj se uplašiti kad je vidiš onako "nafiksanu" poslije sterilizacije.Ja sam nekih 10 sati(otprilike toliko je trajalo dok se probudila) samo gledala je li živa diše li,luda šta ćuMasha.sa wrote:moja masha ujutro ide na sterilizaciju. drzite nam fige, malo smo se prepale.
(eno je u kuhinji, zica fasirano od mame... od straha je ogladnila pera zderka)
-
Terenc
#1539 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Poklanjam macu,ženka,2god.uz macu ide korpa,toalet i posude sa hranom.(vakcinisana)[URL=http://imageshack.us/photo/my-imag ... .jpg[/img]
Uploaded with ImageShack.us[/url]
[URL=http://imageshack.us/photo/my-imag ... .jpg[/img]
-
Masha.sa
#1540 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hvala. evo dolazi sebi, sve je trajalo oko pola sata... probudila se odmah kod amara - ono malo se pocela dozivati. jos je osamucena, krene da hoda, zatetura, pa padne... sad kunja pored mene. povratila je u 13h malko narkoze... ne da mi da se odvojim od nje, cim se pomjerim, jedva digne glavicu i promuklo mi zamjauce, k'o da mi kaze "boli, ne ostavljaj me"... dusa mala.luna09 wrote:
Sretno Mashi a i tebi i nemoj se uplašiti kad je vidiš onako "nafiksanu" poslije sterilizacije.Ja sam nekih 10 sati(otprilike toliko je trajalo dok se probudila) samo gledala je li živa diše li,luda šta ću![]()
![]()
i onda ustade pa baulja, pa pljucka valjda narkozu i gooootovo sve ok
rez joj je stvarno fantastican, amar je to tako pismeno uradio, da sam odusevljena. majke mi - gori je moj od slijepog crijeva, kasap pravi na stomaku. kod nje je to linijica dva cm, nema konaca, suha rana, ma extra.
nadam se da ce se fino dohavizati do veceras.
-
luna09
#1541 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Šta bi sa plašljivim dečokom, jeli se upitomioSuicidal Siberian wrote:Hello
Smirio se poprilicno ali jos uvijek nema povjerenja, spava iza ves masine. Uredno vrsi nuzdu u svoj wc...jede mi iz ruke ali ne dozvoljava da ga pomazim.
- Crni pijjuun
#1542 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pozz mačkoljupcima. Samo da se javnemo ja i moj maček. Ima tek tli mjeseca. Dobrica je, ide na wc,
ne pravi belaje, samo sam u početku imala problema sa buhama. To sam riješila sa neo pitroidom i kupanjem.
Sav je crne boje i jos mu nisam dala ime, pa ako ko ima neki fini domaći prijedlog
Negdje sam pročitala da mačeke male ne treba učiti na igru sa rukom. Obično na svaki pokret rukom, skoče.
Još uvijek radim na tome, mada i kad mi zgrabi ruku, ne grebe, sto je napredak
Lijep pozdrav svima
ne pravi belaje, samo sam u početku imala problema sa buhama. To sam riješila sa neo pitroidom i kupanjem.
Sav je crne boje i jos mu nisam dala ime, pa ako ko ima neki fini domaći prijedlog
Negdje sam pročitala da mačeke male ne treba učiti na igru sa rukom. Obično na svaki pokret rukom, skoče.
Još uvijek radim na tome, mada i kad mi zgrabi ruku, ne grebe, sto je napredak
Lijep pozdrav svima
- minjonja
#1543 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
garoCrni pijjuun wrote:Pozz mačkoljupcima. Samo da se javnemo ja i moj maček. Ima tek tli mjeseca. Dobrica je, ide na wc,
Sav je crne boje i jos mu nisam dala ime, pa ako ko ima neki fini domaći prijedlog![]()
Još uvijek radim na tome, mada i kad mi zgrabi ruku, ne grebe, sto je napredak![]()
Lijep pozdrav svima
a sto se tice toga oko ruke i igre, to je potpuno tacno samo sto ja to nisam znala na pocetku pa se moj macak zaleti na mene, al to nije nimalo slatko kad ti zazdije macka od 6 kg kandze i ocnjake u ruke i noge :/
- Crni pijjuun
#1544 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Garo mi više nekako leži psu, mada i ovaj maček hoće nekad ujest
Čitala sam o igri sa rukom, moguće je preodgojiti i stariju mačku, ali je nezgodno kad gosti
dođu i krene priča sa rukama i nogama
, objašnjavanje, a maček vreba iz ćoška
Moguće je naučiti mačku sa uzvikom "ne", više puta dnevno, i trebalo bi da nauči za neko vrijeme.
Ja sam maloprije dobila greb greb i ugriz po ruci jer je nastojao da se igra a ja sam rekla "ne!" što me ogrebao a onda me i ujeo čak u znak protesta deranja
Još uvjek je maleni pa kontam naučit će već.
Sve u svemu mačke ruku smatraju igrom i ne mogu biti dresirane kao pas ali svakako mogu naučiti
neke stvari (kao što je wc). Treba ih umoriti sa drugim igračkama odvlačeći im pažnju od ruke..
Čitala sam o igri sa rukom, moguće je preodgojiti i stariju mačku, ali je nezgodno kad gosti
dođu i krene priča sa rukama i nogama
Moguće je naučiti mačku sa uzvikom "ne", više puta dnevno, i trebalo bi da nauči za neko vrijeme.
Ja sam maloprije dobila greb greb i ugriz po ruci jer je nastojao da se igra a ja sam rekla "ne!" što me ogrebao a onda me i ujeo čak u znak protesta deranja
Sve u svemu mačke ruku smatraju igrom i ne mogu biti dresirane kao pas ali svakako mogu naučiti
neke stvari (kao što je wc). Treba ih umoriti sa drugim igračkama odvlačeći im pažnju od ruke..
- minjonja
#1545 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ovaj moj je poseban slucaj... on ne napada nikog osim mene, ali i mene ne napda uvijek. samo kad idem spavati i kad izlazim iz kuce. pokusala sam sa svime. imam ja puno iskustva sa mackama i kod drugih sam uspjela, ali ovaj je nepopravljiv. naucila sam zivjeti s tim. hodam sa muholovkom pred spavanje (boji se jer mu valjda lici na cijev od usisivaca, sta li), i ne spava sa mnom jer je to nemoguce.
a sto se tice imena, ja preferiram ljudska
nesto mi smijesno davati imena tipa fifi, ja svoje sve zovem ljudskim imenima.
a sto se tice imena, ja preferiram ljudska
- Crni pijjuun
#1546 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Kad si spomenula usisivač istina je da se plaše tih iznenadnih zvukova.
Moj je izgleda dobio fobiju od fena
i silnog kupanja ali od vode se ne plaši dapače voli se brčkat.
Ja se znam smijati po pola noći od njegovih budaleština ali svarno uvijek iznova i iznova uočavam
kako su mačke pametne i individualne.
Ja sam sretnija od kada ga imam. Uvijek rado idem doma, mada kažu da osobe koje imaju neke nedostatke uzimaju neke kućne ljubimce, meni to baš i ne stoji, šta vi mislite
Moj je izgleda dobio fobiju od fena
Ja se znam smijati po pola noći od njegovih budaleština ali svarno uvijek iznova i iznova uočavam
kako su mačke pametne i individualne.
Ja sam sretnija od kada ga imam. Uvijek rado idem doma, mada kažu da osobe koje imaju neke nedostatke uzimaju neke kućne ljubimce, meni to baš i ne stoji, šta vi mislite
- minjonja
#1547 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ja bi prije rekla da oni koji nemaju ljubimca, a mogu imati, imaju neke nedostatke, ali se naljute zbog toga pa sutim
meni su svi dragi, imali-nemali zivotinje, sve dok ih ne muce.
- VenomousV
#1548 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
+1minjonja wrote:ja bi prije rekla da oni koji nemaju ljubimca, a mogu imati, imaju neke nedostatke, ali se naljute zbog toga pa sutimmeni su svi dragi, imali-nemali zivotinje, sve dok ih ne muce.
@crni pijun daj mu ime salem
- minjonja
#1549 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
odlican prijedlogVenomousV wrote:+1minjonja wrote:ja bi prije rekla da oni koji nemaju ljubimca, a mogu imati, imaju neke nedostatke, ali se naljute zbog toga pa sutimmeni su svi dragi, imali-nemali zivotinje, sve dok ih ne muce.
![]()
![]()
@crni pijun daj mu ime salem![]()
![]()

ja sam imala crnu macu dok je ova serija bila hit, ali nikad nije pricala sa mnom
- Crni pijjuun
#1550 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Bravo!minjonja wrote:ja bi prije rekla da oni koji nemaju ljubimca, a mogu imati, imaju neke nedostatke, ali se naljute zbog toga pa sutimmeni su svi dragi, imali-nemali zivotinje, sve dok ih ne muce.
VenomousV wrote:+1minjonja wrote:ja bi prije rekla da oni koji nemaju ljubimca, a mogu imati, imaju neke nedostatke, ali se naljute zbog toga pa sutimmeni su svi dragi, imali-nemali zivotinje, sve dok ih ne muce.
![]()
![]()
@crni pijun daj mu ime salem![]()
![]()
Hehe da je moje ime Sabrina bih, ali imam ime slično Salemu, tako da i to odpada
Ja mu tepam pile moje, crno