Pitanje ateistima
- beautyfool
#1526 Re: Pitanje ateistima
Vidis, ako cemo oko poredjenja to ti je isto kao kompjuter, stvorene su sve osnove, alatke za neko osnovno funkcionisanje a ostalo covjek nadogradjuje i sluzi se time, a hoces li ti napraviti neki korisan program ili neki viruscic pa unistavati to je do tebe, dakle resursi postoje i upute za osnovnu upotrebu su tu a do tebe je kako ces ti to iskoristiti.
-
andrija2007
#1527 Re: Pitanje ateistima
Ovo me potsjeti nekoga što rece: Bog postoji ali je zao! ( Niče?)Optimus Prime wrote:Ako uzivas u mucenju jedinki tvoje kreacije onda sigurno.andrija2007 wrote:Jeli ono Grunf iz Alan Forda izjavio: Bolje biti kreator nego modni kreator!
- Optimus Prime
#1528 Re: Pitanje ateistima
Sad smo se dotakli i informatike.beautyfool wrote:Vidis, ako cemo oko poredjenja to ti je isto kao kompjuter, stvorene su sve osnove, alatke za neko osnovno funkcionisanje a ostalo covjek nadogradjuje i sluzi se time, a hoces li ti napraviti neki korisan program ili neki viruscic pa unistavati to je do tebe, dakle resursi postoje i upute za osnovnu upotrebu su tu a do tebe je kako ces ti to iskoristiti.
Kompjuter je samo glupa masina koja sa velikom brzinom moze izvoditi programirene operacije tako da ne vidim neku logiku iza ovoga.
Covjek nema slobodnu volju posto je on samo produkt svojih gena i okoline. Ni jedno ni drugo ne mozemo izabrati.
Da je bog Hitleru podario bolje gene, da bi bio visi ili ljepsi , ili mozda talentovaniji za umjetnost mozda lik nebi imao te komplekse koje je imao i mozda bi postao slikar( sto je i zelio) umjestio da pripremi Die Endlösung der Judenfrage.
Po nasem pravnom sistemu ipak zasluzuje da bude kaznjen za svoja nedjela.
Ali bog nikako nebi trebao da mu sudi posto ga je upravo on takvog stvorio.
-
sarajlija8888
#1529 Re: Pitanje ateistima
''Zasto je glupo pitanje? Ako je Kur'an Bozija rijec, a vrijeme ljudski koncept, zasto je Bog koristio ljudski koncept vremena u Kur'anu?''
PRAISKON
''Ako uzivas u mucenju jedinki tvoje kreacije onda sigurno.''
ali ti ne vjerujes u Boga znaci nije Bog mogao ubiti milone jevreja, vec hitler je ubio pise ti u knjigama historije ako nisi znao,a ne pise ubio ih Bog zar ne?
eh sad daj svoj odgovor..ko je ubio i mucio milone jevreja?
''neduzni skeptici ''
Hitler nije neduzan,koji si ti lik
''A nacin ni u najmanju ruku ne dokazuje da mora postojati bog, samo dokazuje da mora postojati neko objasnjenje.''
imaju 2 zasad objasnjenja za nacin nastanka...prvo je da je Bog stvorio sve harmonicno i drugo objasnjenje je je da je nastalo i za to ''neko objasnjenje'' vaoo ja odgovora..amazing!
i sta je sa bjeloguzom vise?
PRAISKON
ali ti ne vjerujes u Boga znaci nije Bog mogao ubiti milone jevreja, vec hitler je ubio pise ti u knjigama historije ako nisi znao,a ne pise ubio ih Bog zar ne?
''neduzni skeptici ''
''A nacin ni u najmanju ruku ne dokazuje da mora postojati bog, samo dokazuje da mora postojati neko objasnjenje.''
imaju 2 zasad objasnjenja za nacin nastanka...prvo je da je Bog stvorio sve harmonicno i drugo objasnjenje je je da je nastalo i za to ''neko objasnjenje'' vaoo ja odgovora..amazing!
-
sarajlija8888
#1530 Re: Pitanje ateistima
za optimus
definisi mi slobodnu volju
i razmisli o te 2 rijeci sto se tako zovu..znaci ''slobodna'' i ''volja'' neko im dao tako ime iz zezancije?da je slobodna volja pogresan naziv zar se nebi promjenio u neslobodna volja
i razmisli o te 2 rijeci sto se tako zovu..znaci ''slobodna'' i ''volja'' neko im dao tako ime iz zezancije?da je slobodna volja pogresan naziv zar se nebi promjenio u neslobodna volja
- Optimus Prime
#1531 Re: Pitanje ateistima
Ti se ocito pravis lud.sarajlija8888 wrote:''Zasto je glupo pitanje? Ako je Kur'an Bozija rijec, a vrijeme ljudski koncept, zasto je Bog koristio ljudski koncept vremena u Kur'anu?''
PRAISKON
''neduzni skeptici ''
. Govorim ti o ostalih 5,5 milijardi ljudi koji sada zive na zemlji a ne vjeruju u Allaha. Da li oni zasluzuju da gore u paklu cijelu vjecnost?
- Optimus Prime
#1532 Re: Pitanje ateistima
Tako nesto ne postoji.sarajlija8888 wrote:za optimus
Na sve odluke koje donosimo uticu geni i sredina.
- beautyfool
#1533 Re: Pitanje ateistima
@Optimus Prime
Mene licno uopste ne zanima hoce li on biti kaznjen ili ne, ima to ko ce odluciti i uopste ne sumnjam u Boziju odluku.
Sto se tice kompjutera ocito da nisi shvatio ili nisi htio da shvatis, kompjuter je masina u kojem su ugradjeni neki osnovi za njegovo funkcionisanje tako da se pomocu tih osnova prave i programi i sve ostalo eh to ti je isto sa Kreatorom koji je kreirao ovaj svijet, stvorio je osnove za njegovo funkcionisanje a mi smo ti koji kreiramo svoj zivot na osnovu tih osnova koje nam je Uzviseni dao ...very simple.
Mene licno uopste ne zanima hoce li on biti kaznjen ili ne, ima to ko ce odluciti i uopste ne sumnjam u Boziju odluku.
Sto se tice kompjutera ocito da nisi shvatio ili nisi htio da shvatis, kompjuter je masina u kojem su ugradjeni neki osnovi za njegovo funkcionisanje tako da se pomocu tih osnova prave i programi i sve ostalo eh to ti je isto sa Kreatorom koji je kreirao ovaj svijet, stvorio je osnove za njegovo funkcionisanje a mi smo ti koji kreiramo svoj zivot na osnovu tih osnova koje nam je Uzviseni dao ...very simple.
-
sarajlija8888
#1534 Re: Pitanje ateistima
nisam te pitao postojil ili ne i sta uticu na nase odluke vec da definiras slobodnu volju jer kako ces ti nama ovdje spominjat slobodno volju,a ne znahs ni sta je slobodna volja!Optimus Prime wrote:Tako nesto ne postoji.sarajlija8888 wrote:za optimus
Na sve odluke koje donosimo uticu geni i sredina.
-
sarajlija8888
#1535 Re: Pitanje ateistima
ja postavljam pitanja jer je ova tema namjennjena za nas!otvori svoju temu za pitanja...Optimus Prime wrote:Ti se ocito pravis lud.sarajlija8888 wrote:''Zasto je glupo pitanje? Ako je Kur'an Bozija rijec, a vrijeme ljudski koncept, zasto je Bog koristio ljudski koncept vremena u Kur'anu?''
PRAISKON
''neduzni skeptici ''
. Govorim ti o ostalih 5,5 milijardi ljudi koji sada zive na zemlji a ne vjeruju u Allaha. Da li oni zasluzuju da gore u paklu cijelu vjecnost?
znaci sta je sa nacinom nastanka harmonije u svemu? nemoj mi reci ima neko objasnjenje..ocu objasnjenje
sta je sa bjeloguzom?
- Optimus Prime
#1536 Re: Pitanje ateistima
It's not that simple at all!beautyfool wrote:@Optimus Prime
Programi se ne prave sami,nego ih pisu programeri. Za pisanje bilo kakvih programa je potrebna ljudska inteligencija.
Kompjuter je samo sredstvo.
Ono sto si ti ustvari htjela reci je to da ako imas pusku s njom mozes ubiti covjeka, ili ubiti divljac sa kojom mozes prehraniti svoju porodicu.
Tu odluku donosi covjekov um, ne puska.Kontas?
-
andrija2007
#1537 Re: Pitanje ateistima
Šta misle vjernici i ateisti, o tezi onog francuza, mislim da se zove Rael, da su nas stvorili nekakvi naučnici vanzemaljci?
- Optimus Prime
#1538 Re: Pitanje ateistima
Ocito ne namjeravas da odgovoris na pitanje, posto se izvalcis ima pet,set postova, a pitanje je vrlo jednostavno. Dali zasluzuju ili ne zasluzju vjecnu patnju. DA ili ne,sarajlija8888 wrote:ja postavljam pitanja jer je ova tema namjennjena za nas!otvori svoju temu za pitanja...Optimus Prime wrote:Ti se ocito pravis lud.sarajlija8888 wrote:''Zasto je glupo pitanje? Ako je Kur'an Bozija rijec, a vrijeme ljudski koncept, zasto je Bog koristio ljudski koncept vremena u Kur'anu?''
PRAISKON
''neduzni skeptici ''
znaci sta je sa nacinom nastanka harmonije u svemu? nemoj mi reci ima neko objasnjenje..ocu objasnjenje
sta je sa bjeloguzom?
A sta je sa bjeloguzom?
Evolucija mozda?
-
andrija2007
#1539 Re: Pitanje ateistima
Ima jedan moj komšija Dudo, on tvrdi da je serija "Star trek" snimana na Mjesecu sa pravim vanzemaljcima, i to da
bise stanovništvo Zemlje bolje pripremilo, za "multietnički život" sa različitim svemirskim rasama.
bise stanovništvo Zemlje bolje pripremilo, za "multietnički život" sa različitim svemirskim rasama.
-
sarajlija8888
#1540 Re: Pitanje ateistima
ponovit cu
ja postavljam pitanja jer je ova tema namjenjena za nas musliame(tema se zove pitanja ateistima)!otvori svoju temu za pitanja muslimanima i odgovorit cu ti na sva pitanja,nije frka...
sta je sa bjeloguzom ocu detalje!kako to da ona obicna ptica radi stvari koje ni prosjecan savremeni covjek nebi shvatio..a kamoli ptica..ptice nemaju um
i sta je sa slobodnom voljom.daj definiciju da nastavimo pricu o slobodnoj volji...jer to je temelj,,bez njega ne moze
ja postavljam pitanja jer je ova tema namjenjena za nas musliame(tema se zove pitanja ateistima)!otvori svoju temu za pitanja muslimanima i odgovorit cu ti na sva pitanja,nije frka...
sta je sa bjeloguzom ocu detalje!kako to da ona obicna ptica radi stvari koje ni prosjecan savremeni covjek nebi shvatio..a kamoli ptica..ptice nemaju um
i sta je sa slobodnom voljom.daj definiciju da nastavimo pricu o slobodnoj volji...jer to je temelj,,bez njega ne moze
- neko_ime
#1541 Re: Pitanje ateistima
Ima ih vise, samo neki dovoljno okupirani bitnijim stvarima od ubjedjivanja slijepih sljedbenika...Ateista wrote:I Hepek koji je dobio trajni ban, ali zato imamo nova pojacanja @Kazza, @int21, @cistunac, samo polako, bice nas jos masala...Optimus Prime wrote:Dream team, samo nam NIN i Madner fale.beautyfool wrote:O Ateist is backsad u tandemu sa Optimusom, hir aj kam hir aj go
Ali sto bi Kulturshock rekao , we came to stay and take your jobs away. Iliti ko zeli nazadovati, bujrum, neko ce jedva docekati da zauzme upraznjeno mjesto
- Optimus Prime
#1542 Re: Pitanje ateistima
Moguca opcija!andrija2007 wrote:Šta misle vjernici i ateisti, o tezi onog francuza, mislim da se zove Rael, da su nas stvorili nekakvi naučnici vanzemaljci?
Znat cemo vise kada stvorimo prve vjestacke zive celije sa mogucom mutacijom gena, za jedno 200 godina.
-
sarajlija8888
#1543 Re: Pitanje ateistima
ah tu si optimus ja reko nema te pa ne odgovaras,ali ustvari ne znash sta je slobodna volja pa se sakrioOptimus Prime wrote:Moguca opcija!andrija2007 wrote:Šta misle vjernici i ateisti, o tezi onog francuza, mislim da se zove Rael, da su nas stvorili nekakvi naučnici vanzemaljci?
Znat cemo vise kada stvorimo prve vjestacke zive celije sa mogucom mutacijom gena, za jedno 200 godina.
- Optimus Prime
#1544 Re: Pitanje ateistima
Ne nego cekam da ti odgovoris.sarajlija8888 wrote:ah tu si optimus ja reko nema te pa ne odgovaras,ali ustvari ne znash sta je slobodna volja pa se sakrioOptimus Prime wrote:Moguca opcija!andrija2007 wrote:Šta misle vjernici i ateisti, o tezi onog francuza, mislim da se zove Rael, da su nas stvorili nekakvi naučnici vanzemaljci?
Za slobodnu volju ne postoji definicija.
Ali je mozes zamisliti kao jedan teoretski koncept koji prestaavlja mogucnosti donosenja odluka sasvim na racionalan nacin, bez utjecaja drugih faktora.
Sad ti meni objasni kakve veze ima definicija slobodne volje sa nasom diskusijom!
-
sarajlija8888
#1545 Re: Pitanje ateistima
bezveze cekas jer sam ti rekao sva pitanja skupi na jedno mjesto i otvori temu''pitanja za muslimane'' i pricat cemo
ovo je tema ''pitanja ateistima'' pa ne skrecimo s teme
ateisti ne znaju sta je slobodna volja pa se njome koriste kao izgovor za nevjerovanje,dok vjernici znaju i dobro upravljaju zivotom...
to sto govorite o genima i okolini kako nije do vas kakvi ce te biti u zivotu i onda vi prepustate slucaju.. ustvari itekako je do vas....sudbina je ono sto je od Boga i ona je dobra i pravedna...i ona je ''uklesana u kamenu'',ali ti ne znash sta je ''uklesano u kamenu'' tako da u svakom trenutku mozes promjenit sudbinu jer imas slobodno volju...zato se i zove slobodna jer i jest sloboda koju imash...ako kazes meni je ''uklesano'' da budem ateista i ti to ne mozes promjenit,ali ustvari kako mozes govorit sta ti je ''uklesano'' kad nisi upoznat sa tim...npr ti sad ne vjerujes u Boga..tebe nikav gen ne moze sprijecit da ti sad ustanes i uzmes abdest i klanjas...znaci do tebe je...ko tebe drzi da ustanes sa stolice i klanjas?niko!to je slobodna volja...ako hoces ostat sjedit u stolici i to je slobodna volja...kada bi znao jel ti u genu odredeno da ostanes sjedit na stolici ili da ustanes onda bi ti mogao pricat o tome kako ti je to nametnuto,ali ti ne zansh tako da...
ateisti ne znaju sta je slobodna volja pa se njome koriste kao izgovor za nevjerovanje,dok vjernici znaju i dobro upravljaju zivotom...
to sto govorite o genima i okolini kako nije do vas kakvi ce te biti u zivotu i onda vi prepustate slucaju.. ustvari itekako je do vas....sudbina je ono sto je od Boga i ona je dobra i pravedna...i ona je ''uklesana u kamenu'',ali ti ne znash sta je ''uklesano u kamenu'' tako da u svakom trenutku mozes promjenit sudbinu jer imas slobodno volju...zato se i zove slobodna jer i jest sloboda koju imash...ako kazes meni je ''uklesano'' da budem ateista i ti to ne mozes promjenit,ali ustvari kako mozes govorit sta ti je ''uklesano'' kad nisi upoznat sa tim...npr ti sad ne vjerujes u Boga..tebe nikav gen ne moze sprijecit da ti sad ustanes i uzmes abdest i klanjas...znaci do tebe je...ko tebe drzi da ustanes sa stolice i klanjas?niko!to je slobodna volja...ako hoces ostat sjedit u stolici i to je slobodna volja...kada bi znao jel ti u genu odredeno da ostanes sjedit na stolici ili da ustanes onda bi ti mogao pricat o tome kako ti je to nametnuto,ali ti ne zansh tako da...
- int21
#1546 Re: Pitanje ateistima
Ateista wrote:Sa kim?int21 wrote:Slazem se.
Zar je potrebno pitati?
- terapija
#1547 Re: Pitanje ateistima
Svi skrecemo sa teme, jer ako rasprava o big bang-u nije skretanje s ove teme, ne znam sta jesarajlija8888 wrote:bezveze cekas jer sam ti rekao sva pitanja skupi na jedno mjesto i otvori temu''pitanja za muslimane'' i pricat cemo
Ako sam te dobro razumio, sustina ovog gore je, da covjek posto ne zna sta mu je uklesano u kamenu, automatski ima slobodnu volju.ateisti ne znaju sta je slobodna volja pa se njome koriste kao izgovor za nevjerovanje,dok vjernici znaju i dobro upravljaju zivotom...
Da li to znaci da je u tom "kamenu" uklesano konacno mnogo tokova sudbine, tako da mi svojim odlukama mozemo ustvari birati samo tok sudbine.
Ako je broj konacan, postoji opasnost, da nemamo neograniceno slobodnu volju. S druge strane, ako je broj uklesanih tokova beskonacan, to znaci da nam kamen i ne treba, tj. da zapravo ne postoji predefinisana sudbina. Znam, ave sama filozofska pitanja, ali ja kao "neka vrsta vjernika", neprestano sumnjam u ono sto mi zvanicne religije serviraju. Zanima me misljenje nekoga poput tebe, u vezi ovoga.
Imam jedno pitanje, pa iako je upuceno vise vjernicima, a manje ateistima, nadam se da ces bar razmisliti
Nije namjera da ubjedjuje ikoga, ili mijenja misljenje. Cisto za razmisljanje, i otprilike prikaz mojih svakodnevnih razmisljanja, koja po mom misljenju svaki iskren, iole inteligentan vjernik takodjer ima:
Islam u Kur'anu kaze da je on istina. Da je Muhammed posljednji u nizu poslanika. Vjernici krscani, Muhammeda smatraju samo prorokom, ne uzimaju Islam zaozbiljno. Zamislimo da se "pojavi" sljedeci poslanik recimo nekada uskoro. Naravno da ce ga svaka postojeca religija opovrgavati. Njegovi sljedbenici ce novu vjeru smatrati pravom istinom, i niko ih nece moci uvjeriti u suprotno. Naravno, bice i prelazaka sa krscanstva i Islama u tu novu religiju. Vjernici te religije ce postajati brojniji, jaci itd. itd.
Pitanje je, po cemu mi, ljudi, da znamo ko jeste, a ko nije upravu. Da li su zapravo svi upravu, jer SVI oni vjeruju u jednog Boga??
Da li mozda niko, nije 100% upravu, jer ce se pojaviti jos objava i objava. Da li je mozda svaka ova objava ustvari samo djelo ljudi? Ja mislim, da nije grijeh sumnjati u vjeru. Veci je grijeh puko slijedjenje bez sopstvenog razmisljanja.
- int21
#1548 Re: Pitanje ateistima
sarajlija8888 wrote:bezveze cekas jer sam ti rekao sva pitanja skupi na jedno mjesto i otvori temu''pitanja za muslimane'' i pricat cemo
Da, vidi se iz svakodnevnog zivota kako vi vjernici dobro upravljate zivotom....
A kako sad to ukesano a nije uklesano......znaci da je mozemo mjenjati....ako je mozemo mjenjati svejedno je li taj kamen bio prazan ili popunjen Java source code-om. Ili mozda nekom SF pricom....mi ga mjenjamo. A posto je Bog sveznajuci, zna kako se prica zavrsava i zna kad odemo gore hocemo li lijevo ili desno. Znaci ovaj zivot je samo mucenje prije pravog mucenja. I ne govorim samo o nagradama za dobra ili losa djela, jer djeca koja su neduzna da neduznija nemogu biti, budu takodjer predmet te nazovimo igre. A kad djeca pate, onda mi niko ne treba pricati o Bogu kao dobrocinitelju, ovakvom ili onakvom.....
- arzuhal
#1549 Re: Pitanje ateistima
Prvo da odam priznanje @sarajliji8888 koji ne truni akademskim govorom već, po narodnoj, zna zasvirat pa sa pas zadit. Ne znam otkud ti toliki sabur, paša moj lijepi
Zamisli da hoćeš da kupiš kravatu. Uđeš u prodavnicu kravata i:
1) vidiš da imaju samo jedan model kravate, proizvedene u većim količinama. Imaju stotine istih karavata, od istog materijala, iste boje, veličine. Primoran si da kupiš baš tu. Ovo znači da nemaš nikakvog izbora i da nema slobodne volje.
2) vidiš da imaju 30 različitih kravata, ali se tebi ne sviđa nijedna. Onda ti stave naku kacigu na glavu koja pročita tvoje misli i na monitoru se pokaže tvoja idealna, savršena kravata. Mašina je, kao u Star Treku, izbaci. To bi bilo neograničena slobodna volja;
3) vidiš da ima 30 kravata, ni manje ni više. Nisi ograničen na jednu, ali ne možeš imati ni neku koju zamišljaš. Imaš izbor, ali ograničen. To je naša slobodna volja - nije neograničena, jer bismo bili bogovi, ali nije ukinuta apsolutnim i isključivim determinizmom.
Mislim da bi se sa ovakvom percepcijom naše slobodne volje mogli složiti i vjernici i ateisti.
Broj jest konačan i to nije nikakva opasnost već naša realnost ili, ako hoćeš, to je upravo dio onoga što nas čini vrstom poznatoj kao ljudi. Postoji onaj primitivni, slikoviti način objašnjenja dosega naše slobodne volje:terapija wrote: Ako sam te dobro razumio, sustina ovog gore je, da covjek posto ne zna sta mu je uklesano u kamenu, automatski ima slobodnu volju.
Da li to znaci da je u tom "kamenu" uklesano konacno mnogo tokova sudbine, tako da mi svojim odlukama mozemo ustvari birati samo tok sudbine.
Ako je broj konacan, postoji opasnost, da nemamo neograniceno slobodnu volju. S druge strane, ako je broj uklesanih tokova beskonacan, to znaci da nam kamen i ne treba, tj. da zapravo ne postoji predefinisana sudbina. Znam, ave sama filozofska pitanja, ali ja kao "neka vrsta vjernika", neprestano sumnjam u ono sto mi zvanicne religije serviraju. Zanima me misljenje nekoga poput tebe, u vezi ovoga.
Zamisli da hoćeš da kupiš kravatu. Uđeš u prodavnicu kravata i:
1) vidiš da imaju samo jedan model kravate, proizvedene u većim količinama. Imaju stotine istih karavata, od istog materijala, iste boje, veličine. Primoran si da kupiš baš tu. Ovo znači da nemaš nikakvog izbora i da nema slobodne volje.
2) vidiš da imaju 30 različitih kravata, ali se tebi ne sviđa nijedna. Onda ti stave naku kacigu na glavu koja pročita tvoje misli i na monitoru se pokaže tvoja idealna, savršena kravata. Mašina je, kao u Star Treku, izbaci. To bi bilo neograničena slobodna volja;
3) vidiš da ima 30 kravata, ni manje ni više. Nisi ograničen na jednu, ali ne možeš imati ni neku koju zamišljaš. Imaš izbor, ali ograničen. To je naša slobodna volja - nije neograničena, jer bismo bili bogovi, ali nije ukinuta apsolutnim i isključivim determinizmom.
Mislim da bi se sa ovakvom percepcijom naše slobodne volje mogli složiti i vjernici i ateisti.
-
cistunac
#1550 Re: Pitanje ateistima
Moja je volja sta da prihvatim ili ne ali tvoja nije: inace ti ne gine dzehenem... koji je plaho vruc... u njemu ce maljem tuc'.... i istresti svu ti zuc.... tesko tebi sarajlija...sarajlija8888 wrote:...ateisti ne znaju sta je slobodna volja...