Ko je smjestio Deda Mrazu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Zelimo li Deda Mraza u zivotima nase djece i djece drugih?

Da, definitivno, idemo zajedno po poklone ( ho!ho!ho! )
196
71%
Ne, niposto, smrt crvenom potkupljivcu i njegovim jatacima!
14
5%
Ne u zivotu mog djeteta, ali ne zabranjujem drugima
45
16%
Svejedno mi je
20
7%

Total votes: 275

Ponekad s'proljeca

#1526 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Ponekad s'proljeca »

Nemoj mi molim te ti o papcima i ruralnim tipovima, dali si pregledao svoje stablo?

U Bosni a i u drugim bivsim Yu republikama su manje vise jos plemenski nacini razmisljanja.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1527 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by hrasno38 »

Compact wrote:
HAVANA wrote: Uhvati se ti Saffa i svojih bradatih spodoba a pusti nas da živimo svoj život.
Kao što rekoše u onoj temi kome zvona zvone ,nama zvone i ako vas pustimo odzvonilo nam je.
Svaki dan vam sve više smeta,svaki dan bi nešto novo zabranili ali neće moći.
Meni ovo liči na šovinizam, a tebi?
Mozda ovo i jeste receno malo pregrubo ali tvoj post je isto tako pomalo iritirajuci a i pokazuje tvoje elementarno nepoznavanje djecijeg placa. Pronaci sliku djeteta koji place u krilu Djeda Mraza je od tebe ofirno jer postoji isto tako koliko hoces snimaka gdje se djeca radosno smiju u njegovm krilu. Neki dan sam vidio dijete u jednoj prodavnici kako vristi i baca se po podu a Djed Mraza nije bilo ni na vidiku. Djeca razlicito reaguju na nekoga nepoznatog. Moj klinjo ga je prvi put kada mu je sjeo u krilo klapio za bradu i smijao se na sav glas jer je naravno djedica ostao bez brade. U svakom slucuja tvoji principi nece uskratiti zadovoljstvo tebi nego tvom djetetu. Zabraniti svom djetetu da dobije od nekoga igracu na poklon je degutantno i malogradjanski ma kako se doticna osoba koja dijeli igracke zvala ili oblacila. Ali naravno svako ima svoje sto ne znaci da je i svacije ispravno.
zonbirile

#1528 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

Ponekad s'proljeca wrote:Nemoj mi molim te ti o papcima i ruralnim tipovima, dali si pregledao svoje stablo?

U Bosni a i u drugim bivsim Yu republikama su manje vise jos plemenski nacini razmisljanja.

halo,jesam li što pogrešno rekao za regrutovanje kadra u sve tri konfesije.Opovrgni me,a ne lično,ali kad već hočeš imam stablo,valjda si mislila gradsko,pa svak ima stablo.
port4l

#1529 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by port4l »

hrasno38 wrote: Zabraniti svom djetetu da dobije od nekoga igracu na poklon je degutantno i malogradjanski ma kako se doticna osoba koja dijeli igracke zvala ili oblacila. Ali naravno svako ima svoje sto ne znaci da je i svacije ispravno.

Svi uce djecu da ne uzimaju stvari, a posebno poklone od nepoznatih cika i teta... to naravno nije malogradzanski.
Drugo svako ima pravo da odlucuje u ime svoga djeteta, i da ga usmjerava u skladu sa onim vjerovanjima i vrijednostima koje roditelj smatra pravim!
trece svako ima pravo da svome djetetu da poklon na nacin na koji on (roditelj) zeli pa bio to djeda mraz ili neko 100-ti

Nema nista degutantnog i malogradjanskog u tome sto ne zelim da deda u crvenom sa bijelom bradom mom djetetu da poklon, moj izbor, to je vrlo jednostavno. Malogradzanski i deguntarntno je situacija kada ti meni NAMECES da radim ono sto ne zelim...
vratnik

#1530 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by vratnik »

Jel' vi i kad pricate mucate?
otherside

#1531 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by otherside »

port4l wrote:
hrasno38 wrote: Zabraniti svom djetetu da dobije od nekoga igracu na poklon je degutantno i malogradjanski ma kako se doticna osoba koja dijeli igracke zvala ili oblacila. Ali naravno svako ima svoje sto ne znaci da je i svacije ispravno.

Svi uce djecu da ne uzimaju stvari, a posebno poklone od nepoznatih cika i teta... to naravno nije malogradzanski.
Drugo svako ima pravo da odlucuje u ime svoga djeteta, i da ga usmjerava u skladu sa onim vjerovanjima i vrijednostima koje roditelj smatra pravim!
trece svako ima pravo da svome djetetu da poklon na nacin na koji on (roditelj) zeli pa bio to djeda mraz ili neko 100-ti

Nema nista degutantnog i malogradjanskog u tome sto ne zelim da deda u crvenom sa bijelom bradom mom djetetu da poklon, moj izbor, to je vrlo jednostavno. Malogradzanski i deguntarntno je situacija kada ti meni NAMECES da radim ono sto ne zelim...
pitanje...uci li se jos u skoli Darvinova teorija da je covjek postao od majmuna ili je i to modificirano po religijskim standardima? ako uci, hoce li se na zahtjev roditelja to mjenjati, mislim zbog djece naravno?
piupiu

#1532 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by piupiu »

Hajmo malo siriti ljubav ... cisto promjene radi :D

Image

:-) ... ovo me podsjeti na Valentinovo! E TOOOOOO treba ukinuti, al' smjesta! :mrgreen:

Disclaimer: ovo je intermezzo, nije offtopic.
zonbirile

#1533 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

piupiu

gdje sad uvali Valentinovo,nismo ni DM riješili.Ne znam ja par puta upitah,za cvijeće,pa i to nije u tradiciji.Niko od ovih M92 da mi objasni,valjda je to na liniji Resi odobrio drugi dan Bajrama.
zonbirile

#1534 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

port 4l

ko tebi šta nameće,za imaginaciju treba imati intelekt i malo duha.Ako nemožeš pojmiti virtualnu priču o DM,ja bih se na tvom mjestu zabrinuo,kako si predočavaš teže i ozbiljnije,a nevidljive stvari,imaginarne stvari za veću djecu , o čiki kojeg niko nije vidio ,ne zna kako izgleda,ko mu je mama ,tata,gdje stanuje,šta jede,koliko je star .... i more dječijih pitanja,o ozbiljnoj stvari ,radi koje smo se klali.
port4l

#1535 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by port4l »

zonbirile wrote:piupiu

gdje sad uvali Valentinovo,nismo ni DM riješili.Ne znam ja par puta upitah,za cvijeće,pa i to nije u tradiciji.Niko od ovih M92 da mi objasni,valjda je to na liniji Resi odobrio drugi dan Bajrama.

haha dobar dobar valentinovo :D :D :D

Iskreno nitaj praznik nikada nisam obiljezavao, al fakat, jednostavno nije u mojoj tradiciji, ne smatram ga svojim i imam pravo na to, bez zelje da zakuhavam. ko hoce neka izvoli ko nece nemora pa ja posteno... ja necu :)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1536 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by hrasno38 »

port4l wrote:

Vrlo dobro, jer sam ocekivao upravo ovakav odgovor. Vidis ja zivim u Sarajevu i posto sam manjina (u brojcanom smislu) meni je masa nekih stvari nametnuta ali mogu se prije ubiti nego doci do svojih prava. Naravno to je tako u citavoj BiH a ne samo ovdje. Masu stvari bih mogao navesti ali se kose sa ovom temom. Recimo meni smeta vjeronauka u osnovnoj skoli koja ulazi u prosjek i koja se odrzava u sred nastave i koja je meni u tom kontekstu nametnuta. Tako je, moje dijete ne mora ici na tu nastavu ali zato ima jednu ocijenu manje u prosijeku i cuci negdje u skoli ili oko skole za vrijeme nastave. Jel to NAMETANJE. Nije, reci ces jer jer je tako htjela vecina kao sto ce vecina vjerovatno izglasati da nema vise DM-a . Demokratija na djelu.
Dalje djeca ne idu kod DM-a sama nego sa svojim roditeljima i to je neuporedivo sa ovim sto si napisao o uzimanju poklona od nepoznatog. Jedno sto se slazem da svako vaspita svoje dijete na svoj nacin i po svojim uvjerenjima.
to sam ja

#1537 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by to sam ja »

port4l wrote:
zonbirile wrote:piupiu

haha dobar dobar valentinovo :D :D :D

Iskreno nitaj praznik nikada nisam obiljezavao, al fakat, jednostavno nije u mojoj tradiciji, ne smatram ga svojim i imam pravo na to, bez zelje da zakuhavam. ko hoce neka izvoli ko nece nemora pa ja posteno... ja necu :)

jel' ti fakat nikad Deda Mraz nije dosao??? (mislim kad si bio mali :) )
zonbirile

#1538 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

port 4l

ko tebi šta nameće,za imaginaciju treba imati intelekt i malo duha.Ako nemožeš pojmiti virtualnu priču o DM,ja bih se na tvom mjestu zabrinuo,kako si predočavaš teže i ozbiljnije,a nevidljive stvari,imaginarne stvari za veću djecu , o čiki kojeg niko nije vidio ,ne zna kako izgleda,ko mu je mama ,tata,gdje stanuje,šta jede,koliko je star .... i more dječijih pitanja,o ozbiljnoj stvari ,radi koje smo se klali.

to sam ja

znaš ima krajeva,gdje ni DM ne može doći,možda je čovjek od tamo,nemojmo biti strogi nije on kriv.Pa znaš li koliko ima stanovnika Bosne ,što more ne vidiše.O imaginaciji ,post iznad.
seln

#1539 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by seln »

port4l wrote:

MalograDJZanski i degutantno je dovoditi Djeda Mraza u kontekst pedofilije.
Ipak je ta pojava rasirenija medju vjerouciteljima.
to sam ja

#1540 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by to sam ja »

zonbirile wrote:port 4l

to sam ja

znaš ima krajeva,gdje ni DM ne može doći,možda je čovjek od tamo,nemojmo biti strogi nije on kriv.Pa znaš li koliko ima stanovnika Bosne ,što more ne vidiše.O imaginaciji ,post iznad.

E sad sam tuzna, mozda fakat covjeku nikad nije dosao DM... :sad:
zonbirile

#1541 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

trgadija ove zemlje je što mladi ,pismeni momci,sa kompjuterskim znanjem-pismeni,iznose ovakve stavove.Šta onda misle oni bukvalno nepismeni,PC nepismeni,neutvrđen broj onih koji nisu imali priliku da sretnu DM ni kao dijete.
Tragedija čije rezultate čemo tek polučiti.Koje licemjerje od poglavara ,svih trojice,za vjeronauk i vrtiće,DM,a o tome da komentarišu sve i svašta,jeli ih iko čuo da su stali u odbranu radnika,sindikata-kurčevog,a kamoli da izađu na protest.Po njima to je politika,a sve što kakaju nije politika i svi im govore okanite se toga, e to bi radili.Odvratno,zlo je što smo sudionici toga.Prostakluk,i seljačka gramzivost u vjerskim zajednicama,sa slinama od političara,uništiče budučnost naše djece.
Od mene poruka radnicima u štrajku "JEBITE IM MAJKU"
chuchumbamayumbe

#1542 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by chuchumbamayumbe »

@port4l
Cini mi se da mi nisi odgovorio da li si za moj prijedlog?
Ima desetero djece u grupi, moja mala jedina ne ide na vjeronauku. Odu sva djeca, ona ostane sama.
Ima desetero dvjece u grupi, tvoj mali jedini nece prisustvovati kada dodje Djeda Mraz. Odu sva djeca, on ostane sam.
Ovo ti govorim hipoteticki.
Da li si za takve standarde?
zonbirile

#1543 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

čumbačumba

normalno da jest,tako i treba,pa kako bise znalo ko je državotvorni narod u BH.Njegov mali,mora odmalena naučiti da je devet puta vrijedniji od ostale RAJE.
sarajevac071

#1544 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by sarajevac071 »

moja omiljena sapunica o čikici koji se odaziva na ime djed mraz se nastavlja evo več 63 epizoda
jedva čekam novu seriju o novoj godini što je zovu međunarodna ...
seln

#1545 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by seln »

sarajevac071 wrote: jedva čekam novu seriju o novoj godini što je zovu međunarodna ...
Jes' vala....ta nije ni prismrditi islamskoj novoj godini.
seln

#1546 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by seln »

Inace, evo nam bajramskog izvjestaja...nek nam zive nasi lijepi silamski adeti.

Na sarajevskim ulicama sinoć od posljedica nasilja čak 68 teže ili lakše povrijeđenih osoba
Sarajevo, 09.12.2008 - FTV

Samo u dvije tuče koje su se sinoć dogodile u Sarajevu, pet osoba je zbodeno nožem, potvrđeno je u MUP-u Kantona Sarajevo. Prema još nezvaničnim podacima, u tuči na području općine Stari Grad jedna je osoba zbodena, dok su četiri povrijeđene na isti način na tramvajskom stajalištu na Otoci. U najtežem stanju je 24-godišnji Adnan Sušić, koji je i nakon operacije još životno ugrožen, a nije ni poznato u kojoj od tuča je on stradao. Na sarajevskim ulicama sinoć je bilo još nasilja – posljedica toga je čak 68 teže ili lakše povrijeđenih osoba koje su od ponoći do jutros zbrinute u sarajevskom Kliničkom centru.
zonbirile

#1547 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

udario himber u glavu.
sarajevac071

#1548 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by sarajevac071 »

seln wrote:Inace, evo nam bajramskog izvjestaja...nek nam zive nasi lijepi silamski adeti.

Na sarajevskim ulicama sinoć od posljedica nasilja čak 68 teže ili lakše povrijeđenih osoba

Samo u dvije tuče koje su se sinoć dogodile u Sarajevu, pet osoba je zbodeno nožem, potvrđeno je u MUP-u Kantona Sarajevo. Prema još nezvaničnim podacima, u tuči na području općine Stari Grad jedna je osoba zbodena, dok su četiri povrijeđene na isti način na tramvajskom stajalištu na Otoci. U najtežem stanju je 24-godišnji Adnan Sušić, koji je i nakon operacije još životno ugrožen, a nije ni poznato u kojoj od tuča je on stradao. Na sarajevskim ulicama sinoć je bilo još nasilja – posljedica toga je čak 68 teže ili lakše povrijeđenih osoba koje su od ponoći do jutros zbrinute u sarajevskom Kliničkom centru.
nemoj biti zlonamjeran znaš da to nema nikakve veze sa islamom
zonbirile

#1549 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

pa nema,nisam ni spomenuo,samo se je jučer slavio dan veterana francuske revolucije.
to sam ja

#1550 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by to sam ja »

seln wrote:Inace, evo nam bajramskog izvjestaja...nek nam zive nasi lijepi silamski adeti.

vela havle, vela luka, veli joze... :shock: to se desilo u mojoj mahali a ja nis ne znam
Locked