U Sarajevu protest protiv queer festival
- Babsy
#1526 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Da li će Sarajevo odgovoriti na plakate koji predstavljaju govor mržnje? Danas, prije nekih sat vremena spustim se do predsjedništva.. onak.. u trenirci, s glavoboljom.. trebam sačekati staru da uzmem stvari koje tegli s posla i osnijeti to kući jer ona ima još neka posla za obaviti.. i vidim djevojku na tramvajskoj stanici koja s gađenjem strga plakat, onaj koje su vehabije ili koji moralni učitelji lijepili po gradu.. plakate koji izražavaju govor mržnje.. plakate čije postavljanje jeste kažnjivo. Nije skinula sve, vratim se i uklonim ostatke.
Hoćemo šutiti i čekati neki novi incident da bi reagirali?
Btw, mIRCerko o kakvim plakatima je riječ? Nemam vremena sad prelaziti kroz propuštene stranice.
Hoćemo šutiti i čekati neki novi incident da bi reagirali?
Btw, mIRCerko o kakvim plakatima je riječ? Nemam vremena sad prelaziti kroz propuštene stranice.
- piupiu
#1527 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Ne razumijem argument? Onaj ko ima kompjuter je elita koja nema pravo 'kukati' protiv ponašanja koje je u osnovi fašisticko? "Ubij, ubij ..." koga god ko ne odgovara tvom svjetonazoru je po definiciji fašizam ...Fanatici su svi oni koji primjenjuju nasilje, to što ti opravdavaš "svoje fanatike" govori o tebi. Ja bih ti vjerovao da ti osuđuješ sve ekstremiste ili ti fanatike u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Kelnu..., pa bili oni vjerski, politički, navijački, homoseksualci... Toliko mi smeta jadikovanje, eto šta bi od našeg Sarajeva, nije bilo ništa. Ljudi će izaći na ulice onda kada shvate da elita koja ovdje na tastaturi bude spremna pomoći tome građaninu koji nema hljeba, a da ne govorimo o kompjuteru, pa kad bude imao hljeba, pa onda kompjuter, pa će vjerovati "avangardi" da se neko istinski bori za ljudska prava, a ovo je samo kukanje onih i njihovih istomišljenika o ugroženosti svojih prava.
- Babsy
#1528 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Ja vodila i dovodila. To su divni LJUDI, ne stoka. Čega se plašiš?sjever wrote:Ko voli pedere i pederluke i suosjeća s njima neka ga vodi, u KUĆI MU BIO!!!
-
The 51st State
#1529 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
plasi se da mu sutra ne paradiraju gradom, traze pravo na brak, pravo na potomstvo...i da to bude predstavljano njegovoj djeci kao nesto sto je ok.Babsy wrote:Ja vodila i dovodila. To su divni LJUDI, ne stoka. Čega se plašiš?sjever wrote:Ko voli pedere i pederluke i suosjeća s njima neka ga vodi, u KUĆI MU BIO!!!
- berzeker
#1530 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Ti celavi ne namecu drugima svoj nacin zivota, s njima se cak moze i pregovarat jer nisu vjerski fanatici, dok s vjerskim fanaticima nema pregovora, ja nikad nisam cuo da su neo-nacisti uhapseni zbog pripremanja terosristickog napada, ili da su napadali djevojke koje su se suncale na obali, ili zaljubljene parove, oni napadaju uglavnom ljude druge rase, iako i to veoma rijetko, ja osobno poznajem nekoliko njih, iako se ne slazem s njihovom ideologijom s njima se moze raspravljat ko sa normalnim ljudima , jedan momak mi je rekao da je on neonacist jer mu je drustvo zakon i osjeca se nekako bolje, ne opravdavam ih , ali barem nisu toliko zatucani ko ove vehabije.madner wrote:A kako je ovo drugacije od drugih Evropskih gradova?
Tamo dodju celavi ovdje bradati i sta sad?
-
mojgrad
#1531 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Nekima je stvarno tesko prihvatiti ljude koji su drugaciji od njeg samog.. O toleranciji da ne govorimsjever wrote:Ko voli pedere i pederluke i suosjeća s njima neka ga vodi, u KUĆI MU BIO!!!
Ta ne vodis ga ti sebi kuci, sta se onda deres ovdje, ne kontam u cemu je problem kod tebe? Ako ih ne gotivis tvoj izbor, ali pusti ljude da zive svoj zivot. Zaobidji ih ako ti se ne dopadaju, ne prilazi im ne obracaj im se uopste.. Niko ni tebe ne osudjuje niti proziva sto si straight!
-
mojgrad
#1532 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Pa sta ako i dobiju pravo na brak i potomstvo, hoce li to biti on kojeg ce usvojiti i spavati mu u krevetu..The 51st State wrote:plasi se da mu sutra ne paradiraju gradom, traze pravo na brak, pravo na potomstvo...i da to bude predstavljano njegovoj djeci kao nesto sto je ok.Babsy wrote:Ja vodila i dovodila. To su divni LJUDI, ne stoka. Čega se plašiš?sjever wrote:Ko voli pedere i pederluke i suosjeća s njima neka ga vodi, u KUĆI MU BIO!!!
-
The 51st State
#1533 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
bil neki referendum pokreno, i to bez da vehabije imaju pravo glasa.Pa sta ako i dobiju pravo na brak i potomstvo, hoce li to biti on kojeg ce usvojiti i spavati mu u krevetu..![]()
Joj gluposti svega mi, daj ba ljudi bavite se svojim problemima a ne tudjim i ko s kim spava
- madner
#1534 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Ti nisi zdrav.berzeker wrote:Ti celavi ne namecu drugima svoj nacin zivota, s njima se cak moze i pregovarat jer nisu vjerski fanatici, dok s vjerskim fanaticima nema pregovora, ja nikad nisam cuo da su neo-nacisti uhapseni zbog pripremanja terosristickog napada, ili da su napadali djevojke koje su se suncale na obali, ili zaljubljene parove, oni napadaju uglavnom ljude druge rase, iako i to veoma rijetko, ja osobno poznajem nekoliko njih, iako se ne slazem s njihovom ideologijom s njima se moze raspravljat ko sa normalnim ljudima , jedan momak mi je rekao da je on neonacist jer mu je drustvo zakon i osjeca se nekako bolje, ne opravdavam ih , ali barem nisu toliko zatucani ko ove vehabije.madner wrote:A kako je ovo drugacije od drugih Evropskih gradova?
Najveci domet vehabizma je bio zauzimanje Saudijske Arabije od drugog plemena i unistavanje grobova. Za naciste ti valjda ne moram pricat, siguran sam da su ti prijatelji objasnili sve o njihovim velikim podvizima.
Koriste iste metode ispiranja mozga i primjene sile u grupama, isti ljudski sljam i otpad.
-
mojgrad
#1535 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
The 51st State wrote:bil neki referendum pokreno, i to bez da vehabije imaju pravo glasa.Pa sta ako i dobiju pravo na brak i potomstvo, hoce li to biti on kojeg ce usvojiti i spavati mu u krevetu..![]()
Joj gluposti svega mi, daj ba ljudi bavite se svojim problemima a ne tudjim i ko s kim spava
Sto da ne ali i oni nek se izjasne, bez ikakvog razdvajanja, svi koji zive u ovom gradu.. Ja sam uvijek bila (zensko sam
- A-R-N-I
#1536 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Sladoled je light, bez seceradelightful wrote:arni, ne hrani psa sladoledom! nije dobro za njega.
ovo sto si reko, de ponovo razmisli. smio si reci koje si vjere, provjereno. da, zakon je postojao, ali moras shvatiti da su to bila druga vremena. a valjda se mora napredovati, misa mu u misolovci. ili cemo se pozivati na pedesete? na tridesete? na srednji vijek? ili na neke druge geografske duzine i sirine?!
- berzeker
#1537 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Pricam o neonacistima, ne nacistima, pravih nacista vise gotovo i nema, dok islamski fanatizam raste sve vise i vise, cak i u Europi jaca , kod nas se ovi skinheadsi tuku uglavnom sa punkerima, ali to je vise stvar subkultura nego ideologija jer i jedni i drugi nemaju pojma sta pricaju i propagiraju, niti imaju plan "rada" , ima ih by the way jako malo i nisu nametljivi, stovise , dosta su povuceni u svojim jazbinama gdje se opijaju i pricaju o superiornosti bijele rase.madner wrote:berzeker wrote:Ti nisi zdrav.madner wrote:A kako je ovo drugacije od drugih Evropskih gradova?
Najveci domet vehabizma je bio zauzimanje Saudijske Arabije od drugog plemena i unistavanje grobova. Za naciste ti valjda ne moram pricat, siguran sam da su ti prijatelji objasnili sve o njihovim velikim podvizima.![]()
Koriste iste metode ispiranja mozga i primjene sile u grupama, isti ljudski sljam i otpad.
-
Timotije
#1538 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Vrlo zanimljiv tekst. Procitajte!
Zasto vise nema umjerenih, tolerantnih, potpuno nesavrsenih ljudi s kojima sam nekada zejedno zivio u ovoj zemlji. Sve i svi srljaju samo u neke krajnosti...
Nekad su za istim stolom sjedili i vjernici i cafiri i alkosi svih vjera, i tolerisali su jedne druge. Svak sebi, staro dobro nacelo, sam sebi odredjujes sudbinu i biras ono od cega ces umrijeti.
Pisma iz Aleksandrije
Reis na kraju svijeta
Tek mir je pokazao kako je u tišini to preoblikovanje temeljito provedeno: ko se danas sjeća da je u ratu bio važan Dragan Vikić?
Jedini ozbiljan bosanski političar jeste reis Mustafa-efendija Cerić. Sada, nakon petnaest godina, nakon što je puni krug zatvoren, izvjesno je da je samo on ispunio sve političke ciljeve za koje se ustrajno i strpljivo zalagao od prvog dana kad se u ratnom Sarajevu pojavio. Sjećam se kako je, s danom svog dolaska, tamo odmah brisao granice između duhovnog i svjetovnog, između džamije i države, nije čekao bajramske datume da se obrati javnosti, već se čitateljstvu Oslobođenja obraćao iz popularnog uvodnika štampanog na naslovnoj strani koji se tada, prilično ekstenzivno, zvao U žiži, prostor tankom crtom uokviren za ekskluzivni politički komentar. Neobično je bilo da reis dijeli kolumnu s Hamzom Bakšićem i Gojkom Berićem, ali se i tada vidjelo da on to itekako umije, da je pismen, da mu je ono što je želio reći čisto u glavi, pa je bilo precizno i na papiru. To miješanje džamije i države bilo je krajnje upitno, ali je efendijin trud bio uglavnom zaludan, njegove akcije nisu davale rezultate, ljudi u gradu su predano nastojali preživjeti, a Titovih slika na zidovima soba u javnim prostorima bilo je neusporedivo više nego ideologiziranih vjernika koji su na skidanju tih portreta i bacanju u kontejnere sa smećem predano radili do kraja rata. U gradu se s podsmijehom gledalo na reisove namjere, govorilo se - "On od Sarajeva hoće da napravi kasabu."
Takozvanoj islamskoj inteligenciji, koja je stajala reisu na raspolaganju, manje je bilo važno oslobađanje Sarajeva od srpske opsade, a puno više, barem po energiji koju su javno trošili, desekularizirati glavni grad. Sjećam se da je lokalni pjesnik, koji je inače iz Sarajeva izbjegao na početku rata, živio negdje u inozemstvu i tamo, na sigurnom, predano radio "for Bosnian cause"; nakon što je, mislim, oslobođen Sanski Most, u zanosu se identificirao s bosanskom vojskom, i najavljivao u Muslimanskom glasu, ili Ljiljanu, nisam više siguran, da dolazi "osloboditi Sarajevo". Od "alkoholičara". A sjećam se i jedne dosta ambiciozno koordinirane akcije u Ljiljanu, kojom su se trajno pokušali obračunati s takozvanim "miješanim brakovima" kao antimuslimanskim ideološkim projektom iz vremena komunizma. U toj akciji se udružila kompletna pamet koja je kroz sarajevsku Medresu prošla - ali je rezultat bio škrt, i zapravo neuvjerljiv. U ratu je Sarajevo, ma kako to sad zvučalo, bilo grad uvjeren u svoj kosmopolitski duh, tako da sve javne akcije s prepoznatljivom adresom Islamske zajednice nisu imale nikakav efekt. Ali one koje baš nisu bile javne, koje su bile polujavne i tajne, one su davale neke rezultate. Ako bi se trebale prefarbati arabeske na zidovima Careve džamije, da se dodvori finasijerima iz Saudijske Arabije, našli bi se četka i kreč. Onda se imame strateški rasporedilo u Armiju, u službu moralnog preoblikovanja vojske. Tek mir je pokazao kako je u tišini to preoblikovanje temeljito provedeno: ko se danas sjeća da je u ratu bio važan Dragan Vikić? U javnoj slici našeg rata Vikića nema, ni nikog drugog, osim ratnika iz bratskih arapskih zemalja.
Tek mir je bio zlatno reisovo doba. Hiljade džamija je iz temelja podignuto, i neka je. Ali za sve ove godine, recimo, Vijećnica nije ni restaurirana. Ovih dana se najavljuje puna obnova porodilišta na Jezeru, koje je brutalno granatirano na samom početku rata. Te dvije zgrade su, na različite načine, simbolizirale tragično stradanje grada u ratu. Naravno da su u međuvremenu zaboravljene. Kad se sve sabere, za trinaest godina, prostor kulture je potpuno nastanila religija. Kompletna bošnjačka politika, uključujući i onu koju je zastupao Alija Izetbegović, pokazuje se danas kao refleksija političke platforme reisa Mustafe-efendije Cerića. I moram priznati da ja ovo pišem s jednom vrstom fascinacije tom političkom vještinom.
Kad je, ovog mjeseca, najavljeno održavanje Queer Festivala, nastupio je takav ramazanski udar da je stvarna slika - onog što je Sarajevo danas - postala očita. Najreprezentativniji stav protiv prava homoseksualaca pročitao sam u posljednjim Danima. Imam sarajevskog Medžlisa, izvjesni Muhamed Velić, koji se inače povremeno javlja u rubrici Reagiranja i nastupa kao neformalni glasnogovornik Islamske zajednice, piše o "odioznoj 'fuziji' istospolnih stvorova", a njemu su homoseksualci isto što i pedofili. Bosanski imami su, za razliku od reisa, polupismen svijet, čast malobrojnim izuzecima koji se na prste jedne ruke mogu izbrojati, pa tako i ovaj imam sarajevskog Medžlisa svaku rečenicu završava upitnikom i uskličnikom, nekad prvo ide upitnik, a nekad prvo uskličnik, premda nije jasan princip rasporeda znakova. U tom povišenom tonu ima nešto vrlo nespiritualno i suprotstavljeno je profesiji imama. U svome reagiranju, on ksenofobično napada one koji hrabre Queer Festival, zove ih licemjerima, jer on zna da oni s homoseksualcima, to jest "odioznom 'fuzijom' istospolnih stvorova", ne bi defilirali ulicom. Oni koji odobravaju Queer Festival su, naravno, komunisti, a on sam se služi retorikom nepismenog komitetlije; govori o ugroženom pravu većine, uvjeren da većina ima sve slobode da ukine prava manjine. Aleksandra Hemona naziva gay lobistom, a u postojanju "homoseksualnog lobija" u svijetu on vidi antibošnjačku zavjeru. U istom reagiranju, nastavljajući s metodom upitnika i uskličnika, on prigovara na intervju, objavljen u Danima, s parohom sarajevskim Jovanovićem, jer je, između redova, razumio da paroh u objavljenom razgovoru "opravdava" "Kačavendino blagosiljanje vojnika koji su pošli izravno i svjesno u zločin, u genocid". Njemu je, dakle, vlastiti militarizam neupitan i društveno koristan, a samo tuđi militarizam je sporan. Ništa se u onome što piše imam sarajevskog Medžlisa ne drži, sve što govori raspada se u kontradikcijama i tvrdnjama oslobođenim smisla i pameti, ali je problem u tome što su te besmislice, nažalost, najdominantniji stav u današnjem Sarajevu.
Tek nakon javne "rasprave" o Queer Festivalu, privatnost religijskog rituala pretvorena je u institucionalni diktat, kojem se povinuje i Zdravko Grebo kad kaže da, eto, nije uredu organizirati jedan takav skup usred ramazana. Premda je vrlo zanimljivo kako se jezik vjere ovdje spaja sa socijalističkom retorikom, pa se borba za spolne slobode - kao u komunistička vremena - napada kao dekadentni uvoz sa Zapada, kao lobističko "misionarstvo", kao masonska podvala, itd. Međutim, za razliku od ostalih napada na queerovce, tekst imama sarajevskog Medžlisa ima pobjednički ton, jer nastupa iz pozicije većine. A istina je da on jeste glas većine, i to po dobnoj vertikali - protiv Queer Festivala su i starci s Golobrdice kao i mladež s Facebooka.
Reis je uspio od Sarajeva napraviti kasabu. Ono što je meni zanimljivo je ovo: petnaestogodišnji proces transformacije grada u kasabu je pravolinijski - kretao se od pismenosti ka nepismenosti. Reis je, na počecima, bez vidljivih rezultata imao pomoć pismenih ljudi poput Enesa Karića, Džemaludina Latića ili Hadžema Hajdarevića. A danas je dovoljniji ovaj Velić. Što se izgubljene sekularne pameti tiče, to sve, skupa sa Zdravkom Grebom, treba zatvoriti u onaj kafić Nostalgija, zaključati, i na taj način temeljno institucionalizirati njihovu društvenu korisnost.
Zasto vise nema umjerenih, tolerantnih, potpuno nesavrsenih ljudi s kojima sam nekada zejedno zivio u ovoj zemlji. Sve i svi srljaju samo u neke krajnosti...
Nekad su za istim stolom sjedili i vjernici i cafiri i alkosi svih vjera, i tolerisali su jedne druge. Svak sebi, staro dobro nacelo, sam sebi odredjujes sudbinu i biras ono od cega ces umrijeti.
Pisma iz Aleksandrije
Reis na kraju svijeta
Tek mir je pokazao kako je u tišini to preoblikovanje temeljito provedeno: ko se danas sjeća da je u ratu bio važan Dragan Vikić?
Jedini ozbiljan bosanski političar jeste reis Mustafa-efendija Cerić. Sada, nakon petnaest godina, nakon što je puni krug zatvoren, izvjesno je da je samo on ispunio sve političke ciljeve za koje se ustrajno i strpljivo zalagao od prvog dana kad se u ratnom Sarajevu pojavio. Sjećam se kako je, s danom svog dolaska, tamo odmah brisao granice između duhovnog i svjetovnog, između džamije i države, nije čekao bajramske datume da se obrati javnosti, već se čitateljstvu Oslobođenja obraćao iz popularnog uvodnika štampanog na naslovnoj strani koji se tada, prilično ekstenzivno, zvao U žiži, prostor tankom crtom uokviren za ekskluzivni politički komentar. Neobično je bilo da reis dijeli kolumnu s Hamzom Bakšićem i Gojkom Berićem, ali se i tada vidjelo da on to itekako umije, da je pismen, da mu je ono što je želio reći čisto u glavi, pa je bilo precizno i na papiru. To miješanje džamije i države bilo je krajnje upitno, ali je efendijin trud bio uglavnom zaludan, njegove akcije nisu davale rezultate, ljudi u gradu su predano nastojali preživjeti, a Titovih slika na zidovima soba u javnim prostorima bilo je neusporedivo više nego ideologiziranih vjernika koji su na skidanju tih portreta i bacanju u kontejnere sa smećem predano radili do kraja rata. U gradu se s podsmijehom gledalo na reisove namjere, govorilo se - "On od Sarajeva hoće da napravi kasabu."
Takozvanoj islamskoj inteligenciji, koja je stajala reisu na raspolaganju, manje je bilo važno oslobađanje Sarajeva od srpske opsade, a puno više, barem po energiji koju su javno trošili, desekularizirati glavni grad. Sjećam se da je lokalni pjesnik, koji je inače iz Sarajeva izbjegao na početku rata, živio negdje u inozemstvu i tamo, na sigurnom, predano radio "for Bosnian cause"; nakon što je, mislim, oslobođen Sanski Most, u zanosu se identificirao s bosanskom vojskom, i najavljivao u Muslimanskom glasu, ili Ljiljanu, nisam više siguran, da dolazi "osloboditi Sarajevo". Od "alkoholičara". A sjećam se i jedne dosta ambiciozno koordinirane akcije u Ljiljanu, kojom su se trajno pokušali obračunati s takozvanim "miješanim brakovima" kao antimuslimanskim ideološkim projektom iz vremena komunizma. U toj akciji se udružila kompletna pamet koja je kroz sarajevsku Medresu prošla - ali je rezultat bio škrt, i zapravo neuvjerljiv. U ratu je Sarajevo, ma kako to sad zvučalo, bilo grad uvjeren u svoj kosmopolitski duh, tako da sve javne akcije s prepoznatljivom adresom Islamske zajednice nisu imale nikakav efekt. Ali one koje baš nisu bile javne, koje su bile polujavne i tajne, one su davale neke rezultate. Ako bi se trebale prefarbati arabeske na zidovima Careve džamije, da se dodvori finasijerima iz Saudijske Arabije, našli bi se četka i kreč. Onda se imame strateški rasporedilo u Armiju, u službu moralnog preoblikovanja vojske. Tek mir je pokazao kako je u tišini to preoblikovanje temeljito provedeno: ko se danas sjeća da je u ratu bio važan Dragan Vikić? U javnoj slici našeg rata Vikića nema, ni nikog drugog, osim ratnika iz bratskih arapskih zemalja.
Tek mir je bio zlatno reisovo doba. Hiljade džamija je iz temelja podignuto, i neka je. Ali za sve ove godine, recimo, Vijećnica nije ni restaurirana. Ovih dana se najavljuje puna obnova porodilišta na Jezeru, koje je brutalno granatirano na samom početku rata. Te dvije zgrade su, na različite načine, simbolizirale tragično stradanje grada u ratu. Naravno da su u međuvremenu zaboravljene. Kad se sve sabere, za trinaest godina, prostor kulture je potpuno nastanila religija. Kompletna bošnjačka politika, uključujući i onu koju je zastupao Alija Izetbegović, pokazuje se danas kao refleksija političke platforme reisa Mustafe-efendije Cerića. I moram priznati da ja ovo pišem s jednom vrstom fascinacije tom političkom vještinom.
Kad je, ovog mjeseca, najavljeno održavanje Queer Festivala, nastupio je takav ramazanski udar da je stvarna slika - onog što je Sarajevo danas - postala očita. Najreprezentativniji stav protiv prava homoseksualaca pročitao sam u posljednjim Danima. Imam sarajevskog Medžlisa, izvjesni Muhamed Velić, koji se inače povremeno javlja u rubrici Reagiranja i nastupa kao neformalni glasnogovornik Islamske zajednice, piše o "odioznoj 'fuziji' istospolnih stvorova", a njemu su homoseksualci isto što i pedofili. Bosanski imami su, za razliku od reisa, polupismen svijet, čast malobrojnim izuzecima koji se na prste jedne ruke mogu izbrojati, pa tako i ovaj imam sarajevskog Medžlisa svaku rečenicu završava upitnikom i uskličnikom, nekad prvo ide upitnik, a nekad prvo uskličnik, premda nije jasan princip rasporeda znakova. U tom povišenom tonu ima nešto vrlo nespiritualno i suprotstavljeno je profesiji imama. U svome reagiranju, on ksenofobično napada one koji hrabre Queer Festival, zove ih licemjerima, jer on zna da oni s homoseksualcima, to jest "odioznom 'fuzijom' istospolnih stvorova", ne bi defilirali ulicom. Oni koji odobravaju Queer Festival su, naravno, komunisti, a on sam se služi retorikom nepismenog komitetlije; govori o ugroženom pravu većine, uvjeren da većina ima sve slobode da ukine prava manjine. Aleksandra Hemona naziva gay lobistom, a u postojanju "homoseksualnog lobija" u svijetu on vidi antibošnjačku zavjeru. U istom reagiranju, nastavljajući s metodom upitnika i uskličnika, on prigovara na intervju, objavljen u Danima, s parohom sarajevskim Jovanovićem, jer je, između redova, razumio da paroh u objavljenom razgovoru "opravdava" "Kačavendino blagosiljanje vojnika koji su pošli izravno i svjesno u zločin, u genocid". Njemu je, dakle, vlastiti militarizam neupitan i društveno koristan, a samo tuđi militarizam je sporan. Ništa se u onome što piše imam sarajevskog Medžlisa ne drži, sve što govori raspada se u kontradikcijama i tvrdnjama oslobođenim smisla i pameti, ali je problem u tome što su te besmislice, nažalost, najdominantniji stav u današnjem Sarajevu.
Tek nakon javne "rasprave" o Queer Festivalu, privatnost religijskog rituala pretvorena je u institucionalni diktat, kojem se povinuje i Zdravko Grebo kad kaže da, eto, nije uredu organizirati jedan takav skup usred ramazana. Premda je vrlo zanimljivo kako se jezik vjere ovdje spaja sa socijalističkom retorikom, pa se borba za spolne slobode - kao u komunistička vremena - napada kao dekadentni uvoz sa Zapada, kao lobističko "misionarstvo", kao masonska podvala, itd. Međutim, za razliku od ostalih napada na queerovce, tekst imama sarajevskog Medžlisa ima pobjednički ton, jer nastupa iz pozicije većine. A istina je da on jeste glas većine, i to po dobnoj vertikali - protiv Queer Festivala su i starci s Golobrdice kao i mladež s Facebooka.
Reis je uspio od Sarajeva napraviti kasabu. Ono što je meni zanimljivo je ovo: petnaestogodišnji proces transformacije grada u kasabu je pravolinijski - kretao se od pismenosti ka nepismenosti. Reis je, na počecima, bez vidljivih rezultata imao pomoć pismenih ljudi poput Enesa Karića, Džemaludina Latića ili Hadžema Hajdarevića. A danas je dovoljniji ovaj Velić. Što se izgubljene sekularne pameti tiče, to sve, skupa sa Zdravkom Grebom, treba zatvoriti u onaj kafić Nostalgija, zaključati, i na taj način temeljno institucionalizirati njihovu društvenu korisnost.
- Babsy
#1539 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Nemam ti se šta javljati, nisi mi haver.
Niti sam promotor niti sam bilo što, ja sam ja.
Ako mogu da mislim i da razmišljam, da uviđam neke stvari.. jel me to čini promotorom nekoga ili nečega? Ako imam stav, mišljenje o nečemu? A ne da se vodim onim što mi hodža kaže..
Niti sam promotor niti sam bilo što, ja sam ja.
Ako mogu da mislim i da razmišljam, da uviđam neke stvari.. jel me to čini promotorom nekoga ili nečega? Ako imam stav, mišljenje o nečemu? A ne da se vodim onim što mi hodža kaže..
-
LSD
#1540 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Nisam znao da ovdje toliko zagovornika tj. onih kojima je veoma stalo do pederskih prava ili mrzitelja vehabija (kako ko želi da shvati)...previše je ovdje licemjerja...previše dvolicnjaka...previše se ovdje ljudi prave budale i naivni.
.
.
- Babsy
#1541 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Nije uopce problem u mrznji vehabija? Da li je mrznja prema njima ikad ispoljena? Ali ne moze se dozvoliti da oni divljaju kako im je qrcu cejf.
-
delightful
#1542 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
sjever, opomena pred ban.
-
LSD
#1543 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
A jeli tebe licno ikad iko od vehabija udaro,jeli ti prijetio,jel ti neku mržnju plasirao?? jesi li homosexualno nastrojen/a?Babsy wrote:Nije uopce problem u mrznji vehabija? Da li je mrznja prema njima ikad ispoljena? Ali ne moze se dozvoliti da oni divljaju kako im je qrcu cejf.
Blago našem narodu,ni birge ni pameti,a dvoličnjaštva i licmemjerja za izvoza...dok su nama vehabije jedini problem ovog društva,sve je receno u kakvim mi zabludama živimo.
- BHG
#1544 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
jest meni! barem probao!LSD wrote:A jeli tebe licno ikad iko od vehabija udaro,jeli ti prijetio,jel ti neku mržnju plasirao?? jesi li homosexualno nastrojen/a?Babsy wrote:Nije uopce problem u mrznji vehabija? Da li je mrznja prema njima ikad ispoljena? Ali ne moze se dozvoliti da oni divljaju kako im je qrcu cejf.
Blago našem narodu,ni birge ni pameti,a dvoličnjaštva i licmemjerja za izvoza...dok su nama vehabije jedini problem ovog društva,sve je receno u kakvim mi zabludama živimo.
- dalmatinka
- lopta
#1546 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Zanima me samo jedno, osim klasicne islamofobije koja se opet javlja pa se krece protiv vehabija, dzamije, reisa, bla bla bla prica, zanima me samo jedno, zasto se desavaju protesti protiv gay parada sirom Evrope i Svijeta? Zasto? Pa nema vehabija u Danskoj, Njemackoj, Slovackoj, Italiji, Spaniji, itd. itd. itd.??? Da su vehabije problem i glavni krivci, pa onda se vise nigdje ne bi desavali protesti.
-
sashamtl
#1547 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Koliko znam u Americi, Kanadi, Australiji i Zapadnoj Evropi se ne desavaju antipederski protesti.
U Sarajevu nije bila organizovana pederska parada nego njihovo okupljanje na "izolovanom" mjestu.
U Sarajevu nije bila organizovana pederska parada nego njihovo okupljanje na "izolovanom" mjestu.
-
Bušman
#1548 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Protest je uredu. Ali prebijanje nije.
-
sarajevoxxxx
#1549 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Složio bih se sa ovom konstatacijom. I u Zagrebu i u Beogradu gay populacija i nije baš dobrodošla, tako da sav problem sa queer festivalom i ono što se kasnije izdešavalo nema smisla kriviti samo Vehabije. U nekoliko navrata pročitao sam od strane nekih forumaša komentar kako se zapravo radi o odgoju i kulturi nas koji smo na Balkanu i toga ima ali homoseksualci manje-više nailaze na osudu javnosti pa i verbalno i fizičko maltretiranje i izvan našeg regiona.Zanima me samo jedno, osim klasicne islamofobije koja se opet javlja pa se krece protiv vehabija, dzamije, reisa, bla bla bla prica, zanima me samo jedno, zasto se desavaju protesti protiv gay parada sirom Evrope i Svijeta? Zasto? Pa nema vehabija u Danskoj, Njemackoj, Slovackoj, Italiji, Spaniji, itd. itd. itd.??? Da su vehabije problem i glavni krivci, pa onda se vise nigdje ne bi desavali protesti.
Ali činjenica je da su islamski časopisi svojim naslovnicama i izjave i osude vjerskih poglavara doprinjele da se i sva dešavanja oko festivala jednostavno ne zaobiđu vehabije. I za homoseksulace važi kao i za političare važi kur'anska krilatica ''I putu svoga Gospodara pozivaj na najljepši način''. Građanima moje države političari godinama bezobrazno zavlaće ruku u đep koji je već podobro ispražnjen, ljudi preko noći postaju bogataši, ali nikad niti jednog od njih niti jedan islamski časopis nije stavio na stub srama na način kao što je urađeno sa sa homoseksualcima (podsjećanja radi u islamu se za krađu odsjeca ruka, i grijeh je koji nimalo ne zaostaje iza homoseksualizma) naprotiv, oni imaju blagoslov i podršku i zadržavaju se na vlasti uglavnom zahvaljujući Islamskoj zajednici. Poslanik s.a.v.s. je u jednom hadisu rekao:''Allah je prokleo i onoga koji uzima i onoga koji daje mito'' dakle i mito i korupcija su grijeh, jesmo li ikada pročitali i naišli na plakat kojim se izražava zgražavanje i protesti što nam je država najkorumpiranija u cijelom regionu ili da se recimo poziva na proteste protiv carinika na sarajevskom aerodromu koji uzimaju raju i šakom i kapom. Nismo a vjerovatno da nećemo ni dočekati, ali dočekat ćemo ''halal certifikat'' špediterskoj firmi u kojoj i te kako ima mita i korupcije, ili lobiranje sa minbere za ljude koji su davno trebali bit stavljeni na stub srama.
Danas sam pročitao u danima tekst od gospodina Vuka Bačanovića ''Čije su Sodoma i Gomora?'' na kraju teksta citirao je američkog preobraćenika na islam i publicistu Mikaila Juma Tariqa kaže za njega: ''Ne dovodi u pitanje svoje islamsko vjerovanje da je homoseksualizam grijeh. Međutim, on se pita, "zašto se homoseksualizam postavlja iznad svih drugih grijehova?" "Mi moramo prigrliti sve ljude kao braću i sestre, bez obzira na njihove osjećaje. Niko nije savršen. Mi u našim mesdžidima imamo narkodilere, svodnike, alkoholičare, razvratnike, zlostavljače žena i djece... Ja bih lično na džumi radije stajao pored monogamnog homoseksualca nego pored svodnika koji rastura drogu... 'Ne sudimo da ne budemo osuđeni', kako reče poslanik Isa." Ovaj stav može usvojiti svaki abrahamski vjernik.
-
Edin 24,5
#1550 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival
Da, Busman je odgovorio.
Protestvovati protiv necega sa cim se ne slazes je uredu.
Medjutim, djelovati nasilno protiv nekoga s kim se ne slazes, premda te se taj neko sa tim svojim s cim se ne slazes ne dotice, i to vodjen najsurovijim nakanama kao sto je to da ga ubijes, jeste ne samo neprihvatljivo, nego doista predstavlja jedan podoblik fasizma po svim svojim obiljezjima.
Ne znam kako da neki ljudi shvate, jedino da crtamo.
Protestvovati protiv necega sa cim se ne slazes je uredu.
Medjutim, djelovati nasilno protiv nekoga s kim se ne slazes, premda te se taj neko sa tim svojim s cim se ne slazes ne dotice, i to vodjen najsurovijim nakanama kao sto je to da ga ubijes, jeste ne samo neprihvatljivo, nego doista predstavlja jedan podoblik fasizma po svim svojim obiljezjima.
Ne znam kako da neki ljudi shvate, jedino da crtamo.