Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#1526 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by direstraits0078 »

jefferson wrote:
direstraits0078 wrote:Ne znam zasto ste toliko zapeli za taj Mahle. Mahle je ok, ali ni Mann ili Bosch nisu nista manje dobri, kao ni Purflux. Sve zavisi od aplikacije. Mann npr. ne zna omasiti ni za jednu vrstu filtera, a bar ja do sada nisam naisao na Mann, Bosch ili Purflux uljni filter na koji se neko zalio.
MANN omasio gumice za BMW 3.0 dizel ssamo tako.
Postavio sam gore slike MANN filtera koji su se poceli raspadati u propisanom intervalu.
MANN za razliku od MAHLE-a se rasuo po cijelom svijetu. Interesantno je da VW/Audi, MB, BMW koriste MANN iz Tesnja, njemacke, Ceske i Meksika kada prave originalne filtere. Medjutim, ubacili su dosta filtera iz Kine u prodaju, a tu izgleda ima dobrih problema.
MAHLE standardno pravi filtere u Austriji i Njemackoj.
Mahle koje sam ja raspakivao i prepakivao su proizvedeni od Kine do Indije. Naravno da se zna desiti omaska, ali se isto tako zna desiti da se kupi filter koji nije Mann ili Bosch, Purflux, Mahle, iako to pise na njemu, posebno ako kupujes robu po internetu s Alibabe, Amazona i slicnih stranica. Kad se kupi filter kod ovlastenog distributera, koji na lageru ima 150.000 razlicitih kataloskih brojeva, onda dobijes ono sto si trazio.
Isto vazi za Bosch, ja sam nailazio na Bosch koji se pravi od Kine, srbije, Ceske, Australije, pa dalje. Ali ni jedan od filtera nema nikakvih mahana, svi su original, svi zadovoljavaju specifikaciju i prolaze testove.
amar1994

#1527 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
amar1994 wrote:back OT
@jeffersone kakav je ovaj ELF
Image
http://www4.total.fr/nordic/auto_lubs/E ... 30_ENG.pdf
Ma dobro. Jel to mazda sipa u tvoj auto?
Ako da, onda mozes sipati bilo sta sto ispunjava ACAEA C3 specifikaciju. ElF ne neudi na pds-u neke brojke, tako da je to klasicno HC ulje. Nista bolje ni losije od Liqi Moly Top Tec 4200, a posebno Mobil1 5W30 ESP, Shell Helix Ultra pureplus, Castrol LL0 03, Valvoline Synpower i slicno.
Bilo koja od ovih ulja ako kosristis bit ces ok. 36km za litar? Ja sto skidaju skalp ljudima jbt.
:thumbup:
ma nisu normalni :-) , e prodat ce ga :izet: :run:
ado-šampion

#1528 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:Amare, meni su sve od Mahle zbavili u Hondasu, i to Mahle Original, nije Knecht koji se inace tusi. Ali nije sigurno 10-15 maraka, mogao bi biti 20-22 marke. Sve duplo jeftinije nego original a dobijes isti kvalitet.
meni su rekli nema i ne moze se naruciti :twisted: :-)
znam da je isti kvalitet :sad:
Jbg ne nabavljaju za Mazdu, ne isplati im se. To je ono sto sam ja pisao na vise tema, za Japance se nabavljaju dijelovi za koje je veca marza jer ne mogu pokriti kolicinski jbg. To je kad ti neko kaze moze se naci.

A jbt litar ulja 36 KM, pa u BMW ovlastenom je 30. :?

@ Direstraits, da ne citiram post, nisam ja zapeo za Mahle, nego ispalo je da je i Amaru i meni u nekoj instanci Mahle proizvodjac OE dijela, a nije da se ne moze naci. Meni su trebali filteri Hengst, Mahle i MicronAir, Hengst kod nas nisam uspio naci, nazvao sam covjeka i rekao mi da moze nabaviti Mahle original i to sam uzeo. Mann je isto sigurica. Amare, Sandor nema Mann za tvoje auto?

Ja ne mogu da vjerujem jbt da covjek ne moze naci kvalitetan filter za auto koje ima evropski motor pa mora ici na originalni. :|
direstraits0078

#1529 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Znate sta, kad se radi o dizelskim motorima 1.6 u Mazdi, Fordu, Volvu i PSA, svi koriste istu izvedbu filtera za ulje. Tako da ne stoji da je filter tesko pronaci, kao ni to da je Mahle jedini koji je OEM za te motore. MicronAir filteri nisu znacajno bolji od Mann filtera. Npr. Mann je uveo liniju filtera koji sprjecavaju pojavu gljivica u sistemu klimatizacije, FP filteri, Frecious Plus. Dostupni su u slobodnoj prodaji. Filter je s aktivnim ugljem i dodatno tretiran antifugicidima.
amar1994

#1530 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:Amare, meni su sve od Mahle zbavili u Hondasu, i to Mahle Original, nije Knecht koji se inace tusi. Ali nije sigurno 10-15 maraka, mogao bi biti 20-22 marke. Sve duplo jeftinije nego original a dobijes isti kvalitet.
meni su rekli nema i ne moze se naruciti :twisted: :-)
znam da je isti kvalitet :sad:
Jbg ne nabavljaju za Mazdu, ne isplati im se. To je ono sto sam ja pisao na vise tema, za Japance se nabavljaju dijelovi za koje je veca marza jer ne mogu pokriti kolicinski jbg. To je kad ti neko kaze moze se naci.

A jbt litar ulja 36 KM, pa u BMW ovlastenom je 30. :?

@ Direstraits, da ne citiram post, nisam ja zapeo za Mahle, nego ispalo je da je i Amaru i meni u nekoj instanci Mahle proizvodjac OE dijela, a nije da se ne moze naci. Meni su trebali filteri Hengst, Mahle i MicronAir, Hengst kod nas nisam uspio naci, nazvao sam covjeka i rekao mi da moze nabaviti Mahle original i to sam uzeo. Mann je isto sigurica. Amare, Sandor nema Mann za tvoje auto?

Ja ne mogu da vjerujem jbt da covjek ne moze naci kvalitetan filter za auto koje ima evropski motor pa mora ici na originalni. :|
pljacka nevidjena, a u srbiji isto ulje 8 eura litar :-) :-) :shock:
a glede filtera, fakat nisam imao, ne mogu i nemam vremena trenutno da trazim, cekam, pa sam zato otisao u ovlasteni :) , jedna kafa manje gore dole :mrgreen: :lol: :lol:
ado-šampion

#1531 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Mah pare nastranu, ionako neces na onaj svijet s njima :) , nego je fakat previse. Jasam za keca platio 28 KM Mahle. Originalni 56.

Ako nemas uzeti kvalitetan bolje platiti original nego stavljati los.
amar1994

#1532 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Mah pare nastranu, ionako neces na onaj svijet s njima :) , nego je fakat previse. Jasam za keca platio 28 KM Mahle. Originalni 56.

da podsjetim raju zasto sam se odlucio za ovaj skupi :D

:P :lol:
prico sa milion ljudi i majstora, i svi kazu filter nema bezpovratni ventil i nevalja :-) :)
direstraits0078

#1533 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:Mah pare nastranu, ionako neces na onaj svijet s njima :) , nego je fakat previse. Jasam za keca platio 28 KM Mahle. Originalni 56.

prico sa milion ljudi i majstora, i svi kazu filter nema bezpovratni ventil i nevalja :-) :)
Koji filter je ono bio kod tebe u pitanju?
amar1994

#1534 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

direstraits0078 wrote:
amar1994 wrote:

Koji filter je ono bio kod tebe u pitanju?
filtron koji je 11KM bio :oops:
direstraits0078

#1535 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Pa dobro, filtron nije isto kao Mann ili Bosch.
jefferson

#1536 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:
jefferson wrote:
direstraits0078 wrote:Ne znam zasto ste toliko zapeli za taj Mahle. Mahle je ok, ali ni Mann ili Bosch nisu nista manje dobri, kao ni Purflux. Sve zavisi od aplikacije. Mann npr. ne zna omasiti ni za jednu vrstu filtera, a bar ja do sada nisam naisao na Mann, Bosch ili Purflux uljni filter na koji se neko zalio.
MANN omasio gumice za BMW 3.0 dizel ssamo tako.
Postavio sam gore slike MANN filtera koji su se poceli raspadati u propisanom intervalu.
MANN za razliku od MAHLE-a se rasuo po cijelom svijetu. Interesantno je da VW/Audi, MB, BMW koriste MANN iz Tesnja, njemacke, Ceske i Meksika kada prave originalne filtere. Medjutim, ubacili su dosta filtera iz Kine u prodaju, a tu izgleda ima dobrih problema.
MAHLE standardno pravi filtere u Austriji i Njemackoj.
Mahle koje sam ja raspakivao i prepakivao su proizvedeni od Kine do Indije. Naravno da se zna desiti omaska, ali se isto tako zna desiti da se kupi filter koji nije Mann ili Bosch, Purflux, Mahle, iako to pise na njemu, posebno ako kupujes robu po internetu s Alibabe, Amazona i slicnih stranica. Kad se kupi filter kod ovlastenog distributera, koji na lageru ima 150.000 razlicitih kataloskih brojeva, onda dobijes ono sto si trazio.
Isto vazi za Bosch, ja sam nailazio na Bosch koji se pravi od Kine, srbije, Ceske, Australije, pa dalje. Ali ni jedan od filtera nema nikakvih mahana, svi su original, svi zadovoljavaju specifikaciju i prolaze testove.
Ja jos nisam bar ovdje naletio na Mahle da je kineski ili indijski. MANN isto tako nisam licno kupio (niti bi kupio) kineski, ali ga ima. Cim ga ovdje ima u slobodnoj prodaji, znaci da ga MANN uvozi.
BOSCH kao i Meyle izgleda sve prebacio u Kinu, bar za trziste SAD. Ja licno nisam ljubitelj firmi tipa BOSCH koji prave od igle do lokomotive, kao SONY. Ako je filter ulja, onda je MANN ili MAHLE, jedan od ta dva, kao i zracni filter.
ado-šampion

#1537 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

jefferson wrote: Ja jos nisam bar ovdje naletio na Mahle da je kineski ili indijski. MANN isto tako nisam licno kupio (niti bi kupio) kineski, ali ga ima. Cim ga ovdje ima u slobodnoj prodaji, znaci da ga MANN uvozi.
BOSCH kao i Meyle izgleda sve prebacio u Kinu, bar za trziste SAD. Ja licno nisam ljubitelj firmi tipa BOSCH koji prave od igle do lokomotive, kao SONY. Ako je filter ulja, onda je MANN ili MAHLE, jedan od ta dva, kao i zracni filter.
E bas si mi pogodio zicu ovdje. Jbt ima li veca ubleha od Sonyja, sve rade a ni u cemu nisu najbolji, a raja se kod nas lozi da je to nevjerovatno, Sony ko statusni simbol. :-)

A za Bosch je slicna situacija. Buraz nekidan kupio citrusetu, kaze Bosch, ako je to Bosch ja cu je pojesti, nego neko za njih radi a oni stave logo. Ista stvar s ves masinama. Mada su im burgije tj. busilice vrhunske. :D
amar1994

#1538 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

tako su CD-ove proizvodili kinezi, a ovi samo nalijepe sony, verbatim, maxell itd. a sve isto :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1539 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Truba »

nije isto... neki odmah ne rade... neki se ne mogu ni snimiti...neki požute a verbatim radi i danas... i prinko CD radi nakon 17 godina iz prve se učita a služio je ko podmetač za sok i bio u podrumu 10 godina
imam CD iz 1991. doduše orginal preživio pijace i grebanja i opet radi
direstraits0078

#1540 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Po vama ispada da Kinezi ne znaju ništa proizvesti kako treba. A ljudi atomska sila. :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1541 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Truba »

treba razlikovati kineze i kineze
promaha

#1542 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by promaha »

malo sam pretrazivao temu i ne nadjoh da je iko spominjao :)

sta prepOrucate za Volvo S40 (1999. godiste) 1.8 benzin :)
Ned071

#1543 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Ned071 »

promaha wrote:malo sam pretrazivao temu i ne nadjoh da je iko spominjao :)

pik.ba :mrgreen:
ado-šampion

#1544 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Bilo koje ulje renomiranog proizvodjaca, recimo Liqui Moly 10W-40. Ako ti nije zao malo vise para, ja u benzinca 1.5 sipam Liqui Moly TopTec 4100 5W-40. Nikakvih problema.
amar1994

#1545 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Bilo koje ulje renomiranog proizvodjaca, recimo Liqui Moly 10W-40. Ako ti nije zao malo vise para, ja u benzinca 1.5 sipam Liqui Moly TopTec 4100 5W-40. Nikakvih problema.
+1
liqui moly extra ulje :)
jefferson

#1546 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Ned071 wrote:

pik.ba :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol:
530i

#1547 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by 530i »

Svaki renomirani proizvođač ima na svojoj stranici vodič...koje je ispravno ulje.
Npr. spominjani liqui moly http://www.liqui-moly.com/liquimoly/web ... guide.html
Ako je auto u dobrom stanju neko normalno ulje 5w40 za benzinski motor i miran si.
Warashii

#1548 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Warashii »

Greska :roll:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#1549 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Leon16v »

Evo i meni dođe red da mijenjam ulje, prvi put od kako je auto kod mene.
Pa šta preporucujete da sipam, 1.5 dCi 65 ks motor.

Gledao sam Castrol Edge 5w40 ili Elf ili ipak nesto drugo ?

Hvala :thumbup:
ranger

#1550 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ranger »

Leon16v wrote:Evo i meni dođe red da mijenjam ulje, prvi put od kako je auto kod mene.
Pa šta preporucujete da sipam, 1.5 dCi 65 ks motor.

Gledao sam Castrol Edge 5w40 ili Elf ili ipak nesto drugo ?

Hvala :thumbup:
pazi se poznatih ulja kod nas ima more laznjaka. starom 1.9tdi popio po litra ulja za 5000 castrol edge (made in vukojebina)
Post Reply