Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
palamuda

#1526 Re: Cijene stanova All about

Post by palamuda »

zonbirile wrote:[j nema odgoja djece do B faze Al.Polja.
I ja htjedoh reci sta to fali A.polju ? ;-)

Jos jedna opaska, stanovi u ta doba nisu bili nimalo jeftini ! Pitaj svoje starce koliko im je u firmi svaki mjesec od plate odbijano za: Stambenu izgradnju... Stanove su dzaba dobijali samo oni sa nikakvim soc. uslovima... Ostali su ih se naplacali... Neki vise, neki manje... Za odabir lokacije i guzonje se slazem...[/quote]
---------------------------------------------------------------------------------
očito ne znaš egzaktne podatke,ali radilo se o društvenoj solidarnoj gradnji.Starci nisu plačali stanove nego shodno rang listama dobijali.Procenat od 7% bruto ličnog dohotka išao je na usmjerenu gradnju.To je cca 10% neto plače.Prevedeno na današnju statistiku to je cca 80KM mjesečno.Za 35g staža (prosjek odlaska u mirovinu) to je 12x35x80=35 600 KM.Tek oba zaposlena sa punim stažom bi "zaradila" stan tj.70 000KM,međutim nije bilo mjesta za sviju,jer su dobijali i oni sa 1 zaposlenim,ispod prosjeka,guzari po više puta,više stanova i tako dalje.
Što se tiče Sadaka sitija,aka Al.Polje,pa to je leglo kriminala,droge i sl. pravi gradski slam tipa Bronxa i sl. kvartova širom svijeta.[/quote]
Ma jašta sve mafija na AP , na Marin Dvoru med i mlijeko teče, nema narkomana, ne kradu se auta iako neko kaže tako nešto sigurno laže. :lol: :lol: , znam dosta ljudi koji žive na AP i prezadovojni su.
Comrad

#1527 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

Pa ovako kad gledam vijseti vise pucnjava i ubistava bude po centru i starom gradu, nego u ng ili ns. Pa koliko je samo pucnjava bilo kod vijecnice, pa u bezistanu 2-3 covjeka neduzna dobise metak itd itd...

Ocito je da su krimosi koji su prije zivjeli u ng, zaradili para i pokupovali stanove po centru. :D
zonbirile

#1528 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

Comrad wrote:Pa ovako kad gledam vijseti vise pucnjava i ubistava bude po centru i starom gradu, nego u ng ili ns. Pa koliko je samo pucnjava bilo kod vijecnice, pa u bezistanu 2-3 covjeka neduzna dobise metak itd itd...

Ocito je da su krimosi koji su prije zivjeli u ng, zaradili para i pokupovali stanove po centru. :D
------------------------------------
pa normalno,jer svi hrle u Centar,ali najviše droge,huligana, i sl. je u prigradskim Sadaka sitijima.To što im bossovi sa vojskom dolaze u centar,to je drugo,ali glavne štacije su Al.Polje,Iliđa,Dobrinja.Nikad Višnjik,Mejtaš,Koševsko,Jezero,Alipašina ulica i sl.
drndalo

#1529 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Zonbrile, zaboravio si i samodoprinose koji su se placali... Zaboravio si da su kompletna naselja napravljenja, a da nisu ucrtana u katastar, pa onda ni komunalne naknade nisu bas naplacivane od investitiora (SIZ-ovi npr.) kao sto bi ih meni npr. meni htjeli naplatiti da hocu praviti kucu... Tako da tvrdim da prosjecan stan npr. na A. polju i nije kostao tadasnjih para vise od onih 35600 KM za proizvesti, tj. izgraditi... A ni sada bas ne kosta puno skuplje za izgraditi u zgradi... Naravno u zavisnosti od kvadrature, lokacije, opreme i slicno...
zonbirile

#1530 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

drndalo wrote:Zonbrile, zaboravio si i samodoprinose koji su se placali... Zaboravio si da su kompletna naselja napravljenja, a da nisu ucrtana u katastar, pa onda ni komunalne naknade nisu bas naplacivane od investitiora (SIZ-ovi npr.) kao sto bi ih meni npr. meni htjeli naplatiti da hocu praviti kucu... Tako da tvrdim da prosjecan stan npr. na A. polju i nije kostao tadasnjih para vise od onih 35600 KM za proizvesti, tj. izgraditi... A ni sada bas ne kosta puno skuplje za izgraditi u zgradi... Naravno u zavisnosti od kvadrature, lokacije, opreme i slicno...
---------------------------------------------------------------
nije tačno,Al.Polje konkretno je na račun investitora tj.SIZ-ova stanovanja dovedena sva infrastruktura i saobraćajnice,kao i škole.Zato danas "kontraverzni biznismeni" grade "čist" kvadrat,a ne opremaju naselje.Knjigu u ruke,drug moj,saslušaj me ,nikad,bolje reći rijetko fulam.
addy_sa

#1531 Re: Cijene stanova All about

Post by addy_sa »

da li je neko kupio možda stan u nedjaricima-tibra, da podijeli iskustva?
ili u ist.sarajevu marvel? može i na pp , bio bih zahvalan :-D
drndalo

#1532 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

zonbirile wrote:Nije tačno,Al.Polje konkretno je na račun investitora tj.SIZ-ova stanovanja dovedena sva infrastruktura i saobraćajnice,kao i škole.Zato danas "kontraverzni biznismeni" grade "čist" kvadrat,a ne opremaju naselje.Knjigu u ruke,drug moj,saslušaj me ,nikad,bolje reći rijetko fulam.
Tu se slazemo, mislim oko sadasnjih investitora i ostale bande, da ne kazem gradjevinsko/politicko/opstinsko/kantonalne...

Kako ti objasnjavas da smo u privatizaciju stambenog fonda usli sa npr. A. poljem koje se u gruntovnicama jos vodilo kao livade i vocnjaci ? Ja garantujem da je to bilo zbog neke "kratice" u zakonu ili proceduri, koju je neko nekada odobrio, klimnuvsi glavom, i ostavio je za "bolja vremena"... Na slican stan se nelegalna gradnja individualnih stambenih objekata precutno tolerise bogami ima i 50 godina...
Rimad

#1533 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

addy_sa wrote:da li je neko kupio možda stan u nedjaricima-tibra, da podijeli iskustva?
Tibra Nedžarići (iskustva više ljudi sa kojim sa razgovarao):
NEGATIVNO:
- u prospektu piše LG klima ili adekvatno - teško da je Vivax klima adekvatno
- parket loše urađen - u većini stanova u prve dvije zgrade se digao (zbog vlage), pa su ga ponovo postavljali - zato je
loše postavljen - vidljiv razmak između pojedinih komada parketa
- unutrašnja vrata nisu od punog drveta (iako to piše u nekim prospektima) - samo su furnirana da izgledaju tako
- u nekim stanovima je, ubog slijeganja zgrade, došlo do pucanja zida
- vlaga (nove zgrade, brzo zatvorene, pa se nisu još isušile) - ekstremni primjeri, neki stan je kupljen, vlasnik otišao, nije zračio - kad se vratio - zidovi zeleni od vlage
- ulazna vrata najjeftinija moguća,
- loša zvučna izolacija između stanova (najveća zamjerka, je se ovo ne može popraviti)- možeš čuti komšijine korake
iznad tebe (odzvanja kada se hoda po parketu), mada u Sa ima zgrada sa lošijom zvučnom izolacijom (Alipašino, npr.)
- zgrade preblizu (dobro, to je očigledno)

POZITIVNO:
- nisam čuo da je neko prevaren,
- Tibra izlazi u susret, ako nešto treba popraviti u stanu
- toplotna izolacija djeluje OK, kao i vanjska stolarija,
StupskaBitanga

#1534 Re: Cijene stanova All about

Post by StupskaBitanga »

addy_sa wrote:da li je neko kupio možda stan u nedjaricima-tibra, da podijeli iskustva?
Tibra je toliko napravila stanova a koliko imam informaciju ni 50% nije prodato (u to računam i stanove koji su dati za radove)
addy_sa

#1535 Re: Cijene stanova All about

Post by addy_sa »

Rimad wrote:
NEGATIVNO:
- parket loše urađen - u većini stanova u prve dvije zgrade se digao (zbog vlage), pa su ga ponovo postavljali - zato je
- unutrašnja vrata nisu od punog drveta (iako to piše u nekim prospektima) - samo su furnirana da izgledaju tako
- vlaga (nove zgrade, brzo zatvorene, pa se nisu još isušile) - ekstremni primjeri, neki stan je kupljen, vlasnik otišao, nije zračio - kad se vratio - zidovi zeleni od vlage
- loša zvučna izolacija između stanova (najveća zamjerka, je se ovo ne može popraviti)- možeš čuti komšijine korake
iznad tebe (odzvanja kada se hoda po parketu), mada u Sa ima zgrada sa lošijom zvučnom izolacijom (Alipašino, npr.)

POZITIVNO:
hvala, ovakvom komentaru sam se nadao, da čujem i dobro i loše..
prvi put kupujem stan, odnosno, bilo kakvu nekretninu, pa sam malo zbunjen, htio bi nešto kupiti početkom naredne godine..neki manji stan.. oko 50-tak kvadrata..a da bude novogradnja.. zato pitam za nedjarice.. a cuo sam i za Istocno Sarajevo..
kostakurta

#1536 Re: Cijene stanova All about

Post by kostakurta »

trebam kupovati stan..isto cca 60m2..kontam dali jos malo sacekati, mislim mozda januar..februar....da li ima iko pametan ko zna hoceli cijene padati i gdje ima stanova povoljno za kes.....naravno da su dobri....
neki

#1537 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

addy_sa wrote:
Rimad wrote:
NEGATIVNO:

POZITIVNO:
hvala, ovakvom komentaru sam se nadao, da čujem i dobro i loše..
prvi put kupujem stan, odnosno, bilo kakvu nekretninu, pa sam malo zbunjen, htio bi nešto kupiti početkom naredne godine..neki manji stan.. oko 50-tak kvadrata..a da bude novogradnja.. zato pitam za nedjarice.. a cuo sam i za Istocno Sarajevo..
Ja cu malo dopuniti listu za Tibru posto sam obisao cijeli komplex..nazalost sve negativno:
- samo jedna pristupna cesta za ogroman broj stanova i poslovnih prostora
- ukupan broj parking mjesta u garazi (koji se posebno placaju) i na otvorenom parkingu ne podmiruje ni 50% stanova, da ne govorim o poslovnim prostorima, vec se vidi da je otvoreni parking prebukiran a nije useljeno ni 20% stanova.
- vanjska stolarija je po mom misljenju jako losa, los proizvodjac, jako izrazena buka u stanovima koji su okrenuti prema tramvaju
- na fasadi sam vidio ostecenja na vise mjesta i to na visim spratovima sto je vise nemoguce popraviti
- u nekim zgradama ima po 10 stanova na spratu u jednoj lameli
- u dnevnim boravcima radijatori od 2 metra visine :shock:
- zgrade prikljucene na centralno grijanje toplana (upitno koji ce biti rezim placanja) a ugradjeni celicni radijatori koji tesko podnose pritisak koji je u sistemu toplana
-itd.. :D
StupskaBitanga

#1538 Re: Cijene stanova All about

Post by StupskaBitanga »

Čuj Tibra priključena na toplane
Zar nema svaki stan plinski bojler i griji koliko i kada hoćeš
sabanss

#1539 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

neki wrote: - zgrade prikljucene na centralno grijanje toplana (upitno koji ce biti rezim placanja) a ugradjeni celicni radijatori koji tesko podnose pritisak koji je u sistemu toplana
Ja ne znam za sistem grijanja, zar nije plinsko - etazno?

Inace celicni radijatori duraju skoro 45 godina u jednom soliteru, stan u donjem dijelu zgrade :)
neki

#1540 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

sabanss wrote:
neki wrote: - zgrade prikljucene na centralno grijanje toplana (upitno koji ce biti rezim placanja) a ugradjeni celicni radijatori koji tesko podnose pritisak koji je u sistemu toplana
Ja ne znam za sistem grijanja, zar nije plinsko - etazno?

Inace celicni radijatori duraju skoro 45 godina u jednom soliteru, stan u donjem dijelu zgrade :)
Bice plinska kotlovnica u krovu jedne od zgrada koja ce zagrijavati sve stanove i biti predata na koristenje toplanama..tako meni rekose tamo a i nisam vidio etazni razvod ni u jednom stanu..
Za celicne radijatore nisam siguran ali znam da su na alipasinu mnogi mijenjali stare radijatore i stavljali nove celicne koji su masovno pucali zbog pritiska u sistemu. S obzirom na ukupan kvalitet tibre sumnjam da su ugradjivali kvalitetne radijatore..
begluci

#1541 Re: Cijene stanova All about

Post by begluci »

? poz
Last edited by begluci on 21/03/2023 12:19, edited 1 time in total.
zonbirile

#1542 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

ne bih da se ponavljam,ali generalno danas ne postoji kvalitet gradnje ni približan predratnom.To što je tržište preplavljeno,najnovijim materijalima i dodaci građevinarima,ne znači da su svi kvalitetni i da su svi upotrebljeni u gradnji novijeg datuma.Kapitalizam ovoga tipa,divlji,i ne može dati bolje rezultate,pa tako ni u građevinarstvu.Treba sačekati samo još koju deceniju,biti će opasno stanovati u tim kućicama od stakla i papira.Grbavica i 60g poslije stameno stoji,i sa manje ulaganja može još toliko.Novi objekti su već sada ruine,opasne za stanare i prolaznike.
neki

#1543 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

zonbirile wrote:ne bih da se ponavljam,ali generalno danas ne postoji kvalitet gradnje ni približan predratnom.To što je tržište preplavljeno,najnovijim materijalima i dodaci građevinarima,ne znači da su svi kvalitetni i da su svi upotrebljeni u gradnji novijeg datuma.Kapitalizam ovoga tipa,divlji,i ne može dati bolje rezultate,pa tako ni u građevinarstvu.Treba sačekati samo još koju deceniju,biti će opasno stanovati u tim kućicama od stakla i papira.Grbavica i 60g poslije stameno stoji,i sa manje ulaganja može još toliko.Novi objekti su već sada ruine,opasne za stanare i prolaznike.
Djelimicno se slazem s tobom..
Zanatski radovi na 95% objekata izgradjenih poslije rata su katastrofalni, od kvalitete samih materijala pa do nacina ugradnje, medjutim sto se tice same stabilnosti objekata tu nisi u pravu. Vecina stambenih objekata gradi se u panelnom ab sistemu, zeljezo je danas jako jeftino pa se tu ne stedi previse a za bukvalno svaki zid i plocu koja se izvede pravi se kocka koja se nosi na institut na kojem mora proci testove bez kojih nema tehnickog prijema zgrade. Vjeruj mi ovo funkcionise vrlo dobro, bio sam svjedok tome na vise zgrada u Sarajevu.
Sto se Grbavice tice ona je upravo ta koje bi se trebali bojati, ne daj Boze jaceg zemljotresa ona bi se slozila ko kula od karata. Skoro cijela Grbavica je napravljena prije zemljotresa u Banja Luci i u Skoplju nakon kojih su doneseni puno strozi zakoni o izgradnji. Zbog toga vecina zgrada na Grbavici uopste nema vertikalne ukrutne elemente, tj. sve medjuspratne ploce nose samo zidani zidovi. To se vidjelo na svim zgradama koje su dogradjivane poslije rata, na nekim su cak izvlacili nove vertikalne serklaze na fadasama ne bi li povecali nosivost.
Ono sto je izgradjeno 80tih u Sa i cijeloj BiH je vrhunac koji smo dostigli, posebno objekti koje je gradio vojni stambeni fond, bukvalno prepisane njemacke DIN norme a nadzor je vrsila sama vojska i nije dala ni najmanji propust. Tesko da cemo se ikad opet pribliziti tim standardima..
zonbirile

#1544 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

neki wrote:
zonbirile wrote:ne bih da se ponavljam,ali generalno danas ne postoji kvalitet gradnje ni približan predratnom.To što je tržište preplavljeno,najnovijim materijalima i dodaci građevinarima,ne znači da su svi kvalitetni i da su svi upotrebljeni u gradnji novijeg datuma.Kapitalizam ovoga tipa,divlji,i ne može dati bolje rezultate,pa tako ni u građevinarstvu.Treba sačekati samo još koju deceniju,biti će opasno stanovati u tim kućicama od stakla i papira.Grbavica i 60g poslije stameno stoji,i sa manje ulaganja može još toliko.Novi objekti su već sada ruine,opasne za stanare i prolaznike.
Djelimicno se slazem s tobom..
Zanatski radovi na 95% objekata izgradjenih poslije rata su katastrofalni, od kvalitete samih materijala pa do nacina ugradnje, medjutim sto se tice same stabilnosti objekata tu nisi u pravu. Vecina stambenih objekata gradi se u panelnom ab sistemu, zeljezo je danas jako jeftino pa se tu ne stedi previse a za bukvalno svaki zid i plocu koja se izvede pravi se kocka koja se nosi na institut na kojem mora proci testove bez kojih nema tehnickog prijema zgrade. Vjeruj mi ovo funkcionise vrlo dobro, bio sam svjedok tome na vise zgrada u Sarajevu.
Sto se Grbavice tice ona je upravo ta koje bi se trebali bojati, ne daj Boze jaceg zemljotresa ona bi se slozila ko kula od karata. Skoro cijela Grbavica je napravljena prije zemljotresa u Banja Luci i u Skoplju nakon kojih su doneseni puno strozi zakoni o izgradnji. Zbog toga vecina zgrada na Grbavici uopste nema vertikalne ukrutne elemente, tj. sve medjuspratne ploce nose samo zidani zidovi. To se vidjelo na svim zgradama koje su dogradjivane poslije rata, na nekim su cak izvlacili nove vertikalne serklaze na fadasama ne bi li povecali nosivost.
Ono sto je izgradjeno 80tih u Sa i cijeloj BiH je vrhunac koji smo dostigli, posebno objekti koje je gradio vojni stambeni fond, bukvalno prepisane njemacke DIN norme a nadzor je vrsila sama vojska i nije dala ni najmanji propust. Tesko da cemo se ikad opet pribliziti tim standardima..
------------------------------------------------------
brate odmah idete u ofsajd i dajete autogol,što je kontradiktorno.Tako i ovo o zemljotrese.Pa Grbavica je izdržala i BL i SK i CrnuGoru,a nije do njih što 50-tih nije bilo zakona o gradnji u trusnom području.Drugo željezo nije jeftino i realno je 300% skuplje nego prije rata.O kontroli ne znam šta bih ti rekao,jer sve se kupuje novcem,čak i da si invalid.
mirzasila

#1545 Re: Cijene stanova All about

Post by mirzasila »

NEGATIVNO:

POZITIVNO:

Ja cu malo dopuniti listu za Tibru posto sam obisao cijeli komplex..nazalost sve negativno:
- samo jedna pristupna cesta za ogroman broj stanova i poslovnih prostora
- ukupan broj parking mjesta u garazi (koji se posebno placaju) i na otvorenom parkingu ne podmiruje ni 50% stanova, da ne govorim o poslovnim prostorima, vec se vidi da je otvoreni parking prebukiran a nije useljeno ni 20% stanova.
- vanjska stolarija je po mom misljenju jako losa, los proizvodjac, jako izrazena buka u stanovima koji su okrenuti prema tramvaju
- na fasadi sam vidio ostecenja na vise mjesta i to na visim spratovima sto je vise nemoguce popraviti
- u nekim zgradama ima po 10 stanova na spratu u jednoj lameli
- u dnevnim boravcima radijatori od 2 metra visine :shock:
- zgrade prikljucene na centralno grijanje toplana (upitno koji ce biti rezim placanja) a ugradjeni celicni radijatori koji tesko podnose pritisak koji je u sistemu toplana
-itd.. :D
Ja sam kupio nedavno stan u tibri pa cu reci nekoliko informacija iz prve ruke i jos da u startu napomenem da ja nesmatram da je tibra sada olicenje nekog super kvaliteta ali gledajuci omjer ulozeno dobiveno mislim da su ok i da pripadaju nekoj srednjoj klasi.
U stanu je klima vivax i to stoji ali ipak je dobijes pa makar bila i vivax.
Konkretno u mom stanu parket je solidno odradjen, znaci nema nekih rupa izmedju i neravnina itd. Tri puta je lakiran i to sada super izgleda. E sad, dali ce se podici za godinu dana to samo vrijeme moze pokazati. (Daju garanciju 2 god na sve gradjevinsek radove pa i ako se desi popravit ce...)
Ulazna vrata jesu ona jeftina ali ja smatram da su i pored toga bolja od nekih najobicnijih vrata.
Sto se tice parkinga radit ce se jos jedan na drugoj strani koja gleda prema igmanu. Ipak slazem se da bi to moglo da bude problem.
Vanjska stolarija je po meni jedna od svijetlijih tacaka te gradnje. Kombinacija alu profila i pvc.
Radijatori su aluminijski (metal as) standardnih dimenzija, barem to mogu reci za svoj stan.
Kotlovnice su instalirane na krovu a njima ce upravljati toplane. Svaki stan ima poseban kalorimetar i digitalni regulator grijanja.
Comrad

#1546 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

Nisam građevinac, ali mi nema logike da i danasnji najjeftiniji materijal nije bolji i kvalitetniji od nekog materijala od prije 50 godina. :-)

Cuo sam pricu da u jednom dijelu grada su i dalje azbestne cijevi i drugi nekvalitetni materijali, jer su te zgrade bile samo kao pomocne, za radnike, dok su se pravili okolni neboderi. Pa mozete zamisliti koliko su se trudili da te pomocne naprave kvalitetnim. Sad, mozda je suplja...

Grbavica je super naselje, ali tamo ima zgrada koje su dostigle svoj vrhunac. One oronule treba porusit i napravit vece, barem na 8 spratova. :D U 3-4 koje sam bio, haustor se bukvalno raspadao...ko ce to popravit - niko.
Haris.ba

#1547 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

mirzasila wrote:
Ja sam kupio nedavno stan u tibri
Kako je sa zvučnom izolacijom? Možda nemaš puno komšija pa i ne znaš? Jesi u stanu bez sunca? Kako to izgleda(nesunčano :) )?
zonbirile

#1548 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

Haris.ba wrote:
mirzasila wrote:
Ja sam kupio nedavno stan u tibri
Kako je sa zvučnom izolacijom? Možda nemaš puno komšija pa i ne znaš? Jesi u stanu bez sunca? Kako to izgleda(nesunčano :) )?
----------------------------
kako li je samo to tehnički primljeno,ja mislim da postoji uslov distance zgrade od zgrade,zavisno od spratnosti.
mirzasila

#1549 Re: Cijene stanova All about

Post by mirzasila »

Sto se tice izolacije to jso uvijek nemogu potvrditi posto jos uvijek nisam uselio, a sto se tice sunca ja sam ujagmio stan koji ima potpuno otvoren pogled i osuncan je cijeli dan.
Najveca mana tibre je blizina zgrada i dosta stanova je poprilicno zatvoreno. Mislim da su ti "zatvoreni stanovi" osjetno jeftiniji kada se pregovara o cijeni
ssmmiilleeyy

#1550 Re: Cijene stanova All about

Post by ssmmiilleeyy »

mirzasila wrote:Sto se tice izolacije to jso uvijek nemogu potvrditi posto jos uvijek nisam uselio, a sto se tice sunca ja sam ujagmio stan koji ima potpuno otvoren pogled i osuncan je cijeli dan.
Najveca mana tibre je blizina zgrada i dosta stanova je poprilicno zatvoreno. Mislim da su ti "zatvoreni stanovi" osjetno jeftiniji kada se pregovara o cijeni

A jel kad pogledas kroz prozor gledas u zgradu preko puta

Image

:D
Post Reply