Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
amidzazeher

#1526 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

Evo upravo instalirah Liona i samo sam htio da kazem: Steve ziv nam bio jos 100 godina!!!! Neka ga Bog dragi ostavi sa nama sto duze moze i da pobjedi ovo sranje od bolesti!!!

Sad naletih na jednu promjenu i volio bih da znam kako da je vratim. Naime kada sam u nekoj mapi koja sadrzi vise njih i onda udjem u neku kako je moguce vratiti se opet u prvobitnu mapu pomocu "gestersa" na misu?
Prije je to bilo kao u safariju sa dva prsta lijevo ili desno ali kako je sada u safariju jedan prst lijevo, desno u mapama je izgleda nesto drugo!
Hvala
Kruler

#1527 Re: Apple MAC all about

Post by Kruler »

Ja se slomih sa skrolom. Novi, obrnuti, je pravo prirodan. Ali problem je što onda odem na posao a tamo je još Snow Leopard i slomih se obrnuto skolajući.
febo_acm

#1528 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Ima li ko iskustva sa novim Mac Mini(i5,500gb disk,2gb ram i hd3000,lion)? Imam jednu povoljnu varijantu za jedan skoro nov, pa sam u dilemi. Korišten 15 dana 900 KM. Kolko košta jedan solidan monitor sa DVI ulazom, pošto očigledno ne može VGA?!
febo_acm

#1529 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

zoom66 wrote: uzmi i ne razmishljaj, mere i obratno :D kupi extra ram-a bar 4 gige i bit cesh pasha :D
Koliko sam ja vidio, moze obični ram od laptopa dd3. Barem po nekim specifikacijama i youtubu, a ja imam 2x2GB ddr3 svakako tako da bi to mogao ubaciti. Šta ću za monitor? :D
Yamahalac

#1530 Re: Apple MAC all about

Post by Yamahalac »

AMD wrote:Ima li ko iskustva sa novim Mac Mini(i5,500gb disk,2gb ram i hd3000,lion)? Imam jednu povoljnu varijantu za jedan skoro nov, pa sam u dilemi. Korišten 15 dana 900 KM. Kolko košta jedan solidan monitor sa DVI ulazom, pošto očigledno ne može VGA?!
moze obicni monitor, samo moras uzeti kabal sa mini-dvi na vga, tj kovertor ne kabal
febo_acm

#1531 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Imam 2x2GB DDR3 1333 MHz iz laptopa kojem je riknula matična. Iskrsla mi je još jedna varijanta za MacBook Pro(samo bez garancije), ali mi nešto ova grafička nije po volji za toliki keš :D

Uglavnom super je što ima ovaj konvertor za VGA i sa HDMI i sa mini portom.
febo_acm

#1532 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Skup je to sport da bi stajao samo uz TV :D
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#1533 Re: Apple MAC all about

Post by Miro Spiro »

Cijenjeni MAC-ovci imam jedno pitanje pa se nadam odgovoru.Evo u cemu je problem. Nedavno sam uzeo MacPro a uz njega koristim i Windows 7 PC. E sada pitanje je kako najlaše da uradim tranziciju stvari sa PC-a na MAc preko LAN-a.Sto se tice razvojnog sucelja C++ PHP itd to sam uradio ali ostalo razmišljam kako da uradim najlakše.

Unaprijed hvala
DYD666

#1534 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Na kakvu tačno vrstu "stvari" misliš?

Moze li ovo pomoci? http://support.apple.com/kb/HT2518
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#1535 Re: Apple MAC all about

Post by Miro Spiro »

Moze pomoci svi power point i word stvari rade fino ali ima dosta stvari i fajlova iz neke 89-90 pa cak i iz 86 rađeni u raznim programima tipa Venture itd a koji nece da rade i sve mi se cini da cu morati ih spasiti na PC- u 2010 wordu itd pa onda prebacivati.

Hvala
manki

#1536 Re: Apple MAC all about

Post by manki »

Evo da se tuspasim, i ja sebi jucer uzeh MacBook Air. :)

Pitanje za Mac profesionalce (ja jedva nadjem i Safari da otvorim :lol: ), je li podrzava Lion flash fileove, odnosno je li se moze youtube i ostali siteovi sa flashom gledati na Lionu?
Kruler

#1537 Re: Apple MAC all about

Post by Kruler »

manki wrote:Evo da se tuspasim, i ja sebi jucer uzeh MacBook Air. :)

Pitanje za Mac profesionalce (ja jedva nadjem i Safari da otvorim :lol: ), je li podrzava Lion flash fileove, odnosno je li se moze youtube i ostali siteovi sa flashom gledati na Lionu?
Da
GoPlay

#1538 Re: Apple MAC all about

Post by GoPlay »

LION ima gadan problem sa WI-FI tako da nikako ne preporucujem da se skine dok se bug ne sredi!
manki

#1539 Re: Apple MAC all about

Post by manki »

GoPlay wrote:LION ima gadan problem sa WI-FI tako da nikako ne preporucujem da se skine dok se bug ne sredi!
Kakav problem s WiFi? Meni je WiFi najbitniji pa ne znam da li onda da skinem Lion ili ne, a mogu ga besplatno dobiti jer sam kupio Mac poslije nekog jula pa ga daju besplatno, :cry:
VerticalHairFactor

#1540 Re: Apple MAC all about

Post by VerticalHairFactor »

Ja nikakav problem sa WiFi nisam imao. Imam ga evo već mjesec dana i više.
Yamahalac

#1541 Re: Apple MAC all about

Post by Yamahalac »

GoPlay wrote:LION ima gadan problem sa WI-FI tako da nikako ne preporucujem da se skine dok se bug ne sredi!
koristim lion na 4 maca i ni jedan nema problem sa wi-fi
amidzazeher

#1542 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

Evo i ja isto da kazem da koristim WiFi na iMac-u i nikakvih problema nemam. Citao sam da je bilo, kao i sa YouTube ali je to ispravljano prvim update-om ;)

Nego ja jos nisam nasao rjesenje mog problema listanja u finderu!!? To me izludjuje, toliko sam navikao prstom na misu lijevo-desno i jako mi nedostaje!! :x
DYD666

#1543 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

amidzazeher wrote: Nego ja jos nisam nasao rjesenje mog problema listanja u finderu!!? To me izludjuje, toliko sam navikao prstom na misu lijevo-desno i jako mi nedostaje!! :x
Ma mora biti neka solucija. Šta Google kaže na to?
amidzazeher

#1544 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

Nasao sam evo prije dvije minute, a to je alt tj. option + swipe sa dva prsta lijevo desno!! Fakat se nadam da ce to rjesiti vec nekako!
mO k3

#1545 Re: Apple MAC all about

Post by mO k3 »

I kaki je ovaj lavcina? imate li kakvog iskustva prije nego sto ga nabavim-....thx unaprijed
DYD666

#1546 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Evo imam ga maltene od momenta kako se pojavio, i ako uzmemo u obzir da je bilo nezgodno unaprijediti i onako odlican Snow Leopard, pa u sustini je dobar ako cemo generalno. Bar meni.
Eh sad, u detalje;
Neke finte poput launchpada mi djeluju da su više okrenute laptopima nego desktopu, i sav taj famozni inverted scroll fazon (iako se moze vratiti jednostavno) mi kazuje kao da je Lion malo više fokusiran na laptope. Kako nemam laptop, mogu govoriti samo iz "desktop ugla" gledanja. (ili nabaviti trackpad) :lol:

Što se tiče generalno stabilnosti i brzine, sve je OK ne vidim puno razlike spram Snow-a, ni na bolje ni na gore. Imam sasvim prostojan, da ne kazem sad vec osrednji iMac i sve radi OK ali tako da ne mogu reci kako se ponasa na masinama sa manje od 3GB rama, ono sto znam "preko raje" je da neke animacije ne rade bas ultra fluidno na starijim MacBook sa integrisanom Intel grafickom.

Najbitnije mi je da Finder ima finih vizuelno-funkcijskih poboljsanja, takodje QuickLook, Spotlight daje fine "pop ups" te Mail aplikacija je fakat odlicna takodje zbog "pop up" linkova, mada mi u njoj nedostaje direktno kreiranje eventa i alarma od bilo kojeg dijela teksta, ono "prosto na desni klik i create new sta hoćeš" :) Ta fina sitnica je recimo izbacena.
U Home folderu je user Library sakriven, sto moze biti peglativno onima koji vole baskupovati stvari poput progresa u igrama i slicno, ali srecom je sada dostupna na drugi način: preko Go menija + alt key.

Stvari ala auto save, versions i resume su fakat extra, da ne kazem revolucionarne ali treba vremena da zažive sa 3rd party programima, mada s druge strane zna biti zeznuto kad hocete sa Preview preko 300 onako potezih slika zarotirati odjednom a on pocne za svaku praviti "di/Verzije" :-) (Očito je to predvidjeno za manje fileove, a za advanced tasks i dalje ostaju iPhoto i sl alati)

Kad sam vidio najave, kontao sam; Lion će biti ili skroz extra, ili sroz loš - prevario sam se. Na kraju mi nekako dodje nešto između, na sredini...dobar jest, ali nije ni baš WoW kako ga Apple hvali. Ne slažu oni ništa kad kažu da je "najbolji OS X do sad", jeste on to - ali ne toliko
Last edited by DYD666 on 11/09/2011 07:31, edited 2 times in total.
manki

#1547 Re: Apple MAC all about

Post by manki »

Imam pitanje, ne znam koliko je glupo posto sam novi Mac korisnik, koji program za editovanje slika je najbolji? (Meni u sustini treba najvise resize za slike, nikakve karafeke ala PhotoShop) :)
febo_acm

#1548 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

manki wrote:Imam pitanje, ne znam koliko je glupo posto sam novi Mac korisnik, koji program za editovanje slika je najbolji? (Meni u sustini treba najvise resize za slike, nikakve karafeke ala PhotoShop) :)
Reći ću ti jedan što je meni kolega DYD666 :D Pixelmator, predobar program.
amidzazeher

#1549 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

Pa resize mozes i u preview-u raditi ;)
Za ostalo imas iPhoto, a sve u jednom i puno jednostavnije od Photo Shopa naravno pixelmator ;)
DYD666

#1550 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

amidzazeher wrote:Pa resize mozes i u preview-u raditi ;)
Za ostalo imas iPhoto, a sve u jednom i puno jednostavnije od Photo Shopa naravno pixelmator ;)
Naravno, dakle samo da ponovim, na Lionu, malo zeznuto kroz Preview opaliti resize 300slika velike rezolucije odjednom :roll:
Ono, ok je sve, odradi on posao, ne mrzne, ne pada, vec jednostavno ce potrajati koji minut (ovisno od masine) dok ne napravi verzije za svaku sliku, a krene ih raditi odmah i koliko sam upratio, to se ne moze disableovati :cry:

Moze se i fina akcija za resize sa automatorom nastimati pa da je uvjek tu na "desni klik"
Post Reply