Pravni fakultet
-
_emma_
#1526 Re: Pravni fakultet
Mislila sam koliko je godina , jer mi svi pricaju kako se smanjilo na trii pa nisam sigurna ! A i usput ako me ne prime u redovne koliko je cijena za redovan samofinansirajuci ? ii hvala na odgovoru 
- silent_BoB
#1527 Re: Pravni fakultet
cca 800 il 900 je prva godina plus potrebni materijal
odokativno
odokativno
-
_emma_
#1528 Re: Pravni fakultet
silent_BoB wrote:cca 800 il 900 je prva godina plus potrebni materijal
odokativno
aha , hvala
- samo_ti
#1529 Re: Pravni fakultet
emma draga , ostavi mi msn ili FB ( na PP ), pa cu te ja uputiti u te stvari , oko upisa , cijene i tog`
, pusti da vidim zna li `ko sta je "pravni nacionalizam" 
- CherryLips
#1530 Re: Pravni fakultet
Ima li kakve obavijesti na faxu vezano za upis i placanje skolarine? Je li zvanicno da se sve placa odjednom,bez rata,pa da se ubijem ko siroce??
- bjelic
#1531 Re: Pravni fakultet
da li je mozda izasao spisak za II ciklus
-
dezurni_ucenik
#1532 Re: Pravni fakultet
.
Last edited by dezurni_ucenik on 20/03/2016 16:50, edited 2 times in total.
-
arageta
#1533 Re: Pravni fakultet
Meni je presmiješno kada neko kaže " možeš ispite spremiti za 2,3.dana učenja " :S
Možeš, ako 2,3 dana pišeš džonove ili pripremaš bubicu plus da imaš sreće da te ne ufate ili da te potrefe pitanja sa džonova :/
Kažu Bolonjcima lakše
Jeste, vraga.
Ajde, skontajte samo malo, nas je bilo 500. upisano, zamisli kako izgleda prva parcijala
Koliko oni samo grupa moraju da naprave, meni su se na ispitu pojavljivala pitanja iz fus nota doslovno. Ne znaju šta da stave od pitanja više, moraju biti različita :/ POgotovo glupa Država, ispit od 80.strana, dođu ti pitanja iz "dodatne literature"
Lagano, pravooo
Zatim, profesori su tu, bar sada po Bolonji, da ispredaju i zdravo
Grebo voli da ti to svojim riječima, ali napiši ti na ispitu Banoviću ili Izmirliji svojim riječima pa ćeš dobiti 1.bod za pitanje koje nosi 5.bodova 
Asistenti su glavni povodom ocijenjivanja i svega toga
Bajro je dobar ako znaš s njim, recimo ja sam mu bila na svim predavanjima, položila prvu parcijalu i rekao da možemo usmeno izaći 2. ko hoće, s tim da će pitati jedno pitanje iz 1.parcijale
Iz generacije nas pojavilo se na usmenom sedmero
Normalno, pojavilo se sedam studenata koje on više zna s predavanja s obzirom da se iščisti to s vremenom, dolaze pravo slabo raja na predavanja.
I fino, reče nam, birajte prvo pitanje sebi, postavio još 2,3 kratka pitanja i gotovo
Kod Durmiševića je najgori asistent, jbt kod njega napamet moraš naučiti sve da dobiješ dobru ocijenu, zakida na glupostima :/ Ja sam iz oba predmeta deset kod njega ali sam ih pjevala, doslovno. Znam curu kojoj je skinuo 5.bodova jer ne konstruiše rečenice fino, a jednoj zbog rukopisa
Haha
Lučić, kod njega radi esej, zadaću, izađi na test i na prvoj parcijali dobiješ lagana pitanja
Ja sam usmeno išla, sada je to ukinuto. Naučiš i ne možeš pasti. Rim uopšte nije težak, čak je meni bio najdraži i najzanimljiviji predmet na prvoj godini.
Sociologija i Metodologija su me raskućile :/ Meni ondje ništa nije bilo jasno ali sam jedva nekako spremila nakon silnog mučenja sa milijun knjiga
Spremaš sociologiju iz 3,4 knjige, Metodologiju isto tako. Ta dva predmeta su neuporedivo teža od Rima ali je raja masovno prepisivala to
A to možeš tako lako položiti ako te asistentica zapamti, radiš joj eseje, javljaš se na vježbama, ona pamti imena, kasnije kad ocijenjuje ispit, samo vidi ime i upiše ocijenu xD Najjača je!
Komparativna Pravna Historija, mrtav predmet! Predmet koji je strašno zanimljiv ali ga profesor i asistenti svojim izlaganjima doslovno ukipe, umrtve. Fuj! Plus je sav nekako spetljan, smoriš se dok kompariraš pravne sisteme od Drevnog Egipta, Rima do današnje Francuske, Britanije i SAD-a -.- Mislim da bi taj predmet profesor i asistenti malo trebali "osvježiti".
A ass. Halapić...oj, isfrustrirani kreten. Ne kontam, koja je poenta kada braniš seminarski rad i on te pita " jesi gledala sinoć film na novoj tv u 20.h " ti kažeš nisam on " uredu kolegice, 13.bodova " a esej nosi 20 :s Nije mi jasan nikako
Nego raja ne uči, mrsko im, uzimaju neke skripte, neke papire, nešto :S Ne znam kako išta iz onoga skontaju xD Meni ondje ništa nije jasno. Nema nauke bez knjige
Sjedni i nauči.
Sve u svemu, pravo je lagano ako voliš to i imaš volje da se mučiš a ja se iskreno divim ljudima koji studiraju pravo onako, ničim izazvano, jer ne znaju šta će od sebe. Ja ne bi mogla :/
Možeš, ako 2,3 dana pišeš džonove ili pripremaš bubicu plus da imaš sreće da te ne ufate ili da te potrefe pitanja sa džonova :/
Kažu Bolonjcima lakše
Ajde, skontajte samo malo, nas je bilo 500. upisano, zamisli kako izgleda prva parcijala
Lagano, pravooo
Zatim, profesori su tu, bar sada po Bolonji, da ispredaju i zdravo
Bajro je dobar ako znaš s njim, recimo ja sam mu bila na svim predavanjima, položila prvu parcijalu i rekao da možemo usmeno izaći 2. ko hoće, s tim da će pitati jedno pitanje iz 1.parcijale
I fino, reče nam, birajte prvo pitanje sebi, postavio još 2,3 kratka pitanja i gotovo
Kod Durmiševića je najgori asistent, jbt kod njega napamet moraš naučiti sve da dobiješ dobru ocijenu, zakida na glupostima :/ Ja sam iz oba predmeta deset kod njega ali sam ih pjevala, doslovno. Znam curu kojoj je skinuo 5.bodova jer ne konstruiše rečenice fino, a jednoj zbog rukopisa
Lučić, kod njega radi esej, zadaću, izađi na test i na prvoj parcijali dobiješ lagana pitanja
Sociologija i Metodologija su me raskućile :/ Meni ondje ništa nije bilo jasno ali sam jedva nekako spremila nakon silnog mučenja sa milijun knjiga
A to možeš tako lako položiti ako te asistentica zapamti, radiš joj eseje, javljaš se na vježbama, ona pamti imena, kasnije kad ocijenjuje ispit, samo vidi ime i upiše ocijenu xD Najjača je!
Komparativna Pravna Historija, mrtav predmet! Predmet koji je strašno zanimljiv ali ga profesor i asistenti svojim izlaganjima doslovno ukipe, umrtve. Fuj! Plus je sav nekako spetljan, smoriš se dok kompariraš pravne sisteme od Drevnog Egipta, Rima do današnje Francuske, Britanije i SAD-a -.- Mislim da bi taj predmet profesor i asistenti malo trebali "osvježiti".
A ass. Halapić...oj, isfrustrirani kreten. Ne kontam, koja je poenta kada braniš seminarski rad i on te pita " jesi gledala sinoć film na novoj tv u 20.h " ti kažeš nisam on " uredu kolegice, 13.bodova " a esej nosi 20 :s Nije mi jasan nikako
Nego raja ne uči, mrsko im, uzimaju neke skripte, neke papire, nešto :S Ne znam kako išta iz onoga skontaju xD Meni ondje ništa nije jasno. Nema nauke bez knjige
Sve u svemu, pravo je lagano ako voliš to i imaš volje da se mučiš a ja se iskreno divim ljudima koji studiraju pravo onako, ničim izazvano, jer ne znaju šta će od sebe. Ja ne bi mogla :/
- Lakat Jebić
#1534 Re: Pravni fakultet
ma meni je halapic gigant s tim pitanjimaarageta wrote:Meni je presmiješno kada neko kaže " možeš ispite spremiti za 2,3.dana učenja " :S
Kažu Bolonjcima lakšeJeste, vraga.
Ajde, skontajte samo malo, nas je bilo 500. upisano, zamisli kako izgleda prva parcijalaKoliko oni samo grupa moraju da naprave, meni su se na ispitu pojavljivala pitanja iz fus nota doslovno. Ne znaju šta da stave od pitanja više, moraju biti različita :/ POgotovo glupa Država, ispit od 80.strana, dođu ti pitanja iz "dodatne literature"
![]()
Lagano, pravooo
Zatim, profesori su tu, bar sada po Bolonji, da ispredaju i zdravoGrebo voli da ti to svojim riječima, ali napiši ti na ispitu Banoviću ili Izmirliji svojim riječima pa ćeš dobiti 1.bod za pitanje koje nosi 5.bodova
Bajro je dobar ako znaš s njim, recimo ja sam mu bila na svim predavanjima, položila prvu parcijalu i rekao da možemo usmeno izaći 2. ko hoće, s tim da će pitati jedno pitanje iz 1.parcijaleIz generacije nas pojavilo se na usmenom sedmero
Normalno, pojavilo se sedam studenata koje on više zna s predavanja s obzirom da se iščisti to s vremenom, dolaze pravo slabo raja na predavanja.
I fino, reče nam, birajte prvo pitanje sebi, postavio još 2,3 kratka pitanja i gotovo![]()
Kod Durmiševića je najgori asistent, jbt kod njega napamet moraš naučiti sve da dobiješ dobru ocijenu, zakida na glupostima :/ Ja sam iz oba predmeta deset kod njega ali sam ih pjevala, doslovno. Znam curu kojoj je skinuo 5.bodova jer ne konstruiše rečenice fino, a jednoj zbog rukopisaHaha
Lučić, kod njega radi esej, zadaću, izađi na test i na prvoj parcijali dobiješ lagana pitanjaJa sam usmeno išla, sada je to ukinuto. Naučiš i ne možeš pasti. Rim uopšte nije težak, čak je meni bio najdraži i najzanimljiviji predmet na prvoj godini.
Sociologija i Metodologija su me raskućile :/ Meni ondje ništa nije bilo jasno ali sam jedva nekako spremila nakon silnog mučenja sa milijun knjigaSpremaš sociologiju iz 3,4 knjige, Metodologiju isto tako. Ta dva predmeta su neuporedivo teža od Rima ali je raja masovno prepisivala to
![]()
Nego raja ne uči, mrsko im, uzimaju neke skripte, neke papire, nešto :S Ne znam kako išta iz onoga skontaju xD Meni ondje ništa nije jasno. Nema nauke bez knjigeSjedni i nauči.
- bjelic
#1535 Re: Pravni fakultet
e pa za informaciju nema još spiska.bjelic wrote:da li je mozda izasao spisak za II ciklus
-
_emma_
#1536 Re: Pravni fakultet
Lakat Jebić wrote:ma meni je halapic gigant s tim pitanjimaarageta wrote:Meni je presmiješno kada neko kaže " možeš ispite spremiti za 2,3.dana učenja " :S
Kažu Bolonjcima lakšeJeste, vraga.
Ajde, skontajte samo malo, nas je bilo 500. upisano, zamisli kako izgleda prva parcijalaKoliko oni samo grupa moraju da naprave, meni su se na ispitu pojavljivala pitanja iz fus nota doslovno. Ne znaju šta da stave od pitanja više, moraju biti različita :/ POgotovo glupa Država, ispit od 80.strana, dođu ti pitanja iz "dodatne literature"
![]()
Lagano, pravooo
Zatim, profesori su tu, bar sada po Bolonji, da ispredaju i zdravoGrebo voli da ti to svojim riječima, ali napiši ti na ispitu Banoviću ili Izmirliji svojim riječima pa ćeš dobiti 1.bod za pitanje koje nosi 5.bodova
Bajro je dobar ako znaš s njim, recimo ja sam mu bila na svim predavanjima, položila prvu parcijalu i rekao da možemo usmeno izaći 2. ko hoće, s tim da će pitati jedno pitanje iz 1.parcijaleIz generacije nas pojavilo se na usmenom sedmero
I fino, reče nam, birajte prvo pitanje sebi, postavio još 2,3 kratka pitanja i gotovo![]()
Kod Durmiševića je najgori asistent, jbt kod njega napamet moraš naučiti sve da dobiješ dobru ocijenu, zakida na glupostima :/ Ja sam iz oba predmeta deset kod njega ali sam ih pjevala, doslovno. Znam curu kojoj je skinuo 5.bodova jer ne konstruiše rečenice fino, a jednoj zbog rukopisaHaha
Lučić, kod njega radi esej, zadaću, izađi na test i na prvoj parcijali dobiješ lagana pitanjaJa sam usmeno išla, sada je to ukinuto. Naučiš i ne možeš pasti. Rim uopšte nije težak, čak je meni bio najdraži i najzanimljiviji predmet na prvoj godini.
Sociologija i Metodologija su me raskućile :/ Meni ondje ništa nije bilo jasno ali sam jedva nekako spremila nakon silnog mučenja sa milijun knjigaSpremaš sociologiju iz 3,4 knjige, Metodologiju isto tako. Ta dva predmeta su neuporedivo teža od Rima ali je raja masovno prepisivala to
![]()
Nego raja ne uči, mrsko im, uzimaju neke skripte, neke papire, nešto :S Ne znam kako išta iz onoga skontaju xD Meni ondje ništa nije jasno. Nema nauke bez knjigeSjedni i nauči.
Sve u svemu, pravo je lagano ako voliš to i imaš volje da se mučiš a ja se iskreno divim ljudima koji studiraju pravo onako, ničim izazvano, jer ne znaju šta će od sebe. Ja ne bi mogla :/![]()
![]()
ne znam jesil upratila, al on to svako, na izgled debilno, pitanje uveze sa temom
Prva osoba koja me ohrabrila sto se tice fax-a
- Lakat Jebić
#1537 Re: Pravni fakultet
pravo tesko? vala srednja zalost... nije da je lahko, a sad tesko, ako mislis lezat i polagat ispite, jest. al onda upisi politicke 
-
nuki_cika
#1538 Re: Pravni fakultet
Ovo vezano za prvu godinu što je kolegica opisala je sve na mjestu.Prva godina je i meni licno bezveze,ali druga je puno teža.
Uvod u građansko pravo-po meni dosadan predmet zbog misite.Čovjeku treba megafon kad prica i to da sjediš 2 metra od njega da bi ga mogao cuti o cemu prica.Prošle godine na pocetku Meliha predavala i zaista je zanimljivo bilo slušati,i onda je došao Misita u novembru i prva lekcija koju je predavao je "kodifikacija građanskog prava".Od toliko lekcija on uzme najdosadniju.Da bi se položio ovaj predmet po mom mišljenju potrebno je ici na vježbe kod darije i pratiti zadatke,a istovremeno nabubati knjigu napamet.
Brcno pravo-Hmmm,ovaj kao i roditeljsko i starateljsko pravo je lutrija hoceš li položiti ili ne.Ja znam neke odlicne studente koji su po 4 ili 5 puta izlazili ovaj predmet.Materija samih predmeta je smiješna,ali meni nikad neće biti jasan kriterij kod uđejne.Uradiš sve maltene tacno i padneš.
Iz bracnog je potrebno nauciti onih 15 tak stranica "porodicnog zakona"i jednom dobro procitati knjigu i može se položiti.
Roditeljsko-slicno kao i sa bracnim,nemaš pojma kako te obori,niti kako ti oduzme bodove.Nauciti onu skriptu od 50 tak strana napamet i mislim da nema problema za položiti
Nasljedno-mnogi govore da je ovo bezveze predmet,ali ja se baš i ne bi složio sa takvim konstatacijama.Meliha je po meni najbolji predavac na pravnom fakultetu i žena zaista puno zna,i zanimljiva su joj predavanja,ali mislim da nekad pretjruje sa svojim testovima,što ovaj predmet i cini jedan od najtežih na drugoj godini.
Dođe i kaže ima će te test sa zaokruživanjem i zadactkom i svi "e super zaokruživanja",super al šipak,a onda kad dođeš na ispit i pogledaš test,i naravno izgubiš se.Od 8 pomuđenih odgovora na zaokruživanje svih 8 ti se cini tacno i na sreću zaokružuješ.
Recept za položiti ovaj predmet-NA PREDAVANJA OBAVEZNO IĆI I BITI ŠTO VIŠE AKTIVAN,VJEŽBATI ZADATKE I PRATITI DOBRO SVE ŠTO ONA PRIČA,JER UPRAVO 80 POSTO ONOGA ŠTO ISPRIČA BUDE NA ISPITU.
Stvarno-Najzanimljiviji predmet na drugoj godini,predavanja također zanimljiva,ali ispit...hmmm,ispit je zajban,naročito pismeno(tako pričaju)pošto sam ja usmeno izlazio,ali sam se zajbao što sam samo nekoliko puta otišao na predavnja,zbog obaveza nisam mogao više.Nisam imao apsolutno nikakvih bodova.Uzeo neku skriptu u hska od 40 strana nabubao ama baš sve napamet,dopunio nekim tezama sa predavnja i položio.
Krivično-Kod petrovica bezveze,kod tomica isto bezveze ako se nauci.Smo što tomić nekad izgubi živce...
Ustavo-Ovo ne bi bio dosadan i naporan predmet,ali ga duvnjak takvim napravi.Mogu 5 predmeta još položiti dok ne završim sa njegovim.Nekad ima cudan kriterij,nekog pusti,a odma se vidi da nije naucio dobro,a nekog pusti da prica,i prica i onda mu postavi pod pitanje,ne zna odgovoriti i obori ga.Obavezno prve dvije glave treba uciti po knjizi iz 98,a ostalo po skripti se može položiti.Ne toliko težak predmet,ali te iscrpi.
Politicki sistemi.Ovo je meni predavao duraković.Dođeš na predavnja,sjediš ko budala pola sata,sat i vidiš nema ga i odeš kuci.Vrlo nekorektan odnos je imao.Valjda je sad bolje.Ovo sam položio po njegovoj skripti,ali mislim da se više ona ne koristi
Eto,to bi bilo to.Ima predmeta gdje baš moraš klikere ukljuciti kao što je stvarno,nasljedno i uvod u građansko,a ima predmeta gdje moraš skoro sve napamet nabubati kao što je ustavno.
Svaki predmet sa druge se može položiti iz skripte,ali kod nas studenti grijše kad uce iz skripte zbog toga što dosta lekcija preskacu ili ne nauce dobro.Iz skripte se mora sve nauciti.Najgluplja pitanja su mi tipa"a šta najčešće pita,koje lekcije ne treba uciti itd".Svi ovi predmeti se mogu položiti iz prve ako se uci redovno,ama baš svi.
Eto je to.
Uvod u građansko pravo-po meni dosadan predmet zbog misite.Čovjeku treba megafon kad prica i to da sjediš 2 metra od njega da bi ga mogao cuti o cemu prica.Prošle godine na pocetku Meliha predavala i zaista je zanimljivo bilo slušati,i onda je došao Misita u novembru i prva lekcija koju je predavao je "kodifikacija građanskog prava".Od toliko lekcija on uzme najdosadniju.Da bi se položio ovaj predmet po mom mišljenju potrebno je ici na vježbe kod darije i pratiti zadatke,a istovremeno nabubati knjigu napamet.
Brcno pravo-Hmmm,ovaj kao i roditeljsko i starateljsko pravo je lutrija hoceš li položiti ili ne.Ja znam neke odlicne studente koji su po 4 ili 5 puta izlazili ovaj predmet.Materija samih predmeta je smiješna,ali meni nikad neće biti jasan kriterij kod uđejne.Uradiš sve maltene tacno i padneš.
Iz bracnog je potrebno nauciti onih 15 tak stranica "porodicnog zakona"i jednom dobro procitati knjigu i može se položiti.
Roditeljsko-slicno kao i sa bracnim,nemaš pojma kako te obori,niti kako ti oduzme bodove.Nauciti onu skriptu od 50 tak strana napamet i mislim da nema problema za položiti
Nasljedno-mnogi govore da je ovo bezveze predmet,ali ja se baš i ne bi složio sa takvim konstatacijama.Meliha je po meni najbolji predavac na pravnom fakultetu i žena zaista puno zna,i zanimljiva su joj predavanja,ali mislim da nekad pretjruje sa svojim testovima,što ovaj predmet i cini jedan od najtežih na drugoj godini.
Dođe i kaže ima će te test sa zaokruživanjem i zadactkom i svi "e super zaokruživanja",super al šipak,a onda kad dođeš na ispit i pogledaš test,i naravno izgubiš se.Od 8 pomuđenih odgovora na zaokruživanje svih 8 ti se cini tacno i na sreću zaokružuješ.
Recept za položiti ovaj predmet-NA PREDAVANJA OBAVEZNO IĆI I BITI ŠTO VIŠE AKTIVAN,VJEŽBATI ZADATKE I PRATITI DOBRO SVE ŠTO ONA PRIČA,JER UPRAVO 80 POSTO ONOGA ŠTO ISPRIČA BUDE NA ISPITU.
Stvarno-Najzanimljiviji predmet na drugoj godini,predavanja također zanimljiva,ali ispit...hmmm,ispit je zajban,naročito pismeno(tako pričaju)pošto sam ja usmeno izlazio,ali sam se zajbao što sam samo nekoliko puta otišao na predavnja,zbog obaveza nisam mogao više.Nisam imao apsolutno nikakvih bodova.Uzeo neku skriptu u hska od 40 strana nabubao ama baš sve napamet,dopunio nekim tezama sa predavnja i položio.
Krivično-Kod petrovica bezveze,kod tomica isto bezveze ako se nauci.Smo što tomić nekad izgubi živce...
Ustavo-Ovo ne bi bio dosadan i naporan predmet,ali ga duvnjak takvim napravi.Mogu 5 predmeta još položiti dok ne završim sa njegovim.Nekad ima cudan kriterij,nekog pusti,a odma se vidi da nije naucio dobro,a nekog pusti da prica,i prica i onda mu postavi pod pitanje,ne zna odgovoriti i obori ga.Obavezno prve dvije glave treba uciti po knjizi iz 98,a ostalo po skripti se može položiti.Ne toliko težak predmet,ali te iscrpi.
Politicki sistemi.Ovo je meni predavao duraković.Dođeš na predavnja,sjediš ko budala pola sata,sat i vidiš nema ga i odeš kuci.Vrlo nekorektan odnos je imao.Valjda je sad bolje.Ovo sam položio po njegovoj skripti,ali mislim da se više ona ne koristi
Eto,to bi bilo to.Ima predmeta gdje baš moraš klikere ukljuciti kao što je stvarno,nasljedno i uvod u građansko,a ima predmeta gdje moraš skoro sve napamet nabubati kao što je ustavno.
Svaki predmet sa druge se može položiti iz skripte,ali kod nas studenti grijše kad uce iz skripte zbog toga što dosta lekcija preskacu ili ne nauce dobro.Iz skripte se mora sve nauciti.Najgluplja pitanja su mi tipa"a šta najčešće pita,koje lekcije ne treba uciti itd".Svi ovi predmeti se mogu položiti iz prve ako se uci redovno,ama baš svi.
Eto je to.
-
Eborg
#1539 Re: Pravni fakultet
Ja bih svim budućim studentima preporučio da izbjegavaju skripte. Po mom mišljenju, mnogo je teže pravne predmete učiti iz skripte jer se u pravilu nadovezuju jedan na drugi i međusobno isprepliću. "Uštedi" se možda 2-3 dana na skripti ali tu su samo nabacane činjenice i moraju se fakat bubati te je tako neuporedivo teže. Kad čovjek čita knjigu onda sve to ide mnogo lakše, može se čitati lagano i kontinuirano. Imaju uvodi, primjeri, historijski razvoj, fusnote sa dodatnim objašnjenjima pa se sve fino uklopi. Makar ono pola sata pred spavanje malo vijuge uključiti i pročitati nekoliko strana. Mislim da je bolje to nego se drogirati skriptom 10 dana ono baš sve napamet.
Mogu shvatiti učenje Krivičnog I i II iz skripte ali ostale predmete baš i ne.
- 2407
#1540 Re: Pravni fakultet
Svako ima svoje metode ucenja. Neko uci kontinuirano cijele godine, a neko samo pred ispite. Posto spadam u ovu drugu kategoriju onda skripte itekako dobro dodju. Sve sto se moglo uciti iz skripti sam naucio iz skripti i polagao sam to bez problema.Eborg wrote:Ja bih svim budućim studentima preporučio da izbjegavaju skripte. Po mom mišljenju, mnogo je teže pravne predmete učiti iz skripte jer se u pravilu nadovezuju jedan na drugi i međusobno isprepliću. "Uštedi" se možda 2-3 dana na skripti ali tu su samo nabacane činjenice i moraju se fakat bubati te je tako neuporedivo teže. Kad čovjek čita knjigu onda sve to ide mnogo lakše, može se čitati lagano i kontinuirano. Imaju uvodi, primjeri, historijski razvoj, fusnote sa dodatnim objašnjenjima pa se sve fino uklopi. Makar ono pola sata pred spavanje malo vijuge uključiti i pročitati nekoliko strana. Mislim da je bolje to nego se drogirati skriptom 10 dana ono baš sve napamet.![]()
Par razloga pro skripti:
-alternativa za premanje isipta
-puno su jeftinije
-kraci je period vremena da bi se spremio ispit
-veca motivisanost za spremanje ispita
Contra:
-neke skripte su jako lose uradjene(ali se i iz njih moze poloziti sipit)
-ne mogu se svi ispiti spremati po njima
To je to uglavnom. Svako ce pronaci ono sto njemu odgovara.
Ostalo sto se tice prava, samo vjerujte sebi i ne obazirite se previse na bapske price kojih ima mnogo i koje kruze po fakultetu(posebno medju brucosima) tipa: ne moze se poloziti bez stele, ne moze se poloziti nikako, ne moze se poloziti iz prve itd. itd.
Pravo nije uopste tesko, samo naprijed ako ste vec odabrali ovaj fakultet
- Zena_drugog_sistema
#1541 Re: Pravni fakultet
[/quote]Ostalo sto se tice prava, samo vjerujte sebi i ne obazirite se previse na bapske price kojih ima mnogo i koje kruze po fakultetu(posebno medju brucosima) tipa: ne moze se poloziti bez stele, ne moze se poloziti nikako, ne moze se poloziti iz prve itd. itd.
[/quote]
Potpisujem aposlutno
Tolike gluposti znaju kruzis medju studentima..samo me zanima ko ih izmlisli..Dobro je Durm rekao da ce jedne godine pricati kako je Rim ukinut jer je pretezak ili da je Lucic umro..i da ce se naci budale koje ce povjerovat u ti

Potpisujem aposlutno
Tolike gluposti znaju kruzis medju studentima..samo me zanima ko ih izmlisli..Dobro je Durm rekao da ce jedne godine pricati kako je Rim ukinut jer je pretezak ili da je Lucic umro..i da ce se naci budale koje ce povjerovat u ti
- JThomas
#1542 Re: Pravni fakultet
idite na predavanja, idite na vježbe, učite REDOVNO umjesto kampanjski, i SVAKI ispit ćete položiti bez štele. i nemojte ići onom našom inercijom "ne valja se s rogatim bosti", nego ako smatrate da ste oštećeni, žalite se, sljedeći put će vas pustiti ako ništa da mu ne bi opet dolazili na uvid u rad.
nemojte me krivo shvatiti, ne kažem ja da štela nema, ne d'o bog...
ali onaj ko dobro i pametno radi će sve položiti i bez njih.
nemojte me krivo shvatiti, ne kažem ja da štela nema, ne d'o bog...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1543 Re: Pravni fakultet
JThomas wrote:idite na predavanja, idite na vježbe, učite REDOVNO umjesto kampanjski, i SVAKI ispit ćete položiti bez štele. i nemojte ići onom našom inercijom "ne valja se s rogatim bosti", nego ako smatrate da ste oštećeni, žalite se, sljedeći put će vas pustiti ako ništa da mu ne bi opet dolazili na uvid u rad.
nemojte me krivo shvatiti, ne kažem ja da štela nema, ne d'o bog...ali onaj ko dobro i pametno radi će sve položiti i bez njih.
sve istina
-
samosvoja
#1544 Re: Pravni fakultet
Svaki dan zovem studentsku po nekoliko puta i niko mi se ne javlja.
Da li neko od vas zna kada pocinju predavanja za prvu godinu i kada se mogu uzeti indexi ??
Unaprijed hvala!
Da li neko od vas zna kada pocinju predavanja za prvu godinu i kada se mogu uzeti indexi ??
Unaprijed hvala!
-
Penelope23
#1545 Re: Pravni fakultet
I ja sam tek upisala prvu godinu. koliko znam predavanja pocinju sljedeci ponedjeljak.. moze li mi iko reci gdje mogu vidjeti raspored predavanja?? na stranici fakulteta nema nista://
- Zena_drugog_sistema
#1546 Re: Pravni fakultet
predavnja vam pocinju 20 tog koliko sam ja upucena..raspored bi trebao na fax izaci..ne brinite ako izadje tacno 20 tog ..normalno je to...a za sve ostale informacije idite na www.bh-pravnici.com tamo mozete naci dosta korisnih informacija..

- Irm@
#1547 Re: Pravni fakultet
a kad nama ostalima pocinju predavanja - pretpostavljam poslije izbora (ispravite me ako grijesim) i otkad dokad je upis
hvala
hvala
- Zena_drugog_sistema
#1548 Re: Pravni fakultet
nama ostalim upis pocinje 15.09 i traje oko mjesec...a predavanja su negdje oko 5.oktobra..to sam na BH pravnicima vidjela

- nellington
#1549 Re: Pravni fakultet
Kod nas na fakultetu su izvukli sve slike iz ISSS baze - koje su čuvane na javno dostupnom dijelu servera - samo da pokažu koliko je lame napravljeno sve ovo - ISSS je očajno loš sistem, ali to nikog nije izgleda briga - može im se, hoće im se - a nemaju ni konkurencije - tačnije, konkurencija nije dozvoljena.
-
Eborg
#1550 Re: Pravni fakultet
Već sam govorio o tome i grozno je da se to koristi. Trebali bi mi, ako ništa onda kao studenti prava, malo sjesti i prostudirati zakon koji se tiče zaštite podataka i fino malo "priprijetiti".