McDonald's u Sarajevu???

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1526 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Toto »

jOFLA wrote:
krompir kojeg oni nazivaju russet, a kojeg je puna Bosna, taj russet krompir koji se od svih sorti krompira u BiH najviše uzgaja.
Naš uobičajeni, sveprisutan stari krompir smeđe kore <--- nazivaju ga russet.
Jedini razlog zbog kojeg bi se ja veselio dolasku McD u BiH je upravo taj "bosanski" krompir kako ga ti zoves.
McD je multimilijarderska industrija i kada bi BiH poljoprivrednici uzgajali bar 5 % krompira kojeg McD prodaje na evropskom kontinetu BiH bi bila bogata zemlja.

Ja sam ubjedjenj da ce McD u BiH prije dovesti bosanske krompirdzjije nego sto ce ga otjerat cevabdzije.

da budemo krajnje posteni: ovo sto ti zoves "bosanskim": krompirom i nije bosanski. Krompir kao kultura je dosao sa juzno-americkog kontinenta a ovaj "bosanski" je u stvari russet burbank kojeg je stvorio i patentirao
Luther Burbank, genijalni botanicar, horikulturnjak koji je stvorio oko 800 novin vrsta, sorti, itd.
Image
Bio je naucnik i vizionar. Burbank je shvatio sta ce biti potrebno industriji i razvio je ovu sortu krompira za industijsku upotrebu 1870. Da je bio u pravu potvrdjuje i McD koji ne nekih 70 godina kasnije poceo koristiti uglavnom krompir koji je i nazavan po Burbanku.
Ova vrsta krompira dominira i french fries industriji.

Planinski dio BiH ima izvanredne komparativne prednosti za uzgoj ove verste krompira. Tridest BiH zadruga bi trebale da se udruze i kao razvojni posao investiraju u McD restorane uz poslovni tal sa McD da on od njih kupuje krompir za McD restorane i krug bi se zatvorio. Mozda bi i McD investirao u BiH krompir industriju kada bi BiH imao sposobnih menadzera.
BiH bi u EU mogla da postane ono sto je Idaho u USA. 1.5 miliona Idaho amerikanaca zivi od uzgoja krompira.
Image
A_I_

#1527 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by A_I_ »

Iz ovakvih tvornica dolaze sirovine:

http://www.youtube.com/watch?v=zhlhSQ5z ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=5yBJHX1C ... re=related

Pricam ti pricu o koristenju domacih sirovina samo da dodju na ovo trziste a onda pocnu pricati o losem kvalitetu mesa, neujednacenoj velicini krompira i sl. Njihov dolazak znacio bi i dolazak gmo hrane ala Monsanto na mala vrata jer u Evropi gmo proizvodnja hrane je koliko toliko regulisana i pracena a mi smo divlji zapad tj kanta za svjetski otpad.
sarajevsko_pivo

#1528 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by sarajevsko_pivo »

U Skoplju se za dvije sedmice otvara jos jedan MCD!

Image
manki

#1529 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by manki »

atko wrote:Pa sta i da pocnuu propadati ??? ... neko raspalio rostilj '63 i misli da ce do kraja svemira imat zagarantovan biznis u prcvarnici u koju nije ulozio nista od '63 i da moze lopatom tusit zamrznuto brazilsko i madjarsko meso + NaHCO3 (dobro neko rece to je vise tuzlanski cevap :lol: ) i dizai cijene svake godine ... a kad dodje konkurencija onda ce razbijat izloge i presretat dostavljace i kukati kako treba zastititi domace ... a citav vijek se ponasaju bezobrazno ...
Odlično rečeno, kralju!!!!!!! :lol: :bih:
udrch

#1530 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by udrch »

Jebote!!!
63 stranice, a nigdje ga ni na mapi..
Šta će biti tek kad se otvori :lol:
Edin H.

#1531 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Edin H. »

udrch wrote:Jebote!!!
Ja jedva cekam :D
saso mange

#1532 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by saso mange »

Sto ste se natakarili na MC Donalds, nek ga otvore sta fali? Ja volim tu hranu, iso bih sto cesce (kolko lova dozvoljava).
To sto hoce svoj krompir valjda imaju razlog i pravo.

Prde ljudi koristimo domace a jedino domacu kiselu uzmu :zzzz:
sarajevsko_pivo

#1533 Re: McDonald's u Sarajevu???

saso mange wrote:Sto ste se natakarili na MC Donalds, nek ga otvore sta fali? Ja volim tu hranu, iso bih sto cesce (kolko lova dozvoljava).
To sto hoce svoj krompir valjda imaju razlog i pravo.

Prde ljudi koristimo domace a jedino domacu kiselu uzmu :zzzz:
Cak ni to ne uzmu:)
sarajevsko_pivo

#1534 Re: McDonald's u Sarajevu???

Edin H. wrote:
udrch wrote:Jebote!!!
Ja jedva cekam :D

Cekaj jos 2 godine :) :bih:

Vec gledam kako se svak slika u MCD za facebook:) Sigurno ce MCD u Sarajevu barem u prvoj sedmici imati najveci profit u svi MCD restorana u Europi :)
Silent Hunter

#1535 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Silent Hunter »

Skupo ba u McDonald's u
prije nego sto krenete u Md najedite se dobro kod kuce
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1536 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by ladyblue18 »

sarajevsko_pivo wrote:
Vec gledam kako se svak slika u MCD za facebook:) Sigurno ce MCD u Sarajevu barem u prvoj sedmici imati najveci profit u svi MCD restorana u Europi :)
:lol: i ja mislim...ako kad docekamo. :D
Karabaja

#1537 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Karabaja »

ako ćemo se trovati, trujmo se kvalitetno! živio McDonalds! :D
saso mange

#1538 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by saso mange »

Karabaja wrote:ako ćemo se trovati, trujmo se kvalitetno! živio McDonalds! :D
nek su eto Tale, Melisa i Guru zdravi jarane...
Citavu exkurziju sam zivio na Mc Donaldsu i nista, ovdje pojedem jedan hamburger i ne izlazim 2 dana
Gray

#1539 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Gray »

Da hoće još uz McDonalds otvoriti i Chipotle, e to bi tek bila prava stvar. :D
Karabaja

#1540 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Karabaja »

saso mange wrote:
Karabaja wrote:ako ćemo se trovati, trujmo se kvalitetno! živio McDonalds! :D
nek su eto Tale, Melisa i Guru zdravi jarane...
Citavu exkurziju sam zivio na Mc Donaldsu i nista, ovdje pojedem jedan hamburger i ne izlazim 2 dana
kolega, niste me dobro shvatili :D

ja upravo McDonalds gledam kao najkvalitetniju inačicu najlošije hrane :D
Adriatic

#1541 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Adriatic »

Bože, što li su oni Ameri onako elegantno popunjeni? Zna li iko?
jOFLA

#1542 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/07/2010 14:00, edited 3 times in total.
atko

#1543 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by atko »

Adriatic wrote:Bože, što li su oni Ameri onako elegantno popunjeni? Zna li iko?
Image

fujjjj
:D :-) :shock: :dance:
Haettenschweiler

#1544 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Haettenschweiler »

Ljudi moji okante se Mekdonalsa, pogotovo vi dijasporci koji ga imate na svakom ćošku a nama bi određivali šta da jedemo.
Nakon ikar konzervi, otrovnog mlijeka iz Slovenije, radioaktivnog soka od ribizli iz Slovenije, radioaktivne pšenice iz Ukraine, ulja proizvedenog još u doba Čehoslovačke, 15 godina stare govedine iz Brazila, lijekova isteklog roka,...itd, itd nam jedam Mekdonals vala ne može nikako naudit.
minjonja

#1545 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by minjonja »

Gray wrote:Da hoće još uz McDonalds otvoriti i Chipotle, e to bi tek bila prava stvar. :D

mislis ovaj chipotle? :D
http://www.eatmedaily.com/2009/10/south ... way-video/
Adriatic

#1546 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Adriatic »

jOFLA wrote:
Od svakodnevnog pomfrija i coca cole što je standardno uz svaki McDonalds obrok. Jedi i ti pomfit svaki dan kod svoje kuće napravljen u svojoj fritezi, zalij onolikom čašom coca cole i udebljaćeš se ko i oni. Neće to baš od hamburgera.

Mnogo mjesta u Americi na svakom ćošku prodaju pomfrit i nude coca colu. Da ga ne jedu u MCD jeli bi ga na drugim mjestima. Nije im kriv MCD, već on sami sebi, oni koji se tamo stalno hrane.

Mnogi spominju film "Supersize me", a u filmu vitak čovjek i žena mu fino kažu da redovno dolaze u MCD i jedu razne vrste njihovih hamburgera, ali nikad pomfrit. Ne da nisu debeli, on je čak i vitak.
Također u filmu razgovara sa Parižankom koja kaže imaju u Parizu MCD naravno, ali kaže također da je porcija velikog pomfrija iz pariškog MCD veličine kao američka srednja.

Probaj na sebi, svaki dan za ručak pored enekog mesa (može i ribe) pojedi i veliku porciju pomfrija (iz svoje friteze), zalij coca colom u čaši od pola litre. I tako se hrani svaki dan, najmanje mjesec dana. Bilježi promjene svoje težine.

Od kud kod nas debeli ljudi, a nemamo MCD ? Zna li neko ?
Interesantna teorija: od cole i pomfrita se deblja a od hamburgera ne.
Znači ako želite ostati vitki, krkajte SAMO hamburgere.
Moja konstatacija na debljinu odnosila se na poređenje naše i američke debljine.
Zar niko ne vidi razliku?
BSn

#1547 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by BSn »

Adriatic wrote:
jOFLA wrote:
Od svakodnevnog pomfrija i coca cole što je standardno uz svaki McDonalds obrok. Jedi i ti pomfit svaki dan kod svoje kuće napravljen u svojoj fritezi, zalij onolikom čašom coca cole i udebljaćeš se ko i oni. Neće to baš od hamburgera.

Mnogo mjesta u Americi na svakom ćošku prodaju pomfrit i nude coca colu. Da ga ne jedu u MCD jeli bi ga na drugim mjestima. Nije im kriv MCD, već on sami sebi, oni koji se tamo stalno hrane.

Mnogi spominju film "Supersize me", a u filmu vitak čovjek i žena mu fino kažu da redovno dolaze u MCD i jedu razne vrste njihovih hamburgera, ali nikad pomfrit. Ne da nisu debeli, on je čak i vitak.
Također u filmu razgovara sa Parižankom koja kaže imaju u Parizu MCD naravno, ali kaže također da je porcija velikog pomfrija iz pariškog MCD veličine kao američka srednja.

Probaj na sebi, svaki dan za ručak pored enekog mesa (može i ribe) pojedi i veliku porciju pomfrija (iz svoje friteze), zalij coca colom u čaši od pola litre. I tako se hrani svaki dan, najmanje mjesec dana. Bilježi promjene svoje težine.

Moja konstatacija na debljinu odnosila se na poređenje naše i američke debljine.

U BiH je sve veci trend te "americke" debljine. Imas i medijskih licnosti koje su debele na taj nacin... a nigdje McDonaldsa...

Ko ne zna za granicu i ne razmislja o prehrani, njemu nije potreban McD da se razvali. Ko je opozitan tome, on od McD-a nece udebljati, jer ne postaje se gojazan od McD-a, nego od stila zivota. Ako ces se konstantno prejedati u nekoj sarajevskoj cevabdzinici, a neces bitit fizicki aktivan - biti ces jednako debel, k'o i oni u USA. Nema to veze s McDonaldsom.
saso mange

#1548 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by saso mange »

Adriatic wrote:
jOFLA wrote:

jest, ako izgrade Mc Donalds svi odosmo u debele...
Kristijana

#1549 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Kristijana »

Adriatic wrote:
jOFLA wrote:

Ovo ti je istina. Pomfrit ti je ugljikohidrat s masnocom, dakle velika kalorijska vrijednost. Koka kola je hrpetina secera. Sve to deblja. Meso je protein, a on sam od sebe ne deblja, nego gradi misice. Ljudi koji jedu samo meso i ribu smrsaju, cak i kilu dnevno, to je cuvena Atkins dijeta. Opasna je na dulje staze. Postoje zdravi ugljikohidrati ( integralni hljeb, zitarice, riza, kuhan krompir, povrce, voce ) i nezdravi ( secer, bijelo brasno u kombinaciji s masnocom ). Pavlake, majoneze i puteri su lose masnoce.

A evo ti i moj licni primjer: jednom sam mjesec dva klopala najcesce pomfrit i udebljala se 10 kila ko od sale. Pomfrit je najopasnija hrana, ne samo jer deblja nego holesterol skace do neba, pa ulje iz friteze je kancerogeno jer ga rijetko mijenjaju, itd. Ko voli pomfrit nek ga jede max. jednom mjesecno, malo i przeno u cistom ulju.
Naravno, i crveno meso je stetno ako se pretjera, ali ipak ne deblja kad ga jedes bez popratnih ugljikohidrata.
Ko se cudi sto je debeo a jede pomfrit cim ga izbaci primijetice otapanje sala. :D
Adriatic

#1550 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Adriatic »

Dajte ljudi, lakše malo.
Još će ispasti da se u McD hrane vegetarijanci.
Zna se od čega se sastoje hamburgeri, cheesburgeri i ostalo.
Zaboravili ste dodatke koji idu uz njih.
Locked