Jedini razlog zbog kojeg bi se ja veselio dolasku McD u BiH je upravo taj "bosanski" krompir kako ga ti zoves.jOFLA wrote:
krompir kojeg oni nazivaju russet, a kojeg je puna Bosna, taj russet krompir koji se od svih sorti krompira u BiH najviše uzgaja.
Naš uobičajeni, sveprisutan stari krompir smeđe kore <--- nazivaju ga russet.
McD je multimilijarderska industrija i kada bi BiH poljoprivrednici uzgajali bar 5 % krompira kojeg McD prodaje na evropskom kontinetu BiH bi bila bogata zemlja.
Ja sam ubjedjenj da ce McD u BiH prije dovesti bosanske krompirdzjije nego sto ce ga otjerat cevabdzije.
da budemo krajnje posteni: ovo sto ti zoves "bosanskim": krompirom i nije bosanski. Krompir kao kultura je dosao sa juzno-americkog kontinenta a ovaj "bosanski" je u stvari russet burbank kojeg je stvorio i patentirao
Luther Burbank, genijalni botanicar, horikulturnjak koji je stvorio oko 800 novin vrsta, sorti, itd.
Bio je naucnik i vizionar. Burbank je shvatio sta ce biti potrebno industriji i razvio je ovu sortu krompira za industijsku upotrebu 1870. Da je bio u pravu potvrdjuje i McD koji ne nekih 70 godina kasnije poceo koristiti uglavnom krompir koji je i nazavan po Burbanku.
Ova vrsta krompira dominira i french fries industriji.
Planinski dio BiH ima izvanredne komparativne prednosti za uzgoj ove verste krompira. Tridest BiH zadruga bi trebale da se udruze i kao razvojni posao investiraju u McD restorane uz poslovni tal sa McD da on od njih kupuje krompir za McD restorane i krug bi se zatvorio. Mozda bi i McD investirao u BiH krompir industriju kada bi BiH imao sposobnih menadzera.
BiH bi u EU mogla da postane ono sto je Idaho u USA. 1.5 miliona Idaho amerikanaca zivi od uzgoja krompira.