Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
DobroJutroKolumbo

#1526 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by DobroJutroKolumbo »

http://www.cnn.com
Join Roland Martin for his weekly sound-off segment on CNN.com Live at 11:10 a.m. Wednesday. If you're passionate about politics, he wants to hear from you.
art.martin.cnn.jpg

Roland Martin says Sen. Hillary Clinton will fight hard to keep her rival from reaching 2,026 delegates.

Remember all those wrestling "death matches," during which they talked about guys tearing their opponents' heads off in the ring? We all knew wrestling is fake, but the promotion was awesome, because it always sucked us in.

Lest anyone think the race for the Democratic Party's presidential nomination is going to end peacefully in June, forget about it.

Sen. Hillary Clinton will do anything and everything to win, and the idea that Sen. Barack Obama should give in to her demands to seat the Michigan and Florida delegates is ludicrous. When you're ahead, you don't concede any ground. If the roles were reversed, she would do the same.

This race, regardless of what anyone says, is still airtight. Obama has the lead among superdelegates and has garnered a majority of pledged delegates, but they always can change their allegiance, per Democratic Party rules, and don't think for a second that the Clinton camp doesn't understand that.

Her comments to The Associated Press that she may take this to the convention in August shouldn't be dismissed. I don't think Clinton cares about the party. Last week, CNN's Suzanne Malveaux said a Clinton source told her that their focus is Clinton first and the party second.

The only way Obama can truly focus on the next step is if he does everything to get to 2,026 delegates. If he gets there first, he wins. But Clinton will go to the mat to prevent that from happening.

Everyone talks about her running in 2012 if Obama wins the Democratic nomination but loses the general election, or 2016 if he wins two terms. But nothing is guaranteed. She's 60 years old. This is her best shot at winning, and she'll leave it all on the table to try to get the nomination.

In the past few days, her surrogates, and even Clinton herself, have ramped up the talk about sexism. There is little doubt that she is trying to stir the ire of her female base and push them to demand that she either be the nominee or be given the vice president slot. But it's really about the former rather than the latter.

In Florida on Wednesday, she invoked slavery and the epic civil rights battle against Jim Crow in her quest to count the vote in Florida as-is.

Forget the fact that she once said the states wouldn't matter because they broke the rules.

Forget the fact that many of her supporters on the Democratic National Committee's rules committee supported the stripping of delegates in Michigan and Florida.

And forget the fact that her chief supporter in Michigan, Gov. Jennifer Granholm, a Democrat, signed the bill into law that allowed the state to move up its primary.

Clinton and her supporters now discount all of that and act as if they were always champions of the "disenfranchised" voters in Florida and Michigan. But they weren't. And the record is clear. Only when it became apparent that she needed the states' delegates to close the gap with Obama did she change her tune. She said one thing in Iowa and New Hampshire and now is saying something else.

The Clintonites don't want any compromises in Michigan and Florida. They want the results to stay the same, even though Obama's name wasn't on the ballot in Michigan and all candidates signed an agreement not to campaign in those two states.

But The Wall Street Journal and other media outlets say the Clinton camp doesn't care. Her biggest backer, former President Clinton, is telling her to stay in it until the end, hoping to persuade superdelegates to switch and give her the nomination.

The DNC rules committee will meet May 31. Expect a bloodbath. Trust me; there will be nothing nice about that meeting.

The Obama camp better not let its guard down. The Clinton camp is gearing up for a protracted battle. Folks, this is for all the marbles, and feelings -- and party -- be damned.

Only one thing is certain: If this battle goes to Denver, the Democrats might as well dump those inauguration tickets on eBay, because supporters of Sen. John McCain will need them.

Hehehehehe odlican tekst... Ludaca, napad munjom , clinta clinta clintachu... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
omar little

#1527 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by omar little »

stranacc wrote:Yebat ce nas sve obama ako ga izaberu.
On meni lici na SDA .... SDS ..HDZ...
On ce k nesto promijeniti?
Kako? Sta?
donijet ce demokratiju kao i sda.
Pa za njega glasa 100 % crnaca i ovi napuseni omladinci koji nemaju dvije ciste o politici. yebi ga on ce promijeniti washington pretvorit ce ga u orladno , sta li?
i josh se narod lozi!?>> subhanala

Vidi se da si upucen u materiju, i s nestrpljenjem cekam tvoj iduci smislen i argumentima potkovan post.

U medjuvremenu da te pitam, za McCain i Hillary glasaju skoro pa 100% bijelci i, u republikanskom slucaju, religiozni fanatici i ludjaci koji nemaju dvije ciste o politici. I sta sad?

Pozz i javi nam se opet :D
jeza u ledja

#1528 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

Ovaj vikend se u Washinhgtonu sastaje komisija Demokratske stranke koja treba razrijesiti problem na Floridi i Michiganu. Vec se ocekuje ogroman broj pristalica dva tabora ispred hotela. Hillaryine pristalice zastupaju misljenje da se svi delegati trebaju brojatim sto ukljucuje 100% boba iz Michigana za nju i 0% boba za Obamu. :roll: Te sa Floride da se prizna glasanje onako kako je bilo (50% i nesto boba za Clinton, 35% za Obamu). Komisija je vec izjavila da se to sigurno nece desiti, i vjerovatno ce se brojati tek pola od ovih glasova. U Michiganu na listicu je bila jedino Clinton, ali je 40% i nesto ljudi glasalo 'uncomitted', iako je ocigledno da su to glasovi vecinom za Obamu ovi iz Clintoninog tabora tvrde da to ne mora biti tako.
Komplikovano.

Uglavnom, trazice se neki kompromis. Fazon je u tome sto oba tabora mogu da se zale na odluku, a zalba se moze rijesiti tek na konvenciji u augustu, sto bi znacilo haos, a i ogroman udar na sanse Demokrata na izborima protiv McCaina. Postoje neke naznake da je Hilka spremna upravo na to.
No, svejedno, sve i da ova komisija u subotu odluci dodjeliti bobe po najboljem mogucem scenariju za Hilku, opet ona nece izbiti ispred Obame. Ali ovako ona ima sanse da ako nagovori vise superdelegata da uz pomoc njih pobjedi, sto bi znacilo da su superdelegati odlucili umjesto biraca. Argument Clintonove je da je ona osvojila vise konkretnih glasova od Obame, sto je, zbog razlicitog nacina glasanja po drzavama nemoguce izracunati, ali i pored toga sve kombinacije, osim one u kojoj bi Obama dobio u Michiganu 0 glasova (sto je u realnosti daleko od istine naravno) i osim one u kojoj bi se racunao Portoriko (koji nije dio Amerike, ali eto glasaju u prajmariz reda radi), dakle sve ostale kombinacije koje nisu u domenu naucne fantastike daju Obami vecinu i u popularnom broju glasova.
Medjutim, Clintonovi izgleda ocekuju da ce nevjerovatnim spletom sretnih okolnosti uspjeti postati kandidati i onda jos pobjediti u novembru. I sto je najgore, huskaju svoje glasace...pardon glasaCICE u jedno paranoicno stanje gdje misle da svi rade samo da ne bi zena pobjedila.

I tako ce u subotu skupit se hiljade protestanata pred hotelom, dok unutra glavesine odlucuju sudbinu nominacije u svojoj stranci i kandidata na predsjednickim izborima. Ocekujte haos. :-x
Last edited by jeza u ledja on 28/05/2008 23:45, edited 1 time in total.
ahuseino

#1529 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

Ma sad mi se chini ja bih radije glasao za deduku nego za nju :roll: .

... ali ne bi smjeo, trebao... :-?
stranacc

#1530 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stranacc »

Yebo te
covjek ima 10 dana radnog iskustva.
Obecava sve zivo i mrtvo...NE REALNO
On ce ovo on ce ono ..sta ce ba on?
Ko njega pita sta ce?
A dize ovoj omladini laznu nadu u nebesa......

eto vi koji se lozite na njega de mi kazite sta ocekujete od njega?
Sta bi to on trebao uraditi?
Zaustaviti rat?
Ma u rcuku ... kome treba da rat stane?
Lakse im je sve slomiti na strani , nego cekati da im rat dodje na vrata.
Jednom ce i sebe slomiti ...ali takva je historija ... budes i prodjesh.
Popravit ce ekonomiju... hoce 7 puta je bio menadzer godine.
Ma frajer je ziva napala... a da je bijelac svi bi mu se smijali.
Neg` eto zatrefio se `pametan` crnac i svi zinuli....
Njega su mediji napravili ozbiljnim kandidatom..... bez navijackih medija on bi bio nula.( ne zato sto to hilka kaze, ona je svakako truba ..ali s njom bi dobili dvoje u paketu).
Na zalost ove godine se nema sta izabrati za predcednika :(
walkabout

#1531 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by walkabout »

Nakon duzeg vremena, Kemica zvao. Okahren.

“Sta je bilo, Kemice?”

“Izgubijo sam.”

“Sta si izgubio?”

“Kako sta – pa izbore, zar neznash. Imali mi izbore u mahali I jati izgubim uzanjem minutu.”

“Od kog izgubi Kemice”

“Od onoga shupka Nurke, mozhsh mislit. Jes da je tacno da ja najnacitaniji u selu otkako je zavrsijo skolu rezervnije oficira ot shes mjeseci I ima oni kompjuterski internat ali me je iznenadijo – sunco se 10 dana pa nako preplano ispred raje, poco vikat ja sam nash, ja sam za promjene, mi moremo sve I sve smo mogli mi – totalno zapalijo raju, narod iz mahale skroz poludijo. Eno onaj Hamin dosho ispred njega, klekno I viche “Samo reci Nurko, dje treba ici” a opaso se prslukom sa dinamitom. Cak I moja Mensura se napalila, gurala se u prvijem redovima I pokusavala mu doturiti njen spisak sa zeljama I pozdravima, samo nije primijetila da je gledam. A na binu postavijo onu plavushu komsinicu sto ima najveci dekolte i naprijed a i pozadi, glavna mu za odnose sa donatorima. Dok je djeci djelio secerleme I lizala sto su dijeca slatko polizala”

“A sta si ti uradio?”

“Pa probo sam da ubacim jenu parolu glede njegove osobine nebil narod znao zakog netreba glasat”

“Koju parolu?”

“Nurko Nurac, mali mu je xxxxx! – sto je I istina, vidijo sam jenom kad smo isli zajedno na izlet u Zlovrhovitiche. To samo da se zna dami niko nekaze da lazhem.”

“A kakav je bio tvoj program koji si nudio?”

“Koji program? Nudijo kome? “
jeza u ledja

#1532 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

stranacc wrote:Yebo te
Ko njega pita sta ce?

Zaustaviti rat?
Njega su mediji napravili ozbiljnim kandidatom..... bez navijackih medija on bi bio nula.( ne zato sto to hilka kaze, ona je svakako truba ..ali s njom bi dobili dvoje u paketu).

Kakve veze ima sto je crnac? Boli me kurac nek bude zelen sto se mene tice.
Stavljas boju koze u prvi plan, to te po definiciji cini rasistom. 'Eto zatrefio se pametan crnac'. To znaci da su ostali crnci glupi ili gluplji od bijelaca.
Ti si rasista, i zato ti Obama ne odgovara. Uz to ne znas ni sastaviti prosto prosirenu recenicu, pa je rasprava s tobom beskorisna.
Rasizam je kompleks, lijeci se.
jeza u ledja

#1533 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

walkabout wrote:Nakon duzeg vremena, Kemica zvao. Okahren.

“Sta je bilo, Kemice?”

“Izgubijo sam.”

“Sta si izgubio?”

“Kako sta – pa izbore, zar neznash. Imali mi izbore u mahali I jati izgubim uzanjem minutu.”

“Od kog izgubi Kemice”

“Od onoga shupka Nurke, mozhsh mislit. Jes da je tacno da ja najnacitaniji u selu otkako je zavrsijo skolu rezervnije oficira ot shes mjeseci I ima oni kompjuterski internat ali me je iznenadijo – sunco se 10 dana pa nako preplano ispred raje, poco vikat ja sam nash, ja sam za promjene, mi moremo sve I sve smo mogli mi – totalno zapalijo raju, narod iz mahale skroz poludijo. Eno onaj Hamin dosho ispred njega, klekno I viche “Samo reci Nurko, dje treba ici” a opaso se prslukom sa dinamitom. Cak I moja Mensura se napalila, gurala se u prvijem redovima I pokusavala mu doturiti njen spisak sa zeljama I pozdravima, samo nije primijetila da je gledam. A na binu postavijo onu plavushu komsinicu sto ima najveci dekolte i naprijed a i pozadi, glavna mu za odnose sa donatorima. Dok je djeci djelio secerleme I lizala sto su dijeca slatko polizala”

“A sta si ti uradio?”

“Pa probo sam da ubacim jenu parolu glede njegove osobine nebil narod znao zakog netreba glasat”

“Koju parolu?”

“Nurko Nurac, mali mu je xxxxx! – sto je I istina, vidijo sam jenom kad smo isli zajedno na izlet u Zlovrhovitiche. To samo da se zna dami niko nekaze da lazhem.”

“A kakav je bio tvoj program koji si nudio?”

“Koji program? Nudijo kome? “

:-? :-)

ne kontam.
walkabout

#1534 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by walkabout »

jeza u ledja wrote:
:-? :-)

ne kontam.
moram priznati...ovaj post je malo drugaciji od mojih prethodnih koji su imali manje/vishe direktan cilj/analogiju ...

trebao sam ovdje mozda dodati ....Svaka slicnost sa stvarnim likovima je slucajna...

pokusaj karikiranja sharade zvane izbori, sa nasumice uzetim dogadjajima iz US izbora - kroz prizmu gore navedenih likova i situacija...al izgleda nije bas uspjelo dok se mora dodatno pojasniti... ah ta inspiracija ... :oops:
Saian

#1535 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by Saian »

walkabout wrote:
pokusaj karikiranja sharade zvane izbori, sa nasumice uzetim dogadjajima iz US izbora - kroz prizmu gore navedenih likova i situacija...al izgleda nije bas uspjelo dok se mora dodatno pojasniti... ah ta inspiracija ... :oops:
bolji je Lakin :D

sta Nurko je kao Obama jel ? ako ostanemo u strancchevom, ovaj put afirmativnom, rasistichkom profiliranju, ova pjesmica sto si smislio nije dosljedna onda :D, ne daj se obeshrabriti :D ovo "uzanjem" nije loshe, :D no nisam siguran dali se iz njega nesto vishe izvuci :D
stranacc

#1536 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stranacc »

jeza u ledja wrote:
stranacc wrote:Yebo te
Ko njega pita sta ce?

Zaustaviti rat?

Kakve veze ima sto je crnac? Boli me kurac nek bude zelen sto se mene tice.
Stavljas boju koze u prvi plan, to te po definiciji cini rasistom. 'Eto zatrefio se pametan crnac'. To znaci da su ostali crnci glupi ili gluplji od bijelaca.
Ti si rasista, i zato ti Obama ne odgovara. Uz to ne znas ni sastaviti prosto prosirenu recenicu, pa je rasprava s tobom beskorisna.
Rasizam je kompleks, lijeci se.
Ma kakve veze ima sto je alija musliman?
Ma ima jasta , velike veze . To sto je obama crnac ... ma nebi to bio problem sto je crn ..problem je sto ga tretiraju ko polarnog medvjeda ... nesmijesh ga poprijeko pogledati , namah si rasist. A sta znaci to sto napisah ... hm ma nista ... crnci su ti brate dobri za lopte.... NBA..etc.
Obama ti je veci rasist od mene , dvaput :) yebo te nena mu se plasila crnaca a on glumi najviseg crnca.
Nego dta je to njegov plan?
Sta ce to on popraviti nabolje?
Sta ce CHANGE-IRATI? Sta se moze mijenjati? Povuce trupe iz iraka? I tu bi ko trebalo da sve se smiri i popravi?!
Pa bolan ako se svi ratovi smire niko ti ondaK nece kupovati oruzje ... sta ce tada amerika praviti?
Provjeri koliko je amerika utalila oruzja susjedima iraka zadnjih par godina ..
danas sutra ce ga prodavati i iranu.. narod je svakako isprepadan pa nista i ne pita.
Rat je golem biznis a biznismeni vode-aju ameriku (okolo).
I sad ce doci obama u vashington i kontra svih jevreja svijeta povuci se iz zaljeva , odjebat izrael i ziviti u miru i sreci u ameriki? Hoce al` u rcuku...
jah on ce binladina da ganja ... i sta da ga u(hv)fati? Cime ce onda narod plasiti?
Misirlija

#1537 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by Misirlija »

Image

Mc Bush for president!
jeza u ledja

#1538 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

stranacc wrote: crnci su ti brate dobri za lopte.... NBA..etc.
jeza u ledja wrote: Rasizam je kompleks, lijeci se.
ahuseino

#1539 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:
stranacc wrote: crnci su ti brate dobri za lopte.... NBA..etc.
jeza u ledja wrote: Rasizam je kompleks, lijeci se.

... Radiacijom...
walkabout

#1540 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by walkabout »

evo taze copy/paste...

-----------------------------------------------------

Democrat Barack Obama and Republican John McCain have fought a fierce political duel over Iraq, in the latest testy escalation of their fast-evolving White House race.

As Obama edged closer to the Democratic nomination, each man questioned the other's qualifications to serve as commander in chief, sparring over the US troop surge escalation strategy and future of the war.

The Obama camp pounced on a comment by McCain that the US troop garrison had already been pulled down to pre-surge levels and complained the Republican used a picture of war commander General David Petraeus on a fundraising email.

McCain said in a Wisconsin town hall meeting on Thursday that "we have drawn down to pre-surge levels", then on Friday denied he had misspoken.

"I know enough about the military and I know enough about history, this is about judgment and leadership," he said and hammered Obama for failing to support the troop surge, launched in February last year.

"I supported the surge ... I was correct in saying that we could still win in Iraq and I'm proud of my record there.

"It's clear that Senator Obama had an entirely different viewpoint, thought that we couldn't succeed, was convinced we would fail."

But Obama, in remarks he was due to make in Montana later on Friday, said McCain's comments on troop levels were "not true".

"Anyone running for commander-in-chief should know better," Obama said.

"As the saying goes, you're entitled to your own view, but not your own facts.

"We've got around 150,000 troops in Iraq - 20,000 more than we had before the surge.

"We have plans to get down to around 140,000 later this summer - that's still more troops than we had in Iraq before the surge."

The US military in Baghdad on Thursday announced the withdrawal of the fourth brigade of "surge" troops. The fifth and final brigades in the 30,000 strong surge force is due to be out by July.

Senator Obama's team meanwhile accused McCain of using American troops as a political prop, after he sent out a fundraising email featuring a picture of him shaking hands with Petraeus.

"Sadly, it's straight out of the Bush playbook that John McCain would propose a political joint photo-opportunity in Iraq, and then use it as a prop to raise a few campaign US dollars even as he misstates the number of troops serving on the ground," Obama supporter Senator John Kerry said.

The McCain email featured a scathing attack on Obama, who is within sight of capturing the Democratic nomination, with the last primaries looming in Puerto Rico, on Sunday, and Montana and South Dakota, on Tuesday.

"Senator Obama speaks openly about his willingness to sit down with our enemies and engage in open talks, but he hasn't gone to Iraq in over two years to meet with our leaders and see that progress is being made," it said.

McCain later admitted that his campaign had been wrong to use the image: "It won't happen again", he said.

Obama meanwhile faced new controversy over events at his Chicago church, which previously battered his campaign over racially tinged rhetoric by his former pastor Jeremiah Wright.

Videos of a guest preacher, targeting Obama's Democratic foe Hillary Clinton on Sunday in blatantly racial terms, had her aides demanding action.

Father Michael Pfleger mocked the former first lady for appearing to cry days before the New Hampshire primary in January, saying she was upset because "there is a black man stealing my show".

"And then out of nowhere came him, Barack Obama. And she said: 'Damn, where did you come from? I'm white, I'm entitled'."

Obama, seeking to quell the controversy that could provide ammunition to Republican critics, issued a statement on Thursday night saying he was "deeply disappointed in Father Pfleger's divisive, backward-looking rhetoric".

The Clinton and Obama camps meanwhile geared up for Saturday's faceoff at the Democratic Party's rules and bylaws committee, to judge whether delegates from Florida and Michigan should be reinstated after a scheduling row.

While no outcome is likely to seriously dent Obama's delegate lead, Clinton needs her victories in the two states to be counted to buttress her case that she leads in the national popular vote after 51 valid contests.

© 2008 AFP
jeza u ledja

#1541 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

Ko gleda mozda uzivo ovo zasjedanje danas....upravo sam cuo, ako sam ja to dobro shvatio, u prijevodu receno i bla bla - da ce Hillary ovo gurati do augusta, tj. da ce na konvenciji nastupiti svadja.

Pozdravite novog predsjednika McCaina.
omar little

#1542 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by omar little »

jeza u ledja wrote:Ko gleda mozda uzivo ovo zasjedanje danas....upravo sam cuo, ako sam ja to dobro shvatio, u prijevodu receno i bla bla - da ce Hillary ovo gurati do augusta, tj. da ce na konvenciji nastupiti svadja.

Pozdravite novog predsjednika McCaina.

Nisam gledala, ali sam bas sad procitala ovaj clanak. Ne mogu vjerovati da su demokrati toliki KRETENI da nakon 8 godina uzasa i zla, republikancima daju sansu za ponovnu pobjedu. Iako sam neki dan rekla da mi se Hillary totalno zgadila kao osoba i politicar, nisam znala sta pricam, jer danas mi se fakat povraca od nje i njenog pristupa politici. FUJ!!!! Image

WASHINGTON — To jeers and boos that showcased deep party divisions, Democratic party officials approved a deal Saturday to seat delegates from the disputed Florida and Michigan primaries with half a vote each, dealing a blow to Senator Hillary Rodham Clinton.

The deal, reached behind closed doors and voted on publicly in a raucous meeting of the Democratic National Committee’s rules panel, would give Mrs. Clinton a net gain of 24 delegates over Senator Barack Obama — but fell far short of her hopes of winning the full votes of both delegations.

The decision left Mrs. Clinton lagging behind Mr. Obama in delegates in the final weekend of campaigning before the last of the nominating contests — Puerto Rico on Sunday and Montana and South Dakota on Tuesday — are held.

Under the compromise, Mrs. Clinton, who won the Michigan and Florida contests that were held in defiance of party rules, picked up 19 delegates in Florida and 5 delegates in Michigan.

The deep wounds among Democratic partisans — and the unification challenges awaiting the party — were laid bare when the committee voted on Saturday evening. Supporters of Mrs. Clinton jeered the decision, loudly booing and hissing the members of the group as their faces were shown on a large screen in the room.

One woman, wearing a blue “Team Hillary” shirt, shoved a man in a suit and tie wearing a small Obama button on his lapel. Another woman in a white Clinton shirt hung her head in her hands.

“That was a crime!” a man shouted. “McCain in ’08! McCain in ’08!” a woman yelled from the back of the room. “No-bama! No-bama!”

It remained an open question what Mrs. Clinton would do, with strong hints that she might take the fight to a committee that does not meet until the end of July.

“Mrs. Clinton has instructed me to reserve her rights to take this to the credentials committee,” said Harold Ickes, a senior adviser to Mrs. Clinton who serves on the rules committee. His words drew cheers from Clinton supporters, including many people who yelled, “Denver! Denver! Denver!” — a threat to take their cause all the way to the convention.

The deal was voted on after an intense five-hour debate on Saturday morning, during which the sharp philosophical differences between the two campaigns played out on live television. After the committee retreated for lunch late in the day, they continued to meet behind closed doors and aligned enough votes for resolutions on the two states.

The day started with the committee members wrestling publicly with some of the most vexing and divisive issues of the presidential primary process. Arcane arguments about party rules ricocheted around the committee’s open session here.

It nonetheless made for a surprising drama that riveted hundreds of spectators, reporters and party activists in the hotel ballroom as well as television audiences who could watch the session on three cable networks.

Hundreds of demonstrators chanted outside, until torrential rains drove them away. But all eyes were on 28 members of the party’s rules committee, who sat under the lights at a U-shaped conference table, driven by candidate loyalties that pitted them against erstwhile allies even as they tried to reach for compromise.

The meeting was prompted by the need to resolve the outcome of contests that had been held by two states that defied party rules by moving up their primaries before Feb. 5. Both Mrs. Clinton and Mr. Obama agreed to the party’s decision to penalize Florida and Michigan by disallowing their delegates, but that was challenged in recent weeks, leading to Saturday’s meeting.

The party had hoped to resolve the matter, to satisfy the millions of Democrats from those states who would likely prove decisive in the general election, and to help smooth the party’s path to unity. But the Obama and Clinton campaigns differed on how the matter should be resolved.

At one point, David E. Bonior, a former congressman from Michigan who once backed John Edwards for president but is now with Mr. Obama, acknowledged in testimony that his own state’s primary was practically illegitimate.

“This event that happened on Jan. 15 was not anything close to a primary election and cannot allocate delegates in a normal fashion,” he said.

But Michigan should still have delegates at the convention, he said. And although Mr. Obama was not on the state’s ballot, Mr. Bonior delivered an Obama proposal for splitting the delegates evenly between Mr. Obama and Mrs. Clinton.

This drew gasps of surprise and boos from Clinton supporters while Obama backers cheered.

At that point, Tina Flournoy, a Clinton adviser and member of the rules committee, said Mr. Obama’s proposal essentially called for overriding the will of the voters.

“What is being proposed here is that you go into a voting booth and at some point later down the road, someone decides that your vote is for someone else,” she said. “If we’re going to do that, let’s cancel 2012, and let’s divide all the delegates in all the states.”

The references to the will of the voters were a deliberate echo of the Florida recount in 2000. For weeks, Mrs. Clinton has been crusading for “every vote to count.” She even traveled to the epicenter of the recount debacle in Palm Beach and Miami-Dade Counties, where she likened her call for counting all votes to the abolitionist movement, the current election turmoil in Zimbabwe and various civil rights struggles.

Mrs. Clinton had hoped that the rules committee would uphold the elections in Florida and Michigan so as to confer legitimacy on their popular vote; if they were added to her national tally, she would lead Mr. Obama in the popular vote.

Before the rules panel voted, Obama supporters declared their Florida proposal a generous “concession.” Clinton backers scoffed at it, saying it reflected only half of what Mrs. Clinton actually won in Florida, which would have given her 38 delegates.

Obama supporters proposed splitting the Michigan delegation in half. The Clinton campaign had its own proposal, based on Mrs. Clinton’s having won 55 percent of the vote. Her plan would have given her 73 delegates compared with 55 for uncommitted.

There was a third Michigan proposal, offered by Mark Brewer, the chairman of the Michigan Democratic Party. He asked the committee to award Mrs. Clinton 69 delegates and Mr. Obama 59 — a rough estimate of the results, assigning the “uncommitted” tally to Mr. Obama.

Howard Dean, chairman of the Democratic National Committee, opened the meeting by saying, “We are strong enough to struggle and disagree and to even be angry and disappointed and still come together at the end of the day and be united.”
stranacc

#1543 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stranacc »

u yebo te koji su crnje u onom savjetu demokratskom :)
nije ni cudo sto su prosli obamini stavovi.
Cim se neko usprotivi odmah oni pocinju sa martinom luterom i:D :run:
nikad_izvini

#1544 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by nikad_izvini »

stranacc wrote:u yebo te koji su crnje u onom savjetu demokratskom :)
Biti rasista a preživjeti agresiju u BiH je vrhunac.Ubijali su nas zbog "vjere" a sad ti prozivaš ljude zbog boje kože.Rekoh ja lijepo.
omar little

#1545 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by omar little »

Idi doktoru obavezno! Lijeci se!!!
stranacc

#1546 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stranacc »

nikad_izvini wrote:
Slušaj d....Biti rasista a preživjeti agresiju u BiH je vrhunac.Ubijali su nas zbog "vjere" a sad ti prozivaš ljude zbog boje kože.Rekoh ja lijepo, pogrešne su pomilovali.
Jesam li ja nekoga od vas uvrijedio licno?
Debilcina te rodio. OK!?
A to sto si rek`o , reko si to stvarno i zaista ..
Tash ba ti reci? Ta si ti reko?
Jel to zabranjeno biti rasista?
stranacc

#1547 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stranacc »

omar little wrote:

Heh
sad si ti otkrila ameriku...
Isho bih ja doktoru , ali nemam osiguranje , jal insurance ...i sama znas da je sve poskupilo, da sve ode u helac.
Nego zar vi mislite da sam ja veci rasist od obame?
Pa pogledajte sta njegov hodza iz crkve propovijeda..... a on u toj crkv 20 godina .
To mu dodje ko da si slijedbenik kacavende i onda dodjesh u Sa i hosh bit multi , multi...
jock for me :) :zzzz:
hik--meta

#1548 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by hik--meta »

citam vijesti i ne mogu da se nacudim. :-? ovo sto su uradili je stvarno sramota, otimanje delegata, nasumce odredjivanje pripadnosti, nije ovo uopste dobro... :sad:
umjesto da ih proglase uncommited jer huso nije ni stavio svoje ime u michiganu znajuci da ce biti potucen do nogu, ili da barem dozvole glasanje, oni mu dadose skoro pola delegata. javasluk.
nece mi poslije ovoga biti zao kad huso izgubi od mccaina. :x
omar little

#1549 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by omar little »

stranacc wrote:
omar little wrote:

Heh
sad si ti otkrila ameriku...
Isho bih ja doktoru , ali nemam osiguranje , jal insurance ...i sama znas da je sve poskupilo, da sve ode u helac.
Nego zar vi mislite da sam ja veci rasist od obame?
Pa pogledajte sta njegov hodza iz crkve propovijeda..... a on u toj crkv 20 godina .
To mu dodje ko da si slijedbenik kacavende i onda dodjesh u Sa i hosh bit multi , multi...
jock for me :) :zzzz:
Pa to sto nemas osiguranje nije Obama kriv. I da mislim da si rasista (Obamu ne mozes uzeti za poredjenje jer on nije rasista a i izuzetno je obrazovan za razliku od tebe) i jos takodjer mislim da si prilicno ispranog mozga jer to sto ti navodis kao argumente su rezultati rasisticke medijske kampanje. S ponosom se ponasaj, kao bijeli isfrustrirani rasista Amerikanac...
omar little

#1550 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by omar little »

hik--meta wrote:citam vijesti i ne mogu da se nacudim. :-? ovo sto su uradili je stvarno sramota, otimanje delegata, nasumce odredjivanje pripadnosti, nije ovo uopste dobro... :sad:
umjesto da ih proglase uncommited jer huso nije ni stavio svoje ime u michiganu znajuci da ce biti potucen do nogu, ili da barem dozvole glasanje, oni mu dadose skoro pola delegata. javasluk.
nece mi poslije ovoga biti zao kad huso izgubi od mccaina. :x
Ih, ko da si ti nesto prije Obamu podrzavala...A ova ti je dobra "nije stavio ime znajuci da ce biti potucen do nogu" :lol: :lol:

A zasto je Hillary stavila svoje ime na ballot za koji se unaprijed znalo da je nevazeci i da krsi pravila stranke?!? da pokaze kako moze, kad je jedina na listicu sve druge pobjediti?! :D :D :D
Post Reply