Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
manekenka u penziji

#1526 Re: Recepti

Post by manekenka u penziji »

NeenaSa wrote:Je li itko u agdu, pored limuna, doda karanfilice?
tako je pravi moja strina.
ja stavim karanfilice kada pravim jabukovacu
Deeney

#1527 Re: Recepti

Post by Deeney »

manekenka u penziji wrote:ja stvarno volim ovu.
pjenasta i kremasta :-D

http://www.coolinarika.com/recept/715841/

edit: ova je isto dobra http://www.coolinarika.com/recept/savrs ... dna-torta/
samo ja stavim malo manje slaga u kremu. (mislim da ovu istu tortu mozeš naći u slastičarnici kup)

edit, edit :D : ove torte bas nisu skupe

"Savrsena cokoladna torta" bila u subotu za iftar. E bas je savrsena! :) I prelagana za napraviti! Preporucujem!
manekenka u penziji

#1528 Re: Recepti

Post by manekenka u penziji »

drago mi je da ti se svidjela :thumbup:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1529 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

ipak ce sad biti jafa, ali ove cu sacuvati za drugu priiliku
sweet_sin

#1530 Re: Recepti

Post by sweet_sin »

moze li neko preporuciti neki cheesecake.. onako ukusan... lagan.. fin.. za bajrama ?
sweet_sin

#1531 Re: Recepti

Post by sweet_sin »

jesam ja... super je.. samo nemoj pretjerati sa karanfilcicima
Irm@

#1532 Re: Recepti

Post by Irm@ »

Ja nisam jer im ne volim ukus..ali ko voli zasto da ne samo nemij pretjerati da ti ne "osvoje" baklavu ;-)

@poticaj: cimet mljeveni i na ovu moju mjeru agde stavim pola kafene kasike.ako ces u stapicima onda pola stapica :) vjerujem da ces u skladu sa svojim zeljama se nadmasiti ove godine :)
NeenaSa

#1533 Re: Recepti

Post by NeenaSa »

Sto da velim, osobno, prijasnja baklava je imala primjesu tih zacina.
Ne samo sturo; secer - voda.

Post od @Salome_, i opisi AH
http://www.klix.ba/forum/sarajevo-najlj ... 04442.html
... mada nema baklave, :D al' tu je to.
mirnisan

#1534 Re: Recepti

Post by mirnisan »

Irm@ wrote:lady je dala dobar recept...s tim da ja uvijek pravim veliku tepsiju baklave pa kod mene ide 1200 gr secera i 1l vode + OBAVEZNO sok od limuna (icijedis rukom malo, ne previse) da ti se agda ne useceri pogotovo na ovim temperaturama.. takodjer stavim i malo cimeta u agdu da zamirise.. :)
i vrlo bitno: vrela agda, hladnija baklava ili obrnuto (jer ako je oboje vrelo nista ti baklava nece upiti) ;-) :)
ja uvijek vruce na vruce i nikad nije bilo problema.
narezem limun na ploske i stavim jedan ili dva karanfilica.
Ljube

#1535 Re: Recepti

Post by Ljube »

http://metropolissarajevo.ba/index.php? ... &Itemid=78
Ima li neko recept? :D
Otprilike znam sta bi moglo ici od sastojaka,ali svaka pomoć je dobrodošla :-D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1536 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Vjerovatno slasticari u Metropolisu :D
Ljube

#1537 Re: Recepti

Post by Ljube »

Kako se ja toga nisam sjetila :lol:
Irm@

#1538 Re: Recepti

Post by Irm@ »

poticaj wrote:Da se javim, zaljev ispao super - hvala svima :thumbup: . Zadovoljna i oni koji su jeli pohvalili. Ovog bajrama su mnogima baklave podbacile :-) .
e bas mi je drago :)
(mislim da ti je ispala super baklava, ne sto su drugima podbacile) :D ;-)
Irm@

#1539 Re: Recepti

Post by Irm@ »

Zene drage sta mislite da bi moglo zamijeniti Corn syrup? :)
graue_maus

#1540 Re: Recepti

Post by graue_maus »

Irm@ wrote:Zene drage sta mislite da bi moglo zamijeniti Corn syrup? :)
ovo preporucuju u njemackoj ko zamjena za taj sirup

"Šećerna Voda":
200 g šećera, bijeli, skuhajte sa 50 ml vode,
skuhati secer u vodi da se sav otopi
ohladiti rastvor
gotovo
moze da stoji dugo
MersY

#1541 Re: Recepti

Post by MersY »

Ljube wrote:
Kona__ wrote:
Ljube wrote:Jel ima kod nas kupiti McVities Digestive keksa? Čini mi se da ih je bilo u Mercatoru,al kad sam ih tražila prije 10 tak dana nije ih bilo :sad:
kod heljića
Hvala,toga se nisam sjetila :) trebaju mi za cheescake,tvrde da su najbolje cizike s tim keksom,pa da isprobam i to.
Usput,ko ima dobar recept za cheescake,tj.da nema onu sirastu teksturu,nego da bude baš kremast,nek me obraduje.
Često mi se dešavalo da se sir baš nekako osjeti :evil:
ili sam ja negdje griješila :roll:
Meni je ova najbolja čizika http://www.coolinarika.com/recept/759040/
graue_maus

#1542 Re: Recepti

Post by graue_maus »

izbaci mi na facebooku pa da podijelim sa vama ,slicno sam pravila samo sam stavljala i trakicu sira gaude i ljutu salamu ......umota se i poredja u pleh kad bude sir istpoljen i gotovo je ........supe izleda a i ukusno je ......
Image
Zovem se Zelena

#1543 Re: Recepti

Post by Zovem se Zelena »

Može li mi neko napisati isproban recept za tijesto za uštike, peksimete ili kako ih ko već zove.
Ja to potkuham onako odoka ali mi uvijek budu šuplji unutra, kao krofne. Da mi je nešto 'mesnatije' :-) ali opet ne previše. Hvala :-*
Irene Adler

#1544 Re: Recepti

Post by Irene Adler »

graue_maus wrote:izbaci mi na facebooku pa da podijelim sa vama ,slicno sam pravila samo sam stavljala i trakicu sira gaude i ljutu salamu ......umota se i poredja u pleh kad bude sir istpoljen i gotovo je ........supe izleda a i ukusno je ......
Image
Njam njam!!!

Ovo je neko tijesto + salama? Kakvo je tijesto?
vazi

#1545 Re: Recepti

Post by vazi »

Zovem se Zelena wrote:Može li mi neko napisati isproban recept za tijesto za uštike, peksimete ili kako ih ko već zove.
Ja to potkuham onako odoka ali mi uvijek budu šuplji unutra, kao krofne. Da mi je nešto 'mesnatije' :-) ali opet ne previše. Hvala :-*
draga @zelena to sto ti pravis i jesu pravi ustipci, peksimeti i td... :D Treba da bude suplje unutra, sta ce ti mesnatije?

nego, daj ti recept :-D
vazi

#1546 Re: Recepti

Post by vazi »

Irene Adler wrote:
graue_maus wrote:izbaci mi na facebooku pa da podijelim sa vama ,slicno sam pravila samo sam stavljala i trakicu sira gaude i ljutu salamu ......umota se i poredja u pleh kad bude sir istpoljen i gotovo je ........supe izleda a i ukusno je ......
Image
Njam njam!!!

ovo se moze uraditi s finim lisnatim tijestom a moze i s podgermljenim, mozda moze i s onim bijelim hljebom ; kupovnim :D , one cetvrtaste, izrezane snite
Zovem se Zelena

#1547 Re: Recepti

Post by Zovem se Zelena »

vazi wrote:
Zovem se Zelena wrote:Može li mi neko napisati isproban recept za tijesto za uštike, peksimete ili kako ih ko već zove.
draga @zelena to sto ti pravis i jesu pravi ustipci, peksimeti i td... :D Treba da bude suplje unutra, sta ce ti mesnatije?

Stvarno? Ma kad ih jedem negdje vani ima malo tijesta unutra :-) kod mene samo opna hahaha. Zagrizeš a oni ispušu :-)
Fazon je možda što ja ne ostavljam tijesto da nadolazi, ja to odmah pravim.
Recept: 2 čaše brašna, pola praška za pecivo, pola kašikice soli i zakuham sa vodom ili mlijekom (mlako).
Dovoljno za dvoje da se najedu! Isti recept koristim i za picu samo što dodam 3-4 kašike ulja (to mi je brzo tijesto, opet ništa ne čekam odmah pravim), taman za pleh ni tanko ni debelo.
graue_maus

#1548 Re: Recepti

Post by graue_maus »

vazi wrote:
Irene Adler wrote:
[
Njam njam!!!

ovo se moze uraditi s finim lisnatim tijestom a moze i s podgermljenim, mozda moze i s onim bijelim hljebom ; kupovnim :D , one cetvrtaste, izrezane snite
mozda moze sa lisnatim tjestom nisam probala .........
ja sam pravila sa turskim piticama , one sto se prave wraps, isjekla na trakice i onda motala sa salamom i sirom .....
Image
a pravila sam i sa tost hljebom , ali sam ga prvo pritisla da se spljosti onda izrezala na trakice i uvijala .........u principu svaki savitljivi hljeb , polupeceni izrezan na tanke trakice 2-3 cm sirine .........
Image
nadam se da sam sad docarala sta mislim , lijepo izleda kao meza ili na djecijem rodjendanu ..........a ako 2 motaju moze se dosta namotat na brzinu i da odjednom nestane matrijala :lol: ......mi smo za rodjendan dan prije u jednu plasticnu posudu namotali i stavili u frizider, onda slijedeci dan samo na tepsiju stavljali i pekli .........tako da su bile vruce kod serviranja i pojele su se skoro sve .........
Irm@

#1549 Re: Recepti

Post by Irm@ »

Zovem se Zelena wrote:
vazi wrote:

Stvarno? Ma kad ih jedem negdje vani ima malo tijesta unutra :-) kod mene samo opna hahaha. Zagrizeš a oni ispušu :-)
Fazon je možda što ja ne ostavljam tijesto da nadolazi, ja to odmah pravim.
Recept: 2 čaše brašna, pola praška za pecivo, pola kašikice soli i zakuham sa vodom ili mlijekom (mlako).
Dovoljno za dvoje da se najedu! Isti recept koristim i za picu samo što dodam 3-4 kašike ulja (to mi je brzo tijesto, opet ništa ne čekam odmah pravim), taman za pleh ni tanko ni debelo.
Zelena ustipci se svakako ostavljaju da nadjodju :-D :D
ovako uradi i ima da prste polizes: 2 case brasna, jedno jaje, malo soli i u casu sa strane stavis vrucu vodu, kesicu kvasca i pola kafene kasike secera 5 min vidjet ves kako kvasac nadolazi.. s tim zamjesi i ostavi nekih sat-dva da nadodje tijesto..
razvijes malo deblju jufku i nakon sto ih formiras u zeljeni oblik pokrij krpom nek stoji pola sata..
onda naravno peces u ulju..
P.S. nanin tip :D stavis krisku hljeba od jucer na dno serpe u koju stavlja ustipke i pokrijes je dok ostale pravis :)
Javi rezultat ;)
NeenaSa

#1550 Re: Recepti

Post by NeenaSa »

E hebat' ga vishe. :roll:
Ushtipci koje je pravila baka ujutro , bili su od noch prije zakuhanog tijesta za kruh/hljeb.
P.S.
Osobno , povremeno napravim iste.
U nedostatku vremena i potrebe , ide ; brashno , jaje, mrva prashka za pecivo , mineralna, ... i, nek' odstoji 15-ak min.
Nestrpljivo pech na umjerenoj vatri. :D
Peksimeti, koliko znam, se "razvlache" oklagijom , sjeku i pechu :D kao gore navedeno.

P.p.s. Naval' te. :D
Post Reply