Copper wrote: ↑03/04/2024 11:10
Arminovski wrote: ↑03/04/2024 01:09
Vidiš ja nisam ni stigao pomisliti na AI.
Ne sumnjam da će kvaliteta porasti do nivoa da će većini ove stvarčice biti dovoljne (ko danas ima npr fotoaparat a da ga koristi umjesto telefona osim u slučaju specijalanog interesa za fotografisanje) mada sumnjam da će porasti fizički. Razlog je što su za ovakve male teleskope jedini pogodan dizajn brzi refraktori, tako da bi sve leće iznad 60 do 80 mm bi bile ili nezgrapne ili preskupe, ili oboje. Možda jednom izađe nešto u rangu 90-100mm mada se pitam ko bi to želio kupiti jer to je onda već (mora biti) premium instrument sa nezgrapnim dimenzijama.
Koliko pričam o ovome navešćeš me da ga i ja kupim.
Ja na primjer ne znam koji bi kupio. Kazu nemoj ispod 200 eura, nemoj ispod 300, pa ispod 400.
Skywatcher su izgleda najbolji u tom rangu cijena.
Kupi onaj koji misliš da ćeš najviše koristiti i koji će ti biti najlakše koristiti. To su najbolji teleskopi.
Zato većini kažem uzmi/posudi dvogled kao prvi, vidi, probaj kako ide sve i koje su tvoje preference da ne bude: uzeo sam skupu igračku koju ne koristim za godinu. Ja ovo pratim manje više od svoje 9-10 godine, aktivno se bavim oko 15 godina i opet imam teleskope što stoje i ne rade ništa jer nisam znao šta hoću kad sam ih kupovao ili mi je teško nagoniti se da iznosim/unosim/rastavljam/sastavljam opremu jer sam umoran/nemam vremena ili šta već. Ako je onaj gore taj koji ti duša hoće i možeš uzeti bez problema ma uzimaj ga odmah. Na marke ne gledaj, to su naljepnice na svim jeftinijim teleskopima jer svi dolaze iz Kine iz samo dvije fabrike: Synta što npr pravi Skywatcher i Kunming Optics. Ovo koliko da daš para zavisi samo od tebe, na one što su ti rekli do ovoliko ili onoliko slobodno se baci nečim
To je glup savjet.
Pođi od sebe i svoje situacije npr, odredi budzet i naćeš opcije. Npr:
- Ako imaš malo vremena gledaj nešto lagano kao ovaj o kom smo pričali, pogotovo ako živiš u gradu. Lagan teleskop znači da ćeš ga koristiti više. Jednostavan setup je zlata vrijedan za vizuelnu astronomiju
- Ako u gradu živiš i ne vidiš mliječni put tj svjetlosno zagađenje je veliko onda galaksije možeš da zaboraviš da imaš ne znam šta (osim ovog astrografa) Tu su ti bolji teleskopi sa većom fokalnom dužinom koji će ti omogućiti više povećanja i tamniju "sliku" tj pozadinu.
- Ako si perfekcionista sa jeftinim refraktorima će ti smetati to što ne mogu sve boje da fokusiraju dobro. Tu je izlaz ED refraktor sa manjim dijametrom, do 10 cm. Njihova cijena brzo postaje astronomska ako hoćeš nešto veće. Refraktori su inače dobri instrumenti za dosta toga. Druga opcija je Maksutov ili SCT Cassegrain koji su dobri i ako živiš u gradu oko 15 cm/6"
- Jeftiniji instrumenti su manualni skroz ili djelomično. Ako nisu onda je njihov dijametar obično manji. To ti je trade-off. Hoćeš li automatiku ili da tražiš sam po nebu? Što više automatike to ti manje predznanja treba.
- Ako hoćeš maksimalni dijametar tj što veći teleskop onda je dobson newtonian najbolja opcija 20cm/8" ogledalo. Trade-off je da su skroz manualni.
- Mount, na šta ćeš postaviti teleskop je često i važnije od teleskopa. Želiš da bude stabilan a ne da čim puhne vjetar ili neko diše blizu tebe da se sve trese. German Equatorial mount/tripod je popularna opcija ali je težak za koristiti.
- Kad kupiš teleskop nakon vrlo mali vremena htjećeš promijeniti stvari tako da poduplaj cijenu koju si dao za prvu kupovinu. Ako je npr manualni skroz htjećeš uzeti motor. Ako tražiš sam po nebu onda pomoćni teleskop (finder, pomoću kojeg tražiš po nebu) Ovi što obično dobiješ invertiraju sliku i još je izvrnu naopako su jako teški za koristiti plus će te zaboliti vrat probavajući gledati kroz njih kad je teleskop uperen 90 stepeni vertikalno.
- Hoćeš da gledaš u Sunce? Nemoj bez ekstra filtera. Njih sa teleskopom novim gotovo nikad dobiti nećeš.
-Hoćeš li da slikaš?
-... plus mnogo mnogo toga...
Kao što vidiš ima milion detalja, stvarno nije jednostavno izabrati ovakav instrument i razumijem te. Možda je taj teleskop o kom si pričao dobra opcija za tebe jer je kompletan paket. Možda nećeš moći kupovati neka klasična unapređivanja kao za obične teleskope ali možda ćeš sa druge strane dobiti neke druge opcije o kojima bi inače samo sanjao npr da sve lako telefonom možeš koristiti.